guatr hastalığına iyi gelen yiyecekler / Guatr Nedir? Belirtileri Nelerdir? | Amerikan Hastanesi

Guatr Hastalığına Iyi Gelen Yiyecekler

guatr hastalığına iyi gelen yiyecekler

Guatra İyi Gelen Yiyecekler

Tetikledi&#;i hastal&#;klardan en önemlisi ise kanserdir. Bu yüzden guatr&#;n tedavi edilmesi çok büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r. Guatr, özellikle son dönemlerde çok yayg&#;n olarak görülmeye ba&#;layan ve bo&#;azdaki tiroit hormonunun yetersiz salg&#;lanmas&#; ile meydana gelen bir hormonal rahats&#;zl&#;kt&#;r.

Tiroit hormonunun yetersizli&#;i durumunda devam eden evrelerde guatr meydana gelmekte ve bu da kanser riskini artt&#;rabilmektedir. Ancak baz&#; yiyecekler bu hastal&#;&#;a iyi gelmektedir.

Bu baz&#; besinlerin düzenli olarak tüketilmesi sayesinde hastal&#;&#;&#;n ilerlemesi genel olarak engellenebilmektedir. Bu yüzden siz de beslenmenize dikkat etmeli ve guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelen yiyecekleri tüketmelisiniz.

Ayn&#; zamanda baz&#; yiyecekler de guatr hastal&#;&#;&#;n&#; tetiklemektedir. Bu yiyeceklerin de tüketilmemesi ayn&#; &#;ekilde oldukça büyük bir önem ta&#;&#;maktad&#;r.

Guatra &#;yi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

1. Dereotu

dereotu-nasil-saklanir_x

Özellikle dereotunun guatr hastal&#;&#;&#; için çok faydal&#; bir besin oldu&#;u söylenmektedir. Çünkü tiroid bezini çal&#;&#;t&#;rmaktad&#;r.

Dereotlu Peynirli Kek Tarifi &#;çin T&#;klay&#;n

2. So&#;an ve Sar&#;msak

_LV

&#;yotun tiroid ve guatr hastal&#;&#;&#; ile bir ili&#;kisi bulunmaktad&#;r. Ayn&#; zamanda da B vitamini de guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelmektedir. Bunlar&#; içerisinde bulunduran so&#;an ve sar&#;msak da guatr hastal&#;&#;&#;na fazlaca iyi gelmektedir.

Bu sebep ile düzenli olarak ve yeterli miktarda so&#;an ve sar&#;msak tüketebilirsiniz. Bu iki besin ayn&#; zamanda bir antibiyotik görevi görerek insan sa&#;l&#;&#;&#; için çok faydal&#;d&#;r.

Sar&#;msakl&#; Kabaklar Tarifi &#;çin T&#;klay&#;n

3. Süt ve Süt Ürünleri

Tüm süt ve süt ürünleri ayn&#; zamanda guatr hastal&#;&#;&#;na da iyi gelmektedir. Çünkü tüm süt ve süt ürünleri içerisinde B vitamini bulundurmaktad&#;r ve B vitamini tiroid bezlerinin çal&#;&#;abilmesine yard&#;mc&#; olmaktad&#;r. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini s&#;kl&#;kla tüketebilirsiniz.

Evde Yapabilece&#;iniz 5 Süt Ürünü Tarifi

4. Deniz Mahsülleri

sea

&#;çerisinde omega 3 ya&#;&#; bulunduran tüm deniz mahsülleri guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelmektedir. Ancak kesinlikle do&#;ru &#;ekilde ve yeterli miktarda tüketilmelidir. Tüketmeden önce muhakkak doktorunuza dan&#;&#;man&#;zda fayda bulunmaktad&#;r.

5. Dut ve Dut Kurusu

Dut ve dut kurusunun guatr hastal&#;&#;&#;na en iyi gelen meyve oldu&#;u söylenmektedir. Çünkü hem dut hem de dut kurusu tiroitlerin düzenli çal&#;&#;mas&#;na katk&#; sa&#;lamaktad&#;r. Benzer &#;ekilde dut ve dut kurusu kab&#;zl&#;&#;&#; da önlemektedir. Bu sebep ile s&#;kl&#;kla ancak kesinlikle yeterli miktarda tüketilmelidir.

6. Maydanoz

maydanoz-maskesi_x

Faydalar&#; saymakla bitmeyen maydanoz insan sa&#;l&#;&#;&#; için büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r. Özellikle guatr problemi olan ki&#;iler maydanozu s&#;kl&#;kla tüketmelidir. Çünkü maydanoz da guatr hastal&#;&#;&#;na oldukça iyi gelmektedir.

7. Ay Çekirde&#;i

_

Ay çekirde&#;inin içerisinde bol miktarda selenyum ve çinko bulunmaktad&#;r. Bu yönüyle ay çiçe&#;i guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelmektedir. Çünkü selenyum ve çinko tiroid bezlerinin sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde çal&#;&#;mas&#;na, daha dengeli olmas&#;na ve sa&#;l&#;kl&#; kalmas&#;na oldukça fazla yard&#;mc&#; olmaktad&#;r. Bu yüzden guatr problemi olan ki&#;iler az miktarda olmak kayd&#; ile ay çekirde&#;i tüketmelidirler.

8. Zeytinya&#;&#;

11_d

Zaten hali haz&#;rda çok faydal&#; olan zaytinya&#;&#; guatr hastal&#;&#;&#;na da iyi gelmektedir. &#;çerisinde bol miktarda E vitamini bulunduran zeytinya&#;&#; hem ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirir hem de guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelmektedir.

Zeytinya&#;&#; Al&#;rken Nelere Dikkat Etmeli?

9. Brokoli

brokoli

Brokoli de guatr rahats&#;zl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerin gönül rahatl&#;&#;&#;yla tüketebilece&#;i bir besindir. E&#;er ki guatr probleminiz var ve bunu bir miktar da olsa tedavi etmek istiyorsan&#;z brokoli tüketebilirsiniz. Çünkü oldukça faydal&#; ve iyi gelmektedir.

Ceviz

kaman1-ceviz-fidani-foto4

Pek çok farkl&#; hastal&#;&#;a iyi gelen ceviz bunlarla birlikte ayn&#; zamanda guatr hastal&#;&#;&#;na da oldukça iyi gelmektedir.

Havuç ve Havuç Suyu

havuc-nasil-bir-bitkidir_x

Havuç zaten insan sa&#;l&#;&#;&#; için çok faydal&#; bir besindir. Ayn&#; zamanda hem havuç hem havuç suyu guatra iyi gelmektedir.

Kereviz

Kereviz-Bol-Miktarda-A-vitamini-içerir-ve-göz-sa&#;l&#;&#;&#;n&#;-korur

Kereviz hem çok sa&#;l&#;kl&#; hem de guatra çok iyi gelen bir yiyecektir. Özellikle kereviz, suyu kaynat&#;larak da tüketilmelidir.

Mantar

mantar

Guatr problemi olanlar&#;n düzenli olarak ancak kesinlikle az miktarda tüketebilece&#;i bir di&#;er yiyecek de mantard&#;r.

Kuru Erik

Özellikle kuru erik guatra oldukça faydal&#; gelen bir yiyecektir. S&#;kl&#;kla tüketilmelidir.

P&#;rasa

P&#;rasa uzmanlar taraf&#;ndan tüketilmesi önerilen faydal&#; ve sa&#;l&#;kl&#; bir besindir. Ayn&#; zamanda da guatra oldukça iyi gelmektedir.

Taze Fasulye

taze-fasulye

Oldukça sa&#;l&#;kl&#; bir yiyecek olan taze fasulye de guatra iyi gelen bir yiyecektir. Bu yüzden guatr problemi olanlar tüketmelidir.

Yumurta

yumurtanin-faydalari

Yumurta da guatr hastal&#;&#;&#;na iyi gelmektedir. Bu yüzden yeterli miktarda yumurta tüketebilirsiniz.

Yulaf

tahta-kasikta-yulaf

Özellikle uzmanlar taraf&#;ndan yulaf&#;n guatra iyi gelen bir yiyecek oldu&#;u söylenmektedir. Bu yüzden guatr rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z var ise yulaf tüketebilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Tiroide iyi gelen besinler nelerdir? Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler

Haberin Devamı

Düzenli olarak tüketildiği zaman zengin iyot sahibi besin kaynakları tiroide iyi gelir. Diğer yandan A ve D ile E vitamini vitaminler de bu konuda önemlidir. Taze ve yeşil yapraklı sebzeler, organik ve taze meyveler mevsiminde tüketilmesi gerekir. Tiroide iyi gelen en önemli unsurlardan biri de deniz havasıdır. O yüzden tiroid problemi olan pek çok kişi için deniz havası önerilir. Tabii bunlar birer tavsiyedir ve öncelik her zaman uzman ve doktor kontrolünde tedavidir.

Tiroide İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Farklı mineral kaynaklar ve vitaminler ile organik sebze ve meyveler tiroide iyi gelen besinlerdir. Özellikle içeriğinde yoğun iyot bulunduran kaynaklar bu konuda ön plana çıkar. 

 - Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları

 - Yumurta, süt ve süt ürünleri

 - Yeşil yapraklı sebzeler

 - Kaya tuzu

 - A, D ve E K2 vitaminleri

 - Yağda çözünen vitaminler

 - Çinko ve selenyum

Haberin Devamı

Bunların dışında açık deniz havası tiroide iyi gelen en önemli unsurlar arasında bulunur. Çünkü deniz havası soluması ile beraber yüksek oranda iyot kazanımı sağlanır.

Tiroide İyi Gelen Yiyecekler

Yüksek yok barındıran bütün farklı yiyecek çeşitleri genel olarak tiroide iyi gelir. O yüzden farklı deniz ürünlerini düzenli olarak tüketmekten önemli husustur. Özellikle kabuklu deniz ürünleri ve ayrıca deniz yosunları bu konuda öne çıkar.

Deniz havası deniz yosunu ile karıştığı için yüksek oranda iyot hava ile kazanılır. Diğer yandan Yumurta ve süt ürünleri, farklı vitamin çeşitleri ve kaya tuzu gibi besin kaynakları da bu konuda ön plana çıkar. Özellikle kaya tuzunu kişinin bulunduğu ortamda bir süre tutması tiroide karşı pozitif açıdan etki sağlar. Çinko ve selenyum ile yağda çözünen vitaminler yine bu konuda önemli kaynaklardır.

Tiroide İyi Gelen Sebzeler

Organik ve taze meyvelerin yanı sıra tiroide iyi gelen birçok farklı sebze bulunur. Bu kaynaklar mevsiminde tüketilmesi eşliğinde, yüksek iyot kazanımı ve troidin dengeye gelmesine olanak verir. 

 - Turpgiller

 - Yeşil yapraklı

 - Soya

 - Deniz börülcesi

 - Yeşil yapraklı sebzeler

 - Kızılcık

Haberin Devamı

Dengeli ve düzenli tüketildiği vakit bu organik sebze çeşitleri troidi azaltır ya da önemli oranda ortadan kaldırır.

Tiroide İyi Gelen Meyveler

Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur. İçeriğinde daha çok A ve D ile K gibi vitaminler yer alan, selenyum gibi mineraller bulunduran meyve türlerine yönelmek gerekir. Aynı zamanda yüksek oranda iyot bulunduran birçok farklı sebze ve meyve tiroidi karşı en önemli kalkanlar arasında bulunur.

Tiroid Hastaları Ne Yemelidir?

Haberin Devamı

Karnabahar, brokoli, lahana ve soya ürünleri ile şalgam gibi ürünler bu konuda öne çıkar. Aynı zamanda elma, çilek ve avokado gibi meyveler de önemlidir. Brüksel lahanası, ıspanak, şeftali ve en önemlisi iyot barındıran deniz ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Tabii bu sebze ve meyve kaynaklarına mutlaka yüksek oranda vitamin ve mineral barındırması önemli bir yere sahiptir. Tüm bu besin kaynakları bir tavsiye olmakla beraber, düzenli olarak tüketilebilir.

Zehirli guatr hastaları nasıl beslenmelidir?

Bir savunma mekanizması hastalığı olan graves ya da bilinen adıyla zehirli guatr, hücrelerin düzenli bir şekilde çalışması için görevli olan tiroit bezine bağlı olarak gelişir. Tiroit bezinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi içinse bazı besin maddelerini tam olarak alıyor olması gerekir.

Bu noktada zehirli guatr ile doğru beslenme arasında çok güçlü bir bağ vardır. Tiroit bezinin ürettiği T3 veT4 hormonları; vücudun enerjiyi kullanması, vücudun kendi ısısını dengelemesi, beyin ve kalp gibi çeşitli hayati organların düzgün işlev göstermesi için çok önemlidir.

Zehirli guatrsöz konusu olduğunda bu hormonlar çok fazla salgılanmasına neden olduğundan kişinin günlük beslenme düzenini de bu hastalığın seyrine iyi gelecek şekilde düzenlemesi gerekir. Zehirli guatrhastalarının nasıl beslenmesi gerektiğine dair ipuçları blog yazımızda…

Zehirli guatrda beslenme neden önemlidir?

Zehirli guatr kesinlikle bir hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken tedavi edilmediğinde kalp problemlerinden kemik kaybı riskine, beyinsel gelişimden psikolojik etkilere kadar birçok konuda sorunlara yol açabilir.

Beslenme medikal tedavisin başarıya ulaşmasında ise önemli bir destekleyicidir. Tek başına zehirli guatrın tedavi edilmesini beslenme ile sağlamak mümkün olmasa da tiroit bezinin işlevlerini çok daha iyi yerine getirebilmesi için bazı beslenme ipuçları çok önemlidir.

zehirli-guatr-hastalari-nasil-beslenmelidirr

Zehirli guatr hastalarının dikkat etmesi gereken beslenme önerileri

  • Bazı besin gruplarının çok tüketilmesi tiroit bezine zarar verebilir. Bu noktada karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin çok tüketilmemesi önerilir.
  • Tüketilecekse bile sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Aynı şekilde kompleks karbonhidrat tüketilmelidir.
  • Kafeinli ve alkollü içecekler yerine alkolsüz ve kafeinsiz içecekler tüketilmelidir.
  • Günde en az 2 litre olacak şekilde su içilmelidir.
  • Ispanak, badem, incir, kuru fasulye gibi kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
  • Selenyum yönünden zengin besinler, beslenme listesine daha fazla eklenmelidir.
  • İyotsuz tuz tüketimi doktora danışılarak yapılmalıdır.
  • Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengin olduğundan kontrollü tüketilmelidir.
  • Deniz ürünleri iyi bir iyot deposu olduğundan genellikle tatlı su balıkları tercih edilmelidir.

Hangi besinlerden uzak durulmalıdır?

  • Öncelikle iyot değeri yüksek olan besinlerden uzak durulması gerekilir. Çünkü iyot, tiroit hormonunun salgılanmasını artıran bir elementtir. Bu noktada iyotlu tuz, soya sütü, soya proteini, soya fasulyesi, yumurta sarısı, süt ürünleri, deniz ürünleri tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.
  • Tiroit hastalıkları karbonhidrat ve kan şekeri kontrolünü zorlaştırdığı için kan şekerini normal aralıkta tutmak ve karbonhidrat mekanizmasını ideal hale getirmek adına glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Düşük lifli gıdalar, beyaz un, meyve suları, patates gibi besinler sınırlı tüketilmeli, yerine lif zengini karbonhidratlar beslenme listesine eklenmelidir.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
  • Trans ve doymuş yağlar tüketilmemelidir.
  • Fast food tipi beslenmeden uzak durulmalıdır.
  • Hazır, paketlenmiş gıdaların tüketimine de sınırlama getirilmelidir.

Sağlıklı günler dileriz.

Zehirli guatr ilerlerse ne olur?

Vücut metabolizması bozulur. Kalp hastalıkları, kemik zayıflığı, zayıflama , sinirlilik ortaya çıkar.

Prof. Dr. Gürkan Yetkin

yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, yılında Genel Cerrahi Uzmanı seafoodplus.info Dr. Gürkan Yetkin; yılında Genel Cerrahi Doçenti, yılında ise Eğitim Görevlisi oldu.  yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir