ikinci gebelikte yerleşme kanaması olur mu / Yerleşme Kanaması Nedir, Ne Zaman Olur? - Op. Dr. Gönül Çimen

Ikinci Gebelikte Yerleşme Kanaması Olur Mu

ikinci gebelikte yerleşme kanaması olur mu

Yerleşme kanaması ne zaman ve nasıl olur? Yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması denildiğinde aklımıza gebe kalma süreci gelmektedir. Gebelik sürecinde kadın vücudunda çeşitli değişikler yaşanmaktadır. Bu süreçteki değişim vücudun hem iç hem dış tarafında yaşanmaktadır.

Cinsel ilişki sonrasında erkekten gelen sperm hücresi ile kadındaki yumurta hücreleri buluşur ve buluşma neticesinde hamilelik süreci başlar. Bu dönemde blastosist adı verilen hücre kümelenmeleri meydana gelir. Bu hücrelerin rahme girişinden sonra bu hücrelerin rahim duvarına tutulması gerekmektedir. Bu tutunma olayının adı yerleşme, yani implantasyondur. Yerleşme gebelik hormonlarını salgılanmasını tetiklemektedir. Bu hormonlar; östrojen, progesteron, HCG ve koryonik gonotrapindir.

Yerleşme olmazsa normal aylık döngüde olduğu gibi rahim duvarınız dökülecektir. Bu durum hamile kalmaya çalışanlar için gebelik durumunun gerçekleşemediği anlamına gelmektedir. Yerleşme olayının gerçekleşmesi, plasenta ve embriyonun gelişmesini sağlayacak ve ilerleyen süreçte bebeğinizin gelişimini ve rahimde yer edinmesini sağlar.

Kürtaj sonrası hamilelik ne zaman olmalı? Kürtaj sonrası hamilelikte risk var mı, nelere dikkat edilmeli?

YERLEŞME KANAMASI NE ZAMAN OLUR?

Yerleşme, yumurtlama gerçekleştikten sonra 6 ila gün arasında herhangi bir günde ve çoğunlukla 8. ya da 9. gün olarak görülmektedir. Yerleşmenin kesin zamanı yumurtlama zamanınıza ve gebe kalmak için yumurtanın erken ya da geç yerleşmesine bağlıdır.

Hamilelik dönemi vücudunuzda her değişikliği dikkatle ve en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz bir dönemdir. Bu dönemdeki kanamalar sizi oldukça yakında ilgilendirmektedir. Yerleşme kanaması bu döneme görülebilecek kanamalardan biridir. Herkesin bu kanamayı ayırt edebilmesi çok mümkün olmayabilir. Genel bir bakış açısıyla gebe kalan kadınların dörtte biri oranında kanama ve lekelenme yaşadığı şeklindedir ve bu kanamanın nedeni yerleşme durumu olarak yorumlanabilmektedir.

YERLEŞME KANAMASI KAÇ GÜN SÜRER?

Yerleşme kanaması yaklaşık olarak 6 ile 12 gün arasında sürebilir. Kanamanın şiddeti ve süreklilik süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kanama şeklinin daha çok lekelenme şeklinde görüldüğü, yerleşme kanamasının gerçekleştiği dönemle ilgili kesin bir bilgi verilemez.

Hamilelikte baş dönmesi ve sersemlik hissi neden ve ne zaman olur? Hamilelikte baş dönerse ne yapmalı?

YERLEŞME KANAMASI, ADET KANAMASINDAN NASIL AYRILIR?

Normal döngünüz içerisinde o tarihlerde kanama yaşayacak olabilirsiniz ve tarihlerin çakıştığını görünce kafanız karışabilir. Genel itibariyle adet döneminden önce gerçekleşse bile bazen aynı zamanlamaya denk gelmesi bu karışıklığa neden olabilir. Bu anı yaşarken "Yerleşme kanaması mı yaşıyorum yoksa adet dönemine mi girdim" sorusunun yanıtını almak için kontrol edebileceğiniz bazı faktörler vardır. Adet dönemi kanamalarında kan rengi parlaktan koyuya giden bir kırmızı şeklindeyken, implantasyon kanamalarında kan rengi çoğunlukla açık pembe veya kahverengi olabilmektedir. Bir diğer kontrol edilecek husus ise kanama şeklidir. İmplantasyonda kanama lekelenme şeklinde olacaktır, akış şeklinde bir kanama modeli implantasyonda beklenen bir durum değildir. Bunların yanı sıra yerleşme sırasında oluşan etkiler nedeniyle vücut sıcaklığında bir gün kadar sürebilecek bir ısı kaybı söz konusu olabilir.

bebegimvebiz

Gebeliğin İlk Yarısı

Vajinal kanama çoğunlukla gebeliğin ilk 3 ayında olur ve her zaman bir problem habercisi değildir. Ancak 2. ve 3. trimesterde olan kanamalar çoğunlukla bir komplikasyonun sonucunda olur.

Kanama ile ilgili bazı temel şeylerin bilinmesi gerekir:

  • Kanama olduğunda mutlaka miktarı bir ped yardımı ile takip edilmeli. Ne kadar ve hangi tip kanama olduğu bilinmeli.
  • Kesinlikle tampon yada vajen içine başka bir şey yerleştirilmemeli, vajinal duş yapılmamalı ve cinsel ilişkiye girilmemeli
  • Mutlaka doktora haber verilmeli

Gebeliğin ilk yarısında kanama sıklığı % oranında olur. Düşük, dış gebelik ve mol gebeliği dışında kanama olabilir. Bu sebepler:

  • İmplantasyon Kanaması: Bebeğin rahim içine yerleşme kanaması Muhtemel döllenmeden gün sonra olur. Bazen çok az bazen de adet kanamasına benzer olabilir. Bu kanama nedeniyle kadınlar gebe olduğunun farkına varmayabilir.
  • Enfeksiyon: Vajen yada idrar yollarındaki enfeksiyon nedeniyle kanama olabilir.
  • İlişki Sonrası: Özellikle rahim ağzı yarası olan kadınlarda olabilir.

Düşük

Kanama düşüğün belirtisi olabilir ancak kanama sonrası hemen düşük olacak anlamına gelmez. Erken gebelikte normal gebeliklerin % unda kanama görülmekte. Bu dönemde kanaması olan kadınların yarısında düşük görülmez. Yaklaşık bütün gebeliklerin % si düşükle sonuçlanır ve çoğunluğu ilk 8 haftada fazla olmak üzere 12 haftaya kadar olur.

Düşük Bulguları:

  • Vajinal kanama
  • Kasıkta kramp gibi ağrı (adet sancısından daha kuvvetli)
  • Vajenden parça gelmesi

Düşüklerin çoğunluğu önlenemez ve en önemli sebep bebeğin sakat olması. Düşük daha sonra sağlıklı bebek olmayacağı veya sizin anormal olduğunuz anlamına gelmez.

Dış Gebelik

Dış gebelik rahim dışında bir yerde gebelik olması. Dış gebeliklerin çoğu tüplerde olur. Dış gebelik olasılığı 60 gebelikte 1.

Dış Gebelik Bulguları:

  • Kasıkta kramp tarzında ağrı
  • Karında keskin ağrı
  • Beta hCG seviyesi düşüklüğü
  • Vajinal kanama

Dış Gebelik Riski Olan Kadınlar:

  • Tüplerinde enfeksiyon geçirme
  • Daha önce dış gebelik olma
  • Daha önce karın amelşiyatı geçirme

Mol Gebelik (Üzüm Gebeliği)

Erken dönemde olan kanamanın nadir sebeplerindendir. Embryo yerine anormal doku gelişimi olur. Gestasyonel trofoblastik hastalık olarak bilinir. Halk arasında görüntüsü üzüme benzediği için üzüm gebelik denir.

Mol Gebelik Bulguları:

  • Vajinal kanama
  • Beta hCG nin normalden daha fazla olması
  • Bebek kalp atımı görülmez
  • Ultrasonda üzüm taneleri görüntüsü

Hafif kanamaların sebebi rahim ağzı yarası ve büyümesi nedeniyle olur. Geç dönem kanamalarının sonucu gebe ve bebek için ciddi tehlikeler doğurabilir. Bu dönemdeki kanamalarda acilen doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Plasenta Abruptia

Plasentanın doğumdan önce rahimde yapıştığı yerden ayrılması sonucunda vajinal kanama olur. Gebelerin % de 1 inde görülür ve çoğunlukla son haftalarda olur.

Plasenta Abruptia Bulguları:

Plasenta Abruptia İçin Risk Taşıyan Gebeler:

  • Daha önce gebelik geçirmek
  • 35 yaş ve daha üstü
  • Daha önce plasenta abruptia olma
  • Orak hücreli anemi (sickle cell anemi)
  • Hipertansiyon
  • Karın bölgesine çarpma ve yaralanma
  • Kokain kullanımı

Plasanta Previa

Plasenta rahim içinde alt kısma ve rahim ağzının çıkışına yerleşir. Çok ciddi bir durumdur. Yaklaşık gebede 1 görülür. Ağrısız kanama olur.

Plasenta Previa İçin Risk Taşıyan Gebeler:

  • Daha önce gebelik geçirmek
  • Sezaryen ile doğum yapmak
  • Rahime yapılan diğer ameliyatların olması
  • İkiz gebelik

Erken Doğum

Vajinal kanama doğumun işareti olabilir. Doğumdan önce nişan gelebilir. Eğer erken dönemde ( haftadan önce) olursa erken doğumun habercisi olur.

Erken Eylemin Bulguları:

  • Nişan
  • Kasık veya alt karın bölgesinde basınç
  • Belde daha öncekilerden farklı bir ağrı
  • Düzenli kasılma ve rahim sertleşmesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası