alerji testi hangi bölümden yapılır / Alerjiye hangi doktor/bölüm bakar? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Alerji Testi Hangi Bölümden Yapılır

alerji testi hangi bölümden yapılır

Alerji Testi İçin Hangi Doktora Gidilir? Alerji Testi Hangi Bölüm Bakar?

Bu bölümler dahilinde gerçekleşen testlerin neticesinde, probleme bağlı olarak farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir. Cildin değişik bölümlerinde yaşanabilecek olası sorunlara karşı, alerjik reaksiyonlar için ilgili tedavi yöntemleri ele alınır.

Alerji Testi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerjik reaksiyonlar cildin farklı noktalarında ortaya çıkar. Özellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar ile beraber belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir.

Cildiye olarak da bilinen bu bölüm üzerinden doktor kontrolünde gerekli testler uygulanır. Özellikle cildin değişik noktalarında meydana gelmiş alerjilere karşı, çok fazla tahriş gerçekleştirmeden erken vakitte doktora gitmek gerekir.

Alerji Testi Hangi Bölüm Bakar?

Alerji testleri cildin farklı bölümlerinde meydana gelen reaksiyonlara karşı teşhis amaçlı öne çıkar. Bu teşhisin yapılabilmesi için öncelikle dermatoloji bölümüne gidilir. Sonuç ortaya çıkarıldıktan sonra gerek görüldüğü takdirde farklı bölümlere yönlendirme yapılabilir. Ancak genel olarak cildiye bölümü üzerinden probleme karşı tedavi yöntemleri ele alınır. Yapılan değişik testler neticesinde cildin farklı bölümlerinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara karşı çözüm yöntemleri değerlendirilir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testleri öncelikle dermatoloji bölümü kapsamında doktor kontrolünde ele alınır. Cilt Üzerine uygulanan bu test neticesinde 20 ya da 30 kadar alerjen madde tespit edilebilir. Bu konuda alerji problemi olan hastanın ilgili bölüm üzerinden derisi çizilir. Solüsyon şeklinde hazırlanmış olan madde bu noktaya damlatılır. Yaklaşık olarak 30 dakika neticesinde kızarıklık meydana geldiği zaman, bunun alerjen madde üzerinden tespiti gerçekleşir. Böylece probleme karşı ilgili tedavi yöntemleri ele alınır.

Alerji testi nasıl yapılır

Alerji Çeşitleri

Alerji belirtileri, alerjinin çeşidine göre farklılık gösterir. Genel olarak burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, boğazda gıcık, hapşırma, kaşınma ve burun akıntısı alerji belirtileridir.

Alerjik Rinit: Yaz gribi, bahar nezlesi ya da saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, polenler, ev tozları, bazı besin maddeleri, hayvan tüyleri ve kimyasal maddeler nedeniyle oluşabilir. Burun akıntısı, hapşırma, kuru öksürük, boğaz kaşıntısı, tıkanıklık ve burun kaşıntısı alerjik rinit belirtisidir.

Alerjik Astım: Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu alerjik astım, alerjen maddelere karşı akciğer bronşlarının gösterdiği bir tepkidir ve solunum yolu alerjileri arasında yer alır.  Göğüste sıkışma, nefes darlığı ve kuru öksürük belirtilerine sahip olan hastalık, küf mantarı, hamam böceği, polen, ev tozu ve hayvan tüyleri nedeniyle oluşur.

Alerjik Konjonktivit: Gözün beyaz kısmını çevreleyen ve  konjonktiva olarak bilinen zarın alerjen maddelere karşı gösterdiği tepkiye alerjik konjonktivit denir. Gözde sulanma, yanma ve kaşıntı gibi belirtilere sahiptir.

Üritiker:  Kaşıntı, kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren üritiker ilaç alerjileri; yumurta, domates, kuruyemiş, inek sütü ve hazır gıda katkı maddelerinin yanı sıra ev tozları, polen gibi alerjen maddeler ve böcek ısırmaları nedeniyle de oluşabilir. Besinler içerisinde yer alan proteinlere karşı vücudun gösterdiği tepki olan gıda alerjileri ise ishal, mide ağrısı, kaşıntı ve döküntü gibi belirtiler verir.

Atopik Dermatit:  6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir egzama türü olan atopik dermatit, tedavi edilmediğinde alerjik rinit ve astım hastalığına dönüşebilir.

Anaflaksi: Arının soktuğu bölgede oluşan şişme ve ağrılar arı alerjileri olarak bilinir. Bu alerji nefes almada zorluk ve bilinç kaybına neden olabilir. Tehlikeli bir alerji türü olan anaflaksi ölümcül olabilir.

Alerji Testleri

Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenir.

Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.

Patch Testi:  Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir.  Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.

Kan Testi:  Alerji testi türleri arasında en etkili test olan kan testi ile kandaki IgE antikoru oranı ölçülür Alerjik hastalarda bu oran normal kişilerin 10 katı kadardır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir