sokak hayvanlarına ev yapımı / Sokak Hayvanlarına Evde Kolayca Yapabileceğiniz 5 Mama Tarifi - İçerik Paylaşım Platformu

Sokak Hayvanlarına Ev Yapımı

sokak hayvanlarına ev yapımı

Soğuk hava ve karla birlikte sokakta yaşayan hayvanlar da zor durumda kalıyor. Evde yapılabilecek küçük barınakla birçok sokakta yaşayan hayvanın hayatı kurtulabilir.

Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler,

* Karton ya da koli/kutu
* Geniş koli bandı
* Gazete ve kumaş parçaları
* İzolasyon için gazete kağıdı/ yumurta kolisi/ keçe/ çöp poşeti/ plastik köpük/ yalıtım malzemesi

Barınaklar şöyle yapılıyor:

* Kartonları ya da karton kutuları sağlamlaştırarak boş tarafları üst üste gelecek şekilde yapıştırılır. Bu şekilde iki koliden büyük bir koli elde edilir. Kutun son halinin bir duvarında yerden 5-10 cm yükseklikte hayvanların girebilmesi için kapı açılır.

* Kutu, plastik köpük ve gazete kağıdı ile kaplanarak ısı yalıtımı sağlanır. Gazete kağıdı soğuğu kesmekte oldukça elverişli. Bunun dışında istenirse aynı kutu sadece yalıtım malzemesinden de yapılabilir.

* Barınak çöp poşeti ile kaplanarak su geçirmesi engellenir.

* Barınağın içine kumaş ya da yırtılmış gazete parçaları konarak daha fazla ısı yalıtımı sağlanır.

Barınakları konabileceği yerler için şunlara dikkat etmek gerekiyor:

* Barınak çöpe benzememeli. Üzerine hayvan barınağı olduğu yazılmalı.

* İnsanların ve arabaların geçeceği yere konmamalı.

* Rüzgar esen ya da yağmur alan yerlere konmamalı.

* Kedi barınakları köpeklerin ulaşabileceği yerlere konmamalı.

Tüm bunların dışında kar altında yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için kapı önlerine mama ve temiz su koyabilir, kuşlar için pencere kenarlarına ekmek parçaları bırakabilirsiniz. (EA)

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Koçtaş, soğuk ve karlı kış günlerinde sokak hayvanlarını ısıtacak pratik kulübe yapımı önerileri sundu.

Koçtaş'tan yapılan açıklamada sokak hayvanları için barınak yapmak isteyenlere çözümler paylaşıldı.

Buna göre, hem kedilere hem de köpeklere dayanıklı kulübe yapmak için strafor ve koli kullanılabiliyor. Kolinin üst kısmının barınağın çatısı olacak şekilde ölçüsü alındıktan sonra kesme ve katlama bölümlerinin belirlenmesi gerekiyor. Ardından fazlalıkları kesilerek, belirlenen noktalardan koli katlanarak ve koli bandı ile yapıştırılarak çatı oluşturulabiliyor.

Minik dostların evlerine girebilecekleri yeterli büyüklükte bir kapıyı yapmak için maket bıçağı kullanılabilmekte. Kapı açma aşamasının ardından kulübenin dış yüzeyine, aralıklı bir şekilde, çift taraflı bant yardımıyla ısı yalıtımı sağlayan bir malzeme olan strafor sağlam bir şekilde yapıştırılabilir.

Koçtaş uzmanları straforları yapıştırmadan önce hiçbir açık yer kalmaması için ölçü alınmasını ve ölçü alınırken straforların üst üste geleceğinin hesaplanmasını öneriyor.

Çatı dışında, tabanı da dahil olmak üzere kulübenin her yerinin strafor ile kaplanması hem minik dostlarımıza sıcacık bir ortam sağlıyor hem de onları kötü hava koşullarının etkisinden koruyor. Straforların üzerine bir kez daha çift taraflı bant yapıştırarak kulübenin daha korunaklı olmasını sağlayacak naylon ile sabitlemek de büyük önem taşıyor. Son olarak yapışkanlı plakayı, çatı ölçüsünde kesip çatıya sabitleyerek ve çatı izolasyonunu sağlayarak kulübe yapımı tamamlanabilir.

Kedi ve köpeklerin içeride rahat uyuyabilmeleri için yumuşak bir yastık kulübenin içerisine yerleştirilebilir. Koçtaş uzmanları sokak hayvanlarının kış mevsiminde her zamankinden zor bir şekilde yemek bulduğunu düşünerek kulübenin yakınına düzenli olarak bir kap su ve bir kap mama konmasını da tavsiye ediyor.


Sokak Hayvanlarına Evde Kolayca Yapabileceğiniz 5 Mama Tarifi

Not: Dostlarımızın sağlığı için mamaların için tuz ve baharat eklenmemeniz önerilir. 

1. Sebze Haşlama

Yemek yaparken artan sebzeleri çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına mamam yapmaya ne dersiniz?

Malzemeler:

  • Yarım su bardağı pirinç
  • Artan sebzeler ( havuç, patates, karnıbahar, brokoli, ıspanak)
  • 1 tane Tavuk/ et suyu veya bulyon

Yapılışı:

 Öncelikle malzemelerimizi çabuk pişmesi ve piştikten sonra kolayca ezebilmemiz için küçük küçük doğruyoruz. Kaynayan suyun içine doğradığımız sebzelerimizi, bulyonu ve pirinci ekleyerek pişmesini bekliyoruz. Eğer evde makarna veya bayatlayan ekmeğiniz varsa pirinç yerine onları da kullanabilirsiniz. Sebzelerimiz piştikten sonra çatalla ezerek püre haline getiriyoruz. Mamamız hazır!

Kedi ve köpeklere zarar verebileceğinden dolayı mamalarınızda soğan, sarmısak, avokado, mantar, şekerli yiyecekler, tuz, domates kullanmamanızı rica ederiz.

2. Papara

Bayatlamış, kurumuş ekmekleri atmaya son! Çöpe gideceğine minik dostlarımızın midelerine gitsin.

Malzemeler:

  • Bayatlamış ekmek
  • Kemik suyu veya bulyon
  • Yoğurt

Mamanızı cazip kılmak için küçük bir parça sosis veya kıyma koyabilirsiniz.

Yapılışı:

Bayatlamış ekmekleri kemik suyu veya bolyon ile ıslattıktan sonra üzerine yoğurt koyarak hem sağlıklı hemde lezzetli bir mama elde edebilirsiniz

3. Yumurtalı Ev Maması

Patili dostlarımızın bayılarak yiyeceği bir diğer mama tarifi

Malzemeler:

  • Mamaya tat vermesi için kemik suyu, kıyma veya ton balığı
  • 4/1 bardak pirinç
  • 1 büyük haşlanmış yumurta

Yapılışı:

Pirinci ve tat vermesi için seçtiğiniz kemik suyu veya kıymayı bir tencerede pişirin. Bir yandan da büyük boy yumurtayı haşlayın. Pişen lapayı ve yumurtayı blenderdan geçirdikten sonra mamanız hazır!

4. Köpek Bisküvisi

Artık hazır ödül bisküvilerisi almaya son! Dostlarımıza uygun ödül bisküverini evde sağlıklı  ve en uygun yöntemlerle yapabiliriz

Malzemeler:

  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • tat vermesi için bir parça et, tavuk veya sosis

Yapılışı:

Öncelikle et veya tavuk tercih edecekseniz eti pişene kadar kaynatın. Et  suyu soğuması için bir kaba alırken bir yandan da etleri küçük şekilde didikleyin. Et suyunu başka mamalarda kullanmak içip poşetleyip dondurucuya atabilirsiniz. Yumurta, yoğurt ve unu karıştırıp içine de didiklediğimiz etleri ekleyin. Hamuru elinizde şekil vererek fırın tepsisine dizin. 45 dakika sonunda ödül bisküvileriniz hazır!

5. Kuşlar İçin Mama:

Kanatlı dostalarımızı da unutmayalım.

Malzemeler:

  • Bebek büsküvisi
  • Haşlanmış yumurta
  • Mısır/ yulaf unu yulaf ezmesi

Hazırlanışı:

Bütün malzemeleri blanderdan geçirerek kanatlı doslarımız için harika bir mama hazırlayabilirsiniz.

 

 

Bu Gönderi İlginizi Çekebilir!

Geri Dönüşüm İçin Eğitilen Saksağanlar Sizi Çok Şaşırtacak!

Hayvanların bizi şaşırtan anlamlı davranışlarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Sahibinin istediği eşyaları getiren köpekler,ölü taklidi yapan papağanlar ve daha niceleri. İnsan eliyle eğitilen ve evcilleştirilen bu hayvanların dışında doğada hiç bir etkiye maruz kalmadan verdikleri tepkilerle bizleri şaşırtan yabani hayvanlar da var.

FacebookTwitterWhatsappLinkedinPinterest

Bu yazıya tepkin ne oldu ?

like
dislike
love
funny
angry
sad
wow

Soğuk havaların içimizi ürperttiği kış ayları geldi çattı. Zorlu geçen hava şartları insanları olduğu kadar sokak hayvanlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Soğuk havalarda kediler için 6 saat, köpekler için ise 16 saatten uzun süren açlık hayati risk taşıyor. Yılın her mevsimi kapımızın önüne bir kap su ve mama koymak çok önemli. Ancak kış aylarında hayvanların yemek bulma imkânı oldukça düşük. Bu nedenle özellikle kış aylarında sokakta yaşayan canlara el uzatmak hayati önem taşıyor. Biz de sokak hayvanları için özellikle şu günlerde evde yapabileceğiniz sıcak mamaları yazdık.

Soğuk kış günlerinde sokak hayvanları için yapabileceğiniz diğer yardımlar için bu içeriğimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Sokak hayvanları için kuru mamaya ulaşım sağlayamıyorsak evde oldukça besleyici mamalar hazırlamak mümkün

Bu konuda hassasiyet göstererek yaşadığınız bölgede öncü olun. Evinizde bulunan yiyecekleri değerlendirerek parklara ya da apartmanınızın önüne koyun

Yemeklerin bozulmamış olmasına dikkat edin. Onlara yardım etmek isterken hastalanmalarını hiç istemeyiz. Soğan, sarımsak, çiğ et, çikolata, salam, sosis ve küflü yiyecekler hayvanlar için ölümcül olabiliyor. Bazen kendi soframızdaki gıdaları hayvanlara vermek cazip görünse de bazı yiyeceklerin onlar için zehirli olabileceğini unutmayın. Bazı hayvanlar süt ürünlerini çok tükettiğinde hazımsızlık ya da ishal gibi sorunlar yaşayabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için sokak hayvanlarına süt ürünleri verirken laktozsuz olmasına dikkat edin. İşte sokak hayvanları için evde hazırlayabileceğiniz besleyici mamalar…

Bir paket makarnayı et bulyonla yağsız ve tuzsuz pişirebilirsiniz. Küçük dostlarımız bu basit ama lezzetli tarife bayılıyor

Islak mamanın yerini tutacak bir tarif arıyorsanız evde yaptığınız yemeklerin suyunu değerlendirerek papara hazırlayabilirsiniz

Bir kabın içine ekmekleri minik minik parçalayarak tavuk ya da sebze suyunu ekmeklerin üzerinde gezdirin. Üstüne bir de haşlanmış tavuk parçaları eklerseniz oldukça besleyici bir mama hazırlamış olursunuz.

Yemek yaparken artan sebzeleri çöpe atmayın. Pirinç ve sebzeleri haşlayarak hayvanların doymasına yardımcı olun

sokak hayvanları

Bu tarif için bir su bardağı pirinç, herhangi bir mevsim sebzesi ve 1 adet tavuk ya da et bulyon yeterli oluyor. Havuç, brokoli, patates ya da karnabahar gibi kış sebzelerini ufak ufak dilimleyin. Aynı tencerede pirinç ve sebzeleri haşlanmaya bırakın. Sebzeler ve pirinç piştikten sonra çatal yardımıyla püre haline getirin. Hayvanların sağlığını korumak için bu karışıma baharat, yağ ve tuz eklemeyin.

Sokak hayvanlarının bayıldığı bir diğer lezzet ise yumurtalı pilav! Yapımı oldukça basit olan bu mama için sadece pirinç ve yumurta gerekiyor

Pirinçleri tavuk ya da et suyuyla haşlayarak pilav yapın. Ardından haşlanmış yumurtaları küçük küçük dilimleyerek pilava karıştırın. İşte, basit ve şahane bir mama hazırlamak bu kadar kolay.

Ton balığı kediler için tam olarak ziyafet anlamına geliyor. Ton balığını makarna ya da pilavla karıştırırsanız daha doyurucu bir mama elde edebilirsiniz

sokak hayvanları

Sokak hayvanları dendiğinde her ne kadar aklımıza kedi ve köpekler geliyor olsa da kuşları da unutmamamız gerekiyor. Camların önüne ıslatılmış buğday ya da ekmek koymayı ihmal etmeyin

sokak hayvanları

Su ve yemek kaplarının içine zeytinyağı damlatmayı unutmayın. Bu işlem gıdaların donmasını engeller. Bunun için bir damla zeytinyağı kullanmanız yeterli olacaktır

sokak hayvanları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır