konkordatoya giren firmalar / Konkordato takip, konkordato ilan, konkordato listesi

Konkordatoya Giren Firmalar

konkordatoya giren firmalar

Bu şekilde bir başlık atılmasının nedeni, böyle bir yerleşmiş algının oluşudur. Gerek iflas erteleme müessesesi hayattayken ve gerekse güncellenmiş haliyle konkordato yürürlüğe girdiğinden bu yana yaşadığımız tecrübeler, alacaklılarından koruma talep eden borçlu firmalardan, hemen hemen tüm tacirlerin adeta cüzzamlıymış gibi uzaklaşmasıdır. İflas erteleme müessesesinde böyle bir tutum anlayışla karşılanabilirse de, iflas erteleme müessesesinden farklı olarak yeni konkordatonun yürürlükte olduğu bu dönemde, konkordato sürecine girmiş bir borçlu firma ile çalışmak tam anlamıyla bir fırsattır.

Sizleri ikna edecek kanuni gerekçelerimizi sunmadan evvel, şunu en başta belirtelim ki, konkordato sürecine girmiş bir firma, aleyhine olan ticari yaşamdaki algıdan dolayı, tedbir kararı ile koruduğu elindeki nakitle zaten ticari hayatına devam etmeye çalışmaktadır. En başta bu nedenle de fırsattır. Vadeli satış gibi riskli yol yerine, hiç kimsenin yüzüne bile bakmadığı borçlu firma ile bir müddet peşin çalışma şansınız zaten bulunmaktadır. Bu nedenle sırf konkordato sürecine girdi diye, borçlu firma ile iletişiminizi kesmeyiniz. Hatta konkordato alacaklısı olsanız bile… Daha yoğun bir diyaloga girin. İnanın diğer alacaklılara kıyasla en çok kazanan siz olacaksınız. Konkordato projesinde size yıllar sonra ödeme vaat eden borçlu firma ile diyalogunuzu devam ettirirseniz yapacağınız peşin satışlarda (riski almanız kaydıyla sorguladığınız ve güvendiğiniz müşteri çekine karşılık vadeli satış da düşünülebilir), önceki alacaklılarınızdan bir kısmını peyderpey tahsil etme imkanınız olacaktır. Bu olanak iflas erteleme müessesesinin ayakta olduğu dönemde de geçerli bir yoldu.

Gelelim asıl fırsata…

Malumunuz, konkordato mühlet kararından sonra takip yasağı söz konusudur. İİK. maddede bu husus açıkça düzenlenmiştir. Bu madde de ncı maddedeki (işçilik, nafaka alacağı vs.) alacaklar imtiyazlı olduğunda istisna tutulmuş ve takip yapılabileceğinden bahsedilmiştir. Hatta öyle ki, bu imtiyazlı alacaklar tam olarak ödenmeden konkordatonun tasdiki dahi mümkün değil. Zira /d maddesinde bu açıkça düzenlenmiştir. Maddeye göre konkordatonun tasdik şartlarından biri olarak;

“d) ncı maddenin birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması” kabul edilmiştir.

Sanırım, fırsatın ne olduğu gözünüze çarpmıştır: “Mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifası”. İşte imtiyazlı alacakla birlikte aynı statüye kavuşan bu alacak türü için, mühlet kararı içinde de borç ödenmediği takdirde icra takibi yapılabilecektir. Hiç icra takibi yapmasanız bile, anılan maddeye göre, komiserin ya da komiser heyetinin onayıyla borçlu firma ile sözleşme yapmış olduğunuzdan dolayı, alacağınız yeterli teminata bağlanmadan konkordato tasdik edilemeyecektir. Unutmayınız ki, bu halde bir konkordato alacaklısı değil, masa alacaklısısınız. Masa alacaklılarına olan borçlar tasfiye edildikten sonra ancak kalan miktar, konkordato alacaklıları arasında pay edilecektir.

Görüleceği üzere, konkordato sürecindeki bir firmaya sırt çevirmek yerine onunla çalışmak, bir fırsattır. Mutlaka değerlendiriniz. Ancak yapacağınız sözleşmeye komiserin ya da komiser heyetinin onayını almayı unutmadan…

Yasal Dayanaklar:

İcra İflas Kanunu:

“Kesin mühletin alacaklılar bakımından sonuçları:

MADDE Mühlet içinde borçlu aleyhine 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.

ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacaklar için haciz yoluyla takip yapılabilir.

Tasdik edilen konkordato projesi aksine hüküm içermediği takdirde kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi durur.

Takas bu Kanunun ve inci maddelerine tâbidir. Bu maddelerin uygulanmasında geçici mühletin ilânı tarihi esas alınır.

Hacizli mallar hakkında niteliğine uygun düştüğü ölçüde ncı madde hükmü uygulanır.

Konkordato mühletinin verilmesinden önce, müstakbel bir alacağın devri sözleşmesi yapılmış ve devredilen alacak konkordato mühletinin verilmesinden sonra doğmuş ise, bu devir hükümsüzdür.

Konusu para olmayan alacaklar, alacaklı tarafından, ona eşit kıymette para alacağına çevrilerek komisere bildirilir. Şu kadar ki borçlu, komiserin onayıyla taahhüdün aynen ifasını üstlenmekte serbesttir.”

“Konkordatonun tasdiki şartları:

MADDE nci madde uyarınca yapılan toplantıda ve iltihak süresi içinde verilen oylarla kabul edilen konkordato projesinin tasdiki aşağıdaki şartların gerçekleşmesine bağlıdır:

a) Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme hâlinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflâs yoluyla tasfiye hâlinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması.

b) Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması (bu kapsamda mahkeme, borçlunun beklenen haklarının dikkate alınıp alınmayacağını ve alınacaksa ne oranda dikkate alınacağını da takdir eder).

c) Konkordato projesinin nci maddede öngörülen çoğunlukla kabul edilmiş bulunması.

d) ncı maddenin birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması ( nci maddenin altıncı fıkrası kıyasen uygulanır).

e) Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile konkordatonun tasdiki durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması.

Mahkeme konkordato projesini yetersiz bulursa kendiliğinden veya talep üzerine gerekli gördüğü düzeltmenin yapılmasını isteyebilir.”

Yakın zamanda konkordato isteyen 13 şirket

Türkiye uzun süredir bu haberleri duymaya alışık değil Tavukçusundan benzincisine, pırlantacısından, tekstilcisine patronlar borçları için mahkemeye başvuruyor. İflas ertelemek KHK ile yasaklandığı için artık konkordato var. İşte yakın zamanda konkordato ilan eden, borçlarını çeviremeyecek durumda olan 13 şirket

funduszeue.info

Yayınlanma: - 07 Eylül Güncellenme:

Yakın zamanda konkordato isteyen 13 şirket

Son dönemlerde ard arda yaşanan ekonomik gelişmeler Türkiye’deki bazı firmaları zora soktu. Yaşanan zorlukların üstesinden gelemeyen bazı firmalar konkordato ilan etti. Son 1 yılda bu firmaların sayısı 13’e ulaştı. Peki ya konkordato nedir? Konkordato süresi içinde şirket borçlarının bir kısmını ödemek zorunda. Bu sürede yeni borç alınamıyor. Şirket için alacaklılar herhangi bir haciz işlemi başlatamıyor.

İşte konkordato ilan eden o firmalar;

GİLAN

Konkordato ilan tarihi:

Türkiye’de mücevher alanında ön plana çıkan firmalardan biri olan Gilan, konkordato ilan etti. Firmanın üst düzey yöneticisi Osman Geylan neden konkordato ilan ettiklerinin detaylarını anlatı. 3 Eylül Pazartesi günü konkordato için başvurduklarını ifade eden Geylan, 5 Eylül Çarşamba günü de konkordato ilan ettiklerini dile getirdi. Geylan, “İşimize odaklanabilmek için bunu yaptık, amacımız mevcut vadeleri uzatmak. Borçlu olduğumuz bankaların markamıza bakış açısı olumlu, böyle dönemler beraber hareket edilmesi gereken dönemler, Türkiye hedeflerine markalarıyla ulaşabilir” dedi.

gilan_16_9_

HOTİÇ

Konkordato ilan tarihi:

Türkiye’de satış noktası bulunan, 80 yıllık ünlü ayakkabı markası Hotiç’de geçtiğimiz günlerde konkordato ilan etmişti. Hotiç CEO'su Alihan Hotiç'in yaptığı açıklamada şirketin son dönemde piyasadaki hareketlerden dolayı nakit sıkışıklığı çektiğini söylemişti.

hotic-son-1_16_9_

KESKİNOĞLU

Konkordato ilan tarihi:

55 yıllık bir firma olan Keskinoğlu, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yapmıştı. Şirket, neden olarak ise ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için bulunduğunu açıklamıştı. Konkordato süresi boyunca şirket yönetimindeki kişiler birçok mal varlığını satışa çıkardı. Tabi yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle Keskinoğlu Şirketler Grubu  birçok işçinin de işine son verdi. funduszeue.info Keskinoğlu’nun durumunu patronları Mehmet ve Fevzi Keskinoğlu’ndan dinlediklerini iki günlük bir yazı dizisinde okurlarına aktarmıştı.

tavuk-1_16_9_Bir devin zor günleri/1: Keskinoğlu'nda neler oluyor?İlginizi ÇekebilirBir devin zor günleri/1: Keskinoğlu'nda neler oluyor?Bir devin zor günleri/2: Bir köy, otomobil satıldıİlginizi ÇekebilirBir devin zor günleri/2: Bir köy, otomobil satıldı

REMOİL

Konkordato ilan tarihi:

Yılda milyon lira cirolu Türkiye genelinde bayileri bulunan akaryakıt dağıtım şirketi Remoil’de konkordato ilan etmişti. Remoil’in konkordato başvurusu İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Şirket, konkordatoya giden süreçte kısa vadeli banka kredilerindeki sorunlarla birlikte bankaların yeniden yapılandırma taleplerini sürüncemede bırakması da dikkat çekmişti.

_x

MAKRO MARKET

Konkordato ilan ettiği tarih:

Türkiye'nin en büyük market zincirleri arasında yer alan Makro Market, içine düştüğü mali sıkıntıyı aşamayınca konkordato talebinde bulunmuştu. Makro ve Uyum marketlerini bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş'nin Türkiye genelinde mağazası bulunuyor. 6 bin kişinin çalıştığı Makro’nun cirosu milyar lira.

_x

MENDO İÇ GİYİM

Konkordato ilan ettiği tarih:

Tekstil sektöründeki geçmişi 40 yıla yakın olan Osman Alyüz, çoğunluk hissedarı olduğu Mendo İç Giyim Tekstil Pazarlama Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Mendoğlu Çamaşırları Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Menpa Mağazacılık Pazarlama Tekstil Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi için konkordato başvurusunda bulundu. Dava başvurusu İstanbul Anadolu 2. Asliye Mahkemesi'ne yapıldı. Mahkeme, yapılan başvuru sonrası, şirketleri hacizlere karşı korumaya alacak tedbir kararı verdi.

DİZAYN BORU

Konkordato ilan ettiği tarih:

Türkiye’nin en büyük üç plastik boru üreticisinden biri olan milyon lira cirolu Dizayn Boru, içine girdiği mali darboğazı aşamayınca iflas ertelemenin yasaklanması sonrası hayata geçen yeni konkordato yasası kapsamında mahkemeye başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, şirketin hacizlere karşı korumaya alınması talep edilmişti.

5adeb0af4fc

EURONET CAR RENTAL 

Konkordato ilan ettiği tarih:

Araç kiralama sektörünün devlerinden Euronet Car Rental’da konkordato ilan eden firmalara arasında… Araç kiralama sektörünün devlerinden  yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca mahkemeye başvurmuştu. Hacizlere karşı koruma talep eden şirketin konkordato davasında tedbir kararı çıktı. Euronet Car Rental 20 yıla yakın bir süreden beri faaliyet gösteriyor.

shutterstock_kopya-1

AKER İNŞAAT

Konkordato ilan ettiği tarih:

Yarım asra yakın bir süredir faaliyet gösteren Ankara merkezli Aker İnşaat AŞ mali darboğaza girmişti. Şirket hacizlere karşı koruma talep etti. ve mahkeme şirket faaliyetlerinin denetimi için konkordato komiseri heyeti atamıştı. Aker İnşaat Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato davası açtı.

insaat-magdurlari_16_9_

OM- AR TEKSTİL

Konkordato ilan ettiği tarih:

Tekstil sektöründe çeyrek asırdan beri faaliyet gösteren Om-Ar Tekstil, mali sorunları aşmakta güçlük çekince mahkemeden konkordato talebinde bulunmuştu. Om-Ar Tekstil İnşaat AŞ, İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesine konkordato davası açtı.

NALPAS GIDA

Konkordato ilan ettiği tarih:

Kayseri'de 4 kuşaktır faaliyet gösteren Nalpaş Gıda’da mali açıdan darboğaza girdi. Mahkemeye başvuran şirket hacizlere karşı koruma istemişti. Mahkeme, şirkete yönelik tedbir kararı vererek geçici konkordato komiseri heyeti atamıştı.

slaytresim8

EFECAN TEKSTİL

Konkordato ilan ettiği tarih:

Otel tekstil ürünleri üreticisi Efecan Tekstil yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca mahkemeye başvurmuştu. Hacizlere karşı koruma talep eden şirkete tedbir kararı verildi ve iki kişilik geçici konkordato komiseri heyeti atandı.

shutterstock_

SMACH GIDA

Konkordato ilan ettiği tarih:

Manisa merkezli, dondurma makinesi imalatı ve satışı yapan Smach, mali sıkıntıları aşamayınca konkordato başvurusunda bulunmuştu. Manisa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması 5 Temmuz'da yapıldı. Mahkeme şirket hakkında tedbir kararı verdi. Bu kararla birlikte şirket, hacizlere karşı korumaya alınmış oldu.

content_img_box_2

AlihanAnkarabankabeyazÇarşambaCumhurbaşkanıdavaEkonomiHotiçistanbulKayserimahkemeManisaotomobilPazartesiSanayiTürkiyeyumurta

Konkordato: Ne anlama geliyor, hangi firmalar bu yola başvurdu?

Konkordato

Kaynak, Getty Images

Konkordato ilan eden şirketlerin sayısı, Türk Lirası'nın bu yıl Amerikan Doları karşısında yüzde 30'a yakın değer kaybetmesiyle yüksek oranda arttı.

Özellikle Ağustos ayında Dolar/TL kurunun 7,24 ile tarihi zirvesini görmesi ve yaşanan kur krizinin ardından şirketlerin döviz cinsinden borç yükünün artması, borçlarını ödeyemez hale gelmelerine, bu da alacaklıları ile anlaşma yapmalarına yol açtı.

Konkordato, şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntem.

Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşma niteliği taşıyor.

Net bir veri bilinmemekle birlikte uzmanlar daha önce yılda ortalama şirketin iflas ertelemeye başvurduğunu, Mart ayından sonra bu rakamın şimdiden en az üçe katlandığını söylüyorlar.

'Sayısı toplam 'a ulaştı'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 27 Aralık'ta yaptığı açıklamasında devlet kayıtlarına göre firmanın konkordato ilan ettiğini belirtti.

Pekcan aynı zamanda "Konkordato ile ilgili yeni bir düzenleme var. Bundan böyle bağımsız denetim kuruluşlarının raporlamaları sonucunda konkordato ilan edilebilecek. Hem alıcıyı hem de borçlu firmayı koruyan bir mekanizma olması yönünde ciddi bir çalışma yapıldı." açıklamasında bulundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise son 8 ayda konkordato talep eden şirket sayısının olduğunu belirtti.

İflas erteleme kaldırılınca arttı

Konkordato başvurusu kabul edilen şirketlerde alacaklılar haciz işlemi yapamıyor, bankalar kredilerini isteyemiyor, ipotekler satışa çıkarılamıyor ve devlet bir çeşit geçici koruma sağlamış oluyor.

Yıllardır mevcut olan konkordato uygulaması, Mart 'de iflas ertelemenin tamamen kaldırılmasıyla daha fazla talep görmeye başladı.

yılında yürürlüğe giren iflas erteleme, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) ile askıya alınmış ve 15 Mart 'te yürürlüğe giren bir torba yasa ile tamamen kaldırılmıştı.

Bazı avukatların "Üzerine ölü toprağı atılmış bir müessese" olarak tabir ettiği konkordato ise iflas ertelemenin kaldırıldığı bu tarihten itibaren daha işlevsel bir yapı kazandı.

Bugüne kadar basına yandığı kadarıyla konkordato ilan eden bazı firmaların hangileri olduğunu derledik.

Karaca

Türkiye'nin en eski tekstil şirketlerinden olan ve Karaca markası olarak tanınan Çift Geyik Karaca şirketi konkordato talep etti.

yılında Bandırma'da kurulan Karaca'nın 'ye yakın çalışanı, 'e yakın satış noktası ve yıllık 10 milyona yakın ziyaretçisi bulunuyor.

Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre Çift Geyik Karaca Giyim AŞ ve Narin Triko Tekstil ile bu iki şirketin sahibi Hasan-Hüseyin-Cüneyt ve Fethi Güneş kardeşler için konkordato talepli dava Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açıldı.

Aynı habere göre şirketlerin milyon liralık borcu var.

Konkordato talep edilmesine gerekçe olarak, döviz cinsinden alınan yüklü krediler, AVM kiralarındaki yükseliş, perakende satışlarındaki gerileme ve bankaların kredi limitlerini kullandırmamasının şirketlerin mali yapısını olumsuz etkilemesi gösterildi.

Ekomar market zinciri

Hürriyet gazetesinin haberine göre İzmir'de çok uzun zamandır hizmet veren Ekomar market zinciri, konkordato talep eden şirketlerden biri oldu.

Bir süre önce mali sıkıntı yaşamaya başlayan Ekomar için İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi'nde konkordato talepli dava açıldı.

Sunulan proje ile birlikte şirketin yeniden toparlayabileceği kaydedildi.

Mahkeme, Ekomar için üç aylık geçici mühlet verdi. Şirket faaliyetlerinin denetimi için konkordato komiseri atadı.

İzmir'de yılından beri perakende sektöründe çalışan Karaduman ailesinin kurduğu bir market zinciri olan Ekomar, 11 şube ve yaklaşık çalışanı ile hizmet veriyor.

Ulusoy

Konkordato haberlerinin en çok kapsadığı sektörlerin başında ulaşım geliyor.

Ulusoy Ulaşım, konkordato ilan eden en son şirketlerden biri.

yılından beri ulaşım hizmetleri veren Ulusoy Ulaşım'ın başvurusu üzerine Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen duruşmada üç kişi konkordato komiseri olarak atandı.

Şirkete konkordato süreci kapsamında 3 ay geçici mühlet verildi.

İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan değişiklik ile geçici mühlet müessesesi getirilmişti.

Mahkeme bu üç aylık süre dolmadan borçlunun veya geçici komiserin yapacağı talep üzerine geçici mühleti en fazla iki ay daha uzatabiliyor, uzatmayı borçlu talep etmişse geçici komiserin görüşü alınıyor.

Komiserler geçici mühlette borçlunun projeyi uygulamasını izliyor, borçlunun faaliyetlerine nezaret ediyor ve bunu mahkemeye raporluyor.

Hotiç

yılından beri üretim yapan ve Türkiye genelinde satış noktası olan moda markası Hotiç de konkordato isteyen şirketlerden.

Şirketin CEO'su Alihan Hotiç, yaptığı açıklamada şirketin konkordato ilan ettiğini duyurdu.

Alihan Hotiç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Son dönemde piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı, TL'de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale gelmiştir.

"Piyasa koşullarına uyum sağlamak adına, mevcut ödeme yapımızda sürdürülebilir değişikliklere gitmek, bazı tedbirler almak ve yasal süreçleri devreye koymak adına Yönetim Kurulu kararı ile yeniden yapılandırma sürecini başlatmış bulunmaktayız."

Eminiş Ambalaj

yılından beri plastik ve metal ambalaj üretim sektöründe faaliyet gösteren Eminiş Ambalaj da Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği yazılı açıklamada konkordato ilan ettiğini duyurdu.

Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi'ne konkordato talebinde bulunan şirket, bu talebinin nedenlerini yaptığı açıklamada şu şekilde sıraladı:

  • Türkiyenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle talebin daralmasının şirket finansal dengesine olumsuz etkisi
  • Kurların ve faiz oranlarının yükselmesinin döviz cinsinden verilen çekler, finansal kiralama borçları ve hammadde maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisi
  • Alacaklar ve borçların vadelerinde meydana gelen uyumsuzluğun yansımaları
  • Finansman planlamasında yapılan hatalar
  • Olumsuzlukların üst üste gelmesi

Eminiş Ambalaj'ın hisse senedi yılın başından beri yüzde 75'e yakın değer kaybetti.

Şirketin üçüncü çeyrek bilançosuna göre kısa vadeli 15,35 milyon TL borcu var; ticari borcunun miktarı ise 54 milyon TL.

Keskinoğlu Tavukçuluk

Beyaz et ve yumurta üretiminin önemli markalarından Keskinoğlu Tavukçuluk, 11 Haziran'da konkordatoya başvurmuştu.

Sözcü gazetesinden Derin Gökçe'ye bir açıklama yapan şirket, konkordato sürecinin bir yıl daha uzatıldığını aktardı:

"11 Haziran tarihinde ticari faaliyetlerimizi aralıksız devam ettirebilmek adına başvurduğumuz konkordato için şirketimize tanınan 5 aylık geçici mühlet, finansal tablolarımızın incelenmesinin ardından Akhisar 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin takdiriyle kesin süre olarak 12 ay daha uzatıldı.

"Bu sürede, devlet tarafından atanan komiser heyetinin yapacağı planlama doğrultusunda, alacaklılarımızla anlaşma yoluna giderek; geçtiğimiz 5 ay boyunca durdurulan ödemelerimizi yapmaya başlamayı hedefliyoruz."

Kaynak, Keskinoğlu Tavukçuluk

Yörsan

yılından bu yana süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Yörsan Gıda Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. de konkordato ilan eden şirketler arasında yer alıyor.

Şirket konkodato talebiyle ilgili olarak Bloomberg HT'ye şöyle bir açıklama yaptı:

"Şirketimiz, ekonomik faaliyetin kesintisiz olarak devam etmesi ve telafisi imkansız mağduriyetlerin oluşmaması adına uzun zaman azami çaba göstermiş, elindeki tüm enstrümanları sonuna kadar kullanmış, her türlü opsiyonu değerlendirmek sureti ile çıkış yolu bulmaya çalışmıştır.

"Tüm bu çabaların sonunda, işletmenin bütünlüğünün bozulmaması ve sürdürülebilirliğinin zedelenmemesi kaydıyla tüm çalışanlarının ve diğer paydaşların haklarının korunması, alacaklıların alacaklarına tam ve eksiksiz olarak kavuşmalarını temin etmek amacıyla 09 Ekim tarihinde konkordato kurumuna başvurmuştur."

Şirket yaptığı açıklamada ayrıca konkordato korumasında bir yeniden yapılandırma planını uygulamaya koyduklarını aktardı.

Şirketin konkordato talebi, Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 17 Aralık 'de kabul edildi.

yılında Dubai merkezli Abraaj Group ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yörsan'ın yüzde 80 hissesi için yaklaşık milyon dolar yatırım yapmış ve şirketin kurucularından Şerafettin Yörük yüzde 20 hisseyle şirkette kalan tek kurucu ortak olmuştu.

Ancak bu yaz aylarında Şerafettin Yörük'ün adil olmayan sermaye artırımlarıyla şirketteki hisselerinin yüzde 20'den yüzde 3'e inmesine neden olduğu gerekçesiyle Abraaj aleyhine üç dava açtığı ortaya çıkmıştı.

İki kaynağın Bloomberg'e verdiği bilgiye göre Abraaj, Yörsan'ın satışı için bir yatırım bankasını yetkilendirdi.

Bu kaynaklardan ikisi uluslararası, üçü de yerli olmak üzere beş potansiyel yatırımcı ile görüşmelerin devam ettiği kaydedilmişti.

Bloomberg'de yer alan verilere göre Abraaj ve EBRD, 'te Yörsan hisselerinin satın alınması için Garanti Bankası ve Yapı Kredi'den vadeli milyon dolarlık kredi sağlamıştı.

Yeşil Kundura

Türkiye'nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura'nın 13 Eylül'de İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine yaptığı konkordato başvurusuna olumlu yanıt geldi.

yılından bu yana üretim yapan şirket faaliyetlerinin denetimi ve onayı için iki konkordato komiseri atandı.

Yeşil Kundura Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Son dönemde, ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlara imkan vermemesi, TL'de yaşanan değer kaybı neticesinde satışların giderek azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi ve bunun gibi birçok olumsuz ekonomik gelişme nedeni ile kısa vadeli ödemelerimizde yaşanan güçlükleri bertaraf etmek, ticari faaliyetlerimizi korumak, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, bayilerimizin ve diğer iş ortaklarımızın bu zorlu süreçten daha da olumsuz etkilenmesini önlemek amacı ile Av. Ertuğrul Kılınç aracılığı ile konkordato başvurusu yapma kararı almış bulunmaktayız."

Diğer şirketler

Konkordato ilan eden diğer firmalar arasında; mücevher şirketi Gilan, halı sektöründen Angora Halı, akaryakıt firması Çekoil, yılında vergi rekortmeni şirketlerden olan Emay İnşaat, üçüncü havalimanı, Rixos, Swissotel ve Four Seasons Otelleri gibi yapıların inşaatlarında görev alan DSG inşaat, akaryakıt dağıtım şirketi Remoil, market zinciri Makro Market, tekstil sektöründen Mendo İç Giyim, Türkiye'nin en büyük üç plastik boru üreticisinden biri olan Dizayn Boru, araç kiralama sektöründen Euronet Car Rental, Aker İnşaat, ayakkabı üreticisi BETA Ayakkabıda bulunuyor.

Son zamanlarda sık sık duyulan konkordato, hem şirketler hem de vatandaşlar tarafından çokça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Peki, konkordato nedir? Konkordato nasıl ilan edilir? Konkordato komiseri kimdir? Konkordato süreci nasıl işler? Konkordato veren şirketler ve konkordato ilan eden firmalar hakkında tüm merak edilenleri bu yazıda anlatmaya çalıştık.

İçindekiler

Konkordato Nedir?

İtalyanca&#;dan Türkçe&#;ye giren konkordato kelimesi, iflas halinde olan firmaların, var olan borçlarının bir miktarını ve bu miktarın da belli taksitlerle ödenmesi şeklinde alacaklılar ile mahkeme huzurunda yapılan anlaşmadır. Bir başka deyişle firmaların borçlarının yeniden yapılandırılmasının hukuki yoludur.

Konkordato başvurusu kabul edilen firmalar, kısa bir süreliğine devlet koruması kazanmış olurlar. Konkordato ilan etmiş bir şirkete haciz işlemi uygulanamaz ve bankalar tarafından şirketin kredi borçlarının tahsili gerçekleştirilemez. Aynı zamanda ipotekler de satışa çıkarılamamaktadır.

Neden Konkordato İlan Edilir?

Konkordato, ekonomik durumu büyük oranda bozulmuş ancak çalışkanlığını, dürüstlüğünü ve iyi niyetini koruyan firmaları korumak amacıyla ilan edilir. Kooperatiflerin ve firmaların ekonomik durumunu düzeltmeyi, iflas sürecinden kurtulmasını ve alacaklıların da güvenle alacaklarını alabilmelerini sağlar.

Konkordato Çeşitleri Nelerdir? 

Konkordato kendi içerisinde dörde ayrılmaktadır. sayılı İcra İflas Kanunu maddelerince düzenlenmiştir. Bölümleri ise şöyledir:

  • İflas sonrası (iflas içi) konkordato
  • Adi konkordato
  • Mal varlığının terki şeklinde konkordato
  • Sermaye firmaları ve kooperatiflerin uzlaşması sayesinde borcun yeniden yapılandırılması şeklindeki konkordato

Kimler Konkordato İsteyebilir?

İflas durumunda olan ya da olmayan her borçlu firma konkordato isteyebilme hakkına sahiptir. Öte yandan aynı şekilde her alacaklı da konkordato isteyebilmektedir.

Alacaklı Konkordatosu

İflas etme sürecine girmiş olan her alacaklının, borçlusu için konkordato isteme hakkı bulunmaktadır. Böylece belgelerin eksik olmaması ve şartların uygun olması halinde alacaklı için konkordato ilan edilebilir ve mal varlıkları muhafaza altına alınır. Daha sonra da borçluya, borcunu ödemesi için 1 yıllık bir süre tanınır.

Konkordato İçin Hangi Mahkemeye Gidilir?

Hem iflasa tabi olan hem de iflasa tabi olmayan borçlu firmalar için konkordato başvurusu, Asliye Ticaret Mahkemesi üzerinden yapılır.

Mühlet Süresi Ne Kadar?

Borçlu firmanın konkordato başvurusu ile beraber yasalarda ortaya konan ve istenen belgelerin teslim edilmesi halinde mahkemeler, 3 aylık bir geçici mühlet tanımaktadır. Talebe bağlı olarak bu mühlet 2 ay daha uzatılabilmektedir. Daha sonra mühlet veren mahkeme, konkordatonun yapılıp yapılamayacağını incelemek amacıyla bir konkordato komiseri atar. Alacaklıların sayısına bağlı olarak konkordato komiseri sayısı üçe kadar çıkarılabilir.

Daha sonra mahkeme kesin mühlet verebilmek için komiserden rapor alır. Bu rapor incelenir ve mahkemenin uygun görmesi halinde 1 yıllık konkordato mühleti verilir. Daha sonra mahkeme bu mühlet süresini şartlara bağlı olarak uzatabilmektedir.

Konkordato Komiserliği Nedir? Konkordato Komiserinin Görevleri Nelerdir?

Mahkeme tarafından borçlu firmanın gereken şartları karşıladığı görülürse, borçlu firmaya geçici bir konkordato süresi verilir ve bir konkordato komiseri görevlendirilir. Bu görevli kanunlarda yer alan görevleri yerine getiren bir kamu görevlisi olmalıdır.

Genel olarak konkordato komiserinin görevleri şunlardır:

  • Konkordato sürecinin tamamlanmasına katkı sağlamak
  • Borçlu firmanın faaliyetlerini gözlemlemek
  • Kanunlarda kendisine yüklenmiş görevleri yerine getirmek
  • Mahkemece istenen konular hakkında raporlar hazırlamak
  • Alacaklıları konkordato süreci hakkında belirli aralıklarla bilgilendirmek
  • Mahkeme tarafından istenen diğer görevleri yapmak

Alacaklılar kurulunun komiseri gözlemleme hakkı bulunur. Bununla beraber, komisere tavsiyeler verebilirler ve mahkemeye görüşlerini bildirebilirler. Alacaklılar kurulu tarafından komiserin çalışmaları tatmin edici bulunmazsa, mahkemeye komiserin değişmesi talebi iletilebilir. Talep hem borçlunun hem de komiserin mahkeme tarafından dinlenmesinin ardından karara bağlanır.

Konkordato Tasdiki

Mahkeme eğer konkordato talebini yetersiz görürse, gereken düzeltmelerin yapılmasını isteyebilir. Eğer mahkeme konkordatoyu yeterli bulursa, alacaklıların alacaklarından ne kadar vazgeçtiğini ve borçlu firmanın da hangi takvimde kalan borcu ödeyeceğini belirler. Konkordato tasdiki sonrası, sürecin düzgün bir şekilde ilerlemesi ve gereken gözetimin ve yönetimin yapılabilmesi adına borçlu şirkete kayyum atanabilir.

Konkordato ve İflas Erteleme Arasındaki Farklar

yılında iflas erteleme kaldırılmış ve yerine bu boşluğu doldurabilmek adına konkordato sistemi getirilmiştir. Genel olarak iflas erteleme ve konkordato arasındaki farklılıklar şunlardır:

  • Bir şirketin iflas erteleme başvurusu yapabilmesi için, alacaklarının borçlarından daha fazla olmasına bakılırdı. Ancak konkordato için borçları ödeyememe yeterli görülmektedir.
  • İflas erteleme başvurusunu sadece anonim şirketler yapabilirken, konkordatoya şahıs şirketleri ve kooperatifler başvuru yapabilmektedir.
  • Sadece borçlarını ödeyemeyenler değil, alacaklarını alamadığı için iflas edebilme riskiyle karşı karşıya kalan firmalar da, alacaklarını alabilmek için konkordatoya başvurabilmektedir.
  • İflas maliyetli bir süreçken, konkordato daha az masraflı bir süreçtir.
  • İflas ertelemede şirketin tasarruf ehliyeti kaldırılırken, konkordatoda tasarruf ehliyeti sürdürülebilir.
  • Konkordato sürecinde borçlu, mahkeme tarafından belirlenen borçları öder ve diğer borçlardan kurtulur. Alacaklılar kurulu dışında kalanlar, alacaklarını alamazlar.
  • İflas ertelemede alacaklıların rızasına mahkemede bakılmazdı. Fakat konkordato kararı alınabilmesi için, mahkeme tarafından toplantıya katılanların belli bir sayıyı aşıp aşmadığına ve rızalarının olup olmadığına bakılır.
  • İflas erteleme sürecinde faizler işlemeye devam ederdi. Konkordato sürecinde ise faizler işlememektedir.
  • İflas ertelemesi süreci 5 yıla kadar uzayabilirdi. Konkordato için ise maksimum süre 23 aydır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası