spiralle hamile kalinir mi / Hormonlu Spiral İle Doğum Kontrolü - Bebek.com

Spiralle Hamile Kalinir Mi

spiralle hamile kalinir mi

Spiral varken hamile kalınır mı? Spiralle hamile kalmanın 15 farklı belirtisi

Doğum kontrol hapı, spiral, prezervatif gibi günümüzde yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden en çok tercih edilenlerden biri şüphesiz ki spiraldir. Spiral sağlık ocaklarında ücretsiz takılıp çıkarılabilir. Spiral cinsel ilişkide spermin yumurtalara ulaşması engeller, böylece gebeliği önlemiş olur. Düşük ihtimal de olsa spiralle hamile kalma ihtimali vardır.

SPİRAL İLE HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Spiral ile hamile kaldıysanız yaşadığınız belirtilerin spiralsiz hamile kalanlardan bir farkı yoktur. Spiral varken hamile kaldıysanız şu belirtileri yaşayabilirsiniz:

  1. Adet gecikmesi yahut kesilmesi
  2. Kasıklarda ağrı
  3. Göğüslerde şişlik, hassasiyet
  4. Sabah bulantıları
  5. Sık idrara çıkma
  6. Halsizlik
  7. Ruh halinde değişimler
  8. Meme ucunda koyulaşma
  9. Aşerme
  10. Sırt ağrısı
  11. Baş dönmesi
  12. Mide bulantısı
  13. Tat ve koku hassasiyeti
  14. Lekelenme şeklinde kanama
  15. Baş ağrısı

SPİRAL İLE HAMİLE KALANLARIN YORUMLARI NASILDIR?

Annem de spiral ile hamile kalanlardan biri. Kız kardeşime hamileliği öyle olmuş. Kendisi şu an 22 yaşında. Kaderin önüne kimse geçemez arkadaşlar, Rabbim ne yazdıysa o.

Anne çocuk sağlığında spiral taktırdım. Adet görmeye 4 ay devam ettim ve gebe olduğumu öğrendim. 2 hafta evvel kontrolüm vardı. O zaman hamile kaldığımı bilmiyordum. Kontrolde bana spiralin yerinde olduğunu söylemişlerdi. Spiral ile de hamile kalınıyor aman dikkat!

Benim hamileliğim spiral ile oldu. Üstelik yerinden de hiç oynamamıştı. 2 hafta önce doktora gittim, spirali o çıkardı.

İki yıl önce spiralle gebe kaldım. Buna rağmen adet gördüğüm için gebe olduğumu fark etmedim. Bir gece fenalaştım ve aşırı kanama başladı. Direkt acil servise başvurdum. Öğrendim ki hamileyim ve düşük gerçekleşiyor. Beni hemen operasyona aldılar ve gebeliğim sonlandırıldı. 'Spiral tam olarak takılamamış veya bulunduğu yerden kaymış.' dediler. İkinci defa spiral taktırdım. Geçtiğimiz ay -spiral olduğu halde- yine gebe kaldım.Spiral kullanıyordum. Hamile kalmayı planlamıyordum fakat gebe olduğumu öğrendim ve spirali aldılar. Doktorum normal bir hamilelik geçirdiğimi, ancak ilk 3 ay daha dikkatli olmam gerektiğini belirtti.

Çocuk acil bölümünde hemşire olarak çalışıyorum. Spiral ile hamile kalmak hadi neyse de, bazen spiral anne karnında bebeğe yapışabiliyor ve bunun sonucunda bebek engelli doğuyor. Ben böyle bir vakaya denk gelmiştim. Kadın, 'korunmama rağmen hamile kaldım.' demişti, çok şaşırmıştım. Çin markalı spirallerden uzak durun. Spiralin ucunda bulunan ip var ya hani, o çok önemli. İpin yıpranması hâlinde spiral ancak kürtaj yoluyla çıkarılabilir.

Eltim spiral varken hamile kalmış. Gebe olduğunu öğrendikten hemen sonra gidip spirali çıkarttı. Kızı şimdi gayet sağlıklı, çok şükür.

Spiral kullanıyor ve korunduğumu sanıyordum. Halbuki spiral yerinden kaymış, haberim yok. Hamile kaldım. Öğrenir öğrenmez doktora gittim ve spirali çıkardılar. Spiraller gebe kaldım ve 10 yaşında bir kızım var.

Spiral Adetliyken mi Çıkarılır İpi Kopmuş Spiral Nasıl Çıkarılır Tıklayınız

Spiral Kaymasının Belirtileri Spiral Neden Kayar Tıklayınız

Doğum kontrol yöntemlerinden en sık tercih edileni ve en etkili olanlardan birisi spirallerdir. Spiral, rahme yerleştirilen küçük, T şeklindeki bir cihazdır. Takılması, kullanılması çok basit, uzun süreli kullanıma da uygun olduğundan spiralle korunmak tercih edilir. Spiral, basit bir ayakta tedavi prosedürü ile rahim içine yerleştirilir ve sonrasında doktorun önerdiği aralıklarla kontrol edilmesi yeterli olur. Spirallerin hormonlu ve hormonsuz olmak üzere iki çeşidi vardır.

Hormonlu spiral nedir?

Hormonlu spiral (IUD), intrauterin kontrasepsiyon (rahim içi doğum kontrol) tipidir. Hormonlu spiral ile gebeliği önlemek için rahme küçük bir cihaz yerleştirilir ve gebelikten korunur. Hormonlu spiraller yumuşak ve güçlü bir plastik türünden üretilir ve “T” şeklinde cihazlardır. Bu konuda eğitim alan bir doktor, hemşire ya da ebe spirali hızlı ve kolay bir şekilde rahme yerleştirebilir.

Ülkemizde Mirena, Skyla ve Liletta markalı 3 farklı hormonlu spiral eczanelerde satılmaktadır. Bunların hepsinde de birçok doğum kontrol hapında bulunan progestin adı verilen hormon bulunur. Bu hormon sayesinde gebeliğin oluşması önlenir. Spirallerin kullanımı çok rahattır, sadece hala yerinde olduğundan emin olmak için ayda bir spiralin ipini kontrol etmek yeterli olur. Herhangi bir cerrahi işlem olmadan takılabilen spirallerin, ilerde bebek sahibi olmak istendiğinde çıkarılabiliyor ve hamile kalma çalışmalarına hemen başlanabiliyor olması çok önemlidir.

Spiral takarken acı, ağrı olur mu, herhangi bir şikayet olur mu?

Acı ve ağrı hissi herkes için farklıdır ve bazı kadınlar spirali yerleştirme sırasında ve sonrasında rahatsızlık, baş dönmesi veya lekelenme gibi sorunlar yaşayabilir. Normal şartlar altında hormonlu spiralden kaynaklı şikayetlerin kısa süre içinde kendiliğinden geçmesi beklenir, bir hafta gibi bir sürede geçmemesi durumunda doktora başvurmak gerekir. Zira bu tür bir durumda hormonlu spirali düzgün yerleştirilmemiş ve acilen müdahale gerektiriyor olabilir.

Hormonlu spiraller nasıl çalışır?

Hormonlu spiraller takıldıktan sonra her gün kadının vücuduna yavaş yavaş hormon salar. Bu hormon da gebeliğin gerçekleşmesine engel olur. Hormonlu spiral;

  • Yumurtlamayı baskılar.
  • Servikal mukusun daha koyu, daha yoğun olmasına sebep olarak spermin rahme geçmesini zorlaştırır.
  • Spermin yumurtayı döllemesini ve olası bir döllenmede rahim içine tutunmasını önlemeye yardımcı olur.

Skyla markalı spiral, 13.5 mg progestin hormonu olan levonorgestrel içerir. Bunun yaklaşık 14 mcg’si ilk 25 gün boyunca her gün salınır. Sonrasında ise üç yıl için günlük 5 mcg levonorgestrel salınarak gebelikten korur.

Mirena markalı hormonlu spiral en yaygın kullanılan spiraldir ve 52 mg levonorgestrel içermektedir. Bu hormonun yaklaşık 20 mcg’si, cihaz yerleştirildiğinden itibaren her gün salınırken, bu oran günde yaklaşık 10 mcg’ye düşer.

Hormonlu spiral takıldıktan 7 gün, yani bir hafta sonra gebelikten korumaya başlar. Bu bakımdan ilk bir hafta prezervatif gibi yedek doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

Hormonlu spirallerin yan etkileri nelerdir?

Hormonlu spiraller kullanıldığında vücuda dışarıdan hormon verildiği için bunların az ya da çok yan etkileri olabilmektedir. En sık kullanılan Mirena ve Skyla adlı hormonlu spiraller aynı yan etkilere sahiptir. Bu yan etkiler;

  • Adet kanamalarının artması,
  • Adet dönemlerinde rahatsızlık hissetmek,
  • Hiç adet görmemek,
  • Adet dönemlerinde düzensizlik,
  • Normal dışı bir şekilde akne, sivilce oluşumu,
  • Sık sık baş ağrısı,
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet,
  • Yumurtalık kistleri oluşması,
  • Depresif bir ruh hali,
  • Karın veya pelvik bölgede ağrı, sızı şeklinde sıralanabilir.

Hormonlu spiraller ne kadar süre etkilidir?

Hormonlu spiraller günümüzde kullanılmakta olan doğum kontrol yöntemlerinden en uzun süre etkili olandır. Hormonlu spiral kullanan 100 kadından sadece 1 tanesi hamile kalabilir. Uzmanlara göre hormonlu spiral, tüplerin bağlanmasından daha etkilidir ve spiral çıkarıldıktan sonra hamile kalmak çok daha kolaydır. Hormonlu spirallerin uzun süre dayanıyor olması, özellikle Mirena markalı hormonlu spiralin en az 5 yıl olması çok büyük avantajdır.

Hormonlu spiral kullanmanın faydaları nelerdir?

  • Güvenli, kullanımı kolay ve çok etkilidir.
  • Adet dönemi sorunlarını hafifletir.
  • Her cinsel ilişkide doğum kontrolünü düşünmek gerekmez.
  • Uzun süre kullanılabildiği için maddi açıdan çok uygun bir doğum kontrol yöntemidir.
  • Hamile kalmaya karar verilirse doktora giderek kolaylıkla spiralin çıkarılması istenebilir. Spiral hızlı ve acısız bir şekilde çıkarılır ve çoğu kadında spiralin çıkarılmasından birkaç hafta sonra doğal yolla gebe kalabilir.

Hormonlu spiral kullanmanın dezavantajları nelerdir?

  • Kadın kendiliğinden takıp çıkaramaz, bir sağlık görevlisi veya doktor takıp çıkarabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı korumaz.
  • Çok sık yaşanmamakla birlikte kayma riski vardır. Bu sorun daha önce hiç bebek sahibi olmamış kadınlarda daha fazla olur.
  • Adet dönemlerinde kramplar artabilir. Özellikle de spiral takıldıktan sonraki ilk 3 -6 ay bu sorun yaygın olarak görülür.
  • Adet dönemlerinde düzensizlik ve ara kanamalar olabilir.

Hormonlu spiral ile ilgili güvenlik uyarıları nelerdir?

  • Pelvik bir enfeksiyonu olan ya da enfeksiyona meyilli olan kadınlar veya kanser hastalığı olan kadınların hormonlu spiral kullanması önerilmez. Hormonlu spiral kullanan kadınların % 1’inden daha azında pelvik inflamatuvar hastalık (PID) görülebilmektedir.
  • Kronik pelvik ağrı veya mide ağrısı yaşayanlar veya spiral takıldıktan sonra kendiliğinden çıkanlar bu konuda doktoru bilgilendirmeliler. Hormonlu spiralin birkaç kez çıkması başka bir doğum kontrolü yöntemini kullanmak gerektiğine işarettir.
  • Hormonlu spiral kullanırken hamile kalma riski çok düşüktür, ancak vardır. Hormonlu spiral varken gebelik çok nadiren de olsa hayati tehlike oluşturabilir ve hamilelik veya doğurganlık kaybına neden olabilir.
  • Hormonlu spiral kullanımı sürecinde yumurtalık kistleri olabilir, ancak genellikle kendiliğinden kaybolur.
  • Spiralin takıldığı il 3 – 6 ay içinde kanama ve lekelenme artabilir, düzensiz olabilir. Ancak zamanla düzelecektir.
  • Hormonlu spiralin, AIDS (HIV) veya cinsel yolla bulaşan hastalıklara (CYBH) karşı koruma sağlamadığı bilinmelidir.

Neden hormonlu spiral kullanılmalı?

  • Gebeliği daha ileri bir döneme ertelemek isteyen, buna henüz hazır olmayan, kalıcı doğum kontrolü yöntemi kullanmak istemeyen kişiler için hormonlu spiraller uygundur.
  • Hormonlu spiraller, en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir ve hamileliğin önlenmesinde % 99’dan fazla başarı sağlar.
  • Doğum kontrolü daha kolay olur. Doğum kontrolü için her gün hap içmek veya ayda bir iğne yaptırmak yerine 3 ya da 5 yıl etkili hormonlu spiraller çok daha konforludur. Sadece yerinde olduğundan emin olmak için aylık iplik kontrolü yapılması yeterlidir.
  • Hormonlu spiraller, isteğe bağlı olarak doktor tarafından çıkarılabilir ve istendiği zaman yeniden hamile kalmak mümkün olabilir.
  • Hormonlu spiraller östrojen içermez, rahim içine az miktarda progestin verir.
  • Hormonlu spiraller ağır geçen adet dönemlerini tedavi edebilmekte, hafifletebilmektedir. Hormonlu spiral intrauterin doğum kontrolü yöntemini seçen kadınlarda ağır ve ağrılı adet dönemlerini tedavi etmek için uzmanlar tarafından onaylanan ilk ve tek rahim içi doğum kontrol aracı olarak bilinir.

Hormonlu spiral takılmadan önce özellikle de hangi doğum kontrol seçeneğinin en iyi olduğu konusunda doktor ile görüşmek gerekir. Hormonlu spiralin içerdiği hormonların vücutta yol açabileceği olası sorunlardan korunmak için de bakır bir spiral tercih edilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası