keratin nelerde var / diyetasistan | Keratin İçeren Besinler Nelerdir? Doğal Keratin İçeren Besinler

Keratin Nelerde Var

keratin nelerde var

Son Güncellenme:

Özellikle tırnakların ve saç kökleri ile beraber derinin sağlıklı olabilmesi için, belli oranda keratin bulunması gerekir. Temel bir protein olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı sebze ve meyve gibi farklı gıdalar üzerinde bulunur.

Keratin İçeren Besinler Nelerdir?

Vücuttaki keratin oranını yükseltmek için bazı gıda türlerinin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bu konuda keratin oranını artıracak birçok farklı sebze ve meyve gıdaları yer almaktadır.

- Lahana
- Brokoli
- Pırasa
- Soğan ve sarımsak
- Karaciğer
- Balık
- Süt ve yoğurt

Keratin üretimini önemli oranda arttıran yukarıdaki sebze ve meyve besin kaynakları, mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmelidir.

İçerisinde Keratin Olan Gıdalar

7’den 70’e mutlaka herkesin vücudunda belli oranda keratin bulunması gerekir. Özellikle tırnak bakımı ve saç kökleri ile beraber deri sağlığı noktasında büyük öneme sahiptir. Bu doğrultuda birçok farklı sebze meyve gıda türü içerisinde keratin yer alır. Özellikle lahana ve brokoli ile beraber pırasada oldukça yüksektir. Aynı zamanda süt ve yoğurt, karaciğer ve balık ile beraber soğan ve sarımsak gibi besin kaynaklarında da önemli oranda yer alır.

Keratin Faydaları Nelerdir?

Tırnaklar, vücut kılı ve saç ile beraber deri konusunda sağlıklı bir yaşam için keratin mutlaka vücutta bulunması gerekir. Bu konularda koruyucu bir etkisi vardır ve ayrıca ultraviyole ışınlarına karşı da vücudu koruma altına alır. Tırnakların ve saç kökleri ile beraber derinin güçlü olabilmesi adına, içerisinde keratin bulunan besin kaynaklarının düzenli tüketilmesi gerekir.

Keratin İçeren Besinler Nelerdir? Doğal Keratin İçeren Besinler

Keratin içeren besinler nelerdir? Doğal keratin içeren besinler nelerdir? Keratin nedir? Keratin saçınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın sağlığını artıran bir protein türüdür.

Keratin nedir? Keratin ne demek? Keratin saçınızda, cildinizde ve tırnaklarınızda bulunan bir tür yapısal proteindir (1).

Keratin ne işe yarar? Cildinizin yapısını korumak, yara iyileşmesini desteklemek, saçlarınızı ve tırnaklarınızı sağlıklı ve güçlü tutmak için özellikle önemlidir (1).

Keratin takviyelerinin genellikle saç dökülmesini önlemeye, tırnak uzamasını artırmaya ve cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olduğu söylenir. Yine de, bol miktarda sağlıklı yiyecek doğal olarak vücudunuzun keratin sentezini destekleyebilir. 

İşte keratin sentezini destekleyen 10 gıda. Keratin içeren besinler, keratin içeren yiyecekler, keratin içeren gıdalar hakkında bilgi almak için makaleyi okumaya devam edin.

Bütün internet sitelerinde 1 haftada 10 kilo verdiren diyet listesi gibi aşırı kısıtlayıcı ve sağlığa zararlı online diyet listeleri aramak, sağlıksız hızlı kilo verdiren diyetler yapmak yerine sağlıklı ve dengeli beslenmeye adım atarak zayıflamak istiyorum diyorsanız uygun online diyet ücreti ile Diyetasistan online diyet satın alabilirsiniz (Erteleme! Şimdi Zayıflamaya Başla!)

1. Yumurta

Yumurta yemek, doğal olarak keratin üretimini artırmanın mükemmel bir yoludur.

Yumurtalar aslında, keratin sentezinde yer alan temel bir besin maddesi olan harika bir biyotin kaynağıdırlar. Tek bir pişmiş yumurta, bu besinden 10 mcg veya Günlük Değerin (DV) %33'ünü sağlar (2, 3, 4 ).

Dahası, 50 gramlık büyük yumurtalar içine paketlenmiş 6 gram protein ile keratin üretimini destekler (2).

Bu her yerde bulunan gıdalardaki diğer sağlıklı besinler arasında selenyum, riboflavin ve A ve B12 vitaminleri bulunur (2).

2. Soğan


Soğanlar sadece en sevdiğiniz yemekleri tatlandırmak için değil, aynı zamanda keratin üretimini artırmak için de harika.

Bu alyum sebzesi, vücudunuzun L-sistein adı verilen bir amino aside dönüştürdüğü bir bitki antioksidanı olan N-asetilsistein (bir keratin bileşeni) bakımından özellikle yüksektir (5, 6).

Soğanlar ayrıca sağlıklı saç köklerini korumak için gerekli olan temel bir mikro besin olan folatı da sağlar (7).

3. Somon

Somon, 85 gramlık porsiyon başına yaklaşık 17 gram protein içererek proteinle dolu bir besindir (8).

Aynı zamanda keratin üretimini destekleyen bir başka önemli besin olan mükemmel bir biotin kaynağıdır. Sadece 85 gram konserve somon balığı 5 mcg veya DV'nin %17'sini içerir ( 4 ).

Bu balık aynı zamanda, ek formda kullanıldığında saç uzamasını iyileştirmeye, saç yoğunluğunu artırmaya ve saç dökülmesine karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğu gösterilen kalp sağlığı açısından sağlıklı bir yağ türü olan omega-3 yağ asitlerinde de yüksektir (9, 10).

4. Tatlı Patates

Tatlı patatesler en canlı sebzelerden biri olmanın yanı sıra oldukça besleyicidir ve keratin üretimini teşvik etmek için harikadır.

Provitamin A karotenoidleri bakımından özellikle yüksektirler. Beta karoten gibi Provitamin A karotenoidleri vücutta A vitaminine dönüştürülür.

Orta boy bir tatlı patates (yaklaşık gram) 1, mcg - DV'nin %'ünden fazlasını - provitamin A sağlar. A vitamini, keratin sentezini destekler, cilt ve saç sağlığı için gereklidir (7, 11, 12, 13).

Bu turuncu kök sebzenin her porsiyonu doyurucu bir dozda potasyum, manganez, B6 ve C vitaminleri içerir (11).

5. Ayçiçeği Tohumları (Çekirdek)


Ay çekirdeği tuzlu, doyurucu ve lezzetlidir.

Ayrıca keratin üretimini desteklemek için harika bir biyotin ve protein kaynağıdırlar. Sadece 1/4 fincan (35 gram), 7 gram protein ve mcg biotin içerir - DV'nin% 9'u ( 4 ,14, 15).

Dahası, bu tohumlar E vitamini, bakır, selenyum ve pantotenik asit dahil olmak üzere çeşitli diğer mikro besinler bakımından zengindir (14).

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye adım atarak zayıflamak istiyorum diyorsanız, günlük almanız gereken makro ve mikro besin değerleri hesaplanarak oluşturulmuş, ekibimizdeki sizinle ilgilenecek olan diyetisyen ile Whatsapp üzerinden gün içerisinde haberleşebileceğiniz online diyet programını uygun online diyet ücreti ile satın alabilirsiniz (Diyetasistan ile Zayıfla!)

6. Mango

Güney Asya'ya özgü mango, keratin sentezini desteklerken diyetinize ekstra besinleri almanın lezzetli bir yoludur.

Özellikle, bu tropikal çekirdekli meyve, her fincanda ( gram) 89 mcg - DV'nin yaklaşık %10'u - provitamin A ile doludur (16).

Mangolar ayrıca cilt ve saç sağlığı için C vitamini ve folat gibi diğer bazı temel besin maddelerinde de yüksektir (16).

7. Sarımsak


Soğanlar gibi sarımsak, vücudunuzun keratinde bulunan bir amino asit olan L-sisteine dönüştüğü bol miktarda N-asetilsistein içerir (5, 6).

İnsanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı araştırmalar sarımsağın cilt sağlığına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, bir test tüpü çalışması, sarımsak ekstraktının keratin üretiminden sorumlu olan keratinosit hücrelerini ultraviyole hasarından koruduğunu buldu (17, 18).

Test tüpü ve hayvan çalışmaları ayrıca bu popüler alyum sebzesinin yara iyileşmesini destekleyebileceğini, mikrobiyal enfeksiyonlarla savaşabileceğini ve yaşlanmanın yavaş belirtilerini gösterebileceğini göstermektedir (17).

Sarımsak ayrıca manganez, B6 vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere birçok yararlı mikro besin maddesine sahiptir (19).

8. Kale Bitkisi / Kıvırcık Lahana


Bir çeşit karalahana olan kale bitkisi, etkileyici besin profili ile bilinir.

Bu yeşil yapraklı sebze, keratin sentezini desteklemek için iyi bir provitamin A kaynağıdır. Sadece pişmemiş 21 gram kale bitkisi 50 mcg yani DV'nin yaklaşık %6'sıdır (20).

Aynı zamanda antioksidan görevi de gören suda çözünür bir besin olan harika bir C vitamini kaynağıdır. Bu vitamin aynı şekilde cildinizin gücünü, yapısını ve elastikiyetini koruyan bir protein türü olan kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olur (20, 21, 22).

9. Dana Karaciğeri

Dana karaciğeri, en konsantre biotin kaynaklarından biridir ve doğal olarak keratin üretimini artırmak istiyorsanız, onu harika bir seçim haline getirir.

Aslında, sadece 85 gram pişmiş dana karaciğeri, günlük ihtiyacınızın %'ünde 31 mcg biotin içerir ( 4 ).

Ayrıca, aynı miktarda dana karaciğeri bol miktarda 24,5 gram protein ve 7, mcg A vitamini sağlar - DV'nin% 'ü (23).

Dana karaciğeri ayrıca B12 vitamini, folat, riboflavin ve demir gibi diğer birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır (23).

Havuç


Havuç; kereviz, maydanoz ve yaban havucu ile yakından ilişkili oldukça besleyici bir kök sebzedir.

gram doğranmış havuç mcg ile provitamin A bakımından yüksektir. Bu, DV'nin %'ünden fazlasıdır (24).

Ayrıca saç, cilt ve tırnak sağlığını iyileştirmek için kolajen sentezini destekleyen C vitamini ile yüklüdürler. Ayrıca bu vitamin yara iyileşmesine yardımcı olur, iltihabı hafifletir ve cilt hasarına karşı korur (21, 22, 25).

Ek olarak havuç bol miktarda biotin, B6 vitamini, potasyum ve K1 vitamini sunar (24, 26).

Uzun Lafın Kısası

Keratin saçınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın sağlığını artıran bir protein türüdür (1).

Protein, biyotin ve A vitamini dahil olmak üzere keratin sentezi için birkaç spesifik besin gereklidir.

Bu besinler açısından zengin yiyeceklerle dolu dengeli bir diyetin tadını çıkarmak, vücudunuzda keratin üretimini artırmaya yardımcı olabilir.

Bu besinler sadece saç, cilt ve tırnak sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda diğer birçok faydalı besin açısından da zengindir.

Keratin Nedir? Keratin Ne İşe Yarar? konu başlıklı blog yazımızı incelerek keratin kullanımı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kilo vermek istiyorum diyorsanız zayıflamak için günlük almanız gereken kalori ve makro mikro besin hesabı göz önünde bulundurularak Diyetasistan online diyetisyenler tarafından sizin için hazırlanmış online diyet imkanlarından faydalanabilirsiniz (Erteleme! Şimdi Zayıflamaya Başla!)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir