antibiyotik kullanırken nasıl beslenmeli / Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında bağırsak sağlığı nasıl desteklenir?

Antibiyotik Kullanırken Nasıl Beslenmeli

antibiyotik kullanırken nasıl beslenmeli

Antibiyotik Kullanımı

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Bakteriyel enfeksiyonların giderilmesinde önemli etkilere sahiptir, ama bazen ciddi yan etkilere neden olabilir. Antibiyotikler aynı zamanda bağırsakta yaşayan trilyonlarca bakteri ve diğer canlılar üzerinde de olumsuz etkiye sahiptir.

Bağırsak mikrobiyatası ağırlığı 2 kg ı bulabilen trilyonlarca bakteriden oluşan önemi yeni keşfedilen bir organ. Sevgili organımız mikrobiyata; kanserden damar sertliğine, obeziteden diyabete ve alerjilere kadar sayısız hastalığın ortaya çıkması ile ilişkilendirilir. Yaşam kalitesi ve bütünsel sağlığımız için ona iyi bakmamız şart. Mikrobiyota doğum esnasında sahip olmadığımız bir organ , üç yaşına kadar büyük oranda gelişir, yavaş bir şekilde gelişimine devam eder. Fakat özellikle küçük yaşlarda, fazla antibiyotik kullanımı; bağırsak mikrobiyotası içindeki bakteri miktarlarını ve tiplerini büyük ölçüde değiştirmektedir. Bu da iki sene gibi uzun bir süre bağırsaklarımızın düzgün çalışamamasına sebep olmaktadır. Bu durumla karşılaşmamak için yapmamız gereken önlemler;

Tedavi sırasında ve sonrasında probiyotik alın

Antibiyotik tedavisi sırasında probiyotik almak ishal riskini azaltabilir ve antibiyotikten kaynaklanan bağırsak hasarını iyileştirmeye yardımcı olabilirler.

Fermente gıdalar tüketin

Fermente gıdalar (mayalanmış) antibiyotiklerden sonra bağırsak mikrobiyotasını sağlıklı duruma gelmesine yardımcı olabilecek Laktobasilus gibi sağlıklı bakteri türlerini içeririler. Fermente gıdalar örnek vericek olursak; ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, ev yapımı yoğurt, kefir, boza, tarhana buna benzer pek çok yöresel fermente ürün de bu gruba dahil edilebilir.

Fermente gıdalar, antibiyotiklerin neden olduğu mikrobiyota hasarın düzeltilmesine yardımcı olabilecek, Laktobasillus de dahil olmak üzere sağlıklı bakteriler içerir . Yoğurt ayrıca antibiyotikle ilişkili diyare riskini de azaltabilir.

Lif tüketimini artırın

Lif vücudumuzdan tarafından sindirilemeyen bir maddedir, fakat büyümelerine katkı sağladığı için faydalı bakteriler tarafından funduszeue.info tahıllar, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar bağırsakta sağlıklı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabilir. Fakat lifli besinler antibiyotik emilimini azaltabileceğinden antibiyotik kullanımı sırasında fazla tüketilmemeli, antibiyotik kullanımı bittikten sonra kullanılmalıdır.

Prebiyotik gıdalar yiyin

Prebiyotik gıdalar bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin severek tükettiği, bağırsak fonksiyonlarını düzenlemede etkili gıdalardır. Yüksek lifli gıdalarda bol bol bulunur. Eğer bu dost gıdaları yeterince tüketmezsek probiyotik gıdalar yeterince çoğalamaz zaten antibiyotik sebebi ile azalan faydalı bakterilerimiz bir de azalmaya başlayabilir. Probiyotiklerin en sevdiği dost gıdalardan bazıları ise, pırasa, yer elması, bamyadır..

Antibiyotiğin etkisini azaltacak gıdalardan kaçının

Birçok gıda antibiyotik esnasında ve sonrasında faydalı olmakla birlikte bazılarından kaçınılmalıdır. Örneğin, çalışmalar , antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçları alırken greyfurt ve greyfurt suyu tüketmenin zararlı olabileceğini göstermiştir. Ya da kalsiyum destekli gıda ürünlerinin bazı ilaçların emilimini azalttığı görülmüştür. Antiboyotik kullanırken bu gıdalardan kaçınmak tedavinin çabuk sonuçlanmasını ve yan etkilerin daha az olmasını sağlayacaktır.

Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Antibiyotik ilaç kullanımına geçmeden önce antibiyotik ilaç nedir ve neden kullanılır sorularının cevaplanması oldukça önemlidir. Antibiyotik ilaçlar bakteriyel enfeksiyonlara bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Antibiyotikler bakterilerin çoğalmasını önlerler ve bazı durumlarda bakterileri öldürürler. Antibiyotik ilaçlar bazı durumlarda doktor kontrolünde ve bilinçli kullanımda faydalı olabilmektedir. Son zamanlarda ülkemizde de yayınlanan kamu spotlarıyla, antibiyotik ilaçların doktor onaysız ve bilinçsiz bir şekilde kullanımının yarardan çok zarara neden olduğunu görmekteyiz. Vücudumuzda trilyonlarca bakteri bulunmaktadır. Ve bu bakterilerin birçoğu bağırsaklarımızda yer almaktadır. Bağırsaklarımızda bulunan bu bakteri topluluğuna bağırsak florası denmektedir. Bağırsak florasında hem zararlı hem de dost bakteriler bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsak flora dengesinin sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve genel sağlıkla birçok bağlantısı olduğunu göstermektedir. Bakteriyel enfeksiyona bağlı hastalıklar için kullanılan antibiyotik ilaçlar ise dolaylı olarak bağırsak florasını da etkilemektedir. Antibiyotik ilaç kullanımıyla dost bakteriler de ölebilmektedir. Etkilenen bağırsak florası bağlantılı olduğu birçok sistemi de etkilemektedir. Yani antibiyotik kullanımı için doğru zaman, doğru kişi ve doğru ilaç büyük öneme sahiptir. Peki antibiyotik ilaç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Antibiyotik ilaç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

İşte antibiyotik ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

• Antibiyotik ilaç kullanmaya başlamadan önce bilinçli kullanımının ve doktor onayının büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.
• Eğer doktor onayıyla antibiyotik ilaç önerildiyse bakterilerin üremesi, gelişmesi ve etkilerini göstermesi göz önünde bulundurularak ilaç kullanım saatleri aksatılmamalıdır. Bu doğrultuda doktorun belirlediği ve önerdiği saatler büyük öneme sahiptir.
• Kişi hamileyse, alerjikse, emziriyorsa ve başka bir ilaç kullanıyorsa bu durumları mutlaka doktoruna bildirmelidir.
• Antibiyotik ilaçlar alerjen durumlar göz önünde bulundurularak &#;Başkasına iyi gelen ilaç bana da iyi gelir&#; psikolojisiyle kullanılmamalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında ilaçlar doğrudan güneş almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimi antibiyotik ilaçların parçalanmasını ve kalsiyum takviyeleri ilaç emilimini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek kafeinli ve şekerli ürünler ilaçla tepkimeye girerek bağırsak sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu doğrultuda antibiyotik ilaçlar ile birlikte beslenme konusu doktora danışılmalı, prospektüs dikkatli bir şekilde okunmalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanırken vücudun UV ışınlarına karşı hassaslaştığı göz önünde bulundurulmalı, güneş ve solaryumdan uzak durulmalıdır.
• Antibiyotik kullanırken zararlı bakterilerin üremesi engellenirken ve ölümü gerçekleşirken dost bakterilerin yani probiyotiklerin de ölümü gerçekleşmektedir. Genel sağlık sistemimiz için dost bakterilerin yerine konması büyük öneme sahiptir. Bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin yerine konulabilmesi antibiyotik ilaç kullanımında ve sonrasında probiyotik bazlı gıdaların tüketimi ile mümkündür. Probiyotik bazlı gıdalar arasında ise ev yapımı yoğurt, kefir, salatalık turşusu ve lahana turşusu gibi gıdalar bulunmaktadır. Eğer probiyotik bazlı gıdalar tüketilemiyorsa doktor onayıyla probiyotik takviyeleri kullanılabilir.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Asla doktor onayı olmadan ve bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ilaç kullanmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası