tarsus da gidilecek yerler / Tarsus Gezilecek Yerler () - Tarsus Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Tarsus Da Gidilecek Yerler

tarsus da gidilecek yerler

Tarsus Gezilecek Yerler () - Tarsus Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Son Dakika Haberler

Gezilecek YerlerTarsus Gezilecek Yerler () - Tarsus Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

-

Tarsus'da gezilecek yerler - Tarsus'da ne yapılır? Yapılacaklar listesi

Tarsus ülkemizin en güzel ilçelerinden birisidir. Akdeniz'de yer alan Tarsus her yıl binlerce yerli turisti akımına uğramaktadır. Tarsus konaklama imkanları açısından da oldukça gelişmiştir.

Tarsus'ta Gezilecek Yerler

1) Roma Yolu

Roma yolu Tarsus'ta ki en ünlü yerlerden birisidir. Tarsus ilçesine yakın olarak bilinen Sağlıklı köyünde yer alan bu roma yolu oldukça özel bir yoldur. Roma yolu antik yol olarak bilinen bir yoldur. Bu yolun uzunluğu ise yaklaşık olarak 3 kilometre uzunluğu bulunmaktadır. Yolun genişliği ise 3 metredir. Roma yolu Bizans döneminde de kullanılan bir yol idi. Eğer bir gün Tarsus'u ziyaret ederseniz Roma yoluna mutlaka gitmeyi unutmayın.

2) Donuktaş

Mersin'in simgelerinden biri olarak bilinen Donuktaş anıtı şehre gelen kişilerin en çok ziyaret ettiği anıtlardan birisidir. Tarsus'un Tekke mahallesinde bulunan Donuktaş anıtı dikdörtgen bir mimarisi olan anıttır. Bu anıtın yapımında ise kesme taşlar kullanılmıştır. Oldukça sağlam olan bu yapı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır Bazı tarihi kaynaklar ise Donuktaş anıtının zamanında kilise olarak da kullanıldığını bildirmiştir. Donuktaş anıtı sürekli olarak ziyarete açık olan bir yerdir.

3) Karboğazı Kuvayi Milliye Anıtı

Mersin'in en önemli savaşlarından biri olarak bilinen, Kurtuluş savaşında Karboğazı baskını sonucunda düşmanın yurttan atılmasını sağlayan olaya özgü olarak bir anıt dikilmiştir. Fransızlara karşı olarak yapılan bu baskın sonucunda Tarsus ilçesi Kurtuluş savaşında önemli bir rol oynamıştır. Bu anıt Mersin'in en büyük anıtlarından biridir. Kurtuluş savaşında ki yaşanan çatışmalardan birine tanık olmak için sizleri burayı görmeye davet ediyoruz.

4) Tarsus Şelalesi

Tarsus şelalesi Mersin'in en güzel yerlerinden birisidir. Tarsus'un doğal güzelliğini yansıtan Tarsus şelalesi doğal yerleri gezmeyi sevenlerin ilk uğradığı yerlerden birisidir. Tarsus şelalesi Tarsus'un Berdan çayı üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Roma döneminde de burası Roma mezarlığı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Tarsus şelalesi mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

5) Kırkkaşık Bedesteni

Kültürlerin kesişme noktası olarak bilinen Kırkkaşık bedesteni Tarsus'ta bulunan en ünlü yerlerden birisidir. Tarih boyunca da Kırkkaşık bedesteni oldukça önemli bir konuma sahip olmuştur. yılında Osmanlı döneminde yaptırılan burası dönemin aşevlerinden biri idi. Daha sonra Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte burası kapalı bir çarşı olarak kullanılmaya başlandı. Burası toplam 21 odadan oluşmakta aynı zamanda 7 adette kubbesi bulunmaktadır. Tarsus'a geldikten sonra mutlaka uğramalısınız.

6) Kleopatra Kapısı

Tarsus'un tarihini yansıtan yerlerden biri olan Kleopatra kapısı en ünlü tarihi yerlerden birisidir. Fakat bu tarihi yerin kim tarafından yaptırıldığı ise günümüzde hala bilinmemektedir. Bazı tarihi kaynakların tahminine göre Roma döneminde Roma kralı tarafından Mısır kraliçesine özgü olarak yaptırılmıştır. Tarsus gezinize eklemeniz gereken adreslerden birisi de Kleopatra kapısıdır.

7) Yenice Tren Garı

Tarihi yenice tren garı Mersin'in en ünlü yerlerinden birisidir. Yenice tren garı Tarsus'un Yenice mahallesinde bulunmaktadır. Yenice tren garı bir demiryolu istasyonu olarak bilinmektedir. Bu tarihi tren garı yılında inşa ettirilmiştir. Bu tren garından pek çok noktaya da direkt olarak ulaşım sağlanmaktadır.

Tarsus'ta Ne Yapılır? Yapılacaklar Listesi

1) Tarsus Müzesi Seyahati

Tarsus hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Tarsus müzesini gezebilirsiniz. Bu yöreye ait olan pek çok eseri bu müzede bulabilirsiniz. Tarsus müzesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

2) Şahmeran Hamamını Görün

Şahmeran hamamı Tarsus'ta ki en ünlü hamamlardan biridir. Bu hamama giderek banyo yapabilir ve keyifli bir hamam deneyimi yaşayabilirsiniz. Tarsus'a geldikten sonra mutlaka buraya uğramanızı öneriyoruz.

3) Yarenlik Alanında Yürüyüş Yapın

Yarenlik alanı Tarsus'un en ünlü meydanlarından birisidir. Üstelik burada herhangi bir trafik de bulunmamaktadır. Trafiğe kapalı olan tamamen yayaların olduğu bu yerde bol bol alışveriş de yapabilirsiniz. Üstelik yapacağınız alışveriş oldukça hesaplıdır.

Dünya’nın en eski kentlerinden biri, Kilikya’nın başkenti

Sezar, Kleopatra, Marcus Antonnius, Augustus gibi önemli isimlerin uğradığı çok önemli bir kent. Roma İmparatorluğu'nun göz bebeği

Hristiyanlığa en çok katkı sağlayan Saint Paul’un doğum yeri. Eshabı Kehf, Hz Danyal Makamı ile tüm dinler için önemli bir merkez..

Helenler, Romalılar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Tüm devletlerin gzöbebeği Tarsus’u tanımlayacak  o kadar çok öğe var ki.

Her yerinden tarih fışkıran şehir. .. Tarsus gezilecek yerler açısından o kadar zengin o kadar dolu ki.  Bunları hakkıyla gezmek için tek gün yetmez. Vakti verimli kullanarak zaman makinesinde yolculuk yapmak isteyenler için Tarsus’ta gezilecek yerleri konumlarına göre en çok yeri en kısa zamanda göreceğiniz şekilde sıralıyoruz. Bir alt başlıkta ise yine önemli ancak biraz daha uzakta bulunan değerleri yazacağız.

Tarsus'ta gezilecek yerler listemizdeki tarihi noktalar birbirlerine göre konumlarıyla sıralanmıştır. Bu listede belirtilen sıraya göre gezebilirsiniz.

Tarsus Müzesi:  Medeniyetlerin beşiği Tarsus’ta bulunan binlerce eser burada sergilenmekte. Tematik olarak salonlara ayrılan bu müzede animasyonlar, bilgilendirici görseller, tarihi yapıların orijinaline uygun maketlerini görmek mümkün.  Burası nispeten araç park etme imkanının daha fazla olduğu bir yer olması nedeniyle   Tarsus turuna  buradan başlamanızı öneriyoruz. Ayrıca Tarsus'ta  gezeceğiniz yerler hakkında  müzede önceden bilgi alarak dolaşmak daha akılda kalıcı bir deneyim olacaktır.

Antik Roma Yolu: yılında kent meydanı yapmak için gerçekleştirilen kazılarda bulunan bu cadde Roma döneminde kent merkezinin ana caddesiydi. Roma İmparatoru Sezar, Mısır Kraliçesi Kleopatra, Agustus, Cicero, Marcus Antonius, Hadrian  gibi önemli şahsiyetler geçmiştir bu yoldan. Yolun kimi yerlerinde  görülen tekerlek izleri  ve aşındırmaları caddenin kent içi ulaşımda yoğun olarak kullanılmış olduğunu göstermektedir. Dünyanın en eski kanalizasyon sistemi de balıksırtı şeklindeki yolun kenarında yer almaktadır.

Saint Paul Kuyusu: Hristiyanlığın en önemli figürlerinden Tarsuslu Havari olarak da bilinen Saint Paul’un doğduğuna inanılan evin bahçesinde yer almaktadır. Kuyunun suyunun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Yine Saint Paul’un yaşadığına inanılan ev de cam bir koruma ile burada sergilenmektedir.

Tarihi Tarsus Evleri: Tarsus’ta sıcak  iklimin ve geleneğin etkisiyle sokakların evlerin birbirini gölgelemesi amacıyla dar olduğu, develerin girebilmesi için kapıların yüksek tutulduğu onlarca farklı ev görenleri etkiliyor. Hristiyanlara ait evlerle Müslümanlara ait evlerin mimari tarzlarının farkı görülebiliyor.  Çoğu restore edilerek turizme kazandırılan ve bazıları kafe, restoran, butik otel olarak hizmet veren bu evlerin arasında dolaşmak sizi  geçmişe götürecek.

.

Makam Camii: Tarsus’a geldikten sonra kentte bereket döneminin başladığına inanılan ve halk tarafından çok sevilen Danyal Peygamber’in kabrinin bulunuş hikayesi de hayatı kadar etkileyici. Caminin girişinden aşağı inildiğinde Peygamberin makamına ulaşılıyor. Cami de ismini bu Makamdan almakta.

Kubatpaşa Medresesi: Tarsus Ulu Cami külliyesinde yer alan medrese kesme taştan yapılmış, geniş bir avlu ve bu avluya  bakan 16 odadan oluşmaktadır. Tarsus Belediyesi tarafından yılında restore edilmiştir.

Tarsus Ulu Cami:Geçmişi Abbasilere kadar uzanan ve Halife Memun’un da kabrinin bulunduğu cami tasarımı ve geniş avlusuyla etkileyici bir yapıya sahip. Camiye Yüzyılda bir saat kulesi de eklenmiş.  Caminin en görülesi yerlerinden birisi siyah beyaz mermerlerle döşenmesiyle Memluk tarzını yansıtan Taç Kapısıdır.

Tarsus Ulu Cami

Kırkkaşık Bedesteni: Bir zamanlar Tarsus Ulu Camii külliyesi bünyesinde bir aşeviyken sopnraki asırlarda ticaret amaçlı kullanılmıştır. İsmini aşevi olarak kullanılırken yapılan kaşık süslemelerinden almaktadır. Restore edildikten sonra bütüncül bir yaklaşımla dükkkan olarak kiralanan bedestendeki işletmelerin tamamı kadınlar tarafından işletilmektedir. Tarsus ve Çukurova yöresine özgü hediyelik eşya satın almak ve yöresel içecekleri tatmak için buraya mutlaka uğramalısınız.

kırkkaşık bedesten

Saint Paul Kilisesi : ’de  Rum Ortodoks Arap cemaatı tarafından, Ortaçağda Aziz Pavlus anısına yaptırılmış bir kilisenin üzerine yeniden inşa edildiği düşünülmektedir.  Yapıda iki melek tasviri, Hz İsa ve 4 incilin yazarları olan Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’nın tasvirleri, Tanrının her şeyi görmesini betimleyen  üçgen içerisindeki göz motifi görülmeye değerdir. 

saint paul anıt müze

Kleopatra Kapısı: Tarsus surlarından günümüze ulaşan tek kalıntı, deniz kapı olarak da bilinen bu kapıdır. Romalı general Marcus Antonius  ile büyük aşk yaşayan Mısır Kraliçesi Kleopatra, Tarsus’a bu kapıdan girmiştir. Kapının mimari yapısı incelendiğinde Bizans tarzı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

kleopatra

 

Diğer Gezilecek Yerler

Bu başlık altında yine Tarsus'ta yer alan ve  birbirine yürüyüş mesafesindeki noktalardan biraz daha uzakta olan ancak araçla kısa sürede ulaşılabilen önemli noktaları belirteceğiz.

Tarsus Şelalesi: V: yüzyılda  sel taşkınlarına engel olmak amacıyla  Berdan Çayı'nın yatağının değiştirilmesi ile kral mezarlarının üzerinden geçen nehir bu  şelaleyi oluşturmuştur. Özellikle ilkbaharda coşkun görüntüsüyle görenleri etkilemektedir.

 

Taşkuyu Mağarası:Yol genişletmesi aşamasında tesadüfen bulunan ve çok yakın zamanda turizme kazandırılan mağaradaki salonlara yedi uyurların isimleri verilmiştir. Çok farklı karstik oluşumların bulunduğu mağarayı gezmek keyifli bir deneyim olacaktır.

taşkuyu

Eshabı Kehf Mağarası: Zalim bir kraldan kaçarken sığındıkları mağarada mucizevi bir şekilde yıl uyuyan 7 imanlı genç ve köpeklerinin hikayesi Kuran’da Kehf suresinde geçmektedir. 7 uyurlar olarak da bilinen bu gençlerin saklandığı mağara tüm semavi dinlerde önemli görülmektedir.

Nusret  Mayın Gemisi: Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasın büyük rol oynayan gemi,  Tarsus Belediyesi tarafından restore edilmiş olup, bu parkta sergilenmektedir. Ayrıca Çanakalle Zaferi’nin önemli figürlerinin de sergilendiği bu parkı görmek sizi duygulandıracaktır.

 

 

Gezilecek Yerler Var! Tarsus'ta Mutlaka Gitmeniz Gereken 20 Yer

Haberler

Seyahat

Gezilecek Yerler Var! Tarsus'ta Mutlaka Gitmeniz Gereken 20 Yer

1. Tarsus Şelalesi

1. Tarsus Şelalesi

2. Tarsus Barajı

2. Tarsus Barajı

3. Nusret Mayın Gemisi

3. Nusret Mayın Gemisi

4. Eshab-ı Kehf

4. Eshab-ı Kehf

5. Eski Tarsus Evleri

5. Eski Tarsus Evleri

6. Kırkkaşık Bedesteni

6. Kırkkaşık Bedesteni

7. St. Paul Kuyusu

7. St. Paul Kuyusu

8. Hz. Daniyal Peygamberin Kabri

8. Hz. Daniyal Peygamberin Kabri

9. Kleopatra Kapısı

9. Kleopatra Kapısı

Ulu Cami

 Ulu Cami

Eski Cami

 Eski Cami

Donuktaş

 Donuktaş

Roma Yolu

 Roma Yolu

Justiniaus Köprüsü (Baç Köprüsü)

 Justiniaus Köprüsü (Baç Köprüsü)

Gözlükule Höyüğü

 Gözlükule Höyüğü

Roma Hamamı (Altından Geçme)

 Roma Hamamı (Altından Geçme)

St. Paul Kilisesi

 St. Paul Kilisesi

Yarenlik Alanı

 Yarenlik Alanı

Tarsus Müzesi

 Tarsus Müzesi

Şahmeran Hamamı

 Şahmeran Hamamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.