maşallah arapça anlamı / Maşaallah (Maşallah) ne demektir? Anlamı - Laf Sözlük

Maşallah Arapça Anlamı

maşallah arapça anlamı

Maşaallah (Maşallah) ne demektir? Anlamı

Arapça ve Türkçe Maşaallah yazıları
Maşaallah
Halk arasında genellikle nazar değmemesi dileği taşıyan Maşallah kelimesinin doğru yazılışı ve okunuşu Maşaallahşeklindedir.

Maşaallah kelimesi üç bölümden oluşmaktadır: "şey" anlamına gelen "mâ", "istedi, diledi" anlamına gelen "şâe" fiili ve Yüce Allah'ın ismi terkip olarak, Maşaallah yani "Allah'ın istediği şey" demektir.

Bu tabir, "Allah'ın istediği şey olur, istemediği şey olmaz" cümlesinin kısa şeklidir.

Bir malın çokluğu, bir kimsenin güzelliği veya herhangi bir şeyin hoşa giden bir özelliği beğenildiği zaman Maşaallah söylenmesindeki maksat "Ya Rabbi bu senin dilemen ile olan şeydir, senin yardımın olmadan hiç bir şey bir araya gelmez, hiçbir güzellik olmaz, hiçbir bolluk olmaz" anlamını ifade eder. Ve aynı zamanda da Yüce Allah'ın dilemesi, izni ve müsaadesi olmadan da o beğenilen şeye veya kimseye bir zarar gelemeyeceği anlamına da gelir.

Nitekim Kur'anı-ı Kerimde Araf Suresi 188. Ayette "(Ey Rasûlüm!) De ki: Ben kendime Allah'ın dilediğinden başka ne bir fayda ne de bir zarar verme gücüne sahip değilim..." buyrulmuştur.

( 0 soru/yorum )

Maşallah, Arapça bir dilek ifadesidir ve üç kelimeden meydana gelmiştir. Arapça’da edatı ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (şâallāh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir. Bu tabir ilâhî iradenin her yerde geçerli olduğunu ifade eden, “Allah’ın dilediği olur, dilemediği olmaz” anlamındaki hadise de (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 101) işaret etmektedir.

Maşallah“, daha ziyade, Allah’ın istediği gibi, Allah nazarından saklasın, ne güzel gibi manalara gelmektedir. Bununla birlikte, maşallah, hayret ve memnunluk da ifade etmektedir. Ayrıca, nazar değmemesi için çocukların üzerlerine iliştirilen nazarlıkların üzerinde de maşallah lâfzı yazılmıştır.

Maşallah lâfzı, Kur’ân-ı Kerim’de dört ayette geçmektedir:

Allah onlara şöyle dedi: “Öyle ise, ateş, yerinizdir. Allah’ın dilediği zamanlardan başka hepiniz ebedî olarak oradasınız…” (el-En’âm, 6/128).

“De ki: Ben Allah’ın dilediğinden başka, kendi kendime ne bir menfaatı kazanmağa, ne de bir zararı defetmeğe sahip değilim…” (el-A’râf, 7/188).

“Kendi bağına girdiğin zaman: “Bu Allah’tandır, benim kuvvetim değil, Allah’ın kuvveti ile olmuştur” deseydin ya!” (el-Kehf, 18/39).

“Bundan böyle sana (Kur’ân) okutacağız da unutmayacaksın. Ancak Allah’ın dilediği müstesna. Çünkü O, aşikârı da, gizliyi de bilir” (el-Alâ, 87/6-7).

Çeşitli hadis rivayetlerinde de mâşallah ifadesinin kullanıldığı görülmektedir.

Hz. Peygamber’in, hoşa giden bir şeyin görülmesi halinde “mâ şâallah lâ kuvvete illâ billâh” (Allah’ın dilediği olur, bütün güç ve kudret O’na aittir) denilmesini (Beyhakī, Şuʿabü’l-îmân, IV, 90), ayrıca sabah kalkıldığında veya akşam yatmadan önce “mâ şâallahu kân ve mâ lem yeşe’ lem yekün” (Allah’ın dilediği olur, dilemediği olmaz) şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği nakledilmektedir. (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 101)

Güzellikleriyle dikkat çeken ve çok beğenilen şeylerin nazardan korunması amacıyla, “Ne güzel, Allah kötü bakışlardan saklasın” anlamında mâşallah demek Müslümanlar arasında yaygın bir gelenek haline gelmiştir. Yine nazara karşı küçük çocuklara, güzel binalara vb. yerlere üzerinde mâşallah ibaresi yazılı nazarlıkların takılması da bir âdettir.

Maşallah ne demek? Maşallah kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Toplumlar arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler, ikinci dil öğrenme isteği ya da göç gibi olaylar diller arası etkileşime neden olur. Bu durum yabancı kelimelerin günlük hayatta kullanımını ortaya çıkarır. Ancak Türk Dil Kurumu, konu ile ilgili araştırmalar yürüterek yabancı kelimeleri Türkçeye uyarlar. Bu süreç sonrasında dildeki kelime sayısında da artış yaşanır. Yaşanan artışla da kelimelerin anlamları daha çok irdelenir hale gelir. Tanımı ve kökeni incelenen kelimeler arasında Maşallah kelimesi de yer alır. Maşallah kelimesi ne anlama gelir?

Maşallah Ne Demek? Maşallah TDK sözlük anlamı nedir?

  • Maşallah kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır.
  • Maşallah kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
  • Maşallah kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı māşāʾe + allāh şeklindedir.

Maşallah TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. ünlem (ma:şalla:h) anlamlarında beğenme duyguları bildiren bir söz
  2. (ma:şalla:h) Umulmadık durumlar karşısında şaşkınlık ve sitem belirtmek için söylenen bir söz
  3. isim (ma:şallah) Nazar değmemesi için çocukların üzerine takılan veya çeşitli araç, bina vb. yerlere asılan, üstünde yazılı nazarlık

    Maşallah Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Maşallah! Ne güzel, ne civan kişiler!" - Necip Fazıl Kısakürek
    "İşine gelince aklı gayet yerinde maşallah!" - Elif Şafak

Maşallah Kelimesinin Kullanıldığı Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir