5n 1k kuralı nedir / 5N1K nedir? 5N1K tekniği, anlamı ve açılımı

5n 1k Kuralı Nedir

5n 1k kuralı nedir

Son Güncellenme:

Durumların incelenmesinde kullanılan sorular ile birlikte doğru bir yaklaşım yolu izlenmektedir. Bu şekilde sorgulamalar yapılmaktadır.

5N1K Nedir?

5N1K sorulardan oluşmuş ve evrensel bir değer taşıyan inceleme yöntemidir. 5N kısmında ne, neden, nasıl, nerede, ne zaman sorularını kapsamaktadır. 1K kısmında ise kim sorusu yer almaktadır. Bir olayın gerçekleşmesinde bu sıralı soruların incelenmesi, olayın bütününü ele vermektedir.

Bir tartışmanın ya da olayın sorgulanmasında, durumun genişletilmesinde kullanılmakta olan bir tekniktir. Bu soru yöntemi makaleler içinde, gazetecilikte, polis sorgularında kullanılmaktadır. Kullanılan yöntem bir kavramın incelenmesi için gerekli olan bütün cevapların aranmasını sağlamaktadır.

Haberin Devamı

● Ne?
● Nasıl?
● Ne zaman?
● Neden?
● Nerede?
● Kim?
Soru kalıpları ile birlikte daha başarılı ya da ayrıntılı olarak incelenmesinde fayda sağlamaktadır. Bu durum aynı zamanda yazarlar tarafından da kullanılmaktadır. Yazı içinde olayların bütünlük sağlaması ve boşlukların kalmamasında fayda sağlamaktadır.

5N1K Açılımı?

Bir olayın açıklanması ya da tamamlanması için gerekli olan bütün soru kalıplarını içeride barındıran bir kalıptır. Bu kalıp içinde 5n1k nedir diye sorulduğunda; ne, nasıl, ne zaman, neden, nerede ve kim soruları akla gelmelidir.

Soru kalıpları içinde yer alan sorular habercilik içinde oldukça kullanılmaktadır. Haber niteliği taşıması ya da olayın çözümlenmesi için gerekli olan sorular sorulmalı ve cevaplar aranmalıdır. Aynı zamanda bu kalıp bilimsel bir nitelikte taşımaktadır.

5N1K Soruları Ve Cümle Örnekleri Nelerdir?

İlk olarak “ne” sorusu ile başlamaktadır. Bu sorunun cevapları; görevi açıklamakta, yürütülen faaliyetin ya da problemlerinin bulunmasında kullanılmaktadır. Gerçekleştirilmek istenen amacın ne olduğu, görevler bütünün anlaşılmasında kullanılır.

Haberin Devamı

● Görev için Öncelikler nedir?
● Alınmak istenen eşyanın nitelikleri nelerdir?
● Garsonluk nedir?
Kalıp içinde ikinci soru kalıbı ise “neden” olarak gösterilir. Yapılmak istenen görevin ya da çabanın gereceklerinin tanımlanmasının cevabını vermektedir. Bir olayın yürütülmesinde ya da gerçekleştirilen olayın altında yatan hedefin, gerekçenin açılımıdır.

● İş neden tamamlanamadı?
● Görevin ilk aşaması neden bu şekilde?
Ne zaman, nasıl, nerede soruları olayların gerçekleşmesindeki detayları vermektedir. Bu soruların cevabı olarak zaman dilimi, gerçekleşme şekli, gerçekleştirilen mekan bulunmuş olacaktır. Bunun yanı sıra kim sorusu ise olayı gerçekleştiren kişiyi vermektedir.

● İşe ne zaman girdin?
● İşe giriş aşaman nasıldı?
● İş yerin nerede?
● İşe ilk kim girdi?

Gazetecilikte 5N1K Kuralı

/ Eğitim / Genel

Haber metni yazarken kullanılan 5N1K kuralı kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden (niçin) sorularına göre oluşturulması anlamına gelir.

Gazetecilikte 5N1K Kuralı

Haberle ilgili bilgi ve belgeleri araştırdıktan sonra haberi yazma aşaması gelmektedir. Haberi yazma yani haberi oluşturma süreci en az haberi araştırma süreci kadar zordur. Elde edilen veriler neye göre haberleştirilecektir. Hangi bilgilere haberde yer verilecek hangilerine yer verilmeyecektir. Haberde yer alan bilgiler hangi sıraya göre yazılacaktır. Bunlar haberi yazan muhabirin cevaplandırması gereken çok önemli sorulardır.

gazetecilikte 5n1k kuralı

Olay ve olguları haberleştiren muhabir haberi belli bir bütünlük içinde verebilmek için 5N1K kuralına başvurmaktadır. Haberin yazımı açısından günümüzde kullanılan en geçerli yöntem, haberi 5N1K kuralına göre oluşturmaktır.

5N1K Kuralı Soruları

Bu nedenle gazeteci haberini yazarken bu 6 sorunun cevabına haber metninde yer vermeye çalışmalıdır. En çok da “Kim?” ve “Ne?” soruları önemlidir. Okuyucular, “Kim ne yaptı?” “Kimin başına ne geldi?” ve “Ne oldu?” sorularının cevabını haberde görmek istemektedir. Bu nedenle öncelikle bu iki soru cevaplandırılmalı, ilk paragraftan itibaren okuyucuların merak duygusu giderilmelidir.

gazetecilikte 5n1k kuralı

“Ne zaman?” ve “Nasıl?” soruları da okuyucular açısından önemlidir. Bu sorular da haber metninin devamında cevaplandırılmalı, muhabir haber yazımında öncelikle bu unsurlara yer vermelidir. Gazete okuyucuları genellikle satırdan itibaren “Neden ve niçin?” diye sormaya başlar. Haber metninde eldeki verilere dayanarak neden sorusu da tarafsız biçimde açıklığa kavuşturulmalıdır. Aksi hâlde okuyucu, haberi okumayı yarıda bırakmakta, habere olan ilgisini kaybetmektedir

gazetecilikte 5n1k kuralı

Haber metninin gövdesini 5N-1K kuralına göre oluşturduğumuzda haberin bütünlüğünden ve kurgusunun doğru yapıldığından emin olabiliriz. Ancak haberle ilgili verilerin yetersiz olduğu durumlarda bu mümkün olmayabilir. Çünkü haberle ilgili bazı cevaplar belirlenmemiş ya da kesinleşmemiş olabilir. Bu durumda haber konusu olayla ilgili ihtimaller ve net olmayan durumlar da belirtilmelidir. Ayrıca haberi yazarken okuyucunun zihninde boşluk bırakmamak için olayların ve haberde adı geçen kişilerin geçmişine ve perde arkasında kalan bilgilere de değinmek gerekebilir.



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir