ayak burkulması ağrısı ne kadar sürer / Ayak Burkulması - Ankara Magnet Hastanesi

Ayak Burkulması Ağrısı Ne Kadar Sürer

ayak burkulması ağrısı ne kadar sürer

Ayak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Ayak burkulması kaç günde geçer?

Ayak, her adımda tüm vücudun ağırlığını taşıdığından ve çok sayıda kemik ve eklem içerdiğinden, ayağın burkulma riski yüksektir. Peki, ayak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Ayak burkulması kaç günde geçer? Merak edilen soruların cevapları haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 08 Nisan Güncellenme:

Ayak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Ayak burkulması kaç günde geçer?

Ayak bileğinde daha önce olan burkulmalar ve sakatlıklar, taekwondo, futbol, basketbol ve kayak gibi sporlar, uzun atlama ve yüksek atlama gibi spor dalları, ayak bileğini koruyan ayakkabı seçiminin yapılmaması ve zayıf kas yapısına sahip olmak gibi nedenlerle ortaya çıkan ayak burkulması nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Ayak burkulması kaç günde geçer? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabiirsiniz…

Ayak burkulması, kemikleri birbirine bağlayan eklem içindeki sert lifli doku bantları olan bağların yırtılmasıdır. Burkulmalar ciddiyet derecesinde 1. derece ile 3. derece arasında değişmektedir.

AYAK BURKULMASINDA BELİRTİLER

Hafif veya orta dereceli bir orta ayak burkulmasında, bilek kısmında şişlikler ve hassasiyet görülür. Ayrıca bazı yerel morluklar olabilir (siyah ve mavi renk değişikliği). Daha şiddetli burkulmalarda ayağınıza dokunamayacak kadar şiddetli ağrı olabilir.

AYAK BURKULMASI KAÇ GÜNDE GEÇER?

1. Derece ayak burkulmalarında bağlarda kopma olmaz, ancak esneme görülür, bağ çevresinde su toplanması (ödem) funduszeue.infosinde ise hastanın ayağına elastik bandaj sarılır, istirahat etmesi ve çok yürümemesi önerilir. Ayak bileğini 48 saat süreyle sırtüstü yatarak, kalp seviyesinden yukarı kaldırarak yatması istenir. Bu yapıldığında ayağın da şişmesi engellemiş olur. Aynı zamanda buz uygulamasına da devam etmek gerekir. Buz uygulamasını iki gün süresince iki saatte bir 15'er dakika tekrarlamak fayda sağlar. Genellikle üç hafta içerisinde ayak burkulması iyileşir.

2. Derecede bağlar kısmi olarak yırtılır. Muayene sonucunda ayak bileğinde gevşeklik olduğu saptanır. Tedavisinde kişinin yaralanmasının derecesine göre kısmi olarak alçı- atel veya özel ayak bileklikleri uygulanabilir. Bu sayede hastanın ayak bileğinin hareketsiz kalarak bağların iyileşmesi hızlandırılmış olur. Ayrıca ödem çözücü ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Yeterli sürede istirahat edilirse iyileşme süresi haftayı bulur.

3. Derecede ise bağ koptuğundan kendi kendine iyileşme mümkün olamayabilir. Bu tür ayak burkulmasının tedavisinde, kopan bağın tamir edilmesi gerekir ya da başka yerden bağ alıp nakletmek söz konusu olur. Bağ tam koptuğundan ayağın ameliyat sonrası iyileşmesi daha uzun sürer.

Ayak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı nasıl geçer? İşte tedavisiİlginizi ÇekebilirAyak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı nasıl geçer? İşte tedavisi

AğrıameliyatbasketbolFutbolkayaksöz

Ayak Bileği Burkulması

Ayak bileği burkulması çok sık görülür. Spor yapanlar, yapmayanlar, çocuklar veya erişkinler kısacası herkes ayak bileği burkulması ile karşı karşıya kalabilir. Fakat sıklıkla sportif aktiviteler sırasında meydana gelir.

Ligament veya diğer bir ismiyle bağ dokusu ayak bileği eklemindeki kemiklerin birbirine tutunmasını sağlar. Özellikle kıvrılma, dönme ve yuvarlama hareketlerinde ayak bileğinin stabilitesini korurlar

Ligamentler elastik bir yapıya sahiptirler fakat elastikiyetleri veya gerilmeleri sınırlıdır. Ayak bileği normal sınırların üzerinde burkularak gerildiği zaman ligamentlerde zedelenme ve şişme meydana gelir. Aşırı burkulmalarda ise yırtılma meydana gelir.

Burkulmanın Mekanizması

Ayak bileği, içe veya dışa aşırı burkulursa ligamentlerde aşırı gerginlik oluşur. Burkulma ciddi seviyelerde olursa, ligamentlerde yırtılma meydana gelir. Bu durum ayak bileğinde dengelerin bozulmasına ve düz zeminde yürüyüşün problemli hale gelmesine sebep olur. Yırtık esnasında ayak bileğinden pop sesi veya kopma sesi alabilirsiniz akabinde ayak bileğinde ağrı ve şişlik oluşur.

Burkulma kendi içinde şiddetine göre hafif, orta ve ağır şeklinde üçe ayrılır.

  • Hafif : Bağların hafif düzeyde gerilmesi ile olur ve hasar minimaldir.
  • Orta : Ligamentlerde kısmı yırtık oluşur. Ayak bileği hareketlerinde belli pozisyonlarda esneme ve gevşeme olur.
  • Ağır : Ayak bileği bağlarında tam yırtık olur. Ayak bileği muayenesinde itme ve çekme ile güvensizlik olur. Ciddi düzeyde şişme ve morarma olur.

Klinik Bulgular ve Teşhis

  • Ayak bileğinde ağrı ve şişlik
  • Morarma

Bu durumda doktora başvurmalısınız. Röntgen çekilmelidir. Çünkü kırık oluşumunda da aynı şikayetler mevcuttur.

Doktorunuz burkulmanın derecesini anlamak için muayne etmek isteyecektir. Muayane ağrılıdır.

Ciddi yırtıklarda ayak bileği MR ile bağların durumu degerlendirilir.


Tedavi

1- Cerrahi Dışı Tedavi

Şişlik ve ağrıdan dolayı yürüme sıkıntılı hale gelir. Yüreme ile ağrı rahatsız edici düzeyde ise degnek kullanabilirsiniz. Burkulmanın derecesine şişlik ve ağrı en az bir hafta sürer. Bu süre zarfında atel ve değnek kullanılabilir.

Ayak bilek burkulmalarında iyileşene kadar dinlendirmek gerekir. İyileşme dört haftadan altı haftaya kadar sürebilir. Ciddi seviylerde daha uzun sürebilir.
İyileşme periyodunun ilerleyen dönemlerinde eklem hareketleri ve egzersizler önerilir. Bu egzersizler eklem sertliğini azaltır ve pozisyon, oryantasyon, hareket gibi propioseptif duyularının gelişimin sağfunduszeue.info yırtıklarlar bile genellikle alçı veya atel ile iyileşirler. Fakat yırtık kronikleşir ve ayak bileğinde güvensizlik ve sık burkulmalara yol açan güvensizlikler gelişirse cerrahi plalanabilir.

Grade 1 burkulma için RICEprotokolü çoğu sportif yaralanmalarda etkilidir;

  • funduszeue.info; Dinlenme Koltuk değneği kullan
  • IIce ; Buz Günde birkaç kez, her seferde 20 dk soğuk kompres
  • funduszeue.infossion ; Sıkıştırma elastik bandaj kullan
  • funduszeue.infoion ; Yükseltme Şişliği azaltmak için kalp seviyesinin üstünde tut

Ağrı ve şişlik için nonsteroid ilaçlar kullanılabilir.

Ağrı ve şişlik geçtikten sonra, tam eklem hareket açıklığı, dayanıklılık, güç, hız, kondisyon ve çevikliğin geri kazanmaya ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz bunları geri kazanmak için size gerdirme, güçlendirme ve esnetme egzersizleri verecektir.

Grade 2 burkulmalarda ilk tedavi aynı fakat iyileşme uzun ve ayak bileği immobilizasyonu için alçı ve splint konur.

Grade 3 burkulmada iyileşme daha uzun tedavi grade iki ile aynıdır. Kısa bacak alçıda 2 veya 3 hafta kalması gerekir. Fakat ayak bileğinde kalıcı stabilite kaybı olabilir ve güvensizlik oluşabilir. Uzun dönemde ameliyat nadiren gerekebilir.

Kronik ayak bilek problemlerinden korunmak için fizik tedavi önemlidir. Ağrı ve şişlik azalması açısından elektrik stümülasyonu ve ultrason uygulanır. İlk yaklaşım eklem hareket açıklığını artırmaya yöneliktir.

Daha sonra gerdirme, güçlendirme ve propioseptif duyulara yönelik egzersizler verilir.

Ayak bileği burkulması 3 fazda iyileşir;

ilk hafta dinlendir, koruma ve ağrı ile şişliği azaltma

ikinci hafta eklem hareket açıklığını artırma, gerdirme ve esneme egzersizleri
üçüncü haftadan sonra günlük aktvitilere yavaş yavaş dönüş. Ayak bileği çevirme ve döndürme hareketlerinden uzuak durun. Kendinize güven oluştugunda aktif spora dönebilirsiniz.

2- Cerrahi Tedavi

Nadiren gereklidir. Uzun dönemde ciddi yırtıklarda ayak bileğinde stabilite kaybı, güvensizlik ve sık burkulma olursa ameliyat planlanır.

Burkulmalardan Korunma

Ayak bileği burkulmalarını önlemek için iyi bir kas, bağ dengesi ve esnekliğine sahip olmak gerekir.

  • Sportif aktivite öncesi ısınma egzersizleri yapın
  • Yürüme, koşma sırasında zemine dikkat edin
  • Fit ayakkabılar kullanın
  • Fitness yaparken yorulma ve zorlanma hissi oluşursa ara verin

funduszeue.info Mutlu Duymuş

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Key Words:Ayak bileği burkulması, Ayak bileği tedavisi, Ayak Bilek Ağrısı, Ayak bileği yaralanmasında en çok zarar gören bağ hangisi? , Ameliyat şart mı?

Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Ayak Burkulması Ka&#; G&#;nde Ge&#;er?

 Ayak burkulması, gündelik hayatta yaşanabilen ve oldukça ağrı oluşmasına neden olan bir durumdur.

Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

 Ayak bileği eklemleri, ayak ve bacak bölgelerinin birbirine bağlanmasını sağlar. Bu bağlanmayla birlikte ayak daha rahat hareket eder. Kemik ve esnek liflerin oluşturmuş olduğu eklem kısmına binen baskılar nedeniyle zedelenmeler oluşabiliyor. Liflerde oluşmuş olan bu zedelenmeler ayak burkulması olarak biliniyor. Ayak burkulması pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabiliyor. Kişiler yolda yürürken ayağının boşa çıkmasında veya herhangi bir yüksek noktadan alçak noktaya basma sırasında ayak burkulmaları yaşanabiliyor.

 Pek çok kişi ayağındaki ağrının kırık olabileceğini düşünebiliyor. Fakat ağrıların şiddeti kırık veya burkulma olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Ayak burkulmalarında genellikle şiddeti bir ağrı yaşanmıyor. Yaşanan bu ağrılar insanların yürümesini zorlaştırabiliyor. Ayak burkulması belirtileri ayak bölgesinde gözle görülür şekilde kendini belli ediyor. Üstüne basıldığında genellikle kişiler yoğun ağrı yaşar. Yürürken güçlük yaşanması ayak burkulma durumlarının en net göstergesidir.

Ayak Burkulması Kaç Günde Geçer?

 Ayak burkulması yaşayan kişiler ağrılarla karşılaştığında öncelikle buz tedavisi uyguluyor. Ayak burkulması kendi kendine geçebilecek bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununda burkulan ayağın üzerine basılmaması çok önemlidir. Kişilerin ayaklarını dinlendirmesi ve ters hareket yapmaması gerekiyor. Ayak burkulması için doktorlara başvurmak tedavi sürecini hızlandıracaktır. Doktorlar burkulmalar için kişilere krem tedavisi uygulayabilir. Bunun yanında ağrıların şiddetine göre ağrı kesiciler kullanılabilir.

 Kendiliğinden geçmeyen ve gün geçtikçe ağrısı artan ayak burkulmaları kişileri zor duruma sokabiliyor. Burkulmalar bazı durumlarda kırıklarla karıştırılabiliyor. Kırık olan bölgeler her zaman daha şiddetli bir ağrı gösterir. Ağrı seviyesinin takip edilmesi ve sürece göre doktorlara başvurmak önemli bir konudur. Ayak burkulması genellikle 3 ile 7 gün arasında kendiliğinden geçebilir. Uzun süren ağrılar için mutlaka doktorlara başvurmak gerekiyor.

Ayak Bileği Yan Bağ Kopmaları

Ayak Bileği Yan Bağ Kopmaları

Ayaklarımız yürüme, koşma, atlama ve dengemizi sağlayan bu kadar fazla bağın mevcudiyetine rağmen yaşantımızda sık sık denge kaybına uğrayabilir. Bunun sonucu olarak en basitiyle burkulmalar ortaya çıkmaktadır. Burkulmalar sadece spor veya mesleki nedenlerden değil normal kişilerin başına gelebilecek bir durumdur. En sık görülen yaralanma dış yan bağ yırtılmalarıdır.

Burkulma ile beraber ayak bileğinde; süratle ağrı ve şişlik gelişir. Bu sırada damar yırtılması varsa şişlik inanılmaz hızla oluşur ve dokunmaya karşı şiddetli tepki oluşur. Kızarıklık, zamanla morarmaya dönüşür.

Ayak bileği yaralanmalarında ayrıntılı sorgu ve muayene sonrası düz röntgen filimi kemiklerde meydana gelen çatlak ve kırıkları rahatça gösterecektir. Yumuşak dokuya ait kuşkular varsa MR gerekebilir.

Ayak Bileği Bağ Travmalarında Tedavi

Travmalarda genel olarak akut devrede ayağın bir süre mutlak istirahat ettirilmesi ayak çevresine gün süreyle soğuk uygulanması gerekir. Sorun giderek artıyorsa doktora başvurulmalıdır .Bu sırada ağrı kesici ve ödem önleyici ilaçlar kullanılır.

Hafif burkulmalar haricinde genellikle ayak bileğini hareketsiz bırakan ortalama 10 gün ile 3 hafta süren bir alçı uygulaması gerekir. Eğer bu tespit yapılmazsa ayak bağlarında tam iyileşme olmaz ve burkulmalar sıklıkla tekrar eder. Bu da zamanla ayak bileğinde kireçlenmelere neden olur.

Daha hafif burkulmalarda veya sıklıkla tekrarlayan burkulma durumlarında ayak bileğine özel bandajlar uygulanır. Bunlar uzun süre kullanılır. Özellikle sporcu kişilerde ayak bileklerinin sıklıkla burkulma şanssızlığında yine benzer bandajlar kullanılmalıdır.

Ayaktaki bağların yırtılması veya ayak bileği iç yan çıkıntısının kırılmasında ameliyat düşünülmelidir. Halbuki dış yan kırıklarında alçı tedavisi yeterli olabilir.

Ayak travmalarında akut dönem geçtikten sonra ayağa fizik tedavi uygulamaları yapılmalıdır. Manyetik alan ve özel bir soğuk uygulama olan kriyoterapi bu travmatik ayak sorunlarında çok başarılı sonuçlar veren fizik tedavi yöntemleridir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası