harika el işleri / El İşi arşivleri - Kolayca dikin, zevkle giyin!

Harika El Işleri

harika el işleri

Eski Tişörtler ile Harika El İşleri Üretebilirsiniz

3 dakika

Eğer el işine meraklı biriyseniz ve giysi ve kumaşları geri dönüştürmeyi seviyorsanız bu yazıyı kaçırmayın. Tek ihtiyacınız olan şey, biraz yaratıcılık ve eski tişörtleriniz!

Eski Tişörtler ile Harika El İşleri Üretebilirsiniz

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Yaratıcı kadınlar, evde gördükleri atılabilir her şey için yeni bir kullanım alanı bulur. Bu durumda giysiler muhteşem bir alternatif olabilir. Eski tişörtler ile hem geri dönüşüm yapabilir hem de muhteşem eserler üretebilirsiniz! 

Kaç kere bir gömleğiniz artık size gelmediği ya da çok eskidiği için üzüldünüz? Maalesef bu tür durumlarda yapabileceğiniz tek şey eski kıyafetlerinizi atmaktır. Peki gerçekten öyle mi?

Bu yazıda size, artık giymediğiniz eski tişörtler için bazı yeni kullanımlar göstereceğiz. Endişelenmeyin, gayet basit ve pratik ipuçları olduğunu göreceksiniz.

Eski tişörtler ile el işleri yapmak

1. Yastık kılıfları

eski tişörtler ile el işi yapmak

Bu, eski eşyalarınıza yeni bir hayat vermenin harika bir yoludur. İhtiyacınız olan tek şey, tercihen beyaz bir tane yastık almak ve eski tişörtünüzle kaplamak.

Sonra yastığın şeklinde bir parça kumaş kesin, her kenardan 8 ya da 10 santimetre bırakın. Ardından uçları dikdörtgen şeritler halinde kesin. Böylece her iki taraf da basit düğümlerle bağlanabilir.

Yatak örtüsü, koltuk kılıfı ya da perdenizle uyumlu güzel yastık kılıfları yapmak için eski tişörtler ve giysilerinizi tekrar kullanın. En iyi tarafı bunu yapmanın çok kolay olması: dikiş yapmanıza bile gerek kalmayacak!

2. Alışveriş çantası

Artık kullanmadığınız tişörtlerle kendinize alışveriş çantası yapabileceğiniz hiç aklınıza geldi mi? Bu oldukça basit. Üstelik, harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

İlk olarak tişörtün altını kesin ve bu kumaş parçasını saklayın. Sonra yakayı ve kolları da kesin.

Ardından, sakladığınız materyal ile tişörtü bağlayın.

Eğer uygun teknikleri biliyorsanız daha güçlü olması için dikebilirsiniz. Öte yandan eğer iyi bağlarsanız hafif eşyaları taşıma konusunda bir problem yaşamazsınız.

3. Bileklik

bilezikler

Bu kolay ipucu sayesinde tişörtleriniz vücudunuzu kapatmak yerine bileğinizi süsleyecektir. Peki bu nasıl olacak?

İlk olarak tişörtünüzden şeritler kesin. Eğer birden fazla renge sahipseniz ya da eğer birden fazla tişört kullanırsanız bu, renkli bir bileklik elde etmek için daha iyidir.

Sonra 3 ya da 6 şeridi esnetin – örme becerinize ya da ne kadar geniş olmasını istediğinize bağlı olarak – aynı anda bir ya da iki düğüm atabilirsiniz. Sabitlemek için üzerine ağır bir obje koyun ve bir bileklik yapmak için şeritleri örün.

Bitirmek için her iki tarafa bir mıknatıs ekleyip üstlerini biraz kumaşla kaplayabilirsiniz. Eğer daha basit bir şey tercih ederseniz bileğinizde sabit durması için uçlarına düğüm atabilirsiniz.

Bilekliğe ek olarak bu yöntemi saçlarınızı topuz yapmak için de kullanabilirsiniz. Böylece renkli bir gündelik görünüm yaratabileceksiniz.

4. Kilim

Evet, bugün en sevdiğiniz tişörtünüz yarın kiliminiz haline gelebilir. Bunu düşünmek acı verse de bu aslında çok güzel bir haber.

Eski tişörtler genelde güzel bir tasarıma sahiptir. Bu da onlardan vazgeçmeyi zorlaştırır. Eski tişörtlerinizi, orijinal kilimler yapmak için tekrar kullanabilir ve böylece, o çok sevdiğiniz tasarımı kaybetmekten kurtulabilirsiniz.

İşte uygulamanız gereken adımlar:

  1. Bir ya da birkaç tişörtün altını kesin.
  2. Boydan boya kesmeden arkasını çevirin ve kesmeye devam edin. Sonunda elinizde sadece bir büyük tişört şeridi kalmalı.
  3. Bunu esnetin ve şeritleri bir uçta düğüm yapmak için birleştirin.
  4. Ayrı ayrı her şeridi, hepsi birleşene kadar örün.
  5. Örgüyü bir daireye sarın, bir deniz kabuğuna benzer bir şekil ortaya çıkacak.
  6. Son olarak her bir örgüyü hemen yanındakiyle birleştirerek merkezden dışa doğru dikin.

Ne kadar fazla sayıda tişört kullanırsanız o kadar tasarım elde edersiniz.

Daha iyi ve daha güçlü kilimler elde etmek için kalın tişörtler kullanmayı deneyin.

Size gösterdiğimiz gibi, eski kıyafetlerinizi atmanız için bir nedeniniz yok. Biraz yaratıcılık sayesinde onlar farklı dekoratif amaçlarla size hizmet edebilir.

Artık biliyorsunuz: eviniz için yeni, kullanışlı dekorasyonlar elde etmek için eski tişörtler harika bir malzemedir. Haydi kesmeye başlayın!

İlginizi çekebilir ...

Kitaplık Kedisi’ne birkaç gün yeni bir yazı yazamadım. Aslını isterseniz yıllardır ilk kez içimden hiç yazmak gelmedi. Arka planda filmler ve kitaplar tüketiyor olsam da neyi nasıl yazacağımı bilmez haldeydim diyebilirim. İstanbul’da yaşamanın insan üzerindeki o amansız etkisi yüzünden hafif çaplı bir depresyon yaşıyorum sanırım. Çıkış yolu olarak da her zamanki gibi ellerimi kullandığım bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Eskiden hep resim yapardım, şimdilerde resmin yanında küçük el işleri de yapmaya başladım. Küçük dediğime bakmayın, kocaman bir dünyaymış bu el işleri dünyası!

el işleri

el işleri

İzmir’deyken ayağımı incitmemle çarpı işi (cross stitch) dünyasına emin adımlarla girmiştim. İstanbul’a döndükten sonra rengarenk ipler ve çeşit çeşit kumaşlar edinip işi biraz daha büyüttüm. Bir süre sonra sadece çarpı işi yetmez hale geldi ve nakış işlemeye başladım. Sonra baktım dünyanın her yerinde birçok kadın ve erkek enfes işler yapıp bloglarında paylaşıyorlar, onları sıkı bir takibe aldım. Nakış dışında dikiş, örgü, tığ işi ve daha adını bile bilmediğim bir sürü el işi yapan bu insanlar ne hikmetse yaptıkları el işlerini harika birer fotoğrafçı gibi çektiklerinden hepsini (evet adını bilmediklerim de dahil hepsini) yapmaya özendim. Dolayısıyla onu incele, bunu oku derken saatler günler oldu. Çok pişman olduğum söylenemez. Kadınlardan çok erkeklerin işlerini beğendiğimi de belirtmek istiyorum. Gerçekten çok şaşırtıcı bir deneyim oldu benim için. Ancak Ryan Gosling gibi birçok ünlü erkeğin de örgü ördüğünü öğrenince sadece bizim ülke ve civarlarında erkeklerin bu işlerle ilgilenmediğini fark ettim. Terzilerin büyük çoğunluğunun erkek olduğunu düşününce her zaman şaşırmışımdır, buna da şaşırdım yine. İroniler ülkesiyiz aslında, neden hala şaşırıyorum bilmiyorum. Neyse!

el işleriel işleri

Yabancı kaynaklarda gördüğüm güzeller güzeli işlerden sonra yeteri kadar ve hatta fazlasıyla heveslenip bu küçük el işleri için gerekli malzemeleri alayım dedim. Gelin görün ki bizde fiyatlar o kadar saçma sapan ki bildiğiniz neye uğradığımı şaşırdım. İki yüz liraya tığ seti satan bir web sitesi var mesela. İki yüz lira! Bildiğiniz tığ! Dolara zam geldi ondan mı acaba diye gidip aynı ürünü Amazon’da aradım; tahmin edeceğiniz gibi bizde ürün fiyatı bildiğiniz katlıyor! Yok efendim, öyleyse bizimkiler kazanmasın. Ben gerekirse beş katını kargoya verip yabancıdan alırım. Siz de benim gibi internette görüp hevesleniyorsanız iyice araştırmadan satın alma kararı vermeyin derim.

el işleriel işleri

Ülkeden yine yeterli miktarda şikayetçi olduktan sonra gelelim yazının asıl konusuna; el işleri gerçekten insana çok iyi geliyor! Belli bir süre boyunca hiçbir şey düşünmek istemiyorsanız, ellerinizi ve beyninizi oyalayın derim. İnsanı hemen sakinleştiren birkaç aktiviteden biriymiş örgü örmek (ve tığ işi vs.). Bir de işin sonunda ortaya sevimli bir iş çıkmışsa, gerçekten çok çok çok iyi hissediyor insan. Yapabileceğiniz onca şeyi düşündükçe heyecandan çıldıracak gibi olmanız iyi mi kötü mü tam emin olamıyorum ama bir şeyler yaratmak için kafa yormak hiçbir zaman kötü olmamıştır, buna emin olabilirsiniz. Bir de size yol gösterecek, bu işlerden anlayan bir arkadaşınız varsa keyfiniz keyif! Hazır lafını etmişken canımın için Zimlicious‘a da bir selam edeyim. İnanılmaz şeyler yapıyor tığ ile! Şimdiden sizin de elinize sağlık!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir