facebook reklam vergisi / Facebook Türkiye vergi kapsamına alındı! - Teknoloji Haberleri

Facebook Reklam Vergisi

facebook reklam vergisi

ÖZELGE   BİLGİLENDİRME

TARİH

SAYI

/1 

KONU

Facebook Firmasından Alınan Reklam Hizmeti Karşılığında Yapılan Ödemelerin Vergilendirilmesi

Özelge Tarihi

Özelge Sayısı

E[Bakanlık Görüşü]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ nın ‘’ Facebook Firmasından Alınan Reklam Hizmeti Karşılığında Yapılan Ödemelerin Vergilendirilmesi ‘’ özelgesi aşağıdaki gibidir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin yurt dışı merkezli Facebook firmasından reklam hizmeti aldığı ve bu hizmete ilişkin yapılan ödemeler üzerinden Facebook tarafından fatura düzenlendiği belirtilerek yapılan ödemelerin bu firmalardan alınan faturalar dayanak gösterilerek 2 funduszeue.info KDV Beyannamesi ile beyan edilip edilmeyeceği ile BS bildiriminin yapılıp yapılmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

Bilindiği üzere, sayılı Vergi Usul Kanununun üncü maddesinde, vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, serbest meslek erbabı, kurumlar vergisi mükellefleri, kolektif ve adi şirket ortaklarıyla, komandit şirketlerin komandite ortaklarından işe başlayanların keyfiyeti vergi dairesine bildirmeye mecbur oldukları hükme bağlanmış, ncı maddesinde ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olarak tarif edilmiştir.

Mezkûr Kanunun ncı maddesinde işyerinin tanımı yapılırken, ticari sinai, zirai ve mesleki faaliyetin yapılması ve yürütülmesinde kullanılan yerlerin neler olabileceği nitelenmiş ve tanımda belirtilen yerlerle sınırlandırılmamıştır.

Bunun yanı sıra, mezkûr Kanunun;

- nci maddesi, "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.

Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, bu Kanuna göre kullanılan veya bu Kanunun Maliye ve Gümrük Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılır. "

- uncu maddesi, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.",

- inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi, "Fatura, malın teslimi veya hizmetin

yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı; mal veya hizmetin nev'i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkilidir. Bu süreler içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. "

- nci maddesi, "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin lirayı ( yılı için , -TL) geçmesi veya bedeli liradan ( yılı için , -TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükümlerine amirdir.

Diğer taraftan, Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "Yurt Dışında Faaliyette Bulunan Mükelleflere Yaptırılan İş ve Hizmetler Karşılığında Alınan Belgelerle İlgili İşlemler" başlıklı B bölümünde; "Vergi Usul Kanununun kayıt nizamına ilişkin inci maddesinde, bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının mecburi olacağı belirtilmiş nci maddesinde de "Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Bu hükümlere göre, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan, iş veya hizmetler karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlardan aldıkları muteber belgeleri, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içindeki noterlerde Türkçe'ye tercüme ve tasdik ettirdikten sonra defterlerine gider olarak kaydedebilmekte idiler.

Ancak Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, bu işlemlerin yurt dışı temsilciliklerimizdeki iş yığılmalarına neden olduğu, mükellefler bakımından da ağır külfetler getirdiği anlaşıldığından, anılan Kanunun mükerrer nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, bu Genel Tebliğ ile yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında alınan belgelerin, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içinde noterlerde Türkçe'ye tercüme ve tasdik edilme zorunluluğu kaldırılmıştır.

Buna göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelenin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar." açıklamalarına yer verilmiştir.

Öte yandan, sayılı Vergi Usul Kanununun inci, uncu ve mükerrer nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getirilmiştir.

Söz konusu yükümlülüğün yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin;

- () numaralı bendinde, "Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.",

- () numaralı bendinde, "Mükelleflerin yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir." açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, Form Ba-Bs bildirimlerinin alınmasının temel amacı piyasadaki mal ve hizmet hareketlerinin takip edilmesi ve beyan dışı bırakılmış birtakım gelirlerin kavranmasıdır. Başkanlığımızca Ba-Bs formları kullanılarak kamu yararı sağlamak üzere çok sayıda çalışma gerçekleştirilmekte olup, bu çalışmaların etkin ve verimli yapılabilmesi için, söz konusu formların Tebliğlerle belirlenen çerçevede bildirilmesi önem taşımaktadır.

Buna göre, tarafınızca reklam hizmeti kapsamında ödemede bulunulan yurt dışında mukim kuruluşun, ülkemizde mükellefiyetinin bulunması durumunda, birinci sınıf tüccarlara ilişkin defter tutma ve belge düzenleme yükümlülüklerinin, bu mükellef tarafından genel hükümler çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmekte olup, bu halde ödemeye ilişkin makbuz/ekstrenin Vergi Usul Kanunu uygulamasında kayıtların tevsikinde, tevsik edici belge olarak kabul edilmeyeceği tabiidir.

Reklam hizmeti kapsamında ödemede bulunulan yurt dışında mukim kuruluşun, ülkemizde mükellefiyetinin bulunmaması durumunda ise yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan hizmet karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin yaptıkları ödemelerin Vergi Usul Kanununun uncu ve müteakip maddelerinde belirtilen fatura veya fatura yerine geçen belge veya ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge ile tevsik edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, bu halde ödemeye ait makbuz/ekstrenin kayıtların tevsikinde, tevsik edici belge olarak kabul edilmesi, ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge mahiyetinde olmasına bağlı bulunmaktadır.

Dolayısıyla, reklam hizmeti kapsamında Facebook'a yaptığınız ödemelerin Vergi Usul Kanununun uncu ve müteakip maddelerinde belirtilen fatura veya fatura yerine geçen belge ile tevsik edilmesi halinde bu belgelerin, ödemenin fatura veya fatura yerine geçen belge ile tevsik edilmeyip makbuz/ekstre verilmesi halinde ise söz konusu makbuz/ekstrenin ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge mahiyetinde olması durumunda ödemeye ilişkin makbuz/ekstrenin Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda Ba bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış, üçüncü fıkrasında ise dar mükellefiyet mevzuuna giren kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluştuğu belirtilmiştir. Anılan maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde, sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun Türkiye'de bir işyeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen ticari kazançların, dar mükellefiyet konusuna giren kurum kazancı olarak vergilendirileceği hükmüne yer verilmiştir.

Aynı maddenin dördüncü fıkrasında da, bu maddede belirtilen kazanç veya iratlar ile gelir unsurlarının Türkiye'de elde edilmesi ve Türkiye'de daimi temsilci bulundurulması konularında sayılı Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinde ise dar mükellefiyete tâbi kurumların maddenin birinci fıkrasının bentlerinde yer alan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dâhil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı öngörülmüş olup söz konusu kesinti oranları 3/2/ tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.

19/12/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 18/12/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara internet ortamında verilen reklam hizmetlerinin vergi kesintisi kapsamına alınmış olduğu, bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır. Söz konusu Kararın 3 üncü maddesi aşağıdaki gibidir;

"MADDE 3- sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinde yer alan dar mükellefiyete tabi kurumların vergi kesintisine tabi kazanç ve iratlarından yapılacak vergi kesintisi oranları hakkındaki 12/1/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu kararının eki Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

" Vergi Usul Kanununun 11 inci maddesinin yedinci fıkrası kapsamındaki ödemelerden;

a) İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemeler üzerinden %"

Diğer taraftan, söz konusu Karar ile ilgili açıklamaların yer aldığı 1 seri funduszeue.info Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin " İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler üzerinden yapılacak vergi kesintisi" başlıklı bölümünde;

" sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile / sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılan değişiklik uyarınca, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Buna göre, Tebliğin () bölümünde sayılan vergi kesintisi yapmakla sorumlu olanlar, dar mükellefiyete tabi bir kurumun internet ortamında verdiği reklam hizmeti karşılığında bu kuruma yapacakları ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapmakla yükümlüdürler. " hükmüne yer verilmiştir.

Dolayısıyla, internet ortamında verdikleri reklam hizmetlerine ilişkin olarak bu hizmeti veren  veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılan ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesine göre %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, dar mükellefiyete tabi kurumların ticari kazançlarının Türkiye'de kurumlar vergisine tabi tutulabilmesi için Türkiye'de sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun bir iş yeri bulunması veya daimi temsilci bulundurmaları ve kazancın bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumların;

- Yurt dışında elde ettikleri ticari kazançları Türkiye'de kurumlar vergisine tabi olmadığından ve

- Sözleşme de dahil olmak üzere hizmete ilişkin süreçlerin Türkiye'deki iş yerinde veya daimi temsilcisi vasıtasıyla yürütülmemesi kaydıyla yurt dışında yayınlanmak üzere vermiş oldukları internet ortamında reklam hizmetleri Türkiye'deki iş yerinde veya daimi temsilcisi vasıtasıyla yapılan işler olarak değerlendirilemeyeceğinden yurt dışındaki müşterilere yönelik olarak yurt dışında yayınlanan internet ortamında reklam hizmetlerine ilişkin olarak yapılacak ödemelerden sayılı Karar kapsamında vergi kesintisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Öte yandan; Google ve Facebook gibi firmaların Türkiye'de temsilciliklerinin bulunması durumunda ise internet ortamında verilen söz konusu reklam hizmetleri Türkiye'deki iş yerinde veya daimi temsilcisi vasıtasıyla yapılan işler olarak değerlendirileceğinden, reklam hizmetlerine ilişkin olarak dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılacak ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesine göre %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, yurt içindeki müşterilere yönelik olarak yurt içinde yayınlanan internet ortamında reklam hizmetlerine ilişkin olarak dar mükellefiyete tabi kurumlara yapacağınız ödemeler üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesine göre %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

- 1/1 maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalinin KDV'ye tabi olduğu,

- 4/1 maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebileceği,

- 6/b maddesinde, hizmetin Türkiye'de yapılmasının veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasının işlemlerin Türkiye'de yapıldığını ifade ettiği,

- 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği, şu kadar ki Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV'nin, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödeneceği, Hazine ve Maliye Bakanlığının elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C) bölümünde konu hakkında ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup, Tebliğin;

- (I/C) bölümünde, " sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, ikametgâhı, iş yeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır.

Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, iş yeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.

KDV'nin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye'de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olması şart değildir. KDV mükellefiyeti bulunmayanlar da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 funduszeue.info KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorundadır."

- (I/C) bölümünde, "Elektronik ortamda sunulan hizmetlerin bir işyeri oluşturacak şekilde verilmesi durumunda (Türkiye'de bir işyerinin oluşup oluşmadığı sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenir.), bu hizmetlere ilişkin verginin genel esaslar çerçevesinde (1 funduszeue.info KDV beyannamesi ile) beyan edilip ödenmesi gerekmektedir."

- (I/C) bölümünde, "Tebliğin (I/C/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C) bölümü kapsamındaki reklam hizmeti alımlarında (3/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır."

- (I/C) bölümünde, "Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır.

Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir.

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmez." ifadeleri yer almaktadır.

Buna göre, yurt dışından alınan söz konusu hizmet nedeniyle Facebook'un Türkiye'de iş yeri oluşması halinde reklam hizmetine ilişkin hesaplanacak KDV için Tebliğin (I/C) bölümü kapsamında (3/10) oranında tevkifat uygulanarak Şirketiniz tarafından 2 funduszeue.info KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, bu hizmetler nedeniyle Facebook'un Türkiye'de iş yeri oluşmaması halinde ise, hesaplanan KDV'nin tamamının tarafınızca sorumlu sıfatıyla 2 funduszeue.info KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.       

Saygılarımızla…

 

 

Meta reklamları satın alırken reklam hesabınızın "Satın Alan" adresindeki ülkeye bağlı olarak vergi ödemeniz gerekebilir. Ülkenizin bilgileri aşağıda gösterilmiyorsa şu anda ülkenize ilişkin vergi bilgileri bulunmuyor demektir.

Not: Meta, vergi konusunda danışmanlık sunmaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

  • "Satın Alan" adresiniz İrlanda&#;daysa:

    Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Meta Platforms Ireland Limited ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz İrlanda&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Fatura raporlarınızda KDV ücretlerini nasıl bulacağınızı öğrenin.

  • "Satın Alan" adresiniz AB&#;de veya Birleşik Krallık&#;taysa ve Meta reklamlarını ticari amaçla satın alıyorsanız:

    Bu bilgiler, iş adresi Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Polonya ve Birleşik Krallık&#;ta bulunan reklamverenler için geçerlidir.

    Meta reklam alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum ülkenizdeki ofisimiz ise (ör. işletme ülkeniz Belçika ise ve makbuzlarınız yerel Meta kuruluşumuz olan Facebook Belgium Sprl tarafından kesildiyse), bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz AB&#;de veya Birleşik Krallık&#;ta ancak İrlanda&#;nın dışındaysa ve Meta reklamlarını iş amacıyla satın alıyorsanız Meta reklam alışverişinizin ücretine KDV ekleriz.

    Ancak KDV&#;ye kaydınız varsa bu tutarı büyük olasılıkla ilgili vergi dairesinden iade alabilirsiniz. Meta vergi konusunda danışmanlık sağlayamaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

  • "Satın Alan" adresiniz AB&#;de veya Birleşik Krallık&#;ta ancak İrlanda dışındaysa makbuzlarınızdaki "Satan" kurum Meta Platforms Ireland LTD ise ve Meta reklamlarını iş amacıyla satın alıyorsanız:

    Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Meta Platforms Ireland LTD ise bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz AB&#;de veya Birleşik Krallık&#;ta ancak İrlanda&#;nın dışındaysa ve Meta reklamlarını ticari amaçla satın alıyorsanız Meta reklamı alışverişinizin ücretine KDV eklemeyiz.

    Ancak KDV ücretlerinizi yerel vergi oranıyla kendi kendinize hesaplamanız gerekmektedir. Meta vergi konusunda danışmanlık sağlamaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

  • "Satın Alan" adresiniz AB&#;de veya Birleşik Krallık&#;taysa ve Meta reklamlarını ticari amaçla satın almıyorsanız:

    Meta reklamlarını ticari bir amaçla değil de işle ilgili olmayan özel bir amaçla satın alıyorsanız Meta reklamı alışverişinizin ücretine yerel vergi oranına uygun KDV uygularız.

    Meta reklam makbuzlarınızdaki KDV ücretlerinizi nasıl bulacağınızı öğrenin.

  • "Satın Alan" adresiniz Hindistan&#;daysa:

    1 Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook India ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Hindistan&#;daysa yerel vergi oranına uygun MHV&#;yi ve stopaj vergisini (SV) Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Not: Meta reklamlarınızın ödemesini yapmak için aylık faturalar kullanıyorsanız faturanızda SV görünmez. SV&#;yi devlete ödemeniz ve ödeme yaptığınızın kanıtı olarak Meta&#;ya SV Sertifikasını temin etmeniz gerekir.

    Daha fazla bilgi için Hindistan Mal ve Hizmet Vergisi (MHV) Hakkında ve Hindistan İçin Stopaj Vergisi (SV) İadeleri Hakkında adlı makaleleri inceleyin.

    Daha fazla bilgi için Aylık Faturalandırma İçin Hindistan Mal ve Hizmet Vergisi (MHV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Avustralya&#;daysa:

    1 Ağustos &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Avustralya dışındaysa ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Avustralya&#;daysa, Meta reklamlarını ticari olmayan amaçlar için satın alıyorsanız veya işletmeniz MHV&#;ye kayıtlı değilse yerel vergi oranına uygun MHV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz. MHV&#;ye kaydınız varsa ve reklamları ticari bir amaç için satın alıyorsanız Meta reklamı alışverişlerinize MHV eklenmemesi için lütfen Avustralya İşletme Numaranızı (ABN) bize bildirin.

    Meta reklam alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook Australia ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Avustralya&#;daysa Meta reklamlarını iş amaçlı veya kişisel amaçlı satın alıyor olmanız fark etmeksizin, yerel vergi oranına uygun GST&#;yi Meta reklam alışverişinizin ücretine ekleriz.

    ABN&#;nizi reklam hesabınıza nasıl ekleyeceğinizi öğrenin ve daha fazla bilgi için Avustralya Mal ve Hizmet Vergisi (MHV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Rusya&#;daysa:
  • Şu anda, Rusya&#;daki reklam hedeflemesi durdurulmuştur ve Rusya&#;daki reklamverenler, Rusya dahil olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde reklam oluşturamaz veya yayınlayamaz.

    1 Ocak &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Rusya&#;daysa yerel orana uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Rusya Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Quebec&#;teyse:

    Mart &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, aşağıdaki durumlarda yerel orana uygun Quebec satış vergisini (QSV) Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Quebec&#;teyse ve

    • Meta reklam hesabınıza QSV tescil numaranızı eklemediyseniz.

    Ayrıca Kanada Federal mal ve hizmet vergisine (MHV) veya uyumlaştırılmış satış vergisine (USV) tabi olabilirsiniz.

    Daha fazla bilgi için Kanada federal mal ve hizmet vergisi (MHV)/uyumlaştırılmış satış vergisi (USV) hakkında ve Quebec Satış Vergisi (QSV) Hakkında adlı makaleleri inceleyin.

  • "Satın Alan" adresiniz Kolombiya&#;daysa:

    1 Aralık &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Kolombiya&#;daysa, NIT vergi kimlik numaranızı Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz ve Ortak KDV Sistemine tabi olduğunuzu belirtmediyseniz yerel orana uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Kolombiya katma değer vergisi (KDV) hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Türkiye&#;deyse:

    1 Nisan &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Türkiye&#;deyse ve geçerli Türkiye Cumhuriyeti vergi kimlik numaranızı eklemediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Türkiye katma değer vergisi (KDV) hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Güney Afrika&#;daysa:

    1 Mayıs &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Güney Afrika&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Güney Afrika katma değer vergisi (KDV) hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Güney Kore&#;deyse:

    Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Meta Platforms Ireland LTD ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Güney Kore&#;deyse, Meta reklamlarını ticari olmayan amaçlar için satın alıyorsanız veya işletmenizin KDV kaydı yoksa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz. KDV&#;ye kaydınız varsa ve reklamları ticari amaçlarla satın alıyorsanız Meta reklamı alışverişlerinize KDV eklenmemesi için lütfen İşletme Tescil Numaranızı (BRN) Meta reklam hesabınıza ekleyin.

    Daha fazla bilgi için Güney Kore katma değer vergisi (KDV) hakkında adlı makaleye bakın.

    Meta reklam alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook Korea ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Güney Kore&#;deyse, yerel orana uygun KDV&#;yi Meta reklam alışverişinizin ücretine ekleriz. İşletme tescili durumunuza bakılmaksızın sizden KDV alınır. Ancak KDV&#;ye kaydınız varsa ve geçerli BRN&#;nizi Meta reklam hesabınıza eklerseniz ödediğiniz KDV&#;yi büyük olasılıkla vergi dairenizden iade alabilirsiniz. Meta vergi konusunda danışmanlık sağlayamaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

    Daha fazla bilgi için Facebook Kore aylık faturalandırmaları için Güney Kore katma değer vergisi (KDV) hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Yeni Zelanda&#;daysa:

    Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook New Zealand ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Yeni Zelanda&#;daysa yerel vergi oranına uygun MHV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz. MHV kayıt durumunuza bakılmaksızın sizden MHV alınır.

    Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Meta Platforms Ireland LTD ise Meta reklamı alışverişinizin ücretine MHV uygulamayız. Ancak yerel vergi oranına uygun MHV ücretlerinizi (karşı ödemeli bir sistem kapsamında) kendi kendinize hesaplamanız gerekebilir. Meta vergi konusunda danışmanlık sağlayamaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçin.
  • "Satın Alan" adresiniz Singapur&#;daysa:

    1 Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Singapur&#;daysa ve MHV tescil numaranızı reklam hesabınıza eklemediyseniz yerel vergi oranına uygun MHV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Singapur mal ve hizmet vergisi (MHV) hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Malezya&#;daysa:

    1 Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Malezya&#;daysa yerel vergi oranına uygun hizmet vergisini Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Malezya hizmet vergisi hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Suudi Arabistan Krallığı&#;ndaysa:

    1 Eylül &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Suudi Arabistan Krallığı&#;ndaysa ve vergi kimlik numaranızı Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Suudi Arabistan Krallığı Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Bahreyn&#;deyse:

    1 Eylül &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Bahreyn&#;deyse ve KDV hesap numaranızı Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Bahreyn Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Birleşik Arap Emirlikleri&#;ndeyse:

    1 Ağustos &#;dan itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Birleşik Arap Emirlikleri&#;ndeyse ve vergi sicil numaranızı (TRN) Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Birleşik Arap Emirlikleri Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Belarus&#;taysa:

    1 Mart &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Belarus&#;taysa, Belarus KDV kimlik numaranızı Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz ve Belarus Vergi Yasası Madde ve uyarınca KDV muhasebesinden ve ödemesinden bizzat sorumlu olan ve Belarus&#;ta bulunan bir tüzel kişi olduğunuzu belirtmediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Belarus Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Barbados&#;taysa:

    1 Nisan &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Barbados&#;taysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Barbados Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Hawaii&#;deyse:

    1 Mayıs &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Hawaii&#;deyse yerel vergi oranına uygun genel tüketim vergisini (GTV) Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Hawaii ve New Mexico Genel Tüketim Vergisi (GTV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Bangladeş&#;teyse:

    Haziran &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun katma değer vergisini (KDV), Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Bangladeş&#;te olması durumunda ve

    • Reklam hesabınıza İşletme Kimlik Numaranızı (BIN) eklemediyseniz.

    Daha fazla bilgi için Bangladeş Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Şili&#;deyse:

    Bilgiler Meta Reklamları ve WhatsApp Business için geçerlidir.

    1 Temmuz &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını/WhatsApp kullanımını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı/WhatsApp kullanımı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Şili&#;de olması durumunda ve

    • Meta reklam hesabınıza/WhatsApp Business hesabınıza Şili Vergi kimlik numaranızı (RUT) eklememiş olmanız durumunda.

    • Şili&#;de KDV kaydınızın olduğunu belirtmemiş olmanız durumunda.

    Daha fazla bilgi için Şili Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Endonezya&#;daysa:

    1 Eylül &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Endonezya&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Endonezya Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Özbekistan&#;daysa:

    1 Temmuz &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Özbekistan&#;daysa KDV kimlik numaranızı Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz ve Özbekistan&#;da bulunan bir tüzel kişi olduğunuzu belirtmediyseniz yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Özbekistan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Kamerun&#;daysa:

    1 Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Kamerun&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Kamerun Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Zimbabve&#;deyse:

    1 Eylül &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Zimbabve&#;deyse yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Zimbabve Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Ekvator&#;da ikamet ediyorsanız:

    16 Eylül &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Ekvator&#;da ikamet eden bir reklamverenseniz bir finansal aracı kurumu, yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekler.

    Daha fazla bilgi için Ekvator Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Arjantin&#;de ikamet ediyorsanız:

    Mayıs &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Arjantin&#;de ikamet eden bir reklamverenseniz ve reklamları Meta Ireland&#;dan satın alıyorsanız bir finansal aracı kurumu, yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekler.

    Daha fazla bilgi için Arjantin Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Kosta Rika&#;da ikamet ediyorsanız:

    1 Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Kosta Rika&#;da ikamet eden bir reklamverenseniz ve reklamları Meta Ireland&#;dan satın alıyorsanız bir Finansal Aracı Kurumu, yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekler.

    Daha fazla bilgi için Kosta Rika Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Moldova&#;daysa:

    1 Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Moldova&#;daysa ve ticari amaçlarla reklam yayınladığınızı onaylamadıysanız yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Moldova Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Bahamalar&#;daysa:

    1 Kasım &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Bahamalar&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Bahamalar Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Kenya&#;daysa:

    1 Kasım &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Kenya&#;da olması durumunda.

    Daha fazla bilgi için Kenya Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Meksika&#;daysa:

    Şubat &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook Mexico ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Meksika&#;daysa yerel vergi oranına uygun MHV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz. KDV tescil durumunuza bakılmaksızın sizden KDV alınır.

    Daha fazla bilgi için Meksika Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Brezilya&#;daysa:

    Şubat &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Meta reklamı alışverişinizin makbuzundaki "Satan" kurum Facebook Brazil ise ve bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Brezilya&#;daysa yerel vergi oranına uygun PIS, COFINS ve ISS&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Brezilya Vergisi Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz Paraguay&#;daysa:

    Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, Meta reklamlarını ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, Paraguay&#;da ikamet eden bir reklamverenseniz ve reklamları Meta Platforms Ireland Limited&#;dan satın alıyorsanız bir Finansal Aracı Kurumu, yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekler.

    Daha fazla bilgi için Paraguay Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Yeni Kaledonya&#;daysa:

    Mayıs &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun Genel Tüketim Vergisini (GTV), satın aldığınız Meta reklamının ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Yeni Kaledonya&#;da olması durumunda

    • Meta reklam hesabınıza RIDET numaranızı eklemediyseniz;

    • Ticari amaçlarla reklam verdiğinizi belirtmediyseniz.

    Daha fazla bilgi için Yeni Kaledonya Genel Tüketim Vergisi (GTV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Kanada&#;daysa:

    Temmuz &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun mal ve hizmet vergisini (MHV) veya uyumlaştırılmış satış vergisini (USV) Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Kanada&#;da olması durumunda ve

    • Meta reklam hesabınıza MHV numaranızı veya USV numaranızı eklemediyseniz.

    Quebec&#;te bulunuyorsanız Quebec Satış Vergisi&#;ne (QSV) de tabi olabilirsiniz.

    Daha fazla bilgi için Kanada Federal mal ve hizmet vergisi (MHV)/uyumlaştırılmış satış vergisi (USV) hakkında ve Quebec satış vergisi (QSV) Hakkında adlı makaleleri inceleyin.

  • Adresiniz Umman&#;daysa:

    Haziran &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun katma değer vergisini (KDV), Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Umman&#;da olması durumunda ve

    • Meta reklam hesabınıza vergi kimlik numaranızı (TIN) eklemediyseniz.

    Daha fazla bilgi için Umman Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Tacikistan&#;daysa:

    Haziran &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun katma değer vergisini (KDV), Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Tacikistan&#;da olması durumunda ve

    • Tacikistan Cumhuriyeti&#;nde resmi bir kuruluş, bireysel girişimci veya yabancı bir resmi kuruluşa ait kalıcı bir kurum olduğunuzu onaylamadıysanız.

    Daha fazla bilgi için Tacikistan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Gürcistan&#;daysa:

    Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun katma değer vergisini (KDV), Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Gürcistan&#;da olması durumunda ve

    • Ticari amaçlarla reklam verdiğinizi onaylamadıysanız

    Daha fazla bilgi için Gürcistan Katma Değer Vergisi (KDV) adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Tayland&#;daysa:

    Eylül &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun katma değer vergisini (KDV), Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Tayland&#;da olması durumunda ve

    • Meta reklam hesabınıza KDV numaranızı eklemediyseniz.

    Daha fazla bilgi için Tayland Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Kazakistan&#;daysa:

    Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Kazakistan&#;da olması durumunda ve

    • Kazakistan&#;da resmi bir kuruluş olduğunuzu onaylamamanız durumunda.

    Daha fazla bilgi için Kazakistan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Nijerya&#;daysa:

    Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Nijerya&#;da olması durumunda.

    Daha fazla bilgi için Nijerya Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Ukrayna&#;daysa:

    Ocak &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Ukrayna&#;da olması durumunda ve

    • Ukrayna&#;da resmi bir kuruluş olduğunuzu onaylamamanız durumunda veya

    • Özel bir girişimci olmanız ve KDV numaranızı Meta reklam hesabınıza eklememiş olmanız durumunda.

    Daha fazla bilgi için Ukrayna Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Kamboçya&#;daysa:

    Nisan &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Kamboçya&#;da olması durumunda ve

    • Geçerli bir KDV TIN belirtmemiş olmanız durumunda veya

    • Ödemenin kayıtlı işletme adınızın yer aldığı bir banka hesabından yapılmamış olması veya Meta&#;nın, banka hesabı bilgilerini doğrulayamaması durumunda.

    Daha fazla bilgi için Kamboçya Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • "Satın Alan" adresiniz New Mexico&#;daysa:

    1 Mayıs &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, reklamları ticari veya kişisel amaçlı olarak satın almanız fark etmeksizin, bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz New Mexico&#;daysa yerel vergi oranına uygun Genel Tüketim Vergisini (GTV) Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz.

    Daha fazla bilgi için Hawaii ve New Mexico Genel Tüketim Vergisi (GTV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Ermenistan&#;daysa:

    Haziran &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresinizin Ermenistan&#;da olması durumunda ve

    • Meta reklam hesabınıza Vergi Kimlik Numaranızı (TIN) eklememeniz durumunda.

    Daha fazla bilgi için Ermenistan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Vietnam&#;daysa:

    1 Haziran &#;den itibaren Vietnam&#;daki reklamverenler için Meta reklamları %5 KDV&#;ye tabi olacaktır. Meta, yürürlükteki KDV&#;yi Meta reklam alışverişinizin ücretine ekleyecektir. Bu, işletme veya kişisel adreslerindeki "Satın Alan" ülkeyi Vietnam olarak ayarlamış olan reklamverenler için geçerlidir.

    Daha fazla bilgi için Vietnam Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Uganda&#;daysa:

    1 Ekim &#;den itibaren geçerli olan uygulamamız gereğince, aşağıdaki durumlarda yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklamı alışverişinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Uganda&#;daysa ve

    • Meta reklam hesabınıza Vergi Kimlik Numaranızı (TIN) eklememeniz durumunda.

    Daha fazla bilgi için Uganda Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın.

  • Adresiniz Surinam&#;daysa:

    1 Şubat &#;ten itibaren, şu durumlarda yürürlükteki yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi Meta reklam alışverişlerinizin ücretine ekleriz:

    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Surinam&#;daysa ve

    • Mali Kimlik Numaranızı (FIN) Meta reklam hesabınıza eklemediyseniz.

    Daha fazla bilgi için Surinam Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleyi inceleyin.

  • Adresiniz Tayvan&#;daysa:
  • 1 Mart &#;ten itibaren: Taipei Ulusal Vergi Dairesi&#;nin Aralık &#;de yapmış olduğu duyuru uyarınca; Meta, müşterilerinin Tayvan&#;da ikamet eden şahıslar mı yoksa ticari kurum ve kuruluşlar mı olduğunu belirlemek üzere onlardan İşletme İdare Numaralarını (BAN) toplayacaktır.

    Ticari bir amaçla veya bir grup/kuruluş için reklam satın alıyorsanız lütfen doğru bir İşletme İdare Numarası (BAN) girin. Yasalara aykırı hareket etmemek ve vergi makamlarından ceza almamak için KDV Yasası Madde 36 uyarınca KDV tutarlarınızı bildirip ödemeniz ve Gelir Vergisi Yasası Madde 88 ve 92 uyarınca stopaj vergisi uygulamanız gerekmektedir.

    Bir İşletme İdare Numaranız (BAN) varsa lütfen Reklam Hesabı Ayarlarınıza giderek İşletme İdare Numaranızı (BAN) girin. Bir İşletme İdare Numarası (BAN) girmediğiniz takdirde, Meta sizi Tayvan&#;da ikamet eden ve reklamları iş harici bir amaçla satın alan bir şahıs olarak işleme alacak olup gelecekte reklam alışverişlerinizden %5 KDV almaya ve size Elektronik Resmi Tek Tip Fatura (eGUI) kesmeye başlayacaktır. Meta, Tayvan&#;daki şahıslardan KDV almaya ve onlara eGUI kesmeye başlamadan önce buna hangi tarihte başlayacağını duyuracaktır.

    1 Haziran &#;ten itibaren: Taipei Ulusal Vergi Dairesi&#;nin Aralık &#;de yapmış olduğu duyuru uyarınca; Meta, müşterilerinin Tayvan&#;da ikamet eden şahıslar mı yoksa ticari kurum ve kuruluşlar mı olduğunu belirlemek üzere onlardan İşletme İdare Numaralarını (BAN) toplamaktadır.

    Ticari bir amaçla veya bir grup/kuruluş için reklam satın alıyorsanız lütfen doğru bir İşletme İdare Numarası (BAN) girin. Bir İşletme İdare Numarası (BAN) girerseniz yasalara aykırı hareket etmemek ve vergi makamlarından ceza almamak için KDV Yasası Madde 36 uyarınca KDV tutarlarınızı bildirip ödemeniz ve Gelir Vergisi Yasası Madde 88 ve 92 uyarınca stopaj vergisi uygulamanız gerekmektedir.

    Bir İşletme İdare Numaranız (BAN) varsa lütfen Reklam Hesabı Ayarlarınıza giderek İşletme İdare Numaranızı (BAN) girin.

    Bir İşletme İdare Numarası (BAN) girmediğiniz takdirde, Meta sizi Tayvan&#;da ikamet eden ve reklamları iş harici bir amaçla satın alan bir şahıs olarak işleme alacaktır. 1 Haziran &#;ten itibaren bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Tayvan&#;daysa yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi reklam alışverişinizin ücretine ekleriz ve sizin için bir Elektronik Resmi Tek Tip Fatura (eGUI) düzenleriz.

    Daha fazla bilgi için Tayvan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleyi inceleyin.

  • Adresiniz Kırgızistan&#;daysa:
  • 1 Mayıs &#;ten itibaren: Vergi Kodunun numaralı Makalesi uyarınca Meta, Kırgızistan&#;da KDV&#;ye kaydoldu. Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Kırgızistan&#;daysa Meta, Facebook reklam alışverişlerinizin ücretine yerel vergi oranına uygun KDV ekleyecektir.

    [Yönetmelik kapsamındaki yasak] uyarınca, Meta&#;nın Kırgız Cumhuriyeti&#;nin Eyalet Vergisi Hizmetine tabi olan Elektronik Faturalara yönelik Bilgilendirme Sistemi aracılığıyla bir KDV faturası düzenleyemediğini lütfen unutmayın.

    Not: Meta, vergi konusunda danışmanlık sunmaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

    Daha fazla bilgi için Kırgızistan Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleyi inceleyin.

  • Adresiniz Mısır&#;daysa:
  • 1 Mayıs itibarıyla: Meta, şu durumlarda yürürlükteki yerel vergi oranına uygun KDV&#;yi reklam hizmetlerinizin ücretine ekleyecektir:
    • Bizde kayıtlı olan "Satın Alan" adresiniz Mısır&#;daysa ve

    • Facebook reklam hesabınıza Vergi Sicil Numaranızı (TRN) eklememeniz durumunda.

    Daha fazla bilgi için Mısır Katma Değer Vergisi (KDV) Hakkında adlı makaleye bakın

    GÜNCELLEME &#;

    Facebook reklamverenlerine göndermiş olduğu eposta bilgilendirmesiyle, ticari amaçlı reklam verenler için KDV zorunluluğu getiriliyor. Reklam hesabı ayarlarınızdan geçerli bir KDV numarası girilmezse eğer, sistem tarafından otomatik tarama yapılıp %18 yasal olarak KDV ödemesi alınacaktır. Facebook ve Instagram reklam verenler gönderilen mail içeriği aşağıdaki gibidir.

    Merhaba,

    15 Şubat tarihinden itibaren Facebook, ticari amaçlarla reklam yayınlayan işletmelerin Facebook reklamı alışverişlerine KDV eklenmediğinden emin olmak için geçerli bir KDV sicil numarası (KDV Numarası) ibraz etmelerini zorunlu tutacaktır. Geçerli bir KDV Numarası ibraz eden işletmelerin başka bir işlem yapmasına gerek yoktur.

    15 Şubat &#;den önce geçersiz bir KDV Numarası ibraz etmiş olan işletmelerin geçersiz KDV Numaraları Facebook&#;un sistemlerinden kaldırılacak ve Facebook, Facebook reklamı alışverişlerinin tutarına bölgede geçerli oranda KDV ekleyecektir. Geçerli bir KDV Numarası olan ve bilgilerini güncellemek isteyen reklamverenler geçerli KDV Numaralarını Facebook Hesap Ayarları&#;nda ekleyebilir.

    Facebook, reklamveren KDV Numaralarını düzenli olarak doğrulayacaktır. Geçersiz bir KDV Numarası ibraz etmeyi sürdüren reklamverenlerin ve daha fazla numara girmesi engellenecek ve Facebook, Facebook reklamı alışverişlerinin tutarına geçerli yerel oranda KDV ekleyecektir.

    1 Nisan tarihinden itibaren ülkemiz vergi kanunlarında yakın zamanda yapılan değişiklik nedeniyle, Facebook Ireland Ltd. artık Türkiye&#;de yerleşik olmayan bir kurum olarak KDV&#;ye tabi oluyor.
    İşletmesi Türkiye&#;de bulunan ve geçerli bir Türkiye KDV Numarası sağlamamış tüm reklamverenlerden, Facebook Ireland Ltd.&#;dan satın alınan reklam hizmetleri için %18 KDV alınacaktır.
    Facebook&#;ta reklam vermeye devam etmek için hesap ayarlarınıza giriş yaparak ve işletme adınızı, adresinizi güncellediğinizden ve Türkiye KDV numaranızı eklediğinizden emin olun. Reklamveren, KDV numarasını vererek Türkiye Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu&#;nun 9. Maddesi kapsamında KDV beyanında bulunacağını onaylar.

    Not: KDV numaranızı vermezseniz, Size sunulan tüm reklam hizmetlerinden %18 oranında KDV alınır. KDV, reklamlarınız için sizden alınan her ücrete dahil edilir. Facebook reklamlarınızın ödemesini manuel bir ödeme yöntemi ile yapıyorsanız, reklam hesabınıza para sağladığınızda KDV uygulanır.

    Örneğin, TL olarak belirlenmiş faturalandırma düzeyinize ulaştığınız için kısa süre önce sizden TL ücret alındıysa, ücretin ara toplamı reklam maliyetleri için TL olur. Bunun üzerine %18 oranında KDV eklenir ve böylece bu ücret için toplamda ,00 TL ödersiniz ( TL + 18 TL = ,00 TL). KDV çekiminiz nedeniyle faturalandırma düzeyinize daha hızlı ulaşmazsınız ancak sizden faturalandırma düzeyinizdeki tutardan daha fazla ücret alınabilir.

    Kaynak: Facebook Ads Help

    Share:

    1 Nisan &#;dan itibaren, Türk vergi kanunundaki bir değişiklik nedeniyle Facebook Ireland LTD, Türkiye&#;de yerleşik olmayan bir kuruluş olarak KDV kaydına sahip olacaktır ve Türkiye&#;deki Facebook reklamları geçerli yerel vergi oranında katma değer vergisine (KDV) tabidir. Bu, işletme veya kişisel adreslerindeki "Satın Alan" ülke Türkiye olarak ayarlanmış ve Türkiye KDV kimlik numarasını (KDV numarası) Facebook reklam hesabına eklememiş olan tüm reklamverenler için geçerlidir.

    Ödeme Ayarları&#;nda KDV numaranızı ekleyerek bunun reklam makbuzlarınızda görünmesini sağlayabilirsiniz. KDV numaranızı reklam hesabınıza eklerseniz Türk Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca KDV&#;yi kendiniz hesaplayıp ödemekle yükümlü olduğunuzu ve Facebook&#;un Facebook reklamları alışverişlerinize KDV eklemediğini onaylamış olursunuz.

    Facebook reklamlarını ticari veya kişisel amaçlarla satın almanız fark etmeksizin, reklamlar için sizden her ödeme alındığında bu tutara KDV eklenir. KDV, ücretlerin üzerine eklendiğinden faturalandırma düzeyinize daha hızlı ulaşmazsınız ancak sizden faturalandırma düzeyinizdeki tutardan daha fazla ücret alınabilir. Facebook reklamlarının ödemesini manuel bir ödeme yöntemiyle yapıyorsanız kullanılabilir toplam bakiyeyi belirlemek için reklam hesabına para yüklendiğinde geçerli oranda KDV hesaplanır.

    Not: Facebook vergi konusunda danışmanlık sunmaz. Vergiler hakkında sorunuz varsa mali danışmanınızla veya vergi dairenizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası