dışkı testi nasıl yapılır / Gaita Testi | ☎️ 10 92

Dışkı Testi Nasıl Yapılır

dışkı testi nasıl yapılır

Gaita testi nedir, nasıl yapılır? Gaita testi neden istenir ve ne işe yarar?

Gaita Testi Neden İstenir?

 Gaita testi bazı hastalıkların var olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. Çeşitli sağlık sorunlar için istenen gaita testi bazı hastalıkların tespiti için çok önemlidir. Test genellikle şu hastalıkların tespiti için yapılmaktadır:

 - Bağırsak enfeksiyonları

 - Kolon kanserinin teşhisi

 - Parazitin üreyip üremediği

 - Sindirim sistemindeki sıkıntılar

 - Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi

 - Kabızlık, ishal veya dışkıda tespit edilen bazı problemlerin ortaya çıkarılması için gaita testi yapılmaktadır.

Gaita Testi Ne İşe Yarar?

 Doktorlar gaita testin yaptırılmasını farklı sebeplere bağlı olarak çeşitli şüphe duyulan durumlarda istemektedir. Zehirlenmeye neden olan mikrobal gibi durumlar, bağırsak enfeksiyonları, kusma, ateş ve terleme, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi nedenlerden bu test yaptırılmaktadır. Bununla beraber ishal birkaç günden fazla süredir devam ediyor ise gaita tahlili istenmektedir. Bu durum hem bazı rahatsızlıkları hem de zehirlenmeleri ortaya çıkarmak için en başarılı yöntemdir.

Gaita testi çeşitli bakteri ve parazitlerin bağırsakları etkileyip etkilemediğini göstermektedir. Bağırsaklara zarar veren bakteri ve mikropların bulunması durumunda bazı belirtiler vermekte ve bu belirtiler ile beraber gaita testi yapılmaktadır. Gaita testi ise o zararlı parazitlerin bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bu testin yaptırılmasının ardından sonuçlar birkaç günde çıkmakta ve parazitlerin bulunması durumunda hemen gerekli tedaviye başlanmaktadır.

False

Gaita Testi Nedir?

Gaita testi, dışkı üzerine yapılan bir testtir ve farklı hastalıkların ortaya çıkması için uygulanır. Besinlerin sindirimi neticesinde meydana gelen ve sindirim kanalları üzerinden atılan atık maddelere, halk arasında dışkı, büyük abdest, kaka denilmektedir. Tıp literatüründe ise gaita kelimesi ile ifade edilir. İnkontinans ise gaita bozulması olarak adlandırılmakta ve dışkılama ya da gaz çıkarma konusunda kontrol kabiliyetinin bozulması anlamına gelmektedir.

Gaita testi, türlü sağlık problemlerinin ortaya çıkarılması ve tespit edilmesinde önemli bir role sahip olan testtir. Bu test, mide, gastrointestinal ve bağırsak sistemlerinin herhangi bir noktasında normal dışı bir hareketlilik meydana gelip gelmediğini kontrol etme konusunda işe yaramaktadır.

Gaita testi, bazı durumlarda bazı sağlık sorunu ve hastalıkların tespiti için doktor tarafından istenebilmektedir. Bu testin doktor tarafından istenmesinin temel sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Gaita Testi Nasıl Yapılır?

Gaita testi yapılışı, genellikle bağırsaklarda meydana gelen bakteriyel temelli bir enfeksiyon bulunup bulunmadığının araştırılabilmesi için dışkıdan alınmış bir örnek üzerinden olur. Bu test yapıldıktan ortalama birkaç gün sonrasında test sonucu çıkmaktadır. Patojen bakteri testleri ise ortalama 2 ila 3 gün kadar sürebilmektedir. Gaita kültüründe Kolera, Salmonella, Shigella gibi bazı bakterilerin üremeleri, bu testle patojen açısından incelenir. Özellikle de bu testin yapılması, gıda sektörü çalışanlarından iş alımları sırasında sürekli olarak istenebilmektedir.   

Gaita testinin yapılışı sırasında gaita örneğine herhangi bir şekilde idrar bulaşmaması gerekmektedir. Bu nedenle öncesinde idrarın yapılması ve boşaltılması gerekir. Söz konusu gaita (dışkı) bir kutu/kap içine alınır ve laboratuvara bu şekilde teslim edilir. Ayrıca testin verimli sonuç vermesi için başka herhangi bir şeyin de yine gaitaya temas etmemesi gerekmektedir.

Gaita Testi Sonuçları

Gaita testi sonuçları, yapılan dışkı alımı sonucunda laboratuvarda yapılan inceleme ile ortaya çıkarılır. Gaita testinin negatif ve pozitif sonuçları olmaktadır. Gaita testi sonuçlarının laboratuvar incelemesi sonrasında değerlendirilmesi ise şu şekilde yapılır:

Gaita Testi Evde Nasıl Yapılır?

Evde gaita testi, bazı kişiler tarafından daha rahat ve stressiz görülmektedir. Ancak bu görüş, kişiden kişiye değişir. Gaita, dışkı ve kaka manasına gelir. Bu noktada yakın zamanda bir doktora gitmiş ve kaka testi istenmişse büyük ihtimalle bir rahatsızlıktan şüphe edilmektedir.

Bu test ile gastrointestinal kanamalar belirlenebilir. Gastrointestinal sistem ise sindirim sisteminin bütün organlarını barındıran ağızdan anüse kadar giden yolu ifade etmektedir. Söz konusu gizli kan testi için devlet ya da özel hastaneler dışında evlerde de testi yapmayı mümkün kılan kitler üretilmiştir. Gaita testinin evde yapılabilmesi için şu adımların takip edilmesi yeterlidir:

Gaita Testi Pozitif Çıkması

Gaita testi pozitif çıkması ve negatif çıkması, farklı sonuçları doğurur. Test için hazırlanmış olan gaita örneğinin en fazla yarım saat kadar bir sürede laboratuvara verilmesi gerekmektedir. Belirtilen sürede verilen numunelerin incelemesi yapılır ve pozitif ile negatif sonuçlar ile ilgili bilgiler şu şekildedir:

Gaita (Dışkı) Nedir? Gaita Testi, Tahlili Nasıl Yapılır?

 Bağırsaklardan kaynaklanan sorunların özellikle de mide ya da gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde normalin dışında oluşan bir hareketlilik olup olmadığını ve bu hareketliliği altında yatan hastalıkların tespit edilmesi için yapılan bir dışkı testidir.

Gaita Tahlili Nasıl Yapılır?

 Vücutta oluşan pek çok bozukluk için tanı koymada tercih edilen tahlil yöntemlerinden biridir. Diğer tahliller gibi doğruluk oranı oldukça yüksek olan gaita testi, genellikle oldukça güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Testin yapım şeklini ve tüm aşamalarını bilen bir kişi ya da doktor yardımı ile hastadan gaita tahlili alınır. Hastadan gaita testi alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Gaitanın herhangi bir su ya da idrar ile karışmaması çok önemlidir. Bu nedenle tuvalet kağıdı ya da karton ile gaitanın saflığını koruması sağlanmalıdır. Toplanan numuneler, laboratuvardan verilmiş olan kaba koyulur. Bu sayede steril ve temiz bir kaba alınan gaita teste hazır olur.

Gaita Testi Yaptıracak Olan Kişinin Uyması Gereken Kurallar

 Gaita testi yaptırmak isteyen kişilerin uyması gereken bazı kurallar vardır. Testten bir hafta öncesine kadar kabızlık ilacı ya da baryum, bizmut, magnezyum, metamucil, castor ve mineral yağı içeren çeşitli ilaçlar kullanılmamış olmalıdır. Bu kimyasal ilaçlar, normalde atılan gaita miktarını ve kimyasal yapısını değiştireceği için test sonucunun yanlış yorumlanmasına neden olur.

 Yapılacak bu testten 3 gün öncesine kadar yağlı yemekler ve kırmızı et tüketmemeye özen göstermeniz gerekir. Günde - gram yağlı yiyecek tüketmek ve diyet programında yer alan lifli gıdaların az miktarda tüketilmesi gerekir. Alınan gaita örneğinin yarım saat içinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir.

Gaita (Dışkı) Testi Neden Yapılır?

 Gaita testi, çeşitli sağlık sorunları için istenen tahliller arasında yer alır. Gaita testi, genellikle şu hastalıkların tespiti için istenir;

Bağırsak enfeksiyonları

Kolon kanserinin teşhisi

Parazit üreyip üremediği

Sindirim sistemi sıkıntılar

Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi

İshal, kabızlık ya da dışkıda tespit edilen çeşitli sorunlara ilişkin problemlerin ortaya çıkarılması

Gaita Testi

Gaita Nedir?

Canlılığın temel ihtiyaçlarından olan boşaltım, insan hayatında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Vücudun içerisinde dolaşan zararlı mikroorganizmalar, moleküller ve fazlalıkları uzaklaştırmayı sağlayan boşaltım; fizyolojik bir gereksinim olarak kabul edilir. Gaita, boşaltım sistemi mekanizmaları sonucu vücuttan atılan bir maddedir. Besinlerin sindirilmesini takiben sindirim ve boşaltım kanallarına geçen besin atıkları gaita şeklinde vücudu terk eder. Böylece iç denge korunmuş olur. Gaita halk arasında ‘kaka, dışkı, büyük abdest’ olarak bilinir. Gün içerisinde belirli aralıklarla gerçekleşmesi gereken boşaltım işlemi idrar ya da gaita biçiminde olabilir. Boşaltımda görevli organların ve mekanizmaların düzgün işlendiğini gösteren gaita oluşumu, kişinin sağlığını yansıtan durumlardan biridir. Vücudun boşaltım yapan organları böbrek, karaciğer, kalın bağırsak, akciğer ve deridir. Gaita şeklinde yapılan boşaltımda esas görevli organ kalın bağırsaktır. Kalın bağırsağın faaliyetleri, vücuttaki atıkların gaitaya çevrilmesinde büyük bir rol oynar. Beslenme yoluyla vücuda giren maddeler, sindirim yollarında yapı taşlarına kadar ayrılır. Hücreler ihtiyacı olan maddeleri kullanırken fazla ya da gereksiz görülen diğer moleküller boşaltım yoluna gider. Kalın bağırsağa ulaşan moleküller, içerdikleri sıvıdan kana geçerek katılaştırılır ve gaita son şeklini burada almış olur. Gaita, insan vücuduna giren maddelerden meydana geldiği için gaita incelenmesi durumunda kişinin sağlık durumuyla ilgili bilgiler edinilebilir. Özel Viromed Laboratuvarlarında yapılan gaita testleri, bu konuda sizlere yardımcı olmayı çok ister.

Gaita Testi Nasıl Yapılır?

Gaita testi, vücuttaki pek çok bozukluk hakkında teşhis koymada başvurulan yöntemlerden biridir. Diğer laboratuvar testleri gibi doğruluk payı yüksek görülen gaita testi, oldukça güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Testin yapım şeklini ve aşamalarını bilen bir klinisyen veya doktor yardımıyla hastadan gaita örneği alınmasıyla test için gerekli numune toplanır. Hastanın dışkı örneğini toplarken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Gaitaya herhangi bir su ve idrar karışmaması önemlidir. Bu nedenle tuvalet kağıdı ya da karton gibi ürünlerden yardım alarak gaitanın saflığının korunması önerilir. Toplanan numune laboratuvardan verilmiş bir kaba konur. Steril ve temiz kapta bulunan gaita, teste hazırdır. Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir. Testi yaptıracak kişinin test öncesi uyacağı kurallar, test sonucunun doğruluğu için önem taşır. Testten 1 hafta öncesine kadar kabızlık ilacı ya da bizmut, baryum, metamucil, magnezyum, castor ve mineral yağı içeren ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar normalde atılan gaita miktarını kimyasal etkilerle değiştirebileceğinden test sonucunun yanlış yorumlanmasına yol açabilir. Testten 3 gün önce kırmızı et ve yağlı yemekler tüketilmesi, hastalara önerilen bir başka konudur. Günde – gram yağlı yiyecek tüketmek ve diyette yer alan lifli gıdaların azaltılması önemlidir. Test için yeterli numunenin toplanması için bu önerilere hastanın dikkat etmesi gerekir. Gaita testi her yaştan kişiye uygulanan testlerdendir. Ancak bebeklerden numune alınması, farklı şekilde gerçekleşir. Bebekten gaita numunesi alınırken bezin üzerine muşamba tarzı emici olmayan örtüler serilebilir ya da bebek için kullanılan hazır bezlerden yararlanılarak numune toplanabilir. Özel Viromed Laboratuvarlarında gaita testini temiz ve dış etkenlerden uzak biçimde yaptırabilirsiniz.

Gaita Testini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Gaita, vücuttaki birçok sistemin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan atık ürünlerdir. Bu nedenle gaita testi sonuçları, kişinin sağlık durumunu yansıtmada başarılı görülür. Test sonucunda farklılıklar yaratabilecek faktörlerin engellenmesi, test sonucunun güvenilirliğini artırır; aynı zamanda herhangi bir hastalık teşhisi konması sürecini de hızlandırır.

Egzersizin Etkisi

Egzersizin vücut içi ve dışı sıvıların etkisi gözle görülecek kadar fazladır. Vücutta daha fazla yağ yakımı ve enerji harcanması gibi olaylara sebep olan egzersiz, test için kullanılacak numunenin normal zamandaki numuneden farklı olmasına yol açabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için gaita testinden önce en az birkaç saat egzersiz ya da ağır işler yapılmaması tavsiye edilir.

Beslenme ve Açlık

Sindirim ve boşaltım sistemlerinde reaksiyona giren besinler, oluşacak gaitanın içeriğini de etkiler. Gaita vücuda diyetle alınan besinlerden arta kalan ürünlerin birleşimi olması sebebiyle, test öncesi beslenme biçimine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.

İlaçların Etkisi

Birçok ilaç, vücudun doğal metabolizmasını etkiler ve vücutta meydana gelen boşaltım olaylarını da değiştirir. Testte ilaç kullanılmış bir numune incelenmesi, sonuçların sağlıklı numuneye göre başka değerlerde çıkmasına neden olabilir. Test sahibinin testi yaptırmadan önce mutlaka doktoru bilgilendirmesi, buna göre izlenecek yola karar verilmesi beklenir.

Cinsiyet ve Yaş

Testlerden elde edilen değerler, birçok araştırma ve tıbbi süreç sonucu normal aralık kabul edilen sayılara göre incelenir. Bu değerler kişiden kişiye hatta kişinin hayat evresine göre değişebilir. Kadın ve erkeklerde tüketilen besin miktarı farklı olduğundan oluşan gaita miktarı da farklıdır. Bunun dışında testi yaptıran kişinin yaşı, test sonucu için dikkat edilmesi gereken bir diğer faktördür. Gaita testleri, birçok faktörle etkileşerek beklenenden farklı sonuçlar ortaya çıkarabilir, bu da kişinin sağlığının yorumlanmasını zorlaştırır. Özel Viromed Laboratuvarları; testte kullanılacak numuneyi steril bir şekilde korur, kişinin fiziksel durumuyla ilgili gerekli notları alır, böylece gaita testinin en doğru cevabı vermesini sağlar.

Gaita ile İlgili Hastalıklar Nelerdir?

Gaita, genel anlamda kalın bağırsaklarda oluşan bir maddedir. Bu nedenle bağırsaklarda meydana gelen hastalıklar gaita oluşumunu da oldukça etkileyen olaylardır. Hastalıkların belirtileri ve tanısının mümkün olduğunca hızlı yapılması, tedavinin başlaması için gereklidir.

Gaita Kaçırma (İnkontinans)

Gaita kaçırma, gaz çıkarma ve dışkılamanın kontrol edilememesi durumuna denir. Hafif seyirli hastalıkta sadece gaz kaçırma görülürken ilerleyen safhalarda sıvı ya da katı formda gaita kaçırma olayları yaşanabilir. Çocuklarda ve kadınlar daha sık görülen bir hastalıktır. Genellikle bir ameliyat, doğum ya da iltihap gibi durumlardan sonra gaita kaçırma sorunu ortaya çıkar. Tedavi için öncelikle hasarlı bölgenin hijyenin dikkat edilir, daha sonra beslenme düzeni oluşturulur. Kaslarda yırtık oluşmuş ise cerrahi müdahale gerekebilir.

İshal (Diyare)

Normale göre daha sulu ve gevşek bir gaitanın oluştuğu hastalık durumu ishal olarak adlandırılır. İshal genelde kısa süreli ve geçici bir hastalıktır. Birkaç gün devam eden ishal, beslenmede ufak değişikliklerle kolayca iyileşir. Viral yada bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan ishal kısa süreli, bağırsak bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan ishal ise daha uzun sürelidir. Uzun süreli vakalarda doktor tavsiyesiyle kullanılacak ilaçlar ishalin tedavisi için izlenen bir yöntemdir.

Kabızlık (Konstipasyon)

Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunda gaitanın sertleşmesi kabızlık olarak tanımlanır. Stres, halsizlik ve kötü beslenme gibi günlük yaşantıda dikkat edilmeyen konular kişide kabızlık gelişmesine yol açabilir. Kabızlığın nedeni tam olarak bilinmese de bağırsak hastalıkları, hormonal dengesizlikler ve ilaçlar kabızlığı tetikleyebilir. Tedavi için kabızlık yapıcı besinlerden uzak bir diyet önerilir. Daha ileri durumlarda lavman ve fitile başvurulur.

Crohn Hastalığı

Genelde ince bağırsak yerleşimli olmakla birlikte sindirim kanalının herhangi bir yerinde oluşmuş iltihap durumu Crohn hastalığıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen hastalık, 35 – 40 yaşlarında ortaya çıkar. Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı gibi belirtilerle Crohn hastalığı, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Crohn hastalığı tam anlamıyla bir iyileşme göstermez; ancak ilaçlar ve tıbbi bir diyetle hastalığın etkileri minimuma indirgenir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için cerrahi yöntemler uygulanabilir. Boşaltım yolları ve gaita oluşumuyla ilgili pek çok hastalık, kişinin hayatında büyük değişikliklere yol açar. Özel Viromed Laboratuvarlarında yaptırabileceğiniz gaita testleri sayesinde, hastalığın en kısa sürede tedavisine başlanır ve kişinin sağlık durumu düzeltilebilir.  

Sıkça Sorulan Sorular

  • Gaita testi ne kadar sürede verilir?
    Gaita testi süresi, hastanın gaita boşaltım ihtiyacına da bağlı olarak örneğin verilme süresine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin alınma süresinden sonra gün içinde sonuçlanabilir.
  • Gaita kültürü nasıl alınır?
    Gaita örneği steril, su geçirmez, ağzı geniş bir steril kaba konulur. Gaita örneğinden kaşık yardımıyla, varsa mukuslu ve kanlı bölgeden alınarak kaba konulur. Soğuk bir ortama alınmalı ve teste tabi tutulmalıdır.
  • Gaita tahlili ne kadar bekler?
    Gaita tahlili alındıktan sonra derhal soğuk bir ortama alınmalıdır. Ortalama 48 saat etüve yerde bekletilip mikrobiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeye alınır. Patojen bakteri üreten kültür sonuçlarının çıkması 2 – 3 günü bulabilir.
  • Gaita kabı nasıl doldurulur?
    Gaita örneği alınmadan önce, steril kabın üzerinde hastanın adı, soyadı, doğum tarihi ve örneğin alındığı gün yazılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir