merkez bankası risk raporu / KKB Risk Raporu | Halkbank

Merkez Bankası Risk Raporu

merkez bankası risk raporu

e-Devlet

Gerçek kişiler için, e-Devlet kapısı (funduszeue.info) veya e-Devlet mobil uygulaması üzerinden, kredi limit ve borç, çek, senet, bireysel kredi başvuru, kamu ihale yasaklılık, çek yasaklama ve kaldırma kararı ile gecikmeli telefon ve fatura bilgilerini içeren Risk Merkezi raporunuzu, günde 1, ayda 4 adet, bir takvim yılında ise en fazla 24 adet olmak üzere ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Rapor başvurusu hakkında 99 69 funduszeue.info Müşteri İlişkileri Merkezi'nden detay bilgi alabilirsiniz.

Rapor başvurusu için tıklayınız.

Risk Merkezi Raporu nasıl alınır?

Bu videoda, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporunu almak için e-Devlet Kapısı üzerinden nasıl başvuru yapıldığı anlatılmaktadır.



Risk Merkezi Raporunda hangi bilgiler yer alır?

Bu videoda, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Rapor içeriği detaylıca anlatılmaktadır. 

Daha detaylı bilgi için: funduszeue.info

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu’na, ayda bir kere olmak kaydıyla ücret ödenmeden sahip olunabiliyor. Eğer siz de finansal planlarınızı somut veriler ışığında yapmak ve/veya kredi notunuzu öğrenmek istiyorsanız, bu yazımızda sizler için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu’na ulaşım aşamalarına değineceğiz. 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu Nedir?

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu; Risk Merkezi üyesi banka ve finansman şirketi varlık yönetim şirketleri gibi banka dışı finansal kuruluşlardan kullanılan kredilerin limit ve borç bilgilerini içeren özet veya detaylı şekilde olan raporlardır. Bu raporun; detaylı", "özet rapor" ve "sorunlu krediler" olarak 3 farklı şekline ulaşmak mümkündür.

E-Devlet Kredi Risk Raporu Nasıl Sorgulanır?

Sorgulama yapabilmeniz için e-Devlet sistemine kayıtlı telefon numaranızı doğrulamış olmanız kesin koşuldur. Aksi durumda işlem yapmanız mümkün olmayacaktır. Cep telefonunuz sistemde kayıtlı değil ise, profilinize giriş yapıp bilgilerinizi doldurarak cep telefonu numaranızı kaydedebilirsiniz. 

Raporla ilgili Karşılaşabileceğiniz Zorluklar için Bazı Notlar

  • Sunulan raporu anlamak ve yorumlamak için oldukça fazla çaba harcamanız gerekebilir.
  • Rapora ulaşabilmek için için telefonunuza iletilen şifreyi birden çok kez yazmanız bekleniyor. Fakat raporun indirildiği Türkiye Bankalar Birliği sayfası mobil görüntülemeye uyumlu olmadığı için şifreyi yazıp, ulaşan raporu telefonunuzda okumak için fazladan efor sarfetmeniz gerekecektir. 

E-Devlet Kredi Risk Raporu’nda Kredi Notu Yer Alır mı? 

Hizmetinize sunulan Risk Merkezi Raporu ile tüm geçmiş ve mevcut borç durumu ile risk durumu sorgulanabiliyor. Buna ek olarak, bankalar tarafından kredili ürün değerlendirmelerinde kullanılan kredi notuna bu hizmet üzerinden ulaşılamıyor.

Kredi notunuza banka şubelerinden ya da Findeks'in internet sitesi üzerinden, belli bir ücret karşılığında (yaklaşık 6 TL + KDV) rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 

HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!

Adım Adım E-Devlet Kredi Notu Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet üzerinden bu hizmeti alabilmek için: 

  1.  E-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yaparak kimliğinizi doğrulandıktan sonra, "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetini seçin. 
  2.  Beliren ekranda "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" ya da "Çek Bilgileri" raporlarından birini edinme talebi gönderin.
  3.  Yönelttiğiniz talebin Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderimi sonrasında, talep yoğunluğuna bağlı olarak 2 saat ile 1 gün arasında değişen bir zaman aralığında raporunuz hazır edilir. 
  4.  Kısa mesaj (SMS) ile raporunuzun hazır olduğuna dair bilgi ulaştırılır.
  5.  Bu mesaj, hazır olan raporunuzu indirmek için kullanacağınız raporun şifresini içerir. 
  6.  Başvuruyu yapan kişi, kısa mesaj ile yapılan bu bilgilendirme sonrasında E-Devlet sistemine giriş yaparak "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" başlığını seçer. 
  7. Türkiye Bankalar Birliği’nin doğrulama ekranına yönlendirilmenizin hemen sonrasında, SMS ile gelen şifrenizi bu ekrana girerek raporunuza ulaşabilirsiniz.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu Hangi Bilgileri İçeriyor?

Raporda yer alan borç bilgileri banka ve finansal kuruluş düzleminde bulunmaktadır. Bu bilgiler detaylı olarak aşağıdaki gibidir: 

  •     Banka ve finansal kuruluşlardan kullanılan bireysel ve ticari nitelikli tüm kredi ve kredi kartı limitleri, 
  •     Vadelerine göre borç bilgileri ve ödenmemiş olan faiz, komisyon bilgileri
  •     Mevcut bütün borçları 
  •     Varsa ödenmemiş olan faiz, komisyon tutarı bilgileri topladığındaki tüm borç tutarı 
  •     Son 10 yılda banka ve finansal kuruluşlar tarafından yasal takibe düşmüş açık veya kapalı durumdaki tüm borçları

Kredi Çekmek için Kredi Notunuzun Kaç Olması Gerekir? 

Kredi çekebilmek için kredi notunuzun ve üstünde olması yeterli olacaktır. Eğer kredi notunuz orta derecede riskli olarak geçiyor ise, bankalara gelirinizi belgelendirerek kredi çekmeyi mümkün hale getirebilirsiniz. 

Kredi Notunuzu Nasıl Sorgulayabilirsiniz? 

Kredi notunuzu öğrenmek için birbirinden oldukça farklı kanallar kullanarak sorgulama yapabilirsiniz.

Bunlardan ilki ve en çok tercih edilenlerinden biri de Findeks sistemidir. 

Kredi notuna dair detaylı bilgi için "Kredi Notu Nedir, Nasıl Oluşturulur?" içeriğimize göz atabilirsiniz.

Findeks Kredi Notu Nedir? 

Bu not ile gelecek 12 aydaki borçlarınızı ödeme olasılıklarınızı tahmin edebilirsiniz. Bu sistem üzerinden kredi notu öğrenmenin ücreti 6 TL + KDV’dir. 

Findeks Kredi Notu; kişilerin kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme düzenleri, mevcut borç halleri, yeni kredili ürün ve kredi kullanım yoğunlukları dikkate alınarak hesaplanan nottur.

Findeks Kredi Notu arasında değişir. Not 1’den ’e doğru yukarı ivmeli olarak arttıkça risk seviyesi düşmektedir.

Findeks kredi notu hesaplama ve daha fazlası için sayfamızı mutlaka ziyaret edin!

Findeks Kredi Notu ile Bir Başka Kişinin Kredi Notu Öğrenilebilir mi? 

Findeks’ten kendi kredi notunuzu öğrenebileceğiniz gibi, başka bir kişinin de notunu öğrenebilirsiniz. Bu farklı kişinin Findeks Kredi Notu’nu öğrenebilmek için kendisinin onay vermesi gerekmektedir. 

Bu onayı iki farklı yol kullanarak alabilirsiniz:

  • İlk yol: Findeks Kredi Notu istenen kişi; Findeks Mobil Şube veya Findeks İnternet Şubesinden paylaşım ayarlarını kullanarak, raporunun paylaşılmasını istediği kişi ya da kuruluşun T.C. Kimlik No’sunu veya Vergi Kimlik No’sunu girerek önceden onay verebilir.
  • İkinci yol: Findeks İnternet Şubesi ya da Mobil Şube’den Findeks Kredi Notu’nu paylaşması istenen kişinin bilgileri girilerek kişiye SMS gönderilir ve Findeks Kredi Notu’nun paylaşımı için izin vermesi talep edilir. SMS’e olumlu cevap verilmesi halinde kişinin onayı alınabilir.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks Kredi Notu, aşağıdaki öğeler ile hesaplanır:

  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %35’ini oluşturmaktadır.)
  • Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması Findeks Kredi Notu’nu yükselten ilk koşuldur. Ödemelerin son ödeme tarihini geçirdikten sonra yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen faktörlerin en önemli nedenlerinden biridir.
  • Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %35’ini oluşturmaktadır.)
  • Olumlu ve olumsuz şekilde kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler göz önünde bulundurularak hesaplamaya dahil edilmektedir.
  • Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %11’ini oluşturmaktadır.)
  • Şu an için ödeme performansı belli olmamakla beraber, yakın geçmişte çekilmiş olan krediler, bireylerin risklilik seviyesini yükselten bir öğedir.
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %10’unu oluşturmaktadır.)

Kredi kullanan ve düzenli ödeme aralıklarına sahip olan bir bireyin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmamış olan ya da az kullanmış olan bir kişiye nazaran daha yüksek olabilmektedir.

Bunların dışında kalan bileşenler ise kredi notu'nun %9'unu meydana getirmektedir.

Kredi Notunuzun Yüksek Olması Hangi Alanlarda İşinize Yarar? 

Kredi notu yalnızca nakit olarak kredi kullanırken değil, ev ya da araç kiralarken, beyaz eşya veya bilgisayar gibi değerli eşyaları alırken de yardımcı olabilecek bir araçtır. 

Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Varolan sistemler üzerinden kredi sorgulaması yapmanızın akabinde kredi notunuz düşük görünüyorsa, yapacağınız bazı düzenlenmeler sayesinde kredi notunuzu yükseltmeniz olanaklı hale gelecektir. Kredi notunuzu yukarı seviyelere çekmek için de izleyebileceğiniz birçok yol mevcuttur.

  • İlk olarak bankalara kredi ya da kredi kart borcunuz var ise, bu borçlarınızın yapılandırılmasını istemelisiniz. Borç yapılandırma işlemi sayesinde 5 senenin sonunda kredi notunuzu arttırmanız mümkündür.
  • Bunun yanı sıra, borcunuzu tamamladıysanz, bankalardan bir kredi kartı alarak ekstrelerinizi belli bir düzene oturtarak ödemeye devam edebilirsiniz. Ekstrelerinizi düzenli ödemenin de kredi notunuzu yükseltmeniz üzerinde etkisi son derece önemli ve büyük olacaktır.
  • Tüm bunlara ek olarak, faturalarınıza otomatik ödeme talimatı vermek de kredibilitenizi yükselten etkenler arasında sayılabilir. Düzenle ödemelerin güven sağlama üzerinde etkisi büyük olduğu için, bu şekilde verilen talimatlar ile de kredi notunuzu yükseltmeniz mümkün olacaktır.
  • Bankada vadeli ya da vadesiz hesap açın. Yüksek tutarlarda mevduat yatırmanız durumunda kredi notunuz da yükselecektir. 

Siz de bu yolları kullanarak kısa sürede kredi notunuzu yükseltebilir ve bankalardan dilediğiniz şekilde kredi çekebilirsiniz.

Findeks Kredi Notu Risk Raporu

Kredi notunuzu yükseltmek için öncelikle ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Kredi notunu yükseltmek için en hızlı yöntem, ödemelerinizi bir gün dahi geciktirmemek kaydı ile kredi kartınızı aktif olarak kullanmaktır.

Kredi notunuz geçmişteki kredi takibinizden dolayı düşükse kredi notunuzu yükseltmek için bankalarla aktif ve düzenli bir şekilde çalışmaya devam etmeniz, düşük limitli de olsa bir kredi kartı edinmeniz, ödemelerinizi bir gün bile geciktirmemeniz ve maaş bankanızdan bir maaşa kadar bireysel ihtiyaç kredisi kullanmanız tavsiye edilebilir.

Kredi notunuz ödeme güçlüğü çektiğiniz için düşükse kredi notunuzu yükseltmek için ödemelerinizi bütçenize göre yeniden yapılandırmanız, ipotek vererek kullanabileceğiniz kredi miktarını yükseltmeniz, borçlarınızı tek kredide birleştirmeniz ve ödemelerinizi kesinlikle geciktirmemeniz önerilebilir.

Aylık ödemelerinizin bütçenizi zorlaması ödemelerinizde gecikmeye neden oluyorsa kredi ürünlerinizin vadesini uzatmanız faydalı olabilir. Bu durumda ödeyeceğiniz toplam kredi tutarı artabilir ancak aylık ödeme miktarı düşeceği için ödemeleriniz düzenli hâle gelir ve kredi notunuz yükselir.

Birden fazla kredi kullanılması da gelir gider takviminde zorluk çıkaran durumlardan biri olabilir. Kredilerinizi tek bir kredide birleştirmek ve aynı tarihte tek bir yere ödeme yapmak aylık ödemelerinizi ve ödeme takviminizi rahatlatabilir.

TBB Risk Merkezi Hizmetleri

ÜRÜNLER / TBB RİSK MERKEZİ HİZMETLERİ

TBB Risk Merkezi Hizmetleri

T&#;rkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi adına y&#;r&#;t&#;len hizmetleri kapsamaktadır.

Türkiye Bankalar Birliği(TBB) Risk Merkezi'ne vekaleten yürütülen operasyonel ve teknik faaliyetlerle; kredi risk değerlendirilmesinde ihtiyaç duyulabilecek oldukça zengin bir bilgi kümesinin üyelere sunulması sağlanmaktadır. Etkin risk yönetim mekanizmaları oluşturulması ve de finansal risklerin daha etkin yönetilmesine katkıda bulunulmaktadır.

TBB Risk Merkezi adına  kredi ve diğer finansal kuruluşlardan toplanan risk bilgileri üzerinden istatistik raporları hazırlanmaktadır. Oluşturulan raporlar düzenli periyotlarla kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

Risk Merkezi Müşteri Raporu hizmeti ile gerçek ve tüzel kişilerin Risk Merkezi nezdinde konsolide edilen ve Risk Merkezi üyeleri ile paylaşılan kendilerine ait finansal verilerle ilgili raporları alması sağlanmaktadır.

Risk Merkezi web sitesine ulaşmak için tıklayınız.

Üyelik Giriş Paneli

Üyelik işlemleri sadece finans sektörü çalışanlarının kurumsal mailleri ile sağlanabilmektedir.

KAYIT OL
KİMLER ÜYE OLABİLİR?

KKB Üyeliği tamamlanmış olan kurum çalışanları KKB Üye uygulamasına üye olabilir. Üye Kurumlar listesine ulaşmak için tıklayınız


NASIL ÜYE OLABİLİRİM?

Yeni kullanıcı üyeliği için güvenlik sebebi ile kurum ağından funduszeue.info adresine giriş yaparak Üye Kurum Girişi ekranı üzerinden Kullanıcı talebi adımından talep gerçekleştirilebilir.


ÜYE OLURSAM FAYDALANACAĞIM HİZMETLER NELERDİR?

Kurum üye ekranına giriş yaparak; Ürün ve Hizmetler ile ilgili dokümanlara, Tüm KKB duyuru ve bilgilendirmelerine, Ürün eğitimleri dokümanları ve eğitim videolarınaİstediğiniz yerden istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası