hamile kaldığın tarihi hesaplama / Gebelik (Hamilelik) Hesaplama - Bebek Doğum Tarihi Hesaplama | Uni Baby

Hamile Kaldığın Tarihi Hesaplama

hamile kaldığın tarihi hesaplama

hamilelik gebelik hesaplama

Anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren kafanızı kurcalayacak birçok soru olacak. Ne zaman hamile kalabileceğinizi, yumurtlama dönemi ovulasyon hesaplama ve gebelik haftasının nasıl hesaplanacağını, adet dönemi hesaplamasının inceliklerini öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Ayrıca, gebelik takibi sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, kaç haftalık hamile olduğunuzu, bebeğin doğum tarihini hesaplama işlemini merak ediyorsanız, tüm bu soruların cevapları, anne karnında ay ay bebek gelişim takvimive daha fazlası bu sayfada!

HAMİLELİK-GEBELİK HESAPLAMA 

Peki, hamilelik nasıl hesaplanır? Kaç haftalık hamileyim sorusunun yanıtı nasıl bulunur? Elele arşivinden iki ayrı makaleyle geniş bir özet yapalım...

 'Kaç haftalık hamileyim', 'Hamilelik, gebelik haftası nasıl hesaplanır?' gibi merak edilen bu soruları Opr. Dr. Numan Bayazıt şöyle yanıtlamıştı:

SON ADET TARİHİNE GÖRE KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?

Eskiden hesaplama cetveline, şimdi ise ultrasonun bilgisayar bölümüne kadının bildirdiği “Son Adet Tarihi” yani SAT’ı girip kaç haftalık bir gebelik beklendiğine bakarız. SAT adetin ilk başladığı gündür, bittiği gün değil. Bazı kadınların adet başlamadan önce bir süre lekelenmeleri olur. Bu lekelenmeler değil, adetin kuvvetlendiği gün “İlk Gün” olarak kabul edilir. Sonra kadın ultrasona alınır ve bebeğin öncelikle rahim içinde olup olmadığına, daha sonra kalp atışlarına bakılır. İkisi de tamamsa sıra Baş-Popo mesafesinin ölçülmesine gelir. Buna CRL (Crown Rump Lenght) denir. Başın en uç noktasından, kuyruk sokumunun ucuna kadar olan mesafedir.

kaç haftalık hamileyim

BEBEĞİN GERÇEK YAŞI NASIL HESAPLANIR? 

CRL ölçümü ilk 3 ay içinde yapıldığında, bebeğin gerçek yaşını 4-5 gün yanılma ile gösterir. İlk 3 aydan sonra yapılan baş çapı, uyluk kemiği uzunluğu ve özellikle karın çevresi gibi ölçümlerin bebeğin gerçek yaşını göstermesi bakımından değeri yoktur. Kilo ölçümleri ve buna göre çıkan haftaların ise gebelik yaşının tahmini anlamında hiç önemi yoktur. Çünkü, tıpkı doğduktan sonra olduğu gibi, yapısal ve beslenme gibi başka nedenlerle olan büyüklük farklılıkları ortaya çıkmaya başlar. İşte bu nedenle ilk 3 ay içinde ultrasona girmek önemlidir.

Gebeliğin bundan sonraki bütün takipleri, CRL tarafından doğrulanan “Son Adet Tarihi” yani SAT’a göre yapılacaktır. Bebekte gelişme geriliği var mı, varsa doğurtalım mı, suyu gelirse ya da gebelik zehirlenmesi olursa bekleyelim mi yoksa artık doğurtabilir miyiz, akciğerler olgunlaşmış mıdır? … Bütün bu kararlar alınırken gebelik yaşı yani SAT göz önüne alınır.

hamilelik hesaplama

CRL ölçümü gebeliğin 14. haftasına kadar yapılır. Bu haftadan sonra yapıldığında bebek büyüyüp bükülmeye başladığı için anlamı yoktur.

HAMİLELİK (GEBELİK) HAFTASI NASIL HESAPLANIR?

Beklenen doğum tarihi, MDT (Muhtemel Doğum Tarihi) olarak bilinir. Bu normal gebeliklerin ortalaması alınarak tahmin edilen bir zamandır ve SAT’tan itibaren 280 gündür. Gebelik takipleri ay ay değil, hafta hafta sayılarak yapılır. Yani ortalama gebelik süresi 40 haftadır. Peki biz neden “Son adet tarihiniz nedir?” diye sorup, bütün hesaplamaları ona göre yapıyoruz. Döllenme gerçekten o tarihte mi oluyor, yani gebeliğin başlangıcı o tarih mi?... Hayır

Bizim son adet tarihini sormamızın sebebi, kadınların bunu takip etmesinin daha kolay olmasıdır. Kadın hangi tarihte yumurtladığını ya da gebe kaldığı ilişkinin hangi tarihte olduğunu bilemeyebilir. Yani SAT, bizim kadınlardan bilgi almamızın yoludur. Birazdan gerçek gebeliğin ne zaman başladığını anlattığımda, SAT’a neden her zaman güvenemeyeceğimizi anlayacaksınız.

kaç haftalık hamileyim

Gebelik gerçekte SAT’da değil, yumurta ile spermin birleştiği gün başlar. İlişki olduğunda yumurtlama da olmuşsa döllenme saatler içinde gerçekleşir. İşte bu, bir gebeliğin gerçek başlama anıdır. Biz bunu bilip, gebelik haftalarını buna göre saysaydık, ortalama bir gebelik 40 değil 38 haftadır diyecektik. Çünkü yumurtlama SAT’dan ortalama 14 gün sonra olur.

SAT yani adetin ilk günü, yumurtaların büyümeye başladığı tarihtir. Bir önceki ayda gebelik olmamışsa, bebek için kalınlaşıp hazırlanan rahim içi zarı adetle atılır ve hemen yenisi hazırlanmaya başlar. Bu hazırlık büyümeye başlayan yumurtalardan salgılanan östrojen hormonu ile olur. Bir yandan yumurta büyürken bir yandan da rahim içi zarı yani endometrium kalınlaşır.

YUMURTANIN OLGUNLAŞIP ÇATLAMASI 14 GÜN SÜRER 

Adetin ilk gününden itibaren büyümeye başlayan yumurtanın olgunlaşıp çatlaması ortalama 14 gün sürer. Biz de bir kadının gebeliğini SAT’den itibaren başlayarak saydığımızda, gebeliğin gerçek yaşına fazladan 2 hafta eklemiş oluruz.  Bunu herkes böyle kabul ettiğinde bir sorun yoktur. Nitekim bütün bilimsel çalışmalar SAT ile yapılır.

Peki ama ya kadın 14. günde yumurtlamıyorsa? İşte o zaman her şey yanlış hesaplanır. Bu nedenle ilk 3 ay içinde ultrason yapılıp, bildirilen son adet tarihi ile, ölçülen CRL’nin uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi çok önemlidir. 1 haftadan fazla bir uyuşmazlık varsa, SAT yanlıştır ve düzeltilmelidir.

Kadının gerçek yumurtlama zamanı birçok nedenle farklı olabilir. Örneğin sık rastlanan Polikistik Over Sendromu’nda yumurtlamalar çok geç olabilir. Kadın bize günüm geçti diye geldiğinde bebek beklenenden çok daha küçük olabilir hatta görülemeyebilir.

 İlerleyen yaşla birlikte yumurtlamalar daha çabuk olgunlaşıp çatlamaya başlar. Kadın bunu iki adet arasındaki sürenin kısılmasından anlayabilir. Bu durumda da bebek beklenenden daha büyük bulunacaktır. Yaş daha da ilerleyip, yumurta sayısı azaldığında çatlayamama sorunu ortaya çıkmaya başlar ve iki adet arası uzar. Bazen kadın gebe kaldığını fark etmez, gebelik esnasında olan bir kanamayı adet olarak algılayabilir. Geldiğinde beklediğinden çok daha büyük bir gebelikle karşılaşabilir. Bütün bu nedenlerle gebelik yaşının hesaplanması için sadece SAT’a güvenemeyiz. Günü geçen bir kadının ilk ay içinde ultrasona girmesi önemlidir. 

HAMİLELİK HESAPLAMA CETVELİ

Kaç haftalık hamileyim diye merak edenler, aşağıdaki cetvele de bakabilir...

hamilelik hesaplama cetvelikaç haftalık hamileyim?  

KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?

Bir de Elele arşivine bakalım... Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Kurtoğlu Özdeş hamilelik hesaplama ile ilgili merak edilenleri Elele'ye anlatmıştı.

Hamilelik haftası hesaplama

Özdeş, 'Hamilelik haftası nasıl hesaplanır' sorusuna şu yanıtı veriyor: Gebelik haftası düzenli adet gören kadınlarda son adet tarihine bağlı olarak hesaplanır. Dolayısıyla döllenme yaşı veya embriyo yaşından farklı olarak en az 14 gün daha büyük olarak hesaplanır. Gebelik haftası ideal olarak gebeliğin 22. Haftasına kadar kesin olarak belirlenmelidir.  Hesaplama klinik veya ultrasonografik olarak yapılabilir:

HAMİLELİK HAFTASI İÇİN KLİNİK HESAPLAMALAR

1. Naegele kuralı: Son adet tarihine 7 gün eklenir ve 3 ay geri gidilir ve tahmini 40 haftalık doğum tarihi hesaplanır, bu hesaba göre de şu anki tarihteki gebelik haftası bulunur. Adet düzensizliği olan, emziren veya menopoza yakın olan kadınlarda hata oranı çok yüksektir.

2. Rahim büyüklüğüne göre: Rahim yüksekliği 12 haftada pubik kemik hizasında, 20 haftada göbek hizasındadır. Çok kullanışlı bir yöntem değildir.

HAMİLELİK HAFTASI İÇİN ULTRASONOGRAFİK HESAPLAMA

1. Gebelik kesesi, transvajinal ultrasonografide en erken 4,5 haftada görülür. Kese içinde yolk kesesi 5. gebelik haftasında, fetal kalp atımı ise 5,5 haftada belirir. 

2. İlk üç aylık dönemde (ilk 14 hafta) en ideal ölçüm CRL adı verilen baş-popo mesafesine göre gebelik haftası hesabıdır. CRL ‘ye göre hesapta gebelik haftası 5 ile 7 gün arasında farklı çıkabilir. Sonraki üç ayda (14-28) haftada ise BPD adı verilen fetal başa ait bir çap ölçümü hesap için idealdir. Buna göre de gebelik haftasında iki haftaya kadar farklılık tespit edilebilir. Sonraki dönemde ise genellikle BPD, HC (baş) ölçüleri, FL (bacak) ölçüsü ve AC (karın çevresi) ölçümü kombine olarak kullanılır. 

3.İkiz gebeliklerde de aynı ultrasonografik ölçümler kullanılır, bebekler arası fark varsa büyük olan fetüse göre hesap önerilir.

4.Doğal yolla değil de yardımcı üreme yöntemi ile olan gebeliklerde hesap biraz daha farklıdır. Tüp bebek uygulamalarında, taze transferlerde son adet tarihi ile gebelik haftası uyumlu iken, donmuş embriyo transferinde, embriyonun gününe göre (3. veya 5. gün) hesaplama değişir. Embriyo yerleştirildikten sonra gebelik testi pozitif çıkarsa gebelik haftası 4 haftalık kabul edilir ve o şekilde takip edilir.

Çin Takvimi 2023 ve Cinsiyet Hesaplama

Çin Takvimi Nedir?

    Çin Takvimi, yaklaşık 700 yıldır kullanılan bir takvim sistemidir ve hamilelik sürecinde bebeğin cinsiyetinin tahmin edilmesi gibi birçok amaçla kullanılır. Aslında doğum tarihine göre bebeğin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan geleneksel bir araçtır. Çin Takvimi'nin diğer adları arasında Doğum Takvimi, Cinsiyet Tahmin Takvimi, Yin Yang Takvimi, Ba Gua Takvimi ve Binomial Takvim bulunur. Takvim, ay takvimine dayanır ve her yıl bir hayvan sembolüne sahip olan 12 yıllık bir döngü kullanır. Bu semboller sırasıyla fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek ve domuzdur.

Çin Takvimi Cinsiyet ve Gebelik Hesaplamada Nasıl Kullanılır?

    Çin Takvimi'ne göre otomatik cinsiyet hesaplama yöntemi, anne adayının doğum tarihindeki Çin takvimi yılı ve hamileliğin tahmini ayına göre bebeğin cinsiyetini tahmin etmek üzerine kuruludur. Bu yönteme göre, öncelikle anne adayının yaşını Çin takvimine göre hesaplamak gerekiyor. Ardından, gebeliğin tahmini ayı ve doğum tarihindeki Çin takvimi yılı kullanılarak, bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir.

    • • Otomatik cinsiyet hesaplama yöntemi için aşağıdaki adımlar izlenir
    • • Öncelikle annenin doğum tarihini üst tarafta yer alan hesaplama aracına girin.
    • • Daha sonra annenin hamile kaldığı tarihi girin. Eğer tam tarihi hatırlamıyorsanız yakın bir tarih de seçebilirsiniz.
    • • Ardından "Hesapla" seçeneğine tıklayın
    • • Çin takvimi bebeğinizin muhtemel cinsiyeti hakkında sonucu gösterecektir.

Cinsiyet Tahmini İçin Çin Takvimi 2023

    Cinsiyet hesaplama için, anne adayının yaşına ve hamileliğin tahmini ayına bakarak, Çin Takvimi cinsiyet tablosuna göre tahmin yapılır. Aşağıda yer alan tabloda, sütunlar hamileliğin tahmini aylarını, satırlar ise anne adayının doğum tarihindeki Çin takvimi yıllarını gösterir. Anne adayının yaşı, yukarıdaki bilgilerle birleştirilerek, cinsiyet tahmini için doğru hücredeki sembole bakılır. Tablodan hesaplama yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta var! Çin Takvimi cinsiyet hesaplama işlemi kadının yaşı da dikkate alınarak gerçekleştiriliyor. Ancak bu noktada da kafa karışıkları da olabilmektedir. Yaş hesaplaması yaparken miladi takvime göre olan yaşınıza + 1 ya da + 2 eklemeniz gerekiyor. Bu noktada 1 yaş mı yoksa 2 yaş mı eklenmesi gerektiği sorusu herkesin zihninde beliriyor. Bu sorunun yanıtı için doğrunuz yılın Çin takvimine göre başlangıç yılından önce mi yoksa sonra mı olduğunu belirlemeniz gerekir. Çin takvimi başlangıç yıllarını tablonun hemen altından öğrenebilirsiniz.

YaşOCAKŞUBATMARTNİSANMAYISHAZİRANTEMMUZAĞUSTOSEYLÜLEKİMKASIMARALIK
18KIZERKEKKIZERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEK
19ERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKERKEKKIZERKEKERKEKKIZKIZ
20KIZERKEKKIZERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKKIZERKEKERKEK
21ERKEKKIZKIZKIZKIZKIZKIZKIZKIZKIZKIZKIZ
22KIZERKEKERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZKIZKIZKIZ
23ERKEKERKEKERKEKKIZERKEKERKEKKIZKIZKIZERKEKERKEKKIZ
24ERKEKKIZKIZERKEKERKEKKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEK
25KIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKERKEKERKEK
26ERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZKIZ
27KIZKIZERKEKERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKERKEK
28ERKEKERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZ
29KIZERKEKKIZKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZKIZ
30ERKEKERKEKKIZERKEKKIZERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKERKEK
31ERKEKERKEKERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZKIZKIZ
32ERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEK
33KIZERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZ
34ERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEKKIZKIZ
35ERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEK
36ERKEKKIZERKEKERKEKERKEKKIZERKEKERKEKKIZKIZKIZKIZ
37KIZKIZERKEKKIZKIZKIZERKEKKIZKIZERKEKERKEKERKEK
38ERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZ
39KIZKIZERKEKKIZKIZKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEK
40ERKEKERKEKERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEK
41KIZKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZ
42ERKEKKIZKIZERKEKERKEKERKEKERKEKERKEKKIZERKEKKIZERKEK
43KIZERKEKKIZKIZERKEKERKEKERKEKKIZKIZKIZERKEKERKEK
44ERKEKKIZKIZKIZERKEKKIZERKEKERKEKKIZERKEKKIZERKEK
45KIZERKEKKIZERKEKKIZKIZERKEKKIZERKEKKIZERKEKKIZ


ÇİN TAKVİMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


Çin Takvimi Başlangıç Yılları

  • • 6 Şubat 1970
  • • 27 Ocak 1971
  • • 15 Şubat 1972
  • • 3 Şubat 1973
  • • 23 Ocak 1974
  • • 11 Şubat 1975
  • • 31 Ocak 1976
  • • 18 Şubat 1977
  • • 7 Şubat 1978
  • • 28 Ocak 1979
  • • 16 Şubat 1980
  • • 5 Şubat 1981
  • • 25 Ocak 1982
  • • 13 Şubat 1983
  • • 2 Şubat 1984
  • • 20 Şubat 1985
  • • 9 Şubat 1986
  • • 29 Ocak 1987
  • • 17 Şubat 1988
  • • 6 Şubat 1989
  • • 27 Ocak 1990
  • • 15 Şubat 1991
  • • 4 Şubat 1992
  • • 23 Ocak 1993
  • Başlangıç tarihlerine göre öncelikle kadının yaşının hesaplanmasıyla başlıyor. Yaş hesaplama işlemine bir örnek verebiliriz. Miladi takvime göre 1980 yılında doğduğunuzu varsayalım. Çin takvimine göre 1980 yılı 16 Şubat’ta başlıyor. Eğer 1980 yılının 16 Şubat tarihinde ya da daha önce doğduysanız yaşınıza + 1 eklemeniz gerekiyor. 1980 yılının 15 Şubat tarihinde ya da 1980 yılının ocak ayının herhangi bir tarihinde doğduysanız yaşınıza + 2 eklemelisiniz.


Çin Takvimi Mantığı Nedir?

    Çin Takvimi'nin mantığı, anne adayının yaşı ve hamileliğin tahmini ayına göre bebeğin cinsiyetini tahmin etmek üzerine kuruludur. Takvim, geleneksel olarak ay takvimine dayanır ve her yıl bir hayvan sembolüne sahip olan 12 yıllık bir döngü kullanır. Bu semboller sırasıyla fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek ve domuzdur. Tahmin yapmak için, anne adayının doğum tarihindeki Çin takvimi yılı ve hamileliğin tahmini ayı kullanılarak, birkaç matematiksel işlem gerçekleştirilir. Sonuç olarak, belirli bir ayda doğan bir kadının, bebeğinin cinsiyeti ile ilgili tahminde bulunulabilir.

Çin Takviminde 2023 Ne Yılı?

    Çin takviminde 2023 yılı, tavşan sembolüne sahip olan bir yıldır. Yani 2023 yılı "Tavşan Yılı" olarak adlandırılır. Tavşan sembolü, Çin kültüründe saflık, mutluluk, dostluk ve aile değerleriyle ilişkilendirilir. Dolayısıyla, 2023 Tavşan Yılı, bu değerlerin önemli olduğu bir yıl olarak kabul edilir. Tavşan sembolü ayrıca, uyumlu, şefkatli ve iyi niyetli bir karaktere sahip olduğu düşünülen insanlarla da ilişkilendirilir. Bu nedenle, 2023 Tavşan Yılı, insanların birbirleriyle daha uyumlu ve sevgi dolu bir ortamda bir arada olmaları için iyi bir zaman olabilir. Ancak, belirtmek gerekir ki Çin takvimi sembolleri sadece bu sembollerin yorumlanmasına bağlı değildir ve yılın gerçek olayları, siyasi ve ekonomik koşulları vb. gibi diğer faktörler de sembollerin anlamını etkileyebilir.

Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplamada Doğru Sonuç Verir Mi?

    Çin Takvimi, geleneksel olarak bebeğin cinsiyetini tahmin etmek için kullanılan bir araçtır, ancak kesin sonuçlar vermesi garanti değildir. Tahmin, anne adayının yaşı ve hamileliğin tahmini ayına göre yapıldığı için, doğru sonuçların elde edilmesi için tam doğum tarihi ve hamilelik haftası gibi diğer faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, her insanın biyolojisi farklı olduğundan ve cinsiyet belirleme süreci oldukça karmaşık olduğundan, sonuçların tam olarak doğru olması mümkün değildir. Bu nedenle, Çin Takvimi, eğlence amaçlı kullanılması veya yalnızca merakı gidermek için kullanılması önerilir. Kesin sonuçlar elde etmek için, tıbbi testler ve muayeneler gereklidir.

Çin Takvimi Hangi Ayda Kız - Erkek Bebek Olur?

    Çin Takvimi'ne göre hangi ayda erkek ya da kız bebek olacağına dair kesin bir kural yoktur. Ancak, Çin Takvimi cinsiyet tablosuna göre, anne adayının doğum tarihindeki Çin takvimi yılı ve hamileliğin tahmini ayına bağlı olarak, bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir. Çin Takvimi cinsiyet tablosunda, sütunlar hamileliğin tahmini aylarını, satırlar ise anne adayının doğum tarihindeki Çin takvimi yıllarını gösterir. Anne adayının yaşı, doğum tarihindeki Çin takvimi yılına ve hamileliğin tahmini ayına bakılarak, cinsiyet tahmini için doğru hücredeki sembole bakılır.

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda bitiş tarihinizi belirlemenize yardımcı olabilir:

Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken bir ultrason. Bazı doktorlar erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir, ancak çoğu zaman sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya bitiş tarihi fizik muayenenize ve SAT'a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (değişse de 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetaş hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir ve bitiş tarihinizi doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında not edilecek rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi saptamak için bir faktör olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası