kas yırtılması ameliyatı videosu / Omuzda kas yırtığı ofis çalışanlarını da etkiler - Acıbadem Hayat

Kas Yırtılması Ameliyatı Videosu

kas yırtılması ameliyatı videosu

Menisküs Ameliyatı

Diz ekleminde dizimizi büktüğümüz zaman açığa çıkan C şeklinde kıkırdağa benzer iki küçük yapılar bulunur. Bunlar iç ve dışta olmak üzere her insanın dizinde bulunur. Menisküs, kemik kadar sert kas kadar yumuşak değildir ve vücut ağırlığımızın uyguladığı basıncı emen bir organdır. Bu dokunun ciddi hasar görmesi sonucunda uygulanan tedaviye menisküs ameliyatı denir. Yırtığın boyutuna bakılarak doktor tarafından ameliyata kara verilir.

Bilinçsiz yapılan spor ve hareketler sonucu oluşabilecek menisküs yırtığı ve menisküs ameliyatı hakkında merak ettiğiniz sorunların yanıtlarınızı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Menisküs Nedir?

Diz eklemini üç kemik oluşturur; femur, tibia ve dizkapağı. Menisküs, uyluk ve kaval kemiği arasında amortisör görevi gören hilal şeklindeki iki kıkırdak parçasıdır. Her dizde iç ve dış menisküs olmak üzere iki menisküs bulunur. Sert ve aynı zamanda elastiktir. Tampon görevi görerek eklemi stabilize etmeye yardımcı olurlar.

Menisküs Yırtılması Belirtileri

Menisküs yırtığının boyutuna göre çeşitli belirtiler görülebilir; Küçük yırtıklarda hafif ağrı ve şişlik oluşur ve bu belirtiler genellikle 2-3 hafta içinde geçer.

Orta derecede yırtılma; dizin orta noktasında veya yanlarında ağrı. 2-3 gün içinde şişlik artar. Diz ekleminin hareket açıklığı sınırlıdır. Ancak genellikle hasta yürüyebilir. Çömelme veya diz döndürme ani bir karıncalanmaya neden olabilir. Bu belirtiler 1-2 hafta içinde kaybolabilir. Ancak dize yükleme yoluyla tekrar geri gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde yıllarca tekrarlayan ağrılara neden olabilir.

İleri derece yırtılmalarda; menisküsün yırtılan bölümü içe doğru dönmektedir. Bundan dolayı kişinin dizinden kitlenme ve takılmalar görülebilir. Diz tam olarak düz hale getiremeyebilir ve boşalma hissi olabilir. 2-3 gün içerisinde ise şişlik ve hareket kısıtlılığı oluşur.

Yaşlanmadan kaynaklanan aşınma ve yıpranmalarda; hastalar genellikle yırtılmaya neyin sebep olduğunu bilmezler. Kişinin şikayetleri genellikle merdiven inip çıkarken veya çömelme esnasında oluşan ağrı ile ortaya çıkar. Ara ara şişlikler de görülebilir.

Menisküs Neden Yırtılır?

Diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki menisküs bulunur. Kıkırdak yapıda yer alan menisküsün görevi, yük emilimi ve eklem uyumluluğunu sağlamaktır. Menisküs yaralanmaları travmaya bağlı olarak genç hasta gruplarında sıklıkla görülürken, yaşlı erişkinlerde menisküs kitlesinin azalmasının nedeni travma olmadan da ortaya çıkabilir. Muayene edilen hastada menisküs ve eşlik eden ek hasarın tespiti için MRI incelemesi istenir. Menisküs yaralanmalarının tedavisi yırtığın yeri, yırtığın tipi ve derecesi ve hastanın aktivite düzeyi ile ilgilidir. Hastalığın ilerlemesi durumunda menisküs ameliyatı yapılır.

menisküs ameliyatı

Menisküsler Diz İçin Neden Önemlidir?

Menisküs diz eklemini koruyan kıkırdak yastıkçığıdır. Diz stabilitesi için de önemlidir. Menisküs hasar gördüğünde veya cerrahi olarak çıkarıldığında diz eklemi gevşeyebilir veya dengesiz hale gelebilir.

Menisküsün korunması ve stabilitesi olmadan, diz eklemi yüzeyinde aşınma ve yıpranma meydana gelebilir ve bu da kireçlenmeye yol açabilir.
Menisküs yırtıklarının çoğu kendi kendine iyileşmez. Dış kenardaki küçük bir yırtığın iyileşme şansı yüksektir. Ancak genellikle menisküsün iç kısmında meydana gelen yırtıklar cerrahi tedavi gerektirir. Bu bölgedeki yırtılmalar bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olur ve daha büyük olma eğilimindedir. Bu, diz eklemi yüzeyindeki kıkırdak hasarı riskini artırır.

Menisküsün Görevleri Nelerdir?

  • Eklem dengesini sağlamak,
  • Vücut ağırlığının dizler arasında eşit paylaşılmasına,
  • Uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında köprü görevi kurar.
  • Dize gelen darbeleri emer.
  • Eklem içindeki sıvıyı eşit derecede dağıtır.

Menisküs Yırtığı Nasıl Oluşur?

Menisküs yırtığı, C şeklindeki yapının üzerinde bıçak kesiği gibi yırtıklar şeklinde gözlemlenir. Menisküsler sıklıkla travma sonucu ortaya çıkarlar.  Futbolcu hastalığı olarak duyduğumuz bu hastalık adından anlaşılcacağı üzere spor sakatlanmaları sonrası, dizin dönmesi, düşme, kaza sonrası sert darbe almaktanda kaynaklanır. Kaza kaynaklı olmayan diğer bir sebepse kireçlenmeye bağlı yırtıklardır. Bu menisküs yırtıkları  orta yaşlı hastalarda görülür.

Menisküs Yırtığının Bulguları Nelerdir?

  • Hastada şiddetli ağrılar olması ve şişlik oluşmasıdır.
  • Yürürken zorlanma,
  • Dizde boşalma ve kilitlenme
  • Diz çöküp oturmada zorluk yaşama
  • Dizi muayene sırasında büktüğümüzde ağrı oluşması
  • Menisküs üzerinde bastırılmasıyla oluşan  hassasiyet
  • Eklemlerden ses gelmesi olası diğer bulgulardır.

Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Basit bir diz röntgeni ile menisküs oluşması görülebilir. Deneyimli bir hekim, dizi oluşturan kemiklerin açısına bakarak hastanın diz problemlerini yorumlayabilir. Doktor gerekli gördüğü noktada MR yardımı alır.

Menisküs Yırtığında Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

menisküs ameliyatı

Menisküs tanısı konulduktan sonra bir süre hasta gözleme ve istirahate alınır. Hastanın ağrıları için ağrı kesici tedavisi uygulanır. Akut belirti dönemi geçtikten sonra kesin tanı için hasta tekrar muayene edilir. Hastalar için genelde önerilen cerrahi yöntem, artroskopi yöntemidir. Bu yöntemle hastanın diz bölgesi küçük kamera ve aletler eşliğinde tam olarak görüntülenir ve hasar durumu tam olarak saptanır. küçük kesilerle yapılan ameliyat olduğu için hastanın iyileşme süreci ve günlük aktivitelerine dönmesi oldukça hızlı olacaktır.

Menisküs Ameliyatı Nedir?

Menisküs ameliyatı 4 farklı şekilde uygulanmaktadır. Bunlar;

  • Menisküs Transplantasyonu,
  • Parsiyel Menisektomi (Yırtılan dokunun çıkarılması.)
  • Total Menisektomi,
  • Menisküs tamirleri (Yırtılan dokuların birbirine dikilmesidir. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha uzun bir sürede iyileşir.)

Menisküs Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Menisküs cerrahisi, eklemin içini görebilen ve ameliyat edebilen artroskop adı verilen küçük bir kamera kullanılarak gerçekleştirilir. Artroskopi için sadece küçük bir cerrahi kesi gereklidir ve diz ekleminin tam olarak açılmasına gerek yoktur.

Ameliyat dizde açılan 2 veya 3 küçük delikten yapılır. Bu deliklere portal adı verilir. Artroskopve cerrahi aletler bu portallardan diz eklemine sokulur ve tüm operasyon bu deliklerden yapılır.

Menisküsün hasarlı kısmının dikkatli bir şekilde çıkarılması işlemine parsiyel menisektomi denir. İşlem, artroskopa bunlardan birinden girilerek başlar. Cerrahi aletler başka bir portaldan sokulur ve alet, diz eklemindeki tüm yapıları değerlendirerek menisküs incelemek için kullanılırken ekranda görüntülenir.

Menisküs yırtığı tespit edildiğinde, cerrah yırtığın tipini ve yerini belirler. Menisküsün yırtık kısmı diğer portaldan girilen cerrahi aletlerle çıkarılır. Menisküsün sorunlu kısmını çıkardıktan sonra menisküs yırtığı olup olmadığını kontrol edilir.

Motorlu küçük bir bıçakla menisküsün kalan kenarları pürüzsüz hale gelene kadar kazınır. Eklem steril serum ile yıkanıp temizlenir, portallar dikilir ve ameliyat tamamlanır.

Menisküs Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Menisküs ameliyatı yırtığın alınması 15-30 dakika, vakanın dikilmesi ise yaklaşık 1 saat sürer. Bu süre cerrahın tecrübesine ve teknik detaylara göre değişiklik gösterebilir.

Menisküs ameliyatı öncesi hastanın genel sağlığının değerlendirilmesi, alınan ilaçların ayarlanması ve ameliyat bölgesinin farklı radyolojik sistemlerle incelenmesi gerekir.

menisküs ameliyatı

Menisküs Ameliyatı Sonrası Hasta Kaç Gün Dinlenmelidir?

Ameliyat olan kişi, ameliyattan sonra gün içinde ayağa kalkar ve yürüyebilir. Ertesi gün hasta evine gönderilebilir. Ortalama 1-2 hafta dinlenmesi yeterli olacaktır. Spor aktivitelerine 1-1,5 ay sonra tekrar başlayabilir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

İyileşme, yapılan menisküs ameliyatının türüne bağlıdır. Parsiyel menisektomi sonrası zorunlu fizik tedavi gerekli değildir. Çoğu hasta, bir ev programının parçası olarak egzersizi içerebilir. Fizik tedavi gerekiyorsa hastaneye yatmadan 2-4 haftalık tedavi yeterlidir. Tam iyileşme ortalama 3 hafta sürer.

Menisküs onarımından sonra hastanın fizik tedavi görmesi gerekir. Başlangıçta, ameliyattan kaynaklanan ağrı ve şişliği yönetmek ve ameliyat edilen dizin ne kadar ağırlık taşıması gerektiğini öğretmek için araştırmalar yaptırılır.

Menisküs onarımı sonrası ilk 6 hafta diz 90 dereceden fazla bükülmemelidir. Ardından yavaş yavaş dizin tamamen bükülmesine izin verin. En az 3-4 hafta çömelme kesinlikle yasaktır. En az 4-6 hafta koşma ve zıplama önerilmez. Menisküs ameliyatından 4-6 hafta sonra fiziksel aktiviteye tekrar başlanabilir. Zamanla, dizin hareket aralığını, gücünü ve işlevini artırmak için daha zor egzersizler yapılır.

Menisküs Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Menisküs Ameliyatı Zor Mu?
Tıp alanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık menisküs cerrahisi kapalı olarak yapılabilmektedir. Menisküs ameliyatı günümüzde en popüler yöntemdir. Oldukça basit bir cerrahi işlemdir. Anestezi uzmanı, hekim ve hastanın ihtiyaçları ile birlikte değerlendirilerek genel veya lokal anestezi altında yapıldığı için ameliyat sırasında ağrı hissedilmez. Ameliyat çok kısa bir sürede gerçekleşti.
Menisküs Ameliyatı Sonrası Ağrı Neden Olur?

Artroskopik cerrahi yani kapalı menisküs cerrahisi sonrasında ağrı oluşabilir ancak şiddeti genellikle çok fazla değildir. Ancak menisküs ameliyatından sonra ağrı olabilir. Doktorunuz ameliyattan sonra kullanmanız için ağrı kesici ilaç yazacaktır. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak ve ameliyattan sonraki ilk 24 ila 48 saat buz uygulamak ağrıyı azaltmanın veya ortadan kaldırmanın etkili bir yoludur.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İstirahat Süresi Ne Kadardır?

Menisküs ameliyatı sırasında yapılan işleme bağlı olarak aynı gün yatmak veya ayaklanmak gerekebilir. Hastanede kalış süresi veya taburculuk günü de ameliyatın boyutuna göre belirlenir. Hafif ameliyatlarda 1-2 hafta, menisektomi veya diğer farklı cerrahi yöntemleri uygulandıysa 4-6 haftalık bir istirahat sonrası hasta tam olarak iyileşecektir. Bunun dışında tam iyileşme süreci kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Spor Yapabilirim?

Menisküs ameliyatından sonra egzersiz yapmak önemlidir, ancak tam iyileşme olmadığı sürece hafif düzeyde yapılmalıdır. Menisküs ameliyatı sonrası spor aktivitelerine tekrar başlanması ila 5 hafta sürebilir. Doktorunuz size diz ekleminiz için kullanacağınız bir egzersiz programı verecektir. Bu egzersiz programını düzenli olarak uyguladıktan sonra tamamen iyileşiyorsanız, doktorunuzun önerdiği şekilde spora dönebilir ve eski alışkanlıklarınıza dönebilirsiniz.

Menisküs Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Menisküs ameliyatı, menisküs yırtığının boyutuna veya bölgedeki diğer hasarlara bağlı olarak 30 dakika ila bir saatten fazla bir sürede yapılabilir. Ancak menisküs aldırma ameliyatı için ortalama sürenin 1 saat olduğu söylenebilir. Ortalama 1 saatlik basit müdahale süresi ile çok düşük riskli cerrahi tedavi sonrası menisküs tamiri yapılabilmektedir.

Menisküs Ameliyatının Ne Gibi Riskleri Vardır?

Genellikle düşük riskli cerrahi kategorisine girer. Hasta ameliyat sonrası dönemde doktor tavsiyelerine uyarsa riskler ortadan kalkar.

Menisküs Ameliyatı Artroskopi Nasıl Yapılır?

Uzmanınız açacağı birkaç küçük kanaldan diz eklemine bir artroskop veya birkaç alet sokacaktır. Dizinize sıvı enjekte edilerek eklem büyütülerek doku ve kıkırdak yapılarının görülmesi sağlanır. Doktorunuz dizinizin hasar görüp görmediğini kontrol edecektir.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı

Omuz eklemi, insan vücudundaki en hareketli eklemlerden biridir. Bu nedenle sık kullanıma bağlı olarak omuz ekleminde birtakım problemler yaşanabilmektedir. Omuz ekleminde yaşanan problemlerde cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulduğu zaman omuz artroskopisi ameliyatı uygulanmaktadır.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Nedir?

Omuz ekleminde yaşanan sorunlar genellikle kolun baş üzerine kaldırılmasında ya da ani yapılan yanlış hareketlerde açığa çıkmaktadır. Omuz ağrısı şeklinde belirti gösteren omuz sakatlanmaları mutlaka ayrıntılı bir muayene sürecine ihtiyaç duyularak teşhis edilebilmektedir. 

Omuz sakatlanmalarında ayrıntılı fizik muayene, sağlık öyküsü ve özel testler ile teşhis edilebilmektedir. Omuz ağrısının derecesi, hangi aktiviteler sırasında ağrıı hissi duyulduğu  ve genetik faktörler değerlendirme içine alınmaktadır. Omuz eklemi probleminde artroskopik ameliyata ihtiyaç duyulabilmesi için birtakım koşulların oluşması gerekmektedir. 

Omuz Artroskopisine Başvurmak İçin;

- Kolda güç kaybı

- İlaç ve fizik tedavi yöntemlerine rağmen ağrı hissi duyulması

- Hareket kısıtlılığı yaşanması gerekebilmektedir. 

Hastanın belirtileri yanında birtakım tanı yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Bu tanı yöntemleri sayesinde artroskopi planlaması nitelikli bir şekilde hayata geçirilebilmektedir.  

Hangi Durumlarda Omuz Artoskopisi Ameliyatı Gerekir?

Omuz bölgesinde yaşanan problemlerin birçoğu artroskopi ameliyatı gerektirmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Omuz Sıkışması

Genellikle omuz ekleminin çok çalışması sonucunda açığa çıkmaktadır. Kolun baş üzerine hareketinde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanmaktadır. Rotator Cuff adı verilen kasın eklem içerisinde sıkışması problemi olan omuz sıkışmasında artroskopi ameliyatı sayesinde yırtık, iltihap ve hasarlar da tedavi edilmektedir. 

Omuz Yırtığı 

Omzu ekleminde meydana gelen çıkıklar nedeni ile oluşan yırtıklar; omuz ekleminin kullanılamaması, hareket sırasında eklemde güç kaybı ve ses gelmesi gibi problemleri açığa çıkarmaktadır. Omuz artroskopisi ameliyatı ile omuz eklemi bütüncül bir şekilde değerlendirilerek tedavi edilebilmektedir.

Omuzda İnstabilite

Omuz ekleminde ani ve hatalı hareket sonucunda oluşan hareket açıklığı; eklemdeki humerus başının yuvasından çıkması anlamına gelmektedir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde kırık ve çıkık problemlerine neden olmaktadır. 

Omuzda Kireçlenme (Artrit)

Kireçlenme çeşitli nedenler ile açığa çıkan eklemdeki kıkırdak doku deformasyonudur. Bu problem; ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır ve artroskopi ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir. 

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Öncesi

Omuz artroskopisi ameliyatı öncesinde uygulanan testeler şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Röntgen: Omuz eklem yapısı görüntülenmektedir. Muhtemel kırık, çıkık ve kireçlenme problemleri teşhis edilmektedir. 

- Artrografi: Klasik röntgen çekiminden daha ayrıntılı ve nitelikli veriler alınmasını sağlamaktadır. Bu yöntemle yumuşak dokudaki deformasyonlar da teşhis edilmektedir. 

- MR (Manyetik Rezonans): Omuz bölgesindeki yumuşak dokuların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.

Omuz Artroskopisinde Ameliyat Süreci

Omuz artroskopisi ameliyatında uygulama alanında küçük bir kesi açılmakta ve özel ekipmanlar ile içeri girilmektedir. Eklem içerisinin görüntülenmesi sağlamak amacı ile birçok özel ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulama süreci; eklem içerisine sıvı verilmekte ve eklemin şişmesi sağlanmaktadır. Böylece kamera yerleştirme işlemi çok daha konforlu olacaktır. Uygulama alanında küçük kesiler açılmaktadır ve gerekli cerrahi ekipmanlar yerleştirilmektedir. Muayene ve tanı sürecinde teşhis edilen hastalığın tedavisi için gerekli uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

Cerrahi uygulamaların tümünde olduğu gibi omuz artroskopisi işleminde de birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu riskler;

- Kanama

- Enfeksiyon

- Damar yaralanmaları

- Sinir yaralanmaları

Omuz artroksopisi uygulaması sırasında yaşanabilecek risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi adına alanında tecrübeli ve uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Sonrası 

Omuz artroskopisi ameliyatı sonrasında doktor kontrolleri aksatılmamalı ve reçetesindeki ilaçların eksiksiz kullanılması gerekmektedir. Bununla birlikte destekleyici fizik tedavi yöntemleri ve soğuk kompres uygulamalarına da büyük önem vermelidir. 

 

Omuz bölgesi insan vücudundaki en hareketli yerlerden biri olması bakımından yaralanmaya ve sakatlanmaya da oldukça açık, hassas bir bölgedir. Hareketli bir eklem olması bakımından omuzda meydana gelen hasarlar, ağrı, hassasiyet ve gevşekliğe sebep olabilmekte, bu bölgede zayıflık ve hareket kısıtlılığı oluşumunu da beraberinde getirebilmektedir. Bu durumlarda meydana gelen omuz patolojilerinin tanı ve tedavisini gerçekleştirmek amacıyla kullanılan etkili yöntemler olarak omuz artroskopisi yöntemi karşımıza çıkmaktadır.

İlk kez 1970 yıllarında Amerika’da, omuz hastalıklarının teşhis ve tedavisi amacıyla uygulanmaya başlanan omuz artroskopisi, günümüzde oldukça hızlı ve kolay uygulanabilir bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Artroskopi uygulamasıyla gerçekleştirilen konforlu ve etkili işlemleri belirtmeden önce, omuz anatomisine kısaca değinmek faydalı olacaktır.

Omuz Anatomisi

Omuz bölgesi, şu şekilde üç temel kemikten oluşmaktadır:

-Humerus (kol)

-Skapula (kürek)

-Klavikula (köprücük)

Kol kemiğine ait olan topuz, kürek kemiğine ait olan soket ile birlikte omuz eklemini oluşturmaktadır. Bu eklemin etrafı ise, rotator manşet adı verilen kasların tendonları ile sarılmaktadır. Eklemin etrafını saran rotator manşet, temel olarak 4 ana kastan meydana gelmektedir. Kol bölgesi, bu kaslar yardımıyla rotasyonunu sağlamakta ve yukarı doğru hareket edebilmektedir. Omuz bölgesinde aynı zamanda, yastıkçık vazifesi gören bir kese bulunmaktadır. Omuzdaki bu kese, kürek kemiğine ait olan akromion ile rotator manşet kaslarıyla, supraspinatus tendonu arasında yer almaktadır. Bursa adı verilen kese yapı, akromionun altında bulunan tendonun kemiğe sürtmesini engelleyerek, serbest şekilde kaymasını sağlamaktadır. Bu kesede meydana gelen herhangi bir hasar durumunda ise, omuz hareketleri ağrılı bir hale gelmektedir.

Artroskopi Nedir?

Hareketli omuz bölgesinde meydana gelen ağrı ve sakatlanma gibi durumlarda, hareket kısıtlılığı ortaya çıkmasıyla, omuz artroskopisi uygulanmaktadır.

Artroskopi, hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmektedir.

Artroskopi işleminde kullanılan el aletleri, çok ince ve küçük nitelikte olduğundan, gerçekleştirilen cilt kesisi de genellikle çok küçük olmaktadır. Artroskop ve diğer aletler için açılmış olan küçük cilt delikleri, küçük dikişler uygulanarak kapatılabilmektedir. Bu durum hastanın konforu ve işlem sonrası iyileşme süreci bakımından önemlidir.

Artroskopi, açık cerrahi yöntemlerde yapılan uygulamalara göre, çevre yumuşak dokulara minimal zarar verilen işlemlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda estetik ve fonksiyonel iyileşme sağlanması açısından da oldukça hızlı ve iyi sonuçlar elde edilen artroskopi işlemiyle, hasta ameliyat olduğu gün ya da ertesi gün taburcu edilebilmektedir. 

Omuz Artroskopisi Ameliyatı Ne Zaman Önerilmektedir?

Kişi, ameliyat dışı tedavi yöntemlerine yanıt alınamayan ağrılı bir omuz problemine sahip olduğu zaman, omuz artroskopisi önerilebilmektedir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve lokal enjeksiyonlara rağmen, etkileri devam eden omuz problemlerinde omuz artroskopisi, kesin ve etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Artroskopi ameliyatının yaygın olarak gerçekleştirildiği omuz problemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

-Rotator manşet yırtıkları

-Kemik çıkıntılarının tıraşlanması

-Bağ tamirleri

-Labrum yırtıkları tamiri

-Tekrarlayan omuz çıkıklarının tamiri

-Kist eksizyonları

-Eklem içinde meydana gelen hasara bağlı olarak ağrı ve sertliğe sebep olan dokuların ve serbest kıkırdakların temizlenmesi

Omuz bölgesinde en sık olarak karşımıza çıkan durumlar; yaralanma, aşırı kullanım ve yaşla ilişkili olarak ortaya çıkan kireçlenmedir. Omuz artroskopisi uygulanarak, pek çok ağrılı omuz problemleri ortadan kaldırılabilmekte, manşet yırtıkları, eklem kıkırdak hasarları, labrum yırtıkları ve diğer eklem çevresi yumuşak dokular değerlendirilebilmektedir.

Omuz Artroskopisi Ameliyatı

Omuz artroskopisi, öncelikle tanının kesinleşmesi için gerekli görülmekte ve sunduğu teknolojik yöntemlerle hızlı tanı ve etkili tedavi seçeneği oluşturmaktadır.

-Artroskopi öncesi hastaya kan testleri yapılması gerekmekte ve işlemden önceki gün, gece yarısından sonra hastanın hiçbir şey yememesi gerekmektedir.

-Omuz artroskopisi ameliyatı öncesi, omuzda mevcut ağrının temel nedenini öğrenmek amacıyla titiz bir muayene uygulanmaktadır. Bu değerlendirme, hastanın tıbbi öyküsünü, fizik muayenesini ve probleme yönelik özel testlerini içermektedir.

-Hastanın durumuna göre, kişiye lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır.

-Küçük cilt kesileri yapılmaktadır. Yapılan bu küçük kesiler yoluyla, artroskop, eklemlere uygulanacak olan sıvı ve işlemin gerçekleştirilmesi için gerekli olan cerrahi aletler yerleştirilmektedir.

-Sıvı eklem içerisine uygulanarak, eklemin şişmesi sağlanmaktadır. Eklemin şişmesiyle birlikte ise, kameranın da yardımıyla eklem içi cerrah tarafından daha rahat görülebilmektedir.

-Hastaya küçük kesiler uygulanarak, omuz ekleminin içi görüntülenebilmekte ve bu görüş doğrultusunda operasyon gerçekleştirilmektedir. Artroskop adı verilen, ince, uzun ve ışıklı bir aygıt kullanılmaktadır. Artroskopi ile eklemin içerisine ışık tutularak, kamera sistemiyle görüntü ekrana çıkarılabilmektedir. Omuz artroskopisi uygulaması sırasında artroskop, eklemin içinden aldığı canlı video görüntülerinin monitöre gönderilmesini sağlamakta, böylece omuzdaki sorun tanımlanıp, tedavi edilebilmektedir.

-Cerrahi alet, eklemi onarmak amacıyla herhangi bir açılmış delikten gönderilebilmektedir. Ortalama 1-2 saat süren omuz artroskopisi uygulamasıyla, omuz ekleminin içi görüntülenerek, hasarın ya da sakatlanmanın bulunduğu bölge tespit edilmekte ve tedavisi gerçekleştirilmektedir. Sorunun açıkça tanımlanmasının ardından, hasarın onarılması için ayrı bir insizyon ile küçük el aletleri kullanılarak gerekli müdahaleler gerçekleştirilmektedir.

-Artroskop ve diğer cerrahi aletler için açılmış olan küçük cilt delikleri, bir veya iki dikiş uygulanarak kapatılmakta, ardından omuz bölgesine pansuman ve bandaj yapılmaktadır. Artroskopi yönteminde oldukça küçük kesiler uygulandığı için, iyileşme süreci açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürmekte, daha az acılı ve daha konforlu şekilde geçmektedir. Açık ameliyatlara göre iyileşme süreci daha hızlı ve konforlu olsa da, enfeksiyon, kanama, pıhtılaşma gibi komplikasyonların gelişmesi ihtimaline karşı, birkaç hafta istirahat önerilmektedir.

Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Menisküs ameliyatı; yırtığın bırakılması durumunda ek hasarlara neden olacağı durumlarda veya bazı menisküs yaralanmalarında cerrahi dışı tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen iyileşememesi durumunda uygulanmaktadır. Menisküs yaralanmaları ya da yırtıkları kişide ağrı, ödem ve şişlik gibi şikayetlerin yanı sıra hareket kısıtlılığına da neden olmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Menisküs Ameliyatı Nedir?

Menisküs ameliyatı hastanın durumuna göre 4 farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Menisküs transplantasyonu (menisküs nakli)
  • Parsiyel menisektomi: yalnızca yırtık dokunun çıkarılması işlemidir.
  • Menisküs tamirleri; yırtık dokuların birbirine dikilmesi işlemidir. İyileşme süreci diğer yöntemlere oranla daha uzundur ve hasta seçimi oldukça önemlidir.
  • Total menisektomi: menisküs dokusunun tamamının çıkarılmasıdır.

Menisküs Ameliyatı Kaç Saat Sürmektedir?

Menisküs ameliyatı yırtığın alındığı durumlarda 15-30 dakika, dikildiği durumlarda yaklaşık 1 saat sürmektedir. Bu süre cerrahın deneyimi ve teknik detaylar ile farklılıklar gösterebilmektedir.

Menisküs ameliyatı öncesinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, hali hazırda kullandığı ilaçların düzenlenmesi ve ameliyat bölgesinin çeşitli radyolojik görüntüleme sistemleri ile incelenmesi gerekmektedir.

meniskus-ameliyati-nedir

meniskus-yirtigi-ameliyati-sonrasi-iyilesme-sureci

Menisküs Yırtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Menisküs ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yara bakımının yanı sıra hastanın hareketlerini doğru şekilde düzenlemesive bağışıklık sistemini güçlü tutması gerekmektedir. Oldukça güvenilir bir şekilde uygulanan ameliyat öncesinde 6-8 saat herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Aynı zamanda hastanın ameliyat öncesi süreçte sigara kullanmaması büyük önem taşımaktadır.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci kısa olmakla birlikte doktor önerilerine uymak çok önemlidir. Ameliyat bölgesinde morarma ya da kan birikmesi gibi durumlar doktor kontrolü altında iyileştirilmektedir. Bazı hastalar aynı gün hastaneden taburcu olabilmekte; bazı hastalar ise bir gün hastanede kalmaktadır. Ameliyat sonrasında koltuk değneği kullanımı sadece dikiş yapılan hastalarda önerilmektedir ve yaklaşık 4-6 hafta koltuk değneğinin kullanılması gerekmektedir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Menisküs ameliyatı sonrası bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı, alkol ve sigara tüketilmemelidir. Ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile doktor önerilerine uyulmalıdır.

Öncelikle doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Biz hastalarımız menisküsün alındığı durumlarda; İlk 3 gün hasta kişisel bakım ve tuvalet ihtiyacı için rahatça ayağa kalkabilir, ofiste çalışabilir. Bu dönemde diz üzerine buz uygulaması çok önemlidir. 3-10 gün sakin bir hayat yaşanmalı, 10-20 gün arasında günlük yaşama dönülebilmektedir. 1. Ay sonrası koşulara izin verilmektedir.

Menisküsün dikildiği durumlarda koltuk değneği ile 3 hafta yarım, 3 hafta ¾ yük vermesine izin veriyoruz.

Aynı zamanda ameliyat bölgesinde pansuman kanama olmadığı sürece değiştirmiyoruz. Bu sürede mutlaka antiembolik çorap veriyoruz. Banyo yapıp yaranın ıslatılmasını da kesinlikle istemiyoruz. Aksi halde enfeksiyona maruz kalınabilmektedir. 7-10 gün sonunda pansuman ve bantlar çıkarılmakta, yara uygunsa duşa izin veriyoruz. Hasta 20 gün sonra denize girebilir. 1 ay sonra hamam, havuz, sauna izni verilmektedir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Egzersiz Çeşitleri

Menisküs ameliyatı egzersizleri: ilk evrede hafif hareketlerden oluşmalıdır. Ameliyat edilen dizin üzerine fazla yük bindirmeyecek ya da zorlamayacak hareketler uygulanmalıdır. Bu süreçte doktorun önerdiği egzersizler eklem açıklığının yeniden kazandırılması için uygulanmaktadır. Bu süreçte uygulanan egzersizler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Topuk kaydırma
  • İzometrik hamstring güçlendirme
  • Therabandı egzersizleri

İstanbul Menisküs Ameliyatı Merkezleri

İstanbul menisküs ameliyatı merkezleri oldukça fazla olmakla birlikte ameliyatı uygulayacak doktorun yeteneği ve tecrübesinin daha önemli olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda merkez seçiminde sterilizasyon durumu da değerlendirilmelidir. Menisküs ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi için; 0 212 241 25 25 numaralı telefonu arayınız.

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

diz-anatomisi

Diz Anatomisi

Diz; uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir. 3 ...
                                                                           

Devamını Oku

diz-kireclenmesi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Kıkırdağın yok olması ...
                                                                                                   

Devamını Oku

diz-kireclenmesi

Diz Kireçlenmesi

Diz kireçlenmesi kelime anlamından farklı olarak dizdeki kıkırdak yapının kaybı ...
                                                                                                                                         

Devamını Oku

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır