malulen emekli olunca maaş düşer mi / Malulen emekli Bağ-Kur’lu çalışırsa aylığı kesilir mi? - Sezgin Özcan - Köşe Yazıları – Sözcü

Malulen Emekli Olunca Maaş Düşer Mi

malulen emekli olunca maaş düşer mi

Kimler Malul Sayılır?

Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; hizmet akdine tabi ( sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi) ve kendi adına ve hesabına bağımsız ( sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını,

 Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü,

kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır. Sigortalıların sağlık hizmeti sunucularından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli değildir. Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekir.

Malullük Aylığı Bağlanmasının Koşulları Nelerdir?

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için;

 - En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın   gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

 - Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması,

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması

-   Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması

 gerekmektedir.

Malullük Aylığı Bağlanması için Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak  başvurmalıdır.

Kişi yazılı olarak başvurunun ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

Müracaat İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 Hizmet akdine tabi çalışan (4/a’lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b’li) sigortalılar için;

-Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi

-Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;

-Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,

- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı

- Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu

Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

 Malullük aylığı,

- Sigortalıların Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,

- Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması,

hallerinde kesilir.

Kontrol muayenesi; sigortalının veya  hak sahiplerinin malullük, engellilik ve iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığının tespiti amacıyla Kurumca muayeneye tabi tutulmasıdır.

Ancak sayılı Kanun kapsamında bağlanan malullük (adi) aylığının kesilme koşulları biraz farklıdır. Buna göre:

  1. Türk Vatandaşlığından Çıkma/Çıkarılma: sayılı Kanunun 92 nci maddesi gereğince, iştirakçilerden Türk Vatandaşlığından çıkarılan, Türk Vatandaşlığını bırakan, yabancı memleket uyruğuna girenlerin (Türk Vatandaşlığını muhafaza edenler hariç) bu Kanunla tanınan her çeşit hakları düşmektedir. Ancak Sosyal Güvenlik Antlaşması yapılan ülkelerde olan o ülke vatandaşlığına girenlerin aylıkları kesilmemektedir. 
  2. sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde Çalışma: sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince emekli aylığı alanların kamuda emeklilik hakkı tanınan vazifelere atanmaları halinde ( sayılı Kanunun 4/1-c statüsünde) aylıklar kesilmektedir.  4/1-a ve 4/1-b statüsünde çalışmaya başlamaları halinde ise aylıkları kesilmemektedir.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen Emeklilik Şartları

Kişi, iş hayatında herhangi bir nedenden dolayı hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı yaşayabilir. Yaşanan bu menfi haller nedeniyle kişinin çalışma gücü azalır. Azalan çalışma gücü ile ekonomik geleceği de sarsılan işçi, gereken şartları karşıladığı takdirde malulen emekli olabilir. Çalışma gücünü, rapor ile tespit edilen oranda kaybeden sigortalı işçinin malul kapsamında değerlendirilmesi için hangi koşulların sağlanması gerektiği ve hukuk prosedürün nasıl işletileceği makale ile izah edilmiştir. Dolayısıyla dikkatle okunması tavsiye olunur.

İçindekiler

Malullük Nedir?

Malullük, sayılı Kanun’un Maddesinde düzenlenen, çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesini ifade eden bir kavramdır. Malul sayılabilecek kişiler yasada şu şekilde ifade edilmiştir:

  • Sigortalı çalışan, çalışma hayatı esnasında çalışma gücünde bir zayıflık meydana getirecek hastalık ya da kaza neticesinde %60 ve üzeri düzeyde kayıp yaşamışsa,
  • Kişi, çalışma sürecinde iş kazası ya da meslek hastalığı neticesinde kazanma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybederse,

Malul kapsamında değerlendirilir. Kamu çalışanları söz konusu olduğunda, ifade edilen iki haldeki malullüklerden biri mevcut olmasa da meslekte kazanma gücünü, ifa ettiği kamu görevini yapamayacak şekilde kaybederse ve bu kayıp raporla desteklenirse malul statüsünde kabul edilir.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik esasında bir erken emeklilik halidir. Kişi, hizmet akdine ve iş sözleşmesine tabi olarak çalışıyorsa, kendi adına ve hesabına münferit biçimde çalışıyorsa veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyorsa ve çalışma hayatında herhangi bir kaza, hastalık, meslek hastalığı veya kaza nedeniyle çalışa gücünü belirli bir oranda kaybettiyse malulen emeklilikten yararlanabilir.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik kurumundan yararlanarak erken emekli olabilmek için kişinin aşağıda ifade edilen şartları karşılıyor olması gerekir. Bu şartlar şu şekilde ifade edilir:

  • Meslekte kazanma ve çalışma gücünde %60 ve üzeri bir oranda kayıp yaşanması,
  • Kamu çalışanlarının, ifa ettiği görevini yapamayacak duruma gelmesi veya çalışma gücünü %60 ve üzeri bir oranda kaybetmesi,
  • 10 senelik sigortalı olma süre şartı karşılanmalı,
  • gün prim şartı sağlanmalı,
  • Çalışma ve meslekte kazanma gücünün kaybedilmesine sebep olan durumun, ilk kez sigorta kapsamında çalışılan tarihten sonra meydana gelmesi gerekir.

İfade edilen şartların gerçekleşmesiyle kişinin malulen emekli olabilmesi mümkündür.

Maluliyetin Tespiti

Maluliyetin tespiti için maluliyet koşullarının sağladığını düşünen sigortalının Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir. Yapılan başvuru yazılı şekle tabidir. Yazılı müracaat ile birlikte kişinin Sosyal Güvenlik Kurum tarafından yetkili kılınan bir hastaneye sevk süreci gerçekleştirilir. Ardından, düzenlenecek sağlık kurulu raporunun tetkik edilmesiyle maluliyet koşulunun sağlanıp sağlanmadığı değerlendirilir. Yapılan değerlendirmelerin ardından söz konusu kişideki çalışma gücü kaybı en az %60 orana sahipse bu durumda kişi malulen emeklilik şartları noktasında karşılaması gereken koşulları karşılamış ve malullük aylığına hak kazanmış olacaktır.

Maluliyet kararının neticesi yazılı müracaatın yapıldığı yer bağlı olan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezi tarafından kişiye bildirilmektedir. Şayet düzenlenen sağlık kurulu raporu, kişiye maluliyet kararı verilebilmesi için yeterli gelmezse veya eksiklikler mevcutsa bu durumda tekrar muayene veya eksikliklerin giderilmesi yönünde karar verilebilir.

Sigortalı kişinin raporunda daima surette bir başkasının bakımına muhtaç olduğu ifade edilmişse bu takdirde malullük maaşının bağlanabilmesi adına 10 yıllık sigortalı bulunma şartının sağlanmış olması aranmaz.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz

Kurum Sağlık Kurulu tarafından hazırlanan ve kişinin çalışma gücünün ne oranda kaybedildiğini ifade ederek düzenlenen rapora itiraz edilebilir. Bu takdirde kişi, Kurum Sağlık Raporunca malul olarak değerlendirilmediyse Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun bir ikinci değerlendirmesi talep edilir. Yapılacak itirazın bir dilekçe ile bağlı bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak yapılması gerekir. İtiraz ve yeniden muayenenin ardından durum, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararına da yargı yolu ile itiraz edilebilir.

Malulen Emeklilik Maaşı Bağlanması

Malulen emeklilik maaşının bağlanabilmesi için:

  • 4 – A ve 4 – B kapsamındaki sigortalılar için; kişinin bağlı olduğu sosyal güvenlik il ya da ilçe müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine yazılı başvuru gerçekleştirilir. Başvuru, sigortalının işvereni tarafından yapılır.
  • Kamuda çalışan kişiler için; bağlı olunan kurum ve kuruluşlara yazılı şekilde başvuru yapılmalıdır.
  • Görevinden ayrılmış kişiler için; Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Dair Başkanlığına başvuru yapılmalıdır. Yapılacak başvuru yine yazılı şekilde gerçekleştirilmelidir.

Malulen Emeklilik İçin Gereken Belgeler

Makale genelinde ifade edildiği üzere malulen emeklilik için ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılacak başvuru yazılı olmalıdır. Bu kapsamda, maluliyet istemli dilekçeye ilave aşağıda ifade edilen belgelerin de yetkili mercie ibraz edilmesi gerekir:

  • İşe giriş bildirgesi,
  • İşe giriş sağlık raporu ya da beyanı,
  • İşten ayrılış bildirgesi,
  • Malulen emeklilik için alınan sevk onayı,
  • Sağlık kurulu raporu.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Zaman Alınır?

Malulen emeklilik maaşına hak kazanan kişiler, emeklilik maaşının ne zaman alınacağını merak eder. Malulen emekliliğe hak kazan kimseler; maluliyeti ifade eden raporun tarihi, malullük aylığı alınması adına yapılan başvurudan önceyse yazılı başvurunun gerçekleştiği tarihi, sağlık kurulu raporu tarihinin yazılı müracaattan sonra olması halinde maluliyet raporunun tarihini, kamu çalışanları içinse maluliyetleri nedeniyle görevlerinden ayrıklıkları tarihi takip eden ayın başından itibaren söz konusu aylığı alır.

Malullük Aylığı Hangi Hallerde Kesilir?

Malullük aylığına hak kazanan kişi, aşağıda ifade edilen durumların varlığı halinde söz konusu aylığın kesileceğini bilmelidir. Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

  • Aylık alan kişi, sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak bir işte çalışırsa,
  • Aylık alan kişi, bir yabancı ülkenin mevzuatı dahilinde çalışırsa,
  • Kontroller sonucunda malul kapsamında değerlendirilmesine sebebiyet veren durumun ortadan kalkması halinde,
  • Kurum tarafından yapılacak kontrol muayenesi sonrası malul kapsamında değerlendirilen kişi esasında malul değilse ancak malullük aylığı alıyorsa,

Alınan malullük aylıkları kesilir. En son maddede ifade edilen durumda kişinin aldığı malullük aylıkları kesilir bununla birlikte ödenen aylıkların faizi ile beraber geri alınacağı ifade edilmelidir. Malulen emeklilik şartları başlığı altında ifade edilen metinden de anlaşılacağı üzere bu husus oldukça kapsamlı birkaç konuyu ihtiva eder. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir avukat ile iletişime geçerek hukuki destek alınması oldukça yararlı olacaktır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 23 Ortalama: ]
13 Ocak

Malulen emekli Bağ-Kur’lu çalışırsa aylığı kesilir mi?

Yayınlanma: 02 Nisan

Bağ-Kur girişliyim. Ağustos ayında böbrek nakli oldum. 15 Mart tarihinde malulen emekli oldum. Yalnız üstümde vergi kaydı olmayacakmış. Ya kapatacakmışım ya da devredecekmişim. Bunun başka yolu var mı? Erdinç Akpınar

sayılı SSGSS Kanunu'nun geçici 2. maddesine göre 4/b (Bağ-Kur) kapsamında malullük aylığı bağlananlardan; 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylığı kesilmeyip, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabiliyorlar. Ancak 4/b kapsamında çalışmaya başlayanların malullük aylığı kesilerek, uzun ve kısa vade sigorta kolları ile genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı oluyorlar.

/Ekim aybaşından önce ilk defa sigortalı olup malullük aylığınız sayılı Kanun'un geçici 2 ve maddesi gereği bağlandığından, malullük aylığınızı almaya devam edebilmeniz için vergi mükellefi olmanıza neden olan faaliyetinizi sona erdirmeniz ya da devretmeniz gerekiyor. Başka bir yolu maalesef yok.

FHSZ emekliliği öne çeker mi?

5 Kasım doğumluyum. 1 Ağustos , 4/a statüsünde işe başlangıcım. &#; arası yedek subay okulu, &#; arasında asteğmen olarak askerlik yaptım. 4/a statüsünde gün, 4/c statüsünde gün primim var. Mevcut şartlarda 5 Kasım tarihinde emekli olacağım. 3 ay 8 günlük FHSZ'ye istinaden emeklilik tarihim daha erken olabilir mi? K. Erkan Ünal

Yedek subaylık döneminize ilişkin hak kazandığınız fiili hizmet süresi zammı (FHSZ/yıpranma), 1 Ağustos olan sigorta başlangıcınızı farazi olarak 3 ay 8 gün (23 Nisan tarihine) geri çeker. Buna göre emeklilik yaşınız 51'e iner.

51 yaşınızı, prim gününüzü ve 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmuş olduğunuzdan, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Emekli Sandığı yetimlerine bağlanacak aylığın oranı

İki kız kardeş olan bir yakınım için bilgi rica ediyorum. Baba malulen emekli asker (Emekli Sandığına tabi). 'te öldüğünde yakınımın eşi sağ ve yetim aylığını evlenmemiş olan kız kardeşi hak ediyor. Kendi ifadesine göre de babanın maaşının yüzde 75'ini alıyor, doğru mudur bilmiyorum? Yakınımın eşi Bağ-Kur emeklisi ve yılında vefat ediyor, kendisine dul aylığı bağlanıyor. Yakınım olan kişi eşinden ve babasından dul/yetim aylığı alabilir mi? Babasından aylık bağlandığında eşinden aldığı aylıkta kesinti olur mu? Kardeşin maaşı çok düşer mi? Arzu Şenkon

Emekli Sandığı'ndan aylık bağlanacak tek yetimin aylık bağlama oranı yüzde 75 değil, yüzde 50 olur. Yakınınız eşinden dul, babasından yetim aylığı alabilir. Babasından bağlanacak aylıktan dolayı eşinden almakta olduğu aylıktan kesinti olmaz. Babasından yüzde 40 oranında aylık bağlanır. Kardeşinin aylık oranı da yüzde 40'a iner. Toplamda (40+40) olmak üzere babalarının aylığının yüzde 80'ini almış olurlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası