arabanın harareti neden düşer / Araba Neden Hararet Yapar? Ne Yapılması Gerekir? | Hedef Filo

Arabanın Harareti Neden Düşer

arabanın harareti neden düşer

Hararet Göstergesi Neden Düşer?

Hararet Göstergesi Neden Düşer?

&#;çten yanmal&#; motorla çal&#;&#;an araçlarda yak&#;t&#;n tüketilmesi esnas&#;nda yüksek &#;s&#;nma söz konusu olur. Yüksek &#;s&#;, motorun ve di&#;er parçalar&#;n zarar görmesine neden olur. Bu nedenle so&#;utma suyu, so&#;utma fan&#; gibi parçalar ve onlar&#;n çal&#;&#;ma prensibine destek olan termostat ile hararet mü&#;ürü gibi parçalar araçta görev yapar. Hararet göstergesi ise motordaki hararet oran&#;n&#; sürücüye gösterir. Hararet göstergesi yükselip k&#;rm&#;z&#;ya döndü&#;ünde arac&#; yava&#;ça durdurup so&#;umas&#; beklemek ve so&#;uduktan so&#;utma suyu seviyesini kontrol etmek gerekir. Di&#;er yandan termostat ar&#;zas&#; gibi oldukça büyük sorunlara neden olabilecek parçalar&#;n ar&#;zas&#; konusunda da hararet göstergesi sürücüyü uyar&#;r. Örne&#;in hararet göstergesi h&#;zla dü&#;üyor ya da h&#;zla dü&#;üp yükseliyorsa bir sorun oldu&#;u anla&#;&#;l&#;r. Bu nedenlerle hararet göstergesine her zaman dikkat etmeniz önemli. Peki, hararet göstergesi neden dü&#;er ya da hararet göstergesinin dü&#;mesi ne anlama geliyor?

Hararet Göstergesi Aniden Dü&#;üyor ve Aniden Yükseliyor

Hararet göstergesinde aniden dü&#;me ve aniden yükselme varsa genellikle bir termostat sorunu söz konusudur. Çünkü araçtaki hararet, hiç bir zaman aniden yükselmez ya da aniden dü&#;mez. Burada sorun termostat ile ilgilidir. Termostat zamans&#;z aç&#;l&#;p kapan&#;yorsa hararet göstergesinde aniden dü&#;me veya aniden yükselme &#;eklinde bir durum ortaya ç&#;kar. Termostat&#;n zamans&#;z çal&#;&#;mas&#;, çok büyük masraflara neden olabilir. Bu sebeple bu konuya dikkat etmeniz ve arac&#;n&#;z&#;n termostat&#;n&#; kontrol ettirmeniz önerilir. 

Bazen de hararet göstergesi sabittir. Bu da normal olmayan bir durumdur. E&#;er hararet göstergesi sabit ise sorun hararet mü&#;üründen kaynakl&#; olabilir. Hararet mü&#;ürü ar&#;zas&#; için teknik destek alman&#;z önerilir. 

Hararet Göstergesi Aniden Düşüyor ve Aniden Yükseliyor

Hararet Göstergesi Hareket Halindeyken Dü&#;üyor

Normalde araç hareket etti&#;inde motor &#;s&#;n&#;r ve hararetin yükselmesi beklenir. Araç durdu&#;unda ya da rölantide oldu&#;unda da dü&#;mesi beklenir. Ancak bazen tam tersi gözlenir. Araç hareket halindeyken hararet göstergesi dü&#;üyorsa bir sorun var demektir. Normalde arac&#;n ideal çal&#;&#;ma s&#;cakl&#;&#;&#; 90 derecedir. Hararetin 90 derece civar&#;nda olmas&#; normaldir. Fan mü&#;ürü de genellikle 92 derecede fan&#; açar ve 87 dereceye dü&#;tü&#;ünde fan&#; kapat&#;r. Dolay&#;s&#;yla arac&#;n ihtiyac&#; olan 90 derecede &#;s&#;y&#; tutmaya çal&#;&#;&#;r. 

K&#;&#; aylar&#;nda rolantide 90 derece hareket halinde derece civar&#;na dü&#;er. Çünkü rölantideyken motor sadece fan taraf&#;ndan so&#;utulurken hareket halindeyken rüzgar&#;n da so&#;utma etkisi olabilir. Trafik olmayan yollarda 60 dereceye kadar da dü&#;ebilir. Bu, normaldir. Ancak s&#;cak havalarda da araç hareket halindeyken hararet göstergesi dü&#;üyorsa bir sorun var demektir. Burada sorun a&#;a&#;&#;dakilerden kaynakl&#; olabilir:

Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri

Hararet Göstergesinin Dü&#;mesinin Nedenleri

Termostat&#;n zamans&#;z aç&#;l&#;p kapanmas&#;, hararet mü&#;üründeki ar&#;zalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi dü&#;er. Burada bu üç parça gözden geçirilir. Bunlar s&#;ras&#;yla: 

  • termostat
  • hararet mü&#;ürü
  • gösterge sistemi

Hararet Göstergesi ve Hararet Konusunu Önemseyin!

Motorun hararet yapmas&#;, bunun engellenmesi ve sürücünün uyar&#;lmas&#; konular&#; motorun ömrü aç&#;s&#;ndan büyük önem ta&#;&#;r. Bu nedenle arac&#;n&#;z&#;n hararet göstergesini her zaman gözlemleyin ve periyodik bak&#;mlarda so&#;utma suyu seviyesi, fan, termostat, hararet mü&#;ürü gibi parçalar&#;n kontrol edildi&#;inden emin olun. Hararet göstergesi ve di&#;er konularda destek almak üzere Otopratik’ten online olarak araç bak&#;m randevusu alabilir, online olarak oto servis fiyat listesine bakabilirsiniz. Ayr&#;ca WhatsApp üzerinden de hem fiyat teklifi isteyebilir hem de randevu alabilirsiniz. 

Motorda Hararete Neden Olan Faktörler Ve Çözümleri

Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur. Eskiden olduğu gibi kaputtan korkutucu dumanlar çıkararak belirti vermese de yolculukların kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Peki motor neden hararet yapar? Gelin detaylara birlikte bakalım

Hararet nasıl anlaşılır?

Günümüz araçlarında hararet göstergesi yer almaktadır. Bu göstergedeki ibrenin 90'ı geçmiyor olması gerekmektedir. 90'ı geçmesi motorun normalden daha fazla ısındığı anlamına gelmektedir.

Hararete neden olan faktörler

Motorda hararet, genellikle 5 nedenden meydana gelmektedir. Bunlar;

  • Soğutma sıvısının azalması ve fan arızası: Hava veya sıvı olmak üzere motorlarda 2 tür soğutma sistemi bulunmaktadır. Sıvı soğutmalı motorlarda, soğutma sıvının azalması soğutma işleminin etkili şekilde gerçekleşmemesine ve hararete neden olmaktadır. Hava soğutmalı sistemde ise fanın etkin şekilde çalışmaması ile meydana gelmektedir.
  • Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
  • Radyatörün hava yapması: Antifiriz veya su değişimi sonrası radyatör hava yapabilir. Silindir kapağının çatlaması veya kapak contasının yanması da hava yapmasına neden olmaktadır. hava yapan radyatör de motorun aşırı ısınmasına neden olarak hararet yapmasını tetikleyebilir.
  • Devirdaim pompasında kaçak: Soğutma sistemi içinde yer alan devirdaim pompası, motor sıcaklık seviyesini belirli sıcaklıkta tutmak için radyatördeki suyu basınçla silindire vererek su dolaşımına katkıda bulunur. Araç hızlandıkça hararet iniyor, yavaşladıkça artıyorsa devirdaim pompasında kaçaktan şüphelenilir.
  • Hatalı vites değişimi ve aracın zorlanması: Motorun hararet yapması araç aksamının dışında kullanıcı hatalarından da kaynaklanabilmektedir. Aracın kapasitesinden fazla zorlanması ve hatalı vites değişimi de motorun fazla ısınmasına ve hararet yapmasına neden olabilir.

Motor hararet yaptığında ne yapılmalı?

Aracınızın hararet göstergesi yandığında veya aracınızdan buhar geldiğini fark ettiğiniz anda derhal gölge bir yere aracınızı park edin. Motorun hararet yapıp yapmadığını anlamak için ilk iş olarak radyatör içindeki su seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Ancak bunu yapmak için öncelikle motorun tamamen soğuması beklenmelidir. Motor sıcakken radyatör kapağının açılması içindeki yüksek basınçla sıcak suyun sıçramasına ve yanıklara neden olabilir. Su eksilmişse tamamlanmalıdır. Hararetin nedeni suyun eksilmesinden kaynaklanmıyorsa çözüm için yetkili bir servise gidilmeli ve hararete neden olan faktörler araştırılmalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir