gitarda gam çalışmaları / Gam Egzersizi Nasıl Yapılır? | Perla Sanat

Gitarda Gam Çalışmaları

gitarda gam çalışmaları

Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Gitarda Do Majör Gamı Nasıl Çalınır? konusunu ele alacağız. Do majör gamı, yeni başlayanlar için harika bir gitar gamıdır, çünkü herhangi bir diyez veya bemol içermemektedir (piyanoda yalnızca beyaz tuşları çalmayı düşünün). 

Yazımızda, Do majör gamındaki notalarını, el ve parmak pozisyonlarını inceleyeceğiz. Temel bilgilerde uzmanlaştıktan sonra, uyumlu bir do majör gamı ​​oluşturmak için aynı notaları kullanarak akorlar ekleyebileceksiniz. Gitardaki tüm gamlar gibi, Do majör gamı ​​da farklı pozisyonlardan oluşur.

Do Major gamı ​​sadece bir telde çalınmaz, gitarınızın klavyesinde çalışırken farklı telleri kullanarak birkaç kombinasyon çalabilirsiniz. Gamları çalışırken özellikle doğru parmakla notalara bastığınızdan emin olmanız gerekir, aksi takdirde nota geçişlerinde zorlanacaksınızdır.

Gitar Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın.. Ayrıca Ücretsiz Deneme Derslerimize katılmak için hemen bize ulaşıp randevu alabilirsiniz.

Gitarda Do Majör Gamı

Açık Pozisyon

Gitarda Do Majör Gamı Nasıl Çalınır?

Açık pozisyonda Do majör çalarken, parmaklarınızı ilk üç perdeyle sınırlı tutmalısınız. İlk perdedeki notaları çalmak için işaret parmağınızı, ikinci perdedeki notalar için orta parmağınızı ve üçüncü perdedeki notalar için yüzük parmağınızı kullanın.

1. Pozisyon

Gitarda Do Majör Gamı Nasıl Çalınır?

1. pozisyonda do majör dördüncü perdeden itibaren çalınmaya başlanır. Bu pozisyonda çalacağınız notaları aşağıdaki şemada görebilirsiniz.

4. Pozisyon

Gitarda Do Majör Gamı Nasıl Çalınır?

4. pozisyonda do majör çalmak daha fazla parmak hareketi gerektirecektir, ancak bu pozisyonu öğrenmek doğaçlama yapmanıza izin verecektir! 4. konumda, beşinci perdedeki notaları çalmak için işaret parmağınızı, altıncı perdedeki notaları orta parmağınızı, yedinci perdedeki notaları çalmak için yüzük parmağınızı ve son olarak, sekizinci perdedeki notaları çalmak için serçe parmağınızı kullanmanız gerekir.

7. Pozisyon

Gitarda Do Majör Gamı Nasıl Çalınır?

7. pozisyonda do majör çalmak yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve perde kullanılır. Bu, pek çok yeni perde ekleyeceksiniz gibi görünse de, bu konum aslında 4. konuma kıyasla daha az vites değiştirmeyi gerektiriyor.

8. Pozisyon

Do Majör gamını 8. konumda çalarken 8., 9., , ve perdeleri kullanmalısınız. 

Pozisyon

perdeden itibaren gitar üzerinde notalar kendini tekrar. perdede tüm notalar ile tellere boş bastığınızda çıkan notalar aynıdır. Böylelikle 1. pozisyonu perdeden itibaren de çalışabilirsiniz.

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 95 96 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda [email protected] mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Erturgut Sanat Ailesini her zaman ziyaret edebilirsiniz. Erturgut Sanat Merkezi Gitar Kursu

Gitarda Do Majör Dizi Çalışmaları

Merhaba herkese. Dizilerle ilgili çalışmalar eklemek ne zamandır aklımda vardı. Bunu bir seri olarak sürdüreceğim ve ilk olarak da Do Majör Dizi ile başlıyoruz. Bu arada dizi yerine gam kelimesi de kullanılır.  Arapçadaki gam kelimesiyle karştırmayın. Fransızcada gamme=aralık demek. Muhtemelen oraya da eski yunanca veya latinceden geçmiştir. Konumuza dönelim :) Yani Do majör dizi ve Do majör gam aynı şeylerdir aklınızda olsun.

Bu arada bu tür çalışmaları video ile desteklemek için bazı düşüncelerim var, umarım hayata geçirebilirim.

Diziler hakkında bilginiz yoksa daha önce yazdığım yazılara bir göz atabilirsiniz. Linkleri aşağıda

Dizi Nedir?

Majör Diziler

Neden Dizi Çalmalıyız?

  • Gitarda dizi çalmak/çalışmak çok önemli. Sağ ve sol elinizin gelişimi için ayrı ayrı faydası olduğu gibi ikisinin birlikteliğini geliştirmek açısından da önemli.
  • Müzik kulağınızın gelişimi için dizileri bilmeli ve çalmalısınız.
  • Doğaçlama çalmak istiyorsanız dizileri bilmelisiniz. Aynı diziyi farklı pozisyonlarda çalabilmek önemli.
  • Bunların yanında, biz aslında şarkı (melodi/ezgi) çalarken farkında olmadan bir dizinin seslerini kullanıyoruz. Örneğin; hepinizin ilk çaldığı şarkılardan olan Caddelerde Rüzgar, La Minör tonunda bir şarkı yani biz bu şarkıyı çalarken La minör diziyi oluşturan sesleri kullanarak çalıyoruz. Diziler çaldığımız melodilerin temel taşı.
  • Duyduğunuz melodileri çalmak istiyorsanız dizileri bilmek işiniz kolaylaştırır. Gitarın üstünde sürekli perde aramaktansa tek bir pozisyon üzerinde dizinin seslerini kullanarak melodi çıkartmak daha kolaydır.
  • Akor adını verdiğimiz çok sesli yapıları derinlemesine öğrenmek için dizilere ihtiyacımız var.  Örneğin; La minör (Am) akoru La minör dizisinin bazı seslerinin bir arada çalınmasıyla oluşur.

Do Majör Dizisi Nedir?

Do majör dizisi DO RE Mİ FA SOL LA Sİ DO seslerinden oluşur. Aralık sıralaması ise bütün majör dizilerde olduğu gibi T T Y T T T Y şeklindedir. T=Tam, Y=Yarım. Aralıklar hakkında bilginiz yoksa daha önce yazdığım yazıları okuyunuz. Aralıklar

Aşağıda Do majör dizisini dizek üzerinde görüyorsunuz.

  • Do Majör Dizi Aralıkları

Bu girişten sonra artık çeşitli pozisyonlarda Do majör dizileri ve egzersizleri çalmaya başlayabilirsiniz. Çalışmaları JPG dosyası olarak göreceksiniz. Sayfanın altına da player  koyacağım oradan her çalışmayı dinleyebilirsiniz.

Çalışma 1

Öncelikle açık pozisyonda (boş telleri de kullanarak) bir Do majör dizi ile başlayalım. Çıkıcı ve inici olarak çalacağız. İlk başta hızlı olarak çalmayı denemeyin. Çok yavaş bir tempoda çalıp diziyi tanıyın. Zamanla hızlandırırsınız. Hızlanmayı önlemek adına her notayı 2, 3 veya 4 kere çalabilirsiniz. Böylelikle ezberlemek daha kolay olur.

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 1

Çalışma 2

Do majör diziyi tanıdıktan sonra bir kaç egzersizle destekleyelim. Egzersiz mantığına alışmanız önemli. Çoğu egzersiz birbirini tekrar eden yapılar şeklindedir. Aynı yapıyı farklı notalardan başlayarak tekrar etme üzerine kuruludur. Hızlı tempoda çalmaya çalışmayın. Metronom kullanmak bu tür çalışmalarda çok işimize yarar. Örneğin aşağıdaki çalışmayı yavaş bir tempoda 5 kere çalın, sonra metronom hızını yükseltin, 60 ise 63 gibi. Bu şekilde çalışmaya devam edin

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 2

Çalışma 3

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 3

Çalışma 4

Bu çalışmada her seferinde bir nota ekleyip en ince sese kadar geliyoruz. Sonrasında her seferinde bir nota eksiltip başa dönüyoruz. Çok etkili bir çalışma, mutlaka deneyin.

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 4

Çalışma 5

Şimdi dizimizi biraz genişletiyoruz. Önceki çalışmalarda bir do notasından diğer do notasına kadarki 8 sesi kullanarak çalışıyorduk. Bu 8 seslik açıklığa oktav adını veriyoruz. Dizimize 4 ses daha ekleyelim. Bu diziyi çaldıktan sonra yukarıdaki egzersizleri yeni öğrendiğimiz yapıya uygulayın. Her yeni öğrendiğimiz dizide ayrı ayrı egzersiz yazmamıza gerek yok aklınızda olsun.

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 5

Çalışma 6

Do majör diziyi daha da genişletip 2 oktav haline getirelim. Notaların yanında yazan küçük rakamlar parmak numarası. Mutlaka onlara dikkat ederek çalın. 1. pozisyonun dışına çıktığımız için parmak numaralarını yazmak gerekli hale geliyor.

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 6

Çalışma 7

Artık kapalı pozisyona geçiyoruz. Kapalı pozisyon derken hiç boş tel kullanmadığımız yapıdan bahsediyorum. Notalar aynı fakat farklı perdeleri kullanarak çalıyoruz.

  • Kapalı pozisyondaki dizilerin çok önemli bir avantajı var. Bir diziyi kapalı pozisyonda öğrendiğinizde o yapıyı kaydırarak farklı tonlardaki dizileri de çalmış oluyoruz. Aşağıdaki diziyi ezberleyip, aynı yapıyı 3 yerine 5 perdeden çalarsanız Re Majör dizi çalmış olursunuz veya 7 perdeden çalarsanız Mi Majör dizi çalmış olursunuz. Böylelikle her diziyi nota nota ezberlemenize gerek kalmaz.
funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 7

Çalışma 8

Bir oktav ince Do notasında başlayarak yine kapalı pozisyonda çalışıyoruz.

funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 8

Çalışma 9

Bu çalışma önemli, farklı pozisyonlardaki 2 diziyi birleştirerek çalıyoruz. 7 ve 8. çalışmadaki dizileri birbirine bağlıyoruz.

  • funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 9

Çalışma 10

Son çalışmada 7. pozisyonda 2 oktav Do majör dizi çalacağız. Kapalı pozisyondaki bu dizileri mutlaka ezberleyin.

funduszeue.info Do Majör dizi çalışması - 10

Çalışmaları dinleyin


Do Major Dizi Çalışmaları by Musa Çetiner

Do Majör Kalıpları

Yukarıda notaya veya tablatüre bakarak çaldığınız dizileri kalıp olarak da ezberleyebilirsiniz. Gördüğünüz rakamlar parmak numarası, perde değil. Solak arkadaşların aşağıdaki diyagramı ters olarak (yan olarak) düşünmesi gerekiyor.

Bitiriyoruz

Görüşleriniz önemli. Keşke video olsa da nasıl yapıldığını görsek dediğinizi duyar gibiyim. Hazırlayacağım fakat zamanını bilemiyorum. Bir sonraki yazı La Minör dizisi ile ilgili olacak.

Gam Çalışması/Egzersizi ve Önemi

Bu yazımızda gam nedir? Gam egzersizinin önemi? Gam çalışması nasıl yapılır? Şeklinde soru başlıklarına değinmekteyiz.

Gam Nedir?

Öncelikle müzikte gam nedir? Kısaca açıklamak gerekirse; gam belirli bir müzik parçasının kuruluş şekline dayanan (majör veya minör) belirli bir düzende dizilen notaların oluşturduğu topluluktur.  Diğer bir deyişle, birbirini artan veya azalan şekilde belli aralıklarla (frekans oranlarıyla) takip eden farklı nota dizileridir de denebilir.

Neden Gam Çalışması Yapmalıyım?

İyi enstrüman çalabilmenin en önemli koşullarından biri de şüphesiz doğru sesler basabilmektir. Müzik, doğru seslerin ve susların birlikte uyumuyla ortaya çıkar. Bu her enstrüman için geçerlidir. Doğru sesleri basmakta gam çalışmasından geçmektedir.

Gam Çalışması Nasıl Yapılır?

İlk öncelikle çaldığınız her hangi bir parçanın veya etüdün tonunu bulmanız gerekir. Bulunan tonun arızalarıyla 8 tam sesi oktavlı bir şekilde çıkıp inilir. Sonrasında tonun en temel seslerinden oluşan birinci üçüncü ve beşinci dereceleri olan arpej sesleri oktavlı bir şekilde çıkılıp inilir.Eğer pozisyon eğitimini aldıysanız gamları pozisyon alarak çalışmanız önerilir. Bu çalışmalar size çok iyi derecede tuşe hakimiyetini, ses yerlerinini kavramayı ve doğru ses basmayı öğretecektir. Bu egzersiz sadece çalmak istediğiniz gam içinde geçerlidir.

ÖRNEK:

Sol majör gamı

Sol majör gamı arıza olarakfa diezalır.

Sol majör gamının çıkılıp inilecek 8 tam sesi:SOL LA Sİ DO RE Mİ FA DİEZ SOL

Sol majör gamının çıkılıp inilecek arpej sesleri: funduszeue.info SOL funduszeue.info Sİ funduszeue.info RE sonrasında yine funduszeue.info olan SOL dür.

Bu yazımızda doğru müzik aleti çalabilmenin en önemli koşullarından biri olan gam egzersizinin önemini anlatmaya çalıştık. Ayrıntılı bilgi ve derslerimizi için lütfen bize danışın. Bol müzik dolu günler dileriz!

Kemanda Gam Çalışması Nasıl Yapılır?Videomuzu izleyelim..

Gitarda Gam Çalışması Nasıl Yapılır?

İzmir&#;de Gitar Kursu Mu Arıyorsunuz?

İzmir&#;in en eğlenceli olduğu kadar öğretici olan gitar kursunu hemen inceleyin:

Gitar Kursu İzmir

Tags: gam çalışması, gam egzersizi, gam egzersizi nasıl yapılır?

Gam Çalışması ve Gitar Çalmada Önemi

Gitar kursuna yeni başladınız, diğer bir değişle yeni gitar öğrenme sürecindesiniz. Eğer gam çalışmasının ne anlama geldiğini bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!

İyi Gitar Çalmak İçin Gam Çalışması Yapmalı Mıyım?

İyi bir gitarist olabilmek için öncelikle gitarda doğru sesler basabilme şartını yerine getirerek yola çıkmamız gerekir.  Müzikte temel kurallardan biri de, doğru seslerin ve susların birlikte uyum içinde çıkmasıdır. Bu kural şüphesiz sadece gitar için değil,  her enstrüman için geçerlidir. Düzgün ve doğru sesleri basmak istiyorsak, gam çalışması yapmayı mutlaka öğrenmeliyiz.

Gitarda Gam Egzersizi Nasıl Yapılır?

İşe öncelikle hangi parçayı çalıyor isek onun tonunu bularak başlamamız gerekir. Daha sonra, bulduğumuz ton arızalarıyla 8 tam sesi oktavlı bir şekilde çıkıp ineriz. Bir sonraki adımda, tonun temel seslerinden olan birinci, üçüncü ve beşinci dereceleri olan arpej sesleri oktavlı bir şekilde çıkılıp inilmesi gerekir. Bütün bunları yapmadan önce sizlere pozisyon eğitimi almanızı tavsiye ederim. Şayet pozisyon eğitiminiz varsa, gamları pozisyon alarak çalışmanız çok daha faydalı olacaktır. Gitarda gam çalışmaları ile gitar çalarken doğru sesi kavramayı ve doğru sesi basmayı son derece etkin şekilde öğrenebilir aynı zamanda enstrümanınız üzerindeki tuşe hakimiyetinizi her geçen gün arttırabilirsiniz. Ancak şunu eklemek isterim ki, bu çalışma sadece çalmak istediğiniz gam içinde geçerlidir.

ÖRNEK:

Re majör gamı arıza olarakfa diez ve do diyez alır.

Re majör gamının çıkılıp inilecek 8 tam sesi: RE &#; Mİ &#; FA DİYEZ &#; SOL &#; LA &#; Sİ &#; DO DİYEZ &#; RE

Re majör gamının çıkılıp inilecek arpej sesleri: RE &#; FA DİYEZ &#; LA

Video ile Uygulamalı Gam Çalışması:

Doğru gitar çalabilmeye giden yolun en önemli koşullarından biri olan gam egzersizinin/çalışmasının önemini anlatmaya çalıştık.

Bizi takip etmeye devam edin!

Gitarda Gam Çalışması

İzmir&#;de Gitar Kursu Mu Arıyorsunuz?

Tercihinizin en kaliteli gitar eğitimini en uygun fiyattan sunmayı amaçlayan Perla Sanat&#;tan yana olmasını bekleriz.. Ayrıntılı bilgi için:

Gitar Kursu İzmir

Kategoriler Güncel BilgilerEtiketler gam çalışması, gam egzersizi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası