moldova nın dünya haritasındaki yeri / Moldova'nın Nüfusu ve Yüzölçümü Kaçtır? Moldova'nın Haritadaki yeri, Konumu Nedir?

Moldova Nın Dünya Haritasındaki Yeri

moldova nın dünya haritasındaki yeri

Moldova Ülke Rehberi

Moldova'da düzenlenen festivallerin büyük çoğunluğuna başkent Kişinev ev sahipliği yapıyor. Moldova'nın en eski festivallerinden biri olan Gustar Festival, her yıl ağustos ayının son hafta sonunda düzenleniyor. Arkaik bir kelime olan Gustar, üzümlerin olgunlaştığı zaman dilimi anlamına geliyor. Festival boyunca hem yöresel şarapları ve yemekleri tatmak hem de yerel dans ve kostümleri yakından izlemek mümkün. 

Cahul şehrinde düzenlenen bir festival olan Nufaru Alb, folk danslarına ağırlık verilen bir etkinlik olarak ön plana çıkıyor. El yapımı kıyafet ve aksesuarların da sergilendiği ve satıldığı festival, her yıl temmuz ayında düzenleniyor. Moldova'nın tek uluslararası sahne sanatları festivali olan Bitei ise her yıl mayıs ayında Kişinev'de gerçekleştiriliyor. Tiyatro, pandomim, kukla gösterileri ve sokak performansları gibi pek çok gösteri bu festival kapsamında seyirci ile buluşuyor. 

Ülkenin en büyük müzik festivallerinden biri olan ve Kişinev'de düzenlenen Mortisor kapsamında, her yıl yaklaşık 40 konser organize ediliyor. Yerel halkın yanı sıra turistlerden de ilgi gören festivale birçok ünlü müzisyen katılıyor. Ayrıca, Kişinev'de her yıl ekim ayında Şarap Festivali düzenleniyor. Şarap tadımının yanı sıra ziyaretçiler festival boyunca yöresel yemeklerden tatma olanağı buluyor. 

Araba kullanımının oldukça yaygınlaşması ile birlikte, sağlıklı yaşam alanlarının korunmasına ve bu bilincin gelecek nesillere aşılanmasına önem veren Moldova'da, her yıl 22 Eylül'de Velo Hora isimli bir etkinlik de düzenleniyor. Velo Hora'da onlarca katılımcı bisikletleriyle Kişinev'de yer alan belirli bir parkurda yolculuk yapıyor. 20 km süren parkur, kent meydanında sona eriyor. Meydana ulaşan katılımcıları birbirinden keyifli aktiviteler ve konserler bekliyor. 

Moldova nerede? Moldova harita &#;zerinde

Haberin Devamı

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır.

Moldova, tarihi boyunca sık sık işgallere maruz kalmıştır. Cumhuriyet'in esası Prut ve Dinyester nehirlerinin arasında tarihi adı Besarabya olan bölgedir. Hâlen Romanya ve Ukrayna ile iç içe geçmiş olan Moldova toprakları yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. yılına kadar yıl, Boğdan eyaleti olarak Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan ve yılında Osmanlı-Rus Barış Anlaşmasıyla Rusya'nın egemenliğine giren bölge, yılına kadar Rus İmparatorluğu'nun bir vilayeti olarak kalmıştır. Rusya'nın Kırım Savaşı'nda yenilmesinden sonra Moldova'nın bir kısmı (Güney Besarabya) Romanya'ya geçmiş, ancak Rusya 'deki Berlin Kongresi ile bu bölgeyi geri almıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, 'de bölge Romanya'nın eline geçmiş ve yılında (o dönemde etnik Ukraynalıların hakimiyetinde olan) Dinyester'in doğu yakasında Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (MÖSSC) kurulmuştur.

Haberin Devamı

'daki Molotov-Ribbentrop Paktı'nın imzalanmasından sonra yılında Sovyetler Birliği Besarabya'yı yeniden ele geçirmiş ve bu bölgenin büyük bir kısmını MÖSSC ile birleştirmiştir. Almanya'nın SSCB'ne saldırması ile SSCB bir kez daha Temmuz'unda Moldova'yı Romanya'ya vermek zorunda kalmış, ancak Sovyet kontrolü Ağustos'unda yeniden sağlanmıştır. Moldova'nın şimdiki sınırları Prut ve Dinyester nehirlerinin arasındaki Besarabya denilen tarihi bölgenin SSCB tarafından Romanya'dan alınması ile 'de çizilmiştir. Romanya ile ilişkileri kesilmiş, Kiril alfabesi kullanma zorunluluğu getirilmiş, Rusların ve Ukraynalıların endüstriyel bölgelere büyük çaplı göçleri özellikle desteklenmiştir. 'lerde ise binlerce etnik Rumen, Orta Asya'ya göç etmek zorunda bırakılmıştır.

'da Sovyet Lideri Mihail Gorbaçov tarafından uygulanan Glasnost politikası ile birlikte ulusal ve kültürel bağımsızlık için uğraş veren birçok bağımsız politik grup ortaya çıkmıştır. Şubat'ında Cumhuriyet'in Yüksek Sovyet (Parlamento) seçimleri yapılmıştır. Moldova'nın bağımsızlık ve reformlara yönelik çalışmaları yılında artmıştır. Serbest piyasa ekonomisine geçiş yolunda çalışmalara bu yıl içerisinde başlanmıştır. Yine aynı yılın ilkbaharında yapılan seçimlerde Moldova Halk Cephesi Parlamento'da çoğunluğu sağlamış ve Anayasa'da bir dizi değişiklik yapılmıştır. Pek çok Sovyet Cumhuriyeti'nde tam bağımsızlık, Moskova'daki başarısız darbe girişimi sonucunda kazanılmıştır. Darbenin bastırılmasından sonra Moldova, 27 Ağustos 'de bağımsızlığını kazanmıştır. Bu hareketin ardından Ukrayna sınırında gümrük ofisleri açılmış ve Rus askerlerinin Cumhuriyet'ten ayrılması talep edilerek, Moldova Ulusal Ordusu kurulmuştur. 21 Aralık tarihinde Moldova yönetimi halkın büyük ölçüde karşı çıkmasına rağmen Almatı'da yapılan toplantıda eşit ve kurucu üye olarak Bağımsız Devletler Topluluğu'nun oluşmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştır.

Haberin Devamı

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra uluslararası sistemin gündemini meşgul eden etnik sorunlar Moldova'nın da gündemini şekillendirecek potansiyel bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Türk asıllı Gagoğuzlara verilen özerklik, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra barışçı yolla çözümlenen ilk ve tek etnik sorun olma özelliğini korumaktadır.

Moldova’da Ulaşım

Kişinev Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Moldova’daki tek havalimanı olan Kişinev Uluslararası Havalimanı, başkent Kişinev’in merkezine 13 km uzaklıkta yer alır. Havalimanına iniş yaptıktan sonra bu bölgede bulunan otobüs, troleybüs ya da taksilerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüs ile ulaşımı tercih ediyorsanız numaralı otobüslerle kent merkezine yaklaşık yarım saatte ulaşmanız mümkün olur.

Moldova’da Şehir İçi Ulaşım

Moldova şehir içi ulaşım

Moldova’nın başkenti Kişinev, bu ülkeye seyahat etmek isteyen gezginlerin en öncelikli tercihi konumundadır. Toplu ulaşım imkanları bakımından en gelişmiş şehir de yine başkent Kişinev’dir. Şehir, oldukça küçük olmasına rağmen otobüs ve troleybüsler birçok turistik bölge arasında seferler düzenler. Ayrıca konaklama için şehir merkezine yakın bölgeleri seçmeniz halinde şehrin en önemli noktalarını yürüyerek de gezebilirsiniz.

Moldova’da Gezilecek Yerler

Moldova’da görülmesi gereken yerlerin birçoğu başkent Kişinev’de yer alır. Ülkenin tarih boyunca farklı medeniyetler veya devletlere ev sahipliği yapmış olması, tarihi ve kültürel miras bakımından çeşitlilik yaratan faktörlerden biridir. Başkentte çok sayıda kilise ve katedralin yanı sıra Moldova’nın doğal güzelliklerini sergileyen büyük parklar da bulunur.

Nativity Katedrali

Kişinev Nativity Katedrali

Moldova’nın başkenti Kişinev’de bulunan Nativity Katedrali, ülkenin sembol yapıları arasındadır. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük zarar görmüş olan katedral yıllar boyunca restore edilmiş ve yılında tamamlanan çalışmalarla bugünkü halini almıştır. Katedralin estetik mimarisinin yanı sıra içerisindeki süslemeler de görülmeye değerdir.

Water Tower

water tower Kişinev

Hem Moldova’nın hem de Kişinev’in simge yapılarından bir diğeri ise Water Tower adı verilen su kulesidir. ’lü yıllarda su kulesi olarak inşa edilen yapı günümüzde müze olarak kullanılır. Farklı katlarında farklı eserlerin sergilendiği müzede Moldova’nın tarihini yakından inceleyebilirsiniz.

Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi

Kişinev Etnografya Müzesi

Kişinev’de yer alan müzeler arasında en fazla dikkat çekenlerden bir diğerini Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi oluşturur. Yapı, iki bölümden oluşur. Bir tarafında Moldova kültürüne dair eserler sergilenirken diğer bölümde Moldova’nın doğasını yansıtan bitkiler, çiçekler ve ağaçlar yer alır. Aynı zamanda Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi’nde bir botanik bahçesi de yer alır.

Stefan Cel Mare Anıtı

Stefan Cel Mare Anıtı

Kişinev’in merkezi olarak kabul edilen Stefan Cel Mare Anıtı, kendisiyle aynı ismi taşıyan park içerisinde bulunur. ’lü yıllarda gerçekleşen Türk akınlarına karşı direnen bir Moldova kahramanı olan Stefan Cel Mare, bu anıt ile ölümsüzleştirilmiştir. Hem anıt hem de bulunduğu park Kişinev’in merkezi olarak kabul edilir. Bu bölge kafe, restoran ve mağazalar bakımından da oldukça zengindir.

Puşkin Müzesi

Puşkin müzesi Kişinev

Modern Rus edebiyatının kurucusu olarak değerlendirilen Aleksandr Puşkin de bir dönem Kişinev’de yaşamıştır. Puşkin’in yaşadığı ev günümüzde Puşkin Müzesi ismiyle ziyarete açılmış durumdadır. Başkentte bulunan müzede Puşkin’in çalışma masası ve kişisel eşyalarının yanı sıra ünlü Byron portresi de sergilenir.

Moldova’da Nerede Kalınır?

Moldova seyahatlerinde konaklama için tercih edilen bölgelerin başında Kişinev gelir. Şehir, hem tarihi açıdan önemi hem de gelişmişliği bakımından Moldova’nın en gözde bölgesidir.

Moldova'da nerede kalınır

Moldova’da gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğu da Kişinev’de yer alır. Siz de bir Moldova seyahati planlıyorsanız konaklama için başkent Kişinev’i tercih edebilirsiniz.

Başkentte en merkezi yerlerden biri olan Stefano Cel Mare bölgesi ve Gül Vadisi Parkı’nın çevresi, konaklama için ideal seçenekler olarak değerlendirilir. Ayrıca Mircea cel Batrin bölgesi de alternatifler arasındadır.

Moldova’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Moldova'da ne yenir

Moldova, gastronomi meraklıları için de oldukça zengin seçenekler sunar. Doğu Avrupa mutfağı ve Rus lezzetleri, Moldova seyahatinizde tadabileceğiniz lezzetler arasındadır.

Ülkenin en ünlü yemeklerinin başında Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yapılan muhlama veya kuymağa benzeyen mamaliga gelir. Mısır unuyla hazırlanan bu yemek, oldukça lezzetli ve besleyicidir.

mamaliga Kişinev yemeği

Ayrıca Moldova kültüründe koyun eti de yemeklerde önemli bir yer tutar. Moldova usulü koyun çorbası ve yine koyun eti ve patlıcanla birlikte yapılan manca yemeği Moldova gezinizde tatmanız gereken lezzetler arasındadır.

Moldova’ya özgü yemekleri başkent Kişinev’de bulunan La Placinte ya da La Taifas gibi restoranlarda deneyebilirsiniz.

Moldova’dan Ne Hediye Alınır?

Moldova, küçük bir ülke olmasına rağmen seyahatlerinden hediyelik eşya almadan dönmek istemeyenler için pek çok seçenek sunar. Özellikle Kişinev, bu anlamda büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Kişinev’in merkezi yerlerinde çok sayıda hediyelik eşya dükkanına rastlayabilirsiniz.

Moldova seyahatinde tercih edilen hediyelik eşyalar genellikle el yapımı halılar, Moldova kültürünü yansıtan yerel kıyafetler ve çeşitli biblolar ile magnet bulunur. Ayrıca Sovyet dönemine ait çok sayıda eşya da Moldova’da alınabilecek hediyeler arasındadır. Stefano Cel Mare bölgesindeki hediyelik eşya dükkanlarından Moldova kültürünü yansıtan hediyeleri satın alabilirsiniz.

Moldova’da Gece Hayatı

Moldova'da gece hayatı ve eğlence

Moldova’da gece hayatının kalbi Kişinev’de atar. Genel anlamda çok hareketli bir ülke olmamasına karşın şehirde gece hayatı oldukça renklidir. Stefano Cel Mare bölgesi birçok gece kulübü ve bara ev sahipliği yapar. Hem Moldova’nın yerel halkı hem de ülkeyi ziyaret eden turistler eğlence dolu geceler için bu bölgeyi tercih eder.

Moldova’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Önemli Telefonlar

Polis:

Ambulans:

İtfaiye:

Türkiye Cumhuriyeti Kişinev Büyükelçiliği Telefon Numarası:+ 22

Tatil ve Bayramlar

Moldova’daki Festivaller

Moldova, festivaller bakımından Doğu Avrupa’nın en renkli ülkelerinden bir tanesidir. Özellikle bahar ve yaz aylarında ülkede birçok farklı alanda festival veya etkinlik düzenlenir. Hem yerel halk hem de ülkeyi ziyarete gelen turistler bu festivallere büyük ilgi gösterir.

Yukarıda listelenenler dışında her yıl değişen tarihlerde Moldova’da birçok farklı organizasyon da gerçekleşir. Eğer siz de Moldova’nın eğlenceli festivallerine katılmak istiyorsanız seyahat planlarınızı bu tarihlere göre ayarlayabilirsiniz.

Moldova Vize Süreci

Moldova, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyan ülkeler arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize şartı aranmadan Moldova’yı ziyaret edebilir. Ayrıca son düzenlemelerle yeni çipli kimlik kart sahipleri pasaport olmaksızın da Moldova’ya giriş yapabilir.

Moldova vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak için "Moldova Vize Rehberi" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Moldova Hakkında Merak Edilenler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası