a rh pozitif hangi kan gruplarından kan alabilir / Hangi kan grubu daha şanslı? - Sağlık Haberleri

A Rh Pozitif Hangi Kan Gruplarından Kan Alabilir

a rh pozitif hangi kan gruplarından kan alabilir

A Rh Kimlere Kan Verebilir? A Rh Pozitif Ve Negatif Kimlerden Kan Alabilir?

Kan her kişide aynı görev için vardır ve hepsinin yapısı aynıdır fakat kan hücrelerinde bulunan bazı antijen ve antikorlar vardır. Bu antikor ve antijenlerin miktar durumu ve çeşidine göre kan 8 farklı gruba ayrılır. Bu gruplardan birisi de A Rh kan grubudur. Peki, A Rh kimlere kan verebilir? İşte detaylar…

A Rh Kimlere Kan Verebilir?

Transfüzyon diğer ismiyle kan nakli gereken durumlarda ilk aranan şart alıcı hastanın ve vericinin kan gruplarının uyumlu olmasıdır. Alyuvarların üzerinde bulunan iki antijen türü vardır, bunlardan birisi A antijenidir. Eğer kandaki kırmızı kan hücrelerinde A antijeni varsa o kan A Rh kan grubuna girer.

Kan grubu A Rh pozitif (A Rh+) ise, A Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir, A Rh negatif (A Rh-) kan grubu ise A Rh pozitif, A Rh negatif, AB Rh pozitif ve AB Rh negatif kan gruplarına kan verebilir.

A Rh Pozitif ve Negatif Kimlerden Kan Alabilir?

A Rh pozitif ve negatif kan grubu sadece A antijenine sahiptir bu sebepten sadece kendi gruplarından ve antijen içermediği için 0 Rh kan grubundan kan alabilirler.

A RH negatif (A Rh-) kan grubu 0 Rh negatif ve A Rh negatif kan gruplarından kan alabilir. A Rh pozitif (A Rh+) grubu ise A Rh negatif, A Rh pozitif, 0 Rh negatif ve 0 Rh pozitif kan gruplarından kan alabilir.

kaynağı değiştir]

Kan grubunu belirleyen A ve B genleri, kanda bulunan alyuvarların zarlarında A ve B türü proteinlerden hangisinin yer alacağını belirlerler.[1] Birinin kan grubu A ise, alyuvarlarının zarında yalnızca A türü protein; B ise, yalnızca B türü protein, AB ise her ikisinden de vardır demektir. 0 ise alyuvarların zarında her ikisi de yoktur demektir.[1] Alyuvar çeperinde bulunan ve kan grubunu belirleyen bu proteinlere aglütinojen denir.[1] Ancak kanda, kendinizinkinden ayrı bir kan grubuna ait alyuvar hücrelerinin vücudunuza girmemesini sağlayarak sizi koruyan aglütinin adlı antikorlar bulunur.[1] Protein yapısında olan aglütininler de tıpkı aglütinojenler gibi A ve B türümde olurlar.[1]

Tarihi[değiştir kaynağı değiştir]

Kan aktarımlarının, kan grupları konusunda hiçbir bilginin olmadığı halde önceleri başarıyla sürdürülebilmesi dikkat çekicidir.[1]Landois 1875'te köpek kanının başka bir cinsin kanı ile karıştırıldığında 2 dakika içerisinde sürekli lizise (hücre parçalanması) neden olduğunu bildirmiştir.[1] Bu çalışmayı bilen Karl Landsteiner, 22 kişide yaptığı çalışmada alyuvar ve serum arasındaki tepkimeleri tanımlayarak 1901’de sonuçlarını yayınlamıştır.[1] Landsteiner önceleri A, B, C olmak üzere üç kan grubu tanımladı.[1] Sonraki yıl öğrencileri olan DeCastello ve Sturli 155 kişiyi kapsayan daha geniş bir çalışma ile kan grup sistemini A, B, O, AB olarak tanımladılar (1902).[1] 1922’de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Landsteiner 1930 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.[1] Diğer kan grup sistemleri tanımlanmadan neredeyse yarım yüzyıllık bir zaman geçmiş ve 1939’da Philip Levine tarafından sunulan bir olgu ile Rhesus (Rh etkeninin bulunduğu maymunun adı) etkeninin varlığına dikkat çekilmiştir. Sonraki birkaç yıl içerisinde yapılan benzer çalışmalarla yeni antijen sistemleri tanımlanmıştır.[1]

Genetik[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır