metaverse arazi almak / Metaverse Evreninden Arsa Satın Alabileceğiniz 6 Platform - Webtekno

Metaverse Arazi Almak

metaverse arazi almak

Arsa yarışı: Metaverse yatırımları kumar mı?

  • Joe Tidy
  • BBC Siber Güvenlik Muhabiri
An avatar in Decentraland

Kaynak, Decentraland

Araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek için yarışırken, son bir yılda yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor.

Fakat metaverse'ün insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği üç boyutlu çevrimiçi tek bir alan olarak ortaya çıkmasına daha yıllar var. Bu durumda bu dünyadan alan kapmaya yatırım yapmak bir kumar mı?

'Çalışmamı sergiliyorum'

Mohawk stili devasa koyu kırmızı saçı ve mütemadiyen içtiği sigarasıyla, sanatçı Angie Thompson'ın avatarı tipik bir Moğol'a benzemiyor. Ancak o, yeni sanal dünya üzerinde hak iddia eden, genişleyen insan ırkının bir üyesi.

"İlk metaverse paketimi Temmuz 'de satın aldım ve yaklaşık sterlin ödedim. Bunu kendi çalışmamı sergilemek ve aynı zamanda sanat eserlerimi ve diğer insanların sanat eserlerini tanıtacak metaverse etkinliklerini yürütmek için aldım" diyor.

Brighton'dan Angie, Voxels dünyasındaki arazisinde kripto para biriminde satılan garip ve güzel dijital sanat eserleriyle dolu iki galeri inşa etti.

Angie'nin arsaları küçük bir aile evinin büyüklüğü kadar (eğer onları avatarının boyutuyla karşılaştırırsanız). En uzunu üç katlı ve zebra geçişi olan bir çatı terasına ve eğlence olsun diye sürekli ileri geri giden pembe bir taksiye sahip.

Ama havadan bu dünyanın büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Angie, "F tuşunu basılı tutarsanız mahalleme göz atmak için havaya kalkabilirsiniz" diye açıklıyor. Galerisinin üstünde, ufka kadar uzanan birebir aynı binlerce kutuyu görebilirsiniz.

Voxels, kendilerini metaverse olarak tanımlayan düzinelerce sanal dünyadan biri. Kafa karıştırıcı, çünkü insanlar genellikle 'metaverse' hakkında sanki tek bir tane varmış gibi konuşuyorlar. Ancak tek bir platform hakim olmaya başlayana veya bu farklı dünyalar bir araya gelene kadar şirketler kendi versiyonlarında arazi ve deneyim satıyorlar.

Metaverse analiz şirketi Dapp Radar'daki araştırmacılar, yalnızca geçen yıl sanal arazi satın almak için 1,93 milyar dolar değerinde kripto paranın harcandığını ve bunun 22 milyon dolarının Voxels'teki yaklaşık parsel araziye yatırıldığını söylüyor.

Voxels, tüm sanal para birimleri gibi her işlemin kaydedildiği ve yayınlandığı halka açık blok zincirini içeren Ethereum kripto para birimi sistemi üzerine kurulu. Bu nedenle, Dapp Radar bunu takip edebiliyor.

En popüler dünyalardan biri Decentraland çizgi filmi. 'de piyasaya sürülen bu dünyada arsalar binlerce, bazen milyonlarca dolara satılıyor. Samsung, UPS ve Sotheby's, arsa satın alıp orada dükkanlar ve danışma merkezleri inşa edenler arasında.

Lüks moda markası Philipp Plein ayrıca dört futbol sahası büyüklüğünde bir arsaya sahip ve bunun bir metaverse mağazası ve galeri içermesini umuyor.

Fakat sahibi Plein, annesinin 1,5 milyon dolarlık satın alımına ikna olmadığını söyledi:

"Annem beni aradı ve 'Ne yaptın? Neden, deli misin? Neden bu kadar para harcıyorsun, bu ne?' dedi."

Plein, bir yıldan fazla bir süredir çevrimiçi olarak 24 farklı kripto para biriminde ürün satıyor. 'nin başlarında, Londra'nın Eski Bond Caddesi'nde sterlinin yanı sıra Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralarla kıyafet ve bazı takas edilemez tokenler (NFT'ler) satan yeni bir dükkan açtı.

Dükkanı açmanın metaverse hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olduğunu söylüyor ve ekliyor:

"Bir parça araziye çok fazla para harcayarak cesur bir adım attım. Ama markamla 24 yılı aşkın bir süredir birlikteyim ve yeniden başlasaydım ne yapmam gerekirdi?"

Bununla birlikte, kripto para birimlerinin değerindeki genel çöküşle birlikte Dapp Radar, metaverse gayrimenkul değerlerinin bir yılın en düşük seviyesine yakın olduğunu söylüyor.

Bir başka kripto metaverse'ü olan Sandbox'ta; Adidas, Atari, Ubisoft, Binance, Warner Music ve Gucci, arazi satın alan ve ürünleri ile hizmetlerini satmak ve tanıtmak için deneyimler inşa eden çok uluslu şirketlerden sadece birkaçı.

Gucci, Minecraft ve Fortnite gibi diğer büyük oyun platformlarının yanı sıra, genç metaverse'lerin en yaygın Roblox'ta da inşa etti.

Bu oyun şirketleri arazi satmıyorlar ve herhangi bir blok zinciri teknolojisi kullanılmadan çalıştırılıyorlar. Ancak, bilim kurgu yazarlarının gerçek bir metaverse için ihtiyacımız olduğunu söylediği bazı temel bileşenlere çoktan sahipler:

  • platformda para kazanma fırsatı

Gucci Town, lansmanından bu yana geçen yılda 36 milyondan fazla ziyaret aldı, Nike Land 11 ayda 25 milyondan fazla ziyaret edildi. Gucci Town'da oyuncular avatarları için gerçek parayla kıyafet satın alabiliyorlar. Nike Land'de oyun oynayarak kazanılan puanlarla avatarlar için tişört ve ayakkabı alınabiliyor.

Moda, metaverse ile ilgili fırsatları ve riskleri taşımaya en hevesli sektör gibi görünüyor.

Amsterdam merkezli dijital moda evi The Fabricant, yalnızca avatarlar için giysiler üretiyor, Decentraland, Sandbox ve diğer metaveri kullanıcıları için koleksiyonlar ve ısmarlama giysiler tasarlıyor.

"Başladığımızda herkes bize deli dedi çünkü 'Buna neden ihtiyacın olsun ki?' dediler. Ancak gelecekte insanların dijital ürünleri giyeceği fikrine çok inandık" diyor kurucu ortak ve baş tasarımcı Amber Jae Slooten.

Fabricant'ın şimdiye kadarki rekor satışı, bir NFT (dijital sanat eseri) olarak satılmasına ve alıcının avatarı tarafından giyilmemesine rağmen fiyatı doları bulan dijital bir elbise.

Şirket, çoğumuzun yakında yaşamımızın bir bölümünü metaverse'de yaşayacağı fikrine inanan yatırımcılardan 14 milyon dolarlık fon topladı.

Ama bunun olup olmayacağı ve olursa ne zaman olacağı belli değil. Kripto metaverse'lerde genellikle çok fazla kişi gezinmiyor. Yalnızca etkinlikler düzenlendiğinde gerçekten kullanılıyorlar ve o zaman bile milyonlarca değil, yalnızca binlerce insan bu etkinliklere katılıyor.

Sızdırılan ses kayıtları, Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'nın milyarlarca dolar yatırım yaptığı sanal dünyada insanların uzun süre kalmadığını gösteriyor.

Ancak Slooten, bu dünyalar geliştikçe insanların geleceğine inanıyor:

"Bu kesinlikle kitlesel bir pazara dönüşecek çünkü genç nesli düşünürseniz, zaten oyun oynuyorlar. Onlar için sanal ve gerçek arasında bir ayrım yok. Ama yine de inşa edilmesi gerekiyor."

Metaverse arsa nasıl, nereden alınır? İşte 5 adımda Metaverse arazi satın almak

Metaverse furyası teknoloji dünyasını kasıp kavururken, birçok kişi de internetin geleceği olarak görülen bu sanal evrende şimdiden yerini ayırtmak istiyor. Metaverse dünyasında arsa alım satım işlemleri ise çoktan başladı bile. Peki son dönemlerde sıkça gündeme gelen metaverse arsalar nasıl ve nereden alınır? Metaverse arsa fiyatları ne kadar? İşte metaverse arazilerle ilgili çokça merak edilen o soruların cevapları:

Metaverse arsa nedir? İnsanlar neden Metaverse araziler satın alıyor?

Tam Boyutta Gör

Metaverse, kullanıcıların çeşitli dijital varlıklar oluşturmalarına ya da çeşitli coinler aracılığıyla bu varlıkları alıp satabilmelerini sağlayan sanal bir dünyadır. Gerçek dünya gibi metaverse de kara parçalarından oluşur. Bu kara parçaları, blok zincirinde NFT'ler olarak temsil edilir ve onları elinde tutan kişiye tam mülkiyet verir.

Metaverse arazileri ise Metaverse ekosistemindeki en kazançlı yatırımdır. Zira bu araziler, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi zamanla değer kazanabilen stratejik varlıklardır. Öyle ki insanlar arazileri alıp satabilir veya kiralayabilir. Böylece bu yatırımlarından pasif gelir elde edebilirler.

Her Metaverse, sabit bir boyuta sahip sınırlı sayıda araziden oluşur. Örneğin, Decentraland Metaverse (16m x 16m) parselden oluşuyor. Sandbox Metaverse ise (96 x 96 adet) araziden oluşuyor. Kullanıcılar, bu arazileri dijital varlıklarla (binalar, araçlar, oyunlar veya her türden 3B nesne) doldurarak inşa edebilir ve bu varlıkları kiralayarak da gelir elde edebilir.

Tam Boyutta Gör

Nasıl ki gerçek dünyada herhangi bir gayrimenkul alırken, değeri ölçütünde maddi bir bedel (para) ödüyorsak sanal evrende de aynı şey geçerli. Ancak bir farkla; zira buradaki maddi bedeller para ile değil, coin'lerle ödeniyor. Bunun için de metaverse arsası alacağınız platformda geçerli bir kripto para birimine ve bu kripto parayı içinde tutacak dijital bir cüzdana ihtiyacınız bulunuyor. Dolayısıyla öncelikli olarak metaverse arazisi satın alacağınız platforma karar vermeniz gerekiyor. Peki metaverse arsa nereden alınır?

Metaverse arsası satan yerler

OVR, The Sandbox ve Decentraland metaverse arsalarının satıldığı en popüler platformlar arasında yer alıyor. Metaverse evreninde arazi satın alabileceğiniz diğer bazı pazar yerleri ise şöyle:

  • Axie Infinity
  • Blocktopıa
  • Genesis City
  • nextearth. io
  • Dvision Network
  • myneighboralice
  • Lunacia
  • MatrixWorld Land Sale

Metaverse arsa nasıl alınır?

Metaverse arsası satın alacağınız platforma karar verdikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek, siz de bu sanal evrende bir arsa sahibi olabilirsiniz.

  1. Metaverse arsası alacağınız platformda alışveriş yapabilmek için dijital bir cüzdana sahip olmalısınız. Bunun için herhangi bir kripto para borsasını kullanabilirsiniz.
  2. Metaverse arazisi almak için seçtiğiniz platformda geçerli coinlerden satın alın. Örneğin; Sandbox'tan metaverse arazisi alacaksanız cüzdanınıza SAND yüklemelisiniz. Bu coinleri Binance gibi herhangi bir kripto para borsasından sıfırdan temin edebileceğiniz gibi elinizde ETH ya da DAI varsa da bunları SAND ile değiştirebilmeniz de mümkün.
  3. Satın aldığınız bu coinleri, metaverse arsası alacağınız platformdaki hesabınıza aktarın.
  4. İlgili platformdan bütçenize ve yatırım getirisine göre bir ada ve parsel seçin.
  5. Seçmiş olduğunuz arsayı elinizdeki coinlerle satın alabilirsiniz.
Tam Boyutta Gör

Güncel metaverse arsa fiyatları

Birçok kişi "metaverse arazi fiyatları ne kadar?" diye merak ediyor. Ancak Metaverse arsa fiyatları satın alınan platforma, arsanın konumuna ve metrekaresine göre değişkenlik gösteriyor. Öyle ki Sandbox platformundaki bir arsa parseli için en ucuz fiyat dolara eşdeğer Ether iken Decentraland'da ise  dolara eşdeğer Ether olarak kayıtlara geçmektedir.

İstanbul'daki metaverse arazi fiyatları semte göre değişkenlik gösteriyor

Türkiye'de de özellikle İstanbul başta olmak üzere çeşitli konumlar metaverse dünyasındaki yerini almış durumda. Türkiye'deki metaverse arsa fiyatları arsanın konumuna ve metrekaresine göre değişkenlik göstermekte. Örneğin; Nişantaşı'ndaki metaverse arsalar TL iken, Bağcılar'daki sanal arsalar ise yaklaşık  TL. Ortaköy sahilindeki metaverse arsa fiyatları ise TL'ye kadar yükseliyor.

Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayıfunduszeue.info haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:DH Android Uygulamasını İndirDH iOS Uygulamasını İndir

Metaverse Arsa Nasıl Satın Alınır?

Microsoft, Facebook, Epic, Roblox gibi büyük &#;irketlerin milyarlarca dolarl&#;k yat&#;r&#;mlar&#; ile gündemde yerini ald&#;. Birçok insan metaverse arazileri sat&#;n alarak yat&#;r&#;m yapmaya ba&#;lad&#;. Türkiye'de de birçok yer metaverse dünyas&#;nda sat&#;&#;a sunuldu.

Metaverse Arsa Nereden Al&#;n&#;r?

&#;&#;te funduszeue.info'un sizler için haz&#;rlad&#;&#;&#; liste. Bu platformlar üzerinden arsa sat&#;n almak ve satmak mümkün. Bunun için kullan&#;labilecek platformlar;

  • OVR,
  • The Sandbox,
  • Decentraland,
  • Axie Infinity,
  • Lunacia,
  • Genesis City,
  • Blocktopia,
  • Dvision Network,
  • MatrixWorld Land Sale,
  • Myneighboralice,
  • io

Bu platformlara kay&#;t olarak kolayca metaverse arsa sat&#;n al&#;nabilir. Her metaverse arsas&#; sabit bir boyuta sahiptir. Ayn&#; zamanda bu arsalar da oldukça s&#;n&#;rl&#;d&#;r. Decantraland platformunda metaverse arazileri parselden olu&#;uyor. 16m X 16m boyutlar&#;na sahiptir.

The Sandbox platformunda parsel arsa yer al&#;yor. Bu arsalar dijital paralar ile sat&#;n al&#;nabilir, kiraya verilebilir ve sat&#;labilir. Gerçek dünyada gerçekle&#;tirilen tüm yat&#;r&#;mlar metaverse dünyas&#;nda da gerçekle&#;tirilebilir.

Günümüzde sat&#;n al&#;nan bir gayrimenkul, bir arsa için belli bir miktar para ödeniyorsa, metaverse dünyas&#;nda da al&#;nan arsalar için bir ücret ödeniyor. Buradaki tek fark, metaverse dünyas&#;nda arsalar kripto para birimleri ile sat&#;n al&#;n&#;yor. Bir dijital cüdana sahip olunarak kolayca arsa sat&#;n almak mümkündür.

Metaverse Arsa Nas&#;l Al&#;n&#;yor?

Metaverse arsa sat&#;n almak isteyen ki&#;iler sanal arsa sat&#;&#;&#; gerçekle&#;tiren platformlara kay&#;t olmalar&#; gerekir. Bu platformlara kay&#;t olu&#;turduktan sonra, her platformun ödeme için kabul etti&#;i coini hesab&#;n&#;za yat&#;rman&#;z gerekir. Buna örnek olarak, The Sandbox metaverse platformunda arsa sat&#;n almak için hesab&#;n&#;za SAND yüklemeniz gerekir. Bunu da çe&#;itli borsalar üzerinden sat&#;n alabilirsiniz.

Platformlara sanal bir cüzdan da ba&#;lanabilir. Platformlar&#;n belirledi&#;i bu coinler ile metaverse arsa sat&#;n al&#;nabilir. Ayn&#; zamanda metaverse arsa almak isteyen ki&#;iler iyi bir ara&#;t&#;rma da yapmas&#;nda fayda vard&#;r. Özellikle yat&#;r&#;m aç&#;s&#;ndan getirisi yüksek olan yerler tercih edilebilir. Ada ve parsel tercih edilebilir.

Metaverse Arsa Fiyatlar&#;

Metaverse arsa fiyatlar&#; arsa sat&#;&#;&#; sunan platformlara, arsan&#;n metrekaresine ve bulundu&#;u yere göre de&#;i&#;iklik gösterir. The Sandbox platformundan örnek verecek olursak, bir arsa parseli 14 bin dolardan ba&#;l&#;yor. Türkiye'de de birçok yer metaverse üzerinden sat&#;&#;a sunuluyor.

Türkiye'de ortalama olarak 20 bin parsel sanal platformlar üzerinden sat&#;&#;a sunuluyor. Türkiye'de &#;stanbul &#;ehri en çok ilgi gören &#;ehirler aras&#;nda yer al&#;yor. &#;stanbul &#;ehrinde 11 binden fazla alan sat&#;&#;a sunuluyor. &#;stanbul'da ara sokaklar OVR metaverse arsa fiyatlar&#; yakla&#;&#;k olarak 8 OVR coin fiyat&#;ndan sat&#;l&#;yor.

Bunun da &#;uan ki güncel fiyat&#; Türk Liras&#; olarak TL'dir. Bu fiyatlar coinlerin güncel de&#;erlerine göre de&#;i&#;kenlik gösterir. &#;stanbul'da sat&#;&#;a sunulan arsalar&#;n büyük bir k&#;sm&#; da Avrupa Yakas&#;'nda yer al&#;yor. Kad&#;köy ve Üsküdar ilçeleri en çok ilgi gören ilçeler aras&#;nda yer al&#;yor.

Metaverse Nas&#;l Ortaya Ç&#;kt&#;?

Metaverse kelimesi ilk olarak y&#;l&#;nda bilim kurgu roman&#; olan Neal Stephenson'&#;n Snow Crash roman&#;nda ortaya ç&#;km&#;&#;t&#;r. Facebook sosyal medya platformunun metaverse ilgisi ile birlikte oldukça popüler hale geldi. Bununla birlikte birçok büyük &#;irketler de milyarlarca dolar yat&#;r&#;mlar gerçekle&#;tirdiler. Günümüzde sanal paralar kripto piyasalar&#;nda i&#;lem görüyor. Bu sanal paralar ile birlikte sanal bir kamusal alan da olu&#;turmak hedefleniyor. Bu aç&#;dan metaverse internetin gelece&#;idir.

Metaverse dünyas&#;nda ilk olarak yer alan &#;ehir de Seul &#;ehri olmu&#;tur. Bu sanal dünyan&#;n geli&#;mesi le birlikte, insanlar&#;n sat&#;n alm&#;&#; olduklar&#; sanal gerçeklik cihazlar daha fazla kullan&#;labilir hale gelecek.

Bu sanal gerçeklik cihazlar&#; ile metaverse dünyas&#;nda al&#;&#;veri&#; yapma, kafe gibi ortamlarda zaman geçirme, sinemaya gitme, oyun oynama gibi birçok etkinlikler yap&#;labilecek. Hatta bu sanal dünyada sanal bir konser bile verilece&#;i biliniyor. y&#;l&#;nda ünlü rap sanatç&#;s&#; Travis Scott Fortnite metaverse platformunda bir sanal konser düzenlemi&#;ti.

Günümüzde Metaverse, NFT, Bitcoin h&#;zl&#; bir geli&#;me göstererek hayat&#;m&#;zda yer edinmeye devam ediyor. Sanal dünya üzerinde vakit geçirmek isteyen ki&#;iler, sanal oyun platformunda metaverse arazileri al&#;yor. Michal Gord, y&#;l&#;nda okudu&#;u ''Bitcoin'in Yükseli&#;i ve Dü&#;ü&#;ü'' isimli makale ile birlikte 6 ayl&#;k bir yo&#;un ara&#;t&#;rma içerisine girdi.

Bu ara&#;t&#;rma sonras&#;nda da Bitcoin'in dünya üzerindeki en heyecan verici bir teknoloji oldu&#;una karar verdi. Bununla birlikte blok zincir teknoloji h&#;zl&#; bir geli&#;me gösterdi. Kripto paralar benimsenmeye ba&#;land&#;. Bu kolay bir durum olmasa da, kripto paralar günümüzde önemli bir yere geldi. Michael Gord'un verdi&#;i bir röportajda ''Tüm profesyonel kariyerim boyunca arkada&#;lar&#;m, ailem ve herkes deli oldu&#;umu söyledi'' diye bahsetti.

MicrosoftFacebookmetaverseFortniteBitcoinNFT

etiket Meta Emlak Gururla Sunar! Metaverse Evreninde Nasıl Arazi Satın Alabileceğinizi Adım Adım Anlatıyoruz

Haberler

Ekonomi

Kripto Para

Meta Emlak Gururla Sunar! Metaverse Evreninde Nasıl Arazi Satın Alabileceğinizi Adım Adım Anlatıyoruz

Son dönemlerde arsa almayı düşünenlerin metaverse arazilerine yöneldiğini söylememize gerek yoktur. Bildiğiniz üzere gerçek bir arazi satın almak için izlenen yollar arazi sahibiyle birebir iletişime geçmek ya da emlakçılar aracılığıyla satın almak. Peki metaverse evreninde de reelden çok farklı olmayan bu süreç nasıl ilerliyor, merak edenler için anlatmaya başlıyoruz!

Aslında sürecin benzer olduğuna siz de şaşıracaksınız!

İlk olarak bir dijital cüzdana ihtiyacınız olacak!

funduszeue.info

İşte Decentraland'da bir arsa!

İşte Decentraland'da bir arsa!

Güvenlik her şeyden önce gelir!

İkinci adım: Satın alacağınız platforma karar verin!

Üçüncü adım: Teklif verin.

funduszeue.info

Ve son: Arazi sizindir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası