sünnet külodu gerekli mi / Çocuklarda ve Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım - Doçseafoodplus.info YILMAZ

Sünnet Külodu Gerekli Mi

sünnet külodu gerekli mi

Sünnet Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünnet Ne Zaman Yapılmalı

Sünnet ameliyatı her yaşta yapılabilir. Ancak yaş aralığındaki çocuklarda psikolojik travma yapabileceğinden dolayı uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Bu yaş grubundaki çocuklar kimlik gelişimi dönemindedir ve uyum sorunu yaşar. Çocukta penisini kaybetme duygusu gelişebilir. Ayrıca bu dönem çocuğun anneye bağımlı olduğu bir dönemdir. 7 yaşından ergenlik dönemine kadar çocuklar durgunluk dönemine girer. Uzmanlar tarafından en uygun sünnet, aşı doğumdan sonraki ilk 20 gün veya 6 yaşından sonraki dönemdir.

Bebeklerde Sünnet Ne Zaman Yapılmalı

İyileşme sürecinin ve bakımının daha kolay olması, psikolojik travma yaratmaması nedeniyle yeni doğan sünneti yaptırılabilir. Yeni doğan bebek hayatının ilk günlerinde birçok önemli sorun ile mücadele eder. Emme, yutma, solunum problemler, sarılık, kilo kaybı gibi sorunlar yeni doğanda karşılaşılabilen sorunlardır. Bu durumlar ilk bir haftadan sonra azalmaya başlar. Ayrıca annenin kendini toparlaması da bir haftayı bulur. Bebeğin sünnet sonrası bakım işlemlerinin anne tarafından yapılması anne bebek iletişimini artırır. Bütün bunlar göz önüne alındığında sünnet işleminin bebeğin doğumundan 7 gün ve sonrasına bırakılması daha uygun olur.

Sünnet Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Ülkemizde sünnet ameliyatı, hekimler, sağlık memurları ve sünnet doktoru olarak bilinen sağlık çalışanları tarafından yapılabiliyor. Ancak üroloji uzmanları, çocuk cerrahları veya genel cerrahlar tarafından yapılması daha uygundur. Hastane koşullarında mümkünse ameliyathanede sünnet işleminin gerçekleşmesi komplikasyonları minimuma indirir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen cerrahi işlem son yıllarda sadece genel anestezi altında yapılmaya başlanmıştır. Genel anestezi, çocuğu psikolojik açıdan korur ve iyileşme sürecini kısaltır.

Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet sonrası ağrı kesici şurup, hap, antibiyotik, baticon ve gazlı bezden oluşan bir ilaç seti kullanılır. Pansuman işlemi doktor ya da sağlık memuru tarafından yapılmalıdır. Bu süreçte penis başında kabuklanmalar, şişmeler ve kızarıklıklar oluşabilir. Sünnet sonrası bakım sırasında en önemli nokta yarayı temiz tutarak dış etkenlerden mümkün olduğunca uzak tutmaktır. Bu nedenle özel olarak tasarlanan sünnet külodunun faydası olabilir. Yaklaşık bir haftalık bir süre sonunda rahat bir psikoloji ile çocuğun bu süreci atlatması önemlidir. Bir hafta sonunda çocuk günlük yaşantısına devam edebilir.

Sünnet Bakımı / Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

 

Sünnet Bakımı / Sünnet Sonrası Dönem

Sünnet bakımı, sanılanın aksine, çok da zor bir süreç değildir. Sünnetten sonra en önemli şey yara yerinin temizliğine dikkat edilmesidir. Ancak travmaya neden olacak şekilde üzerini silerek temizlik yapmaktan kaçınılmalıdır.

Kabuklanma

Sünnet sonrası yara kabukları oluşabilir. Bu kabukların kendiliğinden dökülmesi için beklemek gerekir. Kabukları kendiniz kaldırmamalısınız. Bebeklerde sünnet bakımı için kullanılan ılık oturma banyosu, kremler ve bebek bezinin içinde kalan yara nedeniyle,  kabuklar yumuşak, beyaz plaklar şeklindedir. Görüldüğünde iltihap sanılabilir. Bu görüntü sizi korkutmasın. Büyük çocuklarda ise tamamen sert kabuklar veya sert kabuk-yumuşak beyaz plaklar karışık şekilde olabilir.

 

 

Sünnet bakımı

 

Sünnet bakımı
İlaçların kullanımı

Size reçete edilen ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde ve önerdiği miktarda kullanmalısınız. Doktorunuz size bir ağrı kesici, bir de krem yazacaktır. Özellikle sünnet bakımı için verilen kremlerin aşırı miktarda kullanımı sık yapılan hatalardandır ve yara iyileşmesinde gecikmelere neden olmaktadır.

Travmalardan korunma

Büyük çocuklar için yatmaya gerek yoktur. Sünnet bakımı için en önemli adımlardan biri de travmalardan korunmadır. Çocuğunuzu bisiklet, paten gibi yarasına zarar verme ihtimali olan araçlardan ve oyunlardan uzak tutmak gerekir. Aksi takdirde travmaya bağlı kanamalar meydana gelebilir. Büyük çocuklarda sünnet külodu travmalardan korunmak için iyi bir seçenektir. Sünnet yaptırmadan önce kirlendiğinde değişebilmek için 2 adet almanızı tavsiye ederiz. Bebeklerde ise sünnet külodu kullanılmaz. Bunun yerine, sünnet bakımı için, bez ve pipi arasına bariyer olacak şekilde karton bardağı keserek kullanabilirsiniz.

Banyo

Bebeğinizin veya çocuğunuzun banyo yapmasına engel bir durum yoktur. Uzun ve çok sıcak banyolardan kaçınmalısınız. Sünnet bakımı için günlük yaptırılan ılık suya oturma banyoları iyileşmenizi hızlandıracaktır. Suyun içine ilave bir madde koymanıza, aksi belirtilmedikçe, gerek yoktur.

 

Dikişler

Sünnette kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen dikişlerdir. Sünnet sonra dikiş alınmasına gerek yoktur. Dikişleriniz hafta içinde dökülecektir.

Şişlik

Sünnet bakımı şişlik3Sünnet bakımı şişlik

 

Pipide şişlik olacaktır. Şişliğin derecesi her çocukta farklıdır. Aynı anda sünnet olmuş tek yumurta ikizi çocuklarda bile şişlik aynı düzeyde olmayabilir. Bu durum sünnet bakımı, dokunun yara yerine verdiği tepki, çocuğun aktivitesi, bulunduğu ortam sıcaklığı gibi pek çok faktöre bağlıdır. Şişliğin iyileşme sürecine direkt etkisi yoktur. Tüm şişlikler eninde sonunda geçecektir. Hiç şişlik olmaması da, çok şişmesi de endişelenecek bir durum değildir. Şişlik tüm pipinin etrafında da eşit derecede olmayabilir. Bir tarafı çok şişerken, diğer taraf daha az şişebilir. Bu görüntü anne babaya sünnetten sonra doku şişmeye başlayınca pipinin şeklinin bozulması, eğrilmesi gibi görünse de yine endişelenmenize gerek yoktur. Şişlik geçince eğrilik de geçecektir. Önemli olan pipinin sünnetten hemen sonra nasıl gözüktüğüdür, çünkü henüz şişlik başlamamıştır ve pipinin en son görüntüsü bu sünnetten çıkar çıkmaz olan hali olacaktır.

Renk değişiklikleri

Sünnetten sonra penis başının ara ara renk değiştirdiğini göreceksiniz. Bazen soluk, bazen pembe, bazen daha morumsu görülebilir. Bu da normal bir durumdur. Sünnetten önce de bu değişiklerin olduğunu, ama üzerinde sünnet derisi bulunduğundan sizin daha önceden bu renk değişikliklerini görmenizin mümkün olmadığını bilmelisiniz.

Sünnetten sonra oluşabilecek istenmeyen durumlar için Sünnet Sorunları Nelerdir?/ Sünnet Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir