salata tansiyonu yükseltirmi / Sakın birlikte tüketmeyin! Tansiyonu yükseltiyor - Sağlık Haberleri

Salata Tansiyonu Yükseltirmi

salata tansiyonu yükseltirmi

Salatalık deyip ge&#;meyin!

Haberin Devamı

DÜŞÜK KALORİLİ YİYECEKLER SINIFINDA

Salatalık deyip geçmeyin

Yaklaşık gramı 16 kaloridir yani çok düşük kalorili yiyecekler sınıfındadır. Az miktarda protein ve yağ içerirken, büyük oranda karbonhidrat içermektedir. Posa içermesi, glisemik indeksi düşürmekte, bu nedenle şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilmektedir.


VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU

Salatalık deyip geçmeyin

Yaklaşık 1 orta boy salatalık; günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %19’unu, pantotenik asitin % 5’ini, fosfor, bakır, manganez ve C vitamininin ise % 4’ünü karşılamaktadır. Ayrıca salatalıkta B1 vitamini, biotin, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi vitamin ve mineraller de bulunmaktadır.


KİLO VERMEK İSTEYENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Salatalık deyip geçmeyin

Kilo vermek isteyenler için salatalık, düşük kalori ve bol su içermesi nedeniyle vazgeçilmezdir. Su oranının yüksek olması, dehidrasyonu yani susuzluğu ve kabızlığı da önlemektedir. 

Düşük kalorili olması ve bol su içermesine ile birlikte, salatalığın içerisinde sağlığı koruyucu birçok madde bulunmaktadır.

İşte salatılığın sayısız faydası


KANSER ÖNLEYİCİ ÖZELLİĞİ OLAN BESİN ÖĞELERİ İÇERİR

Salatalık deyip geçmeyin

Salatalık kanser önleyici özelliği olan lignanlar ve cucurbitakinlerdir olmak üzere 2 tip fitokimyasal besin öğesini içerir. Son yıllarda cucurbitakinlerin, kanser ilaçlarında kullanılabileceği hakkında umut verici gelişmeler bulunmaktadır Salatalık içindeki cucurbitacin B, pankreatik kanser hücrelerinin büyümesini engellemekte, lignanlar ise östrojen ilişkili kanser (over, göğüs, endometrium ve prostat) türlerini azaltabilmektedir.


HASTALIKLARLA MÜCADELEDE ETKİLİ

Salatalık deyip geçmeyin

Salatalıkta bulunan fitokimyasallar ve antioksidanlar kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemlidir.


KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Salatalık deyip geçmeyin

İçinde bulunan sterol adı verilen maddeler, kolesterol düzeyini azaltır.


TANSİYONU KONTROL ALTINDA TUTAR

Salatalık deyip geçmeyin

Potasyum, magnezyum ve posa içermesi nedeniyle tansiyonun kontrol altına alınmasında yardımcıdır.


KEMİK SAĞLIĞINI KORUR

Salatalık deyip geçmeyin

İçerdiği K vitamini kemik sağlığını korur.


TOKSİN ATIMINA YARDIMCI OLUR

Salatalık deyip geçmeyin

Antiinflamatuvar maddeler ve bol su içermesi, vücuttan toksin atımına yardımcı olmaktadır.


GÖZLERDEKİ ŞİŞKİNLİĞE İYİ GELİYOR

Salatalık deyip geçmeyin

Yüze sürüldüğünde yüzde soğutucu ve rahatlatıcı etki gösterir. Terleme, irritasyon ve inflamasyonu azaltır. Gözlerde şişkinliklerin giderilmesine yardımcı seafoodplus.infoıca güneş yanıklarının tedavisinde kullanılabilir.


AĞIZ KOKULARINI GİDERİR

Salatalık deyip geçmeyin

İçerisinde bulunan fitokimyasallar, ağızdaki bakterileri öldürerek ağıdaki kötü kokuları giderir.


KABUĞU DA ÇEKİRDEKLERİ DE KENDİ KADAR DEĞERLİ

Salatalık deyip geçmeyin

Sonuç olarak salatalık tahminlerin çok üzerinde, sağlığı koruyucu etkileri olan, kabuğu ve çekirdeklerin de çok değerli olduğu, sebze olarak bilinen bir meyvedir. Kabuğunun soyulmadan tüketilmesi C vitamininin kabuğunda bulunmasından dolayı önerilmektedir. 

İster dalından kopartıp tüketin, ister salatalarınıza veya sandviçlerinize ekleyin. Salatalık tüketmeyi ihmal etmeyin.


LEZZETLİ VE SAĞLIKLI 10 SALATALIK SUYU TARİFİ

Salatalık deyip geçmeyin

#Salatalık#Salatalık Nedir#Salatalığın Faydaları

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Sağlık Rehberi

Tansiyon Hastaları Yazın Nasıl Beslenmeli?


Yaz aylarının başlaması ile bir yaşanan sağlık sorunlarında da farklılaşmalar olmaktadır. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir.

  1. Hipertansiyon yıllar boyu hiç belirti vermeden seyredebilir.
  2. Yüksek miktarda sodyum alımı ve vücut yağı ile ilişkilidir.
  3. Sağlıklı bir beslenme programı ile hipertansiyon kontrol altına alınabilinir.
  4. Yeterli ve sağlıklı potasyum, magnezyum ve kalsiyum alımın hipertansiyondan koruyucu etkisi vardır.
  5. Hipertansiyonu önlemek ve kontrol edebilmek için DASH diyeti (hipertansiyonu önlemek için diyet yaklaşımları) önerilmektedir.

Yaz aylarında, kış aylarına göre tansiyon hava sıcaklığına bağlı olarak daha düşük seyredebilir. Kişilerin tansiyonlarının düşük olduğunu düşünerek, kendi başlarına ilaç dozlarında değişiklik yapması hatalıdır. İlaçlar ilgili her tür değişiklik doktor tarafından yapılmalıdır.

Beslenme açısından dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. Yeterli ve dengeli beslenmek her dönem ve her yaş grubu için önemlidir. Ağırlık artışı tansiyonunda artmasına neden olur. Bu nedenle ağırlık artışı engellenmesi gereklidir.

Hipertansiyon hastaları mutlaka sodyumu kısıtlamalıdır. Sodyum ağırlıklı olarak tuzda bulunmaktadır. Tuz, NaCl’den  (sodyum klorür) oluşmaktadır. Özellikle son araştırmalar günlük ihtiyacımızın yaklaşık katı kadar tuz tükettiğimizi göstermiştir. Peki, acaba biz bu tuzu nerede, nasıl tüketmekteyiz? Hazır gıdalar, konserveler, şarküteri ürünleri, krakerler, peynir, zeytin, konserveler, bazı dondurulmuş gıdalar, tütsülenmiş ve salamura yapılmış gıdalar, tuzlama balıklar, hazır çorbalar, hazır salata sosları, soya sosu oldukça yoğun tuz içeren yiyeceklerdendir. Yemek pişirirken, yemek yerken eklenen tuz miktarlarına dikkat edilmelidir. Yemeklere hiç tuz eklemeden bile, sadece besinlerin içerdiği sodyum miktarı günlük ihtiyacımız olan sodyumu karşılamaktadır. Sodyum yetersizliği az görülmekle birlikte, uzamış diyare, kusma ve terleme ile sodyum kaybı olmaktadır. Bu durumlarda kişilere göre değişmekle birlikte bir miktar tuz tüketilmesi tavsiye edilebilir. Tuz tüketimini azaltmak için, mümkün oluyorsa tuz ilave edilmemiş yiyecekleri tercih edilmelidir. Dışarıdan hazır ve hızlı yemek tüketiyorsanız meşrubat yerine ayran, patates kızartması yerine salata tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Patates kızartmasını değiştirme şansınız yoksa, tuz atılmamasını talep edilebilinir. Taze sebze ve meyve tercih edin, konserve ve dondurulmuş gıdalar da tuz ilave edilmemişleri almak, salamura, zeytin tuzlu peynir, tuzlamalardan uzak durmak gerekmektedir.

Potasyum, sodyum ile birlikte vücutta sıvı dengesinin korunmasını sağlamaktadır. Potasyum alımın sodyum alımına göre daha yüksek olması tansiyonun normal sınırlarda olması için önemlidir. Farklı bir rahatsızlık söz konusu değilse, alınması gereken potasyum miktarı sebze ve meyve tüketimi ile karşılanmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler, kök sebzeler ve meyveler her gün tüketilebilinir. Sebze, meyve günlük porsiyon kadar tüketilmelidir. Bunun 2 porsiyon kadarı sebze, 3 porsiyon kadarı da meyve olabilir.

Süt ve yoğurt kalsiyum için önemli kaynaklardandır. Süt, yoğurt ve ayran tüketimi günde bardak kadar olmalıdır. Bu sayede vücudumuz için gerekli kalsiyumun bir kısmını almış oluruz. Ayrıca kalsiyumun tansiyonu düşürücü etkisi de söz konusudur. Yapılan bir çalışmada kalsiyum tüketiminin yetersizliğinin, hipertansiyon riskini artırdığı bulunmuştur. Kalsiyumun en iyi kaynakları olarak da, süt, yoğurt, çökelek, beyaz peynir söylenebilir. Ayrıca yeşil sebzelerin, kuru baklagillerin, kuru meyvelerin kalsiyum içerikleri yüksektir. Bu besinlerdeki kalsiyumun emilimi içerdikleri farklı besin öğeleri nedeniyle süt ve türevlerinden daha düşüktür.

Yağ tüketimi önemli konulardan bir tanesidir. Vücudumuzun belli miktarda yağa ihtiyacı vardır. Yağ çeşitliğinin sağlanması ile beslenmemizde gerekli olan yağ asitlerini almış oluruz. Özellikle yaz aylarında daha sık yenen sebze kızartmalarından kaçınmak, sebze, pilav gibi yemekleri kavurmadan pişirmek gerekmektedir. Böylece alınan yağ miktarını azaltmak söz konusudur. Hayvansal yağlardan iç yağ, kuyruk yağı gibi uzak durmak gerekmektedir. Dışarıda yenen kebap türü yemeklerde zaman zaman bu yağ türleri de kullanılmaktadır. Bu nedenle ev dışından yemek yendiğinde tuzlu yemeklerin haricinde, az yağlı yemeklerin seçimi de önem kazanmaktadır.

Et grubundaki yiyeceklerden özellikle şarküteri ürünlerinde tuz fazla miktarda bulunmaktadır. Ayrıca bu besinler oldukça yağlıdır. Bu nedenle bu yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gereklidir. Yağlı etlerin tüketimi kısıtlanmalı, kırmızı etlerdeki görünür yağlar temizlenmelidir. Tavuk tüketirken, derisinden uzak durulmalıdır. Balık kızartma yapılmamalıdır.

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az litre ( su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve taze meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.  Hipertansiyon hastalığına eşlik eden farklı rahatsızlıklar söz konusu ise bu hastalığın gereğine göre alınması gereken sıvı miktarı farklılaşabilir. Hemodiyalize giren hastaların sıvı gereksinimleri, kişilerin idrarı olup olmamasına göre değişmektedir. Bu grup hastaların alması gereken sıvı miktarının kişiye özel olarak hesaplanması gerekmektedir.

Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların tüketimi, haftada defa adet olacak şeklide önerilmektedir. Yağlı tohumlar tüketilirken, tuzlu olmamalarına dikkat edilmelidir.

Şekerli gıdaların azaltılması ağırlık denetimine yardımcı olmaktadır. Özellikle şerbetli tatlılar, pastalar ve çikolata (hem yağ, hem de şeker içiriği yüksektir) kaçınılmalı, yerine sütlü tatlılar, dondurma tercih edilebilir. Fakat bunlar tüketilirken de haftalık porsiyonla sınırlamak yararlı olacaktır.

Alkol tüketiminde tansiyon üzerine etkisi vardır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında alkol tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Deniz kenarında ve sıcaklarla birlikte tansiyon daha düşük düzeylerde seyredebilir. Alkol alını ile tansiyon bir miktar daha düşebilir. Bu da kişide istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer alkol tüketiliyorsa bunun miktarının kısıtlanması gerekmektedir. Ayrıca sürekli ve yüksek miktarda alkol ise tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Hipertansiyon hastalarının aşırı miktarda ve düzenli alkol tüketme alışkanlığı varsa, tansiyondan korunmak için bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekmektedir.

Yenilen yemeklerin türü kadar, öğün sayısı ve yoğunluğu da önemlidir. Okulların kapanması, yaz tatili gibi nedenlerle, öğün düzeninde de değişiklikler meydana gelmektedir. Sabah kahvaltısı en önemli öğündür. Kahvaltıda az yağlı peynir, bir miktar tam buğday ekmeği, yeşillik, domates, salatalık, meyve tüketilebilir. Öğle ve akşam yemeklerinin ara öğünlerle desteklenmesi ile 3 ara, 3 ana öğün sağlıklı bir öğün planı oluşturmada yardımcı olacaktır.

Besin hijyeni yaz aylarında daha da önem kazanmaktadır. Sıcakların artması ile uygun koşullarda bekletilmeyen yiyeceklerde mikroorganizmalar üremekte, bu yiyeceklerin bozulması ve bozuk yiyeceğin tüketilmesi ise besin zehirlenmelerine neden olmaktadır. Evde pişen yemekleri hızlıca soğutulmalı, yenilecek miktar kadar yemek ısıtmalıdır. Süt, yoğurt, köfte ve yumurta gibi gıdaları mutfak masası veya tezgâhın üzerinde bırakılmamalıdır.  Çünkü bu tür protein içeriği yüksek besinler oda sıcaklığında çok çabuk bozulurlar. Çiğ ve pişmiş veya pişirilmeye gerek duyulmadan yenecek gıdaları birbirinden ayrı yerlerde hazırlanmalıdır. Böylece çiğ gıdalarda bulunan bakterilerin pişmiş gıdalara geçişini önlemiş olur. Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkanmalıdır. Herhangi bir nedenle yaşanan besin zehirlenmesi söz konusu olduğunda kusma ve/ veya ishal söz konusu ise vücuttan tuz, potasyum, su kaybı söz konusu olabilir. Bu durumda su tüketimi artırmaya çalışmak, haşlanmış patates, pirinç lapası, ayran, yoğurt tüketimi barsak hareketlerinin yavaşlamasını sağlayabilir. Tüketilen besinlere az miktarda tuz katılabilir. Ama bu durumun uzaması söz konusu ise mutlaka bir doktora danışılması gereklidir.

Yaz aylarında da düzenli öğün alışkanlığını sürdürmeye çalışıp, aşırı tuzlu gıdalardan uzak durarak, sebze meyve günde en az 5 porsiyon, süt veya yoğurt bardak tüketerek, şerbetli tatlılardan uzak durarak, kızartma, kavurma, yağlı et tüketmemek önemlidir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Tansiyon Düşürücü Etkisiyle Bilinen 6 Besin

Yüksek tansiyon, dünyada oldukça fazla oranda görülen ve önlenebilir hastalıklar arasında yer alan bir hastalık. Beslenme alışkanlıkları ile de yakından ilgili olan bu hastalık, dengeli ve doğru tüketim ile önlenebilir. Yoğun sodyum tüketiminden, hareketli yaşamdan ve stresten uzak durmak gibi birçok rutinin yanında doğru beslenerek tansiyondan uzak durabilirsiniz. Vücudunuza yüksek oranda sağlık veren ve tansiyonu düşüren gıdaları ve faydalarını sizler için derledik. 

Sarımsak 

Birçok insanın aklına takılan tansiyonu ne düşürür sorusuna yardımcı olan alisin adlı bileşeni ile tansiyonu düşüren yiyecekler arasında ilk sırayı sarımsak alıyor. Güçlü bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak özellikle de çiğ olarak düzenli aralıklarla tüketilirse yüksek tansiyonu ve destekçisi kolesterolü gözle görülür düzeyde düşürmeye yardımcı olur. 

Ananas

İçeriğindeki bromelan enzimi ile kan pıhtılarını çözen ve kanı sulandıran bir yiyecek olan ananas, tansiyonu ne düşürür sorusunun diğer bir yanıtı. Haftada en az bir kere tüketeceğiniz ananas dilimleri ile sağlığınıza yüksek oranda katkı sağlayabilir ve tansiyondan kaçabilirsiniz.

Kereviz

Çin’de asırlardır yüksek tansiyonu düşüren gıdalar arasında gösterilen kereviz, zamanla adeta ilaç niyetine tüketilmeye başlanmıştır. Kereviz özütünün yüksek tansiyon üzerindeki inanılmaz etkisiyle sofralarınızda tansiyonu düşüren yiyecekler listenizde eksik etmemeniz gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alabilir. 

Semizotu

Yüksek tansiyonun en önemli etkenlerinden biri de magnezyum eksikliğidir. Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak. Salata şeklinde de tüketebileceğiniz semizotu, hem sağlıklı beslenmenize katkı verecek hem de tansiyonu düşüren gıdalar listenizde kalarak sorununuza çare olacaktır. 

Balık

Protein tansiyonun düşürülmesinde oldukça önemlidir. Burada en önemli nokta proteini nasıl aldığınızdır. Kaliteli bir protein kaynağı olarak gösterilen somon, ton ve mezgit gibi soğuk su balıkları tansiyonu düşüren gıdalar arasında kendine yer bulur. Ayrıca düzenli tüketerek de vücudun ihtiyacı olan omega yağ asitlerini de depolayabilirsiniz.

Domates

Tansiyonu düşüren gıdalar arasında belki de en lezizi kırmızı domatestir. Tansiyonu azaltmaya yardımcı olan aminoasitleri içerir. Aynı zamanda lisopen ve glütatiyon bileşenleri ile kan dolaşımını attıran iki güçlü antioksidanı barındırır. Çiğ olarak salatalarda ve meyve sularında kullanılan domates tansiyonu düşüren yiyecekler sıralamasında tadı ile leziz tarifler de ortaya çıkarabileceğiniz bir sebzedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir