göz kapağı seyirmesi tedavisi / Göz Seğirmesi Neden Olur? Nasıl Geçer? - Veni Vidi Göz

Göz Kapağı Seyirmesi Tedavisi

göz kapağı seyirmesi tedavisi

GÖZ SEĞİRMESİ NEYİN HABERCİSİ?


Toplum genelinde çok yaygın bir şikayet olan göz seğirmesi stres, fazla miktarda kafein tüketimi gibi nedenlerle görülebildiği gibi göz içi iltihapları gibi ciddi göz hastalıklarının da belirtisi olabiliyor. Kudret Göz İstanbul  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi göz seğirmesi hakkında en çok merak edilenler hakkında bilgi verdi. 

GÖZ SEĞİRMESİ İLE BEDENİNİZ ALARM VERİYOR OLABİLİR!

Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi , göz seğirmesinin nedenlerine değinerek, göz seğirmesinin bedenin uyarısı olabileceğini belirtti  “Göz seğirmesi, tıbbi adıyla miyokimi göz çevresinde özellikle göz kapağında istemsizce kasılmaların  meydana gelmesidir.  Genellikle üst göz kapağında hissedilir ve birkaç saniye, 1 -2 dakika gibi kısa sürede kendiliğinden geçer.  Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu etkenler ortadan kalktığında da şikayetler son bulur. Göz seğirmesi ile bedeniniz size dinlenmeniz gerektiğini, vitamin, magnezyum eksikliğiniz olduğunu, alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini, sigarayı mutlaka ya da mutlaka bırakmanız  gerektiğini anlatıyor olabilir. “

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi  uzun süreli, kronik göz seğirmelerinin hastalık habercisi olabileceği konusunda uyardı: “Göz seğirmesi kişinin kontrolü dışındadır ve uzun süreli olduğunda sinir bozucu olabilir.  Haftalarca, aylarca süren göz seğirmesi şikayetiyle başvuran hastalara rastlayabiliyoruz. Uzun süreli şikayetlerin altında daha ciddi nedenler, göz ya da sinir sistemine bağlı hastalıklar yatıyor olabilir.  Bir haftayı aşan göz seğirmelerinde, göz seğirmesiyle birlikte gözlerde kızarıklık, şişlik ya da üst göz kapağında düşüklük oluştuğu durumlarda, gözlerde hissedilen seğirmeler  yüzün başka bir bölümünde de hissedildiğinde uzman bir doktora başvurmak gerekir. Göz seğirmesine neden olan hastalıkların başında; göz kuruluğu, göz alerjileri, göz bozuklukları, konjonktivit  halk arasında bilinen ismiyle pembe göz, göz içi iltihapları yani üveit, göz kapağı iltihapları yani blefarit, gözün tahrişi, ışık hassasisyeti  ya da  ışık ıntoleransı olarak bilinen fotofobi gelir. Çok nadir olsa da bell paralizi, distoni, parkinson, tourette sendromu sinir sistemi hastalıkları da göz seğirmesine neden olabilir.” 

GÖZ YORGUNLUĞUNA DİKKAT!

Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi  göz seğirmesinin göz yorgunluğuna bağlı olabileceğinin altını çizerek özellikle bilgisayar karşısında masa başı çalışanları uyararak göz seğirmesine karşı bazı önerilerde bulundu: “Özellikle bilgisayar başında çalışanlar gözün yorulmasına bağlı olarak sıklıkla göz seğirmesi şikayeti yaşarlar. Bilgisayar kullanmak, kitap okumak, yazı yazmak, dikiş dikmek gibi gözlerin belli bir noktaya uzun süre odaklandığı işlerle uğraşanların her 20 dakikada bir gözlerini dinlendirmelerini öneririm.  1 – 2 dakika gözleri kapatarak dinlendirmek, uzağa odaklanarak bakmak gibi basit uygulamalar   göz seğirmesinin yanı sıra göz kuruluğu, yalancı miyop olarak bilinen siliyer kas spazmlarının önüne geçmede faydalıdır.   Bilgisayarınızın, televizyonunuzun ekranında parlama varsa ekranın yerini değiştirmek, yansıma önleyici filtre kullanmak gibi yöntemlerle parlamayı azaltın. Beslenme biçiminize özen gösterin. Kahve ve çay gibi kafeinli içecek, alkol tüketimi ve tüketim miktarınıza gözden geçirin. Uzmanlara danışarak yaş, kondisyon, sağlık durumunuza uygun egzersizler yapın, uyku düzeninize dikkat edin. B ve B12 vitamini içeren besinler tüketin, doktorunuzun öneri ve görüşleri doğrultusunda gerekli olduğu takdirde vitamin takviyeleri kullanın. Bazı ilaçların yan etkileri  göz seğirmesine yol açabilmektedir, kullandığınız ilaçlarla ilgili olarak göz doktorunuzu bilgilendirin.”


Göz Se&#;irmesi Neye &#;&#;aret, Neyin Belirtisi?

Halk aras&#;nda göz seyirmesi ya da göz atmas&#; olarak bilinen göz kapa&#;&#; seyirmesinin t&#;p dilindeki ad&#;, blefarospazmd&#;r. Göz kapa&#;&#; anlam&#;na gelen blefaro kelimesi ile kontrol edilemeyen, istemsiz kas kas&#;lmas&#; anlam&#;na gelen spazm kelimesinin birle&#;iminden olu&#;mu&#;tur. Göz kapa&#;&#;, birkaç dakika boyunca, birkaç saniyede bir istemsizce kas&#;l&#;r. Bazen gözdeki bu kas&#;lma oldukça &#;iddetli hale gelir ve d&#;&#;ar&#;dan bak&#;ld&#;&#;&#;nda bile fark edilebilir.

Göz Se&#;irmesi Neden Olur?

Göz seyirmesi nedenleri:

  • Göz yorgunlu&#;u
  • Uykusuzluk
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Stres
  • Alerji
  • &#;ltihap gibi çe&#;itli &#;ekillerde say&#;labilir.
  • Göz seyirmesinin sebebi, seyirmenin geçici oldu&#;u durumlarda uykusuzluk, yorgunluk, stres, göz yorgunlu&#;u kaynakl&#; oldu&#;u dü&#;ünülebilir ve dinlenme neticesinde göz seyirmesi de geçebilir.
  • Ancak uzun sürelerle tekrarlanan göz seyirmeleri altta yatan ba&#;ka bir sebep oldu&#;unu dü&#;ündürerek tetkik edilmelidir.
  • Devaml&#; göz seyirmesi durumunda B12 vitamini, D vitamini, potasyum ve magnezyum seviyeleri kontrol ettirilmelidir.
  • Gözde iltihabi veya alerjik bir durum olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;lmal&#;d&#;r. Bu tetkiklerden bir sonuç elde edilemiyorsa beyinle ilgili tetkikler yap&#;lmal&#;d&#;r.

Göz Enfeksiyonuna &#;yi Gelen Evde 6 Bitkisel Tedavi

göz seyirmesi neden olur

Göz Se&#;irmesi Ne Anlama Gelir?

  • Göz seyirmesi dini olarak bir tak&#;m yanl&#;&#; inançlara konu edilmesi hatal&#; olarak yorumlansa da bat&#;l inançlara sahip baz&#; ki&#;iler taraf&#;ndan göz seyirmesi anlam&#; ile ilgili baz&#; görü&#;ler ileri sürülmü&#;tür.
  • Bunlar genellikle çok eski devirlerden gelen inançlard&#;r ve göz seyirmesi neye i&#;aret diye soruldu&#;unda &#;öyle s&#;ralanabilirler:
  • Gözün d&#;&#;&#;n&#;n seyirmesi: Sa&#; gözde ise kötülemeye i&#;arettir, sol göz seyirmesi ziynete yorulur.
  • Göz bebe&#;inin seyirmesi: Sa&#; gözde s&#;k&#;nt&#;, solda ise sevinç olarak yorumlan&#;r.
  • Göz kuyru&#;unun seyirmesi: Sa&#;da sevinç, solda mal anlamlar&#;na gelir.
  • Göz alt&#;n&#;n seyirmesi: Sa&#;da iyili&#;e, solda mevkiye i&#;arettir.
  • Göz seyirmesi Marifetname adl&#; kitapta da görülebilece&#;i gibi buna paralel &#;ekillerde anlamland&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r.
  • Ayr&#;ca halk aras&#;nda bununla ilgili “sa&#; göz sa&#;l&#;&#;a, sol göz varl&#;&#;a” diye de bir söyleyi&#; vard&#;r.
  • Göz seyirmesi bat&#;l inanç ile aç&#;klanabilecek bir durum de&#;ildir ve sa&#;l&#;kla ilgili ciddi sorunlara i&#;aret edebilece&#;inden ihmal edilmemelidir.

Göz Yorgunlu&#;una &#;yi Gelen 8 Do&#;al Tedavi

göz seyirmesi nedeni

Göz Se&#;irmesine Ne iyi Gelir? Nas&#;l Geçer?

Göz seyirmesi tedavisi bazen çok basit bir &#;ekilde olabilece&#;i gibi bazen de kaynakland&#;&#;&#; sebebe göre daha uzun ve zorlu tedavi süreci gerektirebilir. En basitinden ba&#;layarak bu tedavi yöntemlerini s&#;ralayacak olursak:

  • Yeterli sürelerde uyumaya özen gösterilmelidir. saatlik uyku ihtiyac&#; kar&#;&#;lanmald&#;r.
  • Göz seyirmesi geçmiyorsa &#;l&#;k ve temiz su ile göze kompres yap&#;lmal&#;d&#;r. Il&#;k su göz kaslar&#;n&#; rahatlatacakt&#;r.
  • Stres yaratan ki&#;i ve ortamlardan uzak durulmal&#;d&#;r. Yorgun ve sinirliyken göz seyirmeleri artar. Rahatlamak için aç&#;k havada gezinti, sakin müzikler tercih edilebilir.
  • Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimine s&#;n&#;rlama getirilmelidir.
  • Göz seyirmesi ba&#; a&#;r&#;s&#; ile ilintiliyse ba&#; a&#;r&#;n&#;z&#; tedavi etme yoluna gitmelisiniz.
  • Geçmeyen sol göz seyirmesi için potasyum, magnezyum gibi mineral ve D, B12 gibi vitamin seviyeleri kontrol ettirilmelidir.
  • Rahats&#;z edici ve geçmek bilmeyen göz seyirmeleri için nöroloji veya beyin cerrahi uzman&#;na ba&#;vurabilirsiniz. Göz seyirmesi beyin tümörü gibi bir sebebe dayan&#;yor olabilir.
  • Göz seyirmesi MS hastal&#;&#;&#; gibi bazal ganglion türde bir hastal&#;ktan kaynaklan&#;yor olabilir. Bunun için de bir nöroloji uzman&#;na muayene olmak gerekebilir.
sol göz seyirmesi

Göz Se&#;irmesi Bitkisel Tedavisi, Do&#;al Yöntemler

Göz kaslar&#;n&#;n çe&#;itli nedenlerle spazm geçirmesi durumu olan göz seyirmesi için çe&#;itli bitkisel tedaviler de uygulanabilir. Kaslar&#; rahatlatacak, sinirleri yat&#;&#;t&#;racak, rahat uyumay&#; sa&#;layacak bitki çaylar&#; ya da kürleri denenebilir. Bunlardan baz&#;lar&#; &#;öyle s&#;ralanabilir:

  • Papatya Çay&#;: Sakinle&#;tirici etkisiyle bilinen papatya çay&#; içilebilir.
  • Kaynat&#;lm&#;&#; suda demlenen bir tutam papatya ile haz&#;rlanacak bu çay sinirlerinizi rahatlat&#;p, daha iyi bir uyku uyuman&#;z&#; sa&#;layabilir.
  • Papatya çay&#;n&#; so&#;utup bir pamuk yard&#;m&#;yla gözlerinize masaj yaparsan&#;z, gözlerin rahatlamas&#;na yard&#;m edebilirsiniz.
  • Çinko Takviyesi: Bal&#;k, karides, et, karaci&#;er, ceviz, badem, tah&#;llar, kabak çekirde&#;i, ay çiçe&#;i çekirde&#;i gibi çinko içeren besinler tüketmek de stresinizi azalt&#;r.
  • Son günlerde s&#;k s&#;k gözünüzde se&#;irme fark ediyorsan&#;z çinko de&#;erlerine bakt&#;rman&#;z önerilir.
  • Muz: Muz gibi hem potasyum hem de magnezyum içeren besinler tüketebilirsiniz.
  • Siyah Banotu: Antispazmodik etkisi bilinen siyah banotu isimli bitki, bu tür kas seyirmelerinin tedavisinde kullan&#;lmaktad&#;r.
  • Ancak banotu dikkatli kullan&#;lmad&#;&#;&#;nda zehirleyici olabildi&#;inden bilinçli bir &#;ekilde kullan&#;lmal&#;d&#;r.
  • Çay&#;n&#;n tüketilmesi önerilmez, bunun yerine ha&#;lanarak haz&#;rlanan lapas&#; veya ya&#;&#; ilgili bölgeye tatbik edilmek suretiyle kullan&#;l&#;r.
  • Karaba&#; Otu Çay&#;: Göz seyirmesi tedavisi &#;brahim Saraço&#;lu taraf&#;ndan &#;öyle önerilmektedir: Ak&#;am yatmadan önce karaba&#; otu çay&#; içilebilir.
  • Sedatif etkisi olan limon melisa otu çay&#; da gün için de iki kez tüketilebilir.
  • Bir ay süresince bu bitkisel tedavinin sürdürülmesi nöropatik rahats&#;zl&#;klarda fayda sa&#;layacakt&#;r.
  • Ancak yine de tüm bu bitkisel tedavilerin öncesinde doktora ba&#;vurulmas&#; ve doktorun tavsiyelerine uyulmas&#; önemlidir.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

göz seyirmesi tedavi

Göz Se&#;irmesi &#;çin Hangi Doktora Gidilir?

  • Gözünüzün seyirmesi süre olarak bir haftay&#; a&#;t&#;ysa, göz kapa&#;&#;n&#;z tamamen kapand&#;ysa, yüzünüzün ba&#;ka k&#;s&#;mlar&#;nda da seyirmeler varsa, gözünüzde seyirmenin yan&#; s&#;ra k&#;zar&#;kl&#;k, ak&#;nt&#; veya &#;i&#;lik varsa, üst göz kapa&#;&#;n&#;zda sarkmalar varsa mutlaka doktora ba&#;vurman&#;z gerekmektedir.
  • Göz seyirmesinin süresine ve s&#;kl&#;&#;&#;na göre, size verdi&#;i rahats&#;zl&#;&#;&#;n &#;iddetine göre ba&#;vurulabilecek farkl&#; uzman doktorlara yönelebilirsiniz.
  • Göz seyirmesinin göz alerjisi ya da göz iltihab&#;, göz yorgunlu&#;u gibi sebeplere dayan&#;yor olma olas&#;l&#;&#;&#;na kar&#;&#;l&#;k bir göz doktoruna ba&#;vurulmal&#;d&#;r.
  • Ayr&#;ca göz seyirmesinin gizli astigmat, miyop veya hipermetrop gibi bir nedeni de olabilir.
  • Göz seyirmesi stres veya uykusuzluk kaynakl&#; ise bir psikolog doktora, psikiyatri uzman&#;na ba&#;vurmak faydal&#; olacakt&#;r.
  • Uzun süre devam eden, s&#;k s&#;k tekrarlayan göz seyirmelerinde nöroloji uzman&#;na ya da beyin cerrah&#;na ba&#;vurulmald&#;r. Sorunun sebebinin anla&#;&#;labilmesi için MR çekilmesi gerekebilir,
  • Mineral ve vitamin seviyelerinizin kontrolü için bir dahiliye uzman&#;na ba&#;vurabilirsiniz. Yap&#;lacak tahlil sonuçlar&#;na göre doktorunuz sizi yönlendirecektir.
  • Stresinizi azaltmak için akupunktur uzman&#; gibi alternatif tedavi uzmanlar&#;ndan yard&#;m alabilirsiniz.
  • Uzun süreli göz seyirmelerinde, yap&#;lan tüm tetkiklere ra&#;men hastal&#;ktan kaynakl&#; bir neden bulunam&#;yorsa, bir dermatoloji uzman&#; taraf&#;ndan sorunu kal&#;c&#; olarak çözecek botulinum enjeksiyonu yap&#;labilir.
  • Botulinum enjeksiyonu ile kas&#; uyaran sinir hücrelerindeki kimyasal bloke edilerek kas&#;lma engellenir.
  • Bu yöntem, gerçekten tüm tetkikler yap&#;l&#;p altta yatan bir sorun bulunamad&#;&#;&#;nda tercih edilmelidir.
göz seyirmesi ne anlama gelir

Sa&#; Göz Se&#;irmesi ve Sol Göz Se&#;irmesi Ne Demektir?

  • Asl&#;nda sa&#; göz seyirmesi de sol göz seyirmesi de benzer sorunlardan kaynaklanabilmektedir ve benzer &#;ekillerde tedavi edilebilmektedir.
  • Ancak göz seyirmesi genellikle tek bir gözde ortaya ç&#;kar ve sa&#; göz seyirmesi ya da sol göz seyirmesi olarak adland&#;r&#;l&#;r.
  • Üstelik ço&#;u durumda gözün seyiren k&#;sm&#; göz kapa&#;&#;d&#;r.
  • Daha az s&#;kl&#;kla da gözün alt k&#;sm&#;nda seyirme olur.
  • Göz seyirmesi genel olarak önemsiz ve geçici sebeplerden kaynaklanmakta iken baz&#; nadir durumlarda nörolojik sebeplere dayanmaktad&#;r.
  • Sa&#; göz seyirmesi daha çok stres kaynakl&#; iken uykusuzluktan kaynakl&#; seyirme, hem sa&#; gözde hem de sol gözde ortaya ç&#;kabilmektedir.
  • Göz kurulu&#;u ve göz yorgunlu&#;u gibi nedenler, her iki gözde de seyirme sorununa yol açabilmektedir.
  • Alerjik problemler sa&#; veya sol gözde rahats&#;zl&#;k yaratabilir.
  • Önemli olan nokta, basit tedbirlerle göz seyirmesi rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;zdan kurtulam&#;yorsan&#;z ve seyirme &#;iddetini art&#;r&#;yorsa mutlaka bir uzman doktordan yard&#;m alman&#;z gerekti&#;idir.

Göz se&#;irmesine kar&#;&#; al&#;nacak tedbirler ise &#;öyledir:

  • Gözlerinizi mümkün oldu&#;unca dinlendirmelisiniz. &#;ayet s&#;k s&#;k ekran ve telefon ba&#;&#;nda bulunuyorsan&#;z, göz kaslar&#;n&#; zaman zaman dinlendirmelisiniz.
  • Çok yüksek &#;&#;&#;ktan kaç&#;nmal&#;s&#;n&#;z. &#;iddetli &#;&#;&#;klar göz kaslar&#;n&#; yorar ve se&#;irmeye davet ç&#;kar&#;r.
  • Güvenmedi&#;iniz ve bilmedi&#;iniz göz makyaj ürünlerini kullanmay&#;n&#;z. Kalitesiz kozmetik ürünleri gözü yorar, enfeksiyona neden olur ve se&#;irmeyi s&#;kla&#;t&#;r&#;r.
  • Uzun süredir ayn&#; gözlü&#;ü ya da lensi kullan&#;yorsan&#;z, göz doktoru taraf&#;ndan kontrol edilmelisiniz.
  • Gözlük ve lens kullan&#;m&#; sonucunda e&#;er bir derece de&#;i&#;imi ya&#;anm&#;&#;sa göz se&#;irmesi daha s&#;k hissedilir.

Se&#;irmek kelimesinin do&#;ru yaz&#;m&#; için “&#;” harfi kullan&#;l&#;r. Ancak yayg&#;n kullan&#;ma hitap edebilmek için bu yaz&#;da göz seyirmesi ve göz se&#;irmesi kullan&#;mlar&#; kar&#;&#;&#;k olarak kaleme al&#;nm&#;&#;t&#;r. &#;lginize te&#;ekkür ederiz…

Göz Kararmas&#; Nas&#;l Geçer? 5 Bitkisel Çözüm

Göz Tansiyonuna &#;yi Gelen 12 Bitkisel Çözüm

Kas Erimesine Ne &#;yi Gelir? 10 Sa&#;l&#;kl&#; Çözüm

Göz Nezlesine &#;yi Gelen 7 Bitkisel Tedavi Yöntemi

Göz Kapa&#;&#; Dü&#;üklü&#;üne Bitkisel Çözümler – Evde 7 Do&#;al Formül

GÖZ SEĞİRMESİ NEDEN OLUR, NASIL GEÇER?

Göz seğirmesine neyin sebep olduğu hala bilinmemektedir. Göz seğirmesi sırasında, genellikle üstteki göz kapağınızı kontrol edemeden göz kırpmaya başlarsınız. Bazen her iki gözü de etkiler. Göz kapağınız dakikada içinde birkaç saniyede bir kontrolsüz şekilde hareket eder.

Seğirme ağrısız, zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak spazmlar yeterince güçlüyse, göz kapaklarınızın tamamen kapanmasına neden olabilir.

Göz seğirmesi, üç kategoriye ayrılabilen yaygın ve bazen kalıtsal bir durumdur:

Göz kapağı miyokimi: Bu form, çoğu hastanın tedaviye ihtiyaç duymadığı, ara sıra meydana gelen hafif göz seğirmesi vakalarıdır. 

İyi huylu esansiyel blefarospazm: Bu form, göz kapaklarının kısmen veya tamamen kapanmasıyla sonuçlanan sürekli, istemsiz kasılmaları içerir. İyi huylu esansiyel Blefarospazmı olan hastalar, önemli fonksiyonel bozukluklar geliştirebilir ve uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyabilir. 

Hemifasiyal spazm Bu form nadir görülmektedirdir. Hem ağzınızın etrafındaki kasları hem de göz kapağınızı içerir. Diğer iki tipin aksine genellikle yüzün sadece bir tarafını etkiler.Çoğu zaman neden, yüz sinirine baskı yapan bir arterdir.


Göz seğirmesi neden olur?

Göz seğirmesinin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden göz seğirmesine neden olabilir:

·         Stres

·         Göz yorgunluğu

·         Kafein dahil bazı maddeler ve ilaçlar

·         Kuru veya tahriş olmuş gözler

·         Yetersiz uyku


Ya Göz Seğirmeleri Kendiliğinden Durmazsa?

Bazı insanlar gün boyu göz spazmları yaşar. Spazmlar günler, haftalar hatta aylarca devam edebilirler. Bu kişiyi üzebilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Nadirdir, ancak seğirmeniz geçmezse, her zaman kontrolsüz göz kırpmanıza veya gözlerinizi kısmanıza neden olabilir. Gözlerinizi açık tutamıyorsanız, görmeniz zor olacaktır.

Bazen seğirme, aşağıdakiler gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir:

  • Blefarit (iltihaplı göz kapakları)
  • Kuru gözler
  • Işık hassaslığı
  • Pembe göz

Çok nadiren göz seğirmesi bir beyin veya sinir bozukluğunun işaretidir, örneğin:

  • Bell felci
  • Distoni
  • Parkinson hastalığı
  • Tourette sendromu

Göz seğirmesi bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. En yaygın olanları psikoz ve epilepsiyi tedavi eden ilaçlardır.


Göz Seğirmesi Belirtileri

Hastalık, göz kapağındaki kasları etkileyerek ve seğirmeye veya istem dışı göz kırpmaya neden olur. Seğirme genellikle aşırı yorgun, stresli veya endişeli olduğunuz zamanlarda gerçekleşir. Parlak ışığa ve güneş ışığına maruz kaldığınızda da göz seğirmesi yaşayabilirsiniz. Uyurken veya bir göreve konsantre olurken daha semptomlarınız azalabilir. Sağ göz seğirmesi veya sol göz seğirmesi arasında anlamlı bir fark yoktur.

Ciddi vakalarda seğirme göz kapağının saniyeler, dakikalar ve hatta saatler boyunca kapalı kalmasına neden olabilir. Belirtiler zamanla daha belirgin hale gelir.


Göz Seğirmesi Teşhisi

Göz seğirmesi rahatsız edici şekilde ağır seyrediyor ise, blefarit (iltihaplı göz kapakları) gibi diğer göz problemlerini veya aşağıdakiler gibi sinir sistemi bozukluklarını ekarte etmek için doktora danışılması gerekmektedir :  

·         Bell felci

·         Multipl Skleroz

·         Distoni

·         Tourette sendromu


Göz Seğirmesi Nasıl Durdurulur?

Hafif seviyede göz seğirmesi vakaları kendiliğinden düzelirler. Düzelme sürecine yardımcı olabilecek bazı adımlar şunlardır.

·         Daha fazla uyumak

·         Kafein ve / veya alkol alımınızı azaltmak

·         Egzersiz, nefes egzersizleri veya meditasyon gibi stres azaltma yöntemlerini denemek

·         Göz kuruluğunun önlenmesi için suni gözyaşı damlası kullanmak


Göz Seğirmesi Tedavisi

Çoğu durumda, küçük bir seğirme kendiliğinden geçer. Yeterince dinlendiğinizden, alkol, tütün ve kafeini azalttığınızdan emin olun.

Neden kuru gözler veya tahriş olmuş gözlerse, reçetesiz satılan suni gözyaşlarını deneyin. Bu önlemler genellikle küçük bir seğirmeyi hafifletebilir.

Şimdiye kadar, doktorlar iyi huylu temel blefarospazm için bir tedavi bulamadılar. Ancak birkaç tedavi seçeneği göz seğirmesini daha az şiddetli hale getirebilir.

En yaygın kullanılan tedavi botulinum toksinidir (Botox, Dysport, Xeomin). Botox tedavisi sıklıkla hemifasiyal spazmda kullanılır. Doktorunuz, spazmları hafifletmek için göz kaslarınıza küçük miktarlarda enjekte edecektir. Botox tedavisinin etkisi, yavaşça geçmeden önce birkaç ay sürer. Zaman içinde tekrar tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Hafif vakalarda doktorunuz aşağıdaki gibi ilaçlar önerebilir:

  • Klonazepam (Klonopin)
  • Lorazepam (Ativan)
  • Trihexyphenidyl hydrochloride (Artane, Trihexane, Tritane)

Bunlar genellikle sadece kısa süreli rahatlama sağlar.

Alternatif tedaviler şunları içerir:

  • Biyogeribildirim
  • Akupunktur
  • Hipnoz
  • Kayropraktik
  • Beslenme tedavisi

Diğer seçenekler başarısız olursa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Miyektomi adı verilen bir prosedürde cerrahınız göz kapağınızın etrafındaki bazı kasları ve sinirleri çıkaracaktır.

Ameliyat, hemifasiyal spazmlara neden olan yüz sinirinizdeki arterin basıncını da hafifletebilir. Sonuçlar kalıcıdır, ancak herhangi bir operasyonda olduğu gibi komplikasyon olasılığı vardır.

Göz seğirmesi haftalarca sürerse, gözü açmada zorluk veya görme güçlüğüne sebep olursa, ileri tedaviler için göz doktorunuza başvurun. Doktorunuz botulinum toksini enjeksiyonu ve ilaçlar içeren bir tedavi planı önerebilir. Botulinum toksini, göz çevresindeki deri altına enjekte edilerek cildin hemen altındaki kasları gevşetir. Her enjeksiyon yaklaşık üç ay boyunca spazmları önler. Bu enjeksiyonların yan etkileri arasında enjeksiyon yerlerinde küçük morarma, geçici göz kapağı düşüklüğü veya geçici çift görme bulunmaktadır.

Ciddi vakalarda, semptomlar botulinum toksin enjeksiyonları ve ilaçlar ile yeterince kontrol altına alınmadığında ameliyat önerilebilir.


Ne Zaman Doktorunuzu Görmelisiniz?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan randevu alın:

  • Seğirme 1 haftadan fazla sürerse
  • Göz kapağınız tamamen kapanıyorsa
  • Spazmlar diğer yüz kaslarını da içermekteyse
  • Gözde kızarıklık, şişme veya akıntı görüyorsanız
  • Üst göz kapağınız düşüyorsa

Doktorunuz bir beyin veya sinir sorununun sorumlu olduğundan şüphelenirse, diğer yaygın belirtileri kontrol eder. Sizi bir nöroloğa veya başka bir uzmana yönlendirebilir.

Göz Seğirmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası