pet çekimi sonrası ne yapılmalı / PET CT Nedir? - Op. Dr. Çetin Altunal

Pet Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı

pet çekimi sonrası ne yapılmalı

Pet Ct Nedir? Hangi Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Kullanılır?

PET-CT Nedir?

İki ayrı cihazın birleşerek tek bir cihaz haline getirildiği ileri bir görüntüleme yöntemi olan PET-CT, kalp ve nörolojik rahatsızlıkların yanı sıra özellikle onkoloji alanında aktif rol üstlenmektedir. Vücudu baştan sona düşük radyasyon ve yüksek hızda tarama özelliği sayesinde; kanser hastalıklarının teşhisi, tedavi planlaması ve tedavi sonrası değerlendirme süreçlerinde kullanılmaktadır.

PET-CT, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve bilgisayarlı tomografi (CT) birleşimi ile oluşturulan, ileri teknolojik bir görüntüleme yöntemidir.

PET-CT cihazı;

  • Kanser
  • Tanı konulamayan rahatsızlıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Kalp hastalıkları
  • Beyin bozuklukları
  • Alzheimer ve demans hastalığının ayrımı

gibi durumlarda erken teşhis ve tedavi planlamasında yol gösterici olmaktadır.

Onkolojide PET-CT

Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.

PET-CT’nin en çok etkili olduğu kanser türleri şunlardır:

  • Akciğer Kanseri
  • Meme Kanseri
  • Tiroid Kanseri
  • Baş ve Boyun Kanserleri
  • Kolorektal Kanserler
  • Yemek borusu (Özofagus) Kanseri
  • Mide Kanseri
  • Jinekolojik Kanserler
  • Mesane Kanseri
  • Prostat Kanseri
  • Lenfoma
  • Melanoma

Kalp Hastalıklarında PET-CT

PET-CT, koroner arter tıkanıklıklarının yol açtığı kan akımı az olan bölgelerin belirlenmesinde rol oynamaktadır. Bu bölgelerin tespit edilmesi, anjiyoplasti ya da koroner arter bypass cerrahisinin fayda sağlayıp sağlamayacağının belirlenmesi açısından önem taşımaktadır.

Beyin Hastalıklarında PET-CT

Beyin tümörlerinin tespit edilmesi, nöbetler, Alzheimer ve demans hastalıklarının teşhisinde PET-CT teknolojisinden faydalanılabilmektedir.

PET-CT’nin Avantajları Nelerdir?

Genellikle, doktorlar ayrı ayrı yapılan PET ve CT taramalarının sonuçlarını üst üste koyarak hastalıkları tanımlar ve teşhis eder. Ancak, bunun için yapılan iki ayrı taramada, hastanın tamamıyla aynı pozisyonda konumlandırılması gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek her zaman kolay olmadığından, tanı bilgilerinin doğruluğu bozulabilir.

PET-CT cihazı ise, doktorların hastayı hareket ettirmek zorunda kalmadan tek seansta her iki taramayı da hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Böylece, PET taraması ile elde edilen metabolik veriler ve CT ile gelen anatomik veriler, tek bir cihazdan eş zamanlı olarak alınarak, diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha ayrıntılı ve doğru bilgilere ulaşılır.

Hastalarımıza Faydaları

Hastanemiz bünyesinde bulunan PET-CT cihazı, &#; matris rekonda 95 mm3 ile sektörde bulunan en yüksek çözünürlüklü görüntü ile hastalarımıza hizmet vermektedir. Böylece, diğer cihazlarda görülemeyen en küçük detaylar bile tespit edilmekte, tanı ve tedavi sürecine katkı sağlayarak gereksiz cerrahi işlem ve biyopsilerin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Fazla kilolu ve obez hastalar da göz önünde bulundurularak geliştirilmiş cihazımız, diğer üreticilerden yüzde 24 daha geniş gantriye sahiptir. Daha geniş alan, klostrofobisi olan kişiler için de avantaj oluşturmaktadır.

  • Düşük radyasyon, yüksek hız

Daha düşük doz radyasyon ile çalışan PET-CT cihazımız, bir yandan hasta konforunu artırırken, diğer yandan da maksimum hız ile vücudun tamamını hassasiyet ile tarayarak kanserli hücreler gibi anormalliklerin yerini tespit etmektedir.

  • Daha az radyoaktif madde ile tanı

Diğer cihazlar ile karşılaştırıldığında, damar yolundan verilen daha düşük doz radyoaktif madde ile yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilerek taramalar gerçekleştirilebilmektedir.

PET-CT Nasıl Çalışır?

Tarama sırasında izlenilen yol adım adım şu şekildedir:

  • PET-CT taramasından önce 6 saat açlık gerekmektedir.
  • Hastanın kan şekeri ölçülür. Tarama için kan şekerinin istenilen sınırın altında olması gerekir.
  • Hücreler tarafından emilen radyoaktif işaretli şeker molekülü damar yoluyla vücuda enjekte edilir.
  • İlacın hücrelerde tutunması için yaklaşık 1 saat beklenir.
  • Hasta, PET-CT cihazına alınır ve çekime başlanır.
  • X-ray yardımı ile vücudun detaylı 3 boyutlu görüntüleri çekilir.
  • Anormal yapılarda ya da kanserli hücrelerde toplanan şeker molekülleri, parlak görüntüleri sayesinde kolayca ayırt edilir.
  • Tarama süresi, çekim yapılacak bölgeye göre dakika sürer.

PET-CT Sonrası Süreç

PET-CT sırasında alınan radyasyon, idrarla dışarı atılır. Bu nedenle, özellikle taramanın yapıldığı gün bol su tüketilmesi ve idrar sonrası sifonun birkaç kez çekilmesi tavsiye edilmektedir.

Öte yandan uygulama sırasında alınan radyasyon, çevredekiler için risk oluşturmasa da 12 saat boyunca, radyasyona karşı riskli grup içinde yer alan küçük çocuklar ve hamileler ile uzun süreli temastan uzak durulması önerilmektedir.

PET Çekimi Ne Kadar Sürer? PET Nasıl Çekilir ve Kaç Dakika Sürer?

PET çekimi ne kadar sürer sorusuna her zaman net yanıt bulmak mümkün olmayabilir. Çekimin yapılacağı yerdeki yoğunluk ve işlem öncesi hazırlıklar süreyi etkilemektedir. Bu nedenle PET kaç dakika sürer sorusuna ancak ortalama bir rakam ile yanıt verilebilir. PET çekimi sonrası banyo yapılır mı sorusu da hastalar için önemlidir. PET nasıl çekilir ve kaç dakika sürer sorularının tüm yanıtlarını yazımızın devamında paylaştık.

PET Çekimi Ne Kadar Sürer?

PET/CT günümüzde birçok hastanın daha sağlıklı bir yaşama kavuşturulmasında oldukça önemli olan teknolojiler arasında yer almaktadır. PET/CT ile bilgisayarlı tomografi yönteminin birleştirilmesi birçok hastalığın teşhisi açısından önemli yöntemlerden biridir. Büyük bir oranda kanser tanı ve evrelerinde bu yöntem kullanılmaktadır.

Kanserin ilk defa teşhis edilmesi, hangi evrede olduğunun bilinmesi ve yayılma riskleri hakkında bilgi veren bir yöntemdir. Bu işlem öncesinde ve sonrasında hastaların mutlaka dikkat etmesi gereken birtakım detaylar bulunur. Çekim süresi de çekilecek bölgeye ortalama olarak 25 dakika sürmektedir.

PET Nasıl Çekilir?

PET çekimi için hastaların en az 6 saat kadar aç kalması gerekir. Bu süreçte ilk olarak hastaların kan şekerinin ölçümü yapılır. Kan şekeri istenilen sınırlarda tespit edilir ise hastaya damardan radyoaktif madde enjekte edilmektedir. Bu maddeler farklı türlerde olmakla birlikte genelde en çok tercih edilen ve kullanılan madde F Florodeoksiglikoz maddesidir. Enjeksiyon takibi sonrasında hastalar bir saat kadar bekletilir. Daha sonra ise hasta PET/CT cihazına çekim işlemi için makineye alınır.

PET Sonrası Banyo Yapılır mı?

PET çekimi sonrasında hastaların yiyip içmesinde bir sakınca yoktur. Hastalar saat boyunca radyasyon yaydığı için de gebelerden uzak durmalıdırlar. Bu işlem sonrasında hastaların banyo yapmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

PET Çekimi Nedir? PET Sonucu Ne Zaman Çıkar?

PET Çekimi Nedir? PET Sonucu Ne Zaman Çıkar? başlıklı makalemizde, bu konuya dair bütün detayları paylaşmaya çalışacağız. Pozitron emisyon tomografisi (PET) taramaları kanser, kalp hastalığı ve beyin rahatsızlıklarının erken belirtilerini tespit eder. PET taraması, hastalıklı hücrelerin saptanmasına yardımcı olan güvenli bir radyoaktif izleyicinin enjeksiyonu ile gerçekleştirilir.

Medicabil Randevu Al

PET Taraması Nedir?

Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması, çalışır durumdaki organların ve dokuların görüntülerini üreten bir görüntüleme testidir. Test, radyo izleyici adı verilen güvenli, enjekte edilebilir bir radyoaktif kimyasal ve PET tarayıcı adı verilen bir cihaz kullanır.

Tarayıcı, radyoaktif izleyiciyi büyük miktarlarda emen, potansiyel bir sağlık sorununa işaret eden hastalıklı hücreleri algılar.

Doktorlar, kanseri teşhis etmeye ve kanser tedavisini değerlendirmeye yardımcı olması için sıklıkla PET taramalarını kullanır. Tarama ile ayrıca belirli kalp ve beyin sorunları da değerlendirilebilir.

PET Taramasının Bilgisayarlı Tomografi ve MR İle Farkı Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları X ışınlarını kullanır. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) taramaları mıknatısları ve radyo dalgalarını kullanır. Her ikisi de organların ve vücut yapılarının durağan görüntülerini üretir.

PET taramaları, bir organın gerçek zamanlı olarak nasıl çalıştığını göstermek için radyoaktif izleyici kullanır. PET tarama görüntüleri, BT ve MR taramalarından daha önce organ ve dokulardaki hücresel değişiklikleri tespit edebilir. Doktor aynı anda hem PET taraması hem de BT taraması isteyebilir (PET-CT). Bu kombinasyon testi, daha doğru bir teşhise imkan veren 3D görüntüler üretir.

Bazı hastanelerde hibrit PET/MR taraması da kullanılmaktadır. Bu yeni teknoloji, son derece yüksek kontrastlı görüntüler oluşturur. Doktorlar bu tür taramaları daha çok yumuşak doku (beyin, baş ve boyun, karaciğer ve pelvis) kanserlerini teşhis etmek ve izlemek için kullanırlar.

PET Taraması Neyi Kontrol Eder?

Hekim, aşağıdaki belirtileri kontrol etmek için bir PET taraması isteyebilir:

  • Meme kanseri, akciğer kanseri ve tiroit kanseri dahil olmak üzere kanserler.
  • Koroner arter hastalığı, kalp krizi veya diğer kalp problemleri.
  • Beyin tümörleri, demans, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi beyin bozuklukları.

PET Taramasına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Genel olarak bir PET taraması; kan akışı, oksijen kullanımı ve kan şekeri (glikoz) metabolizması gibi hayati fonksiyonları ölçebilir. PET taraması ayrıca olması gerektiği gibi çalışmayan organları ve dokuları da belirleyebilir.

Doktor kanserden şüphelenirse, muhtemelen kanseri tespit edebilen veya teşhis koyabilen bir PET taraması önerecektir. Halihazırda bir kanser teşhisi konduysa, doktor tedavi boyunca aşağıdakiler başta olmak üzere birden fazla sebeple bir PET taraması önerebilir.

  • Kanserin vücutta yayılıp yayılmadığını (metastaz) belirlemek için.
  • Tedavinin etkinliğini değerlendirmek için.
  • Kanserin tedaviden sonra geri dönüp dönmediğini belirlemek için.
  • Kanserin prognozunu değerlendirmek için.

Kişinin kalp sorunları varsa, doktor aşağıdakiler için bir PET taraması önerebilir:

  • Kalp krizinin kalbin bölgeleri üzerindeki etkilerini belirlemek için.
  • Anjiyoplasti veya koroner arter baypas ameliyatından fayda sağlayacak kalp kası alanlarını belirlemek için.

Nörolojik semptomlar yaşayanlar için doktor; tümörler, nöbetler ve diğer merkezi sinir sistemi durumları gibi muhtemel beyin anormalliklerini değerlendirmek için de bir PET taraması önerebilir.

PET Taraması Nasıl Çalışır?

PET taraması, bir tür nükleer tıp görüntülemesidir. Nükleer tıp, damar yoluyla verilen ve radyoizleyici adı verilen küçük ve güvenli miktarlarda radyoaktif madde kullanır.

Diğer görüntüleme tekniklerinden farklı olarak PET taramaları, vücuttaki süreçlere ve moleküler aktiviteye odaklanır. Bu da PET taramasına, hastalığı en erken aşamalarında bulma potansiyeli sağlar.

Vücuttaki hastalıklı hücreler sağlıklı olanlardan daha fazla radyoaktif madde emer. Bunlara "sıcak noktalar" denir. PET tarayıcı bu radyasyonu algılar ve etkilenen dokunun görüntülerini üretir. PET/CT taraması, bilgisayarlı tomografi taramasından alınan X-ışını görüntülerini PET taraması görüntüleri ile birleştirir.

PET Taramasına Nasıl Hazırlanılır?

PET taramaları bir ayakta tedavi prosedürüdür, yani PET çekildiği gün kişi evine dönebilir. Doktor, taramaya nasıl hazırlanacağı konusunda hastaya ayrıntılı talimatlar verecektir. Genel olarak aşağıdakilerin uygulanması gerekir:

  • Kişi doktoruna iletmek üzere, aldığı tüm ilaçların, vitaminlerin ve takviyelerin yanı sıra sahip olduğu alerjilerin güncel bir listesine sahip olmalıdır.
  • Hamile olabileceğini düşünen ya da emziren kişiler bu konuda doktorunu uyarmalıdır.
  • Testten altı saat önceden başlayarak hiçbir şey yenmemelidir. Diyabeti olanlar için doktor bu talimat konusunda değişiklik yapabilir.
  • Sıvı olarak sadece su tüketilmelidir.
  • Kişi bir kalp sorunu için test ediliyorsa, testten 24 saat önceden başlayarak kafeinden kaçınmalıdır.
  • Kişi rahat kıyafetler giymeli ve takı, gözlük, protez ve saç tokası gibi metal aksesuarları evde bırakmalıdır.
  • Kapalı bir alanda olmak kişiyi endişelendiriyorsa bu durumu doktoruyla paylaşmalıdır. Bu gibi durumlarda işlem sırasında rahatlamasına yardımcı olması için hastaya hafif bir sakinleştirici verilebilir.

PET Taraması Sırasında Neler Olur?

PET taraması sırasında aşağıdakiler beklenebilir:

  • Güvenli miktarda radyoaktif ilaç içeren bir radyo izleyicinin damar yoluyla enjeksiyonu alınacaktır. En sık kullanılan radyoaktif madde florodeoksiglukozdur (FDG).
  • Radyo izleyici kan dolaşımı boyunca hareket edip organlar ve dokular tarafından emilirken yaklaşık bir saat bir koltukta oturulur. Çok fazla aktivite, radyo izleyiciyi vücudun doktor tarafından test edilemeyen bölgelerine gönderebilir. Kişi işlem sırasında radyo izleyiciyi hissetmeyecektir.
  • PET/CT taraması yaptırılıyorsa, damar yolundan kontrast boya enjeksiyonunu da alınabilir. Bu boya, daha keskin BT görüntülerinin üretilmesine yardımcı olur.
  • PET/CT tarayıcının içine ve dışına doğru kayabilen bir muayene masasına uzanılır. Bu tarayıcı simit şeklindedir. Halka veya tünel açıklığının çapı yaklaşık 75 cm’dir.
  • Genellikle yaklaşık 30 dakika süren tarama sırasında hareketsiz kalınmalıdır. Hareket etmek görüntülerin bulanıklaşmasına sebep olabilir.
  • Tarayıcı görüntüleri çekerken uğultu ve tıklama sesleri duyulabilir.
  • Bir uzman, kişi ayrılmadan önce görüntülerin doğru odaklanmış olduğundan emin olmak için taramaları inceleyecektir.

PET Taraması Ne Kadar Sürer?

Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer. Testten sonra görüntülerin net olduğundan emin olmak için teknisyenin taramaları gözden geçirmesinin beklenmesi gerekir.

PET Taramasının Riskleri Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Genel olarak PET taramaları güvenlidir ve nadiren sorunlara neden olur. Radyoaktif izleyicideki radyasyon miktarı çok düşüktür ve vücutta uzun süre kalmaz. Radyoaktif ilacın vücuttan atılmasına yardımcı olması için PET taramasından sonra bol su içilmelidir.

PET taramaları genellikle yalnızca aşağıdaki durumlarda risk oluşturur:

  • Hamile veya emziren kişiler PET taraması yaptırmamalıdır. Radyasyon fetüs için zararlı olabilir ve anne sütü ile bebeğe geçebilir.
  • Bazı insanlar PET tarama radyoaktif izleyicilere veya BT tarama kontrast boyalarına karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu alerjik reaksiyonlar son derece nadirdir ve genellikle hafiftir. Taramaya eşlik eden tıbbi ekip, meydana gelmesi durumunda bu yanıtı hızlı bir şekilde yavaşlatmak ve durdurmak için kişiye ilaç verebilir.
  • Diyabetli kişiler radyoaktif izleyicideki şekeri ememeyebilir ve bu da tarama sonuçlarını etkileyebilir. Doktor, testten önce kişinin beslenme düzenini ve ilaçlarını değiştirmek için önerilerde bulunacaktır.

PET Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

PET taramaları konusunda özel eğitim almış bir radyolog, görüntüleri inceleyecek, bir rapor yazacak ve kişinin doktoruna gönderecektir. Bu işlem genellikle 24 saat sürer.

Bir pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması, doktorların kanseri, kalp sorunlarını ve beyin ile ilgili bazı hastalıkları değerlendirmek için kullandıkları çok yararlı ve genellikle oldukça güvenli bir görüntüleme testidir. PET taramasına ihtiyacı olanlar ve test hakkında endişeleri ya da soruları olanlar bunları doktoruyla paylaşmaktan çekinmemelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir