nakit avans borcu ödenmezse ne olur / Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur? - seafoodplus.info

Nakit Avans Borcu Ödenmezse Ne Olur

nakit avans borcu ödenmezse ne olur

Nakit çekim işlemlerinizde;

Kredi kartı Eksik Ödeme Sayacının 3 ve üzerinde olup olmadığının ve Ardışık Eksik Ödeme Sayacının 3 ve üzerinde olup olmadığının kontrolleri yapılmaktadır. Bir takvim yılı içinde Asgari Ödeme Tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır. Söz konusu kredi kartlarının limitleri dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına veya mal ve hizmet alımına kapalı tutulur.

 

Asgari Ödeme Tutarı: Kredi kartı dönem borcunuzun son ödeme tarihine kadar asgari ödenmesi zorunlu olan tutarıdır.

Bireysel kredi kartı ekstre borcu asgari ödeme oranı; kart limiti TL olan müşterilerimiz için %20, TL üzeri olan müşterilerimiz için %40 olarak geçerli olacaktır. Ticari kredi kartları için asgari ödeme oranı %10’dur.

Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı;

  • Toplam 3 kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına,
  • Üst üste 3 kez ödenmeyen kredi kartları ise nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılacaktır.

 

Bu doğrultuda nakit ve/veya kullanıma kapatılan kredi kartlarının açılabilmesi için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde kullanımı kısıtlanmış kredi kartının limiti artırılamaz. Limit artışı için de dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekmektedir.


Eksik ödeme sayacı kart bazlı olup  Ardışık eksik ödeme sayacı müşteri bazlıdır.

Ödeme yaptıktan 1 gün  sonra ödeme yaptığınız Kredi Kartından nakit çekim ve alışveriş yapabilir.

 

 

 

Kredi Kartı Borcu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?

Tüketicilerin hayatını kolaylaştıran kredi kartları günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve tüketiciler için vazgeçilmez hale gelen ödeme araçlarından biridir. Bankaların kredili ürünleri arasında yer alan kredi kartları, tüketicilere sağladığı hızlı ve faizsiz krediye erişim, nakit taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırması gibi avantajlar nedeniyle nakit kullanımına göre daha fazla tercih edilmektedir. Bankalar kredi kartı ile tüketicilere yıllık kart ücreti bedeli karşılığında faizsiz ve azami 40 gün süreyle kredi kullandırırlar. Türkiye gibi faizlerin çok yüksek olduğu ülkelerde kredi kartı tüketiciler için oldukça avantajlı bir ödeme yöntemidir. 

Ancak bireylerin kredi kartı kullanım alışkanlıkları nedeniyle bu avantajlar dezavantaja dönüşebiliyor. Kredi kartı hesap özetinde belirtilen dönem borcunun tamamını ödeyenler faiz ödemeden kredi kullanmanın avantajından yararlanırken sürekli olarak sadece asgari ödeme tutarını ödemekle yetinenler ise kredi kartları borcuna uygulanan çok yüksek akdi faiz nedeniyle katlanan kredi kartı borçlarını ödeme güçlüğüne düşmektedirler. 

Kredi kartınızı aldığınız banka size her ay hesap kesim tarihi itibariyle kredi kartı borcunuzu gösteren kredi kartı hesap özeti veya ekstresi gönderir. Kredi kartı hesap özetinde görünen dönem sonu toplam borcunuzu ve son ödeme tarihinde ödemeniz gereken asgari ödeme tutarını gösterir. Dönem borcunuz kredi kartınızla yaptığınız toplam dönem içi harcamalar ve nakit çekimler, varsa önceki dönemlerden kalan borç bakiyenize uygulanan faiz, bu faiz üzerinden alınan BSMV (%5) ve KKDF (%15) kesintileri ve diğer ücretler toplamıdır. yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun çıkardığı yönetmelikle kredi kartlarından doğan borçlar için bileşik faiz uygulanması yasaklanmıştır. Kredi kartı borçlarına basit faiz uygulanmaktadır yani faiz borcuna tekrar faiz işletilemez.

Ekstre borcuna taksitli alışverişlerin sadece döneme düşen bölümü yansıtılır ancak bu tutarlar kartın kullanılabilir limitinden düşülür. 

Asgari ödeme tutarı bankadan bankaya değişmekle birlikte genel olarak dönem sonu toplam borcun %30’u kadardır. Asgari tutar gecikmeye düşmemek için ödemeniz gereken minimum tutardır. Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık % oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır. Gecikme faizi toplam ücretlerle birlikte aylık % ve yıllık %’ye (yıllık maliyet oranı) tekabül etmektedir.

Örneğin; Kredi Kartı Hesap Özetinizde belirtilen Dönem Sonu Borcunuz TL ise ödemeniz gereken asgari tutar TL olacaktır. Ancak asgari ödeme tutarını yani toplam borcunuzun sadece %30’unu ödediğinizde kalan bakiye için aylık %2 faiz ve bu faiz üzerinden BSMV (%5)ve KKDF (%15) bir sonraki hesap özetindeki dönem borcunuza eklenir. Buna göre kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerin ödenmeyen kısmı için ayda toplam % ve bir yıl içinde ise %29 faiz ödersiniz. Sürekli olarak sadece asgari tutarı öder ve kredi kartını limitine kadar kullanmaya devam ederseniz borcunuz yaklaşık 3 yılda ikiye katlanacaktır. Sadece asgari tutarı ödeyebilecek durumda iseniz o zaman kredi kartınızı bir süre hiç kullanmayarak veya çok az kullanarak borcunuzu ay gibi bir sürede kapatabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz yüksek faizin doğurduğu ilave borç yükü nedeniyle kredi kartı dönem borcunun tamamını veya mümkün olduğu kadar büyük bölümünü ödemeye gayret etmek en doğru kredi kartı kullanma stratrejisidir. Bunu başarabilmek için kredi kartı ile harcama yaparken kredi kartı limitinize göre değil ödeme gücünüze göre harcamaya yapmaya dikkat etmeniz ve harcadığınız tutarları en geç 40 içinde ödemeniz gerektiğini unutmamanız gereklidir. 

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartının asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde ödenmeyerek gecikmeye düşmesi durumunda kart önce idari daha sonra da yasal takibe alınır. Bu süreçler ve yöntemler bankadan bankaya değişmekle birlikte genel uygulama şöyledir. 

  • Gecikme Hatırlatma mesajları: Banka kart sahibine kredi kartı borcunun gecikmeye düştüğünü hatırlatan SMS ve e-mail mesajları gönderir. 
  • Ödeme Taahüdü: Gecikme süresinin bir haftayı aşması durumunda kart sahibi telefonla aranarak borcunu belirli bir tarihte ödeyeme taahüdünde bulunması istenir. 
  • İdari Takip: 2 dönem üst üste asgari ödeme tutarının ödenmemesi haline banka kredi kartını idari takibe alır. 3 ay olan idari takip sürecinde asgari ödeme yapılmaması durumunda kart kullanıma ve nakit çekime kapatılır. Gecikme kart sahibinin kredi notuna yansıtılır. İdari takibe alınan kart sahibinden belirtilen asgari tutarı ödemesi talep edilir. Bu süreç içinde borçlu talep edilen tutarı belirtilen süre içinde ödeyemeyecekse bankadan borcunun yapılandırılmasını veya taksitlendirilmesini talep edebilir veya başka bankalardan kredi kartı borcu kadar tüketici kredisi çekerek kredi kartı borcunu transfer etmek suretiyle borcunu kapatatr ve idari takipten çıkar. 
  • Yasal Takip: Banka, idari takip süreci içine ödenmeyen kredi kartı borçlarını hukuki yollardan tahsil etmek için yasal takip sürecini başlatır. Yasal takip süreci içinde borçlu bankayla anlaşarak kredi borcunu faizi ve yasal takip masrafları ile birlikte kapatabilir veya yapılandırabilir. 
  • İcra ve Haciz: Yasal takip süreci içinde ödenmeyen borçlar için banka icra işlemlerini başlatır. İlgili icra dairesinden gönderilen ödeme emrinde borçlunun 10 gün içinde bankaya borcunu ödemesi ve veya ödeme konusunda bankayla anlaşmaya varması istenir. Borçlu icra dairesinin tanıdığı 10 günlük süre içinde borcunu ödemediği veya ödeme konusunda bankayla anlaşmadığı takdirde mahkeme borçludan mal beyanında bulunmasını talep eder ve mal varlığına veya maaşının borç tutarı kadar olan bölümüne makeme tarafından el konur. Kredi kartı borcu için bireylerin maaşlarının azami %25’ine haciz konulabilmektedir. 
  • Mal varlığı veya maaşı olmayan bireylere bankalara olan yazılı taahhüt içermeyen borçları için hapis cezası verilmesi söz konusu değildir. 

Kredi Kartı Asgari Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur?

Kredi kartınızın asgari ödenmesini son ödeme tarihine kadar yapmazsanız gecikmeye düşersiniz. Banka yukarıda belirtilen gecikme prosedürünü uygular ve asgari ödeme tutarına günlük bazda aylık % oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF kesintisi uygular. 

Kredi Kartı 3 Ay Asgari Ödeme Yapılmazsa Ne Olur? 

Kredi kartınızın asgari ödeme tutarını bir takvim yılı içinde toplam 3 kez ödemediğiniz takdirde banka kartınızı nakit çekim işlemine kapatır. Asgari ödeme tutarını üst üste 3 kez ödemediğiniz takdirde ise kredi kartınız hem nakit çekim işlemine hem de alışverişe kapatılır. Kredi kartı hesap özetinde görünen toplam kart borcunuzun tamamı ödenene kadar kredi kartınız nakit çekim işlemine ve alişverişe kapalı tutulur. 

Kredi Kartı Geç Ödeme Faizi 

TCMB kredi kartlarına uygulanabilecek azami akdi ve gecikme faizi oranlarını her üç ayda bir günceller. Akdi faiz, iki dönem arasında alışveriş ve nakit çekim tutarı bakiyesine uygulanan faiz, gecikme faizi ise asgari tutarının ödenmeyen kısmına uygulanan faizdir. 1 Eylül tarihine kadar geçerli olan akdi faiz ve gecikme faiz oranları sırasıyla aylık %2 ve % olarak belirlenmiştir. Gecikme faizi toplam ücretlerle birlikte aylık % ve yıllık %’ye tekabül etmektedir.

Gecikme faizi asgari ödeme tutarının son ödeme tarihine kadar hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödenmeyen asgari ödeme tutarından kalan bakiyeye gün bazında uygulanır.

Örneğin; kredi kartı hesap özetinde son ödeme tarihinde ödemeniz gereken asgari ödeme tutarı TL ise ve siz son ödeme tarihinde hiç ödeme yapmadıysanız son ödeme tarihinden itibaren gecikmede olduğunuz her gün için TL’ye aylık % gecikme faizi günlük bazda uygulanacaktır. Dönem sonu kart bakiyenize ise %2 oranında akdi faiz uygulanır. Buna göre son ödeme tarihinden 10 gün sonra asgari ödeme tutarını ödediğinizi varsayarsak hesabınıza yansıtılacak gecikme faizi ve ücretler:

Gecikme faizi= Gecikmede olan tutar x /30 X gecikmedeki gün sayısı = x /30 X10 = 9,60 TL
BSMV ve KKDF = 9,60 x + 9,60x = 1,92 TL
Toplam = + 1,92 = TL olacaktır.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Olur?

Kredi kartı borcu yapılandırma kredi kartı borç bakiyesininin görece daha düşük faizli ve 60 aya kadar vadeli tüketici kredisi alarak kapatılmasıdır. 

Bankalar 3 aydan daha uzun süreli gecikmede olan idari takipteki kredi kartı borçları için yasal takip sürecini başlatılmasını önlemek için kart sahibine kredi kartı borcunu yapılandırılmasını teklif edebilirler. Ancak kartı borcunu ödemekte zorlananlar, idari takibe düşmeden daha uygun faiz ve vade seçeneklerinden yararlanmak için bankalarına başvurarak kredi kartı borçlarını yapılandırmak suretiyle kapatma yoluna gidebilirler. 

Kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor ve yapılandırmak istiyorsanız kredi kartınızı aldığınız bankaya başvurarak bireysel müşteri temsilcisinden yardım alabilirsiniz. Müşteri temsilcisi ile görüşerek kredi kartı borcunuzu yapılandırmak için kullanacağınız tüketici kredisi ile ilgili olarak gelir durumunuza en uygun vade ve aylık taksit seçeneklerinden oluşan ödeme planını seçmenize ve ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmanıza yardımcı olur. Kredi başvurunuz onaylandığında banka otomatik olarak kredi kartı borcunuzu kapatır. Kredi borcunuz böylece belirlenen vadeye göre eşit taksitlerle ödenen tüketici kredisine dönüştürülmüş olur. Borç yapılandırmasına konu olan kredi kartınız kullanıma kapatılır. 

Kredi kartı borcununuzu yapılandırarak ihiyaç kredisine oranla çok daha yüksek olan kredi kartı akdi ve gecikme faizi ödemekten ve ödeme gücünüzü aşan asgari ödeme yapma yükümlülüğünden kurtulmuş olursunuz. Ayrıca kredi kartı borcu ödemelerinde gecikmeler ve aksamalar nedeniyle kredi notunuzun daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemiş olursunuz. 

Başka kredi kartınız yoksa yapılandırma nedeniyle kredi kartınızın kapanması size zorluk yaşatabilir o nedenle yapılandırmaya gitmeden önce en az iki kredi kartınız olması size kolaylık sağlar. 

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Bankalar kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan kart sahiplernin kart borçlarını 12 eşit taksite bölerek ödenmesini taahhüt altına alabilirler. Bakiye borcu takistlendirilen kredi kartı iptal edilerek daha fazla akdi faiz işletilmesi durdurulur. Kart sahibi borcunu bankanın belirleceği faiz oranından 12 eşit taksitte ödemeyi taahüt eder. 

Kredi Kartı Borç Transferi

Kredi kartı borcunu kapatmak için başka bankalardan tüketici kredisi kullanılmasına borç transferi veya taksitli borç transferi adı verilir. Bankalara yapacağınız kredi kartı borç transferi başvurunuzun onaylaması durumunda kredi kartı borcunuz kadar verilen tüketici kredisi kredi kartı borcunuzun kapatılması için kullanılır. Böylece kredi kartı borcunuz tüketici kredisi olarak bir başka bankaya transfer edilmiş olur. Burada dikkate edilmesi gereken nokta kredi kartı borcunuzu kapatmak için alacağınız tüketici kredisinin uygun faiz ve ödeme koşuları içermesidir. 

Kredi kartı borç transferi bir bankadaki kredi kartı borcunuzun bir başka bankadaki kredi kartınıza transfer edilmesi şeklinde de yapılabilir. Bir çok banka uygun görmesi halinde bu şekilde TL’ye kadar olan kredi kartı borcunuzu transfer edebilmektedir. Bu işlemleri yapmadan önce mevcut borcunuza ve transfer işlemine uygulanan yıllık maliyet oranlarını karşılaştırıp maliyet fayda analizi yaparak sizin için en avantajlı oranları öneren bankayı seçmeniz önemlidir.

Kredi kartı borçlarını zamanında ödemek, sizin finans sektöründeki puanlarınızın düşmemesi ve kara listeye girmemeniz için önemlidir. Tamamını ödeyemediğiniz aylarda, en azından belirlenen asgari ücreti ödemek de bir seçenek olabilir. Bu şekilde bir ödeme yaptığınızda da borcun kalan kısmı için faiz işleyecektir fakat yasal takip sürecinin başlamasına engel olmuş olursunuz. Bankalarla sorun yaşamamak ve ilerleyen yıllarda diğer bankalarla olan çalışmalarınızın sekteye uğramamasını istiyorsanız, kredi kartı borcunuzun asgari ödeme tutarını zamanında yatırmalısınız.

Kredi ya da kredi kartı borcu ödenemediğinde yapılacak en doğru şeylerden biri banka ile görüşerek borcu yeniden yapılandırmaya çalışmaktadır. Bu şekilde kalan borcunuzu ödeme süreniz uzayacaktır. Başka bir seçenek ise, borç transferi yapan bankaları araştırarak, yine yapılandırma için ihtiyaç kredisi başvurusu yapmak olabilir. seafoodplus.info üzerinden başvuru yapmak için tıklayın

İşte 8 adımda kredi kartınızı zamanında ödemezseniz karşılaşacağınız durumlar

  1. İlk gecikme. Kredi kartı borcu, son ödeme tarihine kadar -asgari ödeme tutarı dahil- ödenmemişse, kartınız gecikmeye girecektir. Bu durumda banka, müşterisine kredi kartının gecikmeye girdiğine dair bir uyarı bilgisi gönderir. Henüz ilk aydan, asgari ücret tutarını ödemeye çalışmak en doğrusu olacaktır.
  2. 30 gün gecikme. Aynı dönem içerisinde kredi kartına 3 sefer asgari tutar ödemesi yapılmadığı taktirde kart nakit çekime kapatılır. Ve bu durum, Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’na bildirilir, kredi kartı 30 gün gecikmeli gruba girmiş olur.
  3. 90 gün gecikme ve yasal takip. Kredi kartı borcu, 90 gün (3 ay) ödenmezse, yasal takip süreci başlamış olur. Bankalar geçen bu süre içerisinde gerek mail, gerek telefon ve mesajlarla ödemeniz için gerekli uyarıları yapıyor olurlar. Bu sürede bankalar, ödeyemeyeceğiniz borcunuzu taksitlendirmek, yapılandırmak gibi teklifler sunabilirler. Bunları değerlendirmek ve taksitlendirme işlemi başlatmak, kredi notunuzun düşmemesi için sizin yararınıza olacaktır.
  4. Kredi kartının kapatılması. Kredi kartı borcunun ödenmediği ilk 90 gün sonunda, kredi kartınız alışverişe kapalı hale gelecektir yani kullanıma kapatılacaktır. Bu durum da yine banka tarafından, Kredi Kayıt Bürosu’na aktarılmaktadır. Böylelikle, kredi kartınız “gecikmeli alacaklılar listesi”ne dahil olmaktadır.
  5. Ödeme planı talebi. Kart kullanıcısı olarak, borcunuzu ödemediğiniz 90 gün sonunda, banka sizden borcun tamamını ödemenizi ya da 15 gün içerisinde ödemenizi isteyebilir. Ya da bir ödeme planı talep edebilirsiniz. Müşteri hizmetlerinden de gerçekleştirebileceğiniz, borcu taksitlendirme işlemi ile toplam borca uygulanan faizle birlikte, ödeme süreniz biraz daha uzayabilir. Bankalar, farklı ödeme ve taksit seçenekleri sunacaklardır. Ancak bu sırada kartınız kullanıma kapalı kalmaya devam eder. Bu plana uyulmazsa yasal takip süreci yine başlatılır ve avukatlar devreye girer.
  6. Kara liste. Kredi kartı borcunun ödenmediği 90 gün sonunda kara listeye girmiş ve bankalar tarafından sakıncalı müşteri olarak görülmeye başlarsınız. Ve bu durum, 90+60 gün sonrasında toplam borcunuzu ödeseniz dahi 5 yıl kadar sicilinizde görüntüleniyor olacaktır. Daha önce çalışmamış olsanız da yeni bir bankadan kredi çekmek ya da kredi kartı almak mümkün olmayabilir.
  7. Haciz süreci. Avukat aracılığıyla yürütülen yasal takip ile, Merkez Bankası kara listesine girersiniz ve kredi siciliniz bozulur. Hesaplarınız bloke edilir, eğer hesaba yatan bir maaşınız varsa, belli bir dilimine el konulabilir ve haciz süreci başlar.
  8. Gecikme faizi ve KKB notu düşüşü. Ödemeyi aksatmayı başlattığınız ilk günden itibaren, borcunuza gecikme faizi işlemeye başlar. 60 gün sonunda ise, KKB puanınızda önemli bir oranda düşüş oluşacaktır. 

Asgari &#;deme tutarı nedir? Asgari &#;deme tutarı &#;denirse ve &#;denmezse ne olur?

Haberin Devamı

Asgari ödeme tutarı, kredi ya da kredi kartı kullanan vatandaşların karşılaştığı terimler arasında yer almaktadır. Aylık ödenmesi gereken tutara göre belirli bir oranda bulunan asgari ödeme tutarı, kalan tutarın faizli bir şekilde gelecek aya devrolmasına neden olmaktadır. İşte, asgari ödeme tutarı nedir ve kredi kartının asgarisi yatırılmazsa ne olur sorusunun cevabı

KREDİ ÖDEMELERİNDE ASGARİ ÖDEME TUTARI NEDİR?

Taksit tutarlarının farklı olması halinde en düşük olan taksit tutarını, taksit tutarlarının eşit olması halinde en az bir taksit tutarını, tek taksitli kredilerde ise toplam bakiye borcun yüzde onuna denk gelen tutarı kapsamaktadır.

KREDİ KARTLARI İÇİN ASGARİ ÖDEME TUTARI NE KADAR?

Sözleşmede belirtilen asgarî tutar, dönem borcunun yüzde yirmisinden aşağı olamaz. Hesap özetinde yer alan asgarî ödeme tutarı son ödeme tarihinde ödenmediği takdirde kart hamili ödenmeyen tutar için sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamaz.

Haberin Devamı

Resmi Gazete verilerine göre Asgari ödeme oranları;

a) Kredi kartı limiti Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında 1/1/ tarihinden 1/1/ tarihine kadar %27,

b) Kredi kartı limiti Türk Lirasından Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında 1/1/ tarihinden 1/1/ tarihine kadar %32 olarak uygulanır.

Asgari ödeme tutarı ÖDENMEZSE NE OLUR?

Eğer bir takvim yılı içerisinde kredi kartınızın asgari ödeme tutarını toplam üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına, üst üste üç kez ödemezseniz hem nakit kullanımına hem mal ve hizmet alımına kapatılır. Kartınızın limiti dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacağı gibi kart borcunuzun tamamı ödenene kadar kredi kartınız nakit kullanımına veya kullanıma kapalı tutulmaya devam edilir.

Ayrıca, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu nezdindeki kayıtlarınız olumsuz etkilenir, borcun tahsili için de banka tarafından idari ve yasal süreç başlatılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir