sardunya çiçeği özellikleri / Sardunya Nedir? < Bilgiustam

Sardunya Çiçeği Özellikleri

sardunya çiçeği özellikleri

Sardunya &#;i&#;eği Nedir Ve Bakımı Nasıldır? Sardunya &#;i&#;eği Anlamı, &#;zellikleri, Faydaları Ve Yetiştiriciliği

 Sardunya çiçekleri, suya çok gereksinim duyar. İki günde bir defa sulamak, sardunyalar için yeterli olabilir. Fakat bu durum sadece yaz mevsiminde geçerlidir. Kış mevsiminde haftada iki defa sulanması yeterlidir. Sardunya çiçekleri, saksıya koyulmadan önce, fazla suyun akıp gitmesi adına delikler oluşturulması gerekir. Kış mevsiminde en az 12 derecede kalmasına dikkat edilmesi önemlidir. Aksi halde hassas çiçek, kuruyabilir.

Sardunya Çiçeği Nasıl Ekilir?

 Sardunya çiçeğinin ekilmesi adına; 

 - Çiçekçilerden alınan sardunyalar, saksılarından dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır.

 - Köklerinin çevresinde yer alan hazır toprak, el ile köklere zarar vermeyecek biçimde temizlenir.

 - Temizlenme işlemi sonrasında saksı içerisinde 20 santimetre yüksekliğinde toprak yerleştirilir.

 - Ortasında belli bir miktar boşluk bırakıp, çiçek buraya yerleştirilir. Son şekilde üstü yeniden toprakla örtülerek, oda sıcaklığında dinlendirilen 2 bardak can suyu verilmelidir.

Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

 Sardunya çiçeğinin çoğaltılması çok basittir. Çiçeklerin köklerinden yeni çıkan, yeni sürgünler toprak üstüne çıkarak ve böylece yeni çiçekler ortaya çıkar. Oluşan yeni bitkiler kökten ayırma ya da yemi saksıya ekme yöntemi ile çoğaltılabilir.

  Bunların dışında bitkinin çoğaltılması adına iki metot daha mevcuttur. Birincisi tohumla çoğaltmadır. İkinci metot ise; çiçeğin uzayan dallarının kesilip, saksıya doğrudan ekilmesi ile gerçekleşir. Bu işlemler için ilkbahar aylarının başı idealdir.

Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanır?

 Sardunya çiçeği; aşırı sulamaya veya çok kuru kalmaya alışkın bir çiçek değildir. Sardunya çiçekleri için uygun sulama sıklığına ve toprağın nemlilik oranına bakıp karar vermek önemlidir. Toprağı işaret parmağı ile kontrol etmek önemlidir. Eğer toprak nemli ise sulamaya gerek yoktur. Ancak aksi haldeyse sardunya çiçeklerinin hemencecik sulanması önemlidir. 

Evde Sardunya Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir mi?

 Evet evde sardunya çiçeği yetiştirilebilir. Bahçe ve balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilir.

Sardunya Çiçeği Anlamı

  Sardunya çiçeğinin anlamı; sevgi ve aşktır. 

Sardunya Çiçeği Latincesi

  Sardunya çiçeği; Pelargonium zonale şeklindedir.

Sardunya Çiçeği Özellikleri

  Sardunya çiçeklerinin anavatanı Güney Afrika'dır. Sardunyanın doğada 'e yakın çeşidi bulunmaktadır. Çiçeğin, çok senelik olduğunu belirtmek mümkündür. Otsu ya da yarı odunsu formda yetişen bir tür çalıdır. Renkleri bulunan sardunyaların katmerli ya da yalınkat olabilir. Sardunyalar, balkon çiçeğidir.

Sardunya Çiçeği Faydaları

  Sardunya çiçeğinin; huzur veren bir etkisi bulunur. Kokusu ile bulunduğu yerin ferahlamasına yardımcı olur. Kirli havanın temizlenmesini sağlayan sardunya çiçekleri, kirli havanın temizlenmesine yardımcı olur. Bununla beraber sardunyalar, daha rahat bir yaşam alanı sunar. Sardunya çiçeklerinin, yaprakları yara kapatma adına birebirdir. Bunun yanı sıra yapraklarının suyu cildin gençleşmesine imkan tanır. Karaciğer ve böbreğin temizlenmesine destek olur.

  Sardunya çiçeklerinin hem psikolojik hem de fiziksel anlamda olumu etkileri bulunmaktadır. Aynı şekilde cilt bakımı için yoğun bir şekilde kullanılan bir çiçek çeşididir. Özünden sağlanan yağlar, yaşlanmaya bağlı kırışmaları ortadan kaldırarak, cildin nemlenmesine yardımcı olur. Akne ve sivilce oluşumunu önleyen minerallere sahip olan sardunyalar, ciltteki koyu lekeleri de giderir.

  Sinüzit hastalığı bulunan bireylerin evlerinde sardunya yetiştirmeleri tavsiye edilir. Doğal ağrı kesici niteliğinde olan bu süs bitkisi, nezle, grip gibi kış hastalıklarının daha hafif atlatılmasını sağlar. Vücutta biriken ödemlerin dışarı atılmasını kolaylaştıran sardunya çiçekleri, vücuttaki ödemin atılımını da kolaylaştırır. Günümüzde bu çiçeklerden yapılan pek çok ilaç bulunmaktadır. İçermiş olduğu en mühim yararlardan bir başkası ise tahriş olan boğazı yumuşatmaktır. Sardunya çiçeklerinin kokusu da ortama enerji ve huzur katar.

False

Sardunya ağırlıklı olarak kırmızı renk ile tanınan uzun yıllık çiçekli bir bitki türüdür. Fakat çiçeğin 4 mevsim yaşaması her mevsimde farklı renklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Sardunya Çiçeği Hikayesi

Her ne kadar 4 mevsim farklı renklerde aşk devam etse de yinede bitmeden tükenmeden aşıklar birbirlerini sardunyalar gibi sevmeye devam etmektedir. Çiçeğin şeffaf yapısı ise insan karakterinin şeffaf olduğu zamanlarda daha anlaşılır ve iletişim kurulabilir olduğunu gösteren benzetmelere maruz kalmıştır. Sardunyaların utangaç aşıklar için iyi bir hediye olması yanı sıra verilen kişide gülümsemeye neden olması ile ilk izlenim için büyük katkı sağlamaktadır.

Sardunya Bitkisinin Faydaları

Sardunya bitkisinin en büyük özelliği stres ile savaşma olarak bilinmektedir. Zira yaydığı hoş koku ile ortamdan bulunan insanların daha huzurlu ve dinç hissetmesini sağlamaktadır. Eğer sürekli olarak gergin geçen bir ev yaşantınız varsa sardunya çiçekleri sadece sizin değil evde yaşayan herkesin daha sakin olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca hediye olarak verilen çiçek son derece güzel bir görünüme sahip olmakla birlikte nazik bir hediye olacaktır. Sardunyaların uyku sorunu yaşayanlara iyi geldiği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. İnsanlık medeniyetin gelişmesi ile birlikte ormanlardan ve topraktan uzaklaşarak ev yaşantısına geçiş yapmıştır. Fakat bu geçiş insanın ihtiyaç duyduğu birçok kokudan faydalanmasını engellemiştir. Bu nedenle uyku sorunu yaşayanlara doktor tavsiyesi olarak sardunya önerildiği bilinmektedir.

Kırmızı Sardunya Anlamı

Mor Sardunya Anlamı

Mor sardunyalar ise daha çok romantizm ile özdeşleşmiştir. Öyle ki tutkunun ve soluksuz aşkın simgesi olarak mor sardunyaların öne çıkması günümüzden çok eski tarihlere eski roma dönemine kadar ulaşmaktadır. Mor renk her ne kadar mavi ve kırmızının karışımı olarak bilinse ve yapay bir renk olarak nitelendirilse de sardunyalar ve pek çok farklı çiçekten dolayı Orijinal renkler arasında yer almıştır. Mor rengin yapay olmaması ile çiçeğin anlamı daha çok aşk ile özdeşleşmiş ve vaz geçmemek olarak betimlenmiştir.

Sardunya Çiçeği Yetiştirme Koşulları

Sardunya çiçekleri anavatanı olan Akdeniz bölgesinden uzaklaştıkça evlerde kapalı ortamlarda gözümüze çarpmaktadır. Fakat anavatanı olan Akdeniz ülkelerinde balkonları süslemekte ve bu sayede balkonlara ve cam önlerine büyük bir ihtişam katmaktadır.

Kuzey de doğu bölgelerde çiçeğin hayatta kalması oldukça zordur. Örneğin İtalya ikliminde çiçeğe rastlamak mümkün fakat Hırvatistan da çiçek oldukça zorlu bir iklim ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle Akdeniz bölgesinde ev içinde cam önünde yetiştirilmesi son derece kolay bir çiçektir. Sizde sıcak ve nemli ortamlarda sardunya çiçeğini yetiştirebilir ve yaşam alanlarınızda bu çiçeklere yer verebilirsiniz.

Susuzluğa dayanıklılığı ve 4 mevsim kalıcı olması bitkinin alınabilir yönleridir. İlk bahar aylarında çiçeklenme başlar ve kasım ayına kadar devam etmektedir. Aşırı su sevme güneşe en dayanıklı bitkiler arasında yerini alır.

Sardunya Nedir?

Sardunya, çoğu kaynakta ve ifadede, süs bitkisi ya da süs çiçeği olarak tanımlanmaktadır. Zaten evlerde, balkonlarda ya da büyük alış veriş merkezlerinin bahçelerinde görmeye alışık olunan bir süs bitkisi özelliğinde olması, bu açıklamayı da haklı kılmaktadır. Ancak botanik bilimi adına incelendiğinde ise, sardunyadan &#;Scented Leaved&#; adı ile bahsedilmektedir. Yine bu bilim çerçevesinde yapılan araştırmalara göre, sardunyanın turnagagasıgiller familyasına ait olan bir bitki türü olduğu açık bir şekilde ortaya konabilmektedir.

_cicek_sardunyalar_1_1

Sardunya&#;nın Memleketi ve Sevdiği Coğrafi Yerler

Güney Afrika, sardunya bitkisinin ana vatanı, asıl ev sahibidir. Genel anlamda ise, Akdeniz&#;e kıyısı olan çoğu ülkede, sıklıkla sardunya bitkisini görebilmek mümkündür. Zaten sırf bu gözlemden ve bilgiden yola çıkarak, sardunyanın Akdeniz ile özdeşleştiği, bitki tütü olarak bu coğrafyadan kopamayacağı, akıllarda yer etmiştir.

Yapısı ve Özellikleri

Yapı itibari ile, sardunya oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Bu dayanıklılık o kadar iyi bir durumdadır ki, sardunya kışın bile canlılığını çok düzgün bir şekilde koruyabilmektedir. Fakat yine de, sardunyanın yaşadığı kış şartlarında, sıcaklık 11 ya da 12 derecenin altına inmemelidir.

Üreme açısından incelendiğinde ise, sardunya bitkisinin üremesinin oldukça kolay ve çok az uğraştıran cinsten olduğunu söylemek mümkündür. Hatta bu durum, kırık bir dal sardunyadan yeni bir sardunya bitkisinin oluşması ile de açıklanabilmektedir.

Sardunya, çiçek açan, bu nedenle de süs bitkisi olarak kullanılan, sahip olduğu renkli çiçekler ile göz kamaştıran bir bitkidir. Pembe, kırmızı, beyaz, sarı ve daha birçok renk çeşidi, sardunyanın çiçek renklerindendir.

_cfc2ebddedcb76d30ab

Sardunya Yetiştirilebilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Sardunya bitkisi, güneşi oldukça seven bir bitkidir. Çok ve güzel çiçekli bir sardunya bitkisine sahip olunmak isteniyorsa, sardunya bol bol güneş görmelidir. Zaten sardunya bitkisi, bu konuda da size yardımcı olacaktır. Eğer doğrudan güneş alamazsa bile, dolaylı olarak aldığı güneş ışınlarından da beslenerek sahibini yormayacaktır.
* Sardunya bitkisi, büyüyebilmek için neme çok da fazla ihtiyaç duymayan bir bitki türüdür. Fakat yine de, özellikle yaz koşullarında, haftada en az iki kere sulanarak nem ihtiyacı giderilmelidir.
* Sardunya bitkisi, hava akımı olan ortamlarda etkilenebildiği için, bu tarz ortamlarda tutulmamalı ve muhafaza edilmemelidir.
* Sardunya bitkisinin saksısı, sık aralıklarla değiştirilmemelidir. Aynı zamanda, çok büyük saksılarda da sardunya yetiştirilmemelidir.
* Şubat ve Mart aylarında, sardunyaların budanması gerekmektedir.

Sardunya bitkisi, dört ana grup altında toplanarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitler ise şu şekildedir;

&#; Zonal (genel) sardunya: En sık rastlanan sardunya bitkisi türüdür. Yaprakları oldukça tüylü, yuvarlak, ve düz renklidir. Ancak kimi zaman ebruli olanları da görülebilmektedir. Bu çeşit sardunyanın çiçekleri demet şeklindedir. Sarı ve mavi renkler hariç tutularak, neredeyse her renkten olanlarını görebilmek mümkündür.
&#; Trailing (sakız sardunyası): Bu sardunya çeşidinin dalları sarkık durumdadır. Yaprakları etlidir ve parlak bir görünüme sahiptir. Çiçekleri ise katmerli olabilmekte; aynı zamanda yalın kat çiçekli olan sardunyalar da görülebilmektedir. Sakız sardunyası, diğer sardunya çeşitlerine nazaran, soğuğa karşı en hassas olanıdır.

_sardunya_cicegi_2
&#; Regal (ceylan): Oldukça gösterişli olan bu sardunya türü, aynı zamanda açelyayı da andırmaktadır. Yaprakları tüylüdür ve sivri uçlara sahiptir. Çiçeklerinin ortası ise siyah renklidir. Ancak kenarlara doğru gidildikçe canlı ve parlak renkler ortaya çıkmaktadır.
&#; Scented leaved (Itır): Bu sardunya türü, diğer türler ile kıyaslandığında, koku olarak hepsinden güzel; ancak yaprak olarak hepsinden gösterişsizdir.

Kaynakça:
funduszeue.info

Yazar:Baran Akçok

Sardunya Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sardunya çiçeğine ne sıklıkla su verilmeli, çiçeğin bakımı nasıl yapılmalı? Sardunya çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.

Sardunya çiçeğinin özellikleri

Sardunya Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Anavatanı Güney Afrika’dır. Avrupa’da yıllarında tanınmıştır. Otsu veya yarı otsu formunda çalı olarak yetişen çok yıllık bir bitki türüdür. Çiçekleri çok renkli olup alacalı ya da düz renkte olup, çiçeklerin taç yapısı yalınkat veya katmerli olabilir. Sardunyalar bol güneşli ve sıcak ortamları tercih ettiklerinden balkon ve teraslarda çok tercih edilir. Ev ortamlarında havasız ve sağlıklı yaşam koşulları sağlanamayacağı için bakımı çok zorlaşacaktır. Doğada ’e yakın türü bulunmaktadır. Sardunyaların kimisi mutasyona uğrayarak meydana gelirken, kimisi de melezleme sonucu ortaya çıkan birçok kültürü bulunmaktadır.

En çok bilinen ve tercih edilen türleri

Ceylangözü Sardunyası (Pelargonium x domesticum)

Melez sardunya türleri arasında en çok beğenilenlendir. Ülkemizde çiçek taçlarındaki görsellikten ceylan gözü olarak aılmaktadır. Amerika da ise Washington leydisi veya Martha Washington sardunyası olarak bilinir. Açelya veya orman gülü ile çiçek benzerliği yüzünden karıştırıldığı çok olmuştur ama iki bitki arasında akrabalık yoktur.

Sakız Sardunyası (Pelargonium peltatum)

Sakız sardunya sardunyaların içinde sürünücü ve sarılıcı formunda büyüyen türüdür. Yaprakları sardunyalara göre daha kırılgan ve sert yapıda daha az tüylü daha koyu yeşildir. Kolaylıkla ayırt edilebilirler. Çiçeklerin taçları yoğunlukla katmerlidir. Yalınkat çiçeklenme az görülür.

{}

Itır Sardunyası (Pelargonium radula, P. rades)

Itırın en büyük özelliği, yapraklarının dekoratif ve çok keskin kokulu olmasıdır. Çeşitlerine göre kokuları farklılık gösterir; limon, nane, gül gibi kokan çeşitleri vardır. Değişik renkteki çiçekleri ise, sardunya kadar gösterişli değildir.

Pelargonium zonale (Top Sardunya, Sardunya)

Balkonların vazgeçilmezi, eskimeyen moda sardunya. Sardunya ailesinin en çok rastlanan türü ve yetiştirileni. Yapraklarında alacalı dalgalı renkleri ve taç yapraklarının renkli çeşitliliği ile ülkemizde de çok sık kullanılır.

Bakımı nasıl yapılır?

Sardunya Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sardunya çiçeği soğuk havadan hoşlanmaz. Kışın 7 derecenin altında yaşayamaz. İdeal sıcaklığı ise 15 derece civarındadır. Fazla sıcak veya soğuk ile karşılaştığında çiçekleri ile yaprakları kötü etkilenir. Sardunya doğrudan güneş görmese de olur ancak ışık sever. Özellikle çiçeklenme döneminde hafif gölgeli bölgeler hoşuna gidecektir. Bahçelerin aydınlık ve rüzgarsız bir bölmesi onlara oldukça uygundur. Bitki için nem oldukça önemlidir. Nemin düşük olduğu yerlerde çok fazla verim alınamaz. Hava akımından kolayca etkilenebilir. Kapı eşiklerinde ve pencere kenarlarında bulundurulmaması önerilir.

{}

Sardunya çiçeği ne sıklıkla sulanır?

Sulama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi suyun toprağın her yerine eşit olarak dağılması için özen göstermek. Bitkiyi suladıktan sonra saksı altı tabağındaki fazla suyun bitki geri çekmeden boşaltılması, hep aynı ölçüde ve düzenli olarak yani aynı günde sulanması oldukça önemli.

Bitkiye ihtiyacından fazla veya az su vermek gelişimini durdurabilir. Kış aylarında haftada 1, yaz aylarında haftada 2 defa su verilmesi ve bitkide anormal bir durum gözlemlenmedikçe aynı kap ile aynı miktarda su verilmesi önerilir. Eğer yaz aylarında toprak fazla kuruyorsa sulama 3 güne çıkarılabilir. Ancak bazı kaynaklar sardunyanın bu kadar suyu sevmeyeceğini toprağının çok fazla nemli kalmaması gerektiğini savunuyorlar. Sardunyanın türüne göre sulama ihtiyacı da elbette değişebilir. Bu durumda bitkinizin gelişimini gözlemleyerek sulamanızı ölçeklendirebilirsiniz.

Sardunya Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ayrıca sardunya bitkisi sabah saatlerinde sulanırsa toprağın suyu çekebilmesi için gerekli vakti olacaktır. Bu da böceklerden ve akşam serinliğinde oluşabilecek küflenmelerden korunabilmek açısından önemlidir.

Bitkinin kökleri hassastır. Soğuk sevmeyen sardunyaya bilhassa kış aylarında doğrudan çeşme suyu vermemeniz, bekletilmiş oda sıcaklığındaki suyu vermeniz tavsiye edilir. Sardunyaya ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere yılda 2 defa 6 ay arayla gübre verilebilir. Sardunya bitkisinin saksı değiştirme konusu da oldukça önemlidir. Bitki havalar daha tam ısınmadan, mart nisan aylarında saksı değişimi için uygundur.

Nasıl çoğaltılır?

Sardunya bitkisini çoğaltmak oldukça kolaydır. Bitkinin köklerinden çıkan yeni sürgünler toprağın üzerine doğru çıkar ve yeni bitkiler meydana getirir. Bu yeni bitkiyi kökten ayırarak ve yeni saksılara dikerek sardunyanızı çoğaltabilirsiniz. Bunun dışında 2 yöntemle daha sardunya çoğaltabilirsiniz. Birincisi tohumla çoğaltmadır. Sardunyalar kolayca tohumdan çoğalabilirler. Diğer yöntem ise bitkinin uzayan dallarının kesilerek saksıya direk ekilmesi ile gerçekleştir. Bu işlemi yapmak için kış sonu, ilkbahar başı uygundur.

Sardunya Çiçeğinin Bakımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler

Sardunyaların Bilinmeyen Yönü: Şifacı

Anavatanı Afrika’da sardunya yerli halklar tarafından bir çok sebeple ilaç yerine kullanılmıştır. Yapısında içerdiği:

{}

Sardunyalar antiseptiktir. Bu sebeple enfeksiyona karşı olumlu ve tedavi edici etki sağlarlar. Ayrıca yapısındaki maddelerin içeriği sayesinde yaraları iyileştirir. Morlukların giderilmesinde ve şişliklerin giderilmesinde kullanılan ilaçların içeriğinde yer alırlar.

Ağrı giderici etkisi bulunur. Kan şekerini dengeler ve kalp çarpıntısı durumlarında sakinlik verir. Boğaz tahrişini ve kanamalarını durdurur. Boğaz, baş, kulak ve diş ağrılarına karşı etkilidir. İdrar söktürücü ve ödem atıcı özelliği bulunur. Bağırsak rahatsızlıklarında faydalıdır. Karaciğer ve böbrekleri temizler. Mide, bağırsak yaralarının iyileşme sürecini kısaltır.

Duygu İlayda Çetin

Duygu İlayda Çetin

editörün tüm yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası