doğru el yıkama tekniği / 6 adımda doğru el yıkama tekniği - Dailymotion Video

Doğru El Yıkama Tekniği

doğru el yıkama tekniği

Elinizi yıkarken bu hataları yapmayın!

Günde içinde mikroplarla ne kadar temas halinde olduğunuzun farkında mısınız? Her gün para, kredi kartı, klavye, kapı kolları ve telefon derken birçok nesneye dokunuyoruz. Tokalaşmak da cabası… Yaniellerimiz aslında en çok kirlenen organımız. Başta koronavirüs (Covid), grip ve soğuk algınlığı olmak üzere; sarılık, ishal, hepatit ve zatürre gibi birçok enfeksiyonu aslında ellerimiz aracılığıyla alıyoruz. Bu yüzden ellerimizin temiz olmasını sağlamak, yani ellerimizi yıkamamız çok önemli. Hastalıklardan korunmanın en önemli ve etkin yolu ellerimizi düzenli olarak yıkamaktır. Ancak zaman darlığı ya da ortamın uygunsuz olması gibi nedenlerden dolayı ellerimizi yıkarken hatalar yapıyor, bunun sonucunda da mikroorganizmaların ellerimizden uzaklaşmasını sağlayamıyoruz. Ellerimizi yıkarken yaptığımız hatalar ve doğru el yıkama teknikleri


Ellerinizi en az 15 saniye ovalayarak yıkayın

Ellerimizi yıkarken en sık yaptığımız hatalardan biri; yıkama süresini kısa tutmak. Bu durumda mikroplar ellerden yeterince temizlenemez, bunun sonucunda da hastalık yayılmaya devam eder. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 15 saniye kuvvetlice ovalayın.

Ellerinizi yıkarken sabunu iyice köpürtün

El yıkarken su ve sabunu az kullanmak, elden yeterince uzaklaştırılamaması nedeniyle zararlı mikroorganizmaların yayılmalarına katkıda bulunur.

El yıkamada sadece sıcak su yetmez

Mikropların uzaklaştırılmasında tek başına yeterince etkili olamadığı için suyun sabunla beraber kullanılması gerekir. Sıcak suyla elleri yıkama da çok bir işe yaramaz, çünkü mikropların öldüğü ısıya el dayanamaz. Ayrıca sıcak su elleri tahriş eder ve mikroorganizma girişine zemin hazırlar. Bu nedenle el ayalarının, parmak aralarının ve uçlarının, bileği de kapsayacak şekilde su ve sabunla iyice ovalanarak yıkanması önemli.

Katı sabunda mikroplar barınır

Katı sabunun temizlenmeden yerine konması kirlilik sebebi olabilir. Ayrıca mikroorganizmalar sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların yayılmasına yol açar. Bu nedenle özellikle toplu yaşanan yerde elleri yıkarken sıvı sabun kullanılması çok önemli.

Havlunuz size ait olsun

Ellerinizi yıkıyoruz ama ortak havlu mu kullanıyorsunuz? Ortak havlu kullanımı sonucunda havlunun nemli olması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturur. Ellerin iyi yıkanmaması nedeniyle de enfeksiyonların kişiler arasında yayılımını kolaylaştırır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Okullarda Sağlıklı Bir Eğitim İçin ‘Doğru El Yıkama Tekniği’

Zeytinburnu Belediyesi ve Koç Üniversitesiişbirliğiyle 15 Ekim ‘ Dünya El Yıkama Günü’dolayısıyla el hijyeni önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl düzenlenen ‘Sağlık Elde Başlar’projesinin 4’üncüsü hayata geçti. Zeytinburnu Haluk Ündeğer İlköğretim Okulu&#;ndan başlatılan programa Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Zeytinburnu Kaymakamı Zekeriya Güney, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt ve Koç Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özgür Gözer katıldı. Doç. Dr. Süda Tekin çocuklara doğru el yıkama tekniğini uygulamalı olarak gösterdi. ‘Sağlık Elde Başlar’ projesiyle, minik öğrencilere küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığı kazandırarak eller aracılığıyla bulaşan birçok hastalığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde el hijyeninin öneminin vurgulandığı etkinlikte çocuklara hijyen seti de dağıtıldı.

BAŞKAN ARISOY; “PANDEMİ BİZLERE TEMİZLİĞİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ”

Konuyla ilgili konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, &#;Bugün ilçemizde 4’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz ‘Dünya El Yıkama Günü’ başlangıç dersini yapıyoruz. Bu yıl bu etkinliğimizin 4’üncüsünü yapıyoruz ama geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren dünyayı ve Türkiye&#;yi tabiri caizse kasıp kavuran, hepimizin hayatını etkileyen, şu an hepimizi maskeli hale getiren büyük bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu salgın bir kez daha hijyenin, temizliğin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Temizliğin en başta elde başladığını, birçok hastalıklardan korunmanın yolunun ellerimizi temiz tutmamız olduğunu, bütün dünyaya ve Türkiye’ye gösterdi. Geçtiğimiz yılda benzer bir programı yine Koç Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlıkla işbirliği yaparak hayata geçirmiştik. Bu yıl da hocalarımız, doktorlarımız ilçemizdeki okulların tamamındaki bütün birinci sınıfları ziyaret edip, mobil lavabo vasıtasıyla uygulamalı olarak doğru el yıkamayı miniklerimize öğretecekler.&#; açıklamasında bulundu.

Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliği çok önemlidir. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremiz ile her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımızdır. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında, diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki bir çok kirletici etmene dokunur. Ayakkabılarıyla gezerken kirletici bir takım öğeler basar. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturmaktadır. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine neden olabilir.

Kısaca kişisel bakım içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli funduszeue.info yönüyle besin hijyeninde de önemli bir yere sahiptir.

KENDİNE İYİ BAK..
 

Doğru El Yıkama Tekniği Nedir?

  - El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır, akmakta olan su altında eller ıslatılır.
  - Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
  - Eller su altında iyice durulanır.
  - Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır.
  - Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.

Paylaşın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası