en sert madenler sıralaması / Dünyanın en değerli maddeleri ve fiyatları neler? Dünyadaki en değerli madenler neler?

En Sert Madenler Sıralaması

en sert madenler sıralaması

Maden Nedir? 5 Adımda Madenlerin Özellikleri

Esan

Dünyamız, yaşamımızı dolaylı ya da direkt olarak kolaylaştıran yeraltı madenleri ile doludur. Bugün kullandığımız neredeyse tüm araç gereçlerde, yaşadığımız evlerde ve yürüdüğümüz sokaklarda mutlaka madenlerin kullanıldığını görürüz.

Peki bu madenler nasıl oluşur, madenler nasıl çıkarılır diye hiç düşündük mü?

Maden Çıkarma Çalışmaları

Maden; iç ya da dış etkenlerin etkisiyle kendiliğinden oluşan, yeraltından çıkarılan minerallerdir.

Madenler doğada tabakalar arasında damar ya da yataklar halinde bulunurlar.

Maden Nasıl Oluşur?

Maden Nasıl Oluşur

Madenler, dünyanın kabuğunda az miktarda bulunurlar. Genelde volkanik olaylar sonucunda oluşurlar. Elbette bu madenin türüne göre değişir, madenlerin oluştuğu başka yollar da vardır. Örneğin; yer kabuğunun derinlerindeki tuzlu su, aralardaki maden sayılan mineralleri yapısına katar. Bu su okyanus tabanına çarptığı zaman maden çökelir ve su ayrışır. Bir tür maden oluşumu da bu şekilde gerçekleşir.

Örneğin,bentonit madeni genellikle volkanik kül ve küflerin kimyasal ayrışmasına bağlı olarak devitrifikasyonu sonucu oluşmuştur.Süzülmüş kil ise doğada bulunan ve plastik özelliklere sahip olan farklı killerin bileşimi ile elde edilir.

Kaolen madeninin de benzer bir hikayesi vardır: Yeraltındaki granit kayaçlarfeldspat minerallerini içerir. Sert olan granit kayaçlar, atmosfer etkileri ve yeraltındaki lavların sıcaklığının etkisiyle, ufalanır ve yumuşar. Bu şekilde uzun bir süreç sonucunda feldspat mineralleri kaolene dönüşür.

İlk çağlardan bu yana tedavi alanında kullanılankuvars ise, oksijen ve silikonun bileşenlerinden oluşmaktadır. Günümüzde de tedavi nitelikli taşların başında gelmektedir.

Maden Nasıl Çıkarılır?

Maden Nasıl Çıkarılır

Madenler, yeryüzünden çıkarılırken uzmanlara ihtiyaç duyulur. Büyük bir sabır ile çıkarılan madenler, daha sonrasında işlenmek üzere tesislere gönderilir. Türkiye’de de maden ocakları vardır ve bu da her türlü endüstri-sanayi için bir avantajdır.

Rezerv nedir sorusuna kısaca maden yatağı ya da havzasında henüz işletilmemiş maden miktarının kısa vadede ekonomik olan ve belirlilik gösteren kısmıdır denilebilir. İşlenmiş, çıkarılmış madenler rezerv olarak kabul edilmez.

Hangi Maden Nerede Çıkarılır?

Maden Nerede Çıkarılır

Değerli metallerden endüstriyel ham maddelere ve doğal taşlara kadar 77 çeşit maden Türkiye’de çıkarılmaktadır. Dünyada %80 ile en çok rezervine sahip olduğumuz bor madeni Balıkesir ve Bursa’da çıkar.

Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır. Altın, Türkiye’de çıkarılan madenler arasında bulunmaktadır. Altının çıkarıldığı yerler; İzmir/Bergama/Ovacık, Balıkesir/Havran, Gümüşhane/Mastra, Manisa/Salihli/Sart, Erzincan/İliç, Eskişehir/Sivrihisar, Kayseri/Kocasinan ve Uşak/Eşme/Kışladağ'daki altın işletmeleridir.

Kurşun ve çinkonun genellikle maden yatakları aynı yerlerdedir. Balıkesir (Balya), Rize (Çayeli), Giresun (Tirebolu), İzmir, Kütahya, Kayseri, Elazığ ve Artvin’de her ikisi de çıkarılır.

Dünyada en çok kullanılan madenlerden biri olan demir ise ülkemizde en fazla Doğu Anadolu bölgesinde çıkarılmaktadır. Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır. 

Manganez Zonguldak’ta; krom Elazığ ve Muğla’da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya’da çıkarılır.

Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu’da çıkarılır ve işlenir. Türkiye’deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu’dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli’de işlenmektedir.

Kükürt Isparta’da, cıva İzmir’de, fosfat Mardin’de, zımpara taşı Ege Bölgesi’nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir’de, antimon Kütahya’da, uranyum Aydın ve Giresun’da, mermer ise Afyonkarahisar’da çıkarılır.

Ülkemiz çok zengin tuz kaynakları da barındırır. Tuz üretimimiz son yıllarda geçmişe oranla 3 kat artmıştır. Tuz, Tuz Gölü ve çevresinden elde edilir. Kaya tuzu ise Çankırı, Nevşehir, Kars ve Iğdır’da bulunur.

Süsleme işinde kullanılan lületaşı Eskişehir’de, oltu taşı Erzurum’da, taş kömürü ise Zonguldak, Soma, Elbistan, Afyon gibi yerlerde çıkarılır.

Endüstriyel ham maddeler arasında yer alan halloysit; doğada hidrat (sulu) ve dehidrat (susuz) yapıda bulunur. Hidrat halloysitler ° C’ın üzerinde kolaylıkla tabakalar arası sularını kaybederler ve kaolinit ile çok benzer bir kimyasal yapıya dönüşürler. Türkiye’de çıkarılan madenler arasında bulunan halloysit, Kuzeybatı Anadolu’da Çanakkale-Balıkesir bölgeleri içerisinde çıkarılır.

Hangi Maden Daha Değerlidir?

Hangi Maden Daha Değerli

Öncelikle belirtmek gerekir ki, her madenin kendine has özellikleri vardır ve her maden bir değere sahiptir. Fakat piyasadaki miktarına göre madenlerin fiyatları değişkenlik göstermektedir. Birçok değerli metalin fiyatı Londra Metal Borsası’nda (LME) belirlenmektedir.

Dünyadaki en değerli madenler şu şekilde sıralanabilir; rodyum, paladyum, altın, iridyum, renyum, platin, osmiyum, rutenyum, gümüş…

Maden Yatağı

Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementler, kıymetli metal olarak bilinirler. Kıymetli metallerin kimyası, diğer elementlerden daha az reaktivite özelliğine sahiptir. Ayrıca parlaklıkları ve erime noktaları daha yüksektir. Altın, gümüş, platin ve paladyumun para birimi kodu olarak bilinen ISO sertifikası vardır.

Türkiye’de çıkan en değerli maden altındır. Değerli madenler içerisinde eski bir geçmişe sahip olan altın, yüzyıllardır insanlığın beğenerek kullandığı bir mücevherdir. En eski para sisteminin temeli olan ve nadir bulunan altın, günümüzde dünya ekonomisinde de önemli rol oynamaktadır. Ayrıca altının havayla temasta en az oksitlenen ve kolay işlenen bir metal olması onu daha da değerli kılıyor.

Arşiv Bağlantısı

D&#;nyanın en sert maddesi &#;retildi

Haberin Devamı

Dünyanın en sert maddesi üretildi! Bilim insanları bildiğiniz gibi birçok maddeyi karıştırarak veya doğada milyonlarca yılda oluşmuş elmas gibi maddeleri işleyerek çeşitli alanlarda kullanmaya çalışıyor. Özellikle karışımlarla hazırlanan sert maddelerden başta zırh yapmaya çalışıyor. Ayrıca doğal olarak oluşan sert maddelerden biri elmasla ise kesimi kolay olmaya sert maddeleri kesmede ve şekillendirmede kullanıyor.

Dünyanın en sert maddesinin özellikleri
Bilim insanları doğal yollardan oluşan sert maddeden de daha sert bir madde oluşturmayı başardı. Kübik bor nitrür adını verdikleri bu maddenin sertlik anlamında dünyada daha henüz bir eşi benzeri bulunmuyor. Başlangıçta imalathanelerde kesici olarak kullanılmaya başlanan bu madde, elmasın dahi kesmekte zorluk çektiği ve yüksek sıcaklıklardaki kesme işlemine kolaylıkla dayanabiliyor.

Haberin Devamı
Dünyanın en sert maddesi üretildi

Bunun haricinde kübik bor nitrür adını verdikleri maddeyi savunma sanayinde kullanmak isteyen bilim insanları, söz konusu maddenin dayanıklılığını test ederek nerelerde kullanılabileceğini gözler önüne sermekten de çekinmiyor.

Gözler önüne serilen testte 6mm’lik bir zırh delici Anti-Tank Mermilerine karşı direnç gösterebilen bu maddeye savunma sanayinde umut dolu gözlerle bakılıyor.

Dünyanın en sert maddesi olarak kabul edilen bu maddenin savunma sanayinin yanı sıra birçok alanda kullanılması ön görülüyor.

Elmas genellikle dünyanın en sert maddesi olarak bilinse de aslında ondan daha sert 6 madde var. Elmas hala Dünya'da doğal olarak en bol bulunan dayanıklı maddelerden biri ancak elmas kadar sert olmayıp dayanıklılığı ile etkileyen maddeler de var. Tıpkı ağırlık-kuvvet oranında alüminyum ile çeliği geride bırakan örümcek ağı gibi.

Önce Diğer Maddeler

Bilim adamları, silika nanoküreleri kullanarak karışık maddeleri birbirinden ayırıp filtreleyebiliyor. Ancak bu yalnızca bir türü. Kendi kendine birleşebilen türü, elmasla yakın dayanıklılığa sahip.

Darwin'in Ağaç Kabuğu Örümceği'nin ağı, kevlardan 10 kat daha dayanıklıdır. O kadar ince ve hafif ki gramı Dünya'nın çevresini ( km) sarmaya yeterli.

Silisyum karbür doğal olarak oluşur. Örümcek ağından çok daha dayanıklı ve elmastan sadece biraz dayanıksız. Yüksek basınç, düşük sıcaklık altında son derece dayanıklı seramik yapmayı sağlıyor. Bu madde araba freni, debriyaj, kurşun geçirmez yelek levhası ve hatta tank zırhı gibi çok çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Aynı zamanda elektronikte inanılmaz önemli olan yarı iletken özelliğe sahip.

Silika nanoküreler, silisyum karbürü geride bırakır. İlk kez yaklaşık 20 yıl önce üretildi. Çapı 50 nanometreden 2 nanometreye kadar değişir. Bu nanoküreleri dikkat çekici kılan içi boş olmaları ve kendi kendilerine bir araya gelmeleri. Kendi kendine birleşme doğada inanılmaz derecede güçlü bir araç. Ancak biyolojik maddeler sentetiklerden zayıftır. Kendi kendine birleşen bu nanoparçacıklar daha iyi su arıtıcısı, daha verimli güneş pili, daha hızlı katalizör ve yeni nesil elektronikler gibi özel uygulama alanlarına sahip. Bununla birlikte, nanokürelere dair en büyük rüya kullanıcısına özel olarak yazdırılabilen vücut zırhı olacak.

Elmas

Kimberlite içinde elmas, Güney Afrika.

Karbon, kimyasal ve fiziksel özellikleri ile doğadaki en büyüleyici elementlerden biri. Bu hafif element birçok karmaşık bağ oluşturabiliyor. Aynı anda dört atomla bağ kurabilmesi bugün bilinen tüm yaşam formlarının karbon bazlı olmasını sağladı. Bu bağların muhtemel geometrileri karbonun kendi kendine form değiştirmesini sağlıyor. Özellikle yüksek basınçta kristale dönüşür. Doğru koşullarda ise elmas denilen katı ve ultra sert yapı halini alır. Bazı gezegenler elmasla dolu, hatta elmas yağmuruna sahip olanlar bile var. Bazı doğal ve sentetik maddeler bugün dayanıklılıkta elması geçmiş olsa da elmas hala bir rekoru elinde tutuyor, o da çizilmeye en dayanıklı madde olması.

Wurtzite bor nitrür

Karbonun birçok formda olabilmesi gibi bor nitrürün de formları var ve wurtzite oluşumu elmastan güçlü.

Karbon yerine başka atom veya bileşiklerden de kristal yapabilirsiniz ve bunlardan biri periyodik tablodaki 5. ve 7. elementlerin bir araya gelmesiyle oluşan bor nitrürdür (BN). Bor nitrürün formu amorf (kristal olmayan), altıgen (grafite benzer), kübik (elmasa benzer ancak biraz daha zayıf) ve wurtzite olabilir.

Wurtzite en nadiri ve en güçlüsü. Volkanik patlamalar ile oluşuyor ve bugüne kadar çok küçük miktarda keşfedildi. Oluşturduğu kristal kafes, elmastan %18 daha dayanıklıdır. Kafesin biçimi düz merkezli kübik yerine dört yüzlüdür.

Lonsdaleite

Meteor çarpmasıyla oluşmuş Popigai kraterinden iki elmas. Solda saf elmas, sağda elmas ve lonsdaleite karışımı var. Tümüyle saf bir lonsdaleite sağlamlık ve sertlik açısından elmastan üstün olacaktır.

Elinizde karbonla dolu ve dolayısıyla grafit içeren bir meteor olduğunu ve bu meteorun atmosferden hızla geçip Dünya'ya çarptığını hayal edin. Meteorun düşerken ısınan ve yanan yeri sadece dış katmanıdır. İç kısmı uzaydaki yolculuğu boyunca neredeyse hep serindir.

Ancak Dünya'nın yüzeyine çarpmasıyla içerideki basınç, gezegendeki tüm doğal süreçlerden büyük hale gelir ve grafit, kristal yapı halinde sıkışır. Bununla birlikte bir elmas gibi kübik kafes değil altıgen kafes oluşturur ve bu sayede elmastan %58 yüksek sertlik sunar. Ancak Lonsdaleite o kadar nadir ki gerçek saflıkta bir örneği henüz bulunamadı.

Dyneema

LIROS Dyneema SK78 oyuk örgülü ipin yakından görünümü. Kumaş veya çelik halattan daha güçlüdür. Dyneema, bugün insanlığın bildiği en güçlü elyaf tipi malzemedir.

Artık doğal olarak oluşan maddeleri geride bırakıyoruz. Bir termoplastik polietilen polimeri olan Dyneema, olağanüstü yüksek moleküler ağırlığa sahip olması nedeniyle olağandışı. Bildiğimiz çoğu molekül birkaç bin atomik kütle birimine (proton ve/veya nötron) sahip zincirlerden oluşuyor. Ancak UHMWPE (ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen) o kadar uzun bir zincire sahip ki moleküler kütlesi birkaç bin değil birkaç milyon atomik kütleye denktir.

Polimerlerin çok uzun zincirli olması moleküller arası etkileşimi güçlendirerek ortaya çok sert bir madde çıkmasını sağlıyor. O kadar sert ki bilinen herhangi bir termoplastik arasında en yüksek darbe dayanımına sahip. Dünyanın en güçlü lifi olarak anılır ve tüm bağlama ve çekme halatlarından daha iyi performans sunar. Sudan daha hafif olmasına rağmen mermileri durdurur ve ağırlık oranında çelikten daha 15 kat daha güçlüdür.

Paladyum Mikro Alaşımlı Cam

Paladyum bazlı metalik camdaki deforme olmuş çentiğin mikrografı, çatlağın yayılımını önlemiş plastik korumayı gösteriyor. Paladyum mikro alaşımı, bilinen herhangi bir malzemenin en yüksek birleşik mukavemetine ve tokluğuna sahip.

Kuvvet, bir fiziksel maddenin formu bozulmadan ne kadar güce karşı koyabileceğini gösterirken, dayanıklılık maddeyi kırmak veya çatlatmak için ne kadar enerji gerektiğidir. Çoğu seramik kuvvetlidir ancak dayanıklı değildir, az bir yükseklikten düştüğünde paramparça olur. Kauçuk gibi elastik malzemeler ise çok fazla enerjiye karşı koyar ancak kolayca deforme olur yani kuvvetli değildir.

Çoğu camsı madde kırılgandır: Kuvvetli ancak dayanıklı değil. Pyrex veya Gorilla Glass gibi güçlendirilmiş camlar bile dayanıklı değiller. Ancak 'de araştırmacılar, beş element (fosfor, silikon, germanyum, gümüş ve paladyum) içeren yeni bir mikro alaşımlı cam geliştirdi. Kesim yollarını paladyum ile oluşturdu ve cam böylece çatlamak yerine plastik gibi deforme oldu. Hem kuvvet hem de dayanıklılık birleşimi nedeniyle her tür çeliğin yanı sıra bu listedeki her şeyi geçer. Karbon içermeyen en sert malzemedir.

Buckypaper

buckypaper

yüzyılın sonlarından beri elmastan bile sert olan bir karbon formunun olduğu iyi biliniyordu. Adı karbon nanotüptür. Karbonu altıgen bir şekille bağlamak ortaya insanoğlunun bildiği herhangi bir şeyden daha sağlam silindirik bir yapı çıkarır. Bir yığın karbon nanotüpü alıp bunları makroskopik bir katman haline getirirseniz Buckypaper'ı elde edersiniz. Katlanabilir, makasla kesilebilir ancak çelikten kat kuvvetlidir.

Her bir nanotüp yalnızca 2 ila 4 nanometre genişliğinde ancak her biri inanılmaz derecede kuvvetli ve dayanıklı. Çeliğin ağırlığının sadece %10'u kadar ancak yüzlerce kat kuvvete sahip. Ateşe dayanıklı, termal yönden son derece iletken, muazzam elektromanyetik koruma özelliğine sahip ve malzeme bilimi, elektronik, askeri ve hatta biyolojik uygulamalar sunuyor. Ancak buckypaper % nanotüpten yapılamıyor ve belki de onu dünyanın en kuvvetli ve dayanıklı maddesi olmaktan alıkoyan bu.

Grafen

İşte nihayet sadece tek bir atom kalınlığında olan altıgen bir karbon kafes. Grafen yüzyılda geliştirilmiş ve kullanılacak en devrimci maddedir. Karbon nanotüplerin temel yapısal unsuru ve uygulama alanları sürekli olarak büyüyor. Şu anda milyonlarca dolarlık bir endüstri olan grafenin sadece on yıllar içinde milyarlarca dolarlık bir endüstriye dönüşmesi bekleniyor.

Kalınlığına oranla bilinen en güçlü malzeme, hem ısıyı hem de elektriği olağanüstü şekilde iletiyor ve ışığa neredeyse % geçirgen. Nobel Fizik Ödülü grafen ile çığır açan deneyler yapan Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a verildi ve ticari uygulamaları büyüyor. Grafen bugüne kadar bilinen en ince maddedir ve Geim ile Novoselov'un çalışmalarından sadece 6 yıl sonra Nobel ödülü almaları fizik tarihinin en hızlılarından biri.

Malzemeleri daha sert, daha güçlü, çizilmeye karşı daha dayanıklı, daha hafif, daha sağlam vb. yapma arayışı muhtemelen hiç bitmeyecek. Nesiller önce, mikroelektronik, transistör veya atomları manipüle fikri gibi konular kesinlikle bilimkurgu olarak görülüyordu. Bugün o kadar yaygınlar ki artık hafife alıyoruz.

Tüm gücümüzle nanoteknoloji çağına girdikçe burada açıklananlara benzer maddeler yaşam kalitesi için giderek daha önemli ve yaygın hale geliyor. Elmasın artık bilinen en sert malzeme olmadığı bir uygarlıkta yaşamak harika bir şey.


Kaynakça:

Benzer Yazılar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası