koldaki güç kaybının nedenleri / Sağ kol uyuşması neyin belirtisi? Sağ kol uyuşması nasıl tedavi edilir? - Sağlık Haberleri

Koldaki Güç Kaybının Nedenleri

koldaki güç kaybının nedenleri

 

Ellerde Uyuşma ve Hissizlik Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Günlük hayatta birçok işi ellerimizle yapıyoruz. Bu nedenle ellerimizde ilgili yaşadığımız sorunlar yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. El parmaklarında uyuşma ve his kaybı çok sık rastlanan bir şikayettir. Eğer bu durum yeterince önemsenmez ve bir uzmana danışmakta geç kalınırsa hastalık ilerlemekte ve tedavi güçleşmektedir. Peki, ellerde yaşanan uyuşma ve hissizliğin en sık rastlanılan sebepleri nelerdir? Elde Uyuşma hakkında bilinmesi gerekenleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Elif Aydın anlattı…

 

Karpal Tünel Sendromu (El Bileğinde Sinir Sıkışması)

Median sinir adı verilen ve özellikle elin ilk 3 parmağının duyusunu alan sinirin el bileğinde sıkışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerin ellerinde ilk 3 parmakta uyuşma ve hissizlik özellikle geceleri belirginleşir ve çoğu zaman kişiyi uykusundan uyandırır. İlerleyen vakalarda ellerde güç kaybı da tabloya eklenir. Bayanlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülür. El bileklerinin aşırı yorulduğu mesleklerde çalışanlar (örneğin fazla bilgisayar kullanmak zorunda kalınan sekreterlik, katiplik gibi mesleklerde,), çok elişi yapan bayanlar, gebeler, romatizmal hastalığı veya diyabeti olanlar risk altındadır. Bu hastalığın tanısı elektromiyografi (EMG) denilen bir test ile kolayca konulabilir. Erken evrelerde yakalandığında tedavisi mümkün olmakla birlikte doktora başvurmakta geç kalanlarda tedavi ancak cerrahi olarak mümkün olabilmektedir.

 

Boyunda Düzleşme veya Boyun Fıtığı

Omurlarda kireçlenme veya boyunda fıtık durumunda da kolda ve elde his kaybı, ağrı, uyuşma görülür. 65 yaş üzerindeki kişilerin çoğunda kireçlenme mevcuttur. Ellerde uyuşmanın yanı sıra boyunda tutukluluk, hareket kaybı ve kola yayılan ağrı, güç kaybı şeklinde belirtiler de görülebilir.

 

Diyabet  (Şeker Hastalığı )

Yüksek seyreden kan şekeri vücudumuzdaki sinirlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu duruma “diyabetik nöropati” ismi verilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmanın yanı sıra his kaybı ve kuvvetsizlik de tabloya eşlik edebilir. Diyabetik nöropatinin kesin bir tedavisi olmasa da kan şekerinin normal düzeylere düşürülmesi sinir hasarını yavaşlatacaktır. Bunun dışında hastanın yaşadığı uyuşma, ağrı, yanma tarzındaki şikayetler için kullanabileceği ilaçlar da hekim tarafından düzenlenebilir.

 

B Vitamini Eksikliği

Özellikle B1, B6 ve B12 vitaminleri sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli vitaminlerdir. Beslenme düzeni bozuk kişilerde (özellikle et tüketmeyen kişilerde)

B vitamini eksikliğine bağlı birtakım şikayetler gelişebilir. Ellerde uyuşma karıncalanma, unutkanlık, sık sık hasta olma, sürekli yorgunluk hissi ve tırnaklarda kırılma en sık rastlanan bulgulardır. Bazen bu hastalarda B vitamini eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir.

 

Kübital Tünel Sendromu  (Dirsekte Sinir Sıkışması)  

Ulnar sinir adı verilen sinirin dirseğin iç kısmından geçerken sıkışması sonucu görülen hastalıktır. Özellikle elin son 2 parmağında uyuşma ile kendini gösterir. Çok fazla telefonla konuşanlarda, dirseğini masaya dayayarak çalışanlarda sık görülür. Tanısı EMG ile konur. Erken tanı konulan vakalarda tedavi kolay yapılabilmekle birlikte ilerlemiş vakalarda çoğu zaman cerrahi müdahale gerekmektedir.

Ellerde uyuşmanın başka bir çok sebebi olabilir. Örneğin ellerde uyuşma kemoterapi ve migren ataklarına eşlik edebileceği gibi felç ve kalp hastalıkları gibi ciddi bir sorunun ön habercisi olabilir. Hem altta yatan önemli bir hastalığı atlamamak hem de sinir sıkışması gibi erken tanı konulan durumlarda tedavisi daha kolay hastalıkların yakalanabilmesi için ellerde uyuşma halinde mutlaka bir uzmana danışmak gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırmak önemlidir.

Sağ Veya Sol Elde Güç Kaybı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kolda ve ellerde güç kaybı, karpal tünel sendromu rahatsızlığından Ms hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Güç kaybının nedeni,kaslardaki gerginlik gibi kolay tedavi edilebilir bir sorun olabildiği gibi, ciddi bir kalp krizi de sol koldaki güç kaybının sorumlusu olabilir. İşte sağ veya sol kolda, ellerde güç kaybına yol açan sağlık sorunları:

Kolda ve ellerde güç kaybının, güçsüzlüğün nedenleri

  1. Karpal tünel sendromu, koldaki güç kaybının en sık karşılaşılan nedenlerindendir.
  2. Kolda sinir sıkışması da, kolda güç kaybı ve ağrı gibi semptomlara sebep olabilir.
  3. Tekrarlayan el bilek hareketleri, kol ağrısına ve kolda güç kaybına neden olan kavşak sendromu ismindeki rahatsızlığa yol açabilir.
  4. Koldaki tendonunların iltihabı da, kol ağrısı ve kolda güç kaybı yapabilir.
  5. Kol eklemine yakın küçük keselerin iltihabı veya bursit, hafif veya şiddetli kol ağrısına, kolda güç kaybına neden olabilir.
  6. Kolda veya bilekte ağrının sorumlusu, bu bölgedeki kırılmalar, burkulmalar da olabilir.
  7. Kol güçsüzlüğüne yol açan diğer bir durum, genellikte fiziksel darbe nedeniyle ortaya çıkan torakal çıkış sendromudur.
  8. Kollardaki güçsüzlüğün diğer nedenleri
  9. Ms hastalığı
  10. Kemik kırıkları
  11. Kol yaralanması
  12. Artrit
  13. Kist
  14. Kolda yumuşak doku enfeksiyonu
  15. Müsküler distrofi 
  16. Miyopati
  17. Tendinit (tendon iltihabı)
  18. Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
  19. Serebral palsi (hareket, denge ve duruş bozukluğuna neden olan hastalık grubu)
  20. Myastenia gravis (Kas güçsüzlüğüne neden olan otoimmün nöromüsküler bozukluk)
  21. Koldaki ulnar sinirin sıkışması
  22. Radikülopati (omurgada bir sinire yapılan bası)
  23. Anemi (kanda alyuvar sayısının normalden düşük olması)
  24. Elektrolit dengesizliği
  25. Fibromiyalji (ağrı, sertlik ve hassasiyete neden olan kronik bir durum)
  26. Kurşun zehirlenmesi gibi ağır metal zehirlenmesi
  27. Yetersiz beslenme
  28. Tiroid problemleri

Koldaki ve ellerdeki güç kaybının diğer nedenleri şunlardır:

Yaralanma

Koldaki güç kaybı genellikle yaralanmalardan kaynaklanır. Örneğin kişinin kolundaki herhangi bir kemik kırıldığında kişi o bölgede güç kaybı ve karıncalanma hissedebilir, bu durum vücudun kırılmaya verdiği bir tepkidir. Kolda meydana gelen kesikler ve yırtılmalar da aynı şekilde bir hassasiyete yol açabilir.

Karpal tünel sendromu

Sürekli tekrarlanan el bilek hareketleri örneğin bilgisayarın mause’ni(faresini) daima bir elle kullanmak, yalnızca tek kolla yazı yazmak gibi normal aktiviteler, zamanla kolda güç kaybına neden olabilir. Bu tekrarlanan hareketlerin yol açtığı, kolda güç kaybı yapan en sık karşılan sorun “karpal tünel sendrom”dur. Karpal tünel sendromu ve kompartman sendromu gibi rahatsızlıklar, bileklerin çevresindeki eklem desteklerinin aşırı kullanılması ve bu bölgelere aşırı basınç uygulanması sonucu ortaya çıkar.

Koldaki güç kaybına yol açan bir diğer sebep de, eklemleri destekleyen tendonların aşırı kullanımı anlamına gelen tendinittir.

Tekrarlanan hareketlerden kaynaklanan hasarları en aza indirmek için kola koruyucu parantez takılabilir. Bu aparat, burkulan veya gergin kasları sabit tutmaya yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar da, koşullara bağlı olarak koldaki güç kaybını tedavi amaçlı kullanılabilir.

Çeşitli hastalıklar

Birçok rahatsızlık belirti olarak kolda güç kaybına neden olur. Hayati tehlike açısından kritik olanı ise kalp krizidir. Kalp krizinin en belirgin belirtileri göğüste ağrı ve sol kolun uyuşması, güç kaybetmesidir.

Bir diğer sebep de, husye iltihabı olarak bilinen eklemler etrafında dolgu sağlayan sıvı ile dolu bölmelerin arasının iltihaplanmasıdır.

Kolda, ellerde güç kaybı nasıl geçer?

Kolda güç kaybından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken bir beyin ve sinir cerrahi bölümüne başvurmak olmalıdır. Doktor sizden MR çekilmesini isteyecek, durumun nedenine göre tedavi uygulayacaktır.

Koldaki, eldeki güç kaybı için evde bakım önerileri

  1. Kolu olabildiğince dinlendirmeye çalışın ve kolunuzun gergin olmadığı bir şekilde oturun.
  2. Kol ağrısını ve güçsüzlüğünü azaltmak için, okuldan ya da işten birkaç gün izin alıp kolunuzu dinlendirin.
  3. Kol hareketlerini ağrı geçene kadar en aza indirgeyin.
  4. Ağrıyan bölgeye günde kez soğuk kompres uygulayın.
  5. Kolunuzu dinlendirirken birkaç yastıktan destek alın, kolunuzun şişmesini engellemek için yüksekte tutmanız önemlidir.

Koldaki, ellerdeki güç kaybı için ne zaman tıbbi destek alınmalıdır?

  1. Evde uyguladığınız tedavilerle koldaki güç kaybı 1 hafta geçtiği halde iyileşmemişse,
  2. Kolun şişmesi, ağrısı ve kızarıklığı kötüleşiyorsa,
  3. Kolunuzda güç kaybıyla birlikte şiddetli bir ağrı varsa,
  4. Kolunuzu hareket ettirirken acı duyuyorsanız,
  5. Kolunuzu ani bir şekilde yaraladıysanız veya çatlama sesi duyduysanız,
  6. Göğüs ağrısıyla birlikte aniden kolunuzda, sırtınızda veya omzunuzda ağrı oluyorsa,
  7. Kanamanız varsa,
  8. Kol veya bilek bölgenizde çıkıntı yapan bir kemik gibi bir deformite ortaya çıktıysa, tıbbi destek almanız gerekiyor demektir.

Anasayfa /BLOG /Kas Güçsüzlüğüne Sebep Olan Durumlar

Kas Güçsüzlüğüne Sebep Olan Durumlar

Kas güçsüzlüğü; çok genel bir şikayettir ve birçok insanda görülmektedir. Bu nedenle rahatsızlığa sebep olan durumlar da oldukça geniştir… Örneğin, kas güçsüzlüğü inme sonrasında olabilir. Ayrıca kas distrofisi denilen bir durumda da görülür. Bu koşulların her ikisi de, normal yükü hareket ettiremeyen zayıf kaslara neden olur. Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.

Hareketsizlik

Hareketsizlik ve kasların kullanılmaması, kas güçsüzlüğünün en yaygın nedenlerinden biridir. Aktif olmayan bir yaşam tarzının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kas kullanılmazsa, kasların içindeki lifler kısmen yağ ile değişir. Bununla birlikte, düzenli egzersiz ile kasların kuvvetlendirilmesi her yaşta yapılabilecek bir şeydir. Birçok başarılı uzun mesafe koşucusu 40 yaşın üzerindedir 

Yaşlanma

Kaslarımız, yaşlandıkça güç ve hacim kaybetme eğilimindedir ve zayıflar. Çoğu insan bunu yaşın, özellikle de büyük yaşın doğal sonucu olarak kabul ederken, gençken yönetebileceğiniz şeyleri yapamamak sinir bozucu olabiliyor. Bununla birlikte, egzersiz her yaş için hala faydalıdır ve dikkatli bir egzersiz rutini ile kas gücünü artırmak hala mümkündür. 

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar ve hastalıklar geçici kas yorgunluğunun en yaygın nedenleri arasındadır. Bu genellikle kas iltihabı yoluyla olur. İyileşme olağan olsa da, iltihap şiddetli ise (kötü bir grip nöbeti gibi), zayıflık oldukça uzun sürebilir. Kimi zaman kronik yorgunluk sendromunu (CFS) tetikleyebilir. Grip, glandüler ateş (Epstein-Barr virüsü), HIV, Lyme hastalığı ve hepatit C hastalıkları da bu duruma sebep olabilir.

Hamilelik

Hamilelik sırasında ve hemen sonrasında, kandaki yüksek seviyelerde steroidler, demir eksikliği ile birlikte kas yorgunluğu hissine neden olabilir. Bu durum hamilelikte normal olarak karşılanan bir durum olsa da; hamilelik döneminde güvenli ve dikkatli egzersizler ile kas güçsüzlüğü riski azaltılabilir. 

Kronik Hastalıklar

Birçok kronik hastalık kas güçsüzlüğüne sebep olabilmektedir.

  • Periferik arter hastalığı
  • Diyabet
  • Kalp hastalığı - özellikle kalp yetmezliği
  • Kronik akciğer hastalığı
  • Kronik böbrek hastalığı
  • Anemi
  • Kronik ağrı
  • Anksiyete
  • Depresyon

Not: Anksiyete ve depresyon, gerçek zayıflıktan ziyade yorgunluk ve yorgunluk hissine neden olan durumlardır.

Yaralanmadan Kaynaklı Kas Hasarları

Kaslarınızın doğrudan hasar görmesinin birçok yolu vardır. En belirgin olanı spor yaralanmaları, çekmeler ve burkulmalar gibi yaralanma veya travmalardır. Herhangi bir kas yaralanmasında, kasın içinde hasarlı kas liflerinden kanama, ardından şişme ve iltihaplanma meydana gelir. Bu, kasın daha az güçlü olmasını sağlar. Lokalize ağrı birincil semptomdur, ancak güçsüzlük de ortaya çıkabilir.

Uyku Bozuklukları

Uykuyu bölen veya azaltan anksiyete, depresyon, kronik ağrılar, huzursuz bacak sendromu, vardiyalı iş gibi problemler, kas yorgunluğu da dahil olmak üzere yorgunlukta genel bir artışa neden olur. 

BLOG

MS Hastalarında Hamilelik

Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Hastalığın seyri, tedavi planı, doğurganlık, gebelik, doğum hatta emzirme süreçleri üzerinde etkili olabildiğinden MS

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

Hava Durumu Migreninizi Etkiliyor

Araştırmacılar, bazı insanların migren atakları yaşamasına neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Genler, beyindeki değişiklikler veya beyin kimyasallarının seviyelerindeki değişiklikler söz konusu olabilir.

MS Hastalığında Kas Zayıflığını Yönetin

Beyniniz, eylemi kontrol eder ve bir sinir ağı aracılığıyla kaslarınıza elektrik sinyalleri gönderir. Bu sinyaller kaslarınıza hareket etmesini söyler. Multipl sklerozunuz (MS), bağışıklık sisteminiz sinirlerine saldırır.

Alzheimer’ın Erken Belirtileri

Alzheimer, demansın en yaygın şeklidir. Demans, günlük yaşamınızı etkileyen hafıza fonksiyonlarının veya diğer zihinsel yeteneklerin kaybı için genel bir terimdir.

Baş Ağrınızı Azaltın

Günümüz dünyasındaki birçok insan için baş ağrıları giderek daha yaygın bir sorun haline gelmiştir. Çoğu zaman stres veya dehidrasyon gibi dışsal sebeplerin birer sonucu olabilirler.

Periferik Nöropati’yi Önlemek için Adım Atın

Periferik Nöropati, periferik sinirlerinizin zarar görmesi sonucu, genellikle ellerinizde ve ayaklarınızda zayıflık, uyuşukluk ve ağrıya neden olur. Ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerini

İyi Uyku Alzheimer Riskini Azaltabilir

Araştırmalar beynimizin, biz uyurken bunama gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu öne sürdürmektedir. Bu, beynimizin uyku sırasında dinlenmek yerine çalıştığını gösteren

Multiple Sklerozla Savaşmanın 10 Etkili Yolu

Beyin sağlığının önemli olmadığı hiçbir canlı yoktur. Ancak multiple skleroz (MS) ile yaşıyorsanız, bu organı korumak iki kat önemlidir. Tedavi planınızı takip etmek ve sağlıklı

Omega-3 Balık Yağı Beyninizi ve Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Balık yağı, sardalye, hamsi, uskumru ve somon gibi yağlı balıklardan elde edilen popüler bir takviyedir. Balık yağı esas olarak iki tür omega-3 yağ asidi içerir: kalp sağlığı ve cilt

Kadınlarda MS Hastalığı

Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin kronik bir hastalığıdır. MS, kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Ulusal Multipl Skleroz Derneği’ne göre, kadınların MS olma olasılığı

Yaşlı Yetişkinlerde Uyku Bozuklukları

Uyku, hem günlük hayatınız için hem de fiziksel ve zihinsel sağlığınız için kritik öneme sahiptir. Uyku bozuklukları yaşlı erişkinlerde oldukça yaygındır. Yaşlandıkça, uyku düzenleri ve

Kitap Okumanın Zihin Sağlığınız için Faydaları

Kitap okumak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza fayda sağlar.

Yedikleriniz Baş Ağrınızı Nasıl Etkiliyor?

Baş ağrısı en sık görülen yakınmaların başında gelir ve toplumun yaklaşık yüzde 90'ında görülür. Baş ağrısı, beyninizdeki bir ağrıyı ima etse de, aslında beyniniz, kan damarları ve

Multiple Sklerozun Vücudunuz Üzerindeki Etkileri

Merkezi sinir sisteminin kronik bir hastalığı olan MS Hastalığı, sinirlerin etrafındaki koruyucu örtünün bozulmasından kaynaklanır. Bu, beynin vücudun geri kalanıyla iletişim

Migren Ağrısına İyi Gelen 11 Uçucu Yağ

Migren, hastanın günlük yaşamanı etkileyebilen, günlük aktivitelerini kısıtlayabilen bir baş ağrısı tipidir. Aromaterapi, migren atağını durdurmasa bile bazı semptomların

Epilepsi Hastası Çocukları Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Epilepsi (Sara Hastalığı), beyindeki nöronal aktivitenin bozulduğu ve garip hislere, kasılmalara ve diğer nöbetlerle ilişkili semptomlara neden olan nörolojik bir problemdir.

Demans Teşhisi Nasıl Konur?

Demans, günlük hayatı sekteye uğratacak şiddette hafıza, düşünme ve sosyal becerileri etkileyen semptomların genel adıdır. Birden fazla hastalık demansa neden olabilir.

İyi Bir Uyku için Tüketilmesi Gereken Meyve ve Sebzeler

Uyku, hem günlük hayatınız için hem de fiziksel ve zihinsel sağlığınız için kritik bir öneme sahiptir. Çok çeşitli uyku bozuklukları normal uyku döngüsünü kesintiye uğratmakla

Bacak Ağrınızın Sebebi MS Olabilir

Bacaklarınızın yorgun olması altında birçok sebep yatabilen yaygın bir semptomdur. Kilonuz fazlaysa veya yaşınız ileriyse bacaklarınız daha çabuk yorulabilir.

Demans ve İnme Arasındaki Bağlantı Nedir? İnme Uzun Vadede Demansa Yol Açabilir Mi?

Demans bilişsel gerilemeyle sonuçlanan hafıza, iletişim, konsantrasyon sorunlarını içeren bir grup semptomu ifade eder. Demans, beyninizin felç gibi bir yaralanma veya hastalık

Hem Vasküler Hem Beyin Sağlığınızı Korumanın 7 Yolu

Yapılan yeni araştırmalara göre kan damarlarınızın durumu beyninizin sağlığında önemli rol oynamaktadır. Sigara içmek, yüksek kan şekeri, diyabet gibi birçok durum damarlarınızın sağlığını

Sigarayı Bırakmanız için Bir Başka Sebep: Buerger Hastalığı

Buerger hastalığı, kol ve bacaklardaki damar ve atardamarlarda görülen nadir bir hastalıktır. Latince adı Thromboangiitis obliterans olan Buerger hastalığında; kan damarları iltihaplanır, şişer ve kan pıhtıları tarafından tıkanır.

Beynin Mimaride Gördüğü Güzellik: Nöroestetik

Nöroestetik alanında yapılan son araştırmalar; beynimizin, güzelliğe neden ve nasıl tepki verdiğini açıklamaktadır.

Baş Ağrınız Sizi Ne Zaman Endişelendirmeli?

Baş ağrısı, rahatsız edici olabildiği gibi halsizliğe de neden olabilir. Genellikle baş ağrısı için endişelenmenize gerek yoktur çünkü çoğu baş ağrısı, ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanmaz. Fakat baş ağrısı, bazen başka sorunların habercisi olabilir.

Bir Motor Nöron Hastalığı: Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ve kas kontrol kaybına sebep olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. ALS, aynı zamanda teşhis edilen beyzbol oyuncusundan sonra Lou Gehrig hastalığı olarak da adla

Parkinson'un Neden Olabileceği 6 Sorun

Parkinson hastalığı genellikle hastaların hareket kabiliyetlerine etki etse de neden olabileceği farklı sorunlar vardır.

Epilepsi (Sara) Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Epilepsi, tekrarlayan nöbetlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi nöbetleri beyinde ani elektriksel aktivitelere neden olur.

Yaygın Baş Ağrısı Tipleri

Baş ağrıları her yaştan insanın mustarip olduğu ve birçok çeşidi olan bir durumdur. Bu yazı, 10 farklı baş ağrısını tipi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

İleri Yaşlarda Yapılan Aerobik Egzersiz Sizi Demanstan Koruyabilir

Yapılan yeni bir araştırmanın bulgularına göre aerobik yapmak, demansa (bunamaya) karşı beyne yardımcı olabilmektedir. Genel olarak egzersiz yapmanın da Alzheimer veya demans riskinin azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Multiple Sklerozun Erken Belirtileri

Multiple Skleroz (MS), ilerleyici ve immün sistem aracılı bir hastalıktır. Bu durum vücudunuzu sağlıklı tutmak için tasarlanan sistemin yanlışlıkla vücudunuzun günlük işlevler için hayati önem taşıyan bölümlerine saldırdığı anlamına gelir.

Düşük Karbonhidrat ve Ketojenik Diyetler Beyin Sağlığını Nasıl Güçlendirir?

Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyetlerin sağlığa çeşitli faydalarının bulunduğu bilinmektedir. Düşük karbonhidrat ve ketojenik diyetlerin, kilo kaybına ve diyabeti yönetmeye yardımcı olmalarının yanında belirli nörolojik

Hidrosefali (Beyindeki Su)

Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesi sonucu kafatasının büyümesine ve basınç artışına neden olmaktadır. Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen Latince sözcüklerden oluşmakta ve “beyindeki su” olarak da bilinmektedir.

Dijital Detoks ile Hayatınızı Yenilemenin 7 En İyi Yolu

Teknoloji, insan hayatına sayısız fayda sağlamasının yanı sıra birtakım sorunlar da yaratmıştır. Dijital cihazların günümüzde hızla yayılmasıyla birlikte insanlar “dünya” ile bağlantıda kalabilmek adına sosyal medyayı devamlı biçimde kullanmaktadır.

Sabahları Erken Uyanmanın 5 Yolu

Erken kalkma alışkanlığı hem psikolojik hem de fiziksel olarak insanları olumlu etkiler. Erken kalkan insanlar genellikle daha mutlu, proaktif ve geç uyuyan insanlardan daha üretkendir.

Bu Yiyeceklerle Hafızanızı Güçlendirin

Beyniniz vücudunuzun kontrol merkezi olarak kalbinizin atmasını, ciğerlerinizin nefes almasını, düşünmenizi ve daha birçok görevi sağlayan önemli bir organdır.

Beyin Atrofisine Sebep Olan Faktörler

Beyin atrofisi, başka bir adıyla serebral atrofi; nöron adı verilen beyin hücrelerinin kaybı ve bu duruma bağlı küçülmesidir. Atrofi ayrıca hücrelerin iletişim

Beynin Anevrizması ve Belirtileri

Beyin anevrizması, beyindeki bir kan damarında olan çıkıntı veya balonlaşmasıdır. Sızdırması veya yırtılması sonucunda..

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel, avcun iç tarafında kemikler ve bağlarla çevrili bir geçittir. Medyan sinirin sıkışması sonucu el ve kolda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gözlemlenebilir.

Parkinson Hastalığında Beyin Pili Ameliyatı

Beyin pili ameliyatında, beyninizin belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar, anormal impulsları düzenleyen elektriksel impulslar üretir veya elektriksel impulslar beyindeki belirli hücreleri ve kimyasalları etkileyebilir.

Epilepsi Ataklarının Türleri Nelerdir?

Epilepsi nöbeti, diğer bir adıyla sara krizi; beyin işlevinin sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulması ile oluşan nörolojik bir hastalıktır.

Covid Beyne Zarar Veriyor!

Bazı bilim insanları Covid’un akciğerlere değil beyne zarar vererek solunum yetmezliğine; baş ağrısı, felç ve nöbet gibi diğer belirtilere ve ölüme neden olduğundan şüpheleniyor.

Parkinson Hastalığı Günlük Hayatımı Nasıl Etkiler?

Parkinson hastalığı ilerleyen bir hastalıktır dolayısıyla hayatınızı aniden değiştirmeyecektir. Bunun yerine günlük hayatınızdaki aktivitelerinizde yaşayacağınız zorluklarla başa çıkabilmek için

Yalancı Sara Nöbetini Nasıl Ayırt Ederim?

Epilepsi nöbeti olarak da bilinen sara nöbeti, vücudunuzun kontrolünü kaybederek sarsılmaya başlamasına sebep olan bir hastalıktır ve nöbet sırasında bilinç kaybı yaşanması muhtemeldir.

Baş Dönmesi Ciddi Hastalıklara İşaret Edebilir

Baş dönmesi; sallanma, sersemlik veya kişinin üzerinde bulunduğu zeminin hareket ettiğini sanması gibi belirtilere neden olabilecek bir durumdur. Her yaşta meydana gelebilmesine ve doktorlara sık danışılan şikayetlerden

İyi Huylu Beyin Tümörleri

İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir.

Menenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Menenjit, beyninizi ve omuriliği çevreleyen zarların (meninksler) iltihaplanmasıdır. Menenjitin şişmesi tipik olarak baş ağrısı, ateş ve boyun tutulması gibi semptomları tetikler.

Zona Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Zona vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıksa da genellikle gövdenin sol veya sağ tarafını saran tek bir kabarcık şeridi olarak görülür.

Migrende Aura Nedir?

Migrende aura, tipik olarak gerçek ağrı oluşmadan önce ortaya çıkan garip hislerle karakterize nörolojik bir rahatsızlıktır. Bazı türleri, inme veya beyin tümörü gibi nörolojik olayların veya durumların semptomlarını taklit edebilen çeşitli aura türleri v

Demans Türleri Nelerdir?

Demans, hafıza, düşünce ve sosyal yetenekleri etkileyen bir grup belirtiyi günlük yaşamınıza müdahale edecek kadar ciddi bir şekilde tanımlar. Spesifik bir hastalık değildir, ancak birkaç farklı hastalık bunamaya neden olabilir.

Beyin İltihabı Teşhis ve Tedavi Süreçleri

Ensefalit olarak da bilinen beynin iltihaplanmasının birkaç neden vardır, ancak en yaygın olanı viral bir enfeksiyondur. Ensefalit genellikle ateş ve baş ağrısı gibi hafif grip benzeri belirti ve semptomlara neden olur veya hiç semptom göstermez.

Kas Güçsüzlüğüne Sebep Olan Durumlar

Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir.

Küme Tipi Baş Ağrısı ve Risk Faktörleri

Küme tipi baş ağrısı nadir görülmesine rağmen en ağrılı baş ağrısı türlerinden biridir. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki hastanın bu ağrıya dayanması kimi zaman çok güç olabilir.

Multiple Skleroz: Uyuşma ve Karıncalanma ile Baş Etmek

Uyuşma ve karıncalanma hissi, MS hastalığının en yaygın semptomlarından ikisidir. Hastalığın ilk belirtileri arasında yer alırlar ve teşhisinde önemli rol oynarlar.

Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Demans; hafıza, düşünce ve sosyal yetenekleri etkileyen belirtileri olan bir hastalıktır.

Epilepsi Hastalarında Hamilelik Riskli Mi?

9 ay süren hamilelik dönemi, sağlıklı kadınlar için de zorlu geçebilirken epilepsi hastalığı olan anne adayları ve bebek için riskli bir dönemi ifade ediyor…

İnme - Felç Semptomları Nelerdir?

Beynin kan akışının azalması yada aniden kesilmesi sonucu beyin dokusunun beslenme ve oksijenlenmesi bozulur. Bu nedenle ortaya çıkan tabloya inme yada felç denir. Etkilenen beyin hücreleri dakikalar içinde ölmeye başlar.

Migren Riski Altında Mısınız?

Migren çoklu semptomlara neden olabilen nörolojik bir durumdur. Semptomlar bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, uyuşma, karıncalanma hissi ve ışık ile sese duyarlılığı içerebilmektedir.

Epilepsi Nöbetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Epilepsi nöbetleri birçok farklı şekilde olabilir ve bu nöbetler bireyler farklı şekillerde etkileyebilir.

Miyopatinin (Kas Hastalıkları) Sık Görülen Semptomları Nelerdir?

Miyopati, kas dokularını etkileyen hastalıklardır. Kas hastalıkları zayıflık, iltihaplanma, spazmlar ya da felç ile sonuçlanabilir.

Uyku Apnesinin Tetikleyebileceği 4 Hastalık

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun yavaşladığı veya durduğu, nispeten yaygın, potansiyel olarak ciddi bir uyku bozukluğudur.

MS Hastaları için COVID Tavsiyesi

İlk olarak Aralık 'da Çin'de tespit edilen ve o zamandan beri dünyanın diğer bölgelerine yayılan koronavirüs

Migreni Tetikleyen Faktörler

Migren ağrılarına genellikle bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık eşlik eder.

Multiple Skleroz (MS Hastalığı) Nasıl Teşhis Edilir?

Merkezi sinir sisteminin kronik bir hastalığı olan MS Hastalığı - Multiple Skleroz'un dünya çapında 2,5 milyondan fazla insanı etkilediği tahmin edilmektedir.

Parkinson Hastalığı Evreleri

Parkinson hastalığı, beyindeki nöronların işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan kronik ve ilerleyici giden hareket bozukluğuna

Uyku Apnesinin Vücuda Etkileri

Uyku apnesi, uyurken nefesinizin tekrar tekrar durakladığı bir durumdur.

Kronik Günlük Baş Ağrısı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Çoğu insan zaman zaman baş ağrısı çeker. Ancak baş ağrınız uzun sürüyorsa, kronik günlük baş ağrılarınız olabilir.

MS Hastalığı - Multiple Skleroz

Multipl skleroz (MS) nörolojik bir durumdur. Erişkinlerde santral sinir sistemini en sık etkileyen hastalıklardan birisidir. Dünyada yaklaşık milyon kişiyi etkilemektedir.

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı demansın (bunamanın) en sık nedeni olup geri dönüşü olmayan ilerleyici bir hastalıktır. Bunama zihin işlevlerinde kaybı niteleyen bir kelimedir.

EMG - Elektronöromiyografi

EMG, sinir ve kasların aktivitesinin elektriksel potansiyellere dökümante edilerek incelenen bir yöntemidir. Duyu ve motor sinirler elektriksel olarak uyarılarak dalgalar elde edilir.

Demanstan Korunmanın Etkili Yolları

Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur.

TÜMÜNÜ GÖR

Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası