kulak kiri sertleşmesi nasıl geçer / Kulak Kiri (Buşon) nedir? - Dr. Mustafa Çelik | Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı

Kulak Kiri Sertleşmesi Nasıl Geçer

kulak kiri sertleşmesi nasıl geçer

Dış kulak yolunun yapısı

Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi kulak memesi dışında elastik kıkırdaktan oluşmuştur. Cilt altındaki dokuda sebase bezler ve kıl folikülleri bulunur. Yağ dokusu sadece kulak memesinde vardır. Dış kulak yolu yaklaşık cm ‘dir  ve ön duvar 6 mm kadar arka duvardan uzundur. Dış kulak yolunun dış 1/3’ lük kısmı kıkırdaktan oluşur. Hidrofobik ve göreceli asidik (ph ) serümen dış kulak yolunun bu kısmının bezlerinden salgıyla ve epitelin yenilenmesinden oluşur.

Dış kulak yolu kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Kulak zarının  yenilenen keratinöz tabakası merkezden uzağa doğru hareket eder. Bu hareket dış kulak yolunun kemik kısımından içeriden dışarıya doğrudur. Yenilenen epitel dokusu dış kulak yolunun 1/3 dış kısmında birikir ve dışarı atılır.

Dış kulak iltihabı

Dış kulak yolu kanalının enfeksiyonu ve enflamasyonudur. Her  erişkin ve çocuğun  ’ de 4’ ünde yılda bir kez  görülür. Çoğunlukla yaz aylarında görülür. Sıcak ve nemli ortamlarda sıklığı artar. Dış kulak yolunu tıkayan sıkışmış serümen (kulak kiri), darlık, kemik çıkıntılar (exostoz), işitme cihazı kullanımı, kulak tıkacı kullanımı, kurcalamaya bağlı (pamuklu kulak çubukları ile yada yabancı cisim ile ) travma ve yüzme dış kulak yolu iltihabı oluşumu için hazırlayıcı faktörlerdir.

Hidrofobik özellikte serümen katmanının ve alttaki yüzeyi örten örtünün(epitel) hasarı bu bölgenin enfeksiyonlara açık hale gelmesine neden olur. Enfeksiyon  sonucu enflamatuar yanıt artar şişlik, kızarıklık, ağrı, kaşıntı, ve akıntıyla devam eder.

Dış kulak yolu mantar enfeksiyonları genelde antibiyotik kullanımı sonucu oluşan fırsatçı enfeksiyonlardır. İşitme cihazı kullananlarda Candida grubu mantarlar yüzeyel dış kulak yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Aspergillus türü mantarlar  cilt ve cilt altı dokuyu tutacak şekilde şiddetli olabilir. 

Dış kulak yolu iltihabının belirti ve bulguları

Klinik olarak ağrı en sık şikayettir. Ağrı şiddetli olabilir ve kulak kepçesine özellikle kulağın ön bölümündeki kıkırdağa (tragus) dokunmakla artan tarzdadır. Kaşıntı erken dönemde hem mantar hem bakteriyel enfeksiyonlarda görülebilir. Dış kulak kanalında epitel artıklarının birikmesine bağlı kulakta dolgunluk ve işitme azlığı görülebilir. Dış kulak yolundan akıntı bakteriyel enfeksiyonlarda daha sık görülür. Dış kulak yolunda kızarıklık ve az miktarda akıntı erken dönem bulgusudur. Dış kulak yolunda şişlik ve iltihaplı akıntı genelde bakteriyel enfeksiyon bulgusudur. Dış kulak yolu mantar enfeksiyonlarında   hifa görülebilir. Kalınlaşmış, kızarık dış kulak yolu genellikle alerjik yada kontakt dermatit olan hastalarda görülür.

Tanı için ekstra araştırmaya gerek yoktur. Şikayetler ve muayene bulgularıyla tanı konulur. Dış kulak yolu kültürüne nadiren ihtiyaç duyulur.

Dış kulak yolu iltihabında tedavi

Tedavide dış kulak yolunda biriken iltihap ve epitel artıkların dikkatlice temizlenmesi hem tedaviyi hızlandırır hemde verilen damlaların rahat nüfuz etmesini sağlar.

Dış kulak yolunun damlaların geçmesini engelleyecek kadar daralması durumunda pamuklu tampona emdirilmiş, şişliği azaltıcı damlalar doktorunuz tarafından uygulanacaktır. Bazı damlalarla dış kulak yolunun asitikleştirilmesi tedaviye yardımcıdır.

Tedavisi genelde dış kulak yoluna uygulanan damlalar şeklindedir. Bazı durumlarda  ağızdan antibiyotik tedavisi eklenebilir.

Kulak ne zaman temizlenmelidir?

Kulak kanalı hiç temizlenmese bile, kulak kanalının kendi kendini temizleyebilme özelliği nedeniyle serumen zaman içinde kendiliğinden dışarı atılıfunduszeue.infou çubuk, tığ, şiş, kürdan vs. ile kulak temizliği ya da kurcalanması sırasında,kulağın doğal salgısı (serumen) derine doğru itilerek kulak kanalının tıkanmasına sebep olur.

Bu özel salgının Kulak kanalı derisinin yüzeyinden uzaklaştırılması, yüzey epitelinin kuruyup dökülmesine ve kulak kanalında birikmesine neden olur. Üzerine binen toz vs ile de kulak kanalında “buşon” adı verilen tıkaçlar oluşabilir.

Tıkaçlar ne zaman temizlenmeli?

Kulak ağrısına sebep oluyorsa, dolgunluk ve basınç hissi yapıyorsa,işitmede azlığı ve/veya çınlamaya neden oluyorsa, başka bir nedeni olmayan öksürük varsa, tıkaçlar temizlenebilir.

Kulak nasıl temizlenmeli?

Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.

Kulak tıkacı (buşon) nasıl tedavi edilir?

Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.

Kulak zarında delik bulunanların kulak kanalına herhangi bir madde veya ilaç damlatmaması gerekir. Aksi halde orta kulakta iltihaplanmasına sebep olabilir.

Kulak bir kere temizlendikten sonra sürekli temizlenmesi mi gerekir?

Kulak kanalının temizlenmesi işleminin alışkanlık yaptığı ya da kulağın daha çabuk kirlendiği gibi yanlış bir inanış vardır. Kulağın temizlenme ihtiyacı, serumenin aşırı üretimine, kulak kanalının yapısına, cilt kuruluğuna, egzama ve seboreik dermatit gibi cilt problemlerine, bağlıdır. Yoksa bir kez temizlenmesine değil. Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendi kendini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, altı ayda veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar.

Kulak Kiri

Kulak kirinin bilimsel adı serumendir. Kulak kanalının en dış kısmında, bin ila iki bin arasında yağ bezi ile ter bezi tarafından üretilir. Serumene biraz tüy, ölü deri hücreleri ve diğer vücut döküntüleri eklendiğinde bildiğimiz kulak kiri ortaya çıkar. Daha önce kulak kirinin sadece nemlendirme ve böceklerin kulağa girmesini önleme amacıyla üretildiği sanılıyordu fakat bazıları antibiyotik işlevi gördüğüne de inanıyor.

Kulak Kiri Nedir ?

Kulak kirinin bilimsel adı serumendir. Kulak kanalının en dış kısmında, bin ila iki bin arasında yağ bezi ile ter bezi tarafından üretilir. Serumene biraz tüy, ölü deri hücreleri ve diğer vücut döküntüleri eklendiğinde bildiğimiz kulak kiri ortaya çıkar. Daha önce kulak kirinin sadece nemlendirme ve böceklerin kulağa girmesini önleme amacıyla üretildiği sanılıyordu  fakat bazıları antibiyotik işlevi gördüğüne de inanıyor.

Serumene aslında normal değilmiş gibi gelse de, durum bunun tam aksinedir. Kulağın kendini mikroplardan korumak için salgıladığı antibakteriyel salgıya kulak kiri denmektedir. Normal şartlarda kulak, ürettiği bu kiri kulak dışına atar. Fakat atmadığı zaman sağlıksız oluşumlar meydana gelir. Kulak kiri söz konusu kulak içinde birikerek atılamadığı için, hastalığa dönüşebilir. Bu yüzden kulak temizliği yapılırken dikkat edilmelidir. Kulağı temizlerken mutlaka dikkatli olunmalıdır. Pamuklu çubuk yardımıyla doğrudan kulağı temizlemek, kulakta zedelenmelere sebebiyet verebilir. Kulak yoluna gelen zarar sonucunda daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Kulağın kirden dolayı tıkandığı, bazı belirtilerden anlaşılabilir. Bu belirtiler:

  • İşitme kaybı
  • Kulak içerisinde ağrı
  • Kulakta tıkanma hissi
  • Çınlamaların meydana gelmesi
  • Kulakta normal olmayan biçimde ses ve gürültüler işitilmesi
  • Kulak içerisinin kaşınması
  • Kulakta meydana gelen akıntı veya koku
  • Öksürük

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, kulak kiri tedavisi için uzman doktora başvurmanız gereklidir. Aksi takdirde geç müdahale nedeniyle, kalıcı işitme kayıpları yaşayabilirsiniz. Kulağınızı temizlemek için evde alternatif yöntemler uygulamak yanlış bir harekettir. Söz konusu durum, mutlaka doktorun müdahale etmesi gereken bir durumdur.

Kulak Kiri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Merkezimizde kulak kiri tedavisi, kulak çöpünün zarar verme olasılığı yüksek olduğundan kulak kirini önce bir yumuşatıcı sıvıyla yumuşatıp sonra da kulaktaki birikintiyi akıtarak yada aspire ederek temizleme yöntemine başvurmaktayız. Tedavi yöntemlerinde kullanılan kulak yıkama işleminin ardından, hastalar rahatlamaktadır. Neredeyse bütün hastalar, eskisine göre çok daha fazla işitebildiğini belirtmiştir. Kulakların tedavi edilirken yıkanması, kesinlikle alışkanlık yapan bir tedavi yöntemi değildir. Kulaklarınız yıkandıktan sonra kulak temizliğinizi yaparken daha hassas davranmanız, kulak yolunu ve kulak zarını zedelememeye özen göstermeniz gereklidir.


Kulak Kiri Sıkça Sorulan Sorular


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası