paten çeşitleri ve isimleri / Tekerlekli Paten Türleri Nedir ? | Blog | Outdoor Türkiye | Outdoor Aktiviteleri ve Yaşam Platformu

Paten Çeşitleri Ve Isimleri

paten çeşitleri ve isimleri

TEKERLEKLİ PATEN TÜRLERİ

Kendinize uygun paten türünü bilmiyorsanız veya belirlemekte kararsızsanız bu yazımız size yardımcı olacaktır. Öncelikle kendinize şu soruyu sormanız gerekir: En çok hangi amaçla paten kayacağım? (Spor, hız, aksiyon, figür) Bu soruda 'En çok' sözcüğüne dikkat edilmelidir çünkü bir paten türü ile farklı stillerde kayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse:Urban patenler ile belirli seviyeye kadar slalom hareketleri yapılabilir. Agresif patenlerin frame'ini değiştirip(powerblade) daha büyük boyutta tekerlek kullanarak, urban patenler gibi hızlı ve akıcı kaymanın yanı sıra bazı temel agresif hareketlerini yapmanız mümkün. Aşağıda paten türleri hakkında genel bilgileri bulabilirsiniz.

Fitness Patenler
Fitness Patenler, en yaygın kullanılan tekerlekli paten çeşididir. Daha çok spor yapmak amacıyla tasarlanan bu patenler, dışarı çıkıp paten sporunun tadını çıkarmak isteyen herkes için uygundur. Çoğunlukla engel ve engebelerin olmadığı düz zeminlerde kullanılır. Temel sürüş için ideal olan fitness patenler, yeni başlayanlar veya hangi paten türünde/stilinde kayacağını bilmeyenler kişiler için idealdir. Hava alabilen, hafif ve yumuşak bot yapısı ile rahat bir sürüş sağlayan fitness patenlerde, fren sistemi olarak topuk freni bulunur. Topuk freni, patene yeni başlayan kişiler için oldukça seafoodplus.infoe çapı  90 mm ve sertliği A arasında olan tekerlekler  kullanılır. 

Urban Patenler Sokak Patenleri olarak adlandırılan Urban Patenler, agresif ve fitness patenler arasında bir konumdadır. Fitness patenler gibi normal kayabilmenin yanı sıra agresif patenlerde olduğu gibi atlayıp zıplayabilir veya rampalarda kayabilirsiniz. Dayanıklı ve sert malzemelerden üretilen urban paten botlarında genellikle şok emici bulunmaktadır. Şok emici özellik sayesinde, zeminden kaynaklanan titreşimler ve zıplama sonrası düşüşlerde darbe en aza iner. Daha hızlı ve kolay viraj almak için urban patenlerde kısa uzunlukta frameler tercih edilir. Genelde çapı mm ve sertliği 88 A arasında olan tekerlekler kullanılır. Çoğu urban patende topuk freni bulunmaz ancak bazı modellerde paten kutusundan çıkar ve kolaylıkla takılabilir.

Agresif Patenler Agresif patenler, atlamalara, zıplamalara ve grind yapmaya odaklı tasarlanmış bir tekerlekli paten türüdür. Skateparklarda ve sokaklarda engellerden atlayabilir, boruların ve trabzanların üzerinde grind yapabilirsiniz. Agresif patenler ile birçok farklı hareket yapılabilir ve yaratıcılığın sınırı yoktur. Agresif patenlerin frame kısımları diğer paten türlerine göre farklıdır. İki tekerlek arasında 'H-Block' adı verilen bir boşluk seafoodplus.info boşluk grind hareketleri için kullanılır ve birçok kullanıma dayanıklıdır. Genelde çapı 50mm ile 60mm arasında ve sertliği 86A üzeri olan tekerlekler kullanılır. Bot kısımları oldukça sert ve dayanıklı malzemelerden üretilir.İç kısımları ise oldukça rahat ve yumuşak yapıdadır. Amacınız paten ile gezip dolaşmak ise bu patenler sizin için iyi bir tercih olmayacaktır. Küçük çaplı tekerleklerden dolayı diğer patenlere göre yavaş olan agresif patenler, uzun mesafeli kullanımlarda oldukça yorucudur.

Slalom Patenler Belirli aralıklarla peşi sıra dizilen koniler çevresinde slalom yapmak için tasarlanmış tekerlekli paten türüdür. Yüksek manevra kabiliyeti ve farklı tekerlek ayarları(rocker setup) yüzünden başlangıç için önerilmez. Slalom yapmak tecrübe, sabır ve süreklilik gerektiren bir disiplindir. Bu disiplinde, hareket yapabilmek kadar vücut kontrolü de oldukça önemlidir. Slalom patenlerinde manevra kabiliyetini arttırmak için ayak boyuna uygun en kısa boyutta frameler tercih edilir. Genelde çapı mm ve sertliği ise A arasında olan tekerlekler kullanılır. Bu patenler, kullanıcının ayağını son derece iyi kavramaktadır. Slalom yapabilmek için düz ve pürüzsüz bir zemin yeterlidir. Konilere çarpmasından ve bazı hareketleri kısıtlamasından dolayı slalom patenlerinde topuk freni kullanılmaz.

Hız Patenleri Hız patenleri, rekabet, fitness ve hız arayan patenciler için ideal tekerlekli paten türüdür. Haftasonları basit bir gezinti yapmak, atlama zıplama yapmak veya parklarda kaymak istiyorsanız bu patenler kesinlikle iyi bir seçenek değildir. Hız patenleri genellikle kısa veya uzun mesafeli yarışlarda kullanılır. Dünya çapında belirli zamanlarda düzenlenen maratonlar, etkinlikler ve yarışlar sayesinde uluslararası bir spor haline gelmiştir. Bu sporda patenciler aerodinamik olarak tasarlanmış özel kıyafetler giyerler. Hız patenleri hafiftir. Bot tasarımları, karbon fiber ile takviyeli sert bir yapıdadır ve ayakkabılara benzer. Ayrıca, bot kesimi diğer paten modellerine göre daha kısadıseafoodplus.infoıcıya daha fazla hız kazandırmak için büyük çaplı tekerlekler(m gibi) tercih edilir. Bu patenlerde topuk freni tercih edilmez. Kısa bot kesimi ve büyük çaplı tekerlek kullanımı gibi nedenlerden dolayı yeni başlayanlar için asla önerilmez. Uzun süre farklı paten türlerinde kayan kişilerin dâhi hız patenlerine bir alışma süreci vardır.

 

Hokey Patenler Tekerlekli hokey patenler, adından da anlaşılacağı üzere hokey sporu için tasarlanmıştır. Tekerlekli Hokey, buz hokeyinden daha az ekipman ile daha fazla aksiyona sahip, hızlı, tempolu ve yüksek enerjili bir spordur. Bu spor, buz hokeyi oyuncuları için iyi bir antrenman veya eğitim seçeneği olabilir. Tekerlekli hokey patenleri buz hokeyi patenlerine oldukça benzer. Botlar takviyeli deri ile üretilir ve bazı modellerde karbon fiber malzeme kullanılır. Genelde çapı 72 mm ile 80mm arasında olan tekerlekler tercih edilir. Hokey patenlerinde kaleci ve oyuncu patenleri arasında bazı farklılıklar vardır.

Quad Patenler Basit ve çekici tasarımları sayesinde 'lü yılların ortalarından beri popüler olan Quad Patenlerin, ön ve arka kısımlarında ikişer adet tekerlek bulunur. Bu tekerlekler diğer paten türlerinde olduğu gibi sıralı şekilde bulunmaz. Botun ön kısmında geleneksel olarak, kolay ve hızlı bir duruş sağlayan kauçuk bir parça vardır. Quad patenler, mükemmel denge ve ayak bileği desteği sağlar. Hem yeni başlayan hem de ileri seviye patenciler tarafından tercih edilir. Quad patenlerin birçok farklı türü mevcuttur ve bu türlere göre paten parçaları değişiklik göstermektedir.

İLETİŞİM :[email&#;protected]

ÇOCUK PATEN SEÇİMİ

Çocukların spor yaparken eğlenmesini sağlamak için harika bir spor var: Paten!

Paten sürmek, denge kurmayı gerektirdiğinden zor gibi görünse de yaş aralığındaki çocukların hızlı öğrenmesi sayesinde birkaç gün içerisinde öğrenilecek bir spordur. Burada en dikkat edilmesi gereken şey doğru paten seçimi yapmaktır.

Çocuğunuza ilk kez paten alacaksanız dikkat etmeniz gereken noktalardan söz edelim.

Numara Seçimi

Paten alırken “bir numara büyük mü olmalı?” sorusunu kesinlikle düşünmemelisiniz, çünkü bu çocuğunuzun güvenliğine tehlikeye atar.

Güvenli bir sürüş için çocuğunuzun ayak numarasına göre seçim yapmanız gerekir. Ancak çocukların çabuk büyümesi nedeniyle sık sık paten yenilemek istemiyorsanız birden fazla numarayı içerisinde barındıran Oxelo Play 3 Patenleri tercih edebilirsiniz.
Oxelo Play 3 Paten üç ayak numarasına da uygun hale gelebiliyor.
Örneğin olarak seçeceğiniz numarada pateni, numara olarak kullanabilirsiniz. Böylelikle sık sık paten yenilemenize gerek kalmayacaktır.

Ayak büyüdükçe paten de büyüyecek 🙂

Teknik Özellikler Açısından Doğru Paten

Patenler teknik özellikleri açısından çeşitlere ayrılır. Patenin yapısına göre sürüş zorluğu da değişebilir. Çocuklar için başlangıç seviyesi patenlerde olması gereken teknik özelliklerden söz edelim.

- Bot kısmı ayağı kavramalı, ayak paten içerisinde hareket etmemeli.
- İç bot, sağlık ve hijyen açısından temizlenebilir olmalı. Play 3 patenlerde iç bot çıkarılabilir ve yıkanabilir özelliktedir.
- Tekerlelerin çapı, rahat ve ortalama hızdaki bir sürüş için ortalama mm olmalı.
- Fren, sadece sağ ya da sol tekte olmalı. Güvenli yavaşlama ve durma için iki ayakta da fren olması, Dünya Paten Standartları gereği güvenli değildir. Play 3 Patenleri bu standartlara göre üretilmiştir.

Güvenlik Ekipmanları

Sürüş rahatlığı ve güvenlik açısından korumalık & kask olmadan asla çocuklarınıza paten sürdürmemelisiniz. Doğru güvenlik ekipmanları için ise dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Kask

Darbelere karşı dayanıklı olmalı.
İç kısmı, sürüş esnasında rahatsız etmemeli.
Kafaya tam oturmalı, gevşek kalmamalı. Tıpkı numara seçiminde olduğu gibi kafa ölçüsüne göre ayarlanabilir kask tercih edebilirsiniz.
Klips, kavrama açısından tam çene altında kalacak şekilde takılmalı.

Korumalıklar

Diz, dirsek ve bilek gibi eklem yerlerine mutlaka korumalık takmalısınız.
Korumalıklar sürüş esnasında rahatsızlık vermeyecek esneklikte olmalı ve kullanırken çok sıkılmamalı.

Paten Çantası

Paten çantası şart olmasa da tavsiye ederim. Çünkü paten ve ekipmanlar kullanılmadığında ya da taşıma sırasında oldukça konfor sağlar.

Sonuç olarak çocuklar için paten alırken, doğru paten ve ekipman seçimi hayati önem taşıdığından göz ardı edilmemesi gereken noktalardır. Doğru ve güvenilir seçimler yaptıktan sonra çocuklarınıza bu sporu hediye edebilirsiniz. Emin olun ki çok sevecekler ve mutlu olacaklar! 🙂

Sporla ve sağlıkla kalın!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir