gelire endeksli senet hesaplama / GES'te Ne Kadar Para Toplandı? İşte Gelire Endeksli Senet Getiri Hesaplama

Gelire Endeksli Senet Hesaplama

gelire endeksli senet hesaplama

Gelire Endeksli Senet getirisi nasıl hesaplanacak? GES gelir hesaplama işlemleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye ekonomik modeli kapsamındaki yeni adımlarını duyurdu. Gelire Endeksi Senet (GES) ile ilgili bakanlıktan açıklamalara göre GES talep toplama işlemleri 15 Haziran tarihinden itibaren gerçekleştirilecek. Peki Gelire Endeksli Senet getirisi nasıl hesaplanacak?

Gelire Endeksli Senet getirisi nasıl hesaplanacak?

Gelire endeksli senetler (GES): Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetlerdir.

GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin gelirlerine endeksli olacaktır.

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacaktır.

Bununla birlikte, GES'lere konu Kamu İktisadi Teşebbüslerinden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacaktır.

Gelire Endeksli Senet

Hazine ve Maliye Bakanlığı GES hakkında açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın GES hakkındaki açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

’’Bugün Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında; Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.

Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve ana para ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.

İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.

Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.’’

Gelire Endeksli Senet İhracı (GES)

Bireysel yatırımcılara sunulan finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi ve Türk lirası cinsi varlıklara yönelimin teşvik edilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, TL cinsinden Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) ihracı talep toplama yöntemi ile gerçekleştirilecektir.

Talep Toplama Dönemi           :

İhraç (Valör) Tarihi                    :

Vade (İtfa) Tarihi                        :

Bu kapsamda, ihracına aracılık edilecek GES’e ilişkin genel bilgiler aşağıda yer almaktadır:

  • Vade: Gün
  • Kupon Dönemi: 3 ay (91 gün)
  • 3 Aylık Referans Getiri Oranı: %5,32
  • ISIN Kodu: TRBT11
  • funduszeue.info Ödemesi:
  • funduszeue.info Ödemesi:

GES’lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacaktır. Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında DHMİ ve KEGM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık hasılat payları toplamı esas alınacaktır.

Kupon ödemeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen getiri oranının hasılat payı tutarları gerçekleşmeleri neticesinde hesaplanan endeks değeri ile yeniden değerlenmesi yöntemiyle hesaplanacaktır.

TL cinsi GES’in kupon ödemelerine baz teşkil edecek hasılat paylarının bütçe projeksiyonunda yer alan beklenen gelir tutarı ve gerçekleşen gelirleri ile hesaplanan hasılat endeksinin;

  • 95’in altında olması durumunda, asgari getiri oranı (Belirlenen getiri oranının %95’i) üzerinden kupon ödemesi yapılacaktır. 
  • ’un üstünde olması durumunda, azami getiri oranı (Belirlenen getiri oranının %’u) üzerinden kupon ödemesi yapılacaktır. 
  • 95 ve arasında gerçekleşmesi durumunda, kupon ödemesi gerçekleşen hasılat endeksi üzerinden hesaplanacaktır.

Böylece yatırımcılara asgari getiri garantisi sağlanırken KİT’lerin performansına göre daha yüksek getiri elde etme imkânı sunulmaktadır.

Asgari talep tutarı TL olup 1 TL ve katları şeklinde talepte bulunulabilecektir. Senetler, 24 Haziran Cuma, yatırımcıların hesaplarına aktarılacaktır.

Bir (1) yılın altı vadelerde ihraç edilen Gelire Endeksli Senetlerde geri satım imkânı söz konusu olmayacaktır.

İhraç süresince tüm şubelerimiz, İnternet ve Mobil Şubemiz üzerinden talep girişinde bulunulabilecektir.

Halkbank Mobil menüsünde yer alanYatırım İşlemleri > GES Talep İşlemleri > GES Talep” adımı,

Halkbank İnternet Şubesi menüsünde yer alan “Yatırım > Halka Arz İşlemleri > Kesin Talep” adımı takip edilerek talep girişleri yapılabilmektedir.

Talep girişleri, talep toplama dönemi boyunca, iptal edilebilir. Bu tarihler dışında iptal işlemi yapılamayacaktır.

Senetler, mevcut vergi mevzuatına tabi olup Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67’nci maddesi uyarınca vergilendirilecektir. Bununla birlikte, tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, ilgili Kanun maddesinde geçici madde eklenerek değişikliğe gidilmiş olup – tarihleri arasında iktisap edilen DİBS’lerden elde edilen gelir ve kazançlara %0 (sıfır) stopaj oranı uygulanacaktır. Bu sebeple, ve tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı %0 olacaktır.

GES’lere ilişkin detaylı bilgilere aşağıda yer alan internet adreslerinden ulaşılabilir:

- 10 soruda “Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi” 10 soruda “Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi

- 10 Haziran Tarihinde yayınlanan Duyuru  Haziran Tarihleri Arasında Bireysel Yatırımcılara Gerçekleştirilecek Gelire Endeksli Senet İhracına İlişkin Basın Duyurusu - T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (funduszeue.info)

- Yatırımcı kılavuzu için GES Yatırımcı Kılavuzu (funduszeue.info) , Yatırımcılar için bilgiler - T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (funduszeue.info)

GES'e ne kadar para girişi oldu?

Gelire endeksli senet ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Geçtiğimiz hafta 15 Haziran tarihin de talep toplama başvurusu başlayan GES düzenlemesinde talep toplamalar 22 Haziran tarihinde sona erdi.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Halkbank Eski Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı funduszeue.info Şenol Babuşçu bir son dakika açıklamasında bulundu.

Babuşçu yaptığı son dakika açıklamasında GES'e gelen para miktarını duyurdu. Twitter adresi üzerinden son dakika açıklamasında bulunan Şenol Babuşçu, "3 kamu bankasına yapılan GES talebi toplam 7 milyar TL civarında" ifadelerini kullandı.

Bu konuda bankalardan henüz resmi açıklama yapılmadı. Resmi açıklama geldiğinde funduszeue.info 'da olacak.

İLK KUPON ÖDEMESİ 3 AY SONRA

GES 'te ilk kupon ödemesi 3 ay sonra yapılacak. Yapılacak ödemenin hesaplaması ise şu şekilde:

HESAPLAMA: NE KADAR YATACAK?

Hazine Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 3 aylık dönemsel getirinin yüzde olduğu, yıllık bileşik getirinin ise yüzde seviyesinde olduğuna yer verildi. 

x 0, = TL 3 aylık kupon ödemesi alacaktır.

bin lirası olan bir kişi ise 3 ay sonra 5 bin lira para kazanacak. Senede ise 23 bin 40 lira ödeme yapılacak. 

Gelir Endeksli Senet nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç? GES talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından önceki gece açıklanan ekonomide atılacak adımlarda Gelire Endeksli Senet (GES) talep toplama yoluyla ihraç edileceğinin açıklanmasının ardından bakanlık tarafından detayları merak edenler “GES nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç, talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak?” soruları üzerinden bilgi edinmeye çalışıyor. Merak konusu olan GES nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç, talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak? sorularının yanıtları ve tüm bilgiler.

Gelir Endeksli Senet nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç? GES talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak?

Ekonomide atılacak adımları önceki gece duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelire Endeksli Senet (GES) talep toplama tarihleri, getiri oranları ve koşullarına ilişkin bilgileri duyurdu. Bu son dakika gelişmesinin ardından detayları öğrenmek isteyenler "GES nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç, talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak?" şeklindeki sorulara yanıt aramaya devam ediyor.

GES NEDİR, KOŞULLARI NELERDİR, GETİRİ ORANI KAÇ, TALEP TOPLAMA NE ZAMAN YAPILACAK?

GES talep toplama tarihi, koşulları, getirisi ve asgari talep tutarı ile ilgili tüm bilgiler şöyle;



Konuya ilişkin Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberinde yer alan detaylar şöyle;

GES TALEP TOPLAMA NE ZAMAN?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırımcıların TL cinsi varlıklara yönelimini teşvik etmek amacıyla ihraç edeceği Gelire Endeksli Senet konusunda ayrıntıları açıkladı. Türkiye genelinde 15 Haziran - 22 Haziran tarihleri arasında, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir.



GES TALEP TOPLAMA HANGİ BANKALARDAN YAPILACAK?

Söz konusu senet, yalnızca gerçek kişilere ihraç edilecek olup talep toplama işlemleri ile kupon ve anapara ödemeleri aşağıdaki Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilecek.



GES ASGARİ TALEP TUTARI NE KADAR, KAÇ TL?

Senetler için asgari talep tutarı TL olup 1 TL'nin katları şeklinde ihraç edilecektir. Senetler, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. GES'lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak. Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında DHMİ ve KEGM tarafından bütçeye aktarılan üç aylık hasılat payları toplamı esas alınacak. Kupon ödemeleri, Hazinece belirlenen getiri oranının hasılat payı tutarları gerçekleşmeleri neticesinde hesaplanan endeks değeri ile yeniden değerlenmesi yöntemiyle hesaplanacak.



GES HASILAT PAYI TUTARI NE KADAR?

Bu kapsamda, ihraç edilecek senetlere ilişkin genel bilgiler şöyle:

"GES'lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak, Yılı Bütçe Kanunu'nda açıklanan yılı için toplam TL (DHMİ'den sağlanan gelir tahmini TL ve KEGM'den sağlanan gelir tahmini TL) olan gelir tahmini tutarı baz alınacaktır. Bu kapsamda, ilgili aylar için hasılat endeksinin hesaplanmasında söz konusu projeksiyonların gelir tahmin rakamının ilgili yıl için aylık olarak eşit dağıldığı varsayımı esas alınmaktadır. Diğer taraftan, senetler, mevcut vergi mevzuatına tabi olup Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67 nci maddesi uyarınca vergilendirilecektir. Bununla birlikte, tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, ilgili Kanun maddesinde geçici madde eklenerek değişikliğe gidilmiş olup – tarihleri arasında iktisap edilen, DİBS'lerden elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj oranı uygulanacaktır. Bu sebeple, ve tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde 0 olacak."



GES GETİRİ ORANI NE KADAR?

Hazine tarafından belirlenen dönemsel getiri oranı yüzde oldu.

GELİRE ENDEKSLİ SENETLER (GES)

Yurtiçi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, Hazine tarafından 28 Ocak tarihinde ilk Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmiştir. GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir. Gelire Endeksli Senetler ile getirisi Devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracı yaratılmış olmaktadır. Söz konusu senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olmaktadır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Gelir Endeksli Senet nedir, koşulları nelerdir ve getiri oranı kaç? GES talep toplama ne zaman, asgari talep tutarı ne kadar, hangi tarihte yapılacak?

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası