lafonten nedir / Jean de La Fontaine kimdir? La Fontaine'nin eserleri nelerdir? La Fontaine hayatı

Lafonten Nedir

lafonten nedir

Jean de La Fontaine, 8 Temmuz tarihinde Château-Thierry'de doğmuştur. Dünyaya ailesinden zengin olarak dünyaya gelmiş ve Paris'te kolejde hukuk tahsili yapmıştır. Ailesinin dindar olması nedeniyle papaz olması istendi fakat o, lise döneminde kiliseden bağını koparmıştır. Okul döneminde hiçbir zaman başarılı bir öğrenci olamayıp, gençlik yıllarında da orman işleriyle uğraştı.

La Fontaine bu mesleği babasından öğrenmişti. Daha sonra farklı alanlarda memurluk görevi yapmış ve hayatı boyunca yaşamını düzene sokamamıştır. senesinde Madam de la Sablière'nin himayesine girerek burada ilim adamları, felsefeciler ve yazarlarla tanıştı. İlk masallarını burada yazdı. Çağdaşları, La Fontaine'i bir masal yazarı olarak görüyorlardı. Hâlbuki La Fontaine, yazdığı masallarda Dede Korkut masallarındaki uslupla hayvanlara ahlaki karakterler vererek onların şahıslarında bazı insan karakterlerini tenkit etmiş, bir ahlak dersi vermiştir. Buna edebiyatta teşhis ve intak sanatı denir. La Fontaine'in bu hususiyeti çok geç fark edilmiştir.

Eserlerinde sadelik ve açıklık görülür. Konuşma şeklinde akıcı şiirleri, hayvanlar üzerinde tenkitleri, incitmeden iğneleme usulleri ile Fransız edebiyatına büyük eserler kazandırmıştır. La Fonten, fabllarındaki konuları şark klasiklerinden almıştır. Buna örnek verilecek olunursa eğer, Beydeba'nın yazmış olduğu Kelile ve Dimne eserinde yer alan 18 adet hikaye, La Fonten tarafından şiir türünde tekrarlanmıştır.

Masalları çoğunlukla herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmıştır. La Fontaine'in canlı, hızlı, incelik ve nükte dolu bir anlatımı vardır. Kişilerini hemen daima hayvanlar arasından seçerse de bazen insanları, bilhassa köylüleri de olaylara karıştırır. Sık sık bahsettiği hayvanlar aslan, kurt, tilki, eşek ve horozdur. 13 Nisan yılında ise Paris'de ölmüştür.

La Fontaine

Jean de La Fontaine( - ), Fransız dilinde «fable» diye adlandırılan manzum masallarıyla ün salmış bir Fransız şairidir. Şimdi bütün dünya insanlarının, özellikle çocukların sevdiği La Fontaine Fransız klasik edebiyatının dört büyüğünden biridir. Chateau Thierrey'de doğan şairin babası kralın yakın adamlarındandı, ormanlar ve sular bakanıydı. La Fontaine bir süre rahip okulunda okudu. Daha sonra hukuk fakültesini bitirdi. Düzenli bir hayat yaşamadı. Oldukça kaygısız, eğlenmekten hoşlanan, hatta en yakınlarıyla bile ilgilenmeyen bir insandı. La Fontaine ömrü boyunca zengin ve hatırlı kişilerce korundu. Hayvanlara karşı aşırı bir ilgisi olduğu bilinmektedir. Onların yaşayışlarını yakından incelemiş, onların içgüdüsel hareketlerine, şiirlerinde insani anlamlar yakıştırmıştır. Bunu yapmaktaki amacı kötüyü yermek, kötüye karşı İyiyi savunmaktı.

Dünya'ya ailesinden zengin olarak dünyaya gelmiş ve Paris’te kolejde hukuk tahsili yapmıştır. Ailesinin dindar olması nedeniyle papaz olması istendi fakat o, lise döneminde kiliseden bağını koparmıştır. Okul döneminde hiçbir zaman başarılı bir öğrenci olamayıp, gençlik yıllarında da orman işleriyle uğraştı. La Fontaine bu mesleği babasından öğrenmişti. Daha sonra farklı alanlarda memurluk görevi yapmış ve hayatı boyunca yaşamını düzene sokamamıştır.

Fabl alanında verdiği eserlerle tanınan La Fontaine, yazarlığa adımlarını yılında Madam de la Sabliere’nin himayesine girdikten sonra attı. Burada felsefeciler, yazarlar ve ilim adamlarıyla tanışma fırsatı buldu. Daha sonra dünyaca ünlü olacak ilk masallarını ise, burada yazmaya başladı. O, çağdaşları tarafından bir masal yazarı olarak gösteriliyordu.  La Fontaine, yazmış olduğu eserlerinde hayvanları konuşturmaktaydı ve böylece insanlara ahlak dersi vermekteydi. Bu açıdan bakıldığında o, Dede Korkut Masallarındaki üslubu kullanıyordu. Yani onun yaptığı, konuşturma sanatı anlamına gelen intak ve kişileştirme anlamına gelen teşhis sanatlarını masallarında büyük bir ustalıkla yoğurmaktaydı.

la fontaine

Onun bu yaptığı ise çevresinde hemen anlaşılamamış, çok geç fark edilmiştir. Ünlü fabl adamı La Fontaine, yazılarında sadelik ve açıklık ilkelerini benimseyerek masallar yazmıştır. Tabi burada okuyucu kitlesinin çocuklar olmasının çok büyük payı bulunmaktadır. O, Fransız edebiyatına çok büyük eserler kazandırırken, aynı zamanda dünyaya da hediye sunuyordu. İncitmeden iğneleme ve eleştirme şekilleri ve hayvan tenkitleri, onun sanat anlayışına şekil vermekteydi. La Fonten, fabllarındaki konuları şark klasiklerinden almıştır. Buna örnek verilecek olunursa eğer, Beydeba’nın yazmış olduğu Kelile ve Dimne eserinde yer alan 18 adet hikaye, La Fonten tarafından şiir türünde tekrarlanmıştır.

La Fonten’in, masallarındaki anlatımına bakıldığında, karşımıza hızlı, dinamik, canlı ve nükte dolu bir anlatım çıkmaktadır. Masallardaki kişilerin çok büyük kısmı hayvanlardır ama ara sıra da olsa köylü insanları masallarına sokmayı bilmiştir. Fabllarında en çok başrolü verdiği hayvanlar ise, kurt, tilki, aslan, horoz ve eşektir. O, fabllarında yer alan bu hayvanlar üzerinden hep kötüye örnek vermiş ve iyinin ne olduğunu anlatmıştır. Fakat bu durum şiirlerinde biraz daha karmaşıktır. Çünkü yazdığı şiirlerde, iyinin ne olduğu açıklanmazsa ters etki olduğu bir gerçektir. Fabl türünde dünyaca ünlü Fransız edebiyatçısı verimli bir şekilde çalışarak dünya edebiyatına adet masal kazandırmıştır. adet masal ise, 12 adet kitapta toplanmıştır. O, daha çok yazdığı masallarla tanınırken aynı zamanda piyes ve roman da yazmıştır. Şiire de ayrı bir önem vermiş, uzun ve nakaratları olan şiirler yazmıştır. Yazmış olduğu Contes isimli şiirli hikayeler nedeniyle, Fransız Akademisine kabul edilme başarısı göstermiştir. Eserleri birçok dile çevrilen bu yazar, yılında Paris’te hayatını kaybetmiştir.

La Fontaine, yazdığı masallarda Dede Korkut masallarındaki uslupla hayvanlara ahlaki karakterler vererek onların şahıslarında bazı insan karakterlerini tenkit etmiş, bir ahlak dersi vermiştir. Buna edebiyat'ta İntak sanatı denir.

Eserlerinde sadelik ve açıklık görülür. Eserlerini konuşma şeklinde akıcı şiirleri, hayvanlar üzerinde tenkitleri, incitmeden iğneleme usulleri ile yazmıştır. Masalları çoğunlukla herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmıştıseafoodplus.info Fontaine'in canlı, hızlı, incelik ve nükte dolu bir anlatımı vardır.  Contes (Kont) isminde şiirli hikayeler eserinden dolayı Fransız Akademisine kabul edilmiştir. Eserleri birçok dile tercüme edilmiştir.

La Fontaine masallarındaki konular, şark klasiklerinden alınmadır. Kişilerini hemen daima hayvanlar arasından seçerse de bazen insanları, bilhassa köylüleri de olaylara karıştırır. Sık sık bahsettiği hayvanlar aslan, kurt, tilki, eşek ve horozdur.

Masalları toplam olarak adet olup, 12 kitapta toplanmıştır. 'de basılan ilk altı kitabında  masal vardır ve bunlar birinci cildi meydana getirir. İkinci cilt'de basılan beş kitaptır. En son 'de bastırdığı üçüncü cilt ise tek kitaptan ibarettir.

1. Masal

2. Roman

3. Piyes

4. Şiir

5. Şiirli Mektuplar

1. Hadım,

2. Gülünç Macera,

3. Floransalı,

4. Büyük Maşrapa,

5. Köy Sevdaları

La fontaine 13 Nisan  tarihinden Fransa'nın  Paris şehrinde hayata gözlerini yummuştur.

La Fontaine&#;in Hayatı ve Eserleri

La Fontaine, yılı Fransa doğumlu yazardır. Fabl türündeki eserleri ile tanınan Jean de La Fontaine, birçok özgün eseri ile tanınmaktadır.

1- La Fontaine'in Hayatı

La Fontaine dünyaya zengin bir ailenin çocuğu olarak yılında gelmiştir. Paris’te kolejde öğrenim görmüş ve hukuk alanında tahsil yapmıştır. Ailesi oldukça dindardı. Bu nedenle kendisinin papaz olması istenmiştir. Fakat La Fontaine, kiliseye olan bağını lise yıllarında bırakmıştır. Öğrencilik hayatı pek parlak geçmeyen yazar gençlik yıllarında orman işleri ile ilgilenmiştir. Daha sonra ise memurluk yapmıştır.

Bir türlü olduğu işte kalamayan ve hayatı düzene girmeyen La Fontaine için senesi dönüm noktası olmuştur. Madam de La Sabliere ile tanıştığı bu yıl içerisinde bu grubun himayesi altındayken iyi işler başarmıştır. Burada birçok felsefeci ve ilim adamları ile tanışma imkânı bulmuştur. La Fontaine ilk masallarını yazdıktan sonra artık bir masal yazarı olarak çevresince tanınır oldu. Arkadaşları onu sadece masal yazarı olarak bilirken aynı zamanda roman, şiir ve fabl türünde de eserler vermiştir. La Fontaine yılında Paris’te vefat ederken geride çocuklara ve büyüklere tüm dünyaya katkı sağlayacak birçok önemli eser bırakmıştır.

2- La Fontaine'in Edebi Kişiliği

Fabl alanında birçok eser veren yazar ’de yazarlık yapmaya başlamıştır. Bu tarihte Madam de la Sabliere’ye katılmıştır. Bu sayede felsefeciler ve yazarlarla tanışmıştır. Bu zamandan sonra da ünlü masallarını kaleme almıştır. Masal yazarı olarak çağdaşlarınca gösterilen ve sayılan bir isim olmuştur.

Yazdığı masallarda hayvanlara insani karakterler vermiş ve hayvanlara yüklediği ahlaki özellikler üzerinden çocuklara ahlak dersleri vermiştir. Yazar genellikler intak ve teşhis sanatına eserlerinde yer vermiştir. Yazmış olduğu fabl türü eserlerinde hayvanları konuşturan La Fontaine, insanlığa da ahlak dersi vermeyi amaçlamıştır. Hikâyelerinde Dede Korkut Masallarındaki üslup biçimi ile dikkat çeker. Konuşturma sanatı ile birleşen üslubu ile ustaca eserler üretmiştir.

Fransız Edebiyatının yankı uyandıran yazarlarından biri olan La Fontaine, hayvan tenkitleri ve eleştirme biçimleri ile farklılığını ortaya koymuştur. Bu teknikler onun sanat anlayışının önemli parçalarını oluşturmaktaydı. La Fontaine’nin ilk yazdığı eserlerde çevresi onun kullandığı sanatların farkına varmamıştır. Sonradan fark edilen bu durum La Fontaine’nin çevresinin genişlemesini ve isminin daha fazla duyulmasını sağlamıştır. Ünlü fabl yazarı La Fontaine’nin üslubu ise sade ve açıktır. Çocukların kolayca anlayabildiği dildeki her bir eseri okuyucuya ayrı ayrı mesajlar vermektedir.

La Fontaine’nin eserlerinde işlediği konular şark klasikleridir. Kelile ve Dimne eserindeki hikâyeler La Fontaine’nin şiir türünde yazdığı eserde esinlendiği tür olmuştur. La Fontaine masallarında ise dinamik, hızlı ve öğüt dolu bir anlatıma rastlanır. Masal karakterleri genellikle hayvanlardan oluşur. Zaman zaman ise köylü insanlar da masal karakterleri arasında yer almıştır. Fabl türünde en sık kullandığı hayvanlar tilki, kurt, aslan, eşek ve horoz olmuştur. Hayvanlar üzerinden iyiye ve kötüye örnek vermiş olan yazar iyiliğin ve doğruluğun önemine vurgu yapmıştır. La Fontaine, yoğun çalışma temposu ile verimli çalışan yazarlar arasında çocuklar için ünlü eserler üreterek çocuk gelişimi konusunda da büyük katkı sağlamıştır. Ünlü Fransız yazar ve edebiyatçının adet masalı bulunur. Bu masalları 12 kitapta toplamış olan yazar sadece Fransız edebiyatına değil dünya edebiyatına da birbirinden güzel eğitici masallar kazandırmıştır.

3- La Fontaine'in Başlıca Eserleri

La Fontaine yazdığı masallarla adını duyuran bir yazar olmuştur. Fakat masallarının yanı sıra roman ve piyesleri de bulunur. Aynı zamanda bir şair olan La Fontaine’nin nakaratlı ve uzun şiirleri vardır. La Fontaine, Fransız Akademisine girmesinde ise kaleme aldığı Contes adında şiirli hikâyelerinin etkisi oldukça büyüktür. La Fontaine herkesin çocukluğunu süsleyen ünlü masal yazarı olarak pek çok eserle kendini tanıtmıştır. Aşağıda La Fontaine’nin önemli eserleri yer almaktadır.

  • Fablları:
    • Ağustos Böceği ve Karınca
    • Tavşan ile Kaplumbağa
    • Öküz Olmak İsteyen Kurbağa
    • Kurt ile Kuzu
    • Değirmenci, Oğlu ve Eşeği
    • Arslan ile Fare
    • Leylek ile Tilki
    • Ayının Postu
    • Çiftçi ile Çocukları
  • Derleme Fablları:
    • La Fontaine’nin Masalları ()
    • Çocuklar İçin Masallar ()
    • La Fontaine ’den Seçmeler ()
    • Seçme La Fontaine Masalları ()
    • Hikâyeler ()
  • Derleme (Şiirlerinden oluşturulmuş):

Paylaş:

kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir