konya ereğli kıble yönü / Ereğli Kıble Yönü | Kabe Yönü - Kıble Açısı

Konya Ereğli Kıble Yönü

konya ereğli kıble yönü

Dünyayı titreten padişah: Kanuni Sultan Süleyman

Kaynaklardan derlenen bilgilere göre babası, 9'uncu Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Sultan olan 1. Süleyman, 6 Kasım tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi. Seyyid Lokman'ın Hünername eserine göre adını, doğduğu saatlerde Kur'an'dan açılan sayfada geçen Hazreti Süleyman'dan aldı.

Büyük Padişah, isminden çok "Kanuni" unvanıyla tanınırsa da bu sıfat, yüzyılda ilk defa Dimitrie Cantemir'in Osmanlı tarihinde geçti, XIX. yüzyılda Osmanlı tarihçilerince de benimsenerek yaygınlık kazandı. Çağdaşı Batılı yazarlar Sultan'ı "Muhteşem" veya "Büyük Türk" lakaplarıyla anıyorlardı. Ayrıca batı kaynaklarında, Fetret döneminde Osmanlı tahtına oturan Süleyman Çelebi dolayısıyla II. Süleyman olarak da nitelendirildi.

Kanuni Sultan Süleyman Han'ın çocukluk yılları babasının sancak beyi olduğu Trabzon'da geçti. Evliya Çelebi'ye göre Trabzon'dayken süt kardeşi Kadı Ömer Efendi'nin oğlu Yahya ile (Beşiktaşlı Yahya Efendi) birlikte bir Rum kuyumcudan kuyumculuk öğrendi.

Sultan II. Bayezid, 'da Süleyman'a babası Şehzade Yavuz'un ısrarıyla Kefe sancağını verdi. Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmasıyla birlikte 'te yegane taht varisi sıfatıyla sancak beyi olarak Manisa'ya gönderildi.

Babasının vefatının ardından 30 Eylül 'de İstanbul'a gelerek tahta oturdu.

Kanuni Sultan Süleyman, batıya karşı gaza siyasetini canlandırırken iki ana hedefi ön plana aldı. Bunlardan ilki Orta Avrupa'nın kilidi durumunda bulunan Belgrad, diğeri Akdeniz hakimiyeti bakımından son derece önemli olan Rodos'u hedef aldı. Bunları ise Macaristan'a yönelik ve 'daki iki harekat takip etti, sonuncu seferi ise Viyana oldu.

BATIDA BÜYÜK ZAFERLER KAZANDI

İlk siyasi faaliyetlerinde atası Fatih Sultan Mehmed Han'ın izinden giden Kanuni Sultan Süleyman Han, 30 Ağustos 'de Belgrad'ı, ardından Rodos'u fethetti. 29 Ağustos 'da Mohaç ovasında Macarlar'ı kısa sürede yendi. Macar kralının hayatını kaybettiği meydan savaşı Macar Krallığı'nın bir anlamda sonunu getirdi. Ardından Budin'e hareket eden Kanuni Sultan Süleyman,11 Eylül'de hiçbir direnişle karşılaşmadan şehre girdi. 'da 17 gün süren 1. Viyana kuşatmasını kötü hava şartları ve şehrin elde tutulamayacağını düşündüğü için kaldırdı.

Akdeniz'de Osmanlı donanmasını güçlendirmek için 'de Barbaros lakaplı Hayreddin Reis'i, Donanma-yı Humayun'un başına getirdi. 'te devlete sıkıntı çıkaran ve isyanları destekleyen Safevilere karşı Irakeyn Seferi diye bilinen askeri harekatı düzenleyerek önce Tebriz'e ardından Bağdat'a girdi.

Seferdeki başarısızlıklar ve aile içerisindeki çekişmelerin de etkisiyle yakın arkadaşı Pargalı İbrahim Paşa'yı 15 Mart 'da sarayda aniden idam ettirdi'de Hadım Süleyman Paşa'ya Süveyş'te bulunan donanmayla Portekizliler'e karşı Hindistan bölgesindeki küçük Müslüman prensliklere yardım için sefer emri verdi.

Yine aynı yıl Eylül'de Preveze Zaferi kazanıldı. Barbaros Hayreddin Paşa kumandasındaki Osmanlı donanması ile Cenevizli amiral Andrea Doria'nın başında bulunduğu Haçlı donanması arasında geçen Preveze Deniz Savaşı, Osmanlı Devletinin Akdeniz'deki hakimiyetini pekiştirdi. 'de Safevi hükümdarı Şah Tahmasb'a karşı yeniden İran'a sefer düzenledi ve Tebriz'e girdi. Bu seferde Van kalesi alınarak burası beylerbeyilik merkezi yapıldı.

ŞEHZADE MUSTAFA'NIN İDAMI

Kanuni'nin hayatının önemli dönüm noktalarından birisi de büyük oğlu Mustafa'nın idamı oldu. Doğu seferinde 4 Ekim 'te Konya Ereğlisi mevkisinde babasının huzuruna çıkmak için otağa giren Şehzade Mustafa, cellatlar tarafından boğularak idam edildi. Oğlunu idam ettiren Kanuni Sultan Süleyman Han'ın buna zaman geçtikçe çok üzüldüğü ve pişmanlık duyduğu, gerek Osmanlı gerekse batı kaynaklarında açık şekilde belirtilir. Ayrıca bu hadise dolayısıyla Taşlıcalı Yahya gibi bazı şairler tarafından ağır sözlerle eleştirildiği halde sesini çıkarmadı. Çocukluk arkadaşı Beşiktaşlı Yahya Efendi'nin bu mesele yüzünden onunla konuşmadığına dair menakıbnamelere konu olan bilgiler de söz konusu.

1 Haziran 'te Şah Tahmasb'ın elçileriyle Amasya Antlaşması imzalandı. Kanuni, barış şartlarını da içine alan Tahmasb’a yolladığı mektupta dini meselelere vurgu yapıp, aşırı uç Şiiler'in Hazreti Aişe'ye ve 3 halifeye karşı olan küfürlerinin yasaklanmasını istedi.

Kanuni, Şehzade Mustafa'nın idamından sonra görevden aldığı Rüstem Paşa'yı Hürrem Sultan'ın tesirinde kalarak 29 Eylül 'te yeniden göreve getirdi.

7 Haziran 'de kendi adına Mimar Sinan'a inşa ettirdiği camisi tamamlandı, cuma namazını da Süleymaniye'de kılarak açılışını yaptı. 'de çok sevdiği eşi Hürrem Sultan'ın ölümü Kanuni'yi çok üzerken, bu olayın ardından Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim'in sancak yerlerini Amasya ve Konya olarak değiştirdi. İki kardeşin 'da Konya ovasında yaptığı savaşı Selim kazandı. Önce Amasya'ya çekilen Bayezid, Kanuni'nin sefer hazırlıklarını haber alınca Safeviler'e sığındı. Bayezid ve oğullarının teslimi için Şah Tahmasb'a önemli miktarda para ve tavizler verildi. Şehzade 23 Temmuz 'de oğullarıyla birlikte idam edilip Sivas'ta defnedildi.

72 YAŞINDA SON SEFERİNDE VEFAT ETTİ

Kanuni, yılındaki Malta bozgunuyla yara alan Osmanlı'nın batıdaki imajındaki kötü izleri silmek için yeni bir sefer hazırlığına girişti. 1 Mayıs 'da Eyüb Sultan'ın türbesini ziyaret edip dua ettikten sonra sefere çıktı.

Zigetvar Kalesi kuşatılırken Kanuni'nin otağı da hakim bir tepeye kuruldu.

Ömrünün son 15 yılında tedavisi olmayan gut (nikris) hastalığı iyice ilerlemesine rağmen savaş meydanından ayrılmayan Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 'da kalenin alınışını göremeden vefat etti. Kuşatma sürerken iç organları çıkarılan naaşı, misk ve amber kokuları sürülerek tahtın altına gömüldü. Kalenin düşmesinin ardından 42 gün gömülü olan naaşı arabaya konuldu ve padişah yaşıyormuş gibi davranıldı. Kendisine haber gönderilen yeni padişah II. Selim'in Belgrad'a gelişi üzerine vefat haberi resmen ilan edildi.

Süleymaniye Camisi'nde 23 Kasım'da Şeyhülislam Ebussuud Efendi'nin kıldırdığı cenaze namazının ardından, naaşı caminin kıble tarafındaki türbesine defnedildi.

OSMANLI CİHAN DEVLETİ OLDU

Onun yoğun askeri ve siyasi faaliyetleriyle Osmanlı, Avrupa'nın cihanşümul anlayışına sahip Cihan Devleti haline geldi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun ideolojik alt yapısının temellerinin atıldığı bu dönem, Avrupa'nın siyasi coğrafyasını derinden etkiledi. Osmanlılar böylece Avrupa devletler dengesinde belirleyici bir rol üstlendiği gibi modern Avrupa'nın oluşumuna da etki etti.

Osmanlı İmparatorluğunu yüz ölçümü olarak en çok büyüten padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, 6 milyon bin kilometrekarelik toprağı 14 milyon bin kilometrekareye çıkardı.

Osmanlı'nın sınırlarının ulaştığı toprakların dışında Kuzey Afrika içlerinden Habeşistan'a, Yemen'e, Hindistan'a, kuzeyde Rus steplerine kadar çok geniş bir sahaya hakim oldu.

Kanuni Sultan Süleyman, ömrünün son dönemine kadar devam eden av merakı ve uzun seferleri dolayısıyla imparatorluğun çeşitli bölgelerini tanıdı, doğuda ve batıda pek çok yeri gördü, şehir ve kasabaları dolaştı. Bu bakımdan Kanuni, imparatorluğunu coğrafi temelde de bizzat gezerek tanımış son Osmanlı padişahı kabul ediliyor.

Hükümdarlığı döneminde imparatorluğun birçok bölgesine önemli cami ve imarethaneler yaptırdı. Özellikle Mimar Sinan'a İstanbul'da abidevi yapılar inşa ettirdi.

EDEBİ YÖNÜ

Şehzadelik yıllarında iyi bir eğitim alan 1. Süleyman, Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Kefe sancak beyliği sebebiyle Tatar lehçesiyle de konuşabiliyordu.

Osmanlı padişahlarının çoğu gibi şair olan Kanuni Sultan Süleyman "Muhibbi"den başka "Muhib" ve "Meftuni" mahlaslarını da kullandı. Şiirden iyi anlayan Sultan Süleyman, alim ve şairlere itibar gösterip himaye etti.

Kanuni Sultan Süleyman, büyük bir fetihçi olmakla beraber ruhundaki sanatkar taraf onun aynı zamanda ince duygu ve düşünceler şairi olmasını sağladı. Yazdığı aşk, kahramanlık ve düşünce şiirleriyle büyük bir divan meydana getirdi.

"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" beytinde olduğu gibi dillerden düşmeyen ve atasözü niteliği kazanan beyitler de söylemiştir.

Devrinde yaptığı reformlar, bürokrasinin şekillenmesi ve kanunlar Osmanlı'yı güçlü bir şekilde dönüştürdü.

Kanuni Sultan Süleyman adına yazılmış Süleymannameler'de ve şehnamelerde onun askeri liderliği ön plana çıkarılmıştır. Padişah Gazi Sultan, Adil Hükümdar, İslam'ın Koruyucusu ve Savunucusu, edebiyat ve sanat hamisi imajıyla övüldü. aa

Kıble Yönü Bulma Aracı

Kıble Yönü
Kıble Yönü:   Kuzey
Kâbe Koordinatı: Enlem Boylam
Bulunduğunuz Yer:   Enlem   Boylam

Kıble Yönü Bulma Aracı Hakkında

Bu araç ile Kıble yönünü kolayca tesbit edebilir ve görsel olarak harita üzerinde görebilirsiniz.
Harita üzerindeki Mavi işaret bulunduğunuz yeri gösterir. Yeşil çizgi ise kıble yönünü gösterir, Çizginin sonu Kâbe'i Muazzama'yı işaret etmektedir. Yeşil İşaret bulunduğunuz yerde olmayabilir, bu durumda fareniz ile tutup haritada konumunu bulunduğunuz yere getirebilirsiniz. veya Arama bölümüne adres yazıp Bul butonuna basarak adrese gidebilirsiniz. Kıble yönü işaretin bulunduğu konuma göre güncellenecektir.

Kıble Hakkında

Soru: Namazın şartlarından olan istikbal-i kıble ne demektir?
CEVAP: Namazı Kâbe’ye karşı kılmak demektir. Mekke’de bulunan Kâbe binasının istikametine Kıble denir.

Soru: Kıble, Kâbe’nin binası mıdır?
CEVAP: Hayır, kıble Kâbe’nin arsasıdır. Yani, yerden Arşa kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için deniz ve kuyu diplerinde, yüksek dağlarda ve uçaklarda, bu cihete doğru namaz kılınır.

Soru: Kıble pratik olarak kolayca nasıl bulunabilir?
CEVAP: Akrep ve yelkovanı olan bir saatin yüzü, gökyüzüne doğru ve akrebi güneşe doğru tutulunca, akreple 12 rakamı arasındaki açının orta hattı, güneyi gösterir. Bunun ters istikameti kuzey yönüdür.
Her şehir için, pusula kuzeyinden saat yönünde kıble açısı, funduszeue.info sitesinde yazılıdır. Mesela, İstanbul için bu açı, derecedir. Yani İstanbul’da, güneyden –=33 derece doğuya dönünce, kıble bulunmuş olur.

Soru: Türkiye takviminde kıble saati diye bir şey var. Bu nedir?
CEVAP: Her şehir için gösterilen Kıble Saati Vakti'nde, güneşe doğru yüzünü dönen kimse, Kâbe yönüne dönmüş ve o yerin kıblesini bulmuş olur.

Matemetiksel kıble hesaplama (pdf dosyası) için tıklayınız.

Anahtar Kelimeler: kıble yönü,kıble hangi yönde,kıble açısı,Kâbe yönü,Kâbe uzaklığı

Yorumlar

Kıble Yönümüzü Nasıl Buluruz?

Mü'minler namaz ibadetini Kabe cihetine yönelerek ifa ederler. Zira istikbal-i kıble yani Mekke şehrindeki Kabe cihetine yönelerek namazı kılmak namazın şartlarındandır. Nitekim namazda kıbleye yönelmek kitap ve sünnet ile şartır, icma da bunun üzerinedir. Kuran-ı Kerim'de, "Şimdi yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir ve siz de nerede bulunursanız bulunun yüzünüzü o tarafa çevirin" (Bakara, 2/) buyurulmuştur.

Mekke'de bulunup da Kabe'yi görmekte olan kimse için farz olan, doğrudan doğruya Kâbe-i Muazzamaya yönelmektir. Kabe gözünün önünde bulunmayana göre farz olan, Mekke şehrinin içinde de bulunsa ve arada bina, dağ gibi arayı kapatan bir engel olsa, Kabe cihetine doğru namaza durmaktır. Kıble, Kabe'nin binası değil, arsasıdır.

Kıble Yönünü Nasıl Bulacağız?

Namazın şartlarından olan istikbal-i kıble, namazın sıhhati için pek önemli olup farzdır. O halde kıble cihetine doğru namazı kılmak gerekir. Peki kıble yönünü nasıl tespit edeceğiz? Bunun için günümüz internet teknolojisini kullanabileceğinizi belirterek çeşitli yöntemleri size sıralayalım:

Günümüzde gelişen internet teknolojisi ile kolayca kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Kıble Bulma gibi çalışmalar bu hususta bize ışık tutmakta ve kıble yönümüzün bulunmasında bize önemli katkılar sunmaktadır. Google Haritalar alt yapısını kullanarak bulunduğunuz konum ile Kabe-i Muazzama arasında kıble çizgisinin belli hesaplamalar dairesinde size sunulması neticesinde kolayca kıble yönünüzü bulabilmektesiniz. Zira verilen bu kıble çizgisi ile yaşadığınız binanın çatısına kadar inerek evin hangi yönünün kıble yönü olduğunu kolayca anlayabiliyorsunuz. Yahut yine aynı çalışmada size verilen kıble açısını pusula üzerine uygulayarak yine doğru ve net şekilde kıble yönünüzü bulabiliyorsunuz. Pusula ile kıblenin nasıl bulunduğunu ayrıca açıklayalım.

Kıble yönünü bulmanın kolay yollarından birisi de pusuladır. Pusulanın üzerinde manyetik kuzey kutbundan (N veya 0 derece) başlayıp yine daire çizdikten sonra kuzeyde sona eren ( derece) şeklinde işaretlenmiş noktalar kıble tespitinde bize kolaylık sunmaktadır. Pusula içindeki ibrenin kırmızı ucu (N) Kuzey tarafına getirilir. Baktığınız yani pusula ibresinin gösterdiği o yön kuzey yönüdür. Baktığınız açı saat yönünde kuzeyden isimlendirilir. Pusula ile hatasız yön bulmak için, pusulayı yeryüzüne paralel ve yerden mümkünse 1 metre yüksekte elle tutmalıyız. Etraftaki elektiriksel veya manyetik alan oluşturan cisim ve cihazlardan uzak olmalıyız. Ayrıca bulunduğunuz şehrin kıble açısını da ayrıca öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için Kıble Pusulası sayfasından bulunduğunuz yerleşim biriminin pusula için kıble açısını almalısınız. Artık ölçüm yapabilirsiniz. Örneğin, İstanbul için kıble açısı derecedir. Pusuladaki (N) Kuzeyden 0 dereceden itibaren saat yönünde ilerleyin ve dereceyi bulun. derecenin gösterdiği yön sizin kıblenizdir. Bu şekilde bulunduğunuz il veya ilçenin pusula için kıble açısını ilgili sayfadan alarak pusulada da N den itibaren uygulayarak kolayca kıblenizi tespit edebilirsiniz.

İster Google Maps internet teknolojisi ile evinizin çatısına kadar inerek kıble yönünün belirlenmesi olsun, isterse pusula için kıble açısını alıp pusulaya uygulayarak kolayca kıble yönünüzü bulmanız için funduszeue.info kıble bulma platformunu kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hem bedenen hem de ruhen gerçek manada kıble cihetine yönelenlerden olmamız temennisi ile

#Kıble, Yönümüzü, Nasıl, Buluruz?, için, kadar, olan, bir, önemli, ilgili, Artık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası