liman cüzdanı yenilemek için gerekli evraklar / Adb-Ades ve Kmt Belgesi Yenileme-Yelken Kursu | Alfasail

Liman Cüzdanı Yenilemek Için Gerekli Evraklar

liman cüzdanı yenilemek için gerekli evraklar

Gemi Adamı sağlık raporu almak

Gemi adamı sağlık raporu gemilerde çalışmak isteyen, halihazırda gemilerde çalışan tüm gemi adamları ve amatör denizciler için gerekli belgelerden biridir. Gemi adamı sağlık raporunu ilk defa alacak kişilerin gemide çalışmaya elverişli olduğu bu belge ile tespit edilir ve sonrasında 2 yılda bir yenileme işlemi yapılarak sağlık durumunu koruduğu, herhangi bir hastalığı ve çalışmaya engeli olmadığı tespit edilir.


Gemi Adamı Sağlık Raporu Almak

Gemi adamı sağlık raporu denizde çalışan gemi adamları ve gemi adamı adaylarının gemilerde çalışmak için almak zorunda oldukları bir rapordur. Ayrıca gemi adamı yetiştirmek için eğitim veren okullara girmek içinde gemi adamı sağlık raporu almak gerekmektedir.

Sağlık raporu almak tahmin edildiği kadar zor bir iş olmayıp çok ciddi bir rahatsızlığı olmayan kişiler tarafından profesyonel olarak özellikle bu konuda uzmanlaşmış tıp merkezlerinde 1 gün içerisinde alınabilmektedir.


Gemi Adamı sağlık raporunu almaya engel olan başlıkları söyle sıralayabiliriz

       Madde Bağlımlılığı, Akıl ve Ruh hastalıkları

       Sinir Sitemi bozuklukları

       Kan Hastalıkları (aids vs)

       İskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar

       Uzun seyirli bulaşıcı hastalıklar

       Duyu Organlarında Önemli Fonksiyon Kayıpları

 

Yuklarıdaki maddelerden bir ya da daha fazlası tespit edilen adaylara gemi adamı sağlık raporu verilmez ve denizde çalışmalarına müsaade edilmez.

Burada yer alan 6ncı madde göz bozukluklarını çağrıştırdığı için meraklı sorulara sebebiyet vermektedir fakat ilave madde de açıkça belirtilmektedir ki, gözlük ve/veya lens kullanımı ile düzeltilebilen görüş bozuklukları gemi adamı sağlık raporu almaya engel değildir.

Uzağı gözlüklü bir şekilde 20 üzerinden 16 yani 16/20 görebilen güverte sınıfı ve 11/20 görebilen makina tayfa sınıfı bu belgeyi almayı hakeder.

Yakın görme ise gözlüklü/lensli şekilde tam olmalıdır.

Gemide görevi başında gözlük/kontank lens kullanmak ve gemide yeterli sayıda yedeğini bulundurmak şartıyla gemilerde çalışmanızda ya da okullara kayıt yaptırmanızda hiç bir sıkıntı yoktur.

 

Gemi Adamı Sağlık Raporu Ücreti

Gemi Adamı Sağlık Raporu için devlet tarafından talep edilen herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Yalnız söz konusu raporu elde edebilmek için muayene olmanız gerekmektedir.

Yetkili kurum ve kuruluşlar listesi mevcut olup devlet hastanelerinde söz konusu muayene için ücret talep edilmezken, özel hastaneler ve yetkili tıp merkezlerinde ücretler yılı itibariyle  lira arasında değişir.

Bu tutar muayenenin periyodik ve genel olmasına göre farklılık göstermektedir.


Gemi Adamı Sağlık Raporu İçin Gerekli Evraklar

Malum ülkemizde her resmi işlem için düzinelerce evrak istenmektedir. Gemi Adamı Sağlık Raporu için bu işlem teknolojinin nimetleri ile biraz olsun aşılmış durumda. Şimdilik hastane muayenesi için Nüfus Cüzdanınız ve 4 adet fotoğraf yeterli.

Hastane (yetkili sağlık kuruluşu) muayenesinden sonra alacağınız Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu (Ek-3 olarak geçer) ve yapılan tetkik ve raporların tamamı ile birlikte 30 gün içinde en yakın Gemi Adamları Sağlık Merkezine” giderek gemide çalışmanızı sağlayacak 2 yıl geçerli (özel durumlarda 1 yıl da olabiliyor (şeker hastalığı, hepatit B vs)) Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek olarak bilinir) için başvurmanız gerekmektedir.

30 gün içinde getirilmeyen raporlar maalesef geçersiz sayılıyor.

Gemi Adamları Sağlık Merkezine gittiğinizde hastaneden (yetkili sağlık kuruluşu) aldığınız tüm belgeleri orada bulunan hekime vererek bilgilerinizin sisteme kaydolmasını sağlarsınız. Son olarak sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve sisteme kaydedilen tüm bilgileriniz sonucunda gemide çalışmanızı sağlayacak aşağıdaki belgeyi size teslim eder.

Bu belgeyi şirketlere iş başvurularına giderken, limandaki işlerinizde, gemiye katılırken sürekli yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Gemiye katıldıktan sonra gemide yetkili kişiye (Genellikle funduszeue.info) teslim eder, gemiden ayrılırken tekrar teslim alırsınız.


Gemi Adamı Sağlık Raporu Yenileme

Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi yetkili sağlık kuruluşunun vermiş olduğu Gemi Adamları Sağlık Muayene Formu sonuçlarına istinaden iki yıl yada daha kısa süreli (1 yıl) olarak belirtilebilir. Rapor 2 yıldan daha kısa süreli verilmişse nedeni açıkça belirtilir. (Genellikle ileri derecede diyabet (şeker hastası) ve hepatit B için 1 yıl veriliyor).

Gemi Adamı sağlık raporunuzu geçerlilik süresi bittikten sonraki 6 ay içerisinde yenileme yapılması gerekmektedir. Aksi durumda periyodik muayene yerine genel muayene görmeniz gerekecektir.

Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek) geçerlilik süresi biten gemi adamları periyodik sağlık muayenesi için şahsen Gemi Adamları Sağlık Merkezine başvurmalıdır. Doktor tarafından kişinin sistemden kontrolü yapıldıktan sonra sisteme bağlı web cam (bilgisayar kamerası) ile fotoğrafınız çekilir ve doktor tarafından Hastanede (yetkili sağlık kuruluşu) muayene yapılması için bir çeşit sevk belgesi düzenlenir. (Gemiadamı Periyodik Sağlık Muayenesi İçin Tetkik ve Tahlil Talep Formu). Sağlık kuruluşunda gerekli muyaneleri göre gemi adamı 10 iş günü içerisinde tekrar Gemi Adamları Sağlık Merkezine gelir ve Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi (Ek) yenilenir.


Periyodik ve Genel Muayene

İlk defa Gemi Adamı Sağlık Raporu alınacağı zaman yapılan muayeneye Genel Muayene adı verilir. Genel Muayene sonrası alınan “Gemi Adamları Sağlık Yoklama Belgesi” (Ek) geçerlilik süresi normal şartlarda iki senedir.

İki senelik geçerlilik süresi sonrasında yenilemek için gerekli muayeneye ise Periyodik Muayene adı verilir. Onun da süresi 2 yıldır.

Üç defa “periyodik muayene”den geçen gemi adamının dördüncü muayenesi “genel muayene” olmak zorundadır.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Genel Muayenede yapılan tetkikler:Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Üre, Kreatinin, Antiv Hiv (aids), Anti Hcv, HBs Ag, Karaciğer Enzim, İdrarda madde bağımlılığı testleri.

Gemi Adamı Sağlık Raporu Periyodik Muayenede yapılan tetkikler: Akciğer Grafisi, Odyometri (duyma testi), EKG, Hemogram, Lipid paneli, Açlık Kan şekeri, Tam idrar tahlili, Antiv Hiv (aids)



Gemi Adamı Sağlık Raporu Merkezleri için
Tıklayınız.

funduszeue.info

Değerli Denizsever Dostlarımız,

Bilindiği gibi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) ile son kez yılında imzalamış bulunduğumuz ve Federasyonumuzu ADB/KMT sınavlarını yapmak üzere yetkilendiren “Yetki Devri Sözleşmesi”, normal süresi sonunda, 29 Ağustos tarihinde UDHB tarafından yenilenmeyerek, yürürlüğünü yitirmiştir. Sözleşmenin verdiği yetkiyle sınavlar ADF tarafından en son 28 Ağustos tarihinde yapılmış ve sistem kapatılmıştır.

UDHB sınavları, Gemiadamları Online Sınav Sistemi (GOSS) üzerinden yapmaktadır ve sınava başvurmak için aşağıda belirtilen web sitesinden girilen bir çevrimiçi kursu zorunlu hale getirmiştir. (Çevrimiçi kursu yetersiz bulanlar için uygulamalı çalışmalarımız devam etmektedir.

Bilgi için, funduszeue.info

Sınav kaydı için, funduszeue.info

Online kurs için, funduszeue.info 

Önemli not: Eski ADB ve KMT sahipleri yeni sisteme kaydedilmiştir. Kullanıcı adınız GA&#;yı takip eden TC numaranızdır. Yeni şifrenizi, şifremi unuttum linkinden, kullanıcı adınız ve ADF Sınav Sistemine kaydettiğiniz mail adresinizi girerek isteyebilirsiniz. Belge yenileme işlemleri bu sistem üzerinden yapılacaktır.

Saygılarımızla

ADF

61  kişi beğendi

Duyurular

SİRK&#;LER NO: / = 02/11/

 

İlgi:  İMEAK DTO'dan alınan, 02/11/ tarih ve / sayılı "Yeni Gemiadamı C&#;zdanı Gemiadamları Belgesi"  hakkındaki sirk&#;leri.

 

İlgi sirk&#;ler ile ;

 

T.C Başbakanlık Denizcilik M&#;steşarlığı Deniz Ulaştırması Genel M&#;d&#;rl&#;ğ&#;, &#;Yeni Gemiadamı C&#;zdanı ile Gemiadamları Belgesinin d&#;zenlenmesi hakkındaki&#; ilgi yazısı aşağıya &#;ıkartılmıştır.

 

&#;Gemiadamları Ulusal Kimlik Kartlarına ilişkin sayılı ILO S&#;zleşmesine uygun olarak hazırlanan &#;Gemiadamı C&#;zdanı&#; ile PVC kart şeklinde dizayn edilen &#;Gemiadamları Belgesi&#; Gemiadamları Y&#;netmeliğinin 51&#;inci maddesi h&#;km&#; kapsamında &#;ncelikli olarak yeni talep sahiplerine, STCW yada yeterlilik belgelerinin ge&#;erlilik s&#;resi biten veya ge&#;erlilik s&#;resinin bitimine altı (6) aydan az bir zaman kalan hak sahipleri ile bir &#;st dereceye terfi eden gemiadamlarına verilecek olup, c&#;zdan ve belgelerin d&#;zenlenmesi ile bunlara y&#;nelik har&#;ların alınmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

         1-Belgelerin teslim alınması , muhafazası ve iptali:

- Gemiadamı c&#;zdanları değerli evrak niteliğinde olup, B&#;lge M&#;d&#;rl&#;kleri Saymanlıklarından tutanak karşılığında gemiadamları işlemlerinden sorumlu şube m&#;d&#;r&#;/servis şefi tarafından, aylık kullanım g&#;z &#;n&#;nde bulundurularak zimmet karşılığında teslim alınacaktır.

- Kullanım esnasında hatalı basım ve diğer nedenlerle kullanılamayacak hale gelen gemiadamı c&#;zdanlarına &#; İptal Edilmiştir&#; kaşesi basılacaktır. &#;İptal Edilmiştir&#; kaşesi basılan c&#;zdanlar seri numaraları belirterek bir tutanak dahilinde aylık periyotlarda ilgili saymanlığı sayfaları eksiksiz olarak teslim edilecek, kullanım sırasında m&#;mk&#;n olduğunca az fire verilmesine &#;zen g&#;sterilecektir. PVC kart şeklinde dizayn edilen &#;Gemiadamları Belgesi&#;nin hatalı basım ve diğer nedenlerle iptali gerektiğinde zımba ile delinerek iptal edilecek ve uygun bir yerde tutanak dahilinde saklanacaktır.

- Yeni gemiadamı c&#;zdanlarının değerli kağıda basılı ve &#;zle g&#;venlik unsurlarını i&#;eren bir belge olması nedeniyle, yaklaşık 22 derece sıcaklıkta ve nemsiz ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

        

2-Gemiadamları c&#;zdanı ve belgesinin kimlere  verileceği:

- Sınırlı yeterlilikler haricindeki zabitan sınıfı gemiadamları ile telsiz zabitleri ve stajyerlere gemiadamı yeterlilik belgesini de i&#;eren Gemiadamı C&#;zdanı verilecektir.

- Tayfalar ile sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan sınırlı makine zabiti, sınırlı başmakinist yeterlikli gemiadamları ile yardımcı sınıf gemiadamları, yat kaptanı ve balık&#;ı sınıfı gemiadamlarına gemiadamı c&#;zdanından bağımsız Gemiadamları Belgesi (PVC Kart) verilecektir.

 

3-M&#;racaatlar ve belgelerin teslimi

- Gemiadamı c&#;zdanı veya gemiadamı belgesini ilk kez alacak olanlar ile terfilerini işletecekler talep ettikleri yeterliliğe veya terfilerine ilişkin gemiadamları y&#;netmeliğinde belirtilen evraklarla sicil limanlarına m&#;racaat edeceklersir.

- Gemiadamları c&#;zdanlarının kimlik sayfasında c&#;zdan sahibinin imzasının bulunması gerektiğinden gemiadamı c&#;zdanını ilk kez alacak olanlar veya yenilemek isteyenler bir &#;rneği Ek-1&#;de yer alan imza &#;rneği formunu doldurmaları zorunludur.

- Liman başkanlıklarına yapılan gemiadamı c&#;zdan taleplerine ilişkin işlemli evraklar, imza &#;rneği formları (Ek-1) ile birlikte b&#;lge m&#;d&#;rl&#;klerine g&#;nderilir.

- M&#;racaat sırasında bu talimatın 7&#;nci maddesinde belirtilen har&#;lar gemiadamından bir kereye mahsus alınır.

-          İlk kez gemiadamı başvurusunda bulunanlar hari&#;, gemiadamı c&#;zdanını yenileyenler, yeterlilik veya STCW kurs-eğitim kayıtlarının s&#;resinin bitmesi gibi sebeplerle gemiadamı c&#;zdanını yenilemek isteyenlerden saplık yoklaması ve sabıka kaydı belgesi aranmaz.

 

- B&#;lge m&#;d&#;rl&#;klerince hazırlanan ve sicil limanına g&#;nderilen gemiadamı c&#;zdanı liman başkanlığı tarafından gemiadamı liman k&#;t&#;ğ&#;ne kayıt edilir ve T&#;rk gemiadamları k&#;t&#;k kayıt harcı alınarak, gemiadamının kendisine veya kanuni vekiline/temsilcisine imza karşılığı teslim edilir.

- PVC kart şeklinde d&#;zenlenen &#;Gemiadamları Belgesi&#; pasaport yerine ge&#;erli bir belge olarak vize (temdit) edilmediğinden anılan belge ile uluslararası sularda faaliyet g&#;steren gemilerde &#;alışacak gemiadamlarının &#;Gemiadamları Belgesi&#; ile birlikte ge&#;erli pasaportlarını da yanlarında bulundurmaları gerektiği teslim aşamasında bir tutanakla ilgili gemiadamına tebliğ edilecektir.

        

funduszeue.infoamı C&#;zdanlarının Yazdırılması:

- Belgelerin basımında kullanılan yazıcı kartuşlarının pigment &#;zelliğinden dolayı farklı kartuş kullanımında yazıcılar garanti kapsamından &#;ıkacağından orijinal kartuş kullanılması zorunludur.

- Gemiadamı c&#;zdanı yazdırma programına girilen bilgiler yazdırma işleminden &#;nce bir kez daha kontrol edilmelidir.

- Gemiadamı c&#;zdanlarının basımında, yazıcıların gemiadamı c&#;zdanı programının, ve laminasyon cihazı kullanımına ilişkin funduszeue.info adresinde yer alan kullanım kılavuzlarına ve prosed&#;rlerine eksiksiz olarak uyulmalıdır.

        

5-Gemiadamı c&#;zdanını ge&#;erlilik s&#;resi:

         - İdaremizce d&#;zenlenen &#;Gemiadamı C&#;zdanı&#;nın s&#;resi 5 yıldır.

- PVC kart şeklinde dizayn edilen &#;Gemiadamları Belgesi&#;nin s&#;resi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının s&#;resinin bitimine bağlıdır. Tayfa sınıfı yeterlilikler s&#;resizdir. Bununla birlikte tayfa sınıfı gemiadamının sahip olduğu STCW sertifikalarının s&#;resi bittiğinde Gemiadamları Belgesi de yenilenecektir.

 

6-Yeterlilik Belgesi ve STCW sertifikaları:

- Deniz Ulaştırması Genel M&#;d&#;rl&#;ğ&#;nce d&#;zenlenmekte olan kaptan, g&#;verte, makine ve telsiz zabiti sınıfındaki yeterlilikler i&#;in, liman ve b&#;lge m&#;d&#;rl&#;ğ&#;nce gemiadamları bilgisayar programındaki gerekli işlemler tamamlandıktan sonra &#;ğrenim belgesi ile sınav kazandı belgesi ve terfi işlemlerinde deniz hizmeti belgesi b&#;lge m&#;d&#;rl&#;ğ&#;nce hazırlanacak talep yazısı ekinde KOD girilmek &#;zere Deniz Ulaştırması Genel M&#;d&#;rl&#;ğ&#;ne faks yoluyla g&#;nderilecektir. Bahsekonu gemiadamları adına d&#;zenlenecek gemiadamı c&#;zdanlarına yeterlilik belgesi DUGM tarafından KOD girildikten sonra işlenecektir.

- Yeterlilik, Telsi ve STCW Belgelerinin ge&#;erlilik s&#;resinin bitimine 6 aydan az bir zaman kalması durumunda yenileme işlemi i&#;in gerekli şartları yerine getirmeleri kaydıyla gemiadamı c&#;zdanına yeni tarihli belgeleri işlenecektir.

        

7-Har&#;lar:

- Gemiadamları Y&#;netmeliği kapsamında, adlarına belge d&#;zenlenen hak sahiplerinden Har&#;lar Kanunu&#;nun 7 sayılı cetvelinde belirtilen miktarlarda;

a) Yeterlik belgesinin d&#;zeyine g&#;re yeterlik belgesi,

b)Gemiadamı C&#;zdanı ,

c)Gemiadamı C&#;zdanının inci sayfaları ile PVC kart şeklindeki Gemiadamları Belgesinin arka y&#;z&#;ne işlenen her bir  STCW belgesi,

- Ancak Gemiadamının halen sahip olduğu ve s&#;resiz olarak d&#;zenlenen STCW belgelerinin c&#;zdanlara işlenmesinde herhangi bir har&#; alınmayacaktır. Ancak s&#;resiz STCW belgelerini ilk defa alarak Gemiadamı C&#;zdanına işletecek olan gemiadamlarından STCW belgesi başına  bir defaya mahsusu har&#; alınacaktır.

- Ayrıca yukarıda belirtilen har&#;lara ilave olarak, D&#;ner Sermaye İşletmesi M&#;d&#;rl&#;ğ&#; Y&#;netim Kurulu Kararları gereği, Gemiadamı C&#;zdanı i&#;in 85 YTL, Gemiadamları Belgesi (PVC Kart) i&#;in 15 YTL tutarındaki  &#;cret,

Ziraat Bankası Ankara Tandoğan Şubesinin Vakıflar Bankası Ankara Emek Şubesinin sayılı hesabına  yatırılacaktır.

        

         8- Diğer Hususlar

- Yeni Gemiadamı C&#;zdanının s&#;resinin bitmesi sebebiyle yenilenmesinin gerekmesi halinde, &#;nceki gemiadamı c&#;zdanında kayıtlı yeterlilik belgesinin ve/veya STCW kurs kayıtlarının ge&#;erlik s&#;resi devam ediyor ise sadece Gemiadamı C&#;zdanı  harcı ile D&#;ner Sermaye İşletmesi M&#;d&#;rl&#;ğ&#; adına alınan c&#;zdan  bedeli alınarak  s&#;resi devam eden yeterlik ve STCW belgeleri har&#; tahsil edilmeksizin yeni c&#;zdana s&#;relerine sadık kalınarak işlenecektir.

-Halen &#;alışmakta olan gemiadamlarının işg&#;c&#; kaybına sebep olmamak i&#;in, yeterlik belgesinin s&#;resinin bitmesi nedeniyle Gemiadamı C&#;zdanı/Gemiadamları Belgesi almak zorunda olmaları durumunda, s&#;resi devam eden STCW sertifikalarının s&#;resi bitiminde Gemiadamı C&#;zdanına işletme hakları saklı kalmak kaydıyla, har&#; &#;demeksizin Gemiadamı C&#;zdanına/Gemiadamları Belgesine işletebileceklerdir.

- S&#;resi devam eden bir Gemiadamı C&#;zdanına herhangi bir STCW kaydı yada yeterlik belgesi işlenirken, c&#;zdanın teknik sebepler ile zarar g&#;rmesi veya hatalı uygulama nedeni ile bir başka boş  sayfasının kalmaması durumunda oluşan zayiatlarda, sadece işlem konusu olan  kayıt ve belge harcı alınmak suretiyle, c&#;zdan bedeli ve başkaca diğer bir  har&#; tahsil edilmeksizin hak sahibine yeni bir c&#;zdan d&#;zenlenecektir. Hasarlı yada hatalı kayıt i&#;eren c&#;zdan iptal prosed&#;r&#; uyularak zayiat gerek&#;esini a&#;ıklayan bir tutanakla  saymanlığa teslim edilecektir.

- Gemiadamı c&#;zdanı, yeterlik belgesi ve t&#;m s&#;reli STCW sertifikalarının yenileme s&#;relerinin eşzamanlı olarak gelmesini teminen, taleplerine bağlı olarak, gemiadamlarının belge yenileme prosed&#;rleri gereklerini yerine getirmeleri kaydıyla, anılan belgeleri de s&#;resinin bitiminden &#;nce (6 ay şartı aranmaksızın) har&#;larını &#;deyerek yenileyebilecekleri gemiadamları servislerince ilanen tavsiye olarak duyurulacaktır.

 

Uygulamanın yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda y&#;r&#;t&#;lmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.&#;

         İsmet YILMAZ

         M&#;steşar

           

 Denilmekte olup,  Sayın &#;yelerimizin bilgilerini rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

Recep D&#;zgit

(Genel Sekreter)

 

Dağıtım: T&#;m &#;yelerimiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası