metro çift katlı otobüs oturma planı / İZMİR METRO A.Ş.

Metro Çift Katlı Otobüs Oturma Planı

metro çift katlı otobüs oturma planı

funduszeue.infoul

Çiftçilerimizin ürünlerini aracısız, komisyonsuz alıcıya ulaştırabilmesi için tarihî Kadıköy Salı Pazarı’nda ve Beşiktaş Ulus’ta Üretici ve Kooperatif Pazarlarını kurduk.

yılında 10 kooperatiften, yılında 7 kooperatiften ürün satın aldık.

Çiftçilerimizin elinde kalan, satamadığı temel gıda maddelerini ederinde satın aldık.

Sadece İstanbul’daki üreticilerin değil, memleketin dört bir yanındaki üreticilerin de yanındaydık.

Hatay, Kırşehir, Çanakkale, Bitlis, Niğde, Afyon, Bolu, Artvin ve Sivas illerimizden;

ton patates, 20 ton çay, 20 ton elma, 20 ton pirinç, 20 ton fasulye, 20 ton nohut, 20 ton bulgur, litre zeytinyağı, 10 ton erişte ve 14 ton balı değerinde satın aldık; ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hibe ettik.

Temmuz ’da başlattığımız Halk Süt projemizin sütlerini de kooperatiflerden temin ediyor, süt kooperatiflerine de destek oluyoruz.

İSPARK lokasyon sayısını ’dan ’e; araç kapasitesini ’den bin ’e yükselttik.

Daha önce kadın çalışanı olmayan İSPARK’ta bugün kadın çalışanlar görev alıyor.

Daha kaliteli, hızlı ve güvenli hizmet sunan İSPARK, kartla ödeme sistemini hayata geçirdi.

yılında elektrik şarj sistemi ŞARJPARK’ı hayata geçiren İstanbul Enerji AŞ, İstanbul’un 12 noktasında hizmet veriyor.

İSPARK, yeşil dönüşüme destek olmak amacıyla sürücülerin dolum ünitelerine erişim problemini ortadan kaldıracak “Park Et Şarj Et” projesini yaygınlaştırıyor. İSPARK’ın ilk etapta beş katlı otoparkında kurulmaya başlanan şarj istasyonlarının sayısı yılında 22’ye

ulaştı.

İSPARK’ın “Haydi İstanbullular Bisiklet Sürmeye” sloganıyla başlattığı ve iki yıldır ücretsiz verdiği eğitimleriyle İstanbullulara bisikleti sevdiren “İsbike Bisiklet Okulu” yılında 4 bin kişiye ücretsiz bisiklet eğitimi verdi ve sezonunda her yaştan

İstanbullunun yoğun ilgi gösterdiği okul sayesinde toplam 11 bin kişi bisiklet kullanmayı öğrendi.

ÖZGEM’de başta otizmli olmak üzere gelişimsel yetersizliği bulunan ya da risk grubundaki çocuklarımıza ve ailelerimize eğitim-terapi ve destek hizmetleri sunuyoruz.

ÖZGEM Kısa Mola Merkezlerimizin ilkini Maltepe’de, ikincisini Arnavutköy Yaşam Merkezi’nde açtık. Özel gereksinimli çocuklar eğlenecek, öğrenecek, sosyalleşecek; ebeveynler dinlenecek.

İBB tarihinde ilk defa kadın çalışanlar otobüs şoförü, otobüs garajı amiri, vatman, itfaiyeci, metro istasyonu amiri, otopark görevlisi ve cankurtaran; Şehir Hatları’nda denizci olarak görevlerinin başındalar.

Yine İBB tarihinde bir ilk olarak, üst düzey yönetici kadrosuna kadın yöneticiler atandı.

’dan önce belediyemizin bazı kurumlarında hiç kadın çalışan yoktu. Bugün hemen her kurumumuzda kadın çalışanlar görev alıyor. İBB çatısı altında çalışan kadın personel oranı %15’ten %19,08’e yükseldi.

Vatandaşların kaliteli ve uygun fiyatlı yemeğe ulaşabilmesi için Kent Lokantaları açıyoruz.

Avcılar, Bağcılar, Çapa, Hisarüstü, Küçükçekmece, Sultanahmet, Sultanbeyli, Ümraniye ve Üsküdar Kent Lokantaları hemşehrilerimize hizmet veriyor.

Açtığımız Kent Lokantalarında yalnızca kadın personel istihdam ediyoruz.

Sosyal destekte online başvuru sistemini hayata geçirdik.

Adil ve hassas sosyal inceleme sonucunda ihtiyaç sahibi vatandaşlara İstanbulkart ile destek oluyoruz.

’dan beri bin ihtiyaç sahibi haneye yaklaşık milyon TL nakdî destek verdik.

İhtiyaç sahiplerine yaklaşık 1 milyon bin adet gıda-hijyen kolisi ulaştırdık.

’dan beri İstanbulkart ile bin haneye, ihtiyaç durumlarına göre , , TL arasında değişen miktarlarda, 2 milyar TL'nin üzerinde destek olduk.

İhtiyaç sahibi ailelere bebeklerinin ilk 4 aylık ihtiyacını karşılayacak Yenidoğan Destek Paketi ile hizmet sağlıyoruz.

’dan beri Afet Desteği kapsamında yangın ve sel mağduriyeti yaşayan yaklaşık haneye 9 milyon TL’nin üzerinde nakdî destek sağladık.

10 Temmuz tarihinde İstanbul Esenyurt’ta yaşanan sel afeti nedeniyle saha ve koordinasyon ekiplerimizle sel-afet ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu ziyaretler neticesinde haneye yaklaşık 3 milyon TL nakdî destekte bulunduk.

İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri, Kadın Dayanışma Evi, Kadın Destek Hattı ve Kadın Danışma Birimimizle; kadın ve çocuklar başta olmak üzere yüz binlerce vatandaşımıza maddi, psikolojik, sosyal ve hukuki destek verdik.

İBB’nin kadınlara yönelik hizmetlerini tek çatı altında birleştirerek İBB Kadın Hizmet Merkezlerini hayata geçirdik. Maltepe, Bağcılar ve Üsküdar Yavuztürk’teki İBB Kadın Hizmet Merkezlerimizin tüm kadınlara hizmet veriyor.

İBB Kadın, İstanbullu kadınların sağlıktan sosyal hizmete, kültürel etkinliklerden istihdama, eğitimden spora kadar birçok farklı alanda sosyal ve fiziksel iyilik hâllerini destekleyecek politika ve hizmetler geliştirilmesine olanak sağlayacak.

yılında 32 yaşam evinde, yaş almış bireylere; büyüdükleri, yaşadıkları muhitlerde oluşturduğumuz yaşam evlerinde barınma hizmeti veriyoruz. 

İçerisinde sosyal donatılar barındıran Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi'ni açtık. 

Hemşehrilerimize daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi'ni açtık.

İstanbul’a 14 yeni Psikolojik Danışmanlık Merkezi (PDM) kazandırdık, toplamda 28 Psikolojik Danışmanlık Merkezi’yle hizmet veriyoruz.

Bağımlılıkla mücadelede hemşehrilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Bu kapsamda Bağcılar, Sultanbeyli ve Esenyurt ilçelerimizde açtığımız Sosyal Uyum Destek Merkezlerimizde (SUDEM), bağımlı bireyler ve yakınlarına yönelik bireysel terapi ve ergoterapi hizmetleri, grup çalışmaları, aile çalışmaları, sosyal uyum çalışmaları ve sanat çalışmaları yürütülüyor.

Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında yılda yaklaşık 20 bin hemşehrimize hemşirelik, fizik tedavi ve destek hizmetleri sunuyoruz.

İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak tüm işlemleri tek çatı altında toplayacak İstanbul Senin süper uygulamasını geliştirdik.

Bu uygulamada Nasıl Giderim, Şehir Hatları, Cep Trafik, Otobüsüm Nerede, İBB Wi-Fi ve Fatura Ödeme gibi mini uygulamalardan yararlanabilir, İBB’nin sunduğu pek çok hizmete anında ulaşabilirsiniz.

Hepsi ve daha fazlası için indirin, hayatınızı kolaylaştırın:

Android: funduszeue.info?id=funduszeue.infoulsenin

IOS: funduszeue.info?l=tr

İstanbul’a yeni dönüşüm tesisler ve yeşil alanlar kazandırarak; dere yataklarını, denizimizi koruyarak İstanbul’a sahip çıkıyoruz.

’dan beri İstanbul’a m2 yeşil alan kazandırdık.

Kurduğumuz dönüşüm tesisleriyle, İstanbul’un çöplerinden üretilen enerji kapasitesini artırdık.

  yılında enerji üretimini %55 artırarak 2,5 milyon İstanbullunun 1 yıllık enerji ihtiyacını ürettik.

 İBB sorumluluğunda bulunan 18 farklı lokasyondaki hizmet binalarının çatısına güneş enerji panelleri (GES) kurduk.

Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi'nin temelini attık.

Haliç Tersanesi’nde üretilen 3 adet tekne ve 14 Deniz Yüzeyi Temizlik Teknesi ile İstanbul'un 5 milyon metrekarelik deniz yüzeyinde oluşabilecek kirliğe anında müdahale ediyoruz.

  yılında çevre bütçesine 10 milyar milyon TL kaynak ayırdık.

İstanbul’un kadim ulaşım seçeneklerinden deniz ulaşımını canlandırırken vapur iskelelerine ve vapurlara Vapur Kafeler açtık. Vapur Kafeler 5 iskele ve 27 vapurda İstanbullulara hizmet veriyor.

İstanbulluları kaliteli ve lezzetli ürünlerle buluşturan Beltur kafelerimizin sayısını artırdık. Kent ormanları, meydanlar, sahiller ve plajlarda bulunan Beltur Mini, Beltur Kafe, Beltur Burger, Beltur Plaj konseptleriyle İstanbullulara hizmet veriyoruz. İstanbul’a 73 yeni Beltur tesisi kazandırdık.

NeoplanTourliner ile piyasadaki en düşük yakıt tüketimini sağladıklarını belirten Gündüz şehirlerarasında firmaların iki aks otobüse yöneldiğini söyledi. Gündüz, 3 akslı otobüsün operasyon maliyetlerinin yüksek oluşu nedeni ile tercih edilmediğini dile getirerek, “İki aks 13 metre otobüsler koltuklu olabiliyor. 2+1 olduğunda da 38 koltuk oluyor. Sektör 41+1 koltuklu aracı kabul etti. Demek ki, Türkiye’de bir şeyler, olması gereken yöne doğru gidiyor. Eskiden biz daha lüks, daha pahalı, koltuk araları geniş, daha az koltuk istiyorduk. Sektör artık giderleri kısması gerektiğini gördü. Dolayısıyla Avrupa’da seyahat otobüslerinin koltuk araları bizim otobüslerin koltuk araları kadar geniş değil. İngilizler, Almanlar bizden ortalama 12 santim daha uzun olmasına rağmen koltuk aralarını geniş tutmuyor” dedi. 


Fortuna ve Tourliner farkı 

Fortuna ve Tourliner araçlarda kapının genişliğinden dolayı podest (koltukların bağlandığı zemin)’inin uzun olması nedeniyle 51 koltuklu araç üretebildiklerini belirten Gündüz, “51 koltuklu 2 akslı 12 metre Lion’s Coach’ta başka markaların 13 metrede yaptıklarını biz 12 metrede yapabiliyoruz. Biz 12 metrede bunu yaptığımızda, koltuk aralığımız rakibin 13 metrelik 41 koltuklusundan daha iyi seviyeye gelecek. Orta kapının konumunu değiştirdik. Eski Fortuna’lara göre, yeni Lion’s Coach’larımızın orta kapı konumu farklı. Bu, bize daha fazla alanı verimli kullanma imkanı sağladı. Şimdi orta kapıyı biraz ileri alınca, şoför yatma yeri de daha genişlemiş oldu. Kapı 18 santim ileriye alındı. Bizim tavan taban yüksekliğimiz çok ferah ve bu, araç içinde rahat yürümenizi sağlıyor. Yapılan tüm bu geliştirmelerle birlikte, bagajda hissedilebilecek herhangi bir daralma olmuyor. Buzdolabının yerini değiştirdik. Ultra slim dediğimiz, özel geliştirilmiş, beş yıldızlı konfor standardını sağlayan çok daha ince koltuklar kullandık. 5 santimlik koltuğun kalınlığını 2 santime düşürdük. 2+1 araçta ise 7 santimlik kalınlığı 3,5 santime düşürdük. Otobüsün içi ferahlamış oldu. 1,87’lik boylu adam, 51 koltuklu araçta dizi öne değmeden oturuyor. Bunun 2+1 versiyonu olan 38 kişilik araçta ise yine aynı rahatlıkta seyahat edebiliyor” diye konuştu. 


Firmalara kazandırıyoruz 

Eren Gündüz, 12 metre otobüslerin 32 koltuktan 38 koltuğa çıkması ile firmaların karlılıklarını artırmalarına yardımcı olduklarını söyledi: “Bir otobüse 6 koltuk fazladan koyabilmek, 47 kişilik otobüsü 51 kişiliğe çıkarmak, otobüsçüye çok önemli bir verimlilik sağlıyor. Bu, bir firmanın o iki koltukla, otobüs şoförünün bir yıllık bütün masraflarını kazanması anlamına geliyor. Gerçek anlamda karlılık da bunun üstüne 4 koltuk daha eklediğinizde ortaya çıkıyor. Batı firmaları, 6 koltuktan 33 bin lira kar edildiğini söylüyorlar. Normalde sektörde yapılamayan karlar bunlar” dedi.


MAN, yakıt tasarrufu sunuyor

Gündüz, MAN’ın son yıllarda yakıt olarak fark yarattığını dile getirdi. Gündüz, EfficilentLine’in standart yürür aksamlı Tourliner ve Lion’s Coach’a göre litre yakıt farkı sağladığını belirterek, “İddia ediyoruz; en tasarruflu araçlar bizde. İki aks 12 metrede 51 koltuğa çıktık. 2 +1’de 38 koltuğa çıktık. Yakıtta da tasarruf sağlamaya devam ediyoruz. Araç bakım maliyetlerimiz de çok ekonomik. Tourliner ve Lion’s Coach da motor, tamir, onarım maliyetleri oldukça ucuz” diye konuştu. 


Bakım maliyeti düşecek 

MAN’ın otobüs üretim tesislerinin Almanya’dan Ankara’ya geçmesi ile Starliner, Cityliner ve Skyliner araçların da Ankara’da üretileceği için yedek parçalarının daha ucuz ve parça bilinirliğinin daha yüksek olacağını belirten Gündüz, “Starliner, ve Cityliner’ın bakım maliyeti, Tourliner ve Lions Coach’a göre daha pahalıydı. Starliner, Cityliner ve Skyliner gibi araçlarımızda da, Tourliner ve Lion’s Coach’ta yaşadığımız avantajı yaşamayı bekliyoruz. Araçlar burada üretilecek, parçalar adım adım yerleştirilecek. Yerleştiği zaman hem Tourliner, gibi Lion’s Coach gibi yedek parçalarımız daha ucuz olacak hem de parça bilinirliğimiz de yüksek olacak. Türkiye’de üretilen bir parçayı çok kolay tedarik ediyoruz. Üretimin Ankara’ya gelmesi, sadece saygınlık ve Türk ekonomisine katkı değil, MAN olarak bizim de çok faydalanacağımız bir adım oldu. Araçların burada üretilmesi, satış maliyetine de katkı sağlayacak” dedi.


Bakım aralığı 60 bin km’ye kadar çıkabiliyor 

MAN olarak, bakım aralık sürelerinde değişikliğe gittikleri bilgisini veren Gündüz şunları söyledi: “Standart, ‘40 bin km’de bir bakım’ diyorduk. Petrol Ofisi ile yaptığımız yağ analizlerinde motor ölçümlerinde iyi kullanılan otobüslerin bakım aralık sürelerinin 60 bin km’ye kadar çıktığını gördük. Kaliteli yağ kullanılması, doğru mazot kullanılması, aracın doğru devirlerde kullanılması, filtrelerin temiz tutulması bakım aralık süresini etkiliyor. Gösterge panelindeki bakım indeksi sisteminin devreye alınması sonrasında bilinçli şoförler bakım aralığını artık 60 bin km’ye kadar uzatabiliyorlar.”


BusDays bizim için onur oldu 

Otobüs günlerinin Almanya yerine ilk defa Ankara’da gerçekleştirilmesiyle dünya üzerindeki birçok otobüs firmasının Ankara’ya geldiğini belirten Eren Gündüz, “BusDays’in Türkiye’de yapılması, bizim için büyük bir onur oldu. MAN için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli bir başarıdır bu. Artık bütün Neoplan’lar, burada üretilip dünyaya dağılacak. Bunun şerefine onlarca ülkeden yüzlerce önemli otobüs firmasının sahibi ve yöneticileri, BusDays için Ankara’ya geldi, tesislerimizi inceledi. Moskova, İsrail ve Portekiz’den gelen konuklarımız, deneyimlerini öğrenmek üzere dünyanın en büyük CNG’li filosuna sahip EGO’ya gittiler. Bu aktivite Türkiye’nin de reklamını yapmamızı sağladı. Türkiye adına da bizim adımıza da güzel oldu” dedi.


Lion’s Coach ile pazarı salladık 

MAN Lion’s Coach 51 kişilik yeni geliştirdikleri araç ile pazardaki dengeleri değiştirdiklerini vurgulayan Gündüz, “Bu otobüsü belli müşterilere önceden davet ettik, gösterdik. Galip Öztürk, Şenol Ayyıldız, Mustafa Özdalgıç gibi önemli isimler, üretim bandında araçları incelediler, onların görüşlerini de değerlendirdik. Son iki yıllık otobüs üretimimizde, Şenol Bey ve Mustafa Bey’den çok faydalandık. Galip Bey’in fikri ile 65 kişilik 3 akslı otobüs yaptık, 45 kişilik suit otobüs ürettik. Tüm bu geliştirmelerle birlikte, geçtiğimiz iki haftalık dönemde 63 otobüs sattık” ifadelerini kullandı. 


Böyle bir ilk üç ay görmedim 

yılının, ilk üç ay itibarıyla, beklenilenin aksine çok iyi başladığını belirten Eren Gündüz, bu şekilde seyretmesi halinde toplam pazarın ’lere ulaşabileceğini söyledi: “MAN’daki satış hayatımda gördüğüm en coşkulu, en dolu dolu üç ayı geride bıraktık. Şu üç ayda bütün üreticilerin daha fazla stoku olsaydı, hepimiz daha da çok satabilirdik. Pazarda inanılmaz bir alım iştahı var. Hepimiz planlarımızı bin civarına göre yaptık. Böyle giderse pazar yılı ’lerde tamamlar.”


İhracatta iki kat artış bekleniyor 

MAN, Almanya’daki üretim üssünün Ankara’ya kaydırılmasıyla ihracat rakamlarında iki kata kadar bir artış bekliyor. Eren Gündüz, “Azerbaycan Hükümeti, Cityliner aldı. Bu, adeta, Neoplan üretiminin buraya gelmesinin hediyesi oldu. Ankara üretimi olsun diye bir istekleri oldu.  Suudi Arabistan’a ve Güney Amerika’da Bolivya’ya otobüs verdik. 51 koltuklu ve 38 koltuklu aracımızın tuttuğunu düşünüyorum. Bundan sonra, herkesin bu segmente odaklanacağından eminim. Bu ikinci el araç satışına da yansıdı. Elimizde, ikinci elden 50 araç kaldı. Bizim bayiler şu an 2+1 dönüşüm atölyesi gibi çalışıyor. Elimizde iki aks, 3 aks ne varsa 2+1 araca çeviriyoruz. İki aks 12 metreleri de 2+1’e döndürüyoruz” dedi. ■

PAMUKKALE TURİZM’E, 75 ARAÇ 

Pamukkale Turizm ile 75 araçlık anlaşmalarının olduğunu kaydeden Eren Gündüz, “Bunların bu hafta itibari ile 43 tanesini verdik. Kalanları da Nisan ve Mayıs aylarında teslim edeceğiz. Pamukkale, 2+1 MAN Lion’s Coach, ve Neoplan Tourliner EfficientLine araçları tercih etti” dedi. Gündüz, Metro Turizm’e de 2+1, 2+2 araçlar teslim edeceklerini söyledi. 

OTOBÜSÇÜ KOLTUK ARKASI EKRAN MALİYETİNDEN KURTULUYOR 

Eren Gündüz, MAN’ın geliştirdiği, otobüslerde koltuk arkası sistem olmadan yolcunun kendi telefonu ile film izleyebileceği, müzik dinleyebileceği sistemi anlattı. 

Bu sistemin turizm otobüslerinde fark yaratacağını, vurgulayan Gündüz, şunları söyledi: “MAN olarak yeni bir sistem çıkardık. Araçta hiçbir delme, kesme, vidalama olmadan küçücük bir kutuyu aracın içine koyuyorsunuz. O kutudan aracın içindeki 51 yolcuya, film, televizyon kanalı, müzik, video yayını yapıyorsunuz. Akıllı telefonu ve bilgisayarı olan insanlar yol boyu kendi cihazlarından film izleyebiliyorlar, televizyon izleyebiliyorlar. Bu sistem, ortak yayın yapıyor, ama herkes kendisi istediği televizyon kanalını özel olarak izleyebiliyor. Yani merkezden yayın yapıyoruz; ama 51 yolcu, aynı anda 51 ayrı şeyi kendi cihazından izleyebiliyor. Bunu otobüsle birlikte standart olarak veriyoruz. Otobüsçü, yeni bir otobüsü, bu kutuyu montaj derdi olmadan kullanabilecek. Bizim araçlarımızda teknik onayı alınmış markalar var. Biz, araçları ekranlı iken satamadık. 7 inç ekran çıkarıyorsun, ben 10 inç isterim diyor, 10 inç ekran çıkarıyorsun ben 3 boyutlu isterim diyor. Bütün ekranların kısa sürede modası geçebiliyor. Bizim bu sistemimiz; firmalarımıza yeni ve akılcı bir çözüm, yeni bir fikir ve çok önemli avantajlar sunuyor. Ben, bu sistemin de turizm taşımacılarında fark yaratacağını düşünüyorum. Otobüsçü, ekran bozuldu, arızalandı, düğmesi düştü, camı kırıldı, yolcu öyle yaptı böyle yaptı gibi bir sorun yaşamayacak. Bu ciddi bir fiyat avantajı ve kullanım kolaylığı da getiriyor. Ben zamanla tüm otobüslerde bu teknolojiye geçileceğini düşünüyorum.”  








OTOBÜSÇÜ KOLTUK ARKASI EKRAN MALİYETİNDEN KURTULUYOR 

Eren Gündüz, MAN’ın geliştirdiği, otobüslerde koltuk arkası sistem olmadan yolcunun kendi telefonu ile film izleyebileceği, müzik dinleyebileceği sistemi anlattı. 






BUZDOLOBI YER DEĞİŞTİRDİ, ALAN YARATILDI

Man yeni otobüslerde, buzdolabı orta kapı girişteki koltuk altına alınarak yer kazanıldı.


OTOB&#;S HİZMETLERİ

Ankara Belediyesi Otobüs İşletmesi, yılında çıkarılan " sayılı Belediyeler Kanunu" nun, sayı, tarihli yasa ile değiştirilmiş maddesi uyarınca 1 Ekim tarihinde "Belediye Otobüs İdaresi" adı altında kurularak, Sovyetler Birliği’nden adet otobüsün ithal edilmesiyle toplu taşımacılık hizmeti başlatılmıştır. 


yılında otobüs idaresi katma bütçeli hale getirilerek "Ankara Otobüs İşletmesi" adını almış ancak işletme gelişme olanağı bulamamıştır. Belediye Otobüs İşletmesi tarihinden itibaren Ankara Elektrik Havagazı ve Otobüs İşletmesi adını almış ve yönetim esnekliği kazanmıştır.
 

 TARİHÇESİ   
Başkent Ankara’nın, yarım yüzyilda karşılaştığı çok hızlı ve yoğun kentleşme olgusu ulaşım sorununu da beraberinde yaşanmasına neden olmuştur. Burada otobüsü, otobüs taşımacılığını ve kentiçi taşımacılığını Ankara Kenti özelinde ve çevresel bir takım faktörlerinde gelişimi ile birlikte ele alip incelemek gerekiyor. Kent formu ile kentiçi yolcu taşıma hizmetlerinin gelişimi arasında daima karşılıklı ilişkiler mevcuttur.


Ankara ’ların 90 bin nüfuslu, toplam yolculukların yüzde 15’ inin araçlı yolculuklar olduğu bir kentten ’ lerde yaklaşık 4,5 milyon nüfuslu ve araçlı yolculukların oranı yüzde 90'a varan bir kentte geçiş yapmıştır. Bu 68 yıllık geçiş süreci içinde otobüs siyasi, ekonomik sosyo kültürel pek çok dış etkenin etkisi altında zaman zaman hızlı ve olumlu zaman zamansa oldukça yavaş ve olumsuz bir gelişim çizgisi izlemiştir. Bu süreç içinde hızla artan toplu taşım talebi ise ayni hızla örgütlenmeyen ve kaynakları sınırlı bir kamu girişimciliği tarafından karşılanmaya çalışılmıştır.

 

Bu noktadan hareketle 68 yıllık panoramaya bir göz atalım. ’li yıllarda kale çerçevesinde 25 bin nüfuslu, yoğun bir yerleşme olan Ankara, hem topografik özellikleri ve hem de büyüklügü bakimından bir yayalar kenti olma özelliğini gösteriyordu. Sadece istasyon ve kent çevresindeki baglara yönelen çok sınırlı sayıda ki araçlı yolculuk talebi arabalarla karşılanıyordu. ’ ların başında ise hızla artan Ankara’ nın nüfusu kentin Yenişehir ve Cebeci bölümlerine yayılmaya başlamış ve araçlı yolculuk talebinde artışlar gözlenmiştir. İşte artan bu talebi o yıllarda kaptı-kaçtı denilen küçük girişimcilerin otobüsleri ile karşılanmaya çalışılmaktaydı.
 

Bu otobüsler 12 toplu taşım hattında belediye tarafından belirlenen tarifeye göre Ulus merkezli olarak çalışılmıştır. Bu yıllarda kamunun kentiçi yolcu taşımasına katkısı hemen hemen hiç olmamıştır denebilir. Bu dönemde tek kamu toplu taşımacılığı Ankara Kayaş arasında açılan 9 Km’lik banliyö hattı işletmesidir. Bu hat Cebeci, Mamak, Kayaş bölgelerinin ulasabilirliliğini arttırarak gelişmeyi hislendirmiştir. Bu arada  tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla otobüs, minibüs ve elektrikli tramvay işletme yetkisi belediye’ ye verilmiş olmasına rağmen , yılına kadar bu konuda bir girişim olmamıştır.
 

Çünkü sehiriçi yolcu taşımacılığının kamu desteği ile yapılacak olan ülkenin ekonomik ve idari şartlarının iyi durumda olması gerekir. Ama bu yıllarda bilindiği gibi tüm Dünya’ da yaşanan ekonomik buhran, ülkemiz ekonomik şartlarını da olumsuz yönde etkilemiştir. Ancak her türlü olumsuzluğa karşın belediye ilk girişimini yılında yapabilmiş ve Ankara Belediyesi Otobüs İdaresi kurularak Sovyetler Birliğinden  adet ZIS marka Otobüs ithal edilmiştir. İşte bu imkandan yararlanarak ortalama 6 Km. uzunlukta 15 hatta hizmet veren otobüslere ek olarak özellikle otobüsün islemediği hatlara kaptı kaçtılar varlığını korumaya devam etmiştirler. Yılında toplu taşımda talebin azlığına karşın arz fazlalığı söz konusudur ve kent formunun etkisiyle araçlı yolculukların toplam yolculuklar içinde payı yüzde 22’ yi geçmezken belediye otobüslerinin bu yolculuklardaki payı ise yüzde 60’ dir.
 

Bu sistem yılına kadar bir değişiklik geçirmeden işlerliğini korumuştur. Ancak bu yıllarda başlayan ikinci Dünya savaşı nedeniyle yaşanan ithal zorlukları ve yılında sadece 7 otobüsün alenisi, servise verilen otobüs sayısında hızlı düşüşe sebep olmuştur. Bu yıllar toplu taşım arzındaki kitliğin başlangıcı olmuştur ama belediye araç arzını belli bir düzeyde tutabilmek için kamyonlara karoseri geçirterek yeni otobüsler yaptırma yoluna gitmiştir. yılında otobüs idaresi katma bütçeli hale getirilerek “Ankara Otobüs İşletmesi” adını almış ancak işletme gelişme olanağı bulamamıştır. Bu dönemde sorunların aşılması için küçük girişimcilerin bulduğu çözüm “taksi-dolmuş” uygulamasıdır. Toplu taşım talebi daha az araçla daha çok yolcu taşınarak karşılanmaya çalışılmıştır. Bu yıllarda kamunun toplu taşımacılıktaki payı yüzde 70 düzeyindedir. ‘da alınan 19 otobüse karşılık bir yangın sonucu 18 otobüs hizmet dişi kalmış, bu dar boğazda Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Derneği düzenli taksi, dolmuş hattı oluşturma isteklerini Belediye’ ye kabul ettirmişlerdir.
 

Böylece Ulus-Cebeci, Ulus-Sıhhiye gibi kentin en yoğun yerleşim yerlerine ilk dolmuş hatları konulmuştur. ’de işletmeye alınan 10 otobüse rağmen bu yıllarda kamunun taşımacılıktaki payı yüzde 50’ ye gerilemiştir. Bu arada Ulus merkezli en işlek hatlardaki dolmuş taşımacılığının payı ise yüzde 45’ e yükselmiştir. Belediye Otobüs İşletmesi  tarihinden itibaren Ankara Elektrik Havagazı ve Otobüs İşletmesi adını almış ve yönetim esnekliği kazanmıştır.
 

’ li yılların ortalarına gelindiğinde Türkiye ithalatını artırma olanağı bulmuş ve bu da kamu ve özel girişimin araç kapasitesini artırmasına olanak vermiştir. Bu dönemde EGO hatlarının sayısı 28’ e, toplam ağ ise Km.’ ye yükselmiş taşınan yolcu sayısı 2,7 kat artmış ancak kamunun payı yüzde 65’e çıkabilmiştir. Taşımacılıktaki kamunun payının yeterli artmamasının nedeni özel girişimcilerin bu yıllarda araç parklarını genişletmeleri ve taşıdıkları yolcu sayısını arttırmalarıdır. ’ lerin ikinci yarısı ise dış ödemeler dengesindeki sıkıntılar nedeniyle araç artistinin kısıtlı olduğu yıllardır. Buna karşın EGO’ nun hat sayısı 42’ ye, hat uzunluğu Km.’ ye çıkarken, EGO otobüsleri kentin yeni gelişen alanlarına hizmet vermeye başlamış, merkezi alanları ise özel girişimcilere bırakmıştır.
 

Bu dönemde kamunun taşımacılıktaki payı yüzde 50’ nin altına düşmüştür. Bunlara kentin gelişmesine paralel olarak Bakanlıklar, Cebeci ve Samanpazari uçlu hatlarda eklenmiştir. EGO’ nun özellikle kent merkezinde yetersiz kalması sonucu bu bölgelerde yeni küçük girişimcilik türleri doğmuş, 11 yolcu taşıyan minibüs işleticileri araçla yıllarında Bahçelievler-Dörtyol, Aydinlikevler-Çankaya hatlarında çalışmaya başlamışlardır. , yılları arasındaki dönem ise EGO araç parkının ve hat sayısının büyük ölçüde sabit kaldığı dönemdir. Taşınan yolcu sayısı azalmış, kamunun payı ise yüzde 30’ lara gerilemiştir. Bunun nedenlerinden biride Türkiye’ de minibüs üretiminin başlaması ve belediyenin çıkardığı bir yönetmelikle minibüs hatlarını denetim altına alarak kontenjanlarını artırmasıdır. Bu dönemde sunulan hizmetin sınıflara göre farklılaşması başlamıştır.

Otobüs ve minibüsler düşük gelirli sınıflara hizmet verirken, minibüslerin Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na girişlerinin yasaklanması sonucu ortaya çıkan 7 kişilik steyşın dolmuşlar orta ve üst-orta gelir grupları için bir seçenek olmuştur. EGO, yılında adet yeni otobüs alimi yaparak araç parkını genişletmiş olmasına karşın ’ li yılların ilk yarısında yeni alımlar sürdürülmemiş ve servise verilen araç sayısında artis sağlanamamıştır. Küçük girişimcilerin araç sayıları büyük ölçüde artmamış daha az araçla daha çok yolcu taşınarak talep karşılanmaya çalışılmıştır. Bu arada önemle belirtilmesi gereken konu toplu taşımdaki yetersizlik ve kamu kuruluşlarının kent merkezinden uzakta yer seçmeleri bir başka kentiçi ulaşım türünün dogmasına yol açmıştır. Resmi kuruluşlar kendi personelinin ulaşımını sağlamak için servis araçları hizmete sokmuş ve bu araçların sayısı hızla artmıştır.

 

Böylece ’ lere gelindiğinde kentçi ulaşımında küçük girişimcilerin egemen olduğunu görüyoruz. ’ lü yıllarda görülen en önemli gelişmelerden biriside yerli otomobil fabrikalarının üretime geçmesi ve kentiçi trafiğinde hızla artan özel oto sayılarıdır. Bu yıllarda otobüs işletmesi Hipodrom Atölyesinde tamamı Türk Mühendis ve isçilerinden oluşan çalışma grubunun ortaya koyduğu çabalarla ilk yerli otobüs imal edildi. , yılları arasında kamu taşımacılığı büyük ölçüde EGO tarafından yürütülmekteydi. Bu yıllarda araçlı yolculuk talebi daha az sayıda araçla daha çok yolcu taşınarak karşılanmaya çalışılmıştır. Bunun sonucu Ankara’ da sabah ve aksam yolcu pik saatlerinin daha uzun zamana yayılmasına ve tabi ki kullanıcıların da zaman kayıplarına yol açmıştır. sonrası kamu taşımacılığı yeni atılımlara girişmiş, bu dönemde büyük sayıda otobüs alınarak araç parkı yenilenmiş ve servise verilen araç sayısı artırılmaya çalışılmıştır.
 

’ lü yıllarda özellikle Macaristan’dan satın alınan Ikarus marka körüklü otobüsler servise verilmiş, böylece kentiçi yolcu taşımacılığında büyük bir rahatlama sağlanmıştır. Yine bu dönemde otobüslerde biletçi uygulaması kaldırılarak tek tip ücret ve kumbara uygulaması başlatılmış, Dikimevi-Besevler arasında 5,3 Km.’ lik otobüs özel yolu hizmete açılmıştır. Bu yıllarda kamunun taşımacılıktaki payı yüzde 32’ ye yükselmiş, EGO otobüs hatlarının ortalama uzunluğu 20 Km.’ ye hat sayısı 88’ e çıkmıştır. ’ lerin başı, ekonomide alınan istikrar önlemlerin etkisiyle kamu taşımacılık gelişiminin durduğu yıllar olmuş, araç parkı geliştirilememiş, buna karşılık hat sayısı hızla artmaya devam etmiştir. Yine bu yıllarda pik saatlerde yolcu talebini karşılayabilmek amacıyla ekspres otobüs işletmesine geçilmiştir.

 

Kentiçi elektrik hizmetleri Kasım 'de Türkiye Elektrik Kurumuna devredildiğinden, bu tarihten itibaren de otobüs taşımacılığı hizmetlerini vermeyi sürdürmüştür. Kamu servis araçlarının hızla artan sayılarının yani sıra bu dönemin en önemli gelişmesi özel halk otobüsleri’ nin yılında kentiçi yolcu taşımacılığına katılmasıdır. Bu dönemde steyşın dolmuşların kentsel trafik ve çevre kirliliği açısından yarattığı olumsuzluklar nedeniyle tüm hatlarda kaldırılması kararı uygulanarak ticari faaliyetleri kesin olarak yasaklanmıştır. Bu sürede 11 kişilik minibüsler de yerini 14 kişilik daha büyük araçlara bırakmıştır. Minibüs dolmuş taşımacılığındaki önemli bir gelişme merkezle konut alanları arasındaki hatların yani sıra çevre içindeki iki nokta arasında yeni hatların ortaya çıkmasıdır. ’ de EGO 25’i ekspres ’u normal olmak üzere hatta hizmet vermekteydi. Yine bu dönemde kamu servis araçlarının hızla artan sayılarının yani sıra artan nüfusun yolculuk talebini karşılayabilmek için ne belediye otobüsleri, ne halk otobüsleri, ne taksi dolmuşlar, ne de minibüsler yeterli olmayınca taksi sayısında ve taşımacılığında büyük artışlar gözlenmiştir, ama bunların hiç biri Ankara’ daki toplu taşıma yeterince cevap vermemiştir.

 

Sayın Mehmet ALTINSOY toplu taşım konusunda çok ciddi bir adim olarak Metronun temelini, yılında artmıştır. Yap-İşlet-Devret formülüyle başlayan metro yeni yönetim tarafından anahtar teslimine çevrilerek yeniden temel atılmış ve metro inşaatı başlamıştır.  yılında eksoz dumanlarından oluşan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ODTÜ’ lü bilim adamlarınca otobüslerde yapılan değişiklerle 30 adet doğalgazla çalışan otobüs hizmete girmiştir. yılına gelindiğinde ise 32 hatta toplam minibüs dolmuş, 17 hatta toplam özel halk otobüsü kentçi yolcu taşımacılığı yapmaktadır. EGO otobüslerinin toplu taşımacılıktaki payı ise yüzde 28,7’ dir. Bu arada EGO  yılında çift katlı otobüsleri hizmete sokarak sehiriçi toplu taşımacılığına yeni bir boyut getirmiş oldu.

Ankara’ daki kentiçi toplu taşımacılığı bu yarım yüzyılı asan süreç içinde değerlendirecek olursak, Ankara, kentinin büyümesine paralel olarak nüfus artışından daha hızlı artan bir araçlı yolculuk talebiyle karşı karşıya kalmıştır. Toplu taşımadaki yetersizlik, gelişen otomotiv sanayi ve özel taşımacılığı destekleyen hükümet politikalarının etkisiyle, hızla artan özel oto sahipliliği, toplam motorlu araç yolculukları içinde özel taşımacılık payının artmasına neden olmuş ve son yıllarda Ankara, trafik sorununun yoğun olarak yaşandığı bir kent durumuna gelmiştir. Ağustosun da hizmete giren hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankara 8,7 Km hat uzunluğu ile Dikimevi-AŞTİ arasında günde bine yakın Ankaralının ulaşımına çözüm getirmiştir.

 

yılına gelindiğinde toplu taşımacılıkta ilk defa otomatik ücret toplama sistemi hizmete geçirilmiştir. tarihinde Kizilay-Batikent arasında 14,5 Km.’ lik bir hatta hizmet vermeye başlayan ağır raylı sistem Ankara Metro’ su ile günlük bine yakın Ankara’ liya toplu taşıma hizmeti verebilecek kapasitededir. Yine bu dönemde 40 hatta adet Ö.T.A. (Özel Toplu Taşıma Aracı) ve adet çift katli otobüs hizmete sunulmuştur.

 

 

yılında 70 Adet Körüklü adet Solo (kısa) toplam adet MERCEDES Marka otobüs alınmış ve ilk defa dijital flamalar bu otobüslerde kullanılmaya başlanmıştır.

 

 

’ li yıllarda Raylı sistemler ve Özel Halk Otobüsleri Özel araç sahipliliğinin giderek artması Özel servis araçları, kamu kuruluşları ile okulların servis araçları ile ulaşımlarını sağlaması Belediyenin yatırımlarını daha ziyade Raylı sistemler ile diğer alanlara yönlendirmesi nedeniyle Otobüs filomuzun yas ortalaması giderek yükselirken yaşanan kriz nedeni ile otobüslerin bakim onarımlarında kullanılan yedek malzemenin yeterince ve zamanında ikmal edilememesi vb. nedenlerden lastik tekerlekli ulaşım araçları ile taşıdığımız yolcu sayımız da dikkate değer düşüşler yaşanmıştır.
 

Tüm olumsuzluklara rağmen Otobüs hizmetleri ikamesi tam anlamıyla olmayan ve vazgeçilmezliğini sürdürdüğünden kurumumuz otobüs filomuzu yenileme çalışmalarını her zaman olduğu gibi sürdürmüştür.
 

Sayılı Kanun kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesine katılan ilçe ve ilk kademe belediyeleri ile köy statüsü kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerlere; Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin tarih ve  Sayılı Kararı gereğince Toplu Taşımacılık adına ciddi bir işlem yapılmamıştır.

yılında Ankaray, Metro ve Otobüs ücret toplama sistemleri entegre edilerek tüm toplu taşıma türlerimizde tek tip ücret toplama belgesi kullanılmaya başlanmış ve ücretsiz transferli yolculuklar bu dönemde verilmeye başlanmıştır.

 

yılında 50 adet Dizel  adet doğal gazlı olmak üzere adet otobüs alimi yapılmıştır. Otobüslerin teslim alınmasına yılında başlanmış ve Nisan/ de tamamı teslim alınarak hizmete sunulmuştur.

yılında kuruluşumuzun Kızılay Toros Sokaktaki ana hizmet binası, Hipodrom Caddesindeki şimdi ki yeni binasına taşındı. Başkanlığımız merkez birimleri de 1. kattaki  yeni yerine taşındı.
Aynı yıl MAN fabrikasından 70 adet dizel otobüs satın alındı ve hizmete girdi.

 

 

yılında Özel işletmecilere ait araçlardan sözleşme süresi dolanların toplu taşımacılıktan çekilmesi ile yılında 10 yıllık süre ile kiralanan hatlara kuruluşumuz otobüsleri ile hizmet verilmeye başlandı.

 

 

yılında norm kadro çalışmaları sonucu Başkanlığın müdürlük sayısı 10 dan 7 ye düşürüldü. Bunlar:1,2,3,4,5 Bölge Hizmet Şube Müdürlüğü, Merkez ve Atölye Hiz.Müd. ve Psikoteknik ve Özel Halk Otobüsleri Hizmet Şube Müdürlüğü olarak adlandırıldı ve başkanlığın adı OTOBÜS İŞLETME DAİRESİ BAŞKANLIĞI olarak değiştirildi. MAN fabrikasından adet CNG'li solo otobüs alımı yapıldı ve hizmete sunuldu.

yılında, UKOME’nin /49 sayılı kararına göre 05 Eylül/ tarihinde adet mini otobüs (27 kişilik) ile Sincan Bölgesinde Özel işleticiler aracılığı ile hizmete başlandı.  tarihinde durduruldu. (Mahkeme kararı) tarihinde tekrar hizmete başladı.  tarihinde bu araçlardan 67 adedi 3.BölgeMüdürlüğü hatlarına, adedide yine 5.Bölge müdürlüğünde hizmet vermektedir.(Konu ile ilgili yasal işlemler neticesinde değişmeler olmaktadır). MAN fabrikasından 90 adet solo CNG'li otobüs  alımı yapıldı ve hizmete sunuldu.

yılında MAN fabrikasından adet solo CNG'li otobüs  alımı yapıldı ve hizmete sunuldu.

yılında MAN fabrikasından adet solo CNG'li otobüs alımı yapıldı ve hizmete sunuldu. Yeni ergonomik kapalı durakların montajına başladı.

yılında ilk defa tüm duraklara 5 haneli durak numaraları verilmeye başlandı. Kurum imkânlarıyla hayata geçirilen ve alanında Türkiye’de bir ilk olan EGO CEP’te uygulamasıyla Başkentliler, artık cep telefonlarına basitçe indirecekleri bir uygulamayla hangi otobüsün, ne zaman, hangi numaralı durakta olacağını, sadece durak numarasını EGO CEP’te uygulamasına girerek o duraktan hangi otobüslerin geçtiğini anında öğrenebilmektedir.

 

İlk defa her bölgeden 5 araç olmak üzere toplam 25 otobüse sesli  ve görüntülü araç içi ve dışı kayıt yapabilen ve kayıtları bir süre saklayabilen  araç içi ve dışı kamera  sistemleri monte edildi.

 

Araç dış reklam giydirmeleri Mamak 3.Bölge Şube Müdürlüğündeki kurulan BELYA A.Ş. tesislerinde başlandı.

 

MAN fabrikasından  40 adet solo CNG'li otobüs alımı yapıldı.

 

adet Özel toplu Taşıma (ÖTA) aracı Sincan ve Mamak Bölgesinde çalışmaya başladı.

 

 

yılında ilk defa Konya Yolu boyunca Gölbaşı - TOKi - AŞTi arasında ve nolu hatlarla tahsisli yoldan metrobüs uygulaması başlatıldı.

 

İlk defa Eylül’’de  EGO CEPTE şikayetlerinin alınması uygulamalarına başlandı.
Yeni CNG’li araç alım programı nedeniyle 1, 2. ve 5. bölgeye  3 yeni CNG  ikmal istasyonu daha kuruldu. Toplam CNG ikmal istasyon sayısı 8 oldu.

 

İlk defa MAN fabrikasından alınan adet körüklü CNG'li otobüs hizmete girdi. Ayrıca adet Mercedes marka dizel otobüs alımı gerçekleşti. Otobüs filosuna yeni katılan körüklü otobüslerin tamamı alçak tabanlı, engelli kullanımına uygun klimalı, kameralı ve GPS takip sistemli araçlardır.

 

İlk defa Engellilere yönelik olarak kapalı duraklara  Breil alfabeli levhalar yapıştırıldı.

 

 

 

yılında Otobüs Merkez atölye kademe birimleri, modern ve yeni  teknolojik  cihazlarla donatılarak  2. Bölge yerleşkesi içine inşa edilen Macunköy tesislerine taşındı.

 

İlk defa MAN fabrikasından  alınan  75  adet körüklü CNG'li  otobüs hizmete girdi. Ayrıca   56 adet Mercedes marka dizel otobüs alımı gerçekleşti. Otobüs filosuna yeni katılan körüklü otobüslerin tamamı alçak tabanlı, engelli kullanımına uygun klimalı, kameralı ve GPS takip sistemli araçlardır.


Tüm araçların engelli kullanımına uygun hale getirilmesi amacıyla değişik marka ve modeldeki toplam    araca engelli lifti montajı yapıldı.
Yolcuların daha konforlu seyahat edebilmeleri amacıyla araca klima takıldı.


Elektronik Ücret Toplama Sistemi devreye alındı. Toplu taşımada yılında ihalesi yapılan ve devreye giren yeni “Elektronik Ücret Toplama Sistemi” nin hizmete girmesiyle, yepyeni bir dönemi başlatan EGO, artık daha hızlı, daha güvenli, daha konforlu pek çok yeniliği de beraberinde getirdi.

 

 

Bu yenilikler içerisinde Akıllı durak, Araç içi yolcu bilgilendirme sistemleri,Şoför anons sistemleri, Kamera sistemleri, Kiosk sistemleri ve Elektronik ücret toplama sistemi bulunmaktadır. 

 

Tüm otobüslerin  izlenmesi amacıyla araçlara GPS Araç Takip Sistemleri takıldı.


Ankara'nın ana arterlerine adet akıllı durak kondu. Bu sayı daha sonra adete çıktı.

 


Kuruluşumuza  toplu taşıma hizmetlerinde kullandığı  CNG’li otobüslerden dolayı UITP  tarafından "Avrupanın en çevreci otobüs filosu ödülü" verildi.

 

 

 

 

Ankara’nın tarihi ve turistik yerlerine düzenlenecek geziler için 30 adet EGO Otobüsü'nün EGO atölyelerinde üstü açılarak, Turist aracı olarak hizmete girdi.

 

 

 

yılında daha önce eski Otobüs Dairesi Başkanlığı bünyesinde verilen Psiko teknik ve Simülasyon Test hizmetleri, Mamak Natoyolu Ege Mahallesi 3. Bölge yerleşkesinde inşa edilen yeni yerine taşındı. Apel (Otobüs, şoför sevk ve idare ) Programı bölgelerde kullanılmaya başlandı.

 

Elektronik Akıllı kart uygulamaları  kapsamında Ankarakart dağıtımlarına başlandı.


Kuruluşumuzun EGO CEP'te uygulamalarından dolayı Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler ortak organizasyonu olan  ve Merkezi Güney Kore’de bulunan WeGo-e Devletler organizasyonunda Şehir Yönetimi  kategorisinde  Akıllı Ulaşım” başlığı adı altında “Umut Verici e-Devlet Ödülü “verildi.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Transist Sempozyum ve Fuarında Kuruluşumuzun çevre dostu CNG otobüs alımında ki stratejik uygulamaları nedeniyle   Yılının Sürdürülebilirlik ödülü verildi.


15 Mayıs tarihinde  31 hatta gece servislerine başlandı. Ancak yolcuların rağbet göstermemesi  ve araç başına yolcu ortalamasının 3,76 kişide kalması göz önüne alınarak  verimsiz olduğundan uygulama 20 gün sonra kaldırıldı. 


Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan Metro Hatlarının açılması nedeniyle 23 Ağustos  tarihinden itibaren metro ring servisi ve aktarmalı taşımacılık uygulamalarına başlandı. Bu kapsamda tüm hatlarımız revize edilerek 8 yeni hat açıldı.

 

sayılı yasa ile Ankara mücavir alan il sınırının Büyükşehir Belediye sınırları olması nedeniyle Büyükşehire yeni katılan ilçelere de ulaşım hizmeti verilmeye başlandı. İlk etapta Kızılcahamam ilçesine sabah ve akşam birer servis olmak üzere otobüs servisleri verilmeye başlandı.

yılında Personel  tasarrufu ve taşınmaz giderlerinin azaltılması amacıyla  Hareket noktalarının kaldırılması ve kartlı sisteme geçilmesi uygulamasına başlandı.

 

Çin'de ki Dünya E-Devletler Organizasyonu’nda Birincilik ödülü alan EGO CEP'te şimdi de Milano'da Dünya Toplu Taşımacılar Birliği'nin (UITP) düzenlediği Akıllı Ulaşım ve Entegre Teknolojiler alanında ‘EGO CEP'te’ projesi birincilik ödülüne layık görüldü. 

 

 

 

 

 

Ankara’mızın ulaşım sıkıntısını azaltmak amacıyla yılında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’yla (EBRD) yapılan görümeler neticesinde, çok kısa sürede %90’ı doğalgazlı (CNG) olmak üzere adet ( CNG’li, 28 dizel) otobüs alınmıştır.

EBRD Dökümanları:Paydaş Katılım Planı -- Teknik Olmayan Özet -- Stakeholder Engagement Plan -- Non-Technical Summary

 

 

 

EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPLU TAŞIMDA KULLANILAN OTOBÜS ARAÇ PARKININ MARKA VE MODELLERE GÖRE DAĞILIMI ()

 MARKASI

MODELİ

ARAÇ SAYISI

 MAN

60

 MAN DOĞAL GAZLI

 MAN DOĞAL GAZLI

90

 MAN DOĞAL GAZLI KLİMALI

 MAN DOĞAL GAZLI KLİMALI

 MAN DOĞAL GAZLI KLİMALI

40

 MAN DOĞAL GAZLI(KÖRÜKLÜ) KLİMALI

 MAN DOĞAL GAZLI(KÖRÜKLÜ) KLİMALI

74

 TOPLAM

 MAN KÖRÜKLÜ

36

 MAN GENEL TOPLAM

 MERCEDES KISA

 MERCEDES KÖRÜKLÜ

70

 MERCEDES KÖRÜKLÜ DİZEL

 MERCEDES KÖRÜKLÜ DİZEL

46

 MERCEDES KÖRÜKLÜ TOPLAM

 MERCEDES GENEL TOPLAM

 TOPLAM EGO ARAÇ PARKI

OTOBÜS İŞLETME - 1. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

yılında, Or-An Taş Ocakları Mevki’ndeki yerinden, 45 bin metrekare otobüs depolama alanına sahip Gölbaşı Karaoğlan Mahallesi’ndeki yeni yerine taşınmıştır.
Detaylı bilgi için tıklayınız.

OTOBÜS İŞLETME - 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Yenimahalle İlçesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Cadde No de Bulunup Doğusunda Demetevler Onkoloji Hastanesi, Batısında Ostim Organize Sanayi, Kuzeyinde Serhat Yapı Kooperatifleri, Güneyinde Metro, ASELSAN, GİMAT Toptancılar Sitesi bulunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

OTOBÜS İŞLETME - 3. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

yılında 91 bin metrekarelik alanda kurulan, içerisinde 4 katlı hizmet binası, 14 kanallı atölye binası, CNG ve doğalgaz istasyonları bulunan yeni yerleşkesinde hizmet vermeye başlamıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

OTOBÜS İŞLETME - 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Bölgemiz Altındağ ilçesinde, batısında İstanbul caddesi, kuzeyinde Ankara çayı ve tarihi Akköprü, doğu ve güneyinde ise Altındağ Belediyesi Fen İşleri kampüsü arasında yer almaktadıfunduszeue.infoı bilgi için tıklayınız.

OTOBÜS İŞLETME - 5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Ankara İlinin batı koridorunda hızla gelişmekte olan Sincan İlçesi Fatih Mahallesi Ayaş Yolu Kenarında (m2)’lik oturumla yılının Haziran ayında 77 adet otobüs filosu ile Ankaralılara hizmet vermeye başlamıştıfunduszeue.infoı bilgi için tıklayınız.

Etiketler:otob&#;sankarakartulaşımakıllı durakmanmercedesmetrotarih&#;e

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası