acil durum afet yonetimi dikey gecis / Acil Durum ve Afet Yönetimi

Acil Durum Afet Yonetimi Dikey Gecis

acil durum afet yonetimi dikey gecis

Acil Durum ve Afet Yönetimi



Acil yardım gerektiren durumlar veya afetler genellikle günlük uygulamaların ve düzenin kuralları ile başa çıkılamayacak sorunlar getirmektedir. Böyle durumlara uygun bilgi, beceri ve uygun teçhizat ile donatılmış sağlık profesyonelleri olaya müdahale etmekte ve hayatın bir an önce normale dönmesi için çalışmaktadır. Afet veya bir başka acil durum olmadığı sürece; ilgili kuruluşların örgütlenmesi ve planlamaların yapılması, eğitim ve tatbikat gerçekleştirilmesi, gerekirse uluslararası destek verilmesi ve yardımların örgütlenmesi gibi faaliyetler yürütülmektedir.

Acil Durum ve Afet Yönetimi önlisans derecesi almaya hak kazanana öğrenciler, mezun olduklarında Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanını alır.

Acil Durum ve Afet Yönetimi programı mezunları çalışma alanları

  • Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlüklerinde,
  • Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında,
  • sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde,
  • özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda,
  • kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar, … vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerde çalışma imkânı bulabilirler.

Mezun olan öğrenciler isterlerse ÖSYM tarafından yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri  lisans programlarında lisans öğrenimlerini tamamlayabilirler.

Amaç ve Kapsam

Türkiye’nin, depremler gibi doğal afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması nedeniyle, bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş insan gücüne olan gereksinim toplum için yaşamsal önemdedir. Bu programın amacı deprem, sel, çığ, heyelan gibi afetlerin öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri almak; afet olması durumunda ise koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci elemanlar yetiştirmektir. Bu kapsamda Biruni Üniversitesi kuruluş misyonu ve vizyonu çerçevesinde, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksel Okulu bünyesinde Acil Durum ve Afet Yönetimi ön lisans programıyla alanında mesleki bilgilerle iyi derecede donatılmış, sorumluluk sahibi ve insan ilişkilerinde başarılı öğrenciler yetiştirerek, artan bu talebi karşılayabilecek nitelikli teknik eleman yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Eğitim İçeriği ve Stajlar

Mezunlar Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanını alır. Mezunlarımız afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri alabilecek, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapabilecek ve yönetebilecek, afetlerde kriz masası sorumluluğu üstlenebilecek, kendisine bağlı sivil savunma birimlerini eğitip yönetebileceklerdir. Her şartta arama ve kurtarma çalışmalarını organize ederek, sevk ve idaresini üstlenebilecek, gerektiğinde görev yaptığı bölgede yaşayan tüm insanlara arama- kurtarma ve hayatta kalma konularında periyodik olarak eğitim verebileceklerdir. Böylece kurumların ve kişilerin tehlikelere, afetlere ve doğal zararlara karşı proaktif hazırlık yapabilir hale gelmelerini sağlayabileceklerdir.

 İş ve Kariyer Olanakları

Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlüklerinde, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında, sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilirler.

Programın Amaçları

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programı, bu alanda hizmet eden kamu kurum ve kuruluÅŸu, yerel yönetimler, özel kuruluÅŸlar ve sivil toplum örgütlerinin yetiÅŸmiÅŸ insan gücü talebini karşılayabilmek amacıyla açılmıştır. Bu amaçla, acil durum ve afetlerle etkin bir ÅŸekilde baÅŸ edebilme kapasitesini artırılması, Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak bilgi ve becerilere sahip elemanların yetiÅŸtirilmesi hedeflenmiÅŸtir.

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan  YükseköÄŸretime GeçiÅŸ Sınavı (YGS) ile öÄŸrenci kabul edilmektedir.  ilgili YGS puan türünden en az ve daha yukarı puan almış olanların ÖÄŸrenci Seçme ve YerleÅŸtirme Sistemi (ÖSYS) tercih iÅŸlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleÅŸtirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.

Bu programa kayıt olabilmek için Yeni Kayıt sayfasını inceleyebilirsiniz.

Staj Uygulaması

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programında zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.

ÖÄŸrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.

ÖÄŸrenciler stajını, acil durum, afet yönetimi, arama ve kurtarma, acil durumlarda saÄŸlık hizmetleri, afet bölgelerinde emniyet, acil durum olaylarında güvenlik hizmetleri, kentsel planlama ve kentsel dönüÅŸüm, afet ve acil durum koordinasyon, afet ve acil durum müdahale, güvenli kentleÅŸme gibi faaliyet alanları olan iÅŸyerlerinde yapabileceklerdir. ÖÄŸrenciler staj yapacağı yeri kendisi bulacaktır. Staj için uygun görülen iÅŸyerlerinde devamlı statüde çalışan öÄŸrenciler bu durumunu belgeleyerek stajlarını aynı iÅŸletmede yapabilmektedirler.

Staj Muafiyeti

Zorunlu staj uygulamasında staj muafiyeti yoktur, ancak öÄŸrenciler aÅŸağıda belirtilen durumları resmî olarak belgelendirmeleri durumunda Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile stajdan muaf sayılabilir.

Sürekli engelli olup engel oranı %40 ve üzeri olma veya ilgili mevzuata göre malul sayılma;

  • ÖÄŸrenciler tam teÅŸekküllü hastaneden alacakları SaÄŸlık Kurulu Raporu ile sürekli engelli olduklarını, engel oranının %40 veya üzeri olduÄŸunu belgelendirmeleri gerekir. Ayrıca ilgili mevzuat uyarınca malul sayılan öÄŸrencilerin bu durumlarını belgelendirmeleri zorunludur.

Staj yapacağı dönem içerisinde programı ile ilgili sektörde SGK’ye tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma,

ÖÄŸrencinin programa kaydolduÄŸu tarihten itibaren cezaevinde/tutukevinde hükümlülük/tutukluluk süresinin, önlisans programları için 4, lisans programları için 7 yılın üzerinde olma hali.

AçıköÄŸretim Sistemi Programlarına kayıtlı olan öÄŸrenciler yukarıda belirtilen durumları belgelendirmeleri hâlinde muafiyet talebinde bulunabilirler.

Sınavların DeÄŸerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların deÄŸerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi AçıköÄŸretim, Ä°ktisat ve Ä°ÅŸletme Fakülteleri EÄŸitim-ÖÄŸretim ve Sınav YönetmeliÄŸi" ile bu yönetmeliÄŸin verdiÄŸi yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi AçıköÄŸretim, Ä°ktisat ve Ä°ÅŸletme Fakülteleri EÄŸitim-ÖÄŸretim ve Sınav Uygulama Esasları” ve “Anadolu Üniversitesi AçıköÄŸretim, Ä°ktisat ve Ä°ÅŸletme Fakülteleri ÖÄŸrenci DeÄŸerlendirme Sistemi Esasları”na göre belirlenir.

Mezuniyet Koşulları

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programında AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri baÅŸarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diÄŸer yükümlülükleri yerine getiren öÄŸrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programında mezuniyet koÅŸullarını yerine getiren öÄŸrenciler, “AçıköÄŸretim Fakültesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey GeçiÅŸ Olanakları

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programından mezun olan öÄŸrencilerin, örgün öÄŸretim ya da açıköÄŸretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öÄŸrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey GeçiÅŸ Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öÄŸrenciler, dikey geçiÅŸ kapsamında baÅŸvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koÅŸullarını ve bu programlara alınacak öÄŸrenci sayılarını gösteren  Meslek Yüksekokulları Ä°le AçıköÄŸretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans ÖÄŸrenimine Dikey GeçiÅŸ Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaÅŸabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl baÅŸvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, deÄŸerlendirme ve yerleÅŸtirme iÅŸlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköÄŸretim önlisans programlarının baÄŸlı olduÄŸu birimlerce yürütülecek iÅŸlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programını baÅŸarıyla tamamlayan mezunlar; “Acil Durum ve Afet Yönetimi” konusunda günümüz bilim ve teknolojik altyapısını kullanabilecek yeterlilikte bilgi ve becerilere sahip olabilecektir.

Programı baÅŸarıyla bitirerek “Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri” ünvanı alan öÄŸrenciler, kamu sektöründeki BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Ä°l Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, AFAD Arama ve Kurtarma Birlik MüdürlüÄŸü baÅŸta olmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı Acil SaÄŸlık Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü ve Hastaneler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yerel Yönetimler gibi çeÅŸitli kamu kurum ve kuruluÅŸlarında, özel sektörde, Kızılay ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) gibi sivil toplum örgütlerinde çalışma olanağına sahip olabilirler.

Ülkemizde yaÅŸanılan afet ve acil durum olayları karşısında, bilim ve teknolojideki ilerlemelere paralel olarak problemin çözümüne yönelik yeni yaklaşımların ortaya konulması zaruri hale gelmiÅŸtir. Bu konuda faaliyet gösteren Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı baÅŸta olmak üzere ortaya konulacak bu yeni yaklaşımların hayata geçirilmesi sürecinde ilgili kurum ve kuruluÅŸların etkin rol aldığı izlenmektedir. Ayrıca, ilgili standartların oluÅŸturulması, veri yönetim merkezleri ve bilgi sistemlerinin kurulması, Mevzuat’ların hazırlanması, yeni yaklaşımların toplum tarafından farkındalıklarının arttırılmasına yönelik ihtiyaçların her geçen gün artarak devam ettiÄŸi gözlenmektedir. Bu bakımdan bu alanlarda yapılacak çalışmalarda görev almak üzere acil durum ve afet yönetimi teknikerliÄŸini eklemek mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası