dvd writer nasıl takılır / DVD writer nasıl takılır..? | DonanımHaber Forum

Dvd Writer Nasıl Takılır

dvd writer nasıl takılır

HP Kişisel Bilgisayarlar - CD/DVD sürücüsü algılanmıyor (Windows 10)

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30N0

Bir diski yazmaya veya okumaya çalıştığınızda hiçbir şey olmuyor ya da CD/DVD'ye yazma yazılımında sürücünün bulunamadığını gösteren bir hata beliriyor. Bu sorunu çözmenin çeşitli yolları vardır.

CD/DVD sürücüsü görüntülenmiyor

Diski sürücüye taktığınızda bir pencere açılmıyorsa ve sürücü Dosya Gezgini'nde görüntülenmiyorsa Windows sürücüyü tanımlamıyordur. Bu sorunu çözmek için önce sürücünün BIOS'ta görüntülendiğinden emin olun, Cihaz Yöneticisi'nde sürücü adını kontrol edin, Donanım ve Cihazlar sorun gidericisini kullanın, donanım sıfırlaması yapın, dahili kablo bağlantılarını kontrol edin, üst ve alt kayıt filtrelerini temizleyin ve son olarak donanım arızalarını test edin.

Bilgisayarınızın sürümünü Windows 10'a yükselttiyseniz ve sürücü, daha önceden çalıştığı halde artık düzgün bir şekilde çalışmıyorsa üst ve alt denetim filtrelerini kayıt defterinden kaldırmak için Üst ve alt kayıt filtrelerinin temizleme adımına atlayarak zaman kazanabilirsiniz.

Not:

Yeni bir dizüstü bilgisayarınız varsa bilgisayarda gerçekten bir CD/DVD sürücüsünün bulunup bulunmadığından emin olun. Bazı dizüstü bilgisayar modelinde CD/DVD sürücüleri bulunmamaktadır ve bu bilgisayarlarda harici bir USB sürücüsü veya başka bir çözüm kullanılmalıdır.

CD/DVD sürücüsünün BIOS'ta görünüp görünmediğine bakın

Diski CD/DVD sürücüsüne taktığınızda bir pencere açılmıyorsa ve sürücü Dosya Gezgini'nde görüntülenmiyorsa BIOS ile ilgili bir sorun olabilir. Bilgisayarınızdaki BIOS, donanım bileşenleriyle işletim sistemi arasındaki tüm iletişimi yönetir. İşletim sistemi CD/DVD sürücüsünü tanımıyorsa BIOS'u kontrol edin ve burada da tanınıp tanınmadığına bakın.

Dizüstü bilgisayar CD/DVD sürücüsünün BIOS'ta görüntülendiğinden emin olun

Dizüstü bilgisayarın CD/DVD sürücüsünü tanıyıp tanımadığına bakmak için bilgisayarın BIOS'unu kontrol edin.

  1. Güç düğmesine basın ve ardından Başlangıç Menüsü açılana kadar art arda Esc tuşuna basın.

  2. BIOS Setup Utility'yi açmak için Başlangıç Menüsü ekranındayken, f10 tuşuna basın ve ardından Sistem Yapılandırması ekranına gitmek için ok tuşlarını kullanın.

  3. Önyükleme Seçenekleri'ni belirleyin, ardından enter tuşuna basın.

  4. Önyükleme Seçenekleri ekranında, Önyükleme Sırası öğesini seçin ve Enter tuşuna basın.

  5. Önyükleme Sırası listesinde, CD/DVD sürücüsü girişini arayın. Dizüstü bilgisayarınızın modeline ve özel CD/DVD-ROM sürücüsüne bağlı olarak, giriş adı sahip olduğunuz disk sürücüsünün türünü tam olarak gösterir (örneğin, Dahili CD/DVD ROM Sürücüsü yazabilir).

    Dizüstü BIOS'ta CD/DVD sürücü listesi ile ilgili örnek
  6. Esc tuşuna bastıktan sonra BIOS'tan çıkmak için Enter tuşuna basın.

BIOS'ta listelenmiş bir CD/DVD sürücü yoksa sorun muhtemelen donanım ile ilgilidir. Optik sürücüde donanım arızası olup olmadığını test etme bölümüne gidin.

BIOS listesinde bir CD/DVD sürücü adı varsa BIOS, cihazı tanıyor demektir ve sorun büyük olasılıkla yazılımla ilgilidir. Cihaz Yöneticisi'ndeki sürücü adını kontrol et öğesine gidin.

Masaüstü bilgisayar CD/DVD sürücüsünün BIOS'ta görüntülendiğinden emin olun

Masaüstü bilgisayarın CD/DVD sürücüsünü tanıyıp tanımadığını görmek için bilgisayarın BIOS'unu kontrol edin.

  1. Güç düğmesine basın ve ardından Başlangıç Menüsü açılana kadar art arda Esc tuşuna basın.

  2. BIOS Setup Utility'yi açmak için Başlangıç Menüsü ekranındayken f10 tuşuna basın ve ardından ok tuşlarını kullanarak Depolama sekmesini seçin.

  3. Cihaz Yapılandırması seçeneğini belirlemek için ok tuşlarını kullanın ve ardından Enter tuşuna basın.

  4. Cihaz Yapılandırması alt ekranında bir CD/DVD sürücü girişi arayın.

    Masaüstü BIOS'ta CD/DVD sürücü listesi ile ilgili örnek
  5. Cihaz Yapılandırması'ndan çıkmak için Esc tuşuna basın.

  6. Tekrar Esc tuşuna basıp Enter tuşuna bastıktan sonra Değişiklikleri Yoksaymak ve BIOS'tan çıkmak için tekrar Enter tuşuna basın.

BIOS'ta listelenmiş bir CD/DVD sürücü yoksa sorun muhtemelen donanım ile ilgilidir. Sürücü kablo bağlantılarını kontrol etme (sadece masaüstü büyük kasalı bilgisayarlar) bölümüne gidin.

BIOS listesinde bir CD/DVD sürücü adı varsa BIOS, cihazı tanıyor demektir ve sorun büyük olasılıkla yazılımla ilgilidir. Cihaz Yöneticisi'ndeki sürücü adını kontrol et öğesine gidin.

Cihaz Yöneticisi'ndeki CD/DVD sürücü adını işaretleme

Cihaz Yöneticisi'nde CD/DVD sürücü adının kutusunu işaretleyin ve ardından Windows sürücüyü tanıyorsa sürücüyü Cihaz Yöneticisi'ne yeniden yükleyin.

  1. Windows'da Cihaz Yöneticisi öğesini aratın ve açın.

  2. DVD/CD-ROM (DVD/CD-ROM sürücüleri) kategorisini çift tıklayarak genişletin.

  3. Sürücü adına sağ tıklayın ve ardından Kaldır öğesini seçin.

    DVD/CD-ROM sürücüsünü Cihaz Yöneticisi'nden kaldırma
  4. Bir onay penceresi açılırsa Tamam veya Evet öğesini seçin.

    Sürücü adı listeden kaldırılır (ve sadece bir sürücü varsa DVD/CD-ROM sürücüleri kategorisi kaldırılır).

  5. Cihaz Yöneticisi'ndeİşlem öğesine tıklayıp Donanım değişikliklerini tara seçeneğini işaretleyin ve Windows'un, CD/DVD sürücüsünü bulup yüklemesini bekleyin.

    Cihaz Yöneticisi'nde, Donanım değişikliklerini tara seçeneği işaretli olarak Eylem menüsü

    Yükleme sona erdiğinde, sürücü adı Cihaz Yöneticisi'nde görüntülenmelidir.

  6. DVD/CD-ROM sürücü kategorisini yeniden açın ve DVD/CD-ROM sürücüleri'nde neyin görüntülendiğine bağlı olarak aşağıdaki işlemlerden birini gerçekleştirin:

    • CD/DVD veya DVD sürücü adı eksik olarak görüntüleniyorsa sürücü Windows tarafından algılanmıyordur. Sürücüyü algılamaya çalışmak için tekrar donanım değişikliklerini taratın. Sürücü hâlâ algılanmıyorsa Cihaz Yöneticisi'ni kapatın ve gerekiyorsa sürücü kablolarını tekrar yerine takın ve CD/DVD sürücüsüyle ilgili sorunları çözmek için bilgisayarı kapatıp açma adımına geçin.

    • Bir sürücü adı, bir uyarı simgesiyle birlikte gösterilmişse (sürücü simgesi, bir uyarı simgesiyle işaretlenmişse) daha fazla bilgi almak için sürücü adına çift tıklayın. Cihaz Durumu bölümünde görüntülenenlere bağlı olarak aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin:

      • Cihaz Durumu içerisinde 10, 19, 31, 32, 30 veya 41 no'lu hata kodu görüntüleniyorsa önceki CD yazma yazılımının entegrasyonu ile ilgili bir sorun vardır. İlgili kontrol filtrelerini kayıttan kaldırmak için Üst ve alt kayıt filtrelerini temizle öğesine gidin.

      • Diğer hatalar için hata kodu ile sağlanan bilgilere bakın.

    • Bir sürücü adı devre dışı simgesiyle birlikte gösteriliyorsa (sürücü simgesi, bir aşağı doğru okla işaretlenmişse) sürücü devre dışı bırakılmış demektir. Sürücü adına sağ tıklayın ve Etkinleştir seçeneğini belirleyin. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekebilir. Sürücü etkinleştirildiğinde doğru bir şekilde çalışmalıdır.

      Sürücü etkinleştirilemiyorsa gerekli yazılım hizmeti ya da sürücü etkinleştirilmemiştir ya da doğru bir şekilde çalışmıyordur.

      • Cihaz Sürücüsünde, hata kodlarına göre sorun olup olmadığını görmek ve bu sorunları çözmek için IDE ATA/ATAPI denetleyicileri öğesine çift tıklayın.

      • BIOS'u sıfırlamak da bu sorunu çözebilir.

        1. Bilgisayarı kapatın.

        2. Güç düğmesine basın, ardından Başlat menüsü açıldığında esc tuşuna art arda basın ve ardından BIOS'a erişmek için f10 tuşuna basın.

        3. Dizüstü bilgisayarda, f9 tuşuna basarak Varsayılan Kurulum ayarlarına gidin, enter tuşuna basın ve ardından kaydedip çıkmak için f10 tuşuna basın.

          Dizüstü bilgisayarda Dosya sekmesine gitmek için ok tuşlarını kullanın, Varsayılanları Uygula ve Çık öğesini seçin, enter tuşuna basın ve ardından onaylamak için enter tuşuna tekrar basın.

    • Herhangi bir özel simge olmadan, CD/DVD sürücüsü normal bir şekilde listelenirse Windows sürücüyü algılıyordur ancak diskleri yazmak için kullanılan diğer yazılımlar, sürücüyü algılamıyor olabilir. Disk yazma yazılımının sürücüyü algılaması için CD/DVD yazma yazılımı sürücüyü tanımıyor bölümüne gidin.

CD/DVD sürücüsü sorunlarını çözmek için Donanım ve Cihazlar sorun gidericisini kullanın

Diski CD/DVD sürücüsüne taktığınızda bir pencere açılmıyorsa ve sürücü Dosya Gezgini'nde görüntülenmiyorsa donanım ile ilgili bir sorun olabilir. Windows'da, CD veya DVD sürücüleri gibi donanımlarda sorun olup olmadığını denetleyen bir sorun giderici bulunur.

  1. Windows'da Denetim Masası'nı arayın ve açın.

  2. Denetim Masası Arama alanına yazın ve ardından Enter tuşuna basın.

    Arama çubuğu vurgulanmış olarak Denetim Masası penceresi
  3. Sorun giderme penceresinde Donanım ve Ses öğesini seçin ve ardından Video Oynatma öğesini seçmek için aşağı kaydırın.

    Video Oynatma seçili olarak Sorun Giderme penceresi
  4. Tüm sorunları algılamak ve çözmek için ekrandaki yönergeleri izleyin.

Sorun gidericiyi kullandıktan sonra sürücü hâlâ bulunamazsa bilgisayarı yeniden başlatın.

CD/DVD sürücüsüyle ilgili sorunları çözmek için bilgisayarı kapatıp açın

Belirli koşullarda Windows'un yeniden başlatılmasından sonra bile CD/DVD sürücüsü Windows ile iletişimi kaybedebilir ve bu durum CD veya DVD'nin algılanması ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bilgisayarı kapatıp açmak bu sorunu çözebilir.

  1. Bilgisayarınızı tamamen kapatmak için Güç düğmesini 5 saniye boyunca basılı tutun.

  2. Bilgisayarın tamamen kapanmasını bekleyin ve ardından bilgisayarın güç kablosunu çekin.

  3. Dizüstü bilgisayarınız varsa tüm pilleri bölmelerinden çıkarın, 10 saniye bekleyin ve ardından pili/pilleri yerine takın. Dizüstü bilgisayarınızın pili bilgisayarın kasasının içinde yer alıyorsa veya pil kolayca çıkarılamıyorsa ya da masaüstü bilgisayarınız varsa bu adımı atlayın.

  4. En az 10 saniye bekledikten sonra, bilgisayarın güç bağlantısını sağlayın.

  5. Bilgisayarı açın ve Windows'un açılmasını bekleyin. Windows'un yeni bir donanım yüklediğini belirten bir mesaj görünürse CD/DVD sürücünün bulunup bulunmadığına bakmadan önce Windows'un işlemi bitirmesini bekleyin.

Bilgisayar kapanıp açıldıktan sonra sürücü hâlâ eksikse aşağıdakileri uygulayın:

Sürücü kablo bağlantılarını kontrol etme (sadece masaüstü büyük kasalı bilgisayarlar)

Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız CD/DVD sürücü kablo bağlantılarını kontrol etmek için bu bölümdeki adımları yerine getirin.

Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız Üst ve alt kayıt filtrelerini temizleme bölümüne gidin.

DİKKAT:

Bu ürün, elektrostatik deşarj (ESD) nedeniyle zarar görebilecek bileşenler içermektedir. ESD'nin zarar verme olasılığını en aza düşürmek için halıyla kaplı olmayan bir yerde çalışın, statik elektriği dağıtan bir çalışma yüzeyi (iletken köpük ped gibi) kullanın ve topraklanmış bir yüzeye bağlı bir ESD bilekliği takın.

  1. Bilgisayarı kapatın, bilgisayarın tüm kablolarını çıkarın ve daha sonra beş saniye boyunca Güç düğmesine basın.

  2. Yan paneli çıkarın.

    DİKKAT:

    Metal panellerin kenarları cildinizi kesebilir. Bilgisayarın iç tarafında bulunan metal kenarların cildinizi kesmemesine dikkat edin.

    Yan paneli çıkarma
  3. CD/DVD sürücüsünün arka kısmından hem veri kablosunu hem de güç kablosunu hafifçe ayırın.

    Bilgisayarın içinde, veri ve güç kabloları devreye sokulmuş sabit sürücülerin arkası
    1. Güç kablosu

    2. Veri kablosu

  4. Kabloların bağlantılara tam olarak oturmasına ve pimlerin eğrilmemesine dikkat ederek güç ve veri kablolarını sürücünün arka kısmına yeniden takın.

  5. Veri kablosunu sistem kartındaki konektörden çıkarıp yeniden takın. Diğer kabloları yerlerinden çıkarmamaya dikkat edin.

  6. CD/DVD sürücüsü orijinal ekipman değilse ve yeni eklendiyse sürücü kablolarının doğru bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun.

  7. Kapağı çıkarıp gücü açın ve güç, klavye, fare ve video kablolarını takın.

    DİKKAT:

    Metal panellerin kenarları cildinizi kesebilir. Bilgisayarın iç tarafında bulunan metal kenarların cildinizi kesmemesine dikkat edin.

    Yan paneli değiştirme
  8. Sabit sürücünün BIOS'ta görünüp görünmediğinden emin olun. Bkz. Masaüstü bilgisayar CD/DVD sürücüsünün BIOS'ta görüntülendiğinden emin olma.

  9. BIOS'ta listelenen öğelere bağlı olarak aşağıda belirtilen işlemlerden birini yapın:

    • Sürücü adı görünüyorsa sürücü BIOS tarafından tanınıyor demektir ve Windows tarafından da tanınmalıdır.

    • Sürücü adı hâlâ görüntülenmiyorsa kabloyu ya da sürücüyü değiştirin veya bilgisayarı servise götürün.

Üst ve alt kayıt filtrelerini temizleyin

10, 19, 31, 32, 39 veya 41 nolu Cihaz Yöneticisi hata kodları için kayıt filtrelerini temizleyin.

  1. Başta kamera olmak üzere, gerekli olmayan tüm tak ve kullan cihazlarının bağlantısını kesin.

  2. Windows'da regedit öğesini arayıp açın.

    Yönetici parolası girmeniz veya onay vermeniz istenirse parolayı girin veya onay verin.

    Regedit'i arama
  3. Ana pencerede Bilgisayar öğesini seçin.

    Kayıt Defteri Düzenleyicisi
  4. öğesine tıkladıktan sonra kolayca hatırlayabileceğiniz bir dosya adı yazın ve Kaydet öğesine tıklayın.

    Kayıt defterinin bir kopyası, yedekleme amaçlı olarak Belgeler klasörüne kaydedilir. Bu adımları uyguladıktan sonra sorun çıkarsa dosyaya gidin ve kayıt defterini eski haline getirmek için dosyaya çift tıklayın.

  5. Listede aşağıda belirtilen her bir öğenin yanında bulunan ok işaretine tıklayarak ilgili öğeyi genişletin:

    • HKEY_LOCAL_MACHINE

    • SYSTEM

    • CurrentControlSet

    • Control

    • Class

  6. 4D36EECE-BFCBE öğesini seçin. Anahtar adını tam olarak seçtiğinizden emin olun.

  7. Kayıt defteri düzenleyicisi penceresinin sağ kısmında bir LowerFilters değeri yer alıyorsa LowerFilters değerini seçip delete tuşuna basın. Evet öğesine tıklayarak silme işlemini onaylayın.

    LowerFilters değeri seçili olarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi
  8. UpperFilters değeri de listeleniyorsa pencerenin sağındaki UpperFilters öğesini seçip delete tuşuna basın. Evet öğesine tıklayarak silme işlemini onaylayın.

  9. Varsa 4D36EECE-BFCBE anahtarı içerisinde yer alan diğer tüm UpperFilters ve LowerFilters değerlerini silin.

  10. Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni kapatın ve ardından bilgisayarı yeniden başlatın ve Windows yeni donanım için gerekli sürücüleri yapılandırana kadar bekleyin. Disk sürücüsü, artık Windows tarafından tanınmalıdır.

  11. Yazılım artık sürücüyü tanımıyorsa disk kayıt yazılımınızı kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatmanız ve ardından CD/DVD'ye yazma yazılımını yeniden yükleyip bilgisayarı bir kez daha yeniden başlatmanız gerekebilir. Disk yazma yazılımı sürücüyü tanımıyor bölümüne bakın.

Optik sürücüde donanım arızası olup olmadığını test etme

Lazer hizalaması ve bunu destekleyen donanım, üst düzeyde bir kesinliği sürekli olarak sağlamalıdır. Bilgisayarınızın CD/DVD sürücüsü eskidikçe titreşimden, tozdan, mekanik aşınmadan ve diğer faktörlerden etkilenmeye başlar. Önceki adımları uyguladıktan sonra CD/DVD sürücünüz hala çalışmıyorsa ve CD/DVD sürücünün bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız donanımın bozulup bozulmadığını görmek için sürücüyü test edin.

CD/DVD sürücü donanım hatalarını test etme hakkında daha fazla bilgi için bkz. HP Bilgisayarlar - Donanım arızalarını test etme.

CD/DVD sürücü testi başarısız olursa sürücünün değiştirilmesi veya bilgisayarın servise gönderilmesi gerekir.

Disk yazma yazılımı, sürücüyü tanımıyor

CD/DVD'ye yazma yazılımında sürücü algılanamadı bildirimi görüntüleniyorsa sorun çözülünceye kadar sırasıyla aşağıdakileri uygulayın: disk kayıt yazılımını yeniden yükleyin, PxHelp20 kayıt defteri değerini değiştirin, ürün yazılımını güncelleyin, sistem dosyalarını geri yükleyin, sistem kurtarma işlemi gerçekleştirin ve CD/DVD sürücüsü arızalarını test edin.

Disk yazma sürücüsünün bulunamadığını belirten CyberLink Power2Go hata mesajı
Not:

HP ve Compaq bilgisayarlarında yüklenmiş olarak gelen disk kayıt yazılım programlarının, bilgisayarda yüklü bulunan orijinal CD/DVD sürücülerini tanımaları sağlanır. Yeni bir sürücü eklediyseniz sürücüyle birlikte verilen disk yazma yazılımını kullanın veya Windows'un özgün yazma özelliklerinden yararlanın.

Disk kayıt yazılımını yeniden yükleyin

İşletim sisteminin üst sürüme yükseltilmesi veya belli başlı yazılımların yüklenmesi, diğer kayıt yazılımlarının sürücüye olan bağlantılarının kesilmesine neden olabilir. Disk, bazı müzik yazılımı ve bazı DVD yazdırma/kod çözme yazılımlarının yüklenmesi, bu tür sorunlara yol açabilir.

Sorunu düzeltip yazılımın sürücüyü yeniden algılamasını sağlamak için CD/DVD kayıt yazılımını kaldırın, bilgisayarı yeniden başlatın, disk kayıt yazılımını yeniden yükleyin ve ardından bilgisayarı bir kez daha yeniden başlatın.

Not:

Kullanmakta olduğunuz CD/DVD'ye yazma yazılımını ayrı olarak satın alındıysa yazılımı kaldırıp yeniden başlatın, yazılımı yüklemek için kurulum disklerini kullanıp bir kez daha yeniden başlatın.

Aşağıdaki prosedürde, CyberLink Power2Go'da Yazma sürücüsü bulunamadı hata mesajının nasıl düzeltileceğine ilişkin bir örnek sunulmaktadır.

Windows kaydını düzenleme işlemini biliyorsanız yazılımı yeniden yüklemek yerine LowerFilters değerini Windows Kayıt Defteri'ne ekleyerek zaman kazanabilirsiniz. Bu işlem için PxHelp20 kayıt defteri değerini değiştirme bölümüne gidin.

Programlar ve Özellikler'den CyberLink Power2Go programını kaldırmak için:

  1. Windows'da Program ekle veya kaldır öğesini aratın ve açın.

  2. CyberLink Power2Go öğesine sağ tıklayın ve ardından Kaldır seçeneğine tıklayın.

  3. CyberLink Power2Go kaldırma işlemi tamamlandıktan sonra, bilgisayarı yeniden başlatın.

  4. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra Microsoft Store'u kontrol edin. Bilgisayarınıza önceden yüklenmiş olarak gelen birçok uygulama, Microsoft Store uygulamasından ücretsiz indirilebilir. Daha fazla bilgi ve destek için HP Bilgisayarlar - Windows 10'da Uygulamalar ile İlgili Sorunlar bölümüne gidin.

  5. CyberLink Power2Go'yu yeniden yüklemek için ekrandaki talimatları izleyin ve ardından uygulamayı açın.

  6. Hedef seçim olarak bir sürücü adının görüntülendiğini kontrol edin.

CD/DVD yazılımı yeniden yüklendikten veya bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra CD/DVD sürücüsünü tanıması gerekir. Bilgisayar sürücüyü tanımıyorsa PxHelp20 kayıt değerini değiştirin.

PxHelp20 kayıt defteri değerini değiştirin

PxHelp20 kayıt defteri değerini değiştirin.

  1. Windows'da regedit öğesini arayıp açın.

  2. Ana pencerede Bilgisayar öğesini seçin.

    Kayıt Defteri Düzenleyicisi
  3. öğesine tıkladıktan sonra kolayca hatırlayabileceğiniz bir dosya adı yazın ve Kaydet öğesine tıklayın.

    Kayıt defterinin bir kopyası, yedekleme amaçlı olarak Belgeler klasörüne kaydedilir. Bu adımları uyguladıktan sonra sorun çıkarsa dosyaya gidin ve kayıt defterini eski haline getirmek için dosyaya çift tıklayın.

  4. Listede aşağıda belirtilen her bir öğenin yanında bulunan ok işaretine tıklayarak ilgili öğeyi genişletin:

    • HKEY_LOCAL_MACHINE

    • SYSTEM

    • CurrentControlSet

    • Control

    • Class

  5. 4D36EECE-BFCBE öğesini seçin. Anahtar adını tam olarak seçtiğinizden emin olun.

  6. Kayıt defteri düzenleyicisi penceresinin sağ kısmında bir LowerFilters değeri yer alıyorsa LowerFilters değerini seçip delete tuşuna basın. Evet öğesine tıklayarak silme işlemini onaylayın.

  7. 4D36EECE-BFCBE anahtarı seçili iken, Kayıt Düzenleyici penceresinin sağ kısmında yer alan herhangi bir boş alanı çift tıklayın (anahtar içinde yer alan tüm değerleri gösteren pencere bölmesi).

  8. öğesini seçin.

    Kayıt Düzenleyicisi'nde Yeni, Çok Dizeli Değer öğesinin görüntülendiği sağ tıklanan menü
  9. Aşağıdakileri girip enter tuşuna basarak yeni Çok Dizeli değer için varsayılan metni değiştirin:

  10. Yeni LowerFilters değerine sağ tıklayıp ardından Değiştir seçeneğini işaretleyin.

  11. Değer Verisi alanına aşağıdakileri girin:

  12. Tamam seçeneğine tıklayın.

    PxHelp20 içeren yeni LowerFilters değeri, Kayıt Düzenleyici penceresinde yer alır.

    Yeni PxHelp20 LowerFilters anahtarını gösteren Kayıt Defteri Düzenleyicisinin penceresi
  13. Kayıt Düzenleyicisini kapatıp bilgisayarı yeniden başlatın. Disk sürücüsü, artık kayıt yazılımınız tarafından tanınmalıdır. Tanımıyorsa yazılımınızı güncelleştirin.

HP web sitesinden sürücü güncellemelerini bulun

HP web sitesinden sürücü güncellemelerini bulmayı öğrenin.

HP, birçok ücretsiz yazılım ve sürücü indirme imkanı sağlamaktadır.

  1. Başlamak için ürününüzü tanımlayalım web sayfası görüntülenirse Dizüstü veya Masaüstü seçeneğine tıklayın.

  2. Ya da seri numaranızı girin alanına bilgisayarınızın model adını yazdıktan sonra Gönder seçeneğine tıklayın. Örnek olarak yazın ve ardından Gönder öğesine tıklayın.

    Arama alanına HP veya Compaq bilgisayarınızın model adını yazın
  3. Eşleşen ürünler web sayfası açılırsa listeden ürününüzün model numarasını seçin.

  4. Bilgisayarınıza yönelik yazılım sonuçları sayfası, varsayılan işletim sistemi seçili olarak görüntülenir. İşletim sistemini değiştirmeniz gerekiyorsa Değiştir seçeneğine tıklayın, sürümünüzü seçin ve ardından Değiştir seçeneğine tıklayın.

    Not:

    İstediğiniz işletim sistemi listede yoksa, HP, bu işletim sistemi için sürücüye sahip değildir. Yazılım ve sürücüleri indirmek için farklı bir yöntem kullanın.

    Bilgisayarınızın işletim sistemini değiştirme
  5. Kullanılabilir yazılım ve sürücü kategorileri listesinden kategorinin adına tıklayın ve ardından İndir seçeneğine tıklayın.

    DİKKAT:

    Bazen, farklı DVD ürün yazılımı güncellemeleri gibi bir bileşen için birden fazla indirme bulunabilir. Böyle bir durumda, bilgisayarınıza takılı bileşeni belirleyin ve ardından uygun dosyayı indirin. Bir bileşenin adını bulmak için Aygıt Yöneticisini bulun ve açın. Bileşeni bulun ve ardından kategorisini genişletin (örnek olarak, DVD/CD ROM sürücüleri). Kategori, bileşenin orijinal üreticisinin adını listeler.

    İndirilecek bir öğe seçin
  6. Yazılımı veya sürücüyü yüklemek için ekrandaki talimatları izleyin.

Windows'da bir sorunu çözmek için Sistem Geri Yükleme işlemi gerçekleştirme

Sorun kısa süre önce görülmeye başladıysa bilgisayarınızı sorun başlamadan önceki bir noktaya geri yüklemeniz sorunu çözebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için HP Bilgisayarlar - Microsoft Sistem Geri Yüklemesini Kullanma başlıklı belgeye gidin.

Windows sistem sıfırlamasını gerçekleştirme

Sorun devam ederse bilgisayarı orijinal yapılandırmasına geri yükleyin.

Microsoft, işletim sistemini yeniden yükleyerek bilgisayarınızı onaran bir sıfırlama özelliği sunar. Bu seçeneği kullanmadan önce önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.

Daha fazla bilgi için HP Bilgisayarlar - Bilgisayarı sıfırlama bölümüne gidin.

Optik sürücüde donanım arızası olup olmadığını test etme

Lazer hizalaması ve bunu destekleyen donanım, üst düzeyde bir kesinliği sürekli olarak sağlamalıdır. Bilgisayarınızın CD/DVD sürücüsü eskidikçe titreşimden, tozdan, mekanik aşınmadan ve diğer faktörlerden etkilenmeye başlar. Önceki adımları uyguladıktan sonra CD/DVD sürücünüz hala çalışmıyorsa ve CD/DVD sürücünün bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız donanımın bozulup bozulmadığını görmek için sürücüyü test edin.

CD/DVD sürücü donanım hatalarını test etme hakkında daha fazla bilgi için bkz. HP Bilgisayarlar - Donanım arızalarını test etme.

CD/DVD sürücü testi başarısız olursa sürücünün değiştirilmesi veya bilgisayarın servise gönderilmesi gerekir.

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30H4

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30H5

Flag

Avrupa, Orta Doğu, Afrika

Asya Pasifik ve Okyanusya

Z7_M0I02JG0KOTA6KJKFRQ

hp-detect-load-my-device-portlet

İşlemler

Optik Disk Sürücüsü bir diski okuyam&#x;yor/tan&#x;yam&#x;yor

Bu makale otomatik olarak çevrilmiş olabilir. Çeviri ile ilgili herhangi bir geri bildiriminiz varsa lütfen bu sayfanın altındaki formu kullanarak bize bildirin.

Article Content


Symptoms

Bilgisayarınız üzerindeki CD, DVD veya Blu-ray sürücüsü diskleri tanıyamaz veya okuyamaz. Bilgisayarım veya Dosya Gezgini (Microsoft Windows 7'de ve Microsoft Windows'un önceki sürümlerinde Windows Gezgini olarak adlandırıldı) CD, DVD veya Blu-ray simgesini gösterebilir ancak diskin içeriğine erişmeye çalışırken boş bir ekran veya hata mesajı gösterebilir. Bu sorun, önceden kaydedilmiş disklerde ve kaydedilebilir (R) veya yeniden yazılabilir (RW) disklerde meydana gelebilir.

CD, DVD veya Blu-ray sürücünüzün diskleri okuyamıyor veya diskleri tanıyamıyorsa aşağıdaki sorun giderme talimatlarını kullanın. Sürücü tamamen arızalanmamışsa bazı durumlarda bu talimatlar sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

Aşağıda bulunan talimatlar hem dahili hem de harici CD, DVD veya Blu-ray sürücüleri için kullanılabilir ancak temel bilgilerden bazıları biraz farklı olabilir.

Aşağıdaki talimatlar, belirtilen Microsoft Windows İşletim Sistemleri için geçerlidir ancak bazı talimatlar Microsoft Windows'un eski sürümlerinde bazı farklılıklara sahip olabilir.

  • Microsoft Windows 10
  • Microsoft Windows 8 veya
  • Microsoft Windows 7

 

Cause

Sorun giderme adımları

Sorun giderme işlemine başlamadan önce:

  • Sorun giderme adımlarına devam etmeden önce çalıştığı bilinen bir diski deneyin. Bilgisayarınızda yüklü olan sürücü türüne bağlı olarak önceden kaydedilmiş bir CD, DVD veya Blu-ray disk kullanın.
  • Genellikle Dell bilgisayarları, Dell Kaynak DVD'si ile gönderilir:
    1. Bilgisayarım veya Dosya Gezgini'ni (Microsoft Windows 7 ve Microsoft Windows'un önceki sürümlerinde Windows Gezgini olarak adlandırıldı) kullanarak diskin içeriğine erişmeyi deneyin.
    2. Sorunun diskle değil sürücüyle ilgili olduğunu doğrulamak için Dell Kaynak DVD'sinden önyüklemeyi deneyin.
  • Başka bir bilgisayara yazılan kaydedilebilir (R) veya yeniden yazılabilir (RW) bir disk kullanıyorsanız diskin, yazılabilir/kaydetmek için kullanılan bilgisayarda tekrar oynatılabilir olduğundan emin olun.
  • Kullanıyorsanız disk türünün bilgisayarınızda yüklü olan sürücüyle uyumlu olduğunu doğrulayın. Optik Disk Sürücüleri ve Optik Diskler İçin Dell Knowledge Base makalesine bakın.
  • Kaydedilebilir (R) veya yeniden yazılabilir (RW) bir disk kullanıyorsanız disk yazma/yazma oturumunun doğru şekilde kapatıldığından emin olun. Şu anda kullanıyorsanız disk kayıt yazılımının Kullanıcı Kılavuzuna bakın.
  • Farklı kaydedilebilir (R) veya yeniden yazılabilir (RW) disk markalarını deneyin.

Daha fazla talimatlar için aşağıdaki sorun giderme adımlarına tıklayın. Sorun çözülmezse bir sonraki sorun giderme adımına gidin.

İçindekiler:

  1. Optik sürücünün Aygıt Yöneticisi'nde tanındı olduğunu doğrulayın
  2. Windows'da Otomatik Oynatma ayarlarını varsayılanlara ayarlayın
  3. Optik sürücünün DMA modunu devre dışı bırakın
  4. Bilgisayara en yeni BIOS güncelleştirmesini kurma
  5. Optik sürücü için sürücüyü güncelleştirme veya yeniden yükleme
  6. Dell tarafından sağlanan oynatma yazılımını kaldırma ve yeniden yükleme (DVD veya Blu-ray film oynatma sorunları)
  7. Windows Sistem Geri Yükleme Gerçekleştirme
  8. Bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yükleme

Optik sürücünün Aygıt Yöneticisi'nde tanındı olduğunu doğrulayın

Optik sürücünün Aygıt Yöneticisi'nde listelenmiş olduğundan emin olun. Doğru değilse Optik Sürücünün Windows'da tanınmamasına neden olan Dell Knowledge Base makalesine bakın.

  1. Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşuna basın.
  2. Çalıştır iletişim kutusuna funduszeue.info yazıp Enter tuşuna basın.
  3. Aygıt Yöneticisi penceresinde, DVD/CD-ROM sürücüleri bölümünü açın. Optik sürücünün listelenmiş olduğunu doğrulayın.
    Sürücü listelenmiyorsa Optik Disk Sürücüsünün Microsoft Windows'da tanınmamasına neden olan Dell Knowledge Base makalesine bakın.
Başa Dön

Windows'da Otomatik Oynatma ayarlarını varsayılanlara ayarlayın

Microsoft Windows'daki Otomatik Oynatma özelliği yeni keşfedilen çıkarılabilir ortamı ve aygıtları inceler ve görüntüler, müzik veya video dosyaları gibi içeriğe bağlı olarak içeriği oynatmak veya görüntülemek için uygun bir uygulama başlatmaya yardımcı olur. Otomatik Oynatma devre dışı bırakılırsa bir disk takıldığında hiçbir şey gerçekleşmez. Otomatik Oynatma ayarlarını varsayılanlara ayarlamak için aşağıdaki adımları izleyin.

Windows 10, Windows veya Windows 8 için:

  1. Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşuna basın.
  2. Çalıştır iletişim kutusuna control yazıp Enter tuşuna basın.
  3. Otomatik Kullan simgesine çift tıklayın.
  4. Tüm ortam ve aygıtlar için Otomatik Kullan özelliğini kullan onay kutusunu işaretlediğinizden emin olun.
  5. Her DVD, Blu-ray ve CD öğesinin yanında bulunan açılır menülerde Her seferinde bana sor seçeneğini işaretleyin ve ardından Kaydet öğesine tıklayın.

Windows 7 için:

  1. Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşuna basın.
  2. Çalıştır iletişim kutusuna control yazıp Enter tuşuna basın.
  3. Donanım ve ses simgesine tıklayın ve ardından Otomatik Kullan öğesine tıklayın.
  4. Ortam öğesinin altındaki tüm açılır menülerde Her seferinde bana sor seçeneğini işaretleyin ve ardından Kaydet öğesine tıklayın.
Başa Dön

Optik sürücünün DMA modunu devre dışı bırakın

Optik sürücüdeki DMA modunu devre dışı bırakmak için aşağıdaki talimatları izleyin:

  1. Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşuna basın.
  2. Çalıştır iletişim kutusuna funduszeue.info yazıp Enter tuşuna basın.
  3. Aygıt Yöneticisi penceresinde, DVD veya CD-ROM sürücüleri bölümünü açın.
  4. Optik sürücüye sağ tıklayın ve Özellikler öğesini seçin.
  5. Gelişmiş Ayarlar sekmesine tıklayın.
  6. Device Properties (Aygıt Özellikleri) altında Enable DMA (DMA'yı Etkinleştir) onay kutusunu silin.
Başa Dön

Bilgisayara en yeni BIOS güncelleştirmesini kurma

Dell Technologies, BIOS'u planlanan güncelleştirme döngünüzün bir parçası olarak güncellemenizi önerir. İşletim Sistemi ve sürücü revizyonları gibi güncelleştirme, sistem yazılımınızı güncel ve diğer bilgisayar modülleriyle (donanım, bellenim, sürücüler ve yazılım) uyumlu tutmanın yanı sıra güvenlik güncelleştirmeleri ve artırılmış kararlılık sağlayan özellik geliştirmeleri veya değişiklikleri içerir.

Daha fazla bilgi için Windows'da Sistem BIOS'unuzu güncelleştirme dell Knowledge Base makalesine bakın.

Başa Dön

Optik sürücü için sürücüyü güncelleştirme veya yeniden yükleme

CD, DVD veya Blu-ray sürücünüzün sürücüleri İşletim Sistemine dahildir ve bu nedenle belirli bir sürücüyü yüklemenizi gerektirmez.

Sürücüyü yeniden yüklemek için aşağıdaki talimatları izleyin:

  1. Çalıştır iletişim kutusunu açmak için Windows tuşu + R tuşuna basın.
  2. Çalıştır iletişim kutusuna funduszeue.info yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
    Not: Windows'da yönetici ayrıcalıklarına sahip bir hesapla oturum açmanız gerekir. Aygıt Yöneticisine erişim sağlarken Kullanıcı Hesabı Denetiminden herhangi bir uyarı alırsanız devam etmek için Evet öğesine tıklayın.
  3. Aygıt Yöneticisi penceresinde, DVD/CD-ROM sürücüleri bölümünü açın. Listelenen CD/DVD/Blu-ray sürücüsüne sağ tıklayıp Kaldır öğesine tıklayın.
  4. Kaldırmak istediğiniz aygıtı doğrulamak için OK öğesine tıklayın.
  5. Bilgisayarınızı yeniden başlatın (Yeniden başlatma işlemi tamamlandığında İşletim Sistemi otomatik olarak gerekli sürücüleri yükleyecektir).
Başa Dön

Dell tarafından sağlanan oynatma yazılımını kaldırma ve yeniden yükleme (DVD veya Blu-ray film oynatma sorunları)

Optik sürücüsü olan Dell bilgisayarlar, fabrikada yüklenmiş DVD veya Blu-ray oynatma yazılımıyla birlikte gelir. DVD veya Blu-ray film oynatmak için belirli oynatma yazılımı ve codec'lerin bilgisayarınızda yüklenmiş olması gerekmektedir. Dell tarafından sağlanan uygulamalar, bilgisayarınızın film DVD'sini veya Blu-ray disklerini oynatması için gerekli codec'leri sağlar.

Film oynatma konusunda sorun yaşıyorsanız Dell tarafından sağlanan oynatma yazılımını kaldırıp yeniden kurun.


Başa Dön

Windows Sistem Geri Yükleme Gerçekleştirme

Sistem Geri Yükleme, işletim sistemini korumak ve onarmak için tasarlanmış entegre bir Windows aracıdır. Bilgisayarınızla ilgili bir sorun olduğunda fabrika ayarlarına geri yükleme yapmadan önce Sistem Geri Yükleme kullanılmalıdır.

Sistem Geri Yükleme işleminin uygulanması hakkında daha fazla bilgi almak için bilgisayarınızda yüklü olan İşletim Sistemini seçin:

Başa Dön

Bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yükleme

Optik sürücüdeki Dell kişisel bilgisayar Tanılaması başarılıysa sorun büyük olasılıkla bilgisayarınızda yüklü olan yazılımla ilgili bir sorundur. Yukarıdaki sorun giderme adımları optik sürücüyle ilgili sorunu çözemezse son çare olarak bilgisayarınızı fabrika varsayılanlarına geri yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Dell bilgisayarlar işletim sisteminizi yeniden yüklemek için ayrılmış küçük bir sabit disk alanıyla tasarlanmıştır. Bu yöntem bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yüklemenin en kolay yoludur. Geri yükleme işlemi tüm kullanıcı verilerini bilgisayardan siler, bu nedenle bu işlemi başlatmadan önce tüm dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.

Bilgisayarınızı fabrika ayarlarına geri yükleme işleminin uygulanması hakkında daha fazla bilgi almak için bilgisayarınızda yüklü olan İşletim Sistemini seçin:

Başa Dön

Bilgisayarınızdaki CD, DVD veya Blu-ray sürücüsüyle ilgili diğer sorunlar için Microsoft Windows'da CD/DVD veya Blu-Ray Sürücüsü Sorunlarını Giderme dell Knowledge Base makalesine bakın.

Başa Dön

Resolution


Garanti Dışı destek Garanti süreniz mi doldu? Hiç sorun değil. funduszeue.info web sitesine gidip Dell Servis Etiketinizi girerek tekliflerimizi inceleyin.

NOT: Teklifler yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Çin'deki kişisel bilgisayar müşterileri için geçerlidir. Sunucu ve Depolama geçerli değildir.

Article Properties


Affected Product

Alienware, Inspiron, Retired Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Retired Models, Fixed Workstations, Dell Dock WD15, Dell Rugged Desk Dock, Dell SuperSpeed USB Docking Station , Dell Thunderbolt Dock TB15, Dell Thunderbolt Dock TB16, Dell Universal Dock D, Dell USB dock D, Dell Dock WD19, Dell Performance Dock - WD19DC, Dell Performance Dock – WD19DCS, Dell Dock – WD19S, Dell Thunderbolt Dock - WD19TB, Dell Thunderbolt Dock – WD19TBS, Dell Wireless Dock, Dell Wireless Docking Station WLD15

Product

Chromebox, Alienware, Inspiron, Retired Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Retired Models, Dell Dock WD15, Dell Rugged Desk Dock, Dell SuperSpeed USB Docking Station , Dell Thunderbolt Dock TB15, Dell Thunderbolt Dock TB16, Dell Universal Dock D, Dell USB dock D, Dell Dock WD19, Dell Performance Dock - WD19DC, Dell Performance Dock – WD19DCS, Dell Dock – WD19S, Dell Thunderbolt Dock - WD19TB, Dell Thunderbolt Dock – WD19TBS, Dell Wireless Dock, Dell Wireless Docking Station WLD15

Last Published Date

28 Şub

Version

11

Article Type

Solution


Üste Dön

Windows Media Player'da müzik veya video dosyaları içeren ses CD'leri, veri CD'leri ve veri DVD'leri (diğer adıyla medya CD'si) yürütebilirsiniz. DVD'lere benzese de video kalitesi o kadar yüksek olmayan video CD'leri (VCD) de oynatabilirsiniz.

Bilgisayarınızda bir DVD sürücüsü varsa ve uyumlu bir DVD kod çözücü yüklüyse, Windows Media Player'ı kullanarak filmleri dağıtmak için kullanılan DVD türü olan DVD video disklerini yürütebilirsiniz. Bir DVD kod çözücünün eksik olduğunu belirten hata ile karşılaşırsanız, kod çözücüyü nasıl edinebileceğinizi belirlemek için hata iletisi iletişim kutusundaki Web Yardımı'nı seçin.

CD veya DVD oynatmak için

  1. Oynatmak istediğiniz diski sürücüye takın.

    Genellikle, disk otomatik olarak yürütülmeye başlayacaktır. Disk oynatılmazsa veya zaten takılı olan bir diski oynatmak istiyorsanız, Windows Media Player'ı açıp Player Kitaplığı'ndaki gezinti bölmesinden disk adını seçin.

  2. DVD taktıysanız bir DVD başlığı veya bölüm adı seçin.

Not: Player Kitaplığı'ndaki bir DVD veya VCD'yi oynatmaya başlarsanız, Player otomatik olarak Şimdi Yürütülüyor moduna geçer.

Windows Media Player'da Blu-ray Disk biçimi desteklenmez. Blu-ray Disc oynatmak için, Blu-Ray oynatmayı destekleyen bir Microsoft programı ve Blu-Ray disklerini okuyabilen bir cihaz kullanmanız gerekir.

Daha önce Seçenekler Iletişim kutusundaki Müzik Kopyala sekmesinde veya RIP ayarları menüsünde CD Kopyala sekmesinde otomatik olarak CD 'yi seçtiyseniz, CD 'ye eklendikten sonra CD 'ye hemen kopyalamayı başlatır.


Bilgisayarınızda bir kod çözücünün eksik olduğunu veya bir DVD kod çözücüye ihtiyacınız olduğunu belirten bir ileti alırsanız muhtemelen Windows veya Player'ın varsayılan olarak içermediği bir kod çözücü kullanılarak sıkıştırılmış bir dosyayı oynatmaya, yazmaya veya eşitlemeye çalışıyorsunuzdur. Codec bileşenleri hakkında daha fazla bilgi için bkz. Codec bileşenleri: Sık sorulan sorular. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası