çizgili kas istemli mi çalışır / Çizgili kas - Vikipedi

Çizgili Kas Istemli Mi Çalışır

çizgili kas istemli mi çalışır

İsteğimize bağlı olarak çalışan organlar ile isteğimiz dışında çalışan organlar arasındaki bu farklılık neden ve nasıl evrimleşti?

Sorulara Dön
Kol, bacak parçalarımızı istediğimiz gibi kontrol edebiliyorken kalp gibi organların çalışmasını isteğimiz gibi kontrol edemiyoruz. Bunun nasıl işlediğini sormuyorum. Evrimsel süreçte böyle bir durum neden ve nasıl evrimleşti, bu durumun evrimsel kökeni nedir?

7, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Aslında bu bir sürecin sonucu. Bu soruya şu cevabı verirsek yanlış olmaz : Eğer kalbini kafana göre çalıştırsaydın ve bir gün kalbini çalıştırmayı unutsaydın, muhtemelen ölürdün.

Bu olay kasların yapısal özelliği ile ilgili. Düz kas, çizgili kas ve kalp kasımız var. Çizgili kas haricinde hiçbiri istemli çalışmaz. Kaydetmek gerekir ki evrimsel süreçte ilk düz kaslar vardı; çizgili kas sonradan meydana geldi. Çizgili kası ilk olarak sölenter ve deniz analarında mikroskobik olarak gözlemliyoruz. İlk ciddi çizgili kasa ise yumuşakçalarda rastlıyoruz. Yumuşakçalar bizim gibi kafasına göre hareket etmek için değil; çizgili kasın diğer bir özelliği olan “hızlı kaslıp çabuk yorulma” özelliğinden faydalanır. Bu da yüzerken hareket ve hız avantajını beraberinde getirir. Omurgalılarda ise durum daha karmaşıktır. Omurgalılarda kaslar 3 şekilde dağılır.

somatik kaslar ,branchial kaslar ve visceral kaslar. Örneğin Branchial kaslardan köken alan Facial kaslar yüz mimiklerini kontrolünde rol oynar

Dediğim gibi bunlar sürecin bir sonucu; doğrudan bir evrimin temel aldığı bir nedenden ziyade. Dolayısıyla kesin olarak böyle evrimleşmiştirden ziyade, bakış açısı vermeye çalıştığım üzere; ancak mekanizmalara dair bilgi edinilirse daha net anlaşılır. Kaynak istemişsiniz ama kesin bir cevap olmadığından sadece anlattıklarımın referansını bırakıyorum.

1, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Brittanica. Musclar. (23 Mart ). Alındığı Tarih: 23 Mart Alındığı Yer:

    Kas sistemini yakından tanıyalım

    Haberin Devamı

    Kas ve kas gruplarımız olmasaydı yaşamamız mümkün değildi, yani anlaşılacağı üzere kaslar hayati derecede önemli bir sistemin parçaları ve diğer organlarımız kadar kas sağlığımız da çok önemlidir.

    Kaslarımızın öncelikli görevi iskelet sistemini ayakta tutmaktır. Kaslar ayrıca kalp ve organlarımızın çalışması için de önemlidir.

    3 tipte kas dokusu mevcuttur. Bunlar;

    • İskelet kası: İskelet kasları vücudun hareket etmesini sağlar. Bedenimizde üzerinde iskelet kası bulunur. Sinir sistemi kası kasılmaya işaret ettiğinde, kas grupları iskeleti hareket ettirmek için birlikte çalışır. Bu sinyaller ve hareketler neredeyse istemsizdir, ancak bilinçli çaba gerektirirler. İnsanlar hareket ederken bireysel kaslara konsantre olmaları gerekmez.
    • Kalp kası: Kalp kası istemsiz yani kendiliğinden çalışan bir kastır. Bu kaslar kalbin duvarlarını oluşturur ve kanı beyinden gelen sinyallerden vücuda pompalayan sabit, ritmik atımı oluşturur. Bu kas tipi ayrıca kalbin kasılmalarını üreten elektriksel etkiyi de oluşturur, ancak sinir sisteminden hormonlar ve uyaranlarda, korktuğunuzda kalp atış hızınız arttığında olduğu gibi bu etkileri de değiştirebilir.
    • Düz kaslar: Düz kaslar, içi boş olarak tabir edilen organların, solunum yollarının ve kan damarları için dış duvarlarını oluşturur. Dalgalı hareketleri, midedeki yiyecek iletimi, mesaneden idrar çıkışı gibi hareketlere yardım eder. Düz kaslar istemsiz kaslardır. Bununla birlikte uyaranlara ve sinir uyarılarına yanıt olarak daralır.

    Kas hareketleri, nörolojik sinyaller kas hücrelerinde elektriksel etkileşim oluşturduğu zaman meydana gelir. Bu elektriksel iletim esnasında kalsiyum hücrelere salınır ve kısa bir kas seğirmesi oluşturur. Hücreler arasındaki bağlantı ile ilgili problemler nöromüsküler (sinire bağlı kas hastalıkları) hastalıklara yol açabilir.

    Kas ağrıları, aşırı kullanım ve zorlama gibi basit bir durum olsa da çok sayıda soruna işaret edebilen yaygın bir sorundur. Bazı kas bozuklukları ve kasları etkileyen durumlara bakalım: Morarma, kramp, Miyopati, Kas distrofisi, Parkinson, Fibromiyolji, Multiple Skleroz durumlarına işaret edebilir.

    Haberin Devamı

    Düzenli beslenme ve egzersiz kas sağlığı için önemlidir.

    #Yasemin Soyt&#;rk &#;zseren#Kas Sistemi#Kas Ağrıları

    LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

    Yazarın Tüm Yazıları
Arşiv Bağlantısı
  • Musclar. Musclar. (23 Mart ). Alındığı Tarih: 23 Mart Alındığı Yer:

    nest...
  • © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.