istanbul adalarda gezilecek yerler / Adalar Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler | Turistik Yerler

Istanbul Adalarda Gezilecek Yerler

istanbul adalarda gezilecek yerler

Büyükada’da gezilecek yerler

1-Büyükada’ya ayak basmadan önce bilmen gerekenler

  • Yazın iğne atsan yere düşmeyecek bir yer olduğu için günübirlik ada turu ya da deniz keyfi için tercih edebilirsin.
  • Eylül- ekim gibi sonbahar ya da kış sezonunda tatil planlıyorsan adanın çok soğuk ve rüzgarlı olduğunu belirtmekte fayda var.
  • Fakat en iyi zaman yaz kalabalığından uzak nisan ve mayıs ayları. Kalabalığı sorun etmem dersen haziran ve ağustos arası da ideal.
  • Ben adayı etraflıca keşfetmek istiyorum diyorsan iki günlük bir plan yapmanı öneririm.
  • Müze kartın varsa adadaki müzelere ücretsiz girebilirsin.

2-Büyükada’ya ulaşım

Büyükada iskelesi

Büyükada’ya ulaşım için motor, vapur ve deniz otobüsü seçeneklerinden sana en uygun olanı tercih edebilirsin.

Motorla nasıl ulaşırım?

Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Yeşilköy, Kadıköy ve Bostancı’dan Mavi Marmara turları düzenleniyor.

Kartal civarından da Prens Tur adaya seferler yapıyor.

Fiyat: Ada kartın yoksa tam 28,27 ₺

 Ada kartlı 16,95 ₺

Öğrenci: 14,14 ₺

Deniz otobüsüyle nasıl ulaşırım?

İDO’nun Kabataş – Yenikapı – Adalar yönünde hareket eden seferleriyle yolculuk edebilirsin.

Vapurla nasıl ulaşırım?

Şehir hatları vapurlarıyla Avrupa Yakası’nda Eminönü’nden kalkan vapurlarla yaklaşık 1 saat 30 dakikalık bir yolculukla varabilirsin.

Anadolu Yakası’ndan ise Bostancı’dan 30 dakika, Kadıköy’den de 1 saat süren bir deniz turu yaparak adaya ulaşabilirsin.

İstanbul dışından gelenler: Öncelikle İstanbul Havalimanı’na inip ardından HAVAİST ya da otobüsle Kabataş’a gelip iskeleden ada turlarına katılabilirsin. Aradığın tarihlerde sana uygun bir İstanbul uçak bileti olup olmadığına göz at derim.

Sabiha Gökçen’den de HAVAŞ ya da otobüsle Bostancı’ya oradan da adaya varabilirsin. Kadıköy iskelesinden de adaya ulaşım mümkün.

3-Adada görülmesi gereken yerler

Büyükada’da gezilecek tarih yerler

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Adada en güzel gün doğumu ve batımı manzaralarını yakalayabileceğin tepelerden birinde konumlanan Aya Yorgi Kilisesi Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı olarak da bilinir. senesinde inşa edilen kilise her sene pek çok Hristiyan için adeta bir hac noktası olarak kabul ediliyor. Her sene 23 Nisan’da ve 24 Eylül’de pek çok Hristiyan, Musevi ve Müslüman din gözetmeksizin dilek dilemek için Aya Yorgi’nin yokuşunu tırmanıyor.

Ortalama bir hızda 30 ile 35 dakika arası sürebilen yokuş biraz zorlu. Kiliseye giden yol boyunca renkli iplerin uzandığını görürsen şaşırma çünkü dilek dileyenlerin bir ritüeli. Ardından kiliseden bir çan ve anahtar alarak ritüeli sonlandırıyorlar. Dilekleri gerçekleştikten sonra bu çan ve anahtarı geri getirmek zorundalar.

Konum Linki

“Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkmadan önce bisikletle tur yapıyorsan bisikleti yokuşun başındaki park yerlerine bırakmalısın fakat bunun için de bisikletini kiraladığın yerden asma kilit almayı unutma ve park etmek ücretli olduğu için bozuk para bulundur. Ayrıca izdihama denk gelmek istemiyorsan 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerine plan yapma derim.”

Reşat Nuri Güntekin Evi

Reşat Nuri Güntekin Evi

Çalıkuşu romanının yazarı ünlü edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin’in senesinden vefatına kadar yaşadığı evi de mutlaka görün derim. Üç katlı ve pembe panjurlu tarihi köşk her ne kadar bugün müzeye çevrilmemiş olsa da dışarıdan görebilirsin. Zira kızı Ela Güntekin bu evde halen yaşam sürüyor.

Konum Linki

Büyükada Rum Yetimhanesi

Rum Yetimhanesi

’de Fransız mimar Alexendre Vallaury ‘nin mimarlığını üstlendiği Rum Yetimhanesi aslında casino ve otel hizmeti vermek adına inşa edilmiş fakat dönemin Osmanlı yönetimi buna izin vermeyince binanın yönetimi Rum Patrikhanesi’ne devredilerek Rum hastanesindeki kimsesiz çocuklara tahsis edilmiş. ’e kadar yetimhane olarak kullanılan bina bugün terk edilmiş durumda. Bina epey yıpranmış ve yaşlı olduğu için sadece bahçesini ve dış cephesini ziyaret edebilirsin. Dünyadaki ilk çok katlı ahşap bina olarak da kayıtlara geçmiş.

Konum Linki

Troçki’nin Evi

Troçki'nin Evi

Rus-Bolşevik siyasi tarihinin büyük isimlerinden Lev Troçki’nin Stalin ile yollarının ayrılmasının ardından sürgüne gönderilerek önce Kazakistan’a ardından da İstanbul’a yerleşmiş. Troçki’nin İhanete Uğrayan Devrim ve Sürekli Devrim gibi kült eserlerini yarattığı ve 4,5 sene konakladığı evi Büyükada sınırları içinde. Müze olarak kullanılmasa da tarihi bir önemi olan bu yapıyı dışarıdan görmen mümkün.

Konum Linki

Adalar Müzesi

Ülkemizin ilk çağdaş kent müzesi olarak kabul edilen adalar müzesi özellikle çocuklu ailelerin uğraması gereken adreslerden. Konsept olarak adaların nasıl oluştuğuna ve ada yaşamına dair pek çok unsur sergiye çıkarılmış. yıllık zırhlı balık olarak bilinen deniz canlısının kafatasını yakından inceleme imkanı da mevcut.

“Ada merkezinden 30 dakikalık bir yürüme mesafesinde yer alıyor. Bisiklet kiralayarak daha hızlı ve keyifli şekilde ulaşabilirsin. Bisiklet kiraladığın yerden asma kilit almayı unutmazsan müze girişinde bisikletini park edebilirsin.”

Açık olduğu saatler: pazartesi günleri hariç saatlerinde açık.

Konum Linki

Saatli Meydan  

Saatli Meydan

’te inşa edilen saat kulesi adanın simgeleşmiş yapıtlarından ve buluşma noktalarından biri haline gelmiş. Vapurdan iner inmez iskelenin karşısında yer alan meydanda en lüks otlel, kafe ve restoranlar sıralanıyor.

Konum Linki

Büyükada Splendid Palace Hotel

Splendid Palace

Bugün otel ve restoran olarak hizmet veren Splendid Palace aslında Kazım Paşa tarafından dönemin meşhur Avrupa mimarisinden esinle tasarlanmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün vals yaptığı fotoğraf bu otelde çekilmiş. ’lerin ruhunu yansıtan art-nouveau tasarımıyla çoğu Yeşilçam filmine ev sahipliği yapan bu oteli hemen gözün bir yerlerden ısıracak.

Fakat otelde konaklamayanların ziyaretçi olarak kabul edilme konusu biraz sorunlu. Geri çevirmeseler de buna pek gönüllü oldukları söylenemez. Ama otelin kafesine uğrayın derim. Özel gün ve gecelerinizde ya da konaklama için Splendid Palace Hotel’i tercih edebilirsin.

Konum Linki

Anastasia Meziki Hotel

Anastasia Meziki Hotel

Adada konforlu ve tarihi bir köşkte kalma deneyimi istiyorum diyorsan Anastasia Meziki Hotel oldukça popüler bir alternatif olabilir çünkü Dudaktan Kalbe gibi dizilerin ve reklamların aranan adreslerinden Meziki Hotel’de bütçene uygun bir oda tercih edebilirsin.

Konum Linki

Bu tarihi oteller haricinde pek çok apart ve pansiyon seçeneği mevcut, hafta sonu tatili ya da bayram tatili için plan yapıyorsan Büyükada otelleri arasından bütçene ve beklentilerine en uygunu olanı tercih edebilirsin.

Hamidiye Cami

Hamidiye Cami

II. Abdülhamid tarafından senesinde yaptırılan Hamidiye Camii büyük çaplı bir restorasyondan sonra ibadete açılmış.

Konum Linki

Anadolu Kulübü

Anadolu Kulübü

Atatürk’ün sık sık uğradığı Anadolu Kulübü de mutlaka görülmesi gereken noktalardan. Atatürk’ün yaşlılık dönemine rastlayan senesinde denizden rahatça çıkabilmesi adına bir asansör inşa edilmiş. Bugün o asansör halka açılmasa da ziyaretçiler için ayrı bir asansör bulunuyor. Ayrıca kulübe üye olmayan ziyaretçileri içeri alma konusunda da biraz katılar diyebilirim.

Konum Linki

Kamino Yelken Kulübü

Kamino Yelken Kulübü

Ada sınırlarında yelken ve sörf deneyimi yaşayabileceğini de belirtmemde fayda var. Çocuklu aileler özellikle 7 ile 15 yaş arası çocukları için yelkencilik fırsatı yaratırken bir yandan da kendileri de çeşitli yetişkin su sporları dersleri alabilirler.

Konum Linki

Büyükada’da seyir ve manzara terasları

Adakule

Adakule

Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı beş katlı yangın kulesinin bulunduğu tepe adanın en yüksek rakımlı tepeliklerinden. Aya Yorgi Kilisesi’ne giderken sağa saparsan yolun Adakule’ye çıkar. Burada Heybeliada ve Rum Yetimhanesi manzarasını panoramik olarak görmek mümkün.

Büyükada Tabiat Parkı

Büyükada Tabiat Parkı

senesinde Devlet Parkı statüsü kazanan Büyükada Tabiat Parkı doğa yürüyüşü, piknik ve bisiklet sürmek isteyenler için uygun bir atmosfere sahip. Çeşme, tuvalet ve büfenin yanı sıra piknikten sonra top oynayabileceğin oyun sahaları da yer alıyor.

Parktan denize girmek de mümkün. Ayrıca ada merkezindeki otel ve pansiyonlardan ziyade kamp ve doğa tatili arıyorsan park içinde bulunan bungalovlarda da konaklayabilirsin. Büyükada Tabiat Parkı ücretli.

Giriş ücretleri: Kişi başı 12 ₺

Konum Linki

Dilburnu Tabiat Parkı

Dilburnu Tabiat Parkı

Adanın en büyük ve en çok ilgi gören parklarından Dilburnu Parkı denize girebileceğin koyları ve mesire alanlarıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Çocuk parkları, oyun alanları ile de ailelerin tercih ettiği piknik alanlarından.

Giriş ücretleri: Kişi başı 12 ₺

Konum Linki

Büyükada plajları

Yörükali Plajı

İstanbul merkezinden denize girmek için günübirlik ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği Yörükali Plajı’nda konaklama imkanları da mevcut. Ayrıca Büyükada iskelesinden plaja ait teknelerle kolayca ulaşım sağlayabilirsin. Tekneler ücretsiz olsa da plaja girişler ücretli. Hafta sonları aşırı kalabalık oluyor, fırsatın varsa mutlaka hafta içini tercih edin.

Giriş ücretleri: Hafta içi ₺    Hafta sonu ₺

Konum Linki

Viranbağ Plajı

Viranbağ Plajı

Ada iskelesinden yine ücretsiz tekne turlarıyla rahatlıkla ulaşabileceğin Viranbağ Plajı adanın en temiz kumsal ve deniz alanlarından. Hafta sonu için plan yapıyorsan mutlaka canlı müzik performanslarını takip et derim.

Konum Linki

Eskibağ Plajı

Büyükada’nın arka kısımlarında kaldığından ötürü ulaşımı diğer plajlara göre biraz daha zorlu. Dolayısıyla nispeten daha sakin ve temiz kalmış bir plaj. Ada iskelesinden motorla yaklaşık dakika içinde plaja varabilirsin. Duş, soyunma kabini, büfe ve restoran gibi tesisler de mevcut.

Giriş ücretleri: Hafta içi ₺    Hafta sonları ₺

Konum Linki

“Plaja damsız girilmiyor ve aile plajı kategorisinde bulunuyor. Denizi taşlık ve yer yer yosunlu. Deniz ayakkabısı bulundurabilirsin.”

Prenses Koyu Plajı

Prenses Koyu

Büyükada iskelesinden 10 dakikalık bir tekne turuyla Prenses Koyu’na ulaşabilirsin. Kumlu denizi ve plajıyla özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihlerinden. Ayrıca deniz keyfine ek olarak pek çok etkinlik ve müzikli eğlence de düzenleniyor. Plaja girişler ücretli.

Konum Linki

Nakibey Plajı

Ben özellikle aile plajı arıyorum, çocuklarım için ya da yüze konusunda kendime güvenemediğim için fazla derinleşmeyen bir deniz tercih ediyorum dersen Nakibey tam sana göre. Plaja damsız girilmesine de müsaade edilmiyor, denizi de oldukça sığ.

Giriş ücretleri: Hafta içi ₺    Hafta sonları ve bayramlarda ₺ ( yaş için %50 indirim mevcut.)

Konum Linki

Halik Plajı

Büyükada’nın en uzun plajı. Eskibağ Oteli’nin işletmesi altındaki plaja yürüyebileceğin gibi ücretsiz tekne seferlerini de tercih edebilirsin. Plaj yakınlarından kamp ve mesire alanları da bulunuyor. Kamp konaklamasının mümkün olduğunu da belirtmekte fayda var.

Giriş ücretleri: Hafta içi ₺     Pazar günleri ve bayramlarda ₺ ( yaş ücretsiz, yaş indirimli.)

Konum Linki

Ayrıca Aya Nikola Plajı ve Kartal Belediyesi’ne bağlı halk plajı da ada civarında deniz keyfi yapabileceğin adreslerden.

4-Büyükada’ya yolun düşerse mutlaka denemen gerekenler

  • Büyükada’nın tarihi sokaklarında bisiklet rotası yapıp yokuş aşağı pedal çevirmenin keyfini çıkar.
  • Mor begonvillerle selfie çek.
  • Ada Müzesi’ne uğrayıp adaların jeolojik ve kültürel oluşumunu keşfet.
  • Ada çarşısından hediyelik magnet al.
  • Sahildeki balık restoranlarından birinde balık çorbası dene.
  • Adakule’den panoramik bir fotoğraf çek.
  • Adanın plajlarında denizin ve canlı müziğin keyfini sür.
  • Tabiat parklarında kamp ve piknik yapmadan dönme.
  • Tarihi köşk ve otellerde nostaljiyi iliklerinde hisset.
  • Aya Yorgi Kilisesi’nde dilek dile.

5-Ada içi ulaşım nasıl?

Ada içi ulaşım seçenekleri

İstanbul kartın geçerli olduğu belediye otobüsleri mevcut. Motorlu araç kullanımına kapalı. Elektrikli otobüsler kullanılıyor. Bu otobüsler için uzun kuyruklar beklemeyi göze almanda fayda var. Bisiklet en popüler ada içi ulaşım yolu. Bisiklet kiralama noktalarından bisikletinizi kiralarken frenleri kontrol edin ve asma kilit istemeyi unutmayın.

Ayrıca adanın plajlarına Büyükada iskelesinden kalkan ücretsiz tekne ve motorlarla ulaşabilirsin.

Büyükada Gezilecek Yerler

Eskibağ Teras Restaurant

Eskibağ tepesinin terasında bulunan restoranda gün batımı da muhteşem. Pembe, turuncu ve morun her tonuna şahit olabileceğiniz bu anlara balık ve mezeler içkimiz eşlik ediyor. Eski püskü mekanlardan vazgeçemeyenlerin mutlaka uğraması gereken restoranda kahvaltı servisi de mevcut.

Prinkipo Meyhanesi

Büyükadanın bilinen en nostaljik meyhanesi Prinkipo, Fıstık Ahmet'in Yeri olarak ta bilinir. Yaz kış müdavimleri bulunur. Yeni nesil meyhanelerin popülaritesi ile unutulan ana meyhane ruhunu yaşamak istiyorsanız Prinkipo meyhanesi tam size göre! Çilingir masasına eşlik eden Fıstık Ahmet'in sohbeti ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Milto Restaurant

Vedat Milor tarafından da incelenen Milto, ada sakinlerinin gözde balıkçısı olduğunu düşünüyoruz. Mezeler arasında özellikle fava, patlıcan salatası ve Lacerda öne çıkıyor. Yan yemeklerdeki patatesler de güzel pişmişti. Balığın yanı sıra et çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.

Ali Baba Restaurant

Adadaki bir diğer köklü restoran ise aile tarafından işletilen Ali Baba restoran. Seçenekleriniz oldukça geniş ancak özellikle mezelerde öne çıkıyor. Bu nedenle belki mezeleri düşük tutmak ve sıcak mezelere odaklanmak isteyebilirsiniz. Izgara kalamar seçmenizi ve kabak kızartmayı denemenizi öneririz.

Milano Restaurant

İskele yakınında sıralanan sahil restoranlarından biri olan Milano Restaurant, uzun yıllardır ticaret yapan bir işletme. Ünlü isimlerin de tercih ettiği restoranda bir balıkçıda aradığınız her lezzeti bulmanız mümkün.

Ada Kahvaltı

Kendi evini misafirlerine açan işletmecilerin mekanları hiç kötü görünüyor mu? olmadığını varsayıyoruz! Maden'de kendi evlerinin bahçesinde açtıkları Ada Kahvaltı'da sınırsız çeşitte kahvaltı sofraları sunuluyor. Çeşitli peynirlerden anne reçellerine kadar her damak tadına uygun tatlı-tuzlu lezzetler bulabilirsiniz. Günün böreği ve günün sürpriz lezzeti de her gün taze olarak hazırlanmaktadır.


Büyükada Feribotu

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Prens Adaları olarak adlandırılan adaların içerisinde en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’un en turistik yerlerinden biridir. Rengarenk begonvillerle donatılmış sokaklarında bisiklet sürmek, tarihi köşklerini yakından keşfetmek, masmavi plajlarında yüzmek… Tüm doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel ve mimari dokusuyla da her zaman ziyaretçileri etkisi altına almayı başarıyor. Yaz aylarında, normal nüfusundan çok daha fazla bir nüfusa sahip olan ada, şehir gürültüsünden ve trafikten uzaklaşmak için adeta günübirlik kaçış noktasıdır.

Kaç Günde Gezilir; günde gezmeniz mümkün. Ziyaretçiler Büyükada&#;yı çoğunlukla günübirlik geziler için tercih etmektedir. Konaklamalı bir şekilde kalmak isterseniz Büyükada&#;da çeşitli konaklama seçenekleri de bulunmaktadır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Büyükada’yı ya Nisan-Mayıs aylarında ya da Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında ziyaret edebilirsiniz. Hangi ay gittiğinizden bağımsız olarak eğer kalabalıktan uzak, daha sakin bir şekilde Büyükada&#;nın keyfini çıkarmak istiyorsanız hafta sonu yerine hafta içini tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Hafta sonu çok kalabalık olduğu için adanın tadını gönlünüzce çıkarmanız pek mümkün olmayabilir.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; İstanbul Atatürk Havalimanı’na indiyseniz, toplu taşıma araçlarını kullanarak Kabataş’a gelmeli, Kabataş’tan ise herhangi bir deniz yolu taşıtını kullanarak adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiyseniz, Havaş ya da otobüsleri kullanarak Bostancı’ya, Bostancı’dan ise herhangi bir deniz yolu taşıtını kullanarak adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak; Havaş ya da otobüslerle Kadıköy’e, Kadıköy iskelesinden de adalara ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Büyükada’da lezzetli balık menülerinin tadın bakmalı ve meşhur dondurmalarından yemelisiniz. Sonrada, sizler için hazırladığımız Büyükada Restoranları’nı keşfetmelisiniz.

*Büyükada&#;da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Büyükada Sahili

Büyükada Sahili

Burası neresi? Büyükada İskelesi’ne yaklaşırken, ilk etapta zaten farklı bir atmosfer yaşayacağınızı anlayacaksınız. Kadıköy, Bostancı, Kartal, Yenikapı ve Beşiktaş iskelelerinden kalkan vapur ve motorlara binerek ulaşacağınız Büyükada, sizleri mor ve pembe renkli begonvilleriyle karşılıyor olacak. Köşkleri, butik otelleri ve birbirinden harika restoranlarıyla olağanüstü bir yer olan Büyükada’ya hayran olmamak elde değil. Motorlu taşıtların kullanılmasının yasak olduğu adada, güzel bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz?

Neden gitmeliyim? İskeleden indiğinizde, insanların gittiği yöne doğru otomatik sizde yöneliyorsunuz ve kendinizi solda yer alan sahil yönüne çeviriyorsunuz. Saatli Meydan’a doğru çıkmadan önce, hemen soldan devam ediyorsunuz ve çok büyük olmasa da bir sahil şeridine ulaşıyorsunuz. Bu sahil şeridini yürüdükçe, birbirinden farklı balık restoranları ve birahanelerle karşılaşacaksınız. İsterseniz bunlardan birini tercih ederek lezzetli bir yemek yiyebilir, isterseniz de denizin kenarında yer alan banklarda oturup enfes manzarayı seyredebilirsiniz.

2. Saatli Meydan

Saatli Meydan

Burası neresi? Büyükada vapur iskelesinin karşısında yer alan Saatli Meydan, Büyükada’nın önemli sembolik yapılarından biridir desek yanılmayız sanırım. Herkesin mutlaka uğradığı bu meydan, aynı zamandabir buluşma noktasıdır. Meydandaki tarihi saat ise, yılında inşa edildi ve Büyükada’nın ikonik bir simgesi olarak günümüze kadar gelmeyi başardı. Meydanın çevresinde en ünlü otellerden biri yer alıyor ve konaklama ihtiyacı duyduğunuz takdirde buradan istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz. Dahası meşhur dondurmacıların mükemmel dondurmasından yiyebilir ya da lokma tatlısının tadına bakabilirsiniz. Bu lezzetler kaçmaz, ona göre. 🙂

Neden gitmeliyim? İskele Meydanı, bir şeyler atıştırmak için birçok muhteşem kafe, restoran ve dondurmacıya ev sahipliği yapmaktadır ve özellikle karnı acıkan ziyaretçiler için burası Büyükada&#;daki en cazip noktalar arasında bulunmaktadır. Tabi adaya lojistik desteğin zorluğundan dolayı fiyatların İstanbul&#;a göre bir tık pahalı olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

3. Ada Çarşısı

Ada Çarşısı

Burası neresi? Adanın çarşısı, saatli meydanın ve sahil şeridinin hemen arkasında yer alıyor. El sanatları tezgahları ve ünlü market zincirlerinin yanı sıra daha pek çok alışveriş alternatifini burada bulma şansı yakalayabilirsiniz. Ayrıca yine restoranların ve ünlü tatlıcıların yer aldığını ekleyerek, mutlaka birini tercih edip yemek yemeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda konaklama ihtiyacı duyarsanız da, butik otellerden birinde konaklayabilirsiniz.

4. Ada Sokakları

Ada Sokakları

Burası neresi? Gelelim Büyükada&#;da gezilecek yerler listesinde en önemli kısma… Adanın sokakları… Harika bir gezintiye çıkacağınız, yeni yerler keşfedeceğiniz, rengarenk çiçekler arasında dolaşacağınız, yürüyerek ya da bisiklet sürerek tadını çıkaracağınız sokaklar… İster iskeleden ister ada çarşısından, nereye yönelmek isterseniz oraya yönelin. Sağa mı sola mı? Hiç fark etmez! Yeter ki amacınız adayı tümüyle keşfetmek olsun.

Neden gitmeliyim? Ada sokaklarında dolaşırken, tarihi köşkleri yakından görecek ve mükemmel bir nostalji yaşayacaksınız. Renkli begonvillerin arasında, beyaz evlerin ya da ahşap köşklerin önünde muhteşem fotoğraflar çekmeyi unutmayacağınızı tahmin ediyoruz. Kuş sesleri eşliğinde, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle bisiklete binmenin keyfi bir başka olacak! Belki yokuşlardan çıkarken zorlanacaksınız ama buna her dakika değeceğinden emin olun.

Kaçırmayın! Bazen mola verecek ve durduğunuz noktalarda denizin manzarasını seyretmeye dalacaksınız. Bazen de fotoğraf çekmeye dalacaksınız ve bunun için oldukça vakit harcayacaksınız. Zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız bile! Bu kadar mola yeter mi yetmez tabii ki. Büyükada’nın meşhur kafe veya restoranlarında oturup, harika manzara eşliğinde günün tadını çıkaracaksınız.

-Anıtlar, Mezarlar

5. Büyükada Müslüman Mezarlığı

Burası neresi? Tepeköy&#;de bulunan Müslüman Mezarlığı birçok ünlü Türk&#;ün son istirahat yeri olması nedeniyle Büyükada&#;ya gelenler tarafından büyük ilgi görmektedir. Mezarlık yüzyılda Sadrazam Rıfat Paşa&#;nın onayıyla bölgede vefat eden Müslümanların defnedilmesi amacıyla kurulmuştur. Mezarlıkta yatan ünlü isimler arasında Aliye Berger, Doğan Avcıoğlu, Abdullah Paşa, Ahmet Fehim gibi önemli kişiler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Huzur dolu atmosferi ve burada yatan ünlü isimleri ile Büyükada Müslüman Mezarlığı, Büyükada gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gereken yerlerden biridir.

6. Yunan Ortodoks Mezarlığı

Burası neresi? Manastıra giden yolun üst tarafında bulunan Büyükada Rum Ortodoks Mezarlığı, bölgede bulunan Gayrimüslimlerin defnedilmesi amacıyla kurulmuştur. Patrik Hristanos ve İmparatoriçe İrene gibi önemli isimlerin mezarları da bu mezarlıkta bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Büyükada&#;nın tarihi hakkında ziyaretçilerine önemli ipuçları sunan Yunan Ortodoks Mezarlığı, Büyükada gezisi sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır. Mezarlık normal şartlarda ziyarete açık değildir ancak mezarlıkta defnedilmiş kişilerin ismini verdiğiniz taktirde girişe izin verilmektedir.

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

7. Çankaya Caddesi

Burası neresi? Adadaki muhteşem köşklerin bulunduğu Çankaya Caddesi, adanın tarihine tanıklık etmek ve Adalar gezisini unutulmaz hatıra fotoğraflarıyla süslemek isteyenler için Büyükada&#;nın en keyif verici yürüyüş noktalarının başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Çankaya Caddesi boyunca gerçekleştireceğiniz gezi ile adanın tarihi yapılarını yakından görme ve caddenin huzur dolu iklimini hissetme fırsatına sahip olacaksınız.

Aklınızda bulunsun! Nizam Caddesi ve Yılmaz Türk Caddesi de önemli tarihi konaklara ev sahipliği yaptığı için bu caddeler da Büyükada&#;nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır.

-Müzeler

8. Adalar Müzesi

Adalar Müzesi

Burası neresi? İstanbul&#;un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Büyükada&#;nın en meşhur müzelerinden biridir. Müzenin içerisinde; adaların oluşumundan günümüze kadar gelen hikayesini ve tarihini anlatan 20 bin belge, 6 bin fotoğraf ve daha birçok koleksiyon parçası yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Açık ya da cam vitrin içerisinde sergilenen eserler, fazlasıyla dikkat çekiyor. Müzedeki video gösterimlerinden, adaların tarihi ve jeolojik yolculuğuna çıkacak ve adalar hakkındaki her detayı öğreneceksiniz. Adaların tarihini ve kültürünü yakından tanıyıp öğrenecek, doğal zenginliklerini keşfedeceksiniz.

Adanın merkezine yarım saatlik bir yürüyüş mesafesinde yer alan müzeye, ister yürüyerek ister bisiklet sürerek gelin. Müzenin önünde bisiklet kiralayanlar için park noktaları da yer alıyor.

  • Adres: Adalar Müzesi Hangar Müze Alanı, Aya Nikola Mevkii Büyükada / Adalar &#; İSTANBUL
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 64 30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Burası neresi? Büyükada&#;nın en önemli müzelerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yılında açılmıştır. yılında, Darüşşafaka Cemiyeti&#;nin sorumluluğunda yoluna devam etmiş ve yılında yenilenmeye gittiği için kapatılmıştır. Restorasyon çalışmaları sonucunda yenilenip, çağdaş bir müze haline dönüşerek, yılında tekrar hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Edebiyat ve tarih tutkunlarını bir arada buluşturan müze, açıldığı günden bu yana ülkenin en çok ziyaret edilen müzesi olmuştur. Müze, Türkiye&#;nin önemli şair ve yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık&#;ın yaşamından izler taşıyor. İçerisinde; Sait Faik&#;in eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları gibi daha pek çok eşya ve belge sergileniyor. Aynı zamanda burası yazarın yaşadığı üç katlı bir köşktür ve zamanla müzeye çevrilmiştir. Bu nedenle Sait Faik Abasıyanık&#;ın hem ruhsal hem de yazınsal dünyasını en derinden hissedeceksiniz. Emin olun!

  • Adres: Burgazadası, Burgazada, Çayır Sk. No, Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#; **Pazartesi ve Salı günleri kapalı
  • Telefon: () 20 60
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Seyir ve Manzara Noktaları

Yücetepe

Yücetepe

Burası neresi? Adanın en meşhur tepelerinden biri olan Yücetepe, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Aya Yorgi Kilisesi&#;nin bulunduğu alanı kapsayan tepeye ulaşmak için, 1 m kadar bir yokuş çıkmanız gerekiyor. Ancak bu yolculuk ne kadar zor olursa olsun, tepeye ulaştığınızda buna değdiğini anlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Tepeye ulaştığınızda, öncelikli olarak Yücetepe Gazinosu&#;nagitmelisiniz. Büyükada&#;nın eşsiz manzarasını ayaklar altına alan yer, oldukça huzurlu ve samimi bir ortama sahiptir. Tahta masa ve sandalyeler ile donatılmış, aile işletmesi olan bu yerde, muhakkak lezzetli menülerin tadına bakmalısınız. Sahilde bir akşam yemeği yemek yerine, buraya gelerek hem enfes yemeklerin tadına bakmış hem de gün batımının o muhteşem manzarasını seyretmiş olacaksınız.

  • Adres: Büyükada-nizam Mh., Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 13 33
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Adakule

Adakule

Burası neresi? En ilgi çekici manzaraya sahip tepelerden biri olan Adakule, Büyükada&#;nın yangın kulesidir. Orman Genel Müdürlüğü&#;ne ait beş katlı olan bu yangın kulesi, her yıl Nisan ayından itibaren çalıştırılmaya başlanır. Kulede yer alan termal kameralar sayesinde herhangi bir yangın riskiyle karşılaşıldığında, itfaiye ve orman ekipleri müdahale etmek için devreye girer.

Büyükada&#;nın en yüksek tepesinde yer aldığı için ulaşımı zor gibi düşünülse de, aslında çok kolay. Aya Yorgi Kilisesi&#;ne giden yolun sonunda sağa doğru kıvrılan patika yolu takip etmeniz yeterli, sonrasında bu büyüleyici manzarayla karşılaşıyorsunuz. Yücetepe kadar çok bilinmese de, Büyükada manzarasını en güzel şekilde izleyebileceğiniz yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Deniz seviyesinden metre yükseklikte yer alan kuleden, Rum Yetimhanesi&#;nin ve Heybeliada&#;nın manzarasını görebiliyorsunuz. Sadece bu kadar mı, hayır! yılında restore edildikten sonra kullanıma açılan kulede, panoramik manzaralı toplantı salonları inşa edilmiş ve böylece İstanbul&#;un nefes kesen manzarasını doyasıya seyredebilme şansı elde edebiliyorsunuz. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmesini de buna borçlu.

-Plajlar

Blue Beach

Blue Beach

Burası neresi? Adanın merkezine oldukça yakın bir mesafede yer alan Blue Beach, Büyükada’nın plajları arasında ilk sırada yerini alıyor. Büyükada iskelesine geldiğinizde, indiğiniz vapurun hemen yanında plajların özel tekneleri bulunuyor. Sürat teknesi ya da küçük teknelerden birini tercih ederek, plajlara ulaşım sağlıyorsunuz. Blue Beach’e de aynı şekilde geldiğinizi varsayıyoruz ve aynı zamanda yürüyerek de dakikada plaja ulaşabileceğinizi ekliyoruz.

Neden gitmeliyim? Plajın alanı çok büyük ve geniş olmasa da, adanın denizinde vakit geçirmek için oldukça idealdir. İçerisinde yer alan restorandan yemek yiyebilir, soğuk şeyler içebilirsiniz. Bu işletme, mavi ve beyaz renkli konsept ile dizayn edilmiş olup, ihtiyaçlarınızı çok rahat karşılayabileceğiniz bir yerdir. Belli bir ücret ödeyerek giriş yapacağınız plajda, ücrete şezlong ve şemsiye hizmetleri de dahildir. Ayrıca duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi olanaklar da içerisinde mevcuttur.

Aklınızda bulunsun! Plaja, damsız müşteri alınmıyor!

Yörükali Plajı

Yörükali Plajı

Burası neresi? Adanın en fazla kapasiteye sahip plajlarından biri olan Yörükali Plajı, aynı zamanda adanın en meşhur ve en eski plajlarından biridir. Plaj sürekli olarak temizleniyor ve bu yüzden adanın en temiz plajlarından biri olduğu biliniyor. Ancak son yıllarda gelen ziyaretçiler bir hayli arttığı için, belki eskisi kadar temiz bulamayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Genelde günübirlik kaçamaklar için tercih edilen plajda, konaklama seçenekleri de bulunuyor. Büyükada iskelesinden kalkan tesisin teknelerini ücretsiz olarak kullanıp, plaja kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yörükali Plajı, hem otel hem de plaj işletmesi olarak kullanıldığı için, fazlasıyla geniş mutfağa sahiptir. Lezzetli menülerden yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderecek ve plajda doyasıya güneşlenip yüzeceksiniz. Özellikle müzik seçimlerine bayılacaksınız. Aynı zamanda plaj kumluk olduğu için, çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih edildiğinin altını çizelim.

Uyarı! Hafta sonları oldukça kalabalık olan plaja, hafta içi gelmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca hafta sonları damsız giriş yapılmadığını belirtelim. Üstelik burada konaklayanlara, plaja girmek ücretsizdir. Onun dışında belli bir ücret ödeyerek giriş yaptığınız plajda, ücrete şezlong-şemsiye hizmetleri de dahil.

Viranbağ Plajı

Viranbağ Plajı

Burası neresi? Yada Beach Club şirketi tarafından işletilen plaj, Viranbağ Koyu olarak da biliniyor. Eskibağ Plajı ile aynı işletmeye sahip olan plaj, hem ada sakinleri hem de turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor ve çok seviliyor. Plaj çalışanları, neredeyse her sabah, denizi temizliyor ancak yine de bazı günler denizde yosun olabiliyor. Adanın merkezinden kalkan ücretsiz teknelerle ulaşım sağlayacağınız plajda, akşam teknelerin dönüş saatine kadar takılabilirsiniz. Hafta sonları canlı performans partilerine katılmalı ve harika sushilerinin tadına bakmalısınız.

  • Adres: Büyük Tur Yolu No Viranbağ İstanbul TR,
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: () 38 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

Eskibağ Plajı

Eskibağ Plajı

Burası neresi? Adanın en arka kısmında yer alan Eskibağ Plajı, Büyükada plajları arasında en güzelidir. Adanın arkasında kaldığı için plaja ulaşmak biraz zor olabilir. Ancak merkezden kalkan motorlara binerek, 25 dakikaya rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Adanın en eski plajlarından biri olan Eskibağ Plajı, oldukça temiz bir havaya hakimdir. Denizinin sakin ve yosunsuz olması, tercih etmeniz için bir nedendir. Aynı zamanda diğer nedenlerden biri de; içerisinde yeme-içme gibi imkanların yer almasıdır. Hatta plajda, nişan ve düğün gibi özel günler için organizasyonlarda yapılmakta. Ailecek gidilebilecek bir mekan olmanın yanı sıra, arkadaşlarınızla da gidip sınırsız eğlenebileceğiniz bir yerdir. Plajda; şemsiye, şezlong, minder, duş, tuvalet, soyunma kabinleri gibi imkanlar da mevcut olup, alkol satışı da yapılmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Plaja damsız girilmediğini belirtelim.

  • Adres: Büyük Tur Yolu No Büyükada/ İstanbul
  • Telefon: 0 () 38 20
  • Web sitesi 

Prenses Koyu Plajı

Prenses Koyu Plajı

Burası neresi? Prenses Butik Otel’in önünde yer alan Prenses Koyu Plajı, adanın en meşhur plajları arasındadır. Diğer plajlarda olduğu gibi, adanın merkezinden kalkan ücretsiz motorlarla bu plaja ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Yolculuk 10 dakika kadar sürüyor ve sonrasında harika bir plajla baş başa kalmış oluyorsunuz. Büyükada’nın en kaliteli plajlarından biri olduğu için, çok sık tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; restoran, şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, soyunma kabinleri gibi ihtiyaç duyacağınız her şey mevcut. Denizi tertemiz ve kumludur, bu yüzden çocuklu aileler için de fazlasıyla uygundur. Çeşitli aktiviteler ve partilerin düzenlendiği plajda, eğlencenin hiç eksik olmadığını fark edeceksiniz. Sadece gün batımını izlemek için bile bu plaja gelenlerin sayısını bir bilseniz… O nedenle Büyükada&#;da gezilecek yerler listesine bu plajı eklemeyi unutmayın deriz!

  • Adres:Kamelya Sok. No Büyükada / İstanbul
  • Telefon: 0 30 34
  • Web sitesi 

Nakibey Plajı

Nakibey Plajı

Burası neresi? Ada merkezine oldukça yakın olan Nakibey Plajı, diğer plajlara göre daha sakindir. Merkezden yürüyerek dakikada ulaşabileceğiniz plaja, aynı zamanda Büyükada iskelesinden ücretsiz teknelere binerek ulaşabilirsiniz. Denizi dalgasız, dingin ve kumluk olmasıyla birlikte oldukça sığdır. Bu yüzden ailelerin daha çok tercih ettiği plajlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca denizinin diğer plajlara göre çok daha temiz olduğunu ekleyelim. İçerisinde restoran-cafe tarzında işletilen bir büfe var ve bunun dışında ihtiyaç duyacağınız her türlü plaj olanaklarına da yer veriliyor.

Aklınızda bulunsun! Plaj, aile plajı olarak geçtiği için, damsız girilmiyor.

Halik Koyu Plajı

Halik Koyu Plajı

Burası neresi? Adanın en uzun plajına sahip olan Halik Koyu Plajı, hem temiz hem de sessiz, sakin bir yer olmasıyla fazlasıyla dikkat çekiyor. Plaj, adanın en meşhur otellerinden biri olan Eskibağ Otel’i tarafından işletiliyor ve otelin Teras Restoran’ın hemen yanında yer alıyor. İster ada içerisinden yürüyerek ulaşın ister ada iskelesinden kalkan ücretsiz teknelerle, size kalmış. Ayrıca plaja inmeden önce kamp ve piknik yapabileceğiniz alanlar var ve ona göre hazırlıklı gelin! 🙂 Plajın içerisinde şezlong, şemsiye, minder ve duş gibi hizmetler de yer alıyor ve dahası yeme-içme ihtiyacınızı karşılayacağınız bir tesiste bulunuyor.

Aya Nikola Plajı

Aya Nikola Plajı

Burası neresi? Büyükada’nın en dalgasız plajı olan Aya Nikola Plajı, adanın en sevilen plajlarından birisidir. Plaja, yürüyerek 1 saatte, bisiklet ile yarım saatte ulaşabileceğiniz gibi merkezden kalkan ücretsiz teknelerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Halk plajı olsa da, belirli bir ücret ödeyerek giriş yapıyorsunuz. Genellikle ada sakinleri tarafından daha sık tercih ediliyor ve bir hayli kalabalık oluyor.

Neden gitmeliyim? Denizinin temiz ve sakin oluşu, çam ağaçlarının etrafa saçtığı kokusu ve muhteşem manzarası ile oldukça ideal yerlerden biridir. Plajın içerisindeki hizmet ve olanaklardan da istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz. Aynı zamanda plajın hemen yanında yer alan Aya Nikola Butik Otel’den hem konaklama hem de yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Ayrıca otelin de kendine ait küçük bir plajının olduğunu belirtelim. Plaj içerisindeki hizmet ve olanaklardan da istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz.

  • Adres: Büyükada-maden, Yılmaz Türk Cad. Ayanikola Mevkii No, Adalar/İstanbul
  • Telefon: () 41 43
  • Yol tarifi al >

Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri Plajı

Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri Plajı

Burası neresi? Kartal Belediyesi’nin hizmete sunduğu Kartal Belediyesi Sosyal Tesisler Plajı, adanın Kartal &#; Tuzla yönüne bakan tarafında yer alıyor. Diğer plajlara nazaran daha ucuz olduğu için, bilenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. İçerisindeki konaklama seçenekleri ile ya günübirlik ya da uzun süreli kalarak vakit geçirebilirsiniz. Kartal Motor İskelesi’nden kalkan seferlerle ulaşabileceğiniz gibi adanın içerisinden de ulaşım sağlayabilirsiniz. Plajın bir güzel tarafı da; engel derecesi %40&#;ın üzerindeki vatandaşlardan ücret alınmaması ve refakatçilerinin de %50 indirimli olarak faydalanabilmesi. 

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/Parklar

Büyükada Tabiat Parkı

Büyükada Tabiat Parkı

Burası neresi? Devlet Ormanı statüsünde olan Büyükada Tabiat Parkı, yaklaşık 4,5 hektarlık bir alana sahip. Yeşil ve mavinin birleşmesine en güzel örnek olan park, yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. İçerisinde yer alan çeşit çeşit bitki ve ağaç türlerinin varlığı da sizi ayrı bir atmosfere taşıyacak.

Neden gitmeliyim? Doğayla iç içe olacağınız bu yerde, keyifli bir yürüyüş ya da piknik yapabilirsiniz. İçerisindeki konaklama tesislerinden dilediğiniz gibi yararlanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz her şeyi burada bulabilirsiniz. Mesire alanında; çeşme, tuvalet, büfe, spor sahası gibi pek çok imkan bulunuyor. Dahası Büyükada Tabiat Parkı, size yüzme imkanı bile sağlıyor. Geldiğinizde daha uzun süre kalmak isterseniz, bungalov ya da normal evlerden birini seçerek dilediğiniz kadar konaklayabilirsiniz. Ayrıca bol bol fotoğraf çekmeyi ve bisiklet sürmeyi de unutmayın!

Kaçırmayın! Parkın çevresinde yer alan Aya Nikola Manastırı, Adalar Müzesi, Aya Yorgi Kilisesi, Rum Yetimhanesi ve Hamidiye Cami bulunuyor. Güzel bir gün geçirmek isteyenler, parkı ziyaret ettikten sonra bu noktalara da gidebilirler.

  • Adres: Büyükada-maden, Adalar No, Adalar/İstanbul
  • Telefon: () 50 00
  • Yol tarifi al >

Dilburnu Tabiat Parkı

Dilburnu Tabiat Parkı

Burası neresi? Ada merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Dilburnu Tabiat Parkı, Büyükada&#;nın en sık ziyaret edilen ve en meşhur parklarından biridir. yılında tabiat parkı olarak ilan edilip koruma altına alınan park, 7 hektarlık bir alan içerisinde yer alıyor.  Dilburnu Tabiat Parkı, hem denize girilebilen koylara hem de piknik alanlarına sahiptir. Şimdi, neden bu kadar sık ziyaret edildiğini anlıyor musunuz? 🙂

Neden gitmeliyim? Birbirinden farklı ağaç ve ormanlarla kaplı olan parkın kuzeyinde Nizam Koyu, güneyinde ise Yörükali Plajı bulunuyor. Sadece piknik değil, aynı zamanda gününüzü dolu dolu geçirmek için neredeyse her imkanı sunuyor. Tabiat parkın içerisinde; çocuk parkı, restoran, cafe, piknik masaları ve çocuk oyun alanları da yer alıyor. Özellikle yaz aylarında piknik yapmak için tercih edilen parka, yürüyerek ya da bisikletle kolaylıkla gelebilirsiniz. Ayrıca Aya Yorgi, Rum Yetimhanesi ve deniz manzarasıyla da gelenleri etkisi altına alıyor diyebiliriz.

  • Adres: Nizam Mahallesi, Dilburnu Mevkii Sk., Adalar/İstanbul
  • Çalışma saatleri: &#;
  • Telefon: 15 53
  • Yol tarifi al >

*Turistik Noktalar

-Köşkler

Con Paşa Köşkü

Con Paşa Köşkü

Burası neresi? Con Paşa Köşkü, bir diğer adıyla da bilinen John Avrimidis Köşkü, Büyükada’nın en meşhur tarihi köşklerinden biridir. Sarı rengi ve mimarisi ile fazlasıyla dikkat çeken köşk, Midilli doğumlu Con Paşa’nın isteğiyle, yılında inşa edilmiştir. Aslında Venedikli bir aileden gelen Con Paşa, o tarihlerde İdare-i Mahsusa’nın yöneticiliğini yaparak, ilk Kadıköy &#; Adalar vapur seferlerini başlatmıştır. Yalman Köşkü ile karşılıklı olan köşk, Hatırla Sevgili gibi Türk dizilerinde kullanılarak birçok kişinin hafızasında yer etmeyi başarmıştır. Köşk, Con Paşa’nın ölümüyle eşi ve çocuklarına kalmış ancak I. Dünya Savaşı nedeniyle aileden haber alınamayınca, maliye köşke el koyup satışa çıkarmış.

Neden gitmeliyim? Ahşap sütunlu balkonlarla donatılan köşk, çatı kuleleri ve süslemeleri ile oldukça göz alıcıdır. Ayrıca köşkün bahçesinde pek çok heykel yer alıyor. Günümüzde hala özel mülkiyet olduğu için ziyaret edilmese de, mimari yapısını görmek için birçok insanın akın ettiğini söyleyebiliriz. Sadece akın etmekle kalmıyor, dolu dolu fotoğraf çekerek anı biriktiriyorlar.

Rum Yetimhanesi

Rum Yetimhanesi

Burası neresi? Manastır Tepesi’nde yer alan Rum Yetimhanesi, adanın en etkileyici tarihi yapılarından biridir. Büyükada’da gezintiye çıkan herkesin mutlaka gördüğü ve gördüğü anda etkilendiği yapı, yılında Fransız mimar Alexendre Vallaury tarafından inşa edilmiş. Tamamen ahşap malzemeler kullanılarak inşa edildiği için, dünyanın ilk çok katlı ahşap binası olma özelliğine sahip. Ayrıca bazı kaynaklarda; Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci ahşap binası olarak yer aldığı söyleniyor. Üç kısımdan oluşan yetimhanenin yan bölümleri 6, ana bölümleri ise 5 katlıdır.

Hakkında!

İnşa edildiği dönemde, Prinkipo Palace Otel ismiyle açılması ve otel-casino işletmesi olarak kullanılması planlanmış. Ancak bazı kişiler tarafından, adanın ahlakı bozulacağı düşünülmüş ve bu sebepten dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit, bu planı engellemiş. Daha sonra binayı, zengin bir Rum aile satın almış ancak binanın kamu yararına uygun bir yer olduğuna kanaat getirilmiş. Böylece bir ferman yayınlanmış ve bu fermanda, Balıklı Rum Hastanesi’nde bulunan kimsesiz Rum çocuklarına bakmak için, binanın Rum Patrikhanesi himayesine verilmesi istenmiş. Toplanan bağışlarla birlikte, yılında II. Abdülhamit ve dönemin Patriği olan III. İoakim’in katıldığı törenle açılan bina, uzun yıllar yetimhane olarak kullanılmış.

İçerisinde; oda, mutfak, kütüphane, ilkokul ve çeşitli meslek okulları bulunuyordu ve en önemlisi de çocuklar çok güzel bir eğitim veriliyordu. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında göçmenlere hizmet veren yetimhane, daha sonralarda da Rusların sığınağı haline gelmiş ve yetimhanenin kaderi değişmeye başlamış. Ruslar, soğuktan korunmak adına binanın ahşap kaplamalarını söküp yaktıkları için, bina gittikçe zarar görmeye başlamış. Kıbrıs Savaşı döneminde ise, bina tamamen kapatılmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü, binanın kurtarılması için hiçbir şey yapmamış ve Fener Rum Patrikhanesi ise, yılında AİHM’ne başvurmuş ve davayı kazanarak yetimhanenin tapusunu kazanmış. Ancak yine de yetimhane ile ilgili bir çalışma yapılmadığından, bina harabe halde kalmış.

Neden gitmeliyim? Bina harabe ve içi boş olsa da, merdivenlerdeki el emeği oymalar, günden güne çürüyen piyano, öğrenci kayıtları, öğrencilerin isimlerini kazıdığı sıraları görüp de etkilenmemek daha doğrusu hüzünlenmemek elde değil. Yıkılma tehlikesi olduğu için, çitlerle çevrili olan binaya aslında giriş yasak. Ancak bazen yetimhanenin bekçisi bahçesini ve çevresini dolaşmanıza izin verebiliyor. Her ne kadar terk edilmeye yüz tutmuş olsa da, mutlaka uğramanız gereken yerler arasında yerini alıyor.

Sabuncakis Köşkü

Sabuncakis Köşkü

Burası neresi? Sabuncakis Köşkü, yılında II. Abdülhamit döneminde yaşayan meşhur mason Halepli Yorgi Sabuncakis tarafından inşa edilmiş. Ancak köşkün tasarımı Atina Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde hoca olan Prof Fotiadis tarafından tamamlanmış ve inşaatını da Simota Kalfa üstlenmiş. Grek tarzda inşa edilen köşk, mason süslemeleri ve detaylarıyla fazlasıyla dikkat çekiyor.

Köşk, mimarisinden dolayı, birçok farklı isimle adlandırılmış. Örneğin; köşke küçük bir köprü vasıtasıyla giriş yapıldığı için Köprülü Ev, giriş bölümünde ışık saçan bir göz resmi olduğu için ve bu göz Tanrı’nın her şeyi gören gözünü simgelediği ve masonluğun bir sembolü olduğu için Gözlü Ev denilmiş. Son olarak, arı figürleri de köşkün mimarisinde görüldüğü için Arılı Ev olarak da adlandırıldığını ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Mason mimarisini, köşkün süslemelerinde bolca kullanıp her simgesini bizlere hissettiren yapı, Sabuncakis ailesinden sonra başka bir aile satılmış. Günümüzde ise hala özel mülk olarak kullanılan köşk, denize sıfır iskelesi ve köprülü giriş kapısıyla beğenileri topluyor. Özel mülk olduğu için ziyaret edilemese de, yakından görmek ve fotoğraflamak serbest!

Troçki Evi

Troçki Evi

Burası neresi? Rus ve Bolşevik tarihinin önde gelen isimlerinden biri olan Lev Troçki, yılları arasında Kızıl Ordu’nun komutanlığını yapıyordu. Ancak Lenin’in ölümünden sonra Stalin’in iktidara geçmesiyle, Stalin ile ters düşer ve sürgün edilir. Önce Kazakistan, sonra İstanbul’a gönderilen Troçki, Büyükada’daki bu evde yaşamıştır. Sürgün edildiği dönem, aslında en verilimli yıllarıdır. Çünkü İhanete Uğrayan Devrim, Sürekli Devrim, Sanat ve Edebiyat gibi başyapıtlarını burada yaşarken yazar.

Sivastopol Köşkü olarak da bilinen Troçki’nin Evi, günümüzde maalesef harabe haline gelmiş durumda. Köşk, Hanife ailesi tarafından 2,5 milyon dolara satışa çıkarılmış ve Troçki adının yaşatılması istenmiş.

Splendid Palace

Splendid Palace

Burası neresi? Günümüzde otel olarak kullanılan Splendid Palace, yılında Kazım Paşa tarafından inşa edilmiş. Kazım Paşa, Avrupa gezileri sırasında gördüğü otellerden etkilenmiş ve daha öncede arazide yer alan yanmış bir otelin alanı üzerinde istediği binayı inşa ettirmiş. Fransız mimarisinden esinlenerek inşa edilen köşk, lüks obje ve mobilyalarla döşenerek otel olarak hizmete açılmış. Vapurla Büyükada’ya yaklaşırken, kırmızı panjurları ve kubbeleriyle oldukça etkileyici bir yapıdır.

Neden gitmeliyim? Yıllar boyunca geçici hastane, karargah ve daha pek çok farklı amaçlarla kullanılan bu tarihi yapı, Mustafa Kemal Atatürk’ün o meşhur vals fotoğrafının çekildiği otel olarak da biliniyor. Günümüzde hale otel olarak hizmet vermeye devam eden bina, yıllarca önemli davetlere ev sahipliği yapmıştır. Büyükada’ya geldiğinizde, burada konaklayabileceğiniz gibi günübirlik restoran ve cafesinden de yararlanabilir hatta harika etkinliklere katılabilirsiniz.

Reşat Nuri Güntekin Evi

Reşat Nuri Güntekin Evi

Burası neresi? Adada keşfedeceğiniz bir diğer tarihi köşk, Türk roman tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin’in evidir. Bir şarap imalatçısı tarafından inşa edilen köşk, ilk olarak yılında Kuva-i Milliyeci Topkapılı Mehmet Bey’e satılmış. Sonrasında ise köşk, yılında Reşat Nuri Güntekin tarafından satın alınmış ve vefat edene kadar bu evde yaşamıştır.

Neden gitmeliyim? Üç katlı beyaz köşk, pembe panjurları ve zarif bir şekilde inşa edilmiş balkonu ile fazlasıyla dikkat çekiyor. Çatısı ahşap kiremitlerle kaplı, deniz manzaralı harika bir yapıdır. Günümüzde bina müzeye dönüşmemiş olsa da, evi dışarıdan gözlemleme şansı elde edebiliyorsunuz.

Yalman Köşkü

Yalman Köşkü

Burası neresi? Türk tarihinin önemli gazeteci ve yazarlarından olan Ahmet Emin Yalman’ın yaşamını sürdüğü bu köşk, tam olarak tarihi bilinmese de yy sonlarında inşa edilmiştir. Ahmet Emin Yalman’ın, bu köşkte pek çok eserini ortaya çıkarttığı biliniyor.

Neden gitmeliyim? Köşk, adanın Nizam Mahallesi’ndeki Çankaya Caddesi üzerinde yer aldığı için, kolayca tanınıp keşfediliyor. Çünkü burası bilinen ve tarihi köşklerin çoğunlukla yer aldığı bir sokaktır. Hatta hemen karşısında Con Paşa Köşkü yer alıyor. Con Paşa Köşkü’nün Hatırla Sevgili dizisinde kullanıldığını söylemiştik, hatırlarsanız. İşte Yalman Köşkü de zaman zaman bu dizide kullanılmış. Özel mülke ait olduğu için, günümüzde köşkü gezmek mümkün olmasa da, bahçesinde ve önünde muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Hacopulo Köşkü

Hacopulo Köşkü

Burası neresi? Çankaya Caddesi’nde yer alan Hacopulo Köşkü, yakın zamanlarda yapılan Bienal sayesinde pek çok kişi tarafından tanınmaya başlandı. ’lı yıllarda inşa edilen köşkün, I. Dünya Savaşı’nın son dönemlerine kadar Imperial Hotel olarak kullanıldığı biliniyor. O dönemin belediye başkanı Con Hacopulos’un konağı olan köşk, Cumhuriyet ile birlikte yılından itibaren Hükümet Konağı, sonrasında ise Adalar İlçe Kaymakamlığı olarak kullanılmaya devam etmiş.

Mizzi Köşkü

Mizzi Köşkü

Burası neresi? Yine Nizami Mahallesi Çankaya Caddesi’nde yer alan Mizzi Köşkü, George Mizzi tarafından inşa ettirilmiş. Daha sonra oğluna kalan köşk, defalarca el değiştirmiş ve yılından itibaren San Remo Oteli olarak tam 10 yıl hizmet vermiş. II. Dünya Savaşı sırasında kapatılan köşk, yılından sonra sayfiye köşkü haline gelmiş.

Neden gitmeliyim? Solda yer alan kulesi, kırmızı tuğladan yapıldığı için Kırmızı Kuleli Köşk olarak da adlandırılıyor. Kırmızı renkli ve ahşap mimarisi ile adeta Ortaçağ şatolarına benzer ve her zaman gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarır. Dizi ve filmlerde kullanılan köşk, günümüzde yazlık bir apart otel olarak kullanılıyor.

Agasi Efendi Köşkü

Agasi Efendi Köşkü

Burası neresi? Çankaya Caddesi’nde yer alan Agasi Efendi Köşkü, ne zaman inşa edildi tam olarak bilinmiyor. Sadece Kuyumcuağası Ejderhanyan’ın oğlu Ohannes Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor. Ayrıca köşkün, Necmettin Molla tarafından satın alındığı ve birçok defa el değiştirdiği söyleniyor. Pek çok önemli ev toplantılarının gerçekleşmesini sağlayan köşk, Recaizade Mahmut Ekrem, Adnan Menderes ve daha birçok ünlü ismi kiracı olarak da ağırlamış.

*Büyükada&#;ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Adalar

Heybeliada

Heybeliada

Burası neresi? Prens Adaları’nın en yeşil adası olan Heybeliada, aynı zamanda Büyükada’dan sonra ikinci en büyük adadır. Büyükada’ya göre daha sakin ve daha bakir olan ada, uzaktan heybeye benzediği için bu ismi almış. İstanbul adalar turuna çıkıp da, Heybeliada’ya gelmemek olmaz, değil mi?

Neden gitmeliyim? Yine bol bol bisiklet süreceğiniz, harika fotoğraf çekileceğiniz bir yer olan ada, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek için oldukça idealdir. Aya Yorgi Manastırı, bir diğer adıyla da bilinen Uçurum Manastırı’na gelmeli ve eşsiz manzaranın tadını çıkarmalısınız. Biraz ilerisinde yer alan Heybeliada Ruhban Okulu, İsmet İnönü Evi Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Değirmenburnu Mesire Yeri, Ayios Nikolaos Kilisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Ben Yaakov Sinagogu, Heybeliada Sanatoryumu, Süslü Mezar ve daha pek çok yeri listenize eklemelisiniz. Heybeliada&#;ya geldiğinizde görmeniz gereken yerler hakkında detaylı bilgiler için Heybeliada gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz.

Burgazada

Burgazada

Burası neresi? Prens Adaları’nın üçüncü en büyük adası olan Burgazada, çam ormanları, sahilleri ve ahşap köşkleri ile mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Ada, yaz-kış demeden sürekli ziyaret edilse de, yaz aylarında nüfusun daha çok arttığı yadsınamaz bir gerçektir. Adanın tarihi yapılarını ve doğal güzelliklerini keşfetmek için bir an önce gelmeye bakın!

Neden gitmeliyim? Burgazada’ya geldiğinizde; Aya Yani Kilisesi, Madam Marta Koyu, Sait Faik Müzesi, Aya Yorgi Garibi Manastırı, Burgazada Cami ve Adalar Cemevi, Bayraktepe, Hristos Manastırı, Kalpazankaya Plajı ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Türkiye&#;nin en eski sanatoryumlarından biri olan Burgaz Adası Sanatoryumu&#;nun burada bulunduğunu ve Türkiye&#;nin ilk özel hayvanat bahçesinin burada açıldığını söylemeden geçmeyelim. Diğer adalarda da olduğu gibi, sokakları bisikletle dolaşın, kısa molalar verin, dolu dolu fotoğraflar çekilin! Burgazada&#;nın görülmesi gereken noktaları hakkındaki detaylı Burgazada gezilecek yerler listemizi incelemenizi öneriyoruz.

Kınalıada

Kınalıada

Burası neresi? Bu saydığımız adalar arasından en küçüğü olan Kınalıada, İstanbul’a en yakın olan adadır. Diğer adalara göre, kendine has bir atmosfere sahip olan ada, yerli ve yabancı pek çok turistin akınına uğruyor. Özellikle İstanbul’a daha yakın olması nedeniyle, yaz kış farketmeksizin günübirlik kaçış noktası olarak görülüyor. Piknik alanlarında güzel bir gün geçirebilir, plajlarında yüzüp güneşlenebilir, sokaklarını bisiklet sürerek keşfedebilirsiniz. Küçük ama şirin mi şirin bu adayı ziyaret ettiğinizde, farklı bir ortamla karşılaşacak ve hep gelmek isteyeceksiniz. 

Neden gitmeliyim? Kınalıada&#;ya geldiğinizde; Kumluk Plajı, Köseoğlu Plajı, Ülker Plajı, Kınalıada Plajı, Ayazma Plajı gibi halk plajlarından istediğinize gidebilirsiniz. Ayrıca Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, Hristos Tepesi ve Manastırı, Dönüşüm Manastırı, Sirakyan İkiz Evleri, Rum Ortodoks &#; Panayia Kilisesi, Kınalıada Cami ve daha fazlasını keşfedebilirsiniz.

Sedef Adası

Sedef Adası

Burası neresi? Prens Adaları içinde en küçüğü olan Sedef Adası, diğer adalara göre daha az gezilecek yere sahiptir. Çünkü adanın bir kısmı özel mülke aittir. Ancak adanın manzarası ve denizinin oldukça temiz olması, sık sık ziyaret edilmesini açıklayacak türde. Adada; Sedef Adası Plajı, Elio Sedef Beach ve Club Ada Sedef olmak üzere üç adet plaj bulunuyor. Kuş bakışı bakıldığında, sedefe benzetildiği için bu ismi alan ada, tertemiz havası ve denizleriyle sizi mest edecek.

*Tarihi Yerler

Büyükada&#;ya geldiğinizde; Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada Ermeni Katolik Kilisesi, İsa Rum Manastırı, Hamidiye Cami ve daha birçok farklı noktayı keşfetmelisiniz. Ayrıca Büyükada&#;nın tarihi yerleri hakkındaki yazımızın çok yakında yazılacağını belirtelim.

*Alışveriş

İskeleye adım attığınız anda karşınıza çıkan dükkanlardan veya bakkallardan hem kendinize hem de sevdiklerinize, çeşitli biblo ve obje gibi hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Saatli Meydan’da rastlayacağınız tezgahlardan incik boncuk ve el işi aksesuarlarına bakarak vakit geçirebilirsiniz. Genel olarak bu tezgahlarda; hasır şapka ve çanta, buzdolabı magnetleri, plaj için gerek duyulacak malzemeler yer alıyor. En meşhur olanı da, herkesin bildiği gibi, yapay veya gerçek çiçeklerden yapılmış taçlardır.

Bunların dışında; deniz kabuğundan yapılmış çerçeveler, rüzgar gülleri, ahşap ve bakır ürünler, yağlıboya resim replikleri, kapı süsleri, anahtarlıklar da bulunuyor. Adada kurulan pazarlarda ise; meyve ve sebze, organik zeytinyağı, bez elbise ve gecelik gibi daha pek çok eşya bulabilirsiniz. Hatta adada yetişen meyvelerin hem kurusuna hem de tazesine ulaşabilirsiniz. Büyükada&#;nın alışveriş noktaları hakkında daha detaylı yazımız yakında yazılacak, takipte kalın! 

*Gece Hayatı

Büyükada&#;nın gece hayatı genelde balık restoranlarında yaşanır. Meydanda sıra sıra dizilmiş olan bu restoranlar, çeşit çeşit mezeleri, lezzetli ana menüleri, samimi ve sıcak ortamı ile birlikte personellerin dostane olmasıyla oldukça ilgi görüyor. Sakin bir akşam geçirmek ve kalabalıktan kaçmak isteyenler için, arka fonda çalan hafif müzik eşliğinde rakı-balık yapmak paha biçilemez olsa gerek. Mavi-beyaz masa örtü ve sandalyeleriyle sizi adeta Ege kasabasında gibi hissettireceğinden emin olabilirsiniz.

Canlı müziğin olduğu lokantalarda ya da kaldığınız otelin restoranında da güzelce vakit geçirip eğlenebilirsiniz. Ayrıca otellerin salonlarında, özel günler için etkinlikler ve organizasyonlarda düzenleniyor. Restoran, cafe ve lokantaların dışında, eğlenebileceğiniz birkaç mekanda ada içerisinde yer alıyor. Büyükada&#;nın gece hayatı ile ilgili yazımız, yakında daha kapsamlı şekilde sizlerle&#;

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Adanın sahilinde sıra sıra dizilmiş restoranlardan birine otur ve lezzetli yemeklerin tadına bak!
  • Ada sokaklarını bisiklet sürerek dolaş, renkli begonvillerin arasında fotoğraf çekil ve adanın çarşısından hediyelik eşyalar satın al!
  • Adalar Müzesi&#;ni ziyaret et ve adalar hakkında kapsamlı bilgiye ulaş!
  • Yücetepe ya da Adakule&#;ye çık ve manzaranın keyfini çıkar!
  • Birbirinden farklı ve güzel plajlarına git, hatta vakit buldukça hepsine ayrı ayrı git! Güneşlenmenin ve yüzmenin tadını çıkar!
  • Büyükada Tabiat Parkı ya da Dilburnu Tabiat Parkı&#;nda kamp yap, piknik yap! Doğayla iç içe ol!
  • Büyükada&#;nın tarihi köşklerini gez ve her birini yeniden keşfet, fotoğraf çekil!
  • Bir adalar turu yap ve gezini sonlandır!
  • Büyükada&#;dan sonra Heybeliada, Burgazada, Kınalıada veya Sedef Adası&#;na uğra ve tatilini uzatmaya bak!

*Şehir İçi Ulaşım

Adada belediyeye ait araçlar dışında motorlu taşıtların kullanılması yasaktır. Adalarda fayton kullanımı yasaklandıktan sonra adaya getirilen elektrikli otobüsler ile ziyaretçiler ada turu yapabiliyor. Bunun dışında, adayı ya yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. Ayrıca Büyükada&#;nın plajlarına gidecek olursanız, tekne ve motorları ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.

Büyükada bisiklet kiralama; Adayı en iyi bisikletle dolaşacağınız için, çarşı içerisinde yer alan bisiklet kiralama dükkanlarından bu işlemi halledebilirsiniz. Saatlik olarak ₺, günlük olarak ise ₺ gibi fiyatlar görülebilir. Hafta sonları kalabalık olduğu için, fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Unutmadan, bisikletleri kiralamadan önce frenleri test edin!

İçeriğimizin güncellenmesi son olarak tarihinde editörlerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Siz de Büyükada&#;da gezilecek yerler listemize katkı sunmak isterseniz düşüncelerinizi yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Konu Başlıkları

İstanbul&#;da Gezilecek Adalar, şehrin karmaşasında yaşarken ortalama 1 saatlik mesafe ile kalabalıktan uzaklaşarak gezebileceğiniz yerlerdir. Adalar toplamda 16 km²’lik alandan oluşmaktadır. İstanbul Adaları, Anadolu Yakasının açıklarında yer alıp, toplamda 9 adadan oluşmaktadır. Eski ismiyle Prens Adaları olarak da anılmaktadır.

Prens Adaları;

  • Büyükada
  • Sedefadası
  • Heybeliada
  • Yassıada
  • Burgazada
  • Sivriada
  • Kınalıada
  • Kaşık Adası
  • Tavşan Adası

Bu adalardan sadece Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada gezmek ve yaşamak için serbesttir. Bu dört adada kış mevsiminde ortalama kişi yaşamaktadır. Yaz mevsiminde bu sayı ortalama ’leri bulmaktadır. Adalar ulaşımı Avrupa Yakası ve Anadolu Yakasından kalkan tarifeli vapur ve motor seferleri ile olmaktadır. Her iki yakadan da ücretler aynıdır. Fakat vapur ve motor seferlerinin ücretleri aynı oranda değildir. Ve adalar arası gezecekseniz her vapur seyahatinizde ücret ödemeniz gerekmektedir.

Büyükada

Büyükada Gezisi

İstanbul’da ada hayatı’nın en yoğun olduğu adadır. Rumca adıyla Pronkopi yani prens demektir. Büyükada gezisi için bisiklet kiralama ya da yürüyüş yapmak seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. Geçmiş yıllarda fayton ile gezi yapılabilirdi. yılının ilk aylarında alınan bir kararla faytonlar adalardan kaldırıldı. Gezinin içerisinde;

  • Küçük Tur: İskeleden, Birlik Meydanına çıkarak Rum Mezarlığı çevresinden Türk Caddesi yoluyla Çınar Meydanına inilir ve iskeleye ulaşılır.
  • Büyük Tur: İskeleden, Birlik Meydanına çıkarak büyük tur tabelasını takip ederek, adanın çevresinden arkasını da gezerek yine Rum Mezarlığı yolundan iskeleye ulaşılır.

Büyükada’nın eski, ahşap ve görkemli evleri, geniş ağaçlı sokakları gezmek için oldukça keyiflidir. Bisiklet kullanacaksanız kondisyonunuza dikkat etmelisiniz. Yolları yokuşlu ve oksijenlidir. Kış mevsimi bitiminde gitmek isterseniz Mart başları mimoza çiçeğinin mevsimidir. Güzel kokulu, sarışın tomurcuklu mimoza çiçekleri adaların en özel simgesidir. Ve çiçekler dalında güzeldir. Bahar mevsimi adaları gezmek için en ideal zamanlardır. Yaza nispeten daha sakin ve ılıman bir havaya sahiptir. Bu zaman diliminde güneşe aldanmayıp yanınıza mevsimlik bir şeyler almanız iyi bir seçim olabilir. Yaz mevsimi tercihiniz olacaksa, yapacağınız turlar içerisinde bir ara verip aşağıda isimlerini sıraladığımız büyükada plajlarından birine uğrayabilirsiniz.

  • Yörükali Plajı
  • Yada Beach Club
  • Prenses Koyu
  • Nakibey Plajı
  • Aya Nikola Plajı
  • Kumsal Plajı
  • Eskibağ Plajı
  • Halik Koyu Plajı

Bunlardan birinde serinlemeniz mümkündür. Bu plajlar ücretli olup, ücreti yaz sezonu başında belirlenmektedir. Ayrıca halka açık plajlarda mevcuttur. Ve dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Büyükada gezi planınız Nisan ayında olacaksa, Ayayorgi Kilisesini ziyaret etmeyi unutmayın. Adanın en yüksek tepesinde bulunan kilise 23 Nisan tarihinde özel bir anlam içermektedir. Eski bir Hristiyan inanışına göre “Azap Yokuşu” denilen büyük yokuştan konuşmadan çıkarak, dilek ağaçlarına iplerinizi bağlarsanız dilekleriniz kabul olurmuş. Sizde bunu baharda hatırlayarak gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda o gün oldukça kalabalık olacaktır.

Konaklama yapmak isterseniz yaz mevsimi, diğer mevsimlere oranla daha pahalıdır. Her mevsimde farklı seçeneklerle konaklama imkanları bulabilirsiniz. Tabii ki geziniz sırasında ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız adanın merkezinde ve belirli yerlerinde her damak zevkine ve her bütçeye uygun mekanlar bulunmaktadır.

Heybeliada

Heybeliada Gezisi

Heybeliada adalar içerisinde ikinci kalabalık adadır. Büyükada’ya oranla daha küçüktür. Ada&#;nın rumca adı olan ve &#;bakır&#; anlamına gelen Halki, adada antik dönemlerde işletilen bakır madenlerinden gelir. Heybeliada adını ise, tepelerinin ve bu tepelerin arasından geçen vadilerinin &#;heybe&#;yi andıran şeklinden dolayı almıştır.

Ada’da Kızılçam Ormanlarının içerisinde oldukça rahatlıkla düzenlenmiş yürüyüş yolları bulunmaktadır. Piknik alanları oldukça geniş ve güvenlikli bir alandadır. Ada’da yapacağınız gezi bisiklet ya da yürüyüş olarak olacaktır. Bu gezide sahil yerine orman yolunu tercih ederseniz Yel değirmeni ile karşılaşacaksınız. Ada’nın en eski yapılarından ve tarihidir.

Heybeliada’da dört tepe, dört liman bulunmaktadır. Bahariye Limanı ve Çam Limanı en önemli olanlarıdır. Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi, Ümit Tepesi ve Değirmen Tepe adanın en güzel manzarası olan yerlerdir.

Ada, aynı zamanda çok özel ve önemli tarihi eserlere sahiptir. Zamanında din adamı yetiştiren Rum Ortodoks Ruhban Okulu, özellikle göğüs hastalıkları tedavisi veren senatoryum ve eski dönemin başbakanlarından İsmet İnönü evine sahiptir. Tarihi yerleri dışında oldukça doğallıkta güzellikleri mevcuttur. Yesari Asım Arsoy’a “Biz her gece Heybeli’de mehtaba çıkardık” sözlerini yazdıracak kadar güzel bir günbatımı ve gökyüzü vardır.

Denize girmek için en güzel tercih Çamlimanı ya da Sadık Bey Plajı olacaktır. Aynı Büyükada’da olduğu gibi Anadolu ve Avrupa Yakasından vapur ve motorla ulaşım sağlanmaktadır. Konaklama için birçok seçenek mevcuttur ve yemek için de aynı şekilde farklı lezzetler ve bütçelere uygun mekanlar bulunmaktadır.

Burgazada

Burgazada Gezisi

Adalar içinde belki de en sakin ve kendi halinde olan ada burasıdır. Eski Yunancada “kale, burç” anlamına gelen “Pyrgos”tan gelir. Tarihte farklı isimlerle de anılan adanın en bilindik isimleri Antigoni, Castrum, Panarmos&#;dur.

Prens Adalarının yüzölçümü açısından 3. Büyük adasıdır. Sakin halkı ve sokakları ile gezmek ve kafa dinlemek için oldukça uygundur. Bisiklet ya da yürüyüş yaparak adayı gezebilirsiniz. Büyükada ve Heybeliada gibi büyük tur yapmanıza gerek kalmadan yürüyerek ya da bisikletle keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Mutlaka gezmeniz gereken yerlerin içinde elbette Sait Faik Abasıyanık’ın evi yer alamalıdır. Bu önemli edebiyatçımıza bu dizeleri yazdıran ilham, kendisinin deyişiyle ada hayatıdır.

“Fırtınaları ayağınıza, Meltemleri saçınıza yollayacağım. Yakamozlar tırmanacak göğsünüze, Martılara söyleyeceğim gelsinler.” Yolunuz bu adaya düşerse mutlaka Sait Faik’in evini gezmelisiniz.

Burgazada adalar içinde cemevi olan tek adadır. Adada önemli iki tarihi yapı mevcuttur. İlki ’lü yılların başında inşa edilen Aya Yani (Ayios İoannis Prodromos) Kilisesi. Kilise adaya sürgüne gönderilen Aziz Methodios tarafından yapılmıştır. İkincisi yüzyılda yapılmış olan Rum Ortodoks Aya Yorgi Garipi Kilisesidir. Kilise Bolşevik Devrimi’nden kaçan Beyaz Ruslara da ev sahipliği yapmıştır.

Burgazada gezisinde biraz yokuş çıkacağınız fakat kesinlikle çıktığınıza değecek, adanın tek tepesi vardır. Bayraktepe, geçmişte burada bir gözetleme kulesi olduğu bilinir ve bu tepe İsa Tepesi olarak ta anılır. Ve son olarak kesinlikle görmeden ayrılmamanız gereken Kalpazankaya. Sakinlik ve huzurun anlam bulduğu, adanın en güzel manzarasına sahip yerdir.

İstanbul’da ada hayatını biraz da olsun tadalım diyorsanız, Kalpazankaya’da günbatımını mutlaka izlemelisiniz. Ulaşımı diğer adalarda olduğu gibi vapur ile sağlayabilirsiniz. Konaklama için otel ve pansiyon seçenekleri dışında öğretmen evi bulunmaktadır. Yemek için birçok alternatif olduğu gibi Kalpazankaya’nın eşsiz manzarası eşliğinde bir yemek harika bir seçim olabilir.

Kınalıada

Kınalıada Gezisi

Dört büyük ada içerisinde en küçük olanı burasıdır. Kendine özgü etnik bir dokusu vardır. Kınalıada farklı dinlere mensup bir halkın, bir arada yoğun yaşadığı bir yerdir. Yıllar boyunca ada halkının uyumu ve birlikteliği bozulmamıştır. Eski ismi Proti olan adanın Kınalı adını alması kum taşı kayalıklarının kızılımsı toprağından dolayıdır. Şehre en yakın adadır. Yeşil alanı diğer adalara oranla biraz daha azdır.

Adanın çevresini yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak bisiklet ile ada turu yapmak da çok keyiflidir. İskeleden çıkarak çarşı caddesinden eski adıyla taş ocakları yolundan adanın arkasına ulaşabilirsiniz. Ya da yolunuzu biraz uzatıp adanın arkasına varınca patika yoldan manastıra çıkıp adalar ve açık deniz manzarasında dinlenebilirsiniz. Patika yoldan tekrar ada arkasına dönüp tam ada turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Kınalıada’yı özel yapan yaşayan nüfusuyla birlikte bir kültür mozaiği oluşudur. Adada Çınar Tepesi ve hemen yanında Teşvikiye Tepesi bulunur. Hristo Manastırının yer aldığı alan ise Hristo Tepesi olarak adlandırılmıştır. Burası Romen Diyojen’in mezarının bulunduğu manastırdır.

Adada konaklama için çok fazla seçenek olmamasına rağmen huzurla kalınacak keyifli yerler bulunmaktadır. Yemek için Çınaraltı Meydanı her çeşit lezzeti tadabileceğiniz, size kendi evinizin bahçesinde yemek yiyormuşsunuz hissini yaratacak bir yerdir. Ulaşım aynı şekilde sağlanmaktadır. Şehirden en kolay ulaşım bu adaya olmaktadır. Avrupa yakasına 50 dakika, Anadolu yakasına 30 dakika mesafededir.

Yassıada

Yassıada, Sivriada

Yassıada siyasi geçmişiyle bilinen, şu an gezmeye kapalı olan küçük bir kara parçasıdır. Sivriada ise adalı balıkçıların rağbet gösterdiği aynı Yassıada gibi gezmeye kapalı olan küçük bir yerdir. Şu an isimleri “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak değiştirilmiştir.

Sedef Adası

Kaşık Adası, Sedef Adası, Tavşan Adası

Gezmeye tamamen kapalı olan adalardır. Kaşık adası Burgaz ile Heybeli arasındadır. Sedef adası ve Tavşan adası ise Büyükada’dan sonra gelmektedir.

[alert-note]İstanbul&#;da Gezilecek Adalar başlıklı yazımız ilginizi çektiyse İstanbul Gezi Rehberi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Bizi İnstagram üzerinden @yaz_tatilii adresinden takip edebileceğinizi unutmayınız.[/alert-note]

Post Views

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir