sirkeli kırmızı lahana faydaları / Kэrmэzэ Lahana'nэn Faydalarэ

Sirkeli Kırmızı Lahana Faydaları

sirkeli kırmızı lahana faydaları

Kırmızı Lahananın Faydaları Nelerdir? Kırmızı Lahana Hangi Hastalıklara ve Neye İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

Zayıflamak isteyenlerden lezzetli salatalar yapmak isteyenlere kadar hemen herkes kırmızı lahanadan faydalanabilir. Birçok kişinin damak zevkine hitap eden kırmızı lahana ülkemizde daha çok mora çalan bir renkte bulunur. Yeşil lahana türünün bir başka çeşidi olan bu lahanalar kalorisinin düşük olması ile bilinir. Kırmızı lahana nelere iyi gelir sorusunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

KIRMIZI LAHANA NE İŞE YARAR?

Birçok yörede kırmızı lahana olarak bilinen ancak genelde rengi mora çalan lahana türü C vitamini yönünden son derece zengindir. Aynı zamanda sülfür minarelerini de içerisinde barındırır. Birçok Avrupa ülkesinde yemeği yapılarak tüketilse de Türkiye'de daha çok salata ve turşu olarak tüketilmektedir. Kırmızı lahana turşusu faydaları ise şunlardır:

  • İçeriğinde bulundurduğu K vitamini ile beyin fonksiyonlarına iyi gelir.
  • Düşük bir kalorisi olduğundan diyet listelerinin vazgeçilmezidir.
  • Antioksidan düzeyi son derece yüksektir.
  • Damar duvarlarının sertleşmesini önler.
  • Birçok damar hastalığından sizleri korur.
  • Kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarından sizleri korur.
  • Suyu mide ülserinin tedavisinde destekleyicidir.
  • Yaprakları baş ağrısına iyi gelir.

KIRMIZI LAHANADA HANGİ VİTAMİNLER VAR?

C vitamini deposu olarak bilinen kırmızı lahanada birçok vitamin bir arada bulunur. Bunun yanında sülfür bileşeni de bulunur. Bu bileşen sayesinde lahana sivilce ve akne izlerine oldukça iyi gelir. Aynı zamanda protein, karbonhidrat, yağ, lif ve sodyum da bulundurur. Kalsiyum, A vitamini, demir bakımından da zengin olduğu söylenebilir.

KIRMIZI LAHANA NASIL YENMELİ?

Kırmızı lahanayı farklı şekillerde tüketebilirsiniz. En bilinen şekli salatalardır. Diğer salata malzemeleri ile birlikte ince ince kıyarsınız ve yemeklerin yanında yiyebilirsiniz. Bir diğer tüketme şekli turşu halidir. Yine incecik kıyarak sirkeli suda bir süre bekletir ve turşu olduktan sonra yemeklerin yanında tüketebilirsiniz. Kırmızı lahanayı aynı zamanda sarımsaklı yoğurt ile meze haline getirerek de kullanabilirsiniz. Bunların yanında çorbasını da yapabilirsiniz.

Mor Lahananın Sağlığa 30 Faydası Ve Zararları, Yan Etkileri

Kırmızı Lahananın Sağlığa Muhteşem Faydaları Ve Bilinmeyen Zararları

Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana sağlık için çok faydalı besinlerdendir. Özellikle turşu olarak yapılıp tüketilmesi bağırsak florasını güçlendirir, kabızlık, gaz, şişkinlik vb tüm mide sorunlarına deva olur

Kırmızı lahana, manganez, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi minerallere sahiptir . Kırmızı lahana, glukozinolatların ve anti-oksidanların varlığı nedeniyle 'anti-kanser'  yani kanser önleyici funduszeue.info lifi, K vitamini, B6 vitamini bakımından zengindir ve ayrıca tiamin, riboflavin, retinol ve folat içerir.

Kırmızı (Mor) Lahananın Faydaları Nelerdir?

  1. gram kırmızı lahana 30 kalori içerir. Düşük kalorilidir, kilo aldırmaz. Lif bakımından iyi bir kaynaktır. Tokluk hissi verir, bağırsakların düzelni çalışmasını sağlar.
  2. Kırmızı lahana, çok güçlü bir antioksidan olan C Vitamini açısından zengindir . C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur.
  3. Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  4. Kırmızı lahana, vücudumuzda zararlı serbest radikallere karşı hareket ederek yaşlanmayı geciktirir, yüksek antioksidan içeriği ile kırışıklıklar ve yaşlılık lekelerini geçirir ve cildinizi genç, pürüzsüz tutmaya yardımcı olur.
  5. Diüretik etki gösterir yani idrar söktürür.
  6. Alzheimer hastalığının önlenmesinde etkilidir. Beyin hücrelerini koruyan ve uzun süreli hafızanın güçlenmesini sağlayan kırmızı lahana, bunu içerdiği fisetin yani polifenoller ile gerçekleştirir. Polifenoller alzheimera karşı koruyucudur ve tedavide büyük rol oynar.
  7. Gut ve romatizma hastalıklarına faydalıdır.
  8. Vücuda güç verir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  9. Kırmızı lahana bol miktarda folik asit ve potasyum içeren bir sebzedir. C ve K vitaminleri bakımından da zengindir.
  10. Deri hastalıklarının, mide, akciğer ve bağırsak rahatsızlıklarının engellenmesinde rol oynar.
  11. Kendimizi daha zinde hissetmemize yardımcı olur, enerji düzeyimizi artırır.
  12. Kan dolaşımını rahatlatır.
  13. Balgamın dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  14. Hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü olmasıyla bilinir.
  15. B, C, E vitaminleri, antioksidanlar, sülfür, potasyum ve folik asit hazinesidir.
  16. Mayalanmış kırmızı lahana gut hastalığının ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.
  17. Kan yapıcı bir besindir. Kansere yakalanma riskini düşürür.
  18. Cilt sağlığını destekler.
  19. Yaşlanma belirtilerini geciktirir, kalp krizini engeller.

Kırmızı lahana faydaları saymakla bitmeyen lezzetli bir sebze olmasına rağmen gaz problemine yol açma ihtimali de mevcuttur. Yemeğin ardından papatya, rezene ve kimyon gibi çaylar tüketmek faydalı olacaktır.

  1. Son derece az kalorilidir. Formunu korumak isteyenler kırmızı lahanayı güvenle tüketebilir. Lif içeriği yoğundur. Bu sebeple diyet listelerinde yer verilmesi önerilir.
  2. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıklara engel olur. Her gün bir porsiyon kırmızı lahana tüketmek, vücudu daha dayanıklı bir hale getirir.
  3. Vitamin ve mineral deposu olan bu sebze, salataların lezzetine lezzet katmaktadır.
  4. Kırmızı lahanada glutamin adı verilen belirli bir amino asidin varlığı, ülserlerle ilişkili ağrı ve iltihabı azaltmada etkilidir.
  5. Kırmızı lahana tüketirken ölçülü olunmalıdır. Aşırı tüketilmesi iyot emiliminin azalmasına yol açar. Kırmızı lahanaya bir miktar tuz eklemek ya da iyot içeren besinlerle eşlik etmek bu oranın dengelenmesine yardım edecektir.
  6. Kırmızı lahananın yararları antioksidan etkisiyle de kendini gösterir. Vücudu toksinlerden arındıran kırmızı lahana, bu özelliğiyle toksinlerin artrit, romatizma ve cilt problemlerine sebep olmasını da önler.
  7. Kırmızı lahana, kemik büyümesi ve mineral yoğunluğunu korumak için gerekli olan kalsiyum, magnezyum , manganez ve diğer önemli mineralleri içerir. Bu sebzede K vitamininin varlığı, onu tüketen insanlarda osteoporoz riskinin büyük ölçüde azaltılmasını sağlar. Bunun nedeni, K Vitamininin kemik kalsiyumunu korumak için gerekli olan protein miktarını arttırmasıdır .

Kırmızı Lahana Nasıl Tüketilmelidir?

  1. Kırmızı lahana bir takım besinlere ve vitaminlere sahiptir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Ham olduğunda en yüksek beslenmeyi içerir. Sebze ısıtıldığında beslenme faydaları azalmaya başlar. Bunun için salata olarak tüketilmesi yahut turşu yapılması önerilir.

Kırmızı Lahananın Zararları Nelerdir?

  1. Kırmızı lahana gaza neden olan yiyeceklerdendir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok miktarda tüketmesi sıkıntı olabilir.
  2. Kırmızı lahana yiyen emziren annelerin bebeklerinde kolik görülebilir.
  3. Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır. Böyle bir durumdan muzdarip olan kişi kırmızı lahana tüketirse bu durum kötüleşebilir. Ayrıca, diyabetik insanlarda kırmızı lahana kan şekeri seviyesini etkilediğinden bu sebze tüketimi aşırıya kaçmamalıdır.

Kırmızı lahananın çok miktarda tüketimi şu sorunlara da sebep olabilir;

  1. Ciltte kızarıklık
  2. Mide bulantısı
  3. İştah kaybı
  4. Gaz sıkışması, gaz sancısı
  5. Şişkinlik
  6. Hazımsızlık
  7. Hipotiroidi

Diyetisyen Merve Öz’den Kırmızı Lahana Salatası Tarifi

  1. ½ kırmızı lahana
  2. 1 kâse yoğurt
  3. 1 diş sarımsak
  4. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 küçük kuru soğan
  6. Tuz

1 adet küçük kuru soğanı ufak ufak doğruyoruz. Mor lahanayı rendeliyoruz. (Bunun için rondo da kullanabiliriz.) Kuru soğanların içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyip biraz soteliyoruz. Ardından rendelediğimiz mor lahanaları soğanların üzerine ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Sotelediğimiz sebzeleri bir salata kâsesine aktarıyoruz. Diğer taraftan da 1 diş sarımsağı rendeleyip yoğurda ekliyoruz. Sonra hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu, salata kâsesindeki mor lahana ile karıştırıyoruz. Bu tarif 2 kişilik olup 1 porsiyonu takriben kaloriye denk gelmektedir.

Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler? Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası