mezhep ne demek din kültürü / Prof. Dr. Sönmez Kutlu

Mezhep Ne Demek Din Kültürü

mezhep ne demek din kültürü

Mezhep Nedir, Tdk S&#;zl&#;k Anlamı Ne Demek? Ka&#; Mezhep Vardır?

Mezhep Kelimesinin Türk Dil Kurumu Kapsamında Yer Alan Anlamı Nedir?

 Mezhep kelimesi, Türkçe içinde ve günlük hayatta oldukça sık olarak kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Mezhep kelimesini özellikle televizyonlarda yer alan haber kanallarından, gazetelerden, dergilerden ya da herhangi birinden duymak mümkündür. Mezhep kelimesinin kökenine bakıldığında, bu kelimenin kökeninin Arapça olduğu görülür. Türkçeye ise Arapçadan yerleşmiş olan bir kelime türüdür. Mezhep kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre çeşitli manaları mevcuttur. Bu manaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Bir dinin yorum, anlayış ve görüş ayrılıkları sebebi ile meydana gelen kollarından her biridir.

Anlayış ya da görüş

Öğreti

Şeklinde ifade etmek mümkündür.

 Kaç Mezhep Vardır?

 İslam kapsamında dört tane büyük mezhep bulunur. Bu mezheplerin adları ise sırası ile şöyle ifade edilebilir:

Hanefi Mezhebi

Şafi Mezhebi

Hanbeli Mezhebi

Maliki Mezhebi

Maliki Mezhebi Nedir?

 Daha çok Fas'ta ve Cezayir'de etkili olmuş bulunan Maliki Mezhebi, 8. Yüzyıl içerisinde İmam Maliki tarafından kurulmuştur. Bu mezhebe göre köpek neces olan bir hayvandır.

 Şafi Mezhebi Nedir?

  senesinde İmam Şafi tarafından kurulmuş olan mezheptir. Şafi mezhebinin öbür mezhep türlerinden en büyük farkına bakıldığında altının ve gümüşün hem kadınlara hem de erkeklere haram kılınmasıdır.

 Hanbeli Mezhebi Nedir?

 Hanbeli mezhebi, Ahmet Bin Hanbel tarafından kurulmuştur. Fıkıhtaki ''içtihat' adı verilen yöntemi reddeder. Hanbeli'ye göre mevcut olan problemlerin bütünü ayetlere ve hadislere bakılarak çözülebilir.

 Hanefi Mezhebi Nedir?

 Hanefi mezhebi Ebu Hanife tarafından kurulmuştur. Hanefi mezhebine bakıldığında Allah'ın emirlerinin reddetmeyen kimseler dinden çıkmaz.

Mezhep Nedir? Ka&#; Mezhep Vardır Ve İsimleri Nelerdir? Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Haberin Devamı

İslam'da dört büyük mezhep vardır. Bu mezheplerin isimleri sırasıyla şöyledir: 

 1- Hanefi Mezhebi 

 2- Şii Mezhebi 

 3- Hanbeli Mezhebi 

 4- Maliki Mezhebi 

Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir? 

1- Şafii Mezhebi: 

  yılında İmam Şafi tarafından kurulan mezheptir. Şafi mezhebinin diğer mezheplerden en büyük farkı altın ve gümüşün hem erkeklere hem de kadınlara haram kılınmasıdır. Kuran'ı Kerimde altın ve gümüşü haram kılan ayetler olmamasına rağmen, İmam Şafii, içtihat yoluyla bu tür takıların tüm Müslümanlara haram olduğu sonucuna ulaşmıştır. 

 Bu mezhebe göre mümin erkek ve kadınlar, Hz. Muhammed'in izinden gitmeli ve gösterişten uzak durmalıdır. 

 Şafi mezhebine göre hayvanlara dokunmak abdesti bozar. Bununla birlikte köpeği mekruh bir hayvan olarak gören bu mezhebe göre, köpeğe dokunmak haramdır. Köpeğin ayak bastığı yerler ve dokunduğu eşyalar altı kez suyla bir kez toprakla olmak üzere toplam yedi kere yıkanmalıdır. 

Haberin Devamı

2- Maliki Mezhebi: 

 Daha çok Fas ve Cezayir'de etkili olan Maliki Mezhebi, 8. yüzyılda İmam Maliki tarafından kuruldu. Bu mezhebe göre de köpek neces bir hayvandır. 

3- Hanbeli Mezhebi: 

 Ahmet Bin Hanbel tarafından kurulan Hanbeli mezhebi, fıkıhtaki ''içtihat' yöntemini reddeder. Hanbeli'ye göre mevcut sorunların tamamı ayetlere ve hadislere bakarak çözülebilir. 

 Not: İslam'da en etkili mezheplerden biri de Şii mezhebidir. Bu mezhebin itikadına göre Hz. Muhammed'in vefatından sonra Hz. Ali halife olmalıydı. Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın halifeliğini kabul etmeyen Şiiler'in büyük çoğunluğu İran ve Afganistan'da yaşamaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası