anıtkabir de neler var / Anıtkabir'in Mimari Özellikleri ve Anıtkabir Müzesi Hakkında Bilgiler | D&R | D&R

Anıtkabir De Neler Var

anıtkabir de neler var

kaynağı değiştir]

Anıtkabir'in anıt mezar bölümü

Dikdörtgen planlı anıt mezar binasının zemin ölçüleri 72 × 52 m, yüksekliği 17 m'funduszeue.informe bir yapı olup simetrik ve düzenli bir temel üzerine inşa edilen yapının temelden itibaren yüksekliği 22,8 m'dir.[93] 18 m genişliğindeki Şeref Holü'nde, doğu-batı doğrultusunda uzanan &#;mm derinliğinde ve &#;mm genişliğinde 27 kiriş yer alır. Kirişler, aralarında 5,5 m'lik mesafe bulunan kolon çiftleriyle desteklenir.[93] Yapı, ön ve arka cephelerinde sekizer, yan cephelerinde ise on dörder olmak üzere 14,4 m yüksekliğindeki, × m ölçülerine sahip kare kesitli toplam 44 kolondan meydana gelen bir kolonatla çevrilmiştir.[93]

Dış duvarların çatıyla birleştiği yerde, saçakların altındaki kısımda yapıyı, Türk oyma sanatından oluşan mukarnas etkili bir korniş çevrelerken ön cephe dışındaki cephelerde, yağmur suyunun boşaltılması için çörtenler yer alır. Yapının kaplandığı sarı travertenlerEskipazar'dan, kolonların üzerindeki lento, korniş ve çörtenlerde kullanılan bej travertenler ise Kayseri'deki taş ocaklarından getirilmiştir. Kolonatın bulunduğu alanın beyaz mermer zemininde, kolonlar arasındaki boşluklara denk gelecek şekilde kırmızı mermer şeritlerin çevrelediği beyaz dörtgen alanlar vardır. Kolonatın tavanında ise; kısa kenarlarda yedişer, uzun kenarlarda on üçer adet olmak üzere toplam 40 adet fresk bulunur. Kasetler içindeki fresklerde açık gri, kiremit ve sarı renkleri kullanılmıştır. Ön ve arka cephelerde, ortadaki iki kolon arasındaki aralık diğerlerine göre daha geniş tutularak anıt mezarın basık kemerli beyaz mermer söveli ana girişi ve aynı eksendeki Atatürk'ün lahdi vurgulanır. Tören meydanına bakan cephesinin sol tarafındaki "Gençliğe Hitabe" ile sağ tarafındaki "Onuncu Yıl Nutku", taş kabartma üzerine altın varakla yazılmıştır.

Anıt mezar kısmına, 8 m yüksekliğindeki 42 basamaklı merdivenle çıkılır. Merdivenlerin ortasında hitabet kürsüsünün yer alır. Beyaz mermerden yapılan kürsünün tören meydanına bakan cephesi sarmal şeklindeki oymalarla süslüdür ve ortasında Atatürk'ün "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözü yine oyma tekniğiyle yazılmıştır.

Anıt mezara çıkan merdivenlerin sağında Sakarya Meydan Muharebesi, solunda ise Başkomutanlık Meydan Muharebesi konulu birer kabartma yer alır. Her iki kabartmada da Eskipazar'dan getirilen sarı travertenler kullanılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi konulu kabartmanın en sağında, "muharebenin ilk dönemindeki saldırılara karşı gerçekleştirilen savunma mücadelesi sırasında evlerini terk ederek vatanlarını savunmak için yola çıkanları" temsilen genç bir erkek ve iki at ile birer erkek ve kadın figürleri bulunur. Genç erkek, arkasına, geldiği yöne dönerek sol elini yumruk yaparak yukarıya kaldırıyordur. Bu grubun önünde, muharebe öncesini temsil eden çamura batmış bir kağnı, çabalayan atlar, tekerleği döndürmeye çalışan bir erkek ve iki kadın ile ayakta bir erkek ve diz çökmüş vaziyette ona, kınından sıyrılmış bir kılıç sunan bir kadın vardır. Bu grubun solunda yer alan yere oturmuş iki kadın ve bir çocuk figürü, istila altında olan ve Türk ordusunu bekleyen halkı simgeler. Halkın yukarısında, uçar vaziyette ve Atatürk'e çelenk sunarak tasvir edilen bir zafer meleği figürü bulunur. Kompozisyonun en solunda ise "Vatan Ana"yı temsil eden yere oturur hâldeki kadın, muharebeyi kazanan Türk ordusunu temsil eden diz çökmüş hâldeki genç erkek ve zaferi temsil eden meşe figürü yer alır. Christopher Wilson, bu kabartmaları Arnaldo Foschini'nin projesindekilere benzetir.

Başkomutan Meydan Muharebesi konulu kabartmanın en solunda yer alan birer köylü kadın, erkek çocuk ve attan oluşan grup, milletçe muharebeye hazırlık dönemini simgeler. Sağındaki bölümde yer alan Atatürk bir elini ileri uzatarak Türk ordusuna hedefi gösterir. Öndeki melek bu emri, borusu ile uzaklara ulaştırır. Bu bölümde iki de at figürü yer alır. Bundan sonraki bölümde, Atatürk'ün emri doğrultusunda taarruza geçen Türk ordusunun fedakârlıklarını ve kahramanlıklarını temsil eden, vurulup düşen bir erin elindeki bayrağı kavrayan bir erkek ile siperde ellerinde kalkan ve kılıçlı bir asker figürü yer alır. Önde ise elinde Türk bayrağı ile Türk ordusunu çağıran zafer meleği bulunur.

Şeref Holü[değiştir

7 Soruda Anıtkabir

Anıtkabir hakkında merak ettiğiniz tüm detayları araştırdık. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahını ziyaret etmek istiyorsanız, gitmeden önce içeriğimize göz atmanız da fayda var. Ayrıca Anıtkabir gezisi, Türk milletinin en önemli liderlerinden Atatürk’ü çocuklarımıza ve gençlerimize tanıtmak için en iyi yollardan biri. Bunun yanı sıra Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk&#;ün gençliğe ne kadar önem verdiğini hatırlayalım: 

“Biz, her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır, geleceğin ümidi, ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”

                                                                                                                 Mustafa Kemal Atatürk

Peki, Anıtkabir gezisinde nelere dikkat etmeli? Anıtkabir ne zaman yapıldı? Haftanın tüm günlerinde Anıtkabir açık mı? Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan Anıtkabir hakkındaki tüm detayları keşfediyoruz.

İçindekiler

30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Gezilecek Yerler, anıtkabir gezisi, akşam

Anıtkabir Nerede?

Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Anıttepe isimli bölgede bulunuyor.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir? 

Anıtkabir’e kişisel bir araçla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma sistemini de kullanabilirsiniz. Ankara’ya şehirler arası otobüsle geldiyseniz, AŞTİ’den Ankara’ya binin. Daha sonrasında Anadolu (Tandoğan) istasyonunda inin. 5 dakikalık bir yürüyüşle anıt mezara ulaşabilirsiniz. 

Ankara Garı’ndan ortalama 15 dakikalık bir yürüyüşle de Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz. Ayrıca Esenboğa Havalimanı’ndan buraya geçmeyi düşünüyorsanız, kişisel bir araçla ulaşmanız en rahat yöntem.  

Ankara araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu’a göz atın. 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz aracı dilediğiniz iş ortağımızdan rezerve edin.

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Ulu önderimizin ebedi istirahat yeri, Anıtkabir’in açılış kapanış saatleri dönemsel olarak değişiyor. Ayrıca güncel bilgiler için Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. itibariyle ziyarete açık olan saatler aşağıdaki şekilde:

ANITKABİR&#;İN ZİYARETE AÇIK OLDUĞU SAATLER

AÇILIŞ

KAPANIŞ

01 Şubat &#; 14 Mayıs

15 Mayıs &#; 31 Ekim

01 Kasım &#; 31 Ocak

Bu saatler arasında her gün Atatürk&#;ün anıt mezarını ziyaret edebilirsiniz. 

Anıtkabir Giriş Ücreti

Anıtkabir’e giriş ücretsizdir. Bunun yanı sıra yapı kompleksi içerisindeki bütün bölümleri ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. 

Anıtkabir’de Park Yeri Var Mı?

Anıtkabir’de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir’e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin. Hasta veya engelli yolcularla seyahat ediyorsanız, aracınızı asansörün bulunduğu noktada da park edebilirsiniz. 

anıtkabir gezisi, mozole, atatürk anıt mezar, mezar odası

Anıtkabir Tarihçesi

10 Kasım yılında Kurtuluş Savaşı’ndaki Türk mucizelerinin kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti&#;nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. 

Vefatın ardından yetkililer başkent Ankara’da Atamıza yaraşır bir anıt mezar için harekete geçti. Önce arazi belirlendi. Daha sonrasında arazi kamulaştırıldı. Projenin belirlendikten sonra 9 Ekim tarihinde temel atıldı. 

İnşaat 4 aşamayla tamamladı. Detaylar için Kültür Bakanlığının resmi sayfasından bilgi alabilirsiniz. 

Anıtkabir’in Mimarı Kim? Anıtkabir Kim Tarafından Yapıldı? 

Anıtkabir yapılmadan önce hükümet bir proje yarışması yaptı. Projeler bir jüriye sunulacak ve jüri yapıya karar verecekti.  Katılan eserlerden 27 si yabancı sanatçılara, 20’si Türk sanatçılara aitti. En son Emin Onat ve Orhan Arda’nın projesi kabul edildi.

Yani Anıtkabir mimarı iki isimden oluşuyor: Emin Onat ve Orhan Arda. 

Anıtkabir Ne Amaçla Yapıldı? 

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahat yeri olması amacıyla yapıldı. Ayrıca yapı kompleksinin içinde müzeler, hatıratlar, botanik bahçesi ve ziyaret defteri bulunuyor. 

Anıtkabir Mimari Özellikleri

Anıt mezarın mimarı özelliklerinde sıklıkla Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlıyoruz. Dış cephelerde ve duvarların çatıyla birleştiği yerlerde Selçuklu taş işçiliklerini görebilirsiniz. Ayrıca buna benzer bir sürü örnek bulabilirsiniz. 

Türk mimarisinde yılları arası 2. Ulusal Mimarlık Dönemi olarak adlandırılıyor. Bu dönemde daha çok anıtsal yapılar yapıldı. Simetriye önem veren, daha çok kesme taş malzemenin kullanıldığı binalardı bunlar. Anıtkabir de bu binalara iyi bir örnek! 

Anıt mezar yaklaşık metrekare alanı kaplıyor. Barış Parkı ve Anıt Bloku olmak üzere iki kısma ayrılıyor.

anıtkabir gezisi, anıtkabir gezilecek yerler

Anıtkabir&#;de Görmeniz Gereken Yerler

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en lideri Atatürk’ün son istirahat yerini ziyarete gideceksiniz. Peki, Anıtkabir’de nereleri görmeli? Türk tarihinden birçok figürün yer aldığı anıt mezarda keşfedeceğiniz çok şey var. 

Türkiye’de görülmesi gereken müzeler yazımıza göz atmaya ne dersiniz?

Anıt Blok: Anıtkabir Gezisi

Aslanlı Yol, Mozole ve Tören Meydanı alanlarının bütününü Anıt Blok ismiyle biliyoruz.

aslanlı yol, anıtkabir gezisiAslanlı Yol

Tandoğan girişi sizi Aslanlı Yol’a götürecek. Burada İstiklal Kulesi ve Hürriyet Kulesi ilk göreceğiniz yapılar. Ayrıca yol boyunca Hitit tarzlı 24 tane aslan heykeli göreceksiniz. Bunlar 24 Oğuz boyunu temsil ediyor. 

İstiklal Kulesi

Anıt mezarda toplam 10 tane kule var. Bu kulelerin isimleri cumhuriyetimizin varlığını simgeliyor. Tandoğan girişinin sağındaki kulenin ismi, İstiklal Kulesi. Kılıç tutan bir genç, Türk ulusunun hürriyet ve özgürlüğünü simgeliyor. Bunun yanı sıra kartal kabartması gençliği ve gücü sembolize ediyor. 

Hürriyet Kulesi

Aslanlı Yol’un solundaki kulenin ismi, Hürriyet Kulesi. Bu kulede birçok kabartma var ve iki tanesi öne çıkıyor: Melek ve şaha kalkmış at. At kabartması hürriyet ve bağımsızlığı simgeliyor. Melek ise elinde bağımsızlığın kutsal olduğunu sembolize ediyor. Elinde tuttuğu kağıt ise Hürriyet Beyannamesi anlamına geliyor.

anıtkabir gezisi, barış parkı üstten görünümBarış Parkı

Barış Parkı, çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki ağaçlarla kaplı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” felsefesini simgeleyen parkta çeşit çeşit bitki ve ağaç bulunuyor. 

Tören Alanı

Aslanlı Yol’un sonunda kişi kapasiteli tören alanı var. Anıtkabir törenlerinde gördüğünüz kalabalıkların bulunduğu yer, burası. Zemine baktığınızda sarı, siyah, kırmızı ve beyaz taşlar göreceksiniz. Bu taşlarla tane halı ve kilim deseni oluşuyor. 

Mehmetçik Kulesi

Aslanlı Yol’un sonunda Mehmetçik Kulesi var. Burada Milli Mücadele ve Anıtkabir ile ilgili kitapları inceleyebilirsiniz. 

anıtkabir gezisi, kadın heykelleri

Kadın Heykel Grubu 

Aslanlı Yol’un son kısmında yas tutan 3 kadın heykeli göreceksiniz. Kadın heykelleri ulusal giysilerimizi giyiyor. Bir kadın heykeli eliyle yüzünü kapamış, yas tutuyor. Diğer heykellerden biri elinde tuttuğu kalın çelenkle bereketi simgeliyor. Ayrıca diğer heykelin elinde Allah’ın rahmetini simgeleyen bir kap var. 

anıtkabir gezisi, erkek heykel grubu

Erkek Heykel Grubu

Aslanlı Yol’un sonunda bir de 3 figürden oluşan erkek heykel grubunu göreceksiniz. Asker, Türk ordusunu simgeliyor. Bunun yanı sıra geleneksel kıyafetli figür, Türk halkını sembolize ediyor. Ayrıca bir de elinde kitap görebileceğiniz genç bir adam figürü var. Kendisi Türk aydınını sembolize ediyor. 

Bunlarla beraber anıt mezarda görebileceğiniz diğer bölümler aşağıdaki şekilde.

  • Zafer Kulesi
  • Barış Kulesi
  • 23 Nisan Kulesi
  • İsmet İnönü Lahdi
  • Misak-ı Milli Kulesi
  • Bayrak Direği ve Kaidesi
  • Atatürk Müzesi
  • Sanat Galerisi
  • Mozole
  • Müdafaa-i Hukuk Kulesi
  • Cumhuriyet Kulesi
  • İnkılap Kulesi
  • Şeref Holü
  • Mezar Odası
  • Alagöz Karargah Kulesi

Anıtkabir’in Askerleri

Anıt mezarı saygı nöbetçileri koruyor. İlk olarak saygı nöbetçileri, belirli ölçütlere göre askerlerin arasından seçiliyor. Ayrıca seçilen askerlere özel eğitim veriliyor. 7 saygı nöbetçisi tam 1 saat boyunca hareketsiz bir şekilde nöbet tutuyor ve özel bir törenle nöbet değişimi yapıyorlar. 

İçindekiler

Özellikle 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi milli günlerde, çocuklara Atatürk sevgisini aşılamak için Anıtkabir turundan daha iyi fikir ne olabilir? Altında yatan cesaret ve kurtuluş hikayeleriyle Atatürk’ün anısına inşa edilen bu yapı, sadece çocukların değil, her Türk vatandaşının hayatında bir kere ziyaret etmesi gereken bir yer.

Anıtkabir gezisi ile Ata’ya olan saygını gösterirken devlet büyüklerinin ve ziyaretçilerin Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili düşüncelerini paylaştığı defterlere göz atabilir, halka açık deftere kendi düşüncelerini yazabilirsin.

Anıtkabir Hakkında Bilgiler

aslanli_yol

  • Anıtkabir, proje yarışmasını kazanan mimarlar Emin Onat ve Orhan Arda’nın öncülüğünde, yılında tamamlanan bir anıt mezar.
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda herhangi bir vasiyeti bulunmadığı için yapının inşa edileceği alan, uzman kişilerin de dahil olduğu toplumsal tartışmalar sonucunda belirlendi. Anıtkabir, Ankara Kalesi konumundan sonra şehrin en yüksek noktası olan Rasathane’ye yapıldı.
  • Toplamda metrekare alana yayılmış Anıtkabir, iki ana bölümden oluşuyor: Barış Parkı ve Anıt Bloku
  • Anıt Bloku, kendi içerisinde çeşitlenen üç ana bölümden oluşuyor: Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole.
  • Yapının mimarisi, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden alınmış motifler içeriyor.
  • Anıtkabir’de simetrik tasarım gözetilerek dikilmiş 10 adet kule var. Bu kulelere, devletimizin en çok değer verdiği kavramların isimleri verilmiş. İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi gibi…
  • Kulelerin iç duvarları, Atatürk’ün özlü sözleri ile süslenmiş.
  • Atatürk’ün anıt mezarına ulaşmadan önce 24 aslan heykeli ile süslenmiş yoldan geçeceksin. Ünlü heykeltıraşımız Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış bu heykeller, Hitit anlayışına uygun şekilde yapılmış.
  • Burada Cemal Gürsoy ve İsmet İnönü gibi Türk büyüklerinin kabirleri de ziyaret edilebilir.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

anitkabir_toren_alani

Anıtkabir, başkent Ankara’da bulunuyor. Birçok turizm şirketi, Ankara’ya Anıtkabir turları düzenliyor. Tur fiyatı, gezinin programına göre şekilleniyor. Örneğin grup olarak günübirlik turlar kapsamında yapıyı gezebiliyorsun. Turizm seyahat acentaları, profesyonel rehberlik hizmeti de sunuyor. Özellikle bayram turları ile tur ücreti konusunda uygun fiyatlar yakalaman olası. Ankara Anıtkabir gezisi için en uygun seçeneği arıyorsan gezini kendi başına planlayabilirsin. Bunun için öncelikle sana ucuz Ankara uçak bileti gerekecek.

Ankara Uçak Bileti Ara

ucak_bileti

Anıtkabir Rehberi: Anıtkabir’de Neler Var?

ataturk_mozalesi

Atamızın ebedi istirahatgahı, Ankara’nın merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. Türk milletinin en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda toplumu tek yürek haline getiren askeri deha, hiçbir zaman kendi mezarı ile ilgili bir vasiyette bulunmamış olsa da onun hatırasına layık bir anıt yapmak için yılında işe başlanmış. Toplamda dört aşamalı olarak bitirilen yapı bütünü, o günden bu yana Ankara’da yer alan en büyük anıt mezar konumunda. Atatürk’e ithaf edilmiş bu dev kompleksin tamamlanması tam 9 yıl sürmüş. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı idealleri simgeleyen kuleleri ve huzur dolu bir his yaratan Barış Parkı ile çevrelenmiş Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğunu yansıtan bir yapı bütünü olarak Ankara’nın kalbini süslüyor.

Anıtkabir ziyareti ile Atatürk’ün özel kitaplığından elde edilmiş kitapları, ona ait kişisel eşyayı, nişanları ve ödülleri görebilirsin. “Anıtkabir’de neler yapılır?” diye merak ediyorsan adım adım ilerleyelim.

Anıtkabir&#;de Görülmesi Gereken Yerler

Barış Parkı: Yapının bulunduğu tepeye, olası toprak kaymalarını önlemek amacıyla bir park inşa edilmiş. Barış Parkı’ndaki ağaçlık alan, dünya devlet büyüklerinin yolladığı tohum ve fidanlardan oluşuyor. Barış Parkı, dünyada barışı simgeliyor.

Kuleler: Yapının girişinde 2 tane olmak üzere toplamda 10 adet kule bulunuyor. Türk ulusunun ideallerine simgeleyen bu kuleler, minimalist bir bakış açısıyla tasarlanmış. Eski Türk büyüklerini ve Türk adetlerini anlatan eserlerle süslenmiş bu kulelerin isimlerini saymak gerekirse: İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Milli Misak Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Barış Kulesi ve İnkılap Kulesi.

anitkabir_merdivenleri

Türk Erkekleri Heykeli: Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış bu heykel grubu, Hürriyet Kulesi’nin önünde yer alıyor. Rütbesiz asker, köylü ve aydın kesimi simgeleyen üç erkek figürünün bulunduğu bu heykel, Türk erkeklerinin Atatürk’ün vefatından dolayı olan hüznünü ve birbirine olan bağlılığını yansıtır.

Türk Kadınları Heykeli: Hüseyin Özkan’ın tasarladığı bir diğer eser, üç kadın heykelinden oluşuyor. Türk kadınlarının Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı karşısındaki üzüntüsünü simgeleyen heykel grubu, aynı zamanda bereketi yansıtıyor.

Şeref Holü: Atatürk’ün mozolesine giden yola Şeref Holü deniyor. Ülkenin dört bir yanından getirilen özel mermerler ile düzenlenen bu hol, bronz kapıları ile oldukça görkemli.

Anıtkabir Hakkında İlginç Bilgiler

anitkabiri_ziyaret_eden_insanlar

  • Zafer Kulesi’nin içini süsleyecek kabartmalar için açılan yarışmada, hiçbir eser Türk zaferlerini simgeleyebilecek kadar değerli bulunmamış. Bundan ötürü burada hiç kabartma yok. Atatürk’ün tabutunu Dolmabahçe’den Sarayburnu’na getiren top arabası, burada sergileniyor.
  • Ata’nın kabri, sergilenmekte olan sembolik lahitin 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
  • Atatürk Müzesi’nde liderimizin birçok kişisel eşyasını görebilirsin. Buradaki en sıra dışı eşya, içinde bir silah gizli olan baston.
  • Atatürk’e özel kitaplıkta ’den fazla kitap bulunuyor. Yabancı diller ile yazılmış birçok kitap, çoğunlukla sosyal bilimler kategorisinde. Atatürk’ün milli eğitim konusunu ne kadar ciddiye aldığı, bu kitaplık dahilinde gözlemlenebilir.
  • Yapı içerisinde bulunan bayrak direği, tam m uzunluğunda ve ABD’den özel olarak getirilmiş.

Anıtkabir Sanal Turu

anitkabir_tavan_islemeleri

Anıtkabir’de dilersen sanal tur yapabilirsin. TSK öncülüğünde düzenlenen bu proje, Anıtkabir’in görkemini ekranına yansıtmak isteyen herkesin kullanabileceği bir program.

Anıtkabir Sanal Tur

Anıtkabir Turundan Sonra: Ankara’da Gezilecek Yerler

Günübirlik Ankara turunda başka nereleri görebilirsin? Hepsine 1 gün yetmez, ama cumhuriyetimizin ve Ankara’nın tarihini merak ediyorsan bu yapılardan 1 ya da 2 tanesini gezmeni öneriyoruz.

Kurtuluş Savaşı Müzesi

birinci_turkiye_buyuk_millet_meclisi

Ankara’da Ulus Meydanı’nda yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi, dönem hakkında zengin koleksiyona sahip bir kültür yapısı. yılında yapımına başlanan müze, yılına kadar I. TBMM binası olarak kullanıldıktan sonra CHP genel merkezi olarak hizmet vermiş. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adı ile halkın hizmetine açılan yapı, yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne dönüştürülmüş.

Ankara gezilecek yerler listesinde önemli bir noktada bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günleri kapalı.

Etnografya Müzesi

ankara_etnografya_muzesi

Selçuklu dönemlerinden yakın Türk tarihine kadar geniş bir aralığını kapsayan koleksiyonu ile Etnografya Müzesi, geçmişten kalma hazineleri gözlemlemek için gidilebilecek bir yer. Atatürk’ün naaşı, yılına kadar burada saklanmış ve naaşın sembolik bir kopyası burada görülebiliyor.

Etnografya Müzesi gezisi ile geleneksel Türk kıyafetlerini, takılarını, halıları, kilimleri, madeni eşyayı, silahları, eski paraları, ahşap ve tahta eserleri inceleyebilirsin. Ulus’tan Sıhhiye’ye giden Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Etnografya Müzesi, Ankara’da tarihi ve kültürel bir gezi düzenleyenlerin ilk duraklarından biri.

Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti itibari ile 10 TL. Burayı ziyaret etmeden önce güncel bilet tarifesini kontrol etmen faydalı olur.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

anadolu_medeniyetleri_muzesi

Ankara gezilecek yerler listesi yapıyorsan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretini üst sıralara yerleştirmen gerekir. Paleolitik Çağ’dan günümüze Anadolu uygarlıklarını konu alan ve yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülünü kazanan müze, Anadolu medeniyetlerini merak eden herkesin en azından 1 kez ziyaret etmesi gereken bir kültür yapısı.

Kronolojik bir dizilimle düzenlenmiş sergi alanları sayesinde burada bilgilenmek çok kolay. Merak ettiğin döneme ait salonu gezebilir ve Anadolu’nun zengin kültüründen gelen değerli eşyayı gözlemleyebilirsin. yılında, dönemin Kültür Bakanı Mübarek Galip Bey’in öncülüğünde, Ankara Kalesi’nin bir burcuna inşa edilen bu müze, önce Eti Müzesi olarak isimlendirilmiş. Daha sonrasında büyüyen koleksiyon neticesinde müze, Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınmış. O günden beri çeşitli restorasyon ve geliştirmelerle büyüyen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, zengin tarihimizi sevdiklerine ve ailene gösterebileceğin bir yer.

Anadolu Medeniyeti Müzesi’ne giriş ücreti itibariyle 20 TL. Ankara turu dahilinde burayı görmemek olmaz. Müzeyi sosyal medyadan takip etmek istersen Anadolu Medeniyetleri Müzesi Instagram etiketini takip edebilirsin.

Atatürk Orman Çiftliği

mustafa_kemal_ataturk_ataturk_orman_ciftliginde

Kaynak

Tarihe tanıklık etmeyi, sadece müzelerle sınırlamaya gerek yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 bin dekar arazi satın alıp kurduğu, daha sonrasında bin dekar alana kadar yayılan Atatürk Orman Çiftliği, o zamanki ismi ile Gazi Orman Çiftliği, yılında Hazine’ye bağışlanmış. Ülke tarımına katkıda bulunma ve örnek teşkil etme amacıyla geliştirilen Atatürk Orman Çiftliği’nin devlete hibesinin amacı, o dönem içerisinde tarım reformlarına karşıt düşünceleri olanların fikrini değiştirme ve yöneticiler ile toprak sahiplerinin özverili olmalarına teşvik etmesiymiş. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı Atatürk Orman Çiftliği, onlarca yıl önce olduğu yerde duruyor. Atatürk’ün yemyeşil mirası, günümüzde halka açık. Yolun Ankara’dan geçerse mutlaka uğra.

 

kaynağı değiştir]

8,8 × 10,85 m ölçülerinde dikdörtgen planlı, 7,2 m yüksekliğindeki Anıtkabir'deki on kulenin üzerleri; iç kısmı aynalı tonoz, dış kısmı ise tepelerinde mızrak ucu biçiminde bronz birer alem olan piramit şeklindeki çatılarla örtülüdür. Bu alemler, Türkiye kırsalı ile Orta Asya'daki Türk yerleşimlerinde rastlanan Türk göçebe çadırlarına benzer tasarımdadır. İç kısımlarının tavanlarında, her biri farklı olmak üzere Türk halı ve kilim motifleriyle oluşturulan freskler bulunan kulelerin iç ve dış cepheleri, Eskipazar'dan getirilen sarı travertenlerle kaplıdır. Beyaz taş sövelerle çevrili kapı ve pencerelerinin üzerlerindeki kemerli beyaz taş alınlıklarda, eski Türk geometrik süsleri ile bezenmiş, farklı desenlere sahip renkli mozaikler bulunur. Dış kısımlarında, Kayseri'den gelen bej travertenlerle imal edilmiş, yapıları saçakların altında dört tarafından saran Türk oyma işlerinden meydana gelen kornişler ve yağmur suyunun boşaltılması için çörtenler yer alır.

İstiklâl Kulesi[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası