13 yaş kalp atış hızı / Kalp Atışı Kaç Olmalı? Normal Nabız Kaç Olmalı? Kabız Kaç Olursa Tehlikeli? - Sağlık Haberleri

13 Yaş Kalp Atış Hızı

13 yaş kalp atış hızı

Çocuklarda Çarpıntı

Çocuklarda çarpıntı, çeşitli belirtiler için kullanılan bir terimdir. Çarpıntı terimi genellikle kalbin hızlı hızlı çarpması, kanat çırpar gibi olması veya kalp atımında atlamalar gibi anormal kalp ritmi hissedilmesini ifade eder. Çocuklarda ve erişkinlerde kalp ritim bozuklukları belirtisi de olabilir.

Çarpıntı Nedir?

Ekstra tek atımların yanı sıra hızlı ritimler veya taşikardiler de çarpıntı gibi hissedilebilir.

Bazı çocuklar, özellikle de genç erişkinler, egzersiz veya strese doğal bir yanıt olarak kalp atışlarının hızlandığının farkındadır. Buna sinüs taşikardisi denir ve normaldir.

Bazı çocuklarda kalbin elektriksel sisteminde kalp hızının anormal şekilde atmasına neden olan ekstra bağlantılar vardır.

Erken (Prematür) Atım Nedir?

Kalbin dört odacığının hareketini organize eden kendi elektriksel sistemi vardır. Sinüs nodu kalbin doğal uyaran odağı (pacemaker)’ıdır ve genellikle ileti sisteminin geri kalan kısımlarına düzenli aralıklarla sinyal gönderir.

Kalbin ileti sistemi

Kalbin ileti sistemi uyarıcı elektirksel akımın milisaniyeler içinde kalbin tüm kaslarına yayılmasını sağlar

Kimi zaman kalbin başka alanlarından elektriksel sistemi sinüs nodundan daha önce aktive edebilen sinyaller çıkabilir. Bunlara prematüre veya erken atımlar denir.

Kalbin üst odacıklarından (atriyumlar) başlayan erken atımlara prematüre atriyal kontraksiyon veya atriyal prematüre atım adı verilir.

Bazen erken atımlar kalbin alt odacıklarından (ventriküller) kaynaklanır. Bunlara prematüre ventriküler kontraksiyon veya ventriküler prematüre atım denir.

Kalbi normal olan kişilerde de erken atımlar olabilir ve diğerleri her ekstra atımı hissederken onlar bu atımların varlığından haberdar değillerdir.

Kafein ve stres gibi kalp hızını artıran şeyler prematüre atımların daha sık ortaya çıkmasına neden olabilir. Bazı kişilerde mitral kapak prolapsusu ile ilişkili prematüre atriyal kontraksiyonlar (PAK) olabilir.

Çarpıntı Yapan Neden Nasıl Saptanır?

Çarpıntı sebebini bulmakta iyi bir hikaye ve fizik muayene faydalı olur.

Kalbin hızlı çarptığı süre boyunca çocuk bayılıyorsa bu ventriküler taşikardinin bir belirtisi olabilir ve derhal bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Çarpıntısı olan çoğu çocuğun kalp muayenesi normaldir. Muayene normal değilse çarpıntıya neden olan yapısal bir kalp problemi olma ihtimali vardır.

Muayene çarpıntılarla kuvvetli ilişkide olabilen kalp fonksiyonları hakkında ipuçları verebilir.

Problemi tespit edebilmek için hastanın çarpıntısı olduğu sırada elektrokardiyografi çekilmesi gerekir.Muayene sırasında çekilen elektrokardiyografi ritim bozukluklarını göstermez ama bu soruna yol açan herhangi bir problem olup olmadığını ortaya çıkarmakta faydalıdır.

24 saat boyunca durmaksızın kalp ritimlerini kaydeden taşınabilir bir cihaz (Holter cihazı) ritim bozukluğu tanısında en faydalı yöntemdir.

Çocukta ventriküler taşikardi olduğundan şüphelenilirse, kalp kateterizasyon laboratuvarı şartlarında kontrollü koşullar altında hızlı kalp atışını tetiklemek için daha invaziv (girişimsel) elektrofizyolojik incelemelerin yapılması gerekebilir.

Belirtiler egzersiz sırasında oluyorsa egzersiz testi tanı koymada faydalı olabilir.

Çarpıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Prematüre atriyal ve ventriküler kontraksiyonlarda kafein gibi durumu kötüleştiren şeylerden uzak durmak dışında genellikle herhangi bir tedavi gerekmez. Günlük yaşamı etkileyecek şekilde oldukça sık oluyorsa, kontrol altına almak için kullanılabilecek bazı ilaç ve yapılabilecek işlemler vardır.

Çarpıntının diğer nedenleri için kullanılabilen bazı tıbbi veya tıbbi olmayan tedaviler bulunur. Kilit nokta tanı koymak veya en azından hayati tehlike içeren ritimleri ortadan kaldırmaktadır.

Çarpıntı ile birlikte bayılma oluyorsa acilen değerlendirilmelidir.

Kalp atış hızı (nabız) kaç olmalı? Çocuklarda ve yetişkinlerde normal kalp atış hızı

Kalp atış sayısı yaş, cinsiyet, fiziki yapı, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklik gibi birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterir. Burada asıl önemli olan nabzın düzenli olmasıdır. Kanamalı hastalık ve yaralanmalar, guatr, sinir sistemi hastalıkları, beyin kanaması gibi durumlar nabzın düzenli olmasına engel olabilecek faktörlerdir. Kalp atış hızı kaç olmalı? Sorusu bu yüzden merak edilen konulardan bir tanesidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda normal kalp atış hızı ile ilgili tüm detaylar…

NORMAL KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

Kalp atış hızı ritmik ve dolgundur. Kişiden kişiye değişiklik gösteren kalp atışı ölçümlenirken belirli aralık içerisinde olmasına dikkat edilir. Yetişkin ve sağlıklı bir kişide normal kalp atış hızı dakikada aralığındadır. Uzun süredir spor yapan bir kişi de ise aralığındadır. Eğer kalp atışı bu değerlerin üstünde çıkarsa kalp krizi riski görülebilir. Nabız kaç olmalı? Sorusunun yanıtını şu şekilde değerlendirebiliriz:

  • çok iyi
  • normal
  • ve üzeri yüksek nabız olarak değerlendirilir.

ERKEKLERDE KALP ATIŞI

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri ve ortalama 85 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 50, üst değeri 90 ve ortalama 70 olmalıdır.

18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

KADINLARDA KALP ATIŞI

yaş( kız) aralığında nabız alt değeri 70, üst değeri ve ortalama 90 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri ve ortalama 85 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.

18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

KALP ATIŞI KAÇ OLURSA TEHLİKELİDİR?

Kalp atış hızının yüksek olduğu durumlarda yüksek nabız durumu olur. Kalp kasılarak damarlara gönderdiği kanın damarlarda daralma yaptığı görülür. Kalp yetmezliği, tifo, tiroit, guatr gibi birçok hastalıkla bu durum meydana gelebilir. Bu durum hayati tehlike yaratır. Kalp atışı 90 ve üzeri seyreden bir kişi için yüksek risk oluşturur.

KALP ATIŞI NORMAL Mİ?

kalp atışı normal bir durum değildir. Normal kalp atış seviyesi değerleri arasındadır. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanız gerekir. Kısa süreli nabız yüksekliği meydana geldiği takdirde uygun bir yere uzanarak dinlenmek gerekir.

NABIZ DÜŞÜKLÜĞÜ NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Nabız düşüklüğü bradikardi olarak adlandırılmaktadır. Kalp atışının normal seyrinden daha düşük olması durumudur. Kalp atış hızı ölçülen bir kişinin 40 ve altında bir sonuç çıkıyorsa nabız düşüklüğü söz konusudur. Kalp yeterli miktarda kan pompalayamıyor demektir. Vücut oksijensiz kalacağı için tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, tümör, kalp hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması gibi durumlar buna sebep olabilir. En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz ve muayene olmanız gerekir. Sporcularda nabız düşüklüğü görülebilir. Bu sağlıklı düşüş olarak değerlendirilir.

Nabız olarak da bilinen kalp atış hızı, bir kişinin kalbinin dakikadaki atış sayısıdır. Normal kalp atış hızı kişiden kişiye değişir. Ancak yetişkinler için normal aralık dakikada 60 ila şeklindedir. Ancak yine de normal bir kalp atış hızı kişiye, yaşa, vücut büyüklüğüne, kalp rahatsızlıklarına, kişinin oturuyor veya hareket ediyor olmasına, ilaç kullanımına ve hatta hava sıcaklığına bağlıdır. Duygular da kalp atış hızını etkileyebilir. Örneğin, heyecanlanmak veya korkmak kalp atış hızını artırabilir. Bu noktada nabız yani kalp atış hızının sabit kalmadığını ve sürekli olarak değişkenlik gösterdiğini net bir şekilde ifade edebilmemiz mümkündür.

Tansiyon ve Nabız Aynı Mıdır?

Bazı bireyler yüksek tansiyonu yüksek nabızla karıştırır. Tansiyon, kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin ölçümüdür. Nabız ise kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Bu noktada nabız ve tansiyonun birbirinden farklı olduğunu ifade edebiliriz. İkisi arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Bu kapsamda yüksek tansiyon veya hipertansiyon mutlaka yüksek bir nabız hızı ile sonuçlanmaz. Tabi bunun tersi de geçerlidir. Yorucu aktivite sırasında kalp atış hızı artar. Ancak yoğun bir egzersiz kan basıncını sadece mütevazı bir şekilde artırabilir. Özetle tansiyon ve kalp atışının durumlarını birbiri ile bağdaştırmak pek mümkün değildir.

Kalp Atışı Ölçümü

Kalp atışı ölçümü için vücudun farklı bölgeleri kullanılmaktadır. Söz konusu bölgeler aşağıdaki gibidir.

  • Bilekler
  • Bir dirseğin içi
  • Boynun yan tarafı
  • Ayağın üstü

Doğru bir şekilde nabız ölçebilmek için için iki parmağınızı bu alanlardan birinin üzerine koyun ve 60 saniyedeki vuruş sayısını sayın. Dilerseniz 20 saniye kadar sayabilir ve elde ettiğiniz sayıyı 3’e çarpabilirsiniz. Bu sayede 1 dakikada ki kalp atışınızı net bir şekilde ölçebilirsiniz. Başparmağınızı kullanmak kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü bazen başparmağınızda bir nabız hissedebilirsiniz. Bu nedenle işaret parmağınızı ve orta parmağınızı kullanmak çok daha doğru bir şekilde sonuç verecektir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi ideal kalp atışı ile ilgili pek çok değişken vardır. Ancak dinlenme esnasında bireylerin saniyede 60 ile vuruş kalp atışına yani nabza sahip olmaları gerekmektedir.

Hızlı Nabız Nasıl Düşürülür?

Nabız hızları sinirlilik, stres, dehidrasyon ve aşırı efordan dolayı yükselebilir. Oturmak ve yavaş, derin nefes almak genellikle kalp atış hızınızı düşürebilir. Egzersiz yapmak ve daha zinde olmak da genellikle kalp atış hızını düşürür. Çok hızlı olan nabzınızı düşürmek için yaklaşık 5 dakika veya kalp atış hızınız dakikada vuruşun altına düşene kadar yürüyün.

Kalp atışı yani nabız, kalbin kusursuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için son derece önemlidir. Bu noktada nabzın ölçümünün de kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etmemiz gerekir.

Post Views

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası