bireysel emeklilik devlet katkısı ne zaman yatar / Devlet Katkısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | QNB Sağlık Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Ne Zaman Yatar

bireysel emeklilik devlet katkısı ne zaman yatar

Devlet katkısı, bireysel ya da gruba bağlı bireysel sözleşmenize ödediğiniz katkı paylarının %30’u oranında devlet tarafından ödenen tutardır. Bir katılımcı bir takvim yılı içerisinde ilgili yılın belirlenen brüt asgari ücret tutarı toplamına kadar yapmış olduğu katkı payı ödemeleri için devlet katkısından yararlanabilir.  yılı devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı  TL’dir. Anılan sınırı aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek suretiyle Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacaktır. İşvereniniz tarafından adınıza yapılan katkı payı ödemeleri için devlet katkısı ödenmez. 

Devlet katkısı hesaplaması emeklilik şirketleri tarafından iletilen veriler üzerinden Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından yapılır.

Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödemesinin emeklilik şirketi hesaplarına nakden intikal ettiği ayı takip eden ay hesabınıza ödenir.

Bireysel emeklilik devlet katkısı hesabınızda kayıtlı bu tutarların;

  • Sistemde en az 3 yıl kalırsanız %15’ine,
  • Sistemde en az 6 yıl kalırsanız %35’ine,
  • Sistemde en az 10 yıl kalırsanız %60’ına,
  • Emekli olmanız, vefat etmeniz ya da maluliyetiniz halinde %'üne,

hak kazanırsınız.

Düzenli, ek ya da başlangıç katkı payı adı altında yapılan tüm ödemeleriniz için limit dahilinde devlet katkısı alabilirsiniz. Vakıf ve sandıklardan, başka bir emeklilik şirketinden, işveren grup emeklilik sözleşmesinden hak kazanılarak birikim transferi yoluyla aktarılan tutarlar devlet katkısı hesabında dikkate alınmaz.

Devlet katkısı tutarınız ile ilgili detay bilgiye emeklilik şirketinin veya Takasbank'ın internet sitesinden erişim sağlayabilirsiniz. İlgili yıl için alabileceğiniz azami devlet katkısı ile halihazırda almış olduğunuz devlet katkısı arasındaki farkı gösteren bilgiye Emeklilik Gözetim Merkezi'nin e-Devlet üzerinden sağladığı hizmet ile erişebilirsiniz.

BES'te devlet katkısına ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ (OKS)

1 Ocak itibarıyla, bireysel emeklilikte Otomatik BES dönemi başladı. Bu yeni uygulama ile 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektör çalışanları, talep etmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler, işverenleri tarafından, mevcut bireysel emeklilik sözleşmeleri olmasına bakılmaksızın otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ediliyorlar.

22 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliğine göre Otomatik Katılım Sisteminde 45 (kırk beş) yaşını doldurmuş çalışanlar, iş yerinden talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil olabiliyor.

Otomatik Katılıma Kimler Dahil Olacak?

Otomatik BES’te, aşağıdaki 3 şartı sağlayanlar işverenin ilgili Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilmektedirler:

  • Türk vatandaşı olan veya sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Maddesi uyarınca mavi karta sahip olan,
  • 45 yaşını doldurmamış ve fiili ehliyete sahip kişiler ve talep etmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler,
  • sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nın (a) bendi uyarınca hizmet akdi ile çalıştırılanlar veya (c) bendi uyarınca kamu idarelerinde çalışanlar.

Otomatik Katılım Zorunlu Bir Uygulama mıdır?

Evet, zorunludur. tarihinden itibaren çalışan sayısına bağlı olarak kademeli olarak sisteme dahil olunmaya başlanmıştır.

Çalışan sayısı tespitinde işverene ait tek vergi levhası altındaki çalışan sayısı baz alınmaktadır:

  • Ocak ayında +
  • Nisan ayında
  • Temmuz ayında
  • Ocak ayında
  • Temmuz ayında
  • Ocak ayında

Bir Şirket Birden Fazla Emeklilik Şirketi ile Çalışabilir mi?

Evet, bir işveren birden fazla emeklilik şirketi ile sözleşme imzalayabilir.

Çalışanın Maaşından Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Otomatik BES’te çalışan, asgari prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutar kadar katkı payı öder. Çalışan katkı payı hesaplanırken virgülden sonraki kısım dikkate alınmaz. Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden isteyebilir.

Asgari ücretli çalışanlar için (asgari brüt ücret TL), bugünkü hesaplamayla, aylık TL, yıllık TL kesinti yapılır. Yani, OKS’de en düşük kesilecek aylık tutar, bugün için TL olacaktır. Örneğin; aylık prime esas kazancı TL olan bir çalışan için, aylık TL, yıllık ise TL kesinti yapılacaktır.

Tüm Şirketler Otomatik Katılımı Uygulayacak mı?

sayılı Kanun uyarınca çalışanların bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dâhil edilmesinde kademeli bir geçiş ile tarihinde 5+ çalışanı olan tüm iş yerlerindeki çalışanlar da sisteme dâhil olmuştur.

Mevcutta BES'i Olanlar Ne Yapacak?

Otomatik katılım sistemine katılmak zorunlu ve 45 yaş altı tüm çalışanlar işverenler tarafından otomatik sisteme dahil edilecektir. Yani mevcut sözleşmeler otomatik katılım kapsamında sayılamayacaktır. Eğer katılımcının mevcutta bireysel emeklilik sözleşmesi ya da sözleşmeleri var ise otomatik katılım ile birlikte bir adet daha emeklilik sözleşmesi olacak.

Mevcutta BES'i Olanların Sözleşmelerini İptal Ettirip, Otomatik Katılıma Geçme Hakları Var mı?

Böyle bir imkân tanınmıyor. Kanun böyle bir hak tanımadığı için, mevcut BES’ten çıkış yapıldığı takdirde, süre, birikim, devlet katkısını hak etme gibi tüm haklar o sözleşme/ler için kaybolur.

Katkı Payları Nasıl Ödenecek?

Katkı payı tutarı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılacaktır.

Otomatik Katılımda İşveren de Çalışan gibi Katkı Yapacak mı?

Hayır, işverenin katkısı olmayacak.

Çalışanın Maaşından En Yüksek Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar, SGK tavan ücretinin %3’üdür.

yılı için SGK Tavan Ücreti olan TL‘nin %3’ü yani en yüksek tutar ,90 TL‘dir. Örneğin; aylık maaşı TL olan bir çalışan için, TL’nin %3’ü değil, yine ,90 TL kesinti yapılacaktır.

OKS'ye, Yasada Belirlenenden Daha Fazla Katkı Yapılabilir mi?

Evet, yapılabilir. Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını sadece işverenden isteyebilecektir. Çalışanlar bu taleplerini ilgili ayın ücret hesaplaması tamamlanmadan önce işverene bildirmekle yükümlüdür. Ücret hesaplaması tamamlandıktan sonra gelen talepler bir sonraki ödeme döneminden itibaren gerçekleştirilecektir.

Çalışanın Otomatik Katılıma Girmek İstememe Hakkı Var mı?

Uygulama başladığında, işveren otomatik olarak 45 yaş altı her çalışanı sisteme dahil etmek, çalışan da sisteme girmek zorundadır. Ancak 2 ay içinde çalışan kendi isteği ile sistemden ayrılabilir. Buna da cayma hakkı denmektedir. Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara devlet bir kereye mahsus olmak üzere TL ilave devlet katkısı ödeyecektir. Bunun hak edişi süreye bağlı olarak devlet katkısı hak ediş kuralları ile aynı olacaktır.

Cayma hakkını kullanan bir çalışan aynı iş yerinde çalışıyor olması durumunda takvim yılını müteakip nisan ayı itibarıyla ve 45 yaşını doldurmamış olması durumunda otomatik katılım sistemine tekrar dahil olacaktır.

2 Ay İçinde Cayma Yapıldığında, Maaş Kesintileri İade Edilecek mi?

Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecektir.

Sistemden 2 Aydan Sonra Da Çıkış Yapılabilir mi?

Evet. Ancak çıkış tarihine göre devlet katkısı tutarlarının belli bir oranı hak edilebilecek aynı zamanda içinde bulunulduğu süreye göre farklı oranlarda getiri üzerinden stopaj/vergi kesintisi uygulanacaktır.

Otomatik Katılımdan Ne Zaman Emekli Olunacak?

Mevcut BES’teki şartlar otomatik katılım için de geçerli olup; sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu sağlayan kişiler emekliliğe hak kazanacak ve hem sistemdeki kendi birikimleri ve getirilerini hem de devletin yaptığı tüm katkıları alabilecektir.

Devlet Otomatik Katılım Kapsamında Katkıda Bulunacak mı?

Devletin katkısı iki türlü olacak:

  • Maaşlardan kesilip, BES’e ödenen katkı paylarına devlet de yüzde 30 katkı yapacak. Yani, maaştan her ay TL kesilip, emeklilik hesabına yatırıldığında; devlet de her ay hesabına 30 TL yatıracak.
  • Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara, bir kereye mahsus olmak üzere devlet, TL ilave katkı yapacak.

Sisteme otomatik katılım kapsamında girdiniz ve cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalmaya devam ettiniz. Üçüncü ayda devlet aylık yaptığı yüzde 30’luk katkıların dışında emeklilik hesabınıza bir kereye mahsus TL devlet katkısını taahhüt olarak ilave edecek.

Otomatik Katılımda Devlet Katkısından Başka Avantaj Var mı?

Evet var. O da; BES’ten emeklilik hakkını elde eden çalışanların, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırmaları yani sistemdeki birikimlerinin tamamını alıp çıkmak yerine, aylık maaş almaya karar vermesi halinde devlet, birikimin yüzde 5’i kadar daha katkı yapacak.

Otomatik Katılımdan İstendiği Zaman Çıkıldığında Devlet Katkısının Tamamı Alınabilecek mi?

Hayır, devlet katkısını hak etmenin süreleri var. Gerek yüzde 30’luk katkı gerekse de ek TL katkıyı hak etmenin süreleri aşağıdaki gibidir:

  • İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısından faydalanamamaktadır.
  • 3 - 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15’ini alabilir.
  • 6 - 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini alabilir.
  • 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını alabilir.
  • 10 yılı tamamlayıp, bir de 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alıp, emekli oluyorlar.

Otomatik Katılımdan Erken Çıkıldığında Çalışanlar Kendi Birikimlerinin Tamamını Alabilecekler mi?

Kişilerin maaşlarından kesilen tutarları ve bunların getirisini alabilecekler. Sadece getiri üzerinden aşağıdaki belirtilen oranlarda stopaj kesintisi ödemeleri gerekecektir.

  • 10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15’i,
  • 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10’u,
  • Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5’i oranında vergi uygulanmaktadır.

Çalışanın Katkı Payı Ödemesini Durdurma Hakkı Var mı?

Cayma hakkını kullanmayan çalışanlar, isterlerse katkı payı ödemelerine ara verebilir. Çalışanın ödemeye ara vermesi halinde yönetmeliğin yirmi birinci maddesi kapsamında ara vermeye ilişkin olarak çalışanın birikiminden ek yönetim gideri kesintisi yapılamaz. Çalışan, ara verme talebini tercihine göre şirkete veya iş verene iletebilir. Ara verme talebinin ulaşmasını takip eden beşinci iş gününün sonuna kadar ilgisine göre şirket veya işveren, ara verme talebi hakkında diğer tarafı bilgilendirir. Ara verme talebi, en geç talep tarihini izleyen ikinci ücret ödemesinden itibaren çalışanın yeniden katkı payı ödemesi talebine kadar geçen süre veya ara vermeyi talep ettiği süre boyunca uygulanır. Ara verme dönemi için süre kısıtı uygulanmaz. Ücretsiz izin vb. sebeplerle çalışanın ücret almadığı süreler ara verme olarak değerlendirilmez.

Eş Ve Çocuklar Otomatik Katılıma Dahil Edilebilir mi?

Hayır, sadece çalışan otomatik katılım sistemine dahil edilebilir.

Çalışan İşten Çıkıp Çalışmazsa, İşsiz Kalırsa ya da Kendi Şirketini Kurarsa Sistem Nasıl İşleyecek?

Bu durumda çalışan kendi isteğine bağlı olarak ödemelerine devam edebilecek, ara verebilecek veya erken çıkış yapabilecektir. Ancak çalışan kendi isteğine bağlı ödemelerine devam etmek isterse katkı paylarının tutarı ABÜ’nün %3’den aşağı olamayacaktır.

Çalışan Birden Fazla İşverenden Maaş Alıyorsa Sisteme Nasıl Dahil Olacak?

Her bir işverenden zorunlu alınacak ve çalışanın birden fazla sözleşmesi olacak.

Çalışan İş Yeri Değişikliği Yaparsa Ne Olacak?

Başka bir iş yerine geçildiğinde eğer o iş yeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önceki iş yerinde kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni iş yerindeki emeklilik planına aktarılabilecek. Çalışan bu talebini iş yeri değişikliğini izleyen ayın sonuna kadar şirkete bildirmek zorundadır.

Yeni iş yeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse, önceki iş yerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri yapabilir, BES’ini kendi devam ettirebilir. Çalışanın böyle bir talebi olmazsa, katkı payı yatırılması gibi işlemlerden yine işveren sorumlu olacak ve otomatik katılım için ödenecek paraları tahsil ve takip sorumluluğu işverende olacaktır.

İşveren, Maaştan Yapılan Kesintiyi BES'e Aktarmazsa Ne Olacak?

Katkı payı tutarı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılır. İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın varsa birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu olur. İşverenin otomatik katılım kapsamındaki yükümlülüklere ve düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca idari para cezası uygulanır.

İşverenin İflası ya da Şirketi Kapatması gibi Durumlarda Ne Olacak?

Çalışanların birikimleri emeklilik fonlarında ve Takasbank’ta saklanmaktadır. İşverenin iflası veya kapanması, satılması gibi durumlardan etkilenmez. Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu 09/06/ tarihli ve sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır.

Otomatik Katılım ile Sisteme Girenlerden Kesinti Yapılacak mı?

Bu kapsamda sunulan emeklilik planlarında emeklilik şirketlerince fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılmaz (Mevcut BES’te ise giriş aidatı, yönetim ve fon işletim giderlerine ilişkin kesintiler yapılmaktadır).

Fon İşletim Gideri Kesintisi Oranı Ne Olacak?

Otomatik katılım sözleşmelerinde sunulan fonlar için fon işletim gider kesintisi azami yıllık yüzde 0,85 olacaktır.

Çalışanların Birikimleri Nerelerde Değerlenecek?

İki aylık cayma süresinde, ilgisine göre çalışan veya işverence tercih edilen Başlangıç Fonunda yatırıma yönlendirilir. Faizli ve faizsiz olarak 2 tip Başlangıç Fonu olacak.

İki aylık cayma süresi sonrasında, çalışanın talep etmesi durumunda Değişken Fonlara geçiş yapılabilecek.

Değişken fonlar:

  • Muhafazakar, Dengeli, Atak ve Agresif olacak şekilde 4 tip faizli
  • Atak ve Agresif olacak şekilde 2 tip faizsiz

Talep edilmesi durumunda Başlangıç Fonu’nda kalınabilecek.

Birinci yılın sonunda, çalışanın herhangi bir fon tercih talebi olmaz ise Standart Fon’a dahil olunur. Standart Fon içinde faizli ve faizsiz olacak şekilde 2 alternatif sunulacaktır.

Çalışan Otomatik Katılım Sözleşmesini İptal Ettikten Sonra Tekrar Sözleşme Başlatılacak Mı?

Çalışanın farklı bir iş yerine geçmesi durumunda ve ilgili şirket otomatik katılım kapsamında ise, hemen otomatik katılım sistemine dahil olacaktır.

Aynı iş yerinde çalışmaya devam etmesi durumunda, takvim yılını müteakip nisan ayı itibarıyla ve 45 yaşını doldurmamış olması durumunda otomatik katılım sistemine tekrar dahil olabilecektir.

Otomatik Katılım Sözleşmelerinde Devlet Katkısı Getirileri Nasıl Olacak?

Her takvim yılı başında devlet katkısı tutarları TÜFE oranında artırılarak hesaplamalarda gösterilecektir.

KURUMSAL EMEKLİLİK PLANLARI

Otomatik Katılım Planları, HDI Fibaemeklilik tarafından sunulmaktadır. Fibabanka A.Ş., HDI Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. acentesidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Devlet Katkısı Uygulamasının Çalışma Sistemi

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına  Kanun 29/06/ tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştıfunduszeue.info kapsamdaki yeni yasal düzenlemeler sayesinde Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet tarafından doğrudan teşvik edilen ve tüm katılımcıların bu teşvikten daha etkin faydalanacağı bir yapıya kavuşmuştur.

Bireysel Emekliliğin teşvik edilmesine  yönelik olarak  tarihinden itibaren  devletin, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının ilgili hesaplarına aylık olarak belirli bir oranda yapacağı destek ödemesidir. %25 olarak belirlenen devlet katkısı oranı sayılı Kanun'daki değişiklik ile %30 olarak belirlenmiştir.

Örnek : TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet,katılımcının hesabına 30 TL katkı payı yatıracaktır.

Devlet katkısının üst limiti yıllık asgari brüt ücret tutarınına göre hesaplanır. Devlet Katkısı oranındaki değişikliği de içeren kanunun yürürlük tarihine kadar ödenen katkı paylarına %25, kanun yürürlüğe girdikten sonra ödenen katkı paylarına %30 oranında devlet katkısı yatırılacaktır.(Kredi kartı ödemelerinde blokaj süresi sonrası ödemenin şirket hesaplarına geçiş tarihi dikkate alınacaktır.)

Bununla beraber, 29 Mayıs tarihinden önce sistemde bulunan ve 29 Haziran tarihinden itibaren 2 yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcılar, 31 Aralık tarihine kadar Devlet Katkısı alamayacaktır. 

Devlet Katkı Payı'na Hak Kazanmada Kademeli Yapı

Devlet Katkısı'na kademeli olarak hak kazanılacaktır.

Katılımcılardan;

  • En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15'ine,
  • En az 6 yıl kalanlar %35'ine,
  • En az 10 yıl kalanlar %60'ına,
  • 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar Devlet Katkısı'nın %'üne hak kazanacaktır. 

Mevcut Bireysel Emeklilik Katılımcılarına Ek Avantaj

01 Ocak tarihinden önce Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olmuş katılımcıların hak kazanma süre hesaplamasında aşağıdaki düzenleme yapılacaktır.

Buna göre katılımcıların 01 Ocak tarihinden itibaren 3 yıl sistemde kalınması koşuluyla  devlet katkı tutarları ve ulaştığı birikim değerine 01 Ocak tarihinde aşağıdaki hak ediş süresi eklenecektir;

  • Sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,
  • Sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,
  • Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası