osb hastalığı nedir / Otizm Spektrum Bozuklukları - Prof. Dr. Özgür Öner - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Osb Hastalığı Nedir

osb hastalığı nedir


Yaşamının ilk günlerinden itibaren bebek çevreyle belirli düzeyde etkileşime girmeye başlar ve zamanla bu etkileşim gelişip çeşitlenir. Bebek çevresindekilerin yüzüne ve sesine tepki vermeye, ilgi göstermeye ve ailesindekileri tanımaya başlar. Surat ifadeleriyle keyif ya da acı gibi duygularını gösterebilir. 1 yaş civarı hecelemekten anne-baba gibi basit kelimeler söylemeye geçebilir, edinmek istediği cismi parmağıyla gösterebilir ya da parmakla gösterilen cisme bakabilir. 2 yaş civarı az sayıda kelimeden oluşan basit cümleler kurmaya başlayabilir, çevresindekilerle oyunlar oynayabilir, çevresindekileri taklit edici davranışlar sergileyebilir. Bu gelişimler her çocukta aynı düzeyde ve zaman zarfında seyretmek zorunda olmasa da, ebeveynler bu gelişim süreçlerinde bazı “normal gelmeyen” gecikmeler gözlemleyebilir.

Otizm spektrum bozukluğuna işaret edebilecek spesifik belirtiler:

  • Çevredekilerle göz teması kurmamak ya da nadiren kurmak.
  • İsmi söylendiğinde tepki vermemek ve işitmiyor gibi durmak.
  • Yaşıtlarıyla ya da oyuncaklarla oynanan oyunlara kayıtsız kalmak veya nasıl oynanacağını bilmemek.
  • Konuşma ve dil gelişimde gecikmeler ve gerilik, duyguları ifade etmekte sorunlar yaşamak.
  • Elleri kanat çırpar gibi çırpmak, sallanmak gibi tekrarlayan olağandışı fiziksel hareketler yapmak.
  • İçinde bulunduğu durumu fark etmeksizin belli kelimeleri ya da sesleri sürekli tekrarlamak.
  • Gözleri belli noktaya takılı kalmak, yüzlerin ve cisimlerin genelde odaklanmayan noktalarına uzun süre odaklanmak.
  • Eşyaları ve cisimleri sürekli döndürmek ya da sıraya koymak gibi yineleyici davranışlar yapmak.
  • Günlük hayatta yeniliklere aşırı tepkiler verebilmek ve günlük rutinin bozulmasına aşırı direnç göstermek.
  • Ses, koku, dokunma gibi belirli duyusal uyaranlara aşırı tepki vermek ya da hiç vermemek.

Çocuğunuzda bu tip gelişim gecikmeleri ve belirtiler gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Her gelişim gecikmesi ya da her “normal olmayan” davranış otizme ya da başka bir gelişim bozukluğuna işaret etmek zorunda değildir. Bununla birlikte gelişimde gözlemlenen belirtiler, otizm dışında başka nörolojik, fizyolojik, zihinsel veya çevresel faktörlere de bağlı olabilir. Ancak, yukarıda bahsedilen alanlardaki belirtilerin çocuğunuzun zihinsel ve bedensel gelişimini ve sosyal iletişimini  etkilediğini  düşünüyorsanız, bir çocuk sağlığı uzmanına başvurmanız oldukça önemlidir.

Detaylı bilgi almak için [email protected]  adresine mail atabilirsiniz.

 

Formu doldurun, biz sizi arayalım:


Kullanıcılar Bunları da Aradı:

 

 

 

Yayın Tarihi : 25/07/
kaynağı değiştir]
  1. ^Dünya Sağlık Örgütü (). "F Pervasive developmental disorders". International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (10th ed. (ICD) bas.). Erişim tarihi: 25 Haziran &#;(İngilizce)
  2. ^Lord C, Cook EH, Leventhal BL, Amaral DG (). "Autism spectrum disorders". Neuron. 28 (2). ss.&#; doi/S(00)X. PMID&#;&#;(İngilizce)
  3. ^American Psychiatric Association (). "Diagnostic criteria for Asperger's Disorder (AD)". Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (4th ed., text revision (DSM-IV-TR) bas.). ISBN&#;&#;(İngilizce)
  4. ^Freitag CM (). "The genetics of autistic disorders and its clinical relevance: a review of the literature". Mol Psychiatry. 12 (1). ss.&#; doi/monash.pw PMID&#;&#;(İngilizce)
  5. ^Piven J, Palmer P, Jacobi D, Childress D, Arndt S (). "Broader autism phenotype: evidence from a family history study of multiple-incidence autism families"(PDF). Am J Psychiatry. (2). ss.&#; PMID&#; 8 Ağustos tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 6 Haziran &#;(İngilizce)
  6. ^Fombonne E (). "Epidemiology of autistic disorder and other pervasive developmental disorders". J Clin Psychiatry. 66 (Suppl 10). ss.&#; PMID&#;&#;(İngilizce)
  7. ^Treffert DA (). "Savant syndrome: an extraordinary condition—a synopsis: past, present, future". Wisconsin Medical Society. 7 Ağustos tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart &#;
  8. ^Back E, Ropar D, Mitchell P (). "Do the eyes have it? inferring mental states from animated faces in autism". Child Dev. 78 (2). ss.&#; doi/jx. Diğer özet &#; ScienceDaily (27 Mart ).&#;(İngilizce)
  9. ^"New book offers social skills solutions for children with autism spectrum disorders" (Basın açıklaması). Indiana University. 13 Temmuz 15 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat &#;(İngilizce)
  10. ^"Virtual Reality Teaches Autistic Children Street Crossing, Study Suggests". Diğer özet &#; ScienceDaily (29 Ocak ).&#;(İngilizce)
  11. ^Hirschfeld L, Bartmess E, White S, Frith U (). "Can autistic children predict behavior by social stereotypes?". Curr Biol. 17 (12). ss.&#;R doi/monash.pw PMID&#; Diğer özet &#; ScienceDaily (19 Haziran ).&#;(İngilizce)
  12. ^Tidmarsh L, Volkmar FR (). "Diagnosis and epidemiology of autism spectrum disorders". Can J Psychiatry. 48 (8). ss.&#; PMID&#; 2 Aralık tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran &#;(İngilizce)
  13. ^Barbaresi WJ, Katusic SK, Colligan RC, Weaver AL, Jacobsen SJ (). "The incidence of autism in Olmsted County, Minnesota, results from a population-based study". Arch Pediatr Adolesc Med. (1). ss.&#; doi/archpedi PMID&#; 27 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran &#;(İngilizce)
  14. ^Shattuck PT (). "The contribution of diagnostic substitution to the growing administrative prevalence of autism in US special education". Pediatrics. (4). ss.&#; doi/peds PMID&#; 25 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran Diğer özet (3 Nisan ).&#;(İngilizce)
  15. ^Pettus A (). "A spectrum of disorders". Harv Mag. (3). ss.&#;, 17 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran &#;(İngilizce)
  16. ^"Uncovering autism's mysteries: Is there more autism? Or just a new definition?". Associated Press. 2 Mart 13 Kasım tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık &#;(İngilizce)
  17. ^Simpson R.L. (). "Evidence-based practicies and students with autism spectrum disorders". Focus on Autism and other Developmental Disabilities. 20 (3). ss.&#;&#;(İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir

monash.pwü Kayatürk

Nöropsikiyatrik bir bozukluk olarak bilinen Otizm günümüzde Otistik Spectrum Bozuklukları (OSB) altında bir yelpazede toplanmıştır. Bu geniş bir yelpazedir. Eskiden görülme sıklığı daha az olarak düşünülen bu durum yakın zamanda yapılan çalışmalarda de ' e kadar çıkmıştımonash.pw'nin oldukça sık görülen bir nöropsikiyatrik bozukluk olduğu belirlenmiş olsa da halen neden oluştuğu konusunda net sebepler tespit edilememiştir. Nedenleri arasında genetik etkenler üzerinde özellikle durulsada tek başına durumu açıklamadığı için, sindirim sistemi işleyişindeki bozukluklar, çevresel toksinler, otoimmünite gibi nedenlerin de rolü olabileceği varsayımları oluşmuştur. Ve bu gibi etkenler nedeniyle de çeşitli alternatif yaklaşımlar ortaya atılmıştır.

Özellikle alternatif tedavi yöntemleri,bu alanda çalışan hekimler tarafından değil alan dışı çalışan hekimler ve sağlık çalışanları tarafından günümüzde oldukça rağbet görmektedir. OSB' de alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler biyolojik ve biyolojik olmayan tedaviler olarak tanımlanabilir. 

Biyolojik alternatif tedaviler:Bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin tamamlandığı,kazein ve gluten kısıtlayıcı diyetler, omega-3 destekleri gibi göreceli olarak risk teşkil etmeyen biyolojik yaklaşımlarken, hiperbarik oksijen tedavisi,toksinlerden arındırma tedavileri,çeşitli otoimmüniteyi destekleyici immünglobinler vermek, antiviral, antifungal kullanımı gibi etkisinin tam olarak ne olduğu bilinmeyen tedavilere kadar uzanmaktadır.özellikle OSB'nda bozukluğu düzelten bilimsel destekli bir ilaç tedavisi yokken bununla ilgili ilaç kullanımları da gittikçe yaygınlaşmaktadır.Özellikle avrupa ülkelerinde alternatif tedavilere başvurular da oldukça artı mevcuttur. Ülkemizde de son yıllarda bu konuda ciddi artışlar monash.pw zamanlarda Rusya'da kullanımı oldukça artmış olana Korteksin adlı bir ilaç monash.pw bu ilaç ile ilgili insan üzerinde ciddi bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır.Böyle olmasına rağmen,ülkemizde alan dışı çalışan hekimlerin bu ilacı yurtdışından getirterek OSB'li bireylere başladıklarını monash.pw aşılama karşıtı bir takım çalışmalar ve uygulamalar ağır metallerin maruziyetini azaltmaya yönelik olarak vurgulanmaktadır.

Biyolojik olmayan alternatif tedaviler: Duyu bütünleme tedavisi,yunuslarla yüzmek,müzik terapisi,çeşitli ses ve görsel uyaranların seanslarla uygulandığı tedaviler,davranışsal optometri, kraniyosakral manipulasyonlar, osteopati gibi yöntemler olarak olarak görülmektedir.

Ülkemizde en çok biyolojik alternatif tedavilere başvuru olduğu ve bunlarında çoğunlukla diyetler,mineral ve vitamin destekleri olduğu ama bunun yanında çeşitli ilaç desteklerininde olduğu bilinmektedir. 

Toksinlerden arındırma yani Şelasyon tedavisinde,OSB'li çocuklarda özellikle civanın nörotoksik olduğu ve bunun vücuttan atılamadığı için belirtilerin oluştuğu yönünde izlenimler vardımonash.pw bulugular ve nöropatalojik çalışmalar civa toksitesinin OSB'ye yol açtığını monash.pw ağır metal atımlarına yönelik yapılan alternatif tedavilerin ciddi renal ve hepatik yan etkileri olduğu göz ardı edilmemelidir. 

Hiperbarik oksijen uygulaması için gerekli uygulama alanları ve uygulamanın zorlukları nedeniyle yeterli kontrol grubu çalışmalarının olmadığı unutulmamalıdımonash.pw!li çocuklarda beyin kan akımının belli bölgelerde az olduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir,aynı zamanda nöronal yapı ve sindirim sisteminde enflamasyona yatkınlık olduğu şeklinde değerlendirmeler monash.pw tedavinin bunları düzelteceği yönünde öngörülerle gündeme gelmiş bir tedavi şekli olan hiperbarik oksijen tedavisi uygulama alanı zor bir durumdur.

Gluten ve kazeinin diyetten çıkarılması sık başvurulan bir alternatif tedavi yömonash.pw'li kişilerde kazein ve gluten proteinlerin parçalanmadığı ve bunların dolaşıma geçerek endojen opioidlere dönüştüğü ve bunlarında OSB belirtilerini oluşturduğu şeklinde açıklanmaktadımonash.pw ve kazein kısıtlama diyetlerinde oldukça fazla gıda engellenmektedir.Öyle ki zaten beslenmede sorun yaşayan bu çocukların aile ile çatışmalarının artması ve davranış sorunlarının ortaya çıkması oldukça sıklıkla monash.pw bu beslenme şekillerinin aileye getirdiği artı bir maddi sıkıntısıda göz ardı monash.pw çocuk sağlıklı beslenmelidir,bu nedenle çocukların tepki gösterdiği gıdalar iyi gömonash.pw uyguklanması gerekiyor gibi yansıtılan gıda testlerinin gerekliliği konusunda alan hekimlerinin tıbbi değerlendirmesi daha uygun olacaktır.

Bunların yanında diğer ilaç şeklinde uygulanan biyolojik girişimlerin etkinliği ve güvenilirliği ciddi monash.pw'li çocuklara damar içi,ağızdan alma şeklinde çeşitli immünglobülinler,antifungal,antiviral ilaçlar başlanmakta ve bunların gerçekten bilimsel olarak bir kanıta dayanmadan kullanıldığı unutulmamalıdır.Özellikle yukarıda da bahsettiğim Korteksin adlı ilaç medyada mucize ilaç olarak lanse edildi fakat bu çalışmayı yapan bilimsel platform bu çalışmanın daha geliştirilerek yapılması gerektiğini vurguladı.Kullanılan ilaç aynı zamanda OSB için spesifik değil nörolojik yıkım yaratan bir çok durum için lanse edilmiştir.

Maalesef ki bir anne babaya çocuğunun OSB bulgularını taşıdığını söylemek monash.pw ne kadar erken tanı konulursa gelişmeler o kadar iyi olmaktadımonash.pw bu tanıyı doğru değerlendirmeler ile alan hekimlerinin yapması gerektiği diğer tüm hekim arkadaşlar tarafından da monash.pw durum gerektiği gibi açıklanmalı ve geçerliliği ve güvenilirliği belli olan tedavilere yönlendirme yapılmalıdımonash.pwr erken dönemde verilen desteklerin çok önemli olduğunu monash.pw aile doğru bilgilendirilmediğinde elinde ne gelirse,ne duyarsa,internette ne okursa ona koşmaya ve çocuğunun bir an önce iyi olmasına uğraşmaktadımonash.pw umut tacirliği yapan bir kesim alan dışı hekim ve sağlık çalışanları bu aileleri maddi ve manevi olarak suistimal etmektedir.

Bu yazıyı özellikle yazmak monash.pwındalılığı yüksek anne ve babalar için.Lütfen çocuğunuzla ilgili OSB olma yönünde bir şüpheniz varsa,yada sizi takip eden aile hekiminiz veya çocuk doktorunuz ve aile çevreniz bu yönde uyarılarda bulunuyorsa lütfen ilgili uzmanlık alanı olan Çocuk Psikiyatrisine başmonash.pwyın ki,erken dönem tanılama çocuğunuzun gelişimi için çok ömonash.pw hala en güvenilir tedavi yöntemi Özel Eğmonash.pw eğitim sistemi erken dönemde aile eğitiminide kapsamalıdımonash.pw tanısı almış çocuklar için bilinen bir ilaç tedavisi monash.pw çocuğun mevcut tanısı yanında dikkatinde ve davranışlarında sorun ,uyku bozukluğu,anksiyete ve depresyon bulguları gibi durumlar ek tanı olarak eşlik ediyorsa çeşitli psikiyatrik ilaçlar kullanımonash.pw bu tedaviler OSB belirtilerini düzeltmek için değildir.

Evet, OSB geniş bir yelpaze altında toplanmış nöropsikiyatrik bir monash.pwşiye göre bir çok nedenden dolayı farklılıklar monash.pw şunu demek istiyorum 'hastalık yok hasta var''.her OSB'li bireyi kendi metabolik,genetik,çevresel,ailesel çerçevesinde değerlendirmek ömonash.pwğru tanı,doğru tedavi en iyi sonuca ulaşmak için temel yoldur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır